Moulinex YG 2315 El kitabı

Tip
El kitabı

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

45
TANIM
A 2 bölümden oluşan kapak:
- Kapak A1: Ana kapak
- Kapak A2: İkinci kapak
B
Gövde
C
2 bölümden oluşan yoğurt kavanozları
- Cam kavanoz C1
- Tarihli kapak C2
GÜVENLİK ÖNERİLERİ
Sadece yoğurt yapmak öngörülmüş olan bir Moulinex gamı cihazını seçtiğiniz için
teşekkür ederiz.
D Arkadan aydınlatmalı elektronik
ekran
E Kumanda düğmeleri:
- Zaman ayarlama programlama
düğmesi E1
- Açma/kapama düğmesi E2
• Cihazınızın ilk kullanımından önce
kullanım
kılavuzunu dikkatle okuyunuz:
cihazın
kullanım kılavuzuna uygun olmayan bir
şekilde kullanılması Moulinexin tüm
sorumluluğunu ortadan kaldıracaktır.
• Bu cihaz, ziksel, duyumsal veya zihinsel
kapasiteleri zayıf olan, ya da bilgi ve
deneyimden yoksun kişiler tarafından
(çocuklar da dahil), ancak güvenliklerinden
sorumlu bir kişinin gözetimi altında ve
cihazın kullanı hakkında önceden
bilgilendirilmiş kişiler tarafından kullanılmak
üzere tasarlanmıştır.
• Cihazla oynamadıklarından emin olmak için,
çocukların gözetim altında tutulması tavsiye
edilir.
• Cihazınızın besleme geriliminin elektrik
tesisatınızınki ile uyumlu olmakontrol
ediniz.
• Her türlü bağlantı hatası garantiyi iptal
etmektedir.
• Cihazınız sadece evde kullanım ve ev
içerisinde kullam için tasarlanmışr.
Garanti kapsamında olmayan ağıdaki
durumlarda kullanılmak için
tasarlanmamıştır:
- Personele ait mutfak bölümlerinde,
mağazalarda, bürolarda ve diğer
profesyonel mekanlarda,
- Çiftliklerde,
-
Otel, motel ve diğer konaklama mekânlarında,
- Otel odası türünde mekânlarda.
• Kullanımız sona erdiğinde ve ciha
temizleyeceğiniz zaman şini elektrik
prizinden çekin.
• Düzgün çalışmıyorsa veya hasar görmüş ise
cihazınıkullanmayın. Böyle bir durumda
yetkili bir Moulinex servis merkezine
müracaat ediniz (servis kitapçığındaki listeye
bakınız).
• Müşterinin yapacağı her zamanki temizlik ve
bakım haricindeki her türlü müdahalenin
yetkili bir Moulinex servis merkezi
tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
• Cihazı, elektrik kablosunu veya şini suya
veya herhangi başka bir sıvıya batırmayın.
• Kablonun çocukların erişebileceği yerlerden
sarkmasına izin vermeyin.
• Elektrik kablosunun asla bir ısı kaynağına,
keskin bir şeye veya cihan cak
zeylerine yakın olmaması veya bu
yüzeylerle temas etmemesi gerekmektedir.
• Eğer elektrik kablosu veya şi hasar
rmüşse, ciha kullanmayın. Her rlü
tehlikeyi önlemek için, bunların zorunlu
olarak yetkili bir Moulinex servis merkezi
tarafından değiştirilmesini sağlayın (servis
kitapçığındaki listeye bakınız).
• Güvenliğiniz in, sadece cihazınıza uygun
Moulinex parça ve aksesuarlarını kullanın.
• Bütün cihaz ciddi bir kalite kontrolünden
geçmektedir. Rastgele seçilen cihazlar ile
kullanım pratikleri gerçekleştirilmiştir, bu da
muhtemel kullanım izlerini açıklamaktadır.
TR
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page45
46
TALİMATLAR
SÜT VE MAYA SEÇİMİ İÇİN PRATİK ÖNERİLER
YOĞURT YAPIMI
• İlk kullanımdan önce: Kavanozları (C1) ve
kapakları (C2, A1 ve A2) sabunlu cak su
ile veya bulaşık makinesinde yıkayız.
Haznenin (B) içerisini temizlemek in,
ngerle silinmesi yeterlidir. Cihazın
gövdesini asla suya batırmayınız.
Kullanım esnasında: yoğurt yapma
makinesini çalışırken hareket
ettirmeyiniz, özellikle kapağını (A1)
açmayınız. Yoğurt makinesini titreşimli
(örneğin buzdolabı üzerine) veya hava
akımının bulunduğu yerlere koymayınız.
Bu talimatlar uyulması, yoğurtlarınızı
başarıyla yapmanızı sağlayacaktır.
Yoğurtları hazırlamak için, bir litre te ve
mayaya ihtiyacınız olacaktır.
1) SÜTÜN SEÇİMİ
- Daha pratik olması açısından, kaynama
gerektirmeyen tam yağlı sütü tercih edin
(yüksek sıcaklıkta sterilize edilmiş uzun
ömürlü süt veya süt tozu). Çiğ sütler (inek
sütü) veya pastörize sütlerin kaynatılması
ve ardından soğutulmave kaymakların
alınması için elekten geçirilmesi
gerekmektedir.
Hatırlatmalar:
- Yağlı sütten yapılan yoğurt daha kave
daha lezzetli olur.
- Çiğ veya pastörize sütler daha fazla
vitamin ve aligo element içermektedir.
- Daha yoğun yoğurtlar elde etmek için, bir
litre süte 2 veya 3 çorba kaşığı süt tozunu
iyice karıştırarak ilave edebilirsiniz.
- Sütü oda sıcaklığında veya haf ılık olarak
kullanın (37°C veya 40°C ısıtın). Sütü
doğrudan buzdolabından çıkararak
kullanmayın.
2) MAYA SEÇİMİ
Maya için üç seçenek bulunmaktadır:
- son kullanma tarihi mümkün olduğunca
uzak olan ve piyasada satılan bir yoğurttan
(tercihen tam yağlı sütten yapılmış olan).
- liyollenmiş kuru mayadan (eczanelerde
veya diyet ürünler satan bazı
mağazalardan satın alınır). Bu durumda,
mayanın kullanım kılavuzu üzerinde
belirtilen etkileşim süresine uyunuz.
- sizin yaptığınız bir yoğurttan.
Önemli: İlk yoğurdumuzu yaptığımızda,
daha sonra yapacağımız yoğurtlarda
kullanmak üzere bu yoğurtlardan birini
saklamamız yeterlidir. te ve silen
mayalara göre 5 yoğurt yapımının ardından
hafçe etkisini kaybeden ve dolayısıyla
daha az sağlam bir sonelde edilmesine
sebep olan mayanın değiştirilmesi
gerekmektedir.
1) KARIŞIMIN HAZIRLANMASI:
- Bir litre sütü istediğiniz maya ile (yoğurt
veya liyollenmiş kuru maya), akıtmak için
ağzı olan bir kap içerisinde çok özenli bir
şekilde karıştırın. Karışım köpürmemesine
dikkat edin.
- İyi bir karışım elde etmek için, pürüzsüz bir
hamur kıvamı elde etmek için yoğurdu bir
çatal yardımıyla çırpın ve ardından
karışmaya devam ederek sütü ilave edin.
Eğer liyollenmiş bir maya kullanıyorsanız,
mayayı süte ekleyin ve çok özenli bir
şekilde karıştırın.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page46
47
- Karışımı kavanozlara (C1) paylaştırın.
- Kavanozları (C1), kapaksız (C2) olarak,
yoğurt makinesi içerisine yerleştirin.
- Kapağı (A1) yoğurt makinesi üzerine
koyun.
Pratik öneri: kavanoz kapakları (C2)
kapak A1 üzerine yerleştirin ve üzerine
kapak A2’yi kapatın (resme bakınız).
2) YOĞURT MAKİNESİNİN
ÇALIŞTIRILMASI:
- Yurt makinesinin şini elektrik prizine
tan. Ekranda yanıp sönen "00" ibaresi
görüntülenir.
- E1 düğmesi yardımıyla hazırlama süresini
seçin. Arzu edilen re görüntülenene
kadar düğmeyi bası tutun. Azami
programlama resi 15 saattir. Zaman
ayarlama işleminin hızlandırılması için, E1
düğmesi üzerine 2 saniye boyunca sürekli
olarak basın.
- Ardından açma/kapama ğmesi (E2)
üzerine basın. Ekran açılır ve programın
başladığını haber verir.
- Programın resi tamamlandığında
götergede "00" yanıp söner ve sonra 5 kez
bip sesi tekrar eder,bu size programın sona
erdiğini belirtir (sesli sinyal açma/kapama
düğmesi üzerine basarak önceden
kapatılabilir).
- Cihazın şini elektrik prizinden çekin.
3) YOĞURTLARIN KALDIRILMASI:
- Yunlaşan vının kavanozlar (C1)
içerisine akmamasına dikkat ederek
kapakları (A1 ve A2) kaldırın.
- Her kapağın (C2) üzerinde yer alan manüel
tarih kaydedicisi yardımıyla yoğurtların
son kullanım tarihini belirtin ; bunun için
kapağın üst kısmının arzu edilen rakam
üzerine doğru döndürülmesi yeterlidir.
- Kapakları (C2) cam kavanozlara (C1)
üzerine kapatın ve yemeden önce en 6
saat bekletmek üzere buzdolabına koyun.
Uyarılar:
- Doğal yoğurtların buzdolabında saklanma
resi maksimum 7 ndür. Diğer tip
yoğurtların daha çabuk tüketilmeleri
gerekmektedir. Kapaklar üzerine yazılacak
olan son tüketim tarihi, sade bir yoğurt için
Üretim Günü + 7 şeklinde olacaktır.
- Cihazı asla buzdolabına koymayın.
TEMİZLİK
- Temizlemeden önce cihazın şini her
zaman elektrik prizinden çekin.
- Cihazın gövdesini asla suya daldırmayın.
Cihazın gövdesini nemli bir bez ve sıcak
sabunlu su ile temizleyin. Durulayın ve
kurulayın.
- Yoğurt kavanozları (C1) ve kapaklar (C2,
A1 et A2) bulaşık makinesinde
yıkanabilmektedir.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page47
48
SIKÇA KARŞILAŞILAN SORUNLARA ÇÖZÜMLER?
SORUNLAR SEBEPLERİ ÇÖZÜMLER
Yoğurtlar çok sulu.
Yarım yağ veya yağsız n t
tozu eklenmeden kullanılma
(tek başına kullanılan t
proteinler açısından yeterince
zengin değildir).
1 kavanoz süt tozu yoğurdu
ekleyin (yağsız t ile 2
kavanoz) veya yağsız süt ve ½
kavanoz yağsız süt tozu
kullanın.
Mayalanma esnasında yoğurt
yapma makinesinin hareket
ettirilmesi, darbelere veya
titreşime maruz kalması.
Çalışırken yoğurt yapma
makinesini mıldatmayın (bir
buzdolabı üzerine koymayın).
Maya etkinliğini kaybetmiş. Mayayı veya yoğurt markasını
değiştirin.
Yoğurdunuzun veya
mayanızın son kullanma
tarihini kontrol edin.
Yoğurt yapma makinesi
çalışması esnasında açılmış.
Çalışması sona ermeden
kavanozları çıkarmayın ve
yoğurt yapma makinesini
açmayın (yaklaşık 8 saat).
Çalışması esnasında yoğurt
yapma makinesini hava
akımlarından uzak bir yerde
muhafaza edin.
Mayalama süresi çok kısa. Birinci çalışma döngüsü
ardından ikinci bir çalışma
döngüsü başlatın
Yoğurt kapla yıkanmamış/
durulanmamış.
Hazırladığınız karışımı kaplara
dökmeden önce, kapların
kısımlarında bulaşık deterjanı
izinin, temizlik maddesinin
veya kirin bulunmadığından
emin olun.
Yoğurda katılan meyveler Meyveleri yoğurda katmadan
önce pişirin veya komposto
veya reçel kullanmayı tercih
edin (ortam caklığında). Ç
meyveler, yoğurdun iyi bir
şekilde oluşması önleyen
asitlere neden olurlar.
Yoğurtlar çok ekşi. Mayalanma süresi çok uzun. Bir sonraki mayalama
esnasında mayalanma süresini
azaltın.
Fermantasyon sonunda,
yoğurdun yüzeyinde (serum
adı verilen) yapışkan bir sıvı
oluştu.
Aşırı fermantasyon. Fermantasyon süresini azaltın
ve/veya süt tozu ekleyin.
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page48
49
KULLANIM ÖMRÜ SONA EREN ELEKTRİKLİ VEYA ELEKTRONİK ÜRÜN
Çevre korumasına katılalım!
Cihazınız çok sayıda değerlendirilebilir veya geri dönüştürülebilir
materyal içermektedir.
İşlenmesi için cihazı bir toplama noktasına veya yoksa yetkili bir servis
merkezine bırakınız.
EĞER CIHAZINIZ ÇALIŞMIYORSA NE YAPILMALIDIR?
TARİFLER
- Öncelikle elektrik bağlantısını kontrol
edin.
Tüm talimatları izlediniz ve cihazınız hala
çalışmıyor mu? Satıcınıza veya yetkili bir
Moulinex servis merkezine müracaat
ediniz ( « Moulinex servis » kitapçığındaki
listeye bakınız).
AROMALI YOĞURTLAR
SURUPLU YOĞURTLAR
1 litre süt, 1 doğal yoğurt veya 1 paket
maya.
• Meyve şurupları (nar, portakal, kara
üzüm, limon, mandalina, çilek,
frenküzümü, arpa, frambuaz, orman
çileği, muz, yabanmersini, kiraz...) :
5 çorba kaşığı.
• Çiçek şurupları (gül, menekşe,
yasemin,
sandal ağacı): 4 çorba kaşığı.
• Nane şurubu: 4 çorba kaşığı.
Yoğurdu veya mayayı bir kaba boşaltın.
Üzerine şurubu ekleyin ve karışımı bir
çatalla sürekli karıştırarak sütü azar azar
ilave edin. Karışımı kavanozlara koyun ve
kavanozları da yoğurt makinesi içerisine
yerleştirin (8 saat).
PİŞMİŞ MEYVELİ YOĞURTLAR
REÇELLİ YOĞURT
1 litre süt, 1 doğal yoğurt veya 1 paket
maya, 4 çorba kaşığı çok katı olmayan ve
meyve taneleri veya meyve parçaları
içeren: yabanmersini, ayı üzümü, ravent,
zencel, çilek, portakal marmeladı.
Reçeli biraz sütle çırpın. Yoğurdu veya
mayayı ekleyin. İyice karıştırın, ardından
kalan sütü ekleyin.
Karışımı kavanozlara koyun ve kavanozları
da yoğurt makinesi içerisine yerleştirin
(8 saat).
Çeşit: iki tabakalı bir yoğurt yapmak
istiyorsanız kavanozların dibine reçel
koymanız yeterlidir. Ardından süt/yoğurt
veya süt/maya karışımını çok dikkatli bir
şekilde kavanozlara koyun. Ardından
kavanozları da yoğurt makinesinin içerisine
yerleştirin (8 saat).
i
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page49
50
VANİLYALI YOĞURT
70 cl yağlı süt, 20 g yarım yağlı süt tozu,
1 doğal yoğurt veya 2 paket maya, 80 g
şeker, 30cl sıvı krema,
1 tutam vanilya.
Kremayı ısıtın ve vanilyayı ve şekeri ekleyin.
Şekerin erimesi ve vanilya tanelerinin
sağılması için iyice karıştırın. Bunları
kaldırın.
Yoğurdu (veya mayayı) yavaş yavaş
ekleyeceğiniz süt ile karıştırın, Kremayı
karıştırarak süt/yoğurt veya süt/maya
karışımına ekleyin ardından süt tozunu
ilave edin. Bu karışımı kavanozlara dökün
ve kavanozları da yoğurt makinesine
yerleştirin (8 saat).
Notice_YOGURTEO_2550769-03_Mise en page 1 13/04/11 09:58 Page50
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118

Moulinex YG 2315 El kitabı

Tip
El kitabı
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur: