TR
7
PİŞİRME TABLOSU NASIL OKUNMALIDIR
Tabloda, farklı türlerdeki yiyecekleri pişirmek için en
iyi işlev, aksesuarlar ve seviye listelenmiştir. Pişirme
süreleri yemeğin fırına konulduğu andan itibaren
başlar, ön ısıtma (gerekirse) hariç tutulmuştur. Pişirme
sıcaklıkları ve süreleri yaklaşık olarak verilmiştir ve
yemeğin miktarına ve kullanılan aksesuar türüne göre
değişir. İlk başta önerilen en düşük ayarları kullanın,
eğer yemek yeterince pişmezse o zaman daha yüksek
ayarlara geçin. Verilen aksesuarları kullanın ve koyu
renkli metal kek kaplarını ve fırın tepsilerini tercih
edin. Ayrıca ateşe dayanıklı (payreks) veya kumlu
taştan yapılmış tava ve aksesuarlar da kullanabilirsiniz,
ancak bunlarda pişirme süresinin biraz daha uzun
olacağını unutmayın.
BİRKAÇ YEMEĞİ AYNI ANDA PİŞİRME
“Fanlı Hava Dolaşımı” işlevini kullanarak, aynı pişirme
sıcaklığı gerektiren farklı yiyecekleri aynı sürede
(örneğin: balık ve sebze), farklı raf seviyelerinde
pişirebilirsiniz. Daha kısa pişirme süresi gerektiren
yemeği çıkarın ve daha uzun süre gerektiren yemeği
fırında tutmaya devam edin.
ET
Pişirilecek parça etin büyüklüğüne uygun olan
herhangi bir fırın tepsisi veya ateşe dayanıklı (payreks)
kap kullanın. Rostoluk et parçaları için, tavanın içine
biraz et suyu eklemenizi ve lezzet katması için pişirme
sırasında ara sıra bu suyu etin üzerinde gezdirmenizi
öneririz. Bu işlem sırasında buhar oluşacağına dikkat
edin. Et pişince, 10-15 dakika daha fırında bekletin
veya alüminyum folyoya sarın.
Eti ızgarada pişirmek istediğinizde, her yerinin eşit
oranda pişmesi için her yerinden eşit kalınlıkta
kesmelisiniz. Çok kalın et parçalarının pişmesi daha
uzun sürer. Etin dışının yanmasını önlemek için, tel
rafın konumunu alçaltarak, eti ızgaradan daha uzağa
alın. Eti, pişirme süresinin üçte ikisine geldiğinizde
çevirin. Buhar çıkacağından kapağı açarken dikkat
edin.
Pişirme esnasında çıkan sıvıları toplamak için,
doğrudan yemeğin yerleştirildiği rafın altına yarım
litre içme suyu doldurulmuş bir damlama kabı
yerleştirilmesini öneriyoruz. Gerektikçe su ekleyin.
TATLI
Alt ve üstten ısıtma işleviyle tek bir raf üzerinde
lezzetli tatlılar pişirebilirsiniz.
Koyu renkli metal fırın kapları kullanın ve bunları
daima cihazla birlikte verilen rafın üzerine yerleştirin.
Birden fazla raf üzerinde pişirmek için fanlı hava
dolaşımı işlevini seçin ve kek kalıplarını raflar üzerinde
dağınık yerleştirerek, sıcak havanın en iyi şekilde
dolaşmasına yardımcı olun.
Mayalı bir kekin pişip pişmediğini anlamak için kekin
ortasına tahta bir kürdan batırın. Eğer kürdan dışarıya
temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir.
Eğer yapışmaz fırın kabı kullanıyorsanız kenarlarını
yağlamayın, yoksa kek kenarlarda eşit şekilde
kabarmayabilir.
Yiyeceğiniz, pişirme sırasında “şişerse”, bir sonraki
pişirmenizde daha düşük bir sıcaklık kullanın ve
eklediğiniz sıvı miktarını azaltmayı veya karışımı daha
nazik karıştırmayı düşünün.
Islak dolgulu veya kremalı tatlılarda (cheesecake
veya meyveli tart) “Konveksiyonlu” işlevini kullanın.
Eğer kekin altı ıslaksa, rafı alçaltın ve iç dolgusunu
eklemeden önce kekin altına ekmek kırıntıları veya
bisküvi kırıkları serpin.
PİZZA
Pizzanın altının çıtır çıtır olması için tepsileri hafifçe
yağlayın. Mozzarellayı, pişirme süresinin üçte ikisine
geldiğinizde pizzanın üzerine serpin.
KABARTMA
Hamuru fırına koymadan önce üzerini nemli bir
bezle kapatmak her zaman en iyisidir. Bu fonksiyonla
hamurun kabarma süresi, oda sıcaklığına (20-25°C)
göre üçte bir oranında kısalmaktadır. Pizza için
kabarma süresi, 1 kg hamur için yaklaşık bir saat
civarından başlar.
FAYDALI İPUÇLARI
Daha fazla bilgi için docs.hotpoint.eu
adresinden Kullanım ve Bakım Kılavuzunu indirin
WWW