Fakir Pane Deluxe Kullanım kılavuzu

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
Kullanım kılavuzu
Pane
Automatic Bread Baking Machine - Instruction Manual
Otomatik Ekmek Yapma Makinesi - Kullanma K›lavuzu
3
KULLANMA TALİMATLARI
Pane Otomatik Ekmek Yapma Makinesi’ni
satın aldığınız için sizi kutlarız!
Satın almış olduğunuz cihaz tam otomatik
ve kolay kullanımlıdır.
GÜVENLİK UYARILARI
Kılavuzdaki tüm uyarıları dikkatlice
okuyunuz ve uygulayınız.
1.Cihazın sıcak yüzeylerine dokunmayınız.
Fırın eldivenlerini kullanınız. Ekmek
makinesi pişirme sonrasında çok sıcak
olacaktır.
2.Cihazı ve kablosunu asla suya veya
başka bir sıvıya daldırmayınız.
3.Çocukların yanında cihazı kullandığınız
zaman cihazı gözetiminizde
bulundurunuz. Cihazı kullanmadığınızda
ve temizleyeceğinizde fişini mutlaka
prizden çekiniz.
4.Cihazı hiçbir zaman hasarlı kablo ile
kullanmayınız. Cihazda herhangi bir
nedenden dolayı hasar ya da arıza
oluşmuş ise cihazı kesinlikle
kullanmayınız. Bu durumda, gerekli olan
bakım veya tamir için Fakir Yetkili
Servisi’ne başvurunuz.
5.Cihazın kendisine ait olmayan aksesuarlar
ile kullanımı hasara neden olabilir. Cihazı
sadece kendi aksesuarları ile kullanınız.
6.Cihazı, hamur yoğurma sırasında
düşmeyecek şekilde sabit bir yere
koyunuz. Bu özellikle, ön program
özelliklerini kullanırken ve cihaz kontrol
edilemediğinde önemlidir. Kaygan
yüzeylerde cihazın sabit kalabilmesi için
altına ince bir plastik parça konulmalıdır.
7.Ekmek makinesi çalışırken etrafındaki
diğer cisimlerden en az 10 cm uzak
durmalıdır. Cihaz açık havada
kullanılamaz.
8.Elektrik kablosunun sıcak yüzeylere
temas etmesini, keskin köşelerden
sarkmasını engelleyiniz.
9.Cihazı hiçbir zaman elektrikli ya da gazlı
sıcak bir fırının üzerinde ya da yakınında
kullanmayınız.
10.Cihaza, sıcak marmelat ile dolu iken daha
fazla özen gösteriniz.
11.Cihaz çalışırken pişirme kabını asla
çıkarmayınız.
12.Tarifte yazandan daha fazla miktarda
malzemeyi pişirme kabına koymayınız.
Eğer belirtilen durum olursa, ekmek eşit
olarak pişmez, hamur ise kaptan taşar.
Talimatlara uyunuz.
13.Metal folyo vb. maddeler pişirme sırasında
cihaza konmamalıdır. Bu maddeler kısa
devreye ve yangına neden olmaktadırlar.
14.Cihazı kullanım sırasında kumaş vb.
maddeler ile sarmayınız. Cihazın ürettiği
ısı ve buhar rahatça açığa çıkmalıdır.
Cihazın yanıcı maddeler ya da perdelerle
temas etmesi yangın riski oluşturmaktadır.
15.Ekmek pişirmeden önce, ilk olarak tariflere
uygun miktarda malzeme kullanmaya
çalışınız. Bu şekilde hamurun pişerken
kaptan taşmasını engelleyiniz.
16.Cihazın kasası sıcağa karşı izole
edilmiştir. Ancak metal yüzeyler kullanım
sırasında sıcak olacaktır. Cihazı
kaldırmadan önce soğumasını bekleyiniz.
UYARI:
Cihaz sadece ev kullanımı için
tasarlanmıştır. Cihazı kılavuzda belirtilenin
dışında farklı bir amaç için kullanmayınız.
4
Aksesuarlar;
1 adet ölçme kaşığı
1 adet ölçme bardağı
Kontrol Paneli
1.Dijital Ekran: Seçilen programın bilgilerini,
program numarasını, pişirme seviyesini ve
ekmek ağırlığını gösterir.
2.AÇMA / KAPAMA Tuşu (START / STOP):
Programı çalıştırır ve durdurur.
3.Zaman Ayarı Tuşları: (TIMER) Ön program
zamanını ayarlar.
4.Renk Tuşu (COLOR): Ekmeğin kabuk
rengini ayarlar.
5.Hamur Miktarı (LOAF): Ekmeğin gramajını
3 farklı kademede ayarlar.
6.Menu Tuşu (MENU): “Ekmek Makinesi
programlarında” belirtilen programları seçer.
Bu cihaz 230V AC / 50Hz elektrik akımı
ile çalışmak üzere tasarlanmıştır. Ürünü
farklı bir akım ile kullanmak ürüne zarar
verebilir.
Parça Tanımlamaları
A Kapak (çıkartılabilir)
B Kulp
C Kapak camı
D Hava kanalı
E Pişirme kabı
F Yoğurma ve karıştırma aparatı
G Pişirme bölümü
H Kontrol Paneli
I Paslanmaz çelik gövde
J Yan kanal
K ON/OFF açma-kapama tuşu
A
B
H
I
C
D
J
G
L
135246
E
F
1. Normal
2. Beyaz Ekmek
3. Kepek Ekmeği
4. Tatlı Ekmek
5. Süper Hızlı 700g
6. Süper Hızlı 900g
7. Hızlı
8. Kahverengi Ekmek
9. Hamur
10. Bagel Hamuru
11. Reçel
12. Pişirme
5
KONTROL PANELİ
1.DİJİTAL EKRAN
Cihazın kullanıma hazır olduğunu ekrandan
görebilirsiniz. Ekranda cihazın o anki
programı görülür.“1 3:25”ekranda
görüldüğünde,“1”seçilen program
numarasını “3:25” de programın
uzunluğunu gösterir. İki işaretin yeri kabuk
rengini ve seçilen ağırlığı gösterir. Cihazın
açılıştaki standart ayarı ağır ekmek ve
normal kabuk rengine ayarlanmıştır.
Kullanım sırasında programın durumu,
program ilerledikçe sürenin de azaldığı
ekrandan görülebilir. Cihazın zaman ayarı
(timer), ısıtma, yoğurma, pişirme, sıcak
tutma gibi program özellikleri de ekrandan
görülebilir.
2.AÇMA / KAPAMA TUŞU (START / STOP)
Bu tuş, programları başlatıp durdurmak
içindir. START/STOP tuşuna basıldığında,
programın süresi ekranda yanıp sönmeye
başlayacaktır. Programı durdurmak için
istediğiniz an tuşa basabilirsiniz. Tuşa sesli
uyarıyı duyana kadar basınız. Önceden
belirtilen programının başlangıç noktası
ekranda görülecektir. Eğer farklı bir
program seçmek istiyorsanız, programı
başlatmadan önce seçim tuşuna basınız.
3.ZAMAN AYARI TUŞLARI (TIMER)
Bu tuşlar ile pişirme süresini ayarlayarak
ekmeğin hazır olmasını istediğiniz zamanı
belirleyebilirsiniz. Makineyi çalıştırdığınızda
ekran “1 3:25” görülecektir. Bu süre
ekmeğin 3 saat 25 dakika sonra hazır
olacağı anlamına gelmektedir. TIMER tuşu
ile bu süreyi arttırabilirsiniz. Örneğin saat
22:00 da cihazı kurup sabah 07:00 da
ekmeğin hazır olmasını istiyorsanız süreyi
9 saate ayarlamanız gereklidir. (22:00 + 9
saa t= 07:00 9 saate pişirme süresi
dahildir.) Pişirme programını seçtikten
sonra süreyi ayarlayınız ve Açma/Kapama
düğmesine basınız. 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10
numaralı programlarda TIMER özelliği
kullanılabilir. 6 ve 7 numaralı programlarda
ise bu özellik kullanılamaz.
1 saat ısınma süresi de (pişirme
programının bitiminden sonra) pişirme
süresine eklenmelidir. Program süresine
en fazla 12 saat 58 dakika eklenebilir.
4.RENK TUŞU (COLOR)
Ekmeğin kabuk rengi bu tuş ile ayarlanır.
3 kademeli ayar kullanılabilir.
AÇIK (light) - ORTA (medium) -
KOYU (dark)
5.HAMUR MİKTARI TUŞU (LOAF)
Çeşitli programlardaki hamur miktarını
ayarlar. 3 kademeli ayar kullanılabilir.
6.MENU TUŞU (MENU)
Otomatik Ekmek Yapma Makinesi
programlarında detaylı açıklanan uygun
programlardan bir tanesini çalıştırmak için
bu tuşu kullanınız.
1.NORMAL: Beyaz, buğday ve çavdar
ekmeği için. En çok bu program kullanılır.
2.BEYAZ EKMEK: Özellikle açık beyaz
ekmeğin hazırlanmasında kullanılır.
3.KEPEK EKMEĞİ: Kepek ekmeği
hazırlanmasında kullanılır.
4.TATLI EKMEK: Tatlı hamur hazırlamak
için kullanılır.
5.SUPER HIZLI 700g: 700 gramlık ekmeği
yoğurmak ve pişirmek için kullanılır.
6.SUPER HIZLI 900g: 900 gramlık ekmeği
yoğurmak ve pişirmek için kullanılır.
7.HIZLI: Buğday-çavdar karışık ekmekleri
hızlı hazırlamak için kullanılır.
8.KAHVERENGİ EKMEK: Kahverengi
ekmek hazırlamak için kullanılır.
9.HAMUR: Hamur hazırlanmasında kullanılır.
10.BAGEL HAMURU: Bagel “amerikan
çöreği” hamuru hazırlamak için kullanılır.
I 500 g’a kadar olan küçük ekmekler
II 700 g’a kadar olan orta büyüklükteki ekmekler
III 900 g’a kadar olan büyük ekmekler
6
11.REÇEL: Marmelat ve reçel yapmak için
kullanılır.
12.PİŞİRME: Ekmek ve keklerin pişirilmesinde
kullanılır.
* 5, 6, 7 numaralı programlarda ılık sıvılar
kullanınız.
OTOMATİK EKMEK YAPMA MAKİNESİ
ÖZELLİKLERİ
Sesli Uyarı Özelliği:
Sesli uyarı;
Bütün program tuşlarına basıldığında,
Normal, kepek ve tatlı ekmek yapımındaki
ikinci yoğurma sırasında fındık,meyve vb.
malzemelerin ekleneceği zaman,
Program sona erdiğinde, çalışacaktır.
Pişirmenin sona erdiği sırada sesli uyarı
birkaç defa çalacaktır.
Tekrar özelliği:
Eğer kısa süreli (yaklaşık 5 dakika) bir
elektrik kesintisi olursa, elektrik geldiğinde
cihaz kaldığı yerden devam edecektir. Bunun
için programın yoğurma işlemine gelmiş
olması gerekir. Aksi takdirde, programa
yeniden başlamanız gerekecektir.
Güvenlik özellikleri:
Eğer cihazın sıcaklığı son kullanımdan sonra
tekrar çalıştırmak için çok yüksek ise, START
tuşuna basıldığında ekranda E01 yazacak
ve cihaz sinyal ile uyarı verecektir. Bu
durumda, ekrandaki E01 uyarısı silinene
kadar START/STOP tuşuna basmaya
devam ediniz. E01 ekrandan silindiğinde
temel ayarlar gözükecektir. Cihazı tekrar
çalıştırmak için soğumasını bekleyiniz.
OTOMATİK EKMEK YAPMA MAKİNESİ
PROGRAMI AŞAMALARI
1.Pişirme kabının takılması
Yapışmaz yüzeyli pişirme kabını pişirme
bölümünün tam ortasına yerleştiriniz. Pişirme
kabını yerleştirdikten sonra üstten hafifçe
itip yerine oturtunuz. Geri çıkartmak için
taşıma sapından çekiniz.
DİKKAT:
TAŞIMA SAPINI PİŞİRME İŞLEMİNDEN
SONRA ÇOK SICAK OLACAĞINDAN
ÇIPLAK ELLE TUTMAYINIZ. LÜTFEN,
FIRIN ELDİVENİ KULLANINIZ.
2.Malzemelerin eklenmesi
Verilen tarife göre malzemeleri pişirme
kabına ekleyiniz.
3.Program seçimi
Cihazın arka tarafındaki fonksiyon seçme
tuşunu (L) ON konumuna getiriniz. İstediğiniz
programı MENU tuşuna basarak seçiniz.
Seçtiğiniz programa göre hamur miktarını
da ayarlayınız. Ekmeğin kabuk rengini de
seçiniz. Programın süresini TIMER tuşu ile
belirleyiniz. START / STOP düğmesine
basınız.
4.Hamurun karıştırılması ve yoğrulması
Ekmek makinesi hamuru kıvama gelene
kadar otomatik olarak karıştırır ve yoğurur.
5.Hamurun kabarması
Son yoğurmasından sonra, ekmek makinesi
hamurun kabarması için en uygun sıcaklığı
ayarlar.
6.Pişirme
Ekmek makinesi pişirme zamanı ve ısısını
otomatik olarak ayarlar. Eğer pişirme
sonunda ekmek istediğinizden daha açık
bir renkte ise, ekmeğin rengini koyulaştırmak
için pişirme menüsünü kullanınız. Bunu
yapabilmek için, START/STOP tuşuna
basınız, pişirme programını seçiniz (12).
Ekmek istediğiniz seviyeye ulaştığında
pişirmeyi durdurunuz.
7.Sıcak tutma
Pişirme işlemi bitince, cihaz ekmek ya da
spesiyalin hazır olduğunu belirten bir sesli
uyarı verecektir. Bu anda 1 saatlik sıcak
tutma süresi başlar.
8.Program sonu
Program sona erdiğinde, lütfen fonksiyon
seçme tuşunu (L) OFF konumuna getirerek
cihazı kapatınız. Pişirme kabını fırın eldiveni
kullanarak çıkartınız. Kabı ters çeviriniz.
Eğer ekmek kendi kendine düşmez ise,
yoğurma mekanizmasını ekmek düşene
kadar ileri geri oynatınız.
7
Eğer mekanizma ekmeğin içine takılmış ise
hafifçe yukarı itiniz ve durumu net olarak
görmeye çalışınız.
Bir bıçak yardımı ile takılan parçayı kesiniz
ve yoğurma aparatını çıkartınız. Pişirme
işlemi istenildiği zaman START / STOP tuşu
kullanılarak durdurulabilir. Aynı anda cihaz
bir uyarı sinyali verir ve kontrol lambası
kapanır.
HAMUR KABARTMAK İÇİN CİHAZIN
ISITILMASI
Isıtma sadece oda sıcaklığı 25°C’nin
altında ise çalıştırılmalıdır. Eğer oda
sıcaklığı 25°C’nin üzerinde ise malzemeler
zaten uygun sıcaklıktadır ve ön ısıtmaya
gerek yoktur. İlk ve ikinci kabartmalar için
oda sıcaklığı 25°C’nin üzerinde olmalı veya
ek bir ısıtma olmadan hamurun
kabarabilmesi için yeterli olmalıdır.
TEMİZLİK VE BAKIM
Cihazı ilk kez kullanmadan önce ekmek
makinesinin pişirme kabını hafif deterjanlı
su ile yıkayınız ve yoğurma aparatını
temizleyiniz. (Suya daldırmayınız)
İlk kullanımdan önce pişirme kabının
yapışmaz yüzeyini korumak için ısıya
dayanıklı yağ ile 10 dakika boyunca
ısıtılması önerilir. İşlem bitip cihaz
soğuduktan sonra kapta kalan yağı bir bez
yardımı ile temizleyiniz. Bu işlemi zaman
zaman tekrar ediniz.
• Cihazı temizlemek ve saklamak için
mutlaka soğumasını bekleyiniz. Cihazın
soğuması yaklaşık 30 dakika sürer ve bu
süre sonunda cihaz tekrar pişirme ve
yoğurma için hazırdır.
Temizlik sırasında fişi prizden çekiniz ve
cihazın soğumasını bekleyiniz. Hafif bir
deterjan kullanınız. Asla kimyasal
temizleyiciler, fırın temizleyicileri, gaz veya
kaplamayı çizebilecek deterjanlar
kullanmayınız.
Kapak, kasa ve pişirme bölümündeki tüm
malzemeleri ve kırıntıları nemli bir bez ile
temizleyiniz.
CİHAZI ASLA SUYA DALDIRMAYINIZ
VE PİŞİRME BÖLÜMÜNÜ SU İLE
DOLDURMAYINIZ!
Daha kolay bir temizlik için cihazın kapağını
dikey konuma getirip çekerek
çıkartabilirsiniz.
Pişirme kabının dışını nemli bir bez ile
temizleyiniz. Kabın iç kısmının temizliğinde
az miktarda sıvı deterjan kullanılabilir.
Yoğurma kancası ve dönme milleri
kullanımdan sonra hemen temizlenmelidir.
Eğer yoğurma kancaları kabın içinde
kalırlarsa çıkartılmaları zorlaşacaktır. Böyle
bir durumda kabı sıcak su ile doldurunuz
ve 30 dakika bekleyiniz. Daha sonra
yoğurma kancasını çıkartınız.
Pişirme kabı yapışmaz kaplamaya sahiptir.
Bu yüzden kabın temizliği sırasında
yüzeyine zarar verebilecek metal cisimler
kullanmayınız. Kaplamanın rengi kullanım
ile birlikte değişecektir. Bu değişiklik kabın
etkinliğini etkilemez.
Cihazı saklamadan önce soğuduğundan,
temizlendiğinden ve kurulandığından emin
olunuz. Cihazı kapağı kapalı şekilde
saklayınız.
8
PİŞİRME İLE İLGİLİ SORULAR VE
CEVAPLAR
Ekmek piştikten sonra kaba yapışıyor.
Ekmeğin soğuması için 10 dakika
bekleyiniz. Kabı ters çeviriniz. Eğer gerekli
ise yoğurma kancasını ileri geri oynatınız.
Pişirmeden önce kabı yağlayınız.
Ekmek içinde yoğurma kancalarından
dolayı boşluklar oluşması nasıl
engellenir?
Hamurun son kez kabarmasından önce
elleriniz ile yoğurma kancasını
çıkartabilirsiniz. Programa bağlı olarak
ekranda bir süre yazacaktır(yaklaşık 1 saat
30 dakika). Eğer bu şekilde yapmak
istemiyorsanız, kancayı piştikten sonra
çıkartabilirsiniz.
Kabarmaya bırakıldığında hamur kaptan
taşıyor.
Bu durum özellikle tariftekinden daha fazla
buğday unu kullanıldığında ortaya çıkar.
Çözüm;
Un miktarını azaltınız ve diğer
malzemelerin miktarlarını da ayarlayınız.
Ekmek hazır olduğunda, hacmi yeterince
büyük olacaktır.
• Bir servis kaşığı kadar ısıtılmış sıvı
margarini hamurun üzerine sürünüz.
Ekmek hala daha kaptan taşıyor,
Eğer ekmeğin ortasında V şeklinde bir
boşluk var ise, unda yeterli miktarda glüten
yok demektir. Bunun anlamı buğday az
miktarda proteine sahiptir ya da un fazla
nemlidir.
Çözüm;
500 g buğday için bir servis kaşığı buğday
glüteni ekleyiniz.
Eğer ekmeğin ortasında yuvarlak şekilli bir
boşluk oluşursa, bunun nedenleri
Su sıcaklığının çok yüksek olması,
Çok fazla su kullanılması,
Unda yeterince glüten olmaması,
Pişirme sırasında kapağın açılması, olabilir.
Pişirme sırasında ekmek makinesinin
kapağı ne zaman açılabilir?
Genel olarak, yoğurma devam ettiği sürece
kapağı açmak mümkündür. Bu sıralarda
az miktarda un ve sıvı eklenebilir. Yoğurma
işlemi tamamlandıktan sonra kapağı
açmayınız.
Çavdar unu kullanılırken ne
yapılmalıdır?
Çavdar ununda glüten bulunmamaktadır
ve bu yüzden, ekmek çok az kabarır. Daha
rahat sindirilebilir bir ekmek yapmak için
maya ve kepek unu eklenmelidir.
Undaki glüten nedir?
Unun tip numarası ne kadar yüksek ise,
un içindeki glüten miktarı o kadar düşük
olacak ve hamur o kadar az kabaracaktır.
Taze ekmekler nasıl daha kolay
sindirilebilir hale getirilir?
Haşlanmış bir patates una eklenir ve
hamurda yoğrulursa, taze ekmek o kadar
kolay sindirilir.
Ne kadar maya kullanılmalı?
Maya miktarı için kutu üstünde belirlenmiş
miktarları kullanınız ve kullandığınız un
miktarına göre miktarları ayarlayınız.
Eğer ekmekten maya tadı alınıyorsa ne
yapılmalı?
- Eğer şeker kullanıyorsanız, şeker miktarını
azaltınız. Ekmek daha hafif olacaktır.
- Küçük ekmekler için 1,5 büyük ekmekler
için 2 yemek kaşığı sirkeyi ekmeğin suyuna
ekleyiniz.
- Su yerine yağlı süt kullanınız. Bu bütün
tarifler için geçerlidir ve ekmeğin tazeliğini
sağlar.
Neden fırında yapılan ekmek ile ekmek
makinesinde yapılan ekmeklerin tatları
farklıdır?
Bu durum nem farkından kaynaklanır.
Fırında yapılan ekmekler geniş pişirme
alanından dolayı daha kuru pişer. Ancak
ekmek makinesinde ekmekler daha nemli
ortamda piştiklerinden tatlarında farklılıklar
oluşur.
9
SORUN NEDEN ÇÖZÜM
Hava kanallarından duman
çıkıyor.
Malzemeler pişirme bölümüne
ya da pişirme kabının dışına
yapışıyorlar.
Fişi prizden çekiniz ve pişirme
kabının dışını ya da pişirme
bölümünü temizleyiniz.
Ekmek ortaya doğru çekiliyor
ve orada nemleniyor.
Ekmek, pişirme ve sıcak
tutma işlemlerinden sonra
makine içinde fazla
durmuştur.
Sıcak tutma süresi bitmeden
önce ekmeği cihazdan
çıkartınız.
Ekmek, pişirme kabından
çıkmıyor.
Ekmeğin en alt kısmı yoğurma
kancasına takılıyordur.
Pişirme işleminden sonra
yoğurma kancasını
temizleyiniz. Eğer gerekli ise,
pişirme kabını sıcak su ile
doldurunuz ve 30 dakika
bekleyiniz. Daha sonra
pişirme kancasını kolayca
yerinden çıkartabilir ve
temizleyebilirsiniz.
Malzemeler iyice karışmıyor
ya da ekmek düzgün şekilde
pişmiyor.
Cihaz çalışırken uzun bir
elektrik kesintisi olmuştur.
Seçilen menüyü ve diğer
ayarları kontrol ediniz.
Malzemeleri kullanmadan
tekrar başlayınız.
Cihazın kapağı yalnızca ekran
üzerindeki süre 1:30 dan fazla
ise açılabilir.(Sadece 1,2,3 ve
4 nolu programlarda
kullanılabilir.) Kapağın iyi
kapatıldığından emin olunuz.
Malzemeleri kullanmadan
tekrar başlayınız.
Yoğurma kancasının hamur
parçaları tarafından
tıkanmadığından emin olunuz.
Bunun için pişirme kabını
çıkartınız ve yoğurma
kancasının dönüp dönmediğini
kontrol ediniz. Eğer durumun
bu değilse, Fakir Yetkili
Servisi’ne başvurunuz.
Yanlış program seçilmiştir.
Cihaz çalışırken START/STOP
düğmesine basılmıştır.
Cihaz çalışırken kapak birkaç
defa açılmıştır.
Yoğurma kancası dönemiyor.
Cihaz çalışmıyor. Zaman
sinyali kesiliyor ve ekranda
E01 uyarısı gözüküyor.
Cihaz önceki pişirmeden
dolayı hala daha sıcaktır.
Normal program başlayana
kadar START/STOP tuşuna
basınız. Fişi prizden çekiniz,
pişirme kabını çıkartınız ve
oda sıcaklığında soğumaya
bırakınız. Daha sonra fişi
takınız ve tekrar başlayınız.
“EEE” veya benzer bir sinyal
ekranda görülüyor.
Program hatası veya
elektronik hata
Cihaz testi için fişi prizden
çekiniz ve menü tuşuna basılı
tutarak fişi tekrar prize takınız.
Tuşu bıraktığınızda menü testi
başlayacaktır. Fişi tekrar
çekiniz ve takınız. Ekranda
normal program gözükecektir.
Eğer normal program
gözükmez ise, Fakir Yetkili
Servisi’ne başvurunuz.
PİŞİRME İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLAR
10
SORUN NEDEN ÇÖZÜM
Ekmek çok hızlı kabarıyor.
- Fazla maya ya da fazla un koyulmuş veya
yeterli miktarda tuz yok,
a / b
Ekmek yeterince kabarmıyor. - Yeterli miktarda maya eklenmemiş,
- Maya taze olmayabilir,
- Eklenen sıvılar (süt, su, yumurta vb.) çok sıcak,
- Maya ile sıvı birbirleri ile temas etmişler,
- Yanlış veya bayat un eklenmiştir,
- Eklenen sıvı miktarı ya çok az ya da çok fazladır,
- Yetersiz miktarda şeker eklenmiştir,
a / b
e
c
d
e
a / b / g
a / b
Hamur fazla kabarıp kaptan
taşıyor.
- Eğer su yumuşak ise mayalanma daha iyi
gerçekleşir ve hamur daha çok kabarır,
- Fazla koyulan süt de daha iyi mayalanmaya
neden olur,
f
c
Ekmek ortaya doğru çöküyor.
- Hamur hacmi pişirme kabından daha büyüktür,
- Mayalanma, suyun veya pişirme bölümünün
aşırı sıcak olmasından yada aşırı nemden dolayı
çok hızlı ve kısa sürmüştür. Sıcak sıvılar hamurun
çabuk kabarmasına neden olur ve hamur
pişirmeden önce kabın ortasına çöker,
- Tuz veya şeker eklenmemiştir,
- Eklenen sıvı miktarı çok fazladır,
a / f
c / h / i
a / b
h
Hamurda topaklanma oluyor. - Çok fazla un ya da az miktarda sıvı eklenmiştir,
- Yeterince maya veya şeker eklenmemiştir,
- Malzemeler fazla konulmuştur,
- Un taze olmayabilir,
a / b / g
a / b
b
e
Ekmeğin içi pişmiyor. - Sıvı miktarı ya çok az ya da çok fazla,
- Pişirme bölümü fazla nemlidir,
- Sıvı malzemeli tarifler, örn. Yoğurt,
a / b / g
h
g
Yarılmış ya da kaba şekil veya
çok fazla boşluk oluşuyor.
- Çok fazla su eklenmiştir,
- Tuz eklenmemiştir,
- Pişirme bölümünün nemi çok fazla ya da eklenen
su çok sıcaktır,
- Çok fazla sıvı,
g
b
h / i
c
Mantar şekilli pişmemiş yüzey
oluşuyor.
- Ekmek hacmi pişirme kabı için fazla büyük,
- Çok fazla un eklenmiştir,
- Çok fazla maya ya da yetersiz tuz,
- Çok fazla şeker eklenmiştir,
- Şekerden başka tatlı malzemeler de kullanılmıştır.
a / f
f
a / b
a / b
b
Parçalar eşit değil veya ortada
kümelenme oluyor.
- Ekmek yeterince soğumamıştır. (İçindeki buhar
henüz çıkmamıştır.
Ekmeğin kabuğu üzerinde un
kalıyor.
- Yoğurma sırasında un yeterince işlenememiştir.
j
g / i
11
Sorunlar için çözümler
a) Malzemeleri düzgün şekilde ölçünüz.
b) Malzeme ölçülerini ayarlayınız ve tüm
malzemelerin eklendiğinden emin olunuz.
c) Başka bir sıvı kullanınız veya oda
sıcaklığında soğumaya bırakınız. Tarifte
yazan malzemeleri sırasına uygun olarak
ekleyiniz. Unun ortasını açınız ve mayayı
ekleyiniz. Maya ile sıvının temas etmesine
izin vermeyiniz.
d) Sadece taze ve iyi saklanmış malzemeleri
kullanınız.
e) Malzemelerin toplam miktarını azaltınız.
Belirlenen un miktarından daha fazlasını
kullanmayınız. Tüm malzemeleri 1/3
oranında azaltınız.
f) Sıvı miktarını düzeltiniz. Eğer su içeren
malzemeler kullanılırsa, eklenecek sıvı
ölçüsü azaltılmalıdır.
g) Çok nemli havalarda suyu 1-2 kaşık eksik
ekleyiniz.
h) Sıcak havalarda zaman ayarını
kullanmayınız. Soğuk sıvılar kullanınız.
i) Piştikten sonra ekmeği pişirme kabından
çıkarınız ve kesmeden önce 15 dakika
soğuması için bekleyiniz.
j) Maya ya da tüm malzeme miktarlarını 1/4
oranında azaltınız.
k) Kabı asla yağlamayınız.
l) Hamura 1 kaşık buğday glüteni ekleyiniz.
Ekmeklerinizi hazırlarken kullanılan
sıcak sıvılar (su, süt vb.) mayalanmayı
hızlandırır. Bunun sonucu ekmek
yeterince kabaramamaktadır. Böyle bir
durumda kullandığınız malzemenin oda
sıcaklığında olmasına dikkat ediniz.
Malzemeleri eklerken sıvılar ile mayanın
temas etmesine izin vermeyiniz.
TARİFLER
1. Malzemeler
Malzemeler, yapacağınız ekmeğin tadını ve
şeklini belirleyeceği için, bunların ölçüleri,
hangisinin hangi sırayla ekleneceği oldukça
önemlidir.
- Sıvı, un, tuz, şeker ve maya gibi en önemli
malzemeler hamurun ve ekmeğin
başarısında önemli bir paya sahip
olduklarından, bu malzemelerin kullanımında
doğru ölçülere dikkat etmek gereklidir.
- Eğer hamuru çabuk hazırlamanız
gerekiyorsa, ılık malzeme kullanınız. Eğer
zaman ayarlayıcısını kuracaksanız, soğuk
malzemelerin kullanılması tavsiye edilir.
Böylece mayalanmanın erken başlaması
engellenmiş olur.
- Margarin, yağ ve süt ekmeğin tadını belirler.
- Şeker miktarı % 20 düşürülerek, ekmeğin
tadı bozulmadan kabuğun daha hafif ve
daha ince olması sağlanabilir. Eğer ekmeğin
kabuğunun daha yumuşak ve daha hafif
olmasını istiyorsanız şeker yerine bal
koyunuz.
- Yoğurma sırasında unda oluşan glüten
ekmeğin yapısını belirler. İdeal un %40
kepek unu ve %60 beyaz undan oluşur.
- Eğer az kepekli ya da kepeksiz bir ekmek
yapmak istiyorsanız, hazırlayacağınız
hamuru önceden kendinizin de karıştırması
gerekir.
- Eğer ekmeğinize tahıl parçaları koymak
istiyorsanız, bu tahılları bir gece önceden
suda bekletiniz. Un ve sıvı miktarını 1/5
oranında azaltınız.
- Maya çavdar unu ile mutlaka kullanılmalıdır.
Maya süt ve acetobacteria içerdiğinden
dolayı ekmeği daha hafif yapacaktır.
Konsantre maya tozları verilen tariflerde
kullanılmıştır. Tariflerde verilen talimatları
yerine getiriniz. Eğer belirtilenden daha az
maya kullanılırsa ekmek kolayca
ufalanacaktır.
- Sıvı mayalar da kullanılabilirler. Paket
üzerinde verilen ölçü miktarlarını kullanınız.
Sıvı maya ile ölçme bardağını kullanınız ve
mayayı da tarifte verilen diğer sıvı
malzemeler gibi ekleyiniz.
12
- Kepek mayası kuru olduğundan hamurun
tazeliğini, tadını ve şekil almasını geliştirir.
Çavdar mayasından daha hafiftir.
- Buğday glüteni buğday proteinlerinden
sağlanan doğal bir katkı maddesidir. Ekmeği
daha hafif ve daha hacimli yapar. Ekmek
pişme sırasında daha nadir ortaya doğru
çöker ve sindirilmesi daha kolay olur.
2. Ölçülerin ayarlanması
Eğer ölçülerin arttırılması ya da azaltılması
gerekiyorsa, tarifteki oranların
sağlandığından emin olunuz. En iyi ekmeği
yapabilmek için, ölçülerin ayarlanmasında
aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
- Sıvılar / Un: Un çok ince olmamak şartıyla
yumuşak ve kolayca yoğrulabilir olmalıdır.
Yavaş yoğurma ile hamur topları yapılabilir.
Ancak çavdar ve tahıl ekmeklerinde bunlar
yapılamaz. İlk yoğurmadan 5 dakika sonra
ekmeği kontrol ediniz. Eğer hamur çok
nemli ise kıvama gelene kadar un ekleyiniz.
Eğer hamur çok kuru ise yoğurma sırasında
bir kaşık su ilave ediniz.
- Sıvıların değiştirilmesi: Sıvı malzeme
kullandığınızda (yoğurt vb.), gerekli sıvı
miktarı azaltılmalıdır. Yumurta kullanırken
içlerini ölçme bardağına boşaltınız ve diğer
gerekli sıvıları da ekleyip istenilen seviyeye
kadar doldurunuz. Eğer deniz seviyesinden
çok yüksek bir yerde (750m ve daha
yüksek) oturuyorsanız, hamur daha hızlı
kabaracaktır. Bu durumda maya miktarı
1/2 veya 1/4 servis kaşığı oranında
azaltılarak, yarım çay kaşığına indirilmelidir.
Yumuşak suya sahip yerlerde de aynısı
geçerlidir.
3. Malzemelerin eklenmesi, ölçülmesi ve
malzeme miktarları
Her zaman öncelikle sıvıları daha sonra
un ve diğer malzemeleri en son olarak
da mayayı ekleyiniz. Mayanın sıvılar ile
temas etmesine izin vermeyiniz.
- Ölçme için her zaman aynı ölçü kaplarını
kullanınız. Bunun için ya ölçme kaşığını ya
da kendi evinizdeki kaşıklardan birini
kullanınız.
- Gram ağırlıkları tam olarak ölçülmelidir.
- Mililitre ölçümleri için ölçme bardağını
kullanabilirsiniz. Ölçme bardağının üzerinde
30ml den 300ml’ ye kadar bir ölçek
bulunmaktadır.
- Meyve, fındık veya tahıl malzemeler, Eğer
diğer malzemeleri eklemek isterseniz, bunu
sadece sinyali duyduğunuz özel programlar
ile yapabilirsiniz. Eğer malzemeleri önce
eklerseniz, yoğurma sırasında
ezileceklerdir.
4. Pane Otomatik Ekmek Yapma Makinesi
için tarifler
Aşağıdaki tarifler farklı ölçüdeki ekmekler
içindir. Malzemelerin toplam ağırlığı 900
gramı aşmamalıdır.
Eğer tarifte herhangi bir seviye
belirlenmemiş ise, bu programda daha az
ya da daha çok malzeme kullanılabileceği
anlamına gelir.
5. Ekmek ağırlıkları ve hacimleri
- Aşağıdaki tariflerde ekmek ağırlığı ile ilgili
kesin rakamlar vardır. Tariflerde beyaz
ekmeğin, kepekli ekmekten daha hafif
olduğunu göreceksiniz. Bu beyaz unun
daha fazla kabarmasından
kaynaklanmaktadır ve bu yüzden kabarma
miktarı kontrol edilmelidir.
- Kesin ağırlık rakamlarına rağmen farklılıklar
olabilir. Ekmeğin gerçek ağırlığı hazırlama
sırasındaki odadaki nem miktarına bağlıdır.
- Ağırlıklı olarak buğdaydan oluşan ekmekler,
son kabarmadan sonra büyük bir hacme
ulaşırlar ve pişirme kabının bitiminden
taşabilir ancak dökülmezler. Bu yüzden
hamurun üst kısmının renginin kabın
içindeki kısma göre daha koyu olması
normaldir.
- Tatlı ekmekler hazırlamak için HIZLI ve
SUPER HIZLI programlardan birini
seçtiğinizde malzeme miktarını azaltıp daha
hafif ekmekler hazırlayabilirsiniz.
13
6. Pişirme sonuçları
- Pişirmenin sonucu birçok faktöre bağlıdır
(su, havadaki nem
, yükseklik, vb.). Bu
yüzden, tariflerdeki mikt
arlar adapte edilebilir
miktarlardır. Tarifi ilk kez hazırlarken
başarısız olursanız, nerede hata yaptığınızı
bulmaya çalışınız ve tekrar deneyiniz.
- Eğer ekmeğiniz pişirme sonunda soluk
olursa, pişirme programını kullanarak rengini
koyulaştırabilirsiniz.
- Zaman ayarını kullanmadan önce ilk olarak
bir tane deneme ekmeği hazırlamanız
önerilir.
EKMEK TARİFLERİ
BEYAZ EKMEK
Malzemeler:
Program 1 / 700 g
275 ml su veya süt
450 g beyaz un
1.5 yemek kaşığı süt tozu
1.5-2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı esmer şeker
25 g yağ veya tereyağı
0.5 çay kaşığı kuru maya
KEPEK EKMEĞİ
Malzemeler:
Program 3 veya 4 / 700 g
275 ml su veya süt
450 g kepek unu
1.5 yemek kaşığı süt tozu
1.5-2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı esmer şeker
25 g yağ veya tereyağı
0.5 çay kaşığı kuru maya
%50 TAM BUĞDAY EKMEĞİ
Malzemeler:
Program 3 veya 4 / 700 g
275 ml su veya süt
225 g tam buğday unu
225 g beyaz un
1.5 yemek kaşığı süt tozu
1.5-2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı esmer şeker
25 g yağ veya tereyağı
0.5 çay kaşığı kuru maya istenirse
1 çay kaşığı kepek katılabilir
14
ÇİKOLATALI ÇAVDAR EKMEĞİ
Malzemeler:
1/2 su bardağı Söke® Çavdar Unu Karışımı • 2/3 su bardağı Söke® un
1 adet yumurta • 1 su bardağı su
1/2 su bardağı süt • 3 çay kaşığı kakao
1,5 çay kaşığı tuz • 2 yemek kaşığı toz şeker
25 g margarin • 1,5 çay kaşığı kuru maya
2/3 su bardağı çikolata parçacığı
Hazırlanışı:
Ekmek makinesinin tavasına, su süt ve yumurtayı dökün.
Üzerine Söke® Çavdar Unu Karışımını, Söke® un’u ve kakaoyu ilave edin.
Margarini ekleyip, tuz ve şekeri pişirme kabının ayrı köşelerine dökün.
Kuru mayayı da ekleyip, makinenizi ‘normal’ konumunda çalıştırın.
Makineniz yoğurma işlemini tamamladığında verdiği 'uyarı' sesinden sonra çikolata parçacığının
tamamını ilave edin.
Ekmeğiniz pişince, tavadan çıkarmak için bir müddet soğumasını bekleyin.
TAM BUĞDAY UNU EKMEĞİ
Malzemeler:
1 su bardağı Söke® Tam Buğday Unu Karışımı • 3 1/2 su bardağı Söke® un
3/4 su bardağı süt • 2/3 su bardağı su
3 çay kaşığı şeker • 25 g margarin
2,5 çay kaşığı kuru maya
Hazırlanışı:
Ekmek makinesinin tavasına, önce tüm sıvı malzemeleri sonrasında, Söke® Tam Buğday Unu
Karışımını ve Söke® Un’u dökün.
Üzerine küçük bir havuz açarak kuru mayayı ilave edin.
Makinenizi ‘normal’ konumuna alıp, programı başlatın.
ÇAVDARLI SANDVİÇ EKMEĞİ
Malzemeler:
1 1/2 su bardağı Söke® Çavdar Unu Karışımı • 2 su bardağı Söke® un
1 su bardağı su • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı pekmez • 2,5 çay kaşığı kuru maya
Hazırlanışı:
Ekmek makinesinin tavasına, sıvı malzemelerin tamamını dökün.
Söke® Çavdar Unu Karışımını ve Söke® Un’u ilave edin.
Karışımın üzerinde küçük bir havuz açarak, mayayı ilave edin.
Makinenizi ‘normal’ konumuna ayarlayıp, programı başlatın.
Program tamamlanınca bir müddet bekleyip, soğuduğundan emin olunca tavayı ters çevirerek ekmeğinizi
çıkarın.
BALLI KÖY EKMEĞİ
Malzemeler:
5 su bardağı Söke® Köy Ekmeği Karışımı • 3,5 yemek kaşığı bal
1 3/2 su bardağı süt • 5 yemek kaşığı erimiş margarin
1 çay kaşığı zencefil • 1 poşet kuru maya (4 çay kaşığı)
Hazırlanışı:
Ekmek makinesinin tavasına, önce tüm sıvı malzemeleri sonrasında, Söke® Köy Buğday Unu
Karışımını, Söke® Un’u ve zencefili dökün.
Üzerine küçük bir havuz açarak kuru mayayı ilave edin.
Makinenizi ‘normal’ konumuna alıp, programı başlatın.
1. Garanti süresi, mal›n teslim tarihinden itibaren bafllar ve 2 y›ld›r.
2. Mal›n bütün parçalar dahil olmak üzere tamam› firmam›z›n garantisi kapsam›ndad›r.
3. Mal›n garanti süresi içerisinde ar›zalanmas› durumunda, tamirde geçen süre garanti
süresine eklenir. Mal›n tamir süresi en fazla 30 ifl günüdür. Bu süre, mala iliflkin ar›zan›n
servis istasyonuna, servis istasyonunun olmamas› durumunda mal›n sat›c›s›, bayii,
acentas›, temsilcili¤i, ithalatç›s› veya imalatç›s›-üreticisinden birisine bildirim tarihinden
itibaren bafllar. Mal›n ar›zas›n›n 15 ifl günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatç›-
üretici veya ithalatç›; mal›n tamiri tamamlan›ncaya kadar, benzer özelliklere sahip baflka
bir sanayi mal›n› tüketicinin kullan›m›na tahsis etmek zorundad›r.
4. Mal›n garanti süresi içerisinde, gerek malzeme ve iflçilik, gerekse montaj hatalar›ndan
dolay› ar›zalanmas› halinde, iflçilik masraf›, de¤ifltirilen parça bedeli ya da baflka herhangi
bir ad alt›nda hiçbir ücret talep etmeksizin tamiri yap›lacakt›r.
5. Tüketicinin onar›m hakk›n› kullanmas›na ra¤men mal›n;
- Teslim edildi¤i tarihten itibaren belirlenen garanti süresi içinde kalmak kayd›yla bir y›l
içersinde, ayn› ar›zay› ikiden fazla tekrarlamas› veya farkl› ar›zalar›n dörtten fazla ortaya
ç›kmas› veya belirlenen garanti süresi içerisinde farkl› ar›zalar›n toplam›n›n alt›dan fazla
olas› unsurlar›n›n yan› s›ra, bu ar›zalar›n maldan yararlanamamay› sürekli k›lmas›,
- Tamiri için gereken azami sürenin afl›lmas›,
- Servis istasyonunun mevcut olmamas› halinde s›ras›yla sat›c›s›, bayii, acentas›, temsilcili¤i,
ithalatç›s› veya imalatç›s›-üreticisinden birisinin düzenleyece¤i raporla ar›zan›n tamirinin
mümkün bulunmad›¤›n›n belirlenmesi,
durumlar›nda, tüketici mal›n ücretsiz de¤ifltirilmesini, bedel iadesi veya ay›p oran›nda
bedel indirimi talep edebilir.
6. Mal›n kullanma k›lavuzunda yer alan hususlara ayk›r› kullan›lmas›ndan kaynaklanan
ar›zalar garanti kapsam› d›fl›ndad›r.
7. Garanti Belgesi ile ilgili olarak ç›kabilecek sorunlar için Sanayi ve Ticaret Bakanl›¤›
Tüketicinin ve Rekabetin Korunmas› Genel Müdürlü¤ü’ne baflvurulabilir.
GARANT‹ fiARTLARI
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Fakir Pane Deluxe Kullanım kılavuzu

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
Kullanım kılavuzu

Diğer dillerde