Kenwood BM900 El kitabı

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
El kitabı
English 2 - 22
Português 23 - 45
Español 46 - 68
Türkçe 69 - 90
Ïesky 91 - 112
Magyar 113 - 134
Polski 135 - 158
Русский 159 - 182
Ekkgmij 183 - 207
Slovenčina 208 - 230
Українська 231 - 254
´d°w
552 - 672
Kenwood cihazınızı kullanmadan önce
Bu talimatları dikkatle okuyun ve gelecekteki
kullanımlar için saklayın.
Tüm ambalaj mazemelerini ve etiketleri çıkartın.
güvenlik
Sıcak yüzeylere dokunmayın.. Erişilebilir yüzeyler
kullanım sırasında sıcak olabilir. Sıcak ekmek tavasını
çıkartmak için her zaman fırın eldiveni kullanın.
Fırın odası içine dökülmeyi önlemek için, malzemeleri
eklemeden önce ekmek tavasını makinenin içinden
çıkartın. Isıtıcı elemanlar üzerine dökülecek
malzemeler yanarak duman oluşturabilir.
Elektrik kablosunda gözle görülebilir bir hasar varsa
veya cihaz kazara düştüyse bu cihazı kesinlikle
kullanmayın.
Bu cihazı, elektrik kablosunu veya fişini suya veya
başka bir sıvıya asla batırmayın.
Kullanımdan sonra, parça takmadan veya
çıkartmadan önce ya da temizlikten önce daima fişini
çekin.
Elektrik kablosunun çalışma yüzeyine temas etmesine
izin vermeyin veya sıcak yüzeylere temas ettirmeyin.
Bu cihaz sadece ısı rezistanslı düz bir yüzeyde
kullanılmalıdır.
Ekmek tavası çıkartıldıktan sonra ellerinizi fırın
odasının içine sokmayın, .oda çok sıcak olacaktır.
Ekmek Pişirici içindeki hareketli parçalara
dokunmayın.
Sunulan reçetelerdeki maksimum un ve kabartma
tozu kapasitesini aşmayın.
Ekmek Pişiriciyi direkt güneş ışığı altına, sıcak
cihazların veya havalandırma.yakınına yerleştirmeyin.
Bunların tümü fırının ısısını etkileyerek sonuçların
istenilen şekilde olmamasına sebep olabilir.
Cihazı dış mekanlarda kullanmayın.
Ekmek Pişiriciyi boş iken çalıştırmayın, ciddi hasar
görebilir.
Fırın odasını saklama kabı olarak kullanmayın.
Makinenin yanındaki havalandırmaları kapatmayın ve
çalışma sırasında ekmek makinesi çevresinde yeterli
havalandırma olduğundan emin olun.
Bu cihaz harici zamanlayıcı veya ayrı bir uzaktan
kumanda ile kullanım için değildir.
Ya verici ya da verici kapağı takılı değilken
ekmek yapma makinesini çalıştırmayın.
Bu cihaz; sorumlu bir kişi tarafından gözetim altında
olmayan fiziksel, duyusal veya zihinsel engelli kişiler
(çocuklar dahil), cihazın kullanılışı hakkında açıklama
almamış kişiler ve bilgi veya deneyimi eksik olan
kişiler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Çocuklar cihazla oynamamaları gerektiği konusunda
bilgilendirilmelidir.
Bu cihazı sadece mekanlarda kullanım alanının
olduğu yerlerde kullanın. Kenwood, cihaz uygunsuz
kullanımlara maruz kaldığı ya da bu talimatlara
uyulmadığı takdirde hiç bir sorumluluk kabul etmez.
fişe takmadan önce
Elektrik kaynağınızın Ekmek Pişiricinin alt tarafında
gösterilenle aynı olduğuna emin olun.
Bu cihaz Elektro Manyetik Uyumluluk ile ilgili EC
direktifi 2004/108/EC ve gıda ile temas eden
malzemeler hakkçndaki EC yönetmeliği no.
1935/2004 - 27/10/2004 ile uyumludur.
ekmek pişiricinizin ilk kullanımından önce
Tüm parçaları yıkayın (bkz bakım ve temizlik).
Türkçe
Okumaya ba…lamadan önce ön kapaòı açınız ve açıklayıcı resimlere bakınız
69
bölümler
kapak tutamakları
izleme penceresi
verici kapağı
otomatik verici
ısıtıcı eleman
ekmek tavası tutamağı
yoğurucular
ekmek tavası
tahrik milleri
sürücü bağlantıları
açma/kapatma anahtarı
ölçü kabı
çift taraflı ölçü kaşığı 1 çay kaşığı & 1 yemek kaşığı
kontrol paneli
menü düğmesi
somun ebat düğmesi
program durum göstergesi
program düğmesi
somun ebat göstergeleri
başlat/durdur düğmesi
kabuk rengi düğmesi
kabuk renk göstergeleri (açık, orta, koyu veya hızlı)
gecikme zamanlayıcı düğmeleri
malzemeler nasıl ölçülür (çizimler 3 ile 7 ye bakın)
En iyi sonuç için ölçümleri tam olarak kullanmak son
derece önemlidir.
Sıvı malzemeleri daima üzerinde ölçek çizgileri
bulunan ölçme kabı ile ölçün. Sıvı göz hizasında tam
çizgide olmalıdır, üstünde veya altında değil (bkz 3).
Süper hızlı döngü kullanmadığınız sürece, sıvıları
daima oda sıcaklığında kullanın, 20ºC/68ºF.
Tarifler bölümünde verilen talimatlara uyun.
Küçük miktardaki kuru ve toz malzemelerin ölçümü
için daima ölçüm kaşığını kullanın. Kaydırıcı ile - 1/2
tsp, 1 tsp, 1/2 tbsp veya 1 tbsp ölçülerinden birini
seçin. Üste kadar doldurun ve ve düzleyin (bkz 6)
açma/kapatma anahtarı
Kenwood ekmek pişiriciniz AÇMA/KAPATMA
anahtarına sahiptir ve “Açma” anahtarına basılmadığı
sürece çalışmaz.
Fişi takın ve ekmek yapma makinesinin arkasında
bulunan AÇMA/KAPAMA anahtarına basın
cihazdan bip sesi çıkar ve ekranda 1 (3:25)
görüntülenir.
Kullandıktan sonra daima ekmek pişiriciyi kapatın ve
fişini çekin.
program durum göstergesi
Program durum göstergesi gösterge penceresinde
bulunur ve göstergenin oku ekmek pişiricinin ulaştığı
aşamayı aşağıdaki şekilde gösterir: -
Ön ısıtma Ön ısıtma özelliği sadece tam buğday
(30 dakika) ve tam buğday hızlı (5 dakika) başında ilk
yoğurma aşamasından önce malzemeleri ılıtmak için
kullanılır. Bu süre boyunca karıştırma olmaz.
Yoğurma Hamur ya birinci ya da ikinci yoğurma
aşamasındadır veya kabarma döngüleri arasında alt
üst ediliyordur. İkincinin son 15-20 dakikası süresince.
Yoğurma döngüsü açık ayarı (1), (2), (3), (4) ve (6)
otomatik verici çalışacak ve bir uyarı sesi ilave
malzemeleri manuel olarak koymanız gerektiğini size
bildirecektir.
Kabarma Hamur birincii, ikinci veya üçüncü
kabarma döngüsündedir.
Pişirme Somun son pişirme döngüsündedir.
Sıcak Tut Ekmek pişirici pişirme döngüsnün
sonunda otomatik olarak sıcak tut moduna geçer. 1
saat kadar ya da makine kapatılana kadar sıcak
tutma modunda kalır, hangisi önce gerçekleşirse.
Lütfen unutmayın: sıcak tut döngüsü sırasında
ısıtıcı eleman aralıklı olarak çalışacak ve
duracaktır.
Son program sonu.
70
Ekmek Pişiricinizi kullanma
(çizim paneline bakın)
1 Tutacak ile ekmek tavasını kaldırın.
2 Yoğurucuları takın.
3 Ekmek tavasına suyu dökün.
4 Malzemelerin geri kalanını tarifteki sıraya göre
ekleyin.
Tüm malzemelerin hassas şekilde ölçüldüğünden
emin olun. yanlış ölçüm sonuçların kötü olmasına
7 sebep olur
8 Ekmek tavasını fırın odasına yerleştirin ve yerine
oturduğundan emin olmak için aşağı bastırın.
9 Kolu indirin ve kapağı kapatın.
10 Fişi takın ve çalıştırın cihaz bip sesi çıkartır ve
varsayılan ayar olarak 1 (3:25) seçilir.
11 İstediğiniz program seçilene kadar MENU
düğmesine basın. Ekmek pişiricinin varsayılan
ayarı 1.5 Kg ve orta kabuk rengidir.
12 Somun ebatını LOAF SIZE düğmesine gösterge
istediğiniz ebata gelene kadar basarak seçin.
13 CRUST düğmesine gösterge istediğiniz kabuk
rengine gelene kadar basarak kabuk rengini seçin
(açık, orta, koyu veya hızlı). Not: (1) Temel, (2)
Fransız veya (3)Tam buğday programlarının hızlı
versiyonlarını seçmek için göstergede
görünene
kadar CRUST düğmesine basın.
14 BAŞLAT/DURDUR düğmesine basın. Durdurmak
veya programı iptal etmek için bip sesini duyana
kadar BAŞLAT/DURDUR düğmesine 2-3 saniye
basın.
15 Pişirme süresinin sonunda ekmek pişiriciyi fişten
çekin
16 Tutacak ile ekmek tavasını kaldırın. Tava sıcak
olacağı için daime fırın eldiveni kullanın.
17 Daha sonra soğuması için tel üzerine koyun.
18 Dilimlemeden önce ekmeğin en az 30 dakika
soğumasını, buharın çıkmasını bekleyin. Sıcakken
ekmeği dilimlemek zordur.
19 Ekmek tavasını ve yoğurucuyu kullandıktan sonra
temizleyin (bkz bakım ve temizleme).
otomatik verici
BM900 ekmek pişiriciniz, yoğurma sırasında ilave
malzemeleri hamura doğrudan ekleyen otomatik
vericiye sahiptir. Bu sayede malzemeler fazla
işlenmez veya parçalanmaz ve eşit olarak dağılır.
otomatik vericiyi takmak ve kullanmak için
1 Vericiyi kapağa takın. Yerine oturduğundan emin
olmak için aşağı bastırın.
Ekmek yapma makinesi verici takılı olmadan
kullanılabilir, vericiyi çekerek çıkartın ve yerine kapağı
takın. Manuel uyarısı duyulacaktır. Ya verici ya
da verici kapağı takılı değilken ekmek yapma
makinesini çalıştırmayın.
2 Verici gerekli malzemeler ile doldurun.
3 Otomatik verici yaklaşık 15-20 dakika yoğurma
sonrasında çalışır ve malzemeleri manuel olarak
eklemeniz gerektiğinde sesli bir uyarı duyulur.
tavsiyeler ve ipuçları
Tüm malzemeler otomatik verici ile kullanım için
uygun değildir, en iyi sonuçlar için aşağıdaki
rehberlere uyun:-
Vericiyi aşırı doldurmayın reçetelerde verilmiş olan
önerilen miktarlara dikkat edin.
Malzemelerin yapışmasını önlemek için malzemeleri
temiz ve kuru tutun.
Malzemelerin karıştırılırken yapışmasını önlemek için
malzemeleri iri doğrayın veya hafifçe unlayın.
71
72
malzemeler otomatik verici ile birlikte yorumlar
kullanım için uygun
Kuru Meyveler örn. Sultani Kuru Evet İri parçalar halinde doğrayın çok küçük
Üzüm, Kuru Üzüm, Karışık doğramayın.
Kabuğu Soyulmuş ve Şekerle Şurup veya alkole yatırılmış meyve
Kaplanmış Kiraz kullanmayın.
Meyvelerin yapışmasını önlemek için hafifçe
unlayın.
Çok küçük kesilen parçalar vericiye
yapışabilir ve hamura eklenemeyebilir.
Ceviz Evet İri parçalar halinde doğrayın çok küçük
doğramayın.
Büyük Kabuklu Tohumlar örn. Evet
Ay çekirdeği, Kabak Çekirdeği
Küçük Kabuklu Tohumlar örn. Hayır Çok küçük tohumlar verici kapağındaki
Haşhaş ve Susam açıklıktan düşebilir.
En iyisi başka malzemelerle birlikte veya
manuel olarak eklemektir.
Bitkiler Taze ve Kurutulmuş Hayır Küçük paça boyutları sebebiyle vericiden
düşebilir.
Bitkilerin ağırlığı çok azdır ve vericiden
verilemeyebilirler.
En iyisi başka malzemelerle birlikte veya
manuel olarak eklemektir.
Meyve/Y içinde Hayır Yap malzemelerin vericiye yapışmasına
Sebzeler/Domates/Zeytin sebep olabilir.
Vericiye eklenmeden önce iyice boşaltılır ve
kurutulursa kullanılabilir.
Yüksek miktarda su içeren Hayır Vericiye yapışabilir.
malzemeler örn. ham meyve
Peynir Hayır Verici içinde eriyebilir.
Diğer malzemelerle birlikte doğrudan tavaya
ekleyin.
Çikolata/Çikolata Parçaları Hayır Verici içinde eriyebilir.
Uyarı sesi geldiğinde manuel olarak eklenir.
Otomatik Verici çalışması ve malzeme
ekleme için manuel uyarı
otomatik verici kullanım tablosu
73
ekmek/hamur program tablosu
program Toplam Program Otomatik Verici Sıcak Tutun
Süresi çalışma ve malzeme ✬✬✬
Kabuk rengidir ekleme için manuel
uyarı ✬✬
1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg
1 normal Beyaz veya Esmer Ekmek Unu tarifleri 3:15 3:25 3:00 3:10 60
Hızlı Somunlar* 2:14 2:24 1:59 2:19
2 fransız Daha çıtır kabuk oluşturur, yağ ve şekeri düşük ekmek için 3:32 3:37 3:15 3:20 60
uygundur
Hızlı Somunlar* 2:37 2:42 2:20 2:25
3 tam buğday Tam buğday veya doygun un tarifleri 30 dakika ön ısıtma 3:50 4:00 3:05 3:15 60
Hızlı Somunlar* 2:35 2:45 2:15 2:25
4 tatlı Yüksek şekerli tarfiler 3:17 3:27 2:57 3:07 60
5 süper hızlı 80 dakikada bir somun ekmek üretir. Ekmek için sıcak su, 1:20 60
ekstra maya ve daha az tuz gerekir.
6 glutensiz Glutensiz un kullanmak ve glutensiz ekmek yapmak için 2:17 2:10 60
7 kek/hızlı ekmek Kek karışımları ve mayasız ekmek. 1:22 22
8 hamur El ile şekillendirme ve kendi fırınınızda pişirmek için 1:30
9 pizza hamuru Pizza hamuru tarifi 1:30
10 reçel Reçel yapmak için 1:05
11 pişir Sadece pişirme özelliği. Pişirilmiş ve soğutulmuş ekmekleri 1:00 60
ısıtmak veya daha çıtır hale getirmek için kullanılabilir.
Hızlı somun programını seçmek için göstergede
görünene kadar kabuk rengi seçimi düğmesine basın
✬✬ Tarif bunu gerektiriyorsa, 2nci yoğurma döngüsünün öncesinde malzeme eklenmesi için bir uyarı sesi duyulacaktır.
✬✬✬ Ekmek pişirici pişirme süresinin sonunda otomatik olarak sıcak tutma moduna geçecektir. 1 saat kadar ya da makine kapatılana kadar sıcak
tutma modunda kalır, hangisi önce gerçekleşirse.
75
Fransız
Kabuk Rengi Açık Orta Koyu Hızlı
Ağırlık 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg
Gecikme 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Ön Isıtma - - - - - - - -
Yoğurma 1 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak.
Dinlenme 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak.
Yoğurma 2 17 dak. 17 dak. 17 dak. 17 dak. 17 dak. 17 dak. 17 dak. 17 dak.
Kabarma 1 39 dak. 39 dak. 39 dak. 39 dak. 39 dak. 39 dak. 30 dak. 30 dak.
Şekil 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 15 s 15 s
Kabarma 2 30 dak. 50 s 30 dak. 50 s 30 dak. 50 s 30 dak. 50 s 30 dak. 50 s 30 dak. 50 s 14 dak. 45 s 14 dak. 45 s
Şekil 2 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s - -
Kabarma 3 59 dak. 50 s 59 dak. 50 s 59 dak. 50 s 59 dak. 50 s 59 dak. 50 s 59 dak. 50 s 30 dak. 30 dak.
Pişme 55 dak. 60 dak. 55 dak. 60 dak. 55 dak. 60 dak. 55 dak. 60 dak.
Sıcak tutma 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat
Toplam 3:32 3:37 3:32 3:37 3:32 3:37 2:37 2:42
Ekstralar 3:15 3:20 3:15 3:20 3:15 3:20 2:20 2:25
76
Tam Buğday
Kabuk Rengi Açık Orta Koyu Hızlı
Ağırlık 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg
Gecikme 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00
Ön Isıtma 30 dak. 30 dak. 30 dak. 30 dak. 30 dak. 30 dak. 5 dak. 5 dak.
Yoğurma 1 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak.
Dinlenme 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak.
Yoğurma 2 15 dak. 15 dak. 15 dak. 15 dak. 15 dak. 15 dak. 15 dak. 15 dak.
Kabarma 1 49 dak. 49 dak. 49 dak. 49 dak. 49 dak. 49 dak. 24 dak. 24 dak.
Şekil 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s
Kabarma 2 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 10 dak. 50 s 10 dak. 50 s
Şekil 2 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s
Kabarma 3 44 dak. 50 s 44 dak. 50 s 44 dak. 50 s 44 dak. 50 s 44 dak. 50 s 44 dak. 50 s 34 dak. 50 s 34 dak. 50 s
Pişme 55 dak. 65 dak. 55 dak. 65 dak. 55 dak. 65 dak. 55 dak. 65 dak.
Sıcak tutma 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat
Toplam 3:50 4:00 3:50 4:00 3:50 4:00 2:35 2:45
Ekstralar 3:05 3:15 3:05 3:15 3:05 3:15 2:15 2:25
77
Tatlı Ekmek Süper Hızlı
Kabuk Rengi Açık Orta Koyu Orta
Ebat 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg 1Kg 1.5Kg 1.5Kg
Gecikme 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 15:00 -
Ön Isıtma - - - - - - -
Yoğurma 1 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 20 dak.
Dinlenme 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. 5 dak. -
Yoğurma 2 20 dak. 20 dak. 20 dak. 20 dak. 20 dak. 20 dak. 12 dak.
Kabarma 1 39 dak. 39 dak. 39 dak. 39 dak. 39 dak. 39 dak. -
Şekil 1 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s 10 s -
Kabarma 2 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s 25 dak. 50 s -
Şekil 2 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s 5 s -
Kabarma 3 51 dak. 55 s 51 dak. 55 s 51 dak. 55 s 51 dak. 55 s 51 dak. 55 s 51 dak. 55 s -
Pişme 50 dak. 60 dak. 50 dak. 60 dak. 50 dak. 60 dak. 48 dak.
Sıcak tutma 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat 1 saat
Toplam 3:17 3:27 3:17 3:27 3:17 3:27 1:20
Ekstralar 2:57 3:07 2:57 3:07 2:57 3:07 -
78
6 7 8 9 10 11
program Glutensiz Kek/Hızlı Ekmek Hamur Pizza Hamuru Reçel Pişir
Kabuk Rengi Yok Açık Orta Koyu Yok - - -
Ağırlık Yok - - - Yok - - -
Gecikme - - - - - - - -
Ön Isıtma - - - - - - - -
Yoğurma 1 5 dak. 3 dak. 3 dak. 3 dak. 5 dak. 3 dak. 5 dak. -
Dinlenme 0 dak. - - - 5 dak. - - -
Yoğurma 2 12 dak. 4 dak. 4 dak. 4 dak. 20 dak. 27 dak. 60 dak. -
Kabarma 1 0 dak. - - - 60 dak. 60 dak. - -
Şekil 1 - - - - - - - -
Kabarma 2 - - - - - - - -
Şekil 2 - - - - - - - -
Kabarma 3 60 dak. - - - - - - -
Pişme 60 dak. 75 dak. 75 dak. 75 dak. - - 50 dak. 60 dak.
Sıcak tutma 1 saat 22 dak. 22 dak. 22 dak. - - - -
Toplam 2:17 1:22 1:22 1:22 1:30 1:30 1:05 1:00
Ekstralar 2:10 - - - - - - -
gecikme zamanlayıcı
Gecikme zamanlayıcı ekmek pişirme sürecini 15
saate kadar gecikmeyle yapabilmenizi sağlar. (5) ila
(11) programlarında gecikmeli başlatma kullanılamaz.
ÖNEMLİ: Gecikmeli başlatma fonksiyonunu
kullanırken, bozulabilir malzeme kullanmamalısınız
oda sıcaklığında kolaylıkla bozulabilecek süt, peynir
ve yoğurt gibi.
GECİKMELİ ZAMANLAYICI kullanmak için
malzemeleri ekmek tavasına koyun ve tavayı ekmek
pişirici içine kilitleyin. Sonra:
İstediğiniz programı seçmek için MENÜ düğmesine
basın program döngüsü süresi gösterilir.
Gerekli kabuk rengi ve ebatı seçin.
Sonra gecikme zamanlayıcıyı ayarlayın.
(+) ZAMANLAYICI düğmesine basın ve gerekli olan
süre gösterilinceye kadar basmaya devam edin. Eğer
gerekli olan süreyi geçerseniz, (-) ZAMANLAYICI
düğmesine basarak geri gelin.
Zamanlayıcı düğmesine basıldığında 10 dakikalık
artışlarla ilerler. Seçilen program süresi ile gerekli
olan toplam saat arasındaki farka ihtiyacınız yoktur,
ekmek pişirici ayar döngü süresini otomatik olarak
ekleyecektir.
Örnek: Pişmiş ekmek sabah 7’de gerekli. Eğer ekmek
pişirici tarif için gereken malzemeler ile akşam 10’da
ayarlanırsa, gecikmeli zamanlayıcıda ayarlanması
gereken süre 9 saattir.
MENÜ düğmesine basarak
programınızı seçin örn. 1 ve
süreyi 10 dakikalık dilimler
halinde artırarak ‘9:00’
görüntülemek için (+)
ZAMANLAYICI düğmesine
basın. Eğer ‘9:00’ geçilirse, (-)
ZAMANLAYICI düğmesine
basarak ‘9:00’ geri gelin.
BAŞLAT/DURDUR düğmesine
basın, ekranda iki nokta üst
üste (:) yanıp sönecektir. Sayaç
geri saymaya başlayacaktır.
Hata yaparsanız veya
ayarlanan süreyi değiştirmek
isterseniz, ekran temizlenene
kadar BAŞLAT/DURDUR
düğmesine basın. Bundan
sonra süreyi sıfırlayabilirsiniz.
79
elektrik kesintisi koruması
Çalışma sırasında fişin yanlışlıkla çekilmesi
durumlarına karşı ekmek pişirici 7 dakikalık elektrik
kesintisi koruma özelliğine sahiptir. Eğer fiş hemen
takılırsa pişirici programına devam eder.
bakım ve temizlik
Ekmek pişiriciyi fişten çekin ve temizlemeden
önce tamamen soğumasını bekleyin.
Ne Ekmek Pişiricinin gövdesini ne de ekmek
tavasının dış tabanını suya sokmayın.
Aşındırıcı temizleyiciler veya metal kullanmayın.
Gerekirise Ekmek Pişiricinin içini ve dışını silmek için
nemli yumuşak bir bez kullanın.
ekmek tavası
Ekmek tavasını bulaşık makinesinde yıkamayın.
Ekmek tavasını ve yoğurucuyu kullanımdan hemen
sonra tavanın içini kısmen ılık sabunlu su ile
doldurarak temizleyin. 5 ile 10 dakika bekletin.
Yoğurucuları çıkartmak için saat yönünde çevirin ve
çekin. Yumuşak bir bez ile silip, durulayıp kurulayarak
temizlemeyi bitirin.
Eğer 10 dakikadan sonra yoğurucular
çıkartılamıyorsa, tavanın altından mili tutun ve
yoğurucu serbest kalana kadar ileri geri döndürün.
kapak
Kapağı çıkartın ve ılık sabunlu su ile yıkayın.
Kapağı bulaşık makinesinde yıkamayın.
Ekmek pişiriciye takmadan önce kapağın tamamen
kuruduğundan emin olun.
otomatik verici
Otomatik vericiyi kapaktan çıkartın ve ılık sabunlu su
ile yıkayın, temizlemek için gerekirse yumuşak bir
fırça kullanın. Kapağa takmadan önce vericinin
tamamen kuruduğundan emin olun.
80
81
Normal Beyaz Ekmek Program 1
çay kaşığı = 5ml
yemek kaşığı = 15ml
Brioche Ekmeği (açık kabuk rengi kullanın) Program 4
Kepekli Ekmek Program 3
Malzemeler 1Kg 1.5Kg
Su 380ml 500ml
Bitkisel yağ 1
1
/2 yemek kaşığı 1
1
/2 yemek kaşığı
Ağırtılmamış beyaz ekmek unu 600g 800g
Yağı alınmış süt tozu 5 çay kaşığı 5 çay kaşığı
Tuz 1
1
/2 çay kaşığı 2 çay kaşığı
Şeker 4 çay kaşığı 6 çay kaşığı
Toz kuru maya 1
1
/2 çay kaşığı 1
1
/2 çay kaşığı
Malzemeler 1Kg 1.5Kg
Süt 280ml 350ml
Yumurta 22
Tereyağ, erimiş 150g 185g
Ağırtılmamış beyaz ekmek unu 600g 750g
Tuz 1
1
/2 çay kaşığı 2 çay kaşığı
Şeker 80g 90g
Toz kuru maya 2 çay kaşığı 2 çay kaşığı
Malzemeler 1Kg 1.5Kg
Su 380ml 500ml
Doygun ekmek ekmek unu 540g 720g
Ağartılmamış beyaz ekmek unu 60g 80g
Tuz 2 çay kaşığı 2 çay kaşığı
Şeker 1 yemek kaşığı 4 çay kaşığı
Tereyağı 25g 30g
Toz kuru maya 1 çay kaşığı 1
1
/2 çay kaşığı
Tarifler (malzemeleri tavaya tarifte verilen sıra ile ekleyin)
82
Hızlı Beyaz Ekmek Program 5
Ekmek ruloları Program 8
1 Yumurtala ölçme kabına koyun ve yeteri kadar su ekleyin:
2 Döngünün sonunda hamuru hafifçe unlanmış yüzeye alın. Hamuru eşit parçaya ayırın ve el
ile şekillendirin.
3 Şekillendirdikten sonra tepsiye dizin ve normal fırında pişirin.
Somun boyutu 1Kg 1.5Kg
Kadar sıvı 380 ml 500 ml
Malzemeler 1Kg 1.5Kg
Su, ılık (32-35°C) 350ml 460ml
Bitkisel yağ 1 yemek kaşığı 1
1
/2 yemek kaşığı
Ağırtılmamış beyaz ekmek unu 600g 800g
Yağı alınmış süt tozu 2 yemek kaşığı 8 çay kaşığı
Tuz 1 çay kaşığı 1
1
/2 çay kaşığı
Şeker 4 çay kaşığı 5 çay kaşığı
Toz kuru maya 4 çay kaşığı 5 çay kaşığı
Malzemeler 1Kg 1.5Kg
Yumurta 12
Su Bkz. nokta 1 Bkz. nokta 1
Ağırtılmamış beyaz ekmek unu 600g 800g
Tuz 1
1
/2 çay kaşığı 2 çay kaşığı
Şeker 3 çay kaşığı 4 çay kaşığı
Tereyağ 30g 40g
Toz kuru maya 2 çay kaşığı 2 çay kaşığı
Üstü için
15 ml (1tbsp) su ile çırpılmış
yumurta sarısı 12
Serpmek için susam ve haşhaş
tohumu, isteğe bağlı
Malzemeler
Ekmek yapımının başlıca malzemesi undur, yani doğru
unu seçmek başarılı bir ekmek için anahtardır.
Buğday unları
Buğday unları en iyi ekmekleri yapar. Buğday mısırın dış
yapraklarından oluşur, çoğu kez suyla karıştırıldığında
gluten biçimini alan buğday tohumu ve endosperm
içeren kepek olarak ve çekirdek içi olarak tercih edilir.
Gluten elastik gibi esner ve maya tarafından salgılanan
gazlar mayalanma olduğu sırada hamuru kabartarak
dışarı çıkar.
Beyaz unlar
Bu unlar harici kepeğe sahiptir ve beyaz un içine
öğütülmüş endospermi bırakarak buğday tohumu
çıkartılır. Güçlü beyaz un veya beyaz ekmek unu
kullanmak önemlidir çünkü bu, gluten gelişimi için
gerekli olan daha yüksek protein seviyesine sahiptir.
Ekmek yapıcınızda mayanın ekmekleri kabartmasını
sağlamak için ikinci kalite ekmek üretileceğinden sade
beyaz un veya kendinden kabaran un kullanmayın.
Değişik çeşitlerde beyaz ekmek unu mevcuttur, en iyi
sonuç için kalitelisini, tercihen ağartılmamış olanını
kullanın.
Doygun unlar
Doygun unlar una fındıklı bir tat veren ve daha kırıntılı
ekmek dokusu üreten kepek ve buğday tohumu içerir.
Güçlü doygun veya doygun ekmek unu tekrar
kullanılmalıdır. %100 doygun unla yapılan ekmekler
beyaz ekmeklere göre daha yoğun olacaklarıdır. Undaki
kepek glutenin serbest kalmasını engeller, böylece
doygun hamurlar daha yavaş kabarır. Ekmeğin
kabarmasına zaman tanımak için özel tam buğday
programlarını kullanın. Daha hafif bir ekmek için, doygun
hamurun bir kısmını beyaz ekmek hamuru ile değiştirin.
Hızlı tam buğday ayarını seçerek çabuk doygun ekmek
yapabilirsiniz.
Güçlü esmer un
Bu, beyaz un ile veya kendisiyle birlikte kullanılabilir.
Yaklaşık %80-90 buğday tohumu içerir ve böylece hala
lezzetli daha hafif ekmek üretir. Bu unu %50 güçlü
beyaz unu güçlü esmer un ile değiştirerek normal beyaz
döngüsünde kullanmayı deneyin. Az miktarda ekstra sıvı
ilave etmeniz gerekebilir.
Tahıllı ekmek unu
Beyaz, doygun ve çavdar unlarının doku ve tat veren
tam buğday tahılı ile kombinasyonudur. Bunu, tek
başına veya güçlü beyaz un ile birlikte kullanın.
Buğdaysız unlar
Çavdar gibi diğer unlar çavdar ekmeği gibi klasik
ekmekler yapmak için beyaz ve doygun unlarla birlikte
kullanılabilir. Küçük bir miktar eklemek bile özel bir tat
verir. Kendi başına kullanmayın, bu yoğunluğu ağır
ekmek yapacak olan yapışkan bir hamur üretecektir.
Darı, arpa, esmer buğday, mısır ve yulaf ezmesi gibi
diğer tohumlar protein açısından zayıftır ve bu nedenle
klasik ekmek yapmak için yeterli gluten geliştiremezler.
Bu unlar küçük miktarlarda başarılı bir biçimde
kullanılabilir. %10-20 beyaz ekmek ununu bu
alternatiflerden herhangi biriyle değiştirmeyi deneyin.
Tuz
Küçük bir miktar tuz hamur gelişimi ve tadı için ekmek
yapımında gereklidir. Sofra tuzu veya deniz tuzu
kullanın, kıtırlı doku vermek için elle şekillendirilmiş
ruloların üstüne serpmek için en iyi olan kaba yer tuzu
kullanmayın. Düşük tuz yedekleri çoğu sodyum
içermediği için en çok kaçınılandır.
Tuz gluten yapısını güçlendirir ve hamuru daha
elastik yapar.
Tuz, fazla kabarmayı önlemek için mayayı engeller ve
hamurun çökmesini durdurur.
Çok fazla tuz hamurun yeterince kabarmasını
engelleyecektir.
Tatlandırıcılar
Beyaz veya esmer şeker, bal, malt özü, altın şurubu,
akağaç şurubu, melas veya şeker pekmezi kullanın.
Şeker ve sıvı tatlandırıcılar ekmeğin rengine katkıda
bulunur, kabuğa altın rengi vermeye yardımcı olur.
Şeker nem çeker, böylece saklama kalitelerini
yükseltir.
Şeker maya için besin sağlar, her ne kadar şart
olmasa da, modern tip kuru mayalar doğal
şekerlerdenve unda bulunan nişastadan
beslenebilseler de bu, hamuru daha aktif yapar.
Tatlı ekmekler ekstra tatlılık veren meyve, jöle veya
donma ile orta seviyede şeker içerir. Bu ekmekler için
tatlı ekmek döngüsünü kullanın.
Eğer şeker yerine sıvı bir tatlandırıcı kullanılıyorsa
tarifteki toplam sıvı içeriği hafifçe azaltılmalıdır.
83
Katı ve Sıvı Yağlar
Daha yumuşak bir ekmek içi için küçük bir miktar katı
veya sıvı yağ çoğunlukla ekmeğe eklenir. Ayrıca bu
ekmeğim tazeliğini korumasına da yardımcı olur. 25g
veya 22 ml (11/2 yk) bitkisel yağ kadar küçük
miktarlarda tereyağı, margarin veya domuz yağı
kullanın. Tarif daha büyük bir miktarda kullanırsa
böylece tat biraz daha anlaşılabilirdir, tereyağı en iyi
sonucu sağlayacaktır.
Zeytin yağı veya ayçiçek yağı tereyağı yerine
kullanılabilir, miktarlar için sıvı içeriğini 15ml (3 çk)
olarak ayarlayın. Eğer kolesterol seviyeniz ile ilgili
endişeliyseniz ayçiçek yağı iyi bir alternatiftir.
%40 su içerdiğinden düşük yağ kullanmayın, tereyağı
ile aynı özelliklere sahip değildirler.
Sıvı
Sıvının bazı formları gereklidir; genellikle su veya süt
kullanılır. Su süte göre daha çıtır bir kabuki oluşturur. Su
çoğunlukla yağı alınmış süt tozu ile karıştırılır. Taze süt
bozulabileceğinden aynı zaman gecikmesini kullanmak
önemlidir. Birçok program için musluk suyu iyidir, ancak
hızlı bir saatlik döngüde ılık olmalıdır.
Çok soğuk günlerde suyu ölçün ve kullanmadan önce
30 dakika oda sıcaklığında bekletin. Eğer
buzdolabından çıkan sütü kullanırsanız da aynı şeyi
yapın.
Kaymak, yoğurt, ekşi krema ve rikotta, süzme peynir
ve toz peynirler gibi yumuşak peynirler daha nemli,
körpe ekmek içi sağlamak için sıvı içeriğinin bir
parçası olarak kullanılabilir. Kaymak, köy ekmeğinde
ve ekşi hamurlarda bulunandan farklı olmayan tatlı,
hafif ekşi bir tat ekler.
Hamuru zenginleştirmek, ekmeğin rengini düzeltmek
ve kabarma sırasında glutene yapı ve denge
eklemeye yardım etmek için yumurtalar eklenebilir.
Eğer yumurta kullanmak sıvıyı azaltırsa. Yumurtayı bir
ölçme kabına yerleştirin ve tarif için doğru seviyede
sıvı ile doldurun.
Maya
Maya hem kuru hem de yaş olarak mevcuttur. Bu
kitaptaki bütün tarifler önce suda çözülmesi gerekmeyen
toz kuru maya ile test edilmiştir. Karıştırma başlayana
kadar kuru ve sıvıdan ayrı tutulduğunda hamurda iyi
tutar.
En iyi sonuç için kuru maya kullanın. Y mayanın
kullanımı kuru mayaya göre daha değişken sonuçlar
verdiği için önerilmez. Gecikme zamanlayıcı ile yaş
maya kullanmayın. Eğer yaş maya kullanmak
istiyorsanız aşağıdakileri not edin:
6g yaş maya = 1 çk kuru maya
Y mayayı 1 çk şeker ve 2 yk su (sıcak) ile karıştırın.
Köpüklü oluncaya kadar 5 dakika bırakın. Sonra geri
kalan malzemeleri tencereye ekleyin. En iyi sonucu
almak için maya miktarı ayarlanmalıdır.
Tariflerdeki miktarları kullanın; çok fazla kullanmak
ekmeğin aşırı kabarmasına ve ekmek tenceresinden
taşmasına neden olabilir.
Bir paket maya açıldığında, 48 saat içinde
kullanılmalıdır, üretici tarafından belirtilmelidir.
Kullanmadan önce tekrar kapayın. Tekrar kapanan
açılan paketler gerekene kadar dondurucuda
saklanabilir.
Zamanla bozulacağından kullanma tarihinden önce
kuru maya kullanın.
Özellikle ekmek makinelerinde kullanılması için
üretilmiş kuru maya bulabilirsiniz. Bu aynı zamanda
iyi sonuçlar üretecektir, buna rağmen önerilen
miktarları ayarlamanız gerekebilir.
84
Kendi tariflerinize uyarlama
Sağlanan bazı tarifleri uyguladıktan sonra bazılarını
daha önce el ile karıştırılan ve yoğrulan favori tarifleriniz
uyarlamak isteyebilirsiniz. Bu kitapçıktaki sizin tarifinize
benzer tariflerden birini seçerek başlayın, ve onu rehber
olarak kullanın.
Aşağıdaki talimatları size yardımcı olması için okuyun ve
ayarlarınızı yapmak için hazırlıklı olun.
Ekmek yapıcı için doğru miktarları kullandı_ınızdan
emin olun. Önerilen maksimum miktarı geçmeyin.
Eğer gerekliyse, ekmek yapıcı tariflerindeki un ve sıvı
miktarlarıyla eşitlemek için tarifi azaltın.
Her zaman önce sıvıyı ekmek tenceresine ekleyin.
Undan sonra ekleyerek mayayı sıvıdan ayırın.
Y mayayı toz kuru maya ile değiştirin. Not: 6g yaş
maya = 1 çk (5ml) kuru maya.
Gecikme zamanlayıcıyı kullanıyorsanız yağı alınmış
süt tozu ve taze süt yerine su kullanın.
Eğer sizin klasik tarifiniz yumurta kullanıyorsa, toplam
sıvıların ölçümünün parçası olarak yumurtaları
ekleyin.
Karıştırma başlangıcına kadar mayayı diğer
malzemelerden uzak tutun.
Yoğurmanın ilk birkaç dakikasında hamurun içeriğini
kontrol edin. Ekmek makineleri hafif yumuşak hamur
gerektirir, yani ekstra sıvı eklemeniz gerekebilir. Daha
sonra dinlenebilmesi için hamur yeterinde ıslak
olmalıdır.
Ekmeği çıkarma, dilimleme ve
saklama
En iyi sonuçlar için ekmeğiniz piştiğinde makineden
çıkarın ve hemen ekmek tenceresini tersyüz edin,
böylece ekmek yapıcınız onu bir saatliğine sıcak
tutacaktır.
Fırın eldivenleri kullanarak ekmek tenceresini
makineden çıkarın, sıcak döngüde olsa bile.
Tencereyi tersyüz edin ve pişmiş ekmeği çıkarmak
için birkaç kere çalkalayın. Eğer ekmeği çıkartmakta
zorlanıyorsanız, ekmek tavasının köşesini tahta bir
yere vurmayı deneyin, ya da şaftın tabanını ekmek
tavasının altına doğru çevirin.
Ekmek çıkartılırken yoğurucu ekmek tavasının içinde
kalmalı, fakat duruma göre ekmeğin içinde de
kalabilir. Bu durumda ekmeği kesmeden evvel
yoğurucuyu sıcağa dayanıklı plastik bir araçla
çıkartın. Yoğurucu üzerindeki yapışmaz kaplamayı
çizebileceğinden metal araçlar kullanmayın.
Dilimlemeden önce ekmeğin en az 30 dakika tel
üzerinde soğumasını, buharın çıkmasını bekleyin.
Sıcakken ekmeği dilimlemek zordur.
Saklama
Ev yapımı ekmek koruyucu madde içermez, bu sebeple
2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Eğer hemen
yemeyecekseniz bir folyoya ya da plastik torbaya koyup
ağzını sıkıca kapatın.
Çıtır Fransız usulü ekmek torba içerisinde yumuşar,
bu sebeple dilimlenene kadar poşetlenmemesi tercih
edilir.
Eğer ekmeğinizi bir kaç gün saklamak istiyorsanız,
buzdolabında saklayın. İstenilen miktarın kolay elde
edilebilmesi için ekmeğinizi dondurmadan önce
dilimleyin.
85
Genel ipucuları ve tavsiyeler
Ekmek pişirme sonuçlarınız, malzemelerin kalitesi,
dikkatli ölçüm, sıcaklık ve nem gibi değişik faktörlere
bağlıdır. Başarılı sonuçlar garantilemek için birkaç ipucu
ve tavsiye vardır.
Ekmek makinesi kapalı bir ünite değildir ve ısıdan
etkilenir. Eğer çok sıcak bir günse veya makine sıcak bir
mutfakta kullanıldıysa ekmek soğuk olduğundakinden
daha fazla kabarır. Optimum oda sıcaklığı 20 ila°C/ 68°F
ve 24°C/ 75°F arasındadır.
Çok soğuk günlerde musluk suyunu kullanmadan
önce oda sıcaklığında 30 dakika bekletin.
Buzdolabından çıkardığınız malzemeler gibi.
Aksi belirtilmediği sürece tarifteki tüm bileşenleri oda
sıcaklığında kullanın örn. süper hızlı saatlik pişirme
için sıvıyı ılıtmanız gerekir.
Malzemeleri ekmek tavasına tarifte önerilen sıra ile
ekleyin. Mayayı karıştırma başlayana kadar kuru ve
tavadaki diğer sıvılardan uzak tutun.
Yanlışsız ölçüm başarılı bir ekmek için en önemli
faktördür. Birçok problem yanlış ölçüm veya eksik
malzeme yüzündendir. Hem metrik hem de ingiliz
standartında ölçüler kullanın; değiştirilebilir değillerdir.
Ölçme kabı ve kaşık kullanın.
Her zaman son kullanma tarihi geçmemiş taze
malzemeler kullanın. Süt, peynir, sebze ve taze
meyve gibi dayanıksız malzmeler özellikle sıcak
havalarda bozulabilir. Bunlar sadece hemen yapılmış
ekmekler içinde kullanılmalıdır.
Maya ve un arasında bir bariyer oluşturacağından,
ağır bir ekmek olmasına neden olabilecek mayanın
hareketini yavaşlatacağından çok fazla yağ
eklemeyin.
Ekmek tavasına eklemeden önce tereyağını ve diğer
yağları küçük parçalar halinde kesin.
Meyve tatlı ekmekler yaparken suyun bir kısmına
portakal, elma veya ananas gibi meyve suları koyun.
Pişmiş sebze suları sıvının bir kısmına eklenebilir.
Pişmiş patateslerden çıkan su maya için yemeğin ek
kaynağı olan ve iyi kabarmış, daha yumuşak, uzun
süreli ekmek üretmeye yardımcı olan nişasta içerir.
Rendelenmiş havuç, kabak veya pişmiş patates
püresi gibi sebzeler tat vermek için eklenebilir. Bu
yiyecekler su içerdiği için tarifteki su miktarını
azaltmanız gerekecektir. Az su ile başlayın ve
karışmaya başlayınca hamuru kontrol edin ve
gerekliyse ayarlayın.
Tariflerde verilmiş miktarları aşmayın, ekmek
pişiricinize zarar verebilirsiniz.
Eğer ekmek iyi kabarmazsa musluk suyunu şişe
suyuyla veya kaynamış ve soğutulmuş suyla
değiştirmeyi deneyin. Eğer musluk suyunuz çok klorlu
ve florinliyse ekmeğin kabarmasını etkileyebilir. Aynı
zamanda sert su da bu etkiye sahiptir.
Devamlı yoğurmanın 5 dakikasından sonra hamuru
kontrol etmek iyidir. Esnek bir kauçuk spatuayı
makinanın yanında tutun, böylece eğer bazı
malzemeler köşelere yapışırsa tavanın kenarlarını
kazıyabilirsiniz. Yoğurucunun yakınına koymayın,
veya hareketine engel olmayın. Doğru kıvamda olup
olmadığını görmek için hamuru kontrol edin. Eğer
hamur kolay ufalanıyorsa veya makine zor çalışıyorsa
biraz un ekleyin.
Kabarma veya pişirme süresi sırasında ekmeğin
çökmesine neden olabileceğinden kapağı açmayın.
86
87
Sorun giderme kılavuzu
Aşağıdakiler ekmek pişiricinizde ekmek yaparken karşılaşabileceğiniz bazı tipik sorunlardır. Ekmek pişirme
konusunda başarılı olabilmek için lütfen sorunları, olası sebeplerini ve çözümleri gözden geçirin.
SORUN OLASI SEBEP ÇÖZÜM
SOMUN EBATI VE ŞEKLİ
1. Ekmek yeteri kadar Tam doygun ekmekler beyaz ekmeklere göre Normal durum, çözüm yok.
kabarmıyor daha az kabarır, çünkü tam doygun buğday
ununda protein oluşturan gluten daha azdır.
Yeterli sıvı yok. Sıvıyı 15ml/3tsp arttırın.
Şeker yok veya yeterli değil. Malzemeleri tarifteki sıra ile ekleyin.
Yanlış un kullanıldı. Daha yüksek gluten içeriği olan güçlü kmek
unu yerine normal beyaz un kullanmış
olabilirsiniz.
Genel amaçlı un kullanmayın.
Yanlış maya kullanıldı. En iyi sonuç için sadece hızlı “toz” maya
kullanın.
Yeterli maya kullanılma veya maya çok eski. Tavsiye edilen miktarı ölçün ve paket
üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin.
Hızlı ekmek pişirme seçildi. Bu daha kısa somunlar üretir. Bu normaldir
Maya ve şeker yoğurmadan önce birbirleri Ekmek tavasına eklendiklerinde ayrı
ile temas etti. durdurklarından emin olun.
2. Hiç kabarmıyor Maya konmadı. Malzemeleri tarifteki sıra ile ekleyin.
Maya çok eski. Son kullanma tarihini kontrol edin.
Sıvı çok sıcak. Kullanılan ekmek ayarı için doğru sıcaklıkta
sıvı kullanın.
Çok fazla tuz eklendi. Tavsiye edilen miktarı kullanın.
Zamanlayıcı kullanılıyorsa, maya ekmek Kuru malzemeleri tavanın köşelerine doğru
yapma işleminden önce ıslandı. koyun, tavanın ortasında mayayı sıvılardan
korumak için hafif bir çukur yapın.
3. Üstü açık, mantar biçimli • Çok fazla maya. Mayayı 1/4 tsp azaltın.
Çok fazla şeker. Şekeri 1tsp azaltın.
Çok fazla un. Unu 6 ile 9tsp azaltın.
Yeteri kadar tuz konmadı. Tarifte tavsiye edilen miktarda tuz kullanın.
Ilık, nemli, hava. Sıvıyı 15ml/3 tsp ve mayayı 1/4 tsp azaltın.
4. Üst ve yan içe çökük Çok fazla sıvı. Sıvıyı bir sonraki seferde 15ml/3tsp azaltın
veya biraz daha un katın.
Çok fazla maya. Tarifte tavsiye edilen miktarda kullanın veya
bir dahaki sefere daha hızlı program deneyin.
Yüksek nem ve sıcak hava hamurun Suyu soğutun veya dolaptan aldığınız sütü
çok hızlı kabarmasına neden olmuş olabilir. katın
5. Budaklı, üstü düğümlü, Yeterli sıvı yok. Sıvıyı 15ml/3tsp arttırın.
düzgün değil Çok fazla un. Unu hassas ölçün.
Somunların üst kısımları mükemmel şekilli Hamurun mümkün olan en iyi şartlarda
olmayabilir, ancak bu ekmeğin mükemmel yapıldığından emin olun.
lezzetini etkilemez.
88
Sorun giderme kılavuzu (devam)
SORUN OLASI SEBEP ÇÖZÜM
SOMUN EBATI VE ŞEKLİ
6. Pişirme sırasında çöktü Makine havalandırma yakınına yerleştirilmiş Ekmek pişiriciyi yeniden yerleştirin.
veya kabarma sırasında düşürülmüş ya da
sallanmış olabilir.
Ekmek tavası kapasitesini aşma. Büyük somun için önerilen fazla malzeme
koymayın (maks. 1.5Kg).
Yetersiz tuz veya tuz konmamış. (tuz Tarifte önerilen kadar tuz koyun.
hamurun aşırı kabarmasını önler)
Çok fazla maya. Mayayı hassas ölçün.
Ilık, nemli, hava. Sıvıyı 15ml/3tsp ve mayayı 1/4tsp azaltın.
7. Somunların bir ucu Hamur çok kuru ve tava içerisinde eşit Sıvıyı 15ml/3 tsp azaltın.
düzensiz şekilde şekilde kabaramıyor.
daha kısa.
EKMEK DOKUSU
8. Ağır yoğun doku. Çok fazla un. Hassas ölçün.
Yetersiz maya. Tavsiye edilen maya miktarını doğru ölçün.
Yetersiz şeker. Hassas ölçün.
9. Açık, delikli doku Tuz konmadı. Malzemeleri tarifteki sıra ile katın.
Çok fazla maya. Tavsiye edilen maya miktarını doğru ölçün.
Çok fazla sıvı. Sıvıyı 15ml/3tsp azaltın.
10. Somunun ortası çiğ, Çok fazla sıvı. Sıvıyı 15ml/3tsp azaltın.
yeterince pişmemiş Elektrik kesildi. Eğer çalışma esnasında 8 dakikadan daha
uzun elektrik kesintisi olursa, pişmemiş
ekmeği pişiriciden çıkartarak yeni
malzemelerle baştan başlamanız
gerekecektir.
Miktarlar çok fazlaydı ve makine pişiremedi. Miktarları izin verilen maksimum seviyelere
azaltın.
11. Ekmek düzgün Çok sıcakken dilimlenmiş. Dilimlemeden önce buharını salması için
dilimlenmiyor, yapış ekmeğin en az 30 dakika soğumasını
yapış bekleyin.
Uygun bıçak kullanılmamış. Uygun ekmek bıçağı kullanın.
KABUK RENGİ VE KALINLIĞI
12. Koyu kabuk rengi/çok DARK kabuk ayarı kullanılmış. Bir dahaki sefere orta veya açık ayar
kalın kullanın.
13. Ekmek yanık Ekmek pişirici arızalı. “Servis ve müşteri hizmetleri” bölümüne
bakınız.
14. Kabuk çok açık Ekmek yeterince uzun pişirilmemiş. Pişirme süresini uzatın.
Tarifte süt tozu veya taze süt yok. 15ml/3tsp yağı alınmış süt tozu ekleyin veya
kararmayı sağlamak için sadece su yerine
%50 su süt karışımı kullanın.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268
  • Page 269 269
  • Page 270 270
  • Page 271 271
  • Page 272 272
  • Page 273 273
  • Page 274 274
  • Page 275 275
  • Page 276 276
  • Page 277 277
  • Page 278 278
  • Page 279 279
  • Page 280 280
  • Page 281 281

Kenwood BM900 El kitabı

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
El kitabı