Tefal PF6118 El kitabı

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
El kitabı

Bu kılavuz için de uygundur

302
TANIM 303
GÜVENLİK TALİMATLARI 304
İLK KEZ KULLANMADAN ÖNCE 307
TEMİZLİK VE BAKIM 316
DEVİRLER 317
MALZEMELER 318
PRATİK ÖNERİLER 322
HAZIRLAMA VE AYRI SOMUNLARIN ÜRETİMİ 323
TEKNİK SORUN GİDERME KILAVUZU 328
GARANTİ 328
ÇEVRE 328
SayfaTÜRK
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
303
1. Ekmek kalıbı
2. Yoğurma başları
3. Pencerel kapak
4. Kontrol panel
a. Göstergel ekran
a1. Ekmek döküm gösterges
a2. Program ekranı
a3. Ağırlık gösterges
a4. Kabuk reng
a5. Başlatma gecktrme
a6. Zamanlayıcı gösterges
b. Program seçenekler
c. Ağırlık seçm
d. 7 ve 15 programları çn zaman ayarı
ve geckmel başlatma ayarı çn
düğmeler
e. Çalışma gösterge ışığı
f. Açma/kapama düğmes
g. Kabuk rengn seçn
5. Pşrme tepss
6. 2 yapışmaz baget pşrme tepss
7. Her br somun çn ayrı 2 yapışmaz teps
Aksesuarlar:
8. Kesc bıçak
9. a. Yemek kaşığı ölçüsü = yk
b. Çay kaşığı ölçüsü = çk
10. Yoğurma başlarını kaldırmak çn kanca
11. Fırça
12. Ölçekl kap
TANIM1
4.a4
4.a6
4.a5
4
.
a1
4.a3
4.a2
TÜRKÇE KULLANMA ve TANITMA KILAVUZU
TR
304
2
GÜVENLİK TALİMATLARI
ÖNEMLİ UYARILAR
Bu alet, br dış zamanlayıcı veya ayrı br uzaktan
kumanda sstem le kullanım çn tasarlanmamıştır.
Chazınız sadece evde şahs kullanım çn
tasarlanmıştır. Chazınız garant kapsamı dışında
kalan, aşağıdak uygulamalarda kullanım çn
tasarlanmamıştır:
- mağazalar, ofsler ve dğer çalışma alanlarındak
personel mutfak alanları;
- çftlk evler;
- otel, motel ve dğer konut tp ortamlarda
müşterler tarafından;
- yatak ve kahvaltı türü hzmet verlen yerler.
Bu chaz, gözetm altında olmaksızın veya
emnyetlernden sorumlu br yetşkn tarafından
chazın kullanımına lşkn blglendrlmekszn
fzksel, duyusal veya zhnsel kapasteler zayıf veya
deneym ve blg eksklğ olan kşler (çocuklar dahl)
tarafından kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Çocuklar, aletle oynamamalarını garant etmek
çn her zaman gözetm altında tutulmalıdırlar.
Eğer elektrk kordonu hasarlı se, tehlkey
önlemek açısından, servs veya benzer br şeklde
yetkl br kş tarafından değştrlmeldr.
Bu chaz, gözetm altında oldukları veya
güvenlklernden sorumlu br kş tarafından chazın
kullanımı le lgl talmat aldıkları sürece fzksel
305
duyu kaybı veya zhnsel yetenekler zayıf veya
tecrübe ve blg yeterszlğ olan kşler tarafından,
8 yaş ve üzer çocuklar tarafından kullanılablr.
Çocuklar chazla oynamamalıdır. Sorumlu br
yetşkn tarafından sürekl denetlenmedkler
müddetçe 8 yaş altındak çocukların bu chazı
kullanmaması gerekr. Temzlk ve kullanıcı bakımı 8
yaşından büyük olmadıkları ve denetlenmedkler
müddetçe çocuklar tarafından yapılamaz.
Chazı ve kablosunu 8 yaşın altındak çocukların
ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.
Bu chaz sadece ev çnde ve 4000m'nn altındak
yükseklklerde kullanım çn tasarlanmıştır.
Dkkat: Chazın yanlış kullanımı nedenyle
yaralanma tehlkes.
Dkkat: Isıtma elemanının yüzey kullanımından
sonra halen sıcak kalır.
Chaz su veya başka br sıvıya daldırılmamalıdır.
Tarerde belrtlen mktarları aşmayın.
Ekmek kalıbında:
- toplam 1500 g'lık hamuru aşmayın,
- toplam 930 g un ve 15 g mayayı aşmayın.
Baget pşrme tepslernde:
- br seferde 450 g'lık hamurdan fazla pşrmeyn,
- her part çn 280 g un ve 6 g mayadan fazla
malzeme kullanmayın.
Gıda le temas eden parçaları temzlemek çn br
bez veya ıslak sünger kullanın.
TR
306
Lütfen chazı lk defa kullanmadan önce
talmatları dkkatle okuyun. Üretc, hatalı
kullanım halnde sorumlu tutulamaz.
Bu chaz, güvenlğnz dkkate alınarak,
lgl standart ve düzenlemelere (düşük
gerlm drekter, elektromanyetk
uyumluluk, besnlerle temas halnde
bulunan donanımlar ve çevre korunması,
vs.) uygun olarak üretlmştr
Su le herhang br temastan uzak, düz,
sabt br ısıya dayanıklı zemnde kullanın
ve asla mutfak nşnn altında kullanmayın.
Kullandığı gücün elektrk şebekenze
uygun olduğundan emn olun.
Bağlantıdak herhang br hata
durumunda garant ptal olur.
Chazınız topraklı prze takılmalıdır,
aks takdrde cdd yaralanmalara
neden olablecek elektrk çarpması
rsk mevcuttur. Kend güvenlğnz çn
topraklamanızın ülkenzde geçerl şebeke
montaj standartlarına uygun olduğundan
emn olmanız gerekr. Elektrk tessatınız
topraklı değlse herhang br chaz
bağlamadan önce tessatınızı gerekl
standartlara uygun hale getrmek çn
onaylı br elektrkçye danışmanız gerekr.
C
hazınız sadece evde ç mekanda
kullanım çn tasarlanmıştır.
Kullandıktan sonra ve temzlerken chazın
fşn çekn.
Chazı aşağıdak durumlarda kullanmayınız:
-elektrk kablosu bozuk veya hasar
görmüş,
-chaz y
ere düşmüş ve gözle görünür
hasar var ya da düzgün çalışmıyor.
Her k durumda da, rsk ortadan
kaldırmak çn chazın en yakın onaylı
servs merkezne gönderlmes gerekr.
Garant belgelern bakın.
Chazın kullanıcı tarafından yapılan
günlük bakımı ve temzlğ dışındak tüm
şlemlern yetkl br servs tarafından
gerçekleştrlmes gerekmektedr.
C
hazı, elektrk kablosunu veya fşn suya
veya başka br sıvıya daldırmayın.
Chazın kablosunu çocukların
ulaşılableceğ yerlerde asılı bırakmayın.
Elektrk kablosu asla ısı kaynaklarının
yakınında veya keskn br köşe üzernde ya
da chazın sıcak parçalarına yakın br yerde
veya temas halnde olmamalıdır.
Çalışırken chazı asla hareket ettrmeyn.
Çalışırken ve hemen sonrasında
görüntüleme penceresne dokunmayın.
Pencere yüksek sıcaklığa ulaşablr.
Chazı fşten çekmek çn elektrk
kablosundan çekmeyn.
Sadece topraklı fş olan ve y durumdak
br uzatma kablosu kullanın, ve ara
kablonun en azından ürünle brlkte
verlene eşt br keste sahp olduğundan
emn olun.
Dğer chazlar üzerne koymayın.
Chazı ısıtma veya kurutma kaynağı olarak
kullanmayın.
Asla chazı ekmek ve reçel dışındak
yyecekler pşrmek çn kullanmayın.
Chaza kağıt, kart veya plastk sokmayın ve
üzerne hçbr şey koymayın.
Chazın herhang br parçası tutuşursa su
le söndürmeye çalışmayın. Chazı przden
çekn. Neml br bezle alevler boğun.
Güvenlğnz çn, yalnızca chazınız çn
tasarlanmış olan aksesuar ve yedek
parçaları kullanın.
Programın sonunda, kalıp veya chazın
dğer sıcak parçalarını tutmak çn her
zaman fırın eldvenler kullanın. Chaz
ve baget aksesuarı, kullanım sırasında
çok sıcak olur.
Hava delklern asla kapatmayın.
Program sonunda ya da esnasında
kapağını açtığınızda, buhar açığa
çıkableceğ çn çok dkkatl olun.
Bu chazın ses basınç sevyes 69 dBA
olarak ölçülmüştür. (desbel A ölçeğnde)
Önce çevre koruma!
Chazınız ger kazanılablr veya ger dönüştürüleblr değerl malzemeler çerr.
Chazı yerel svl atık toplama noktasına götürün.
307
İLK KEZ KULLANMADAN ÖNCE3
1. AMBALAJI ÇIKARIN
Chazı ambalajından çıkarın. Garant kartınızı saklayın ve
lk defa chazı kullanmadan önce kullanma kılavuzunu
dkkatle okuyun.
Chazınızı sabt br yüzeye kurun. Chazın çnde veya
dışında aksesuar ve etket varsa çıkartın.
2. CİHAZI KULLANMADAN ÖNCE
Kolu yukarı çekerek kalıbı çıkarın.
Uyarı
Bu çzme alet çok
keskndr. Dkkatl kullanın.
NO OK
3. KALIBIN
TEMİZLENMESİ
Chazın kalıbını neml
br bezle temzleyn.
İyce kurulayın. İlk kez
kullanıldığında, haff br
koku çıkablr.
TR
308
Aşağıdak malzemeler sırayla ekleyn:
-Sıvılar (tereyağı, yağ, yumurta, su, süt)
-Tuz
-Şeker
-Un, lk yarı
-Süt tozu
-Özel katı malzemeler
-Un, knc yarı
-Maya
Tüm malzemelern doğru tartıldığından emn olun.
Ekmek maknenz tanımak çn ve lk ekmeğnz çn
TEMEL EKMEK tarfn denemenz önerrz. Sayfa 313'tek
"TEMEL EKMEK PROGRAMI" talmatlarına bakın
4. MALZEMELERİ
EKLEYİN
Kolu yukarı çekerek kalıbı
çıkarın.
Daha sonra, karıştırıcıları
takın.
5. BAŞLATMA
Ekmek kalıbını ekmek
maknesne koyun.
Ekmek teknesn tekrar
yerne koyun ve önce br
tarafa sonra dğer tarafa
basarak mkser sürücüler
geçrn ve her k tarafa da
mandallayın.
12
Yoğurma, bıçaklar brbrne bakacak şeklde ayarlanmış se daha y olur.
309
Ara kabloyu ger açın ve topraklı br elektrk
przne bağlayın.
Ses snyalnden sonra, program 1 ve orta kızarma
varsayılan olarak görüntülenr.
6. BİR PROGRAM SEÇİN
Her program çn br varsayılan ayar görüntülenr. Bu nedenle manuel olarak stedğnz
ayarları seçmek zorundasınız.
Program seçm otomatk olarak brbr ardına yürütülen br dz adımı tetkler.
Farklı çeştl programlardan seçm yapmak çn "menu"
(menü) tuşuna basın. Ardarda "menu" tuşuna basarak, 1
le 19 arasındak programlarda geznn.
Seçlen programa karşılık gelen zaman otomatk olarak
görüntülenr.
7. EKMEK AĞIRLIĞININ SEÇİLMESİ
Ekmek ağırlığı 1000 g varsayılan olarak ayarlanır. Bu ağırlık
blglendrme amaçlı gösterlmştr.
Daha fazla blg çn tarf detaylarına bakınız.
Ağırlığın ayarlanması 7, 13, 15, 16, 17, 18, 19
programları çn mevcut değldr.
Programlar 1 - 6 çn, k ağırlık seçeblrsnz:
-1 part (2-4 ayrı yuvarlak ekmek) çn yaklaşık 400 g,
görsel gösterge ışığının karşısında 750 g yanar.
-2 part (4-8 ayrı yuvarlak ekmek) çn yaklaşık 800 g,
görsel gösterge ışığının karşısında 1500 g yanar.
Seçlen ürünü ayarlamak çn
düğmesne basın - 750 gr,
1000 gr veya 1500 gr. Seçlen ayara karşı gelen gösterge
ışığı yanar.
TR
310
8. KABUK RENGİNİN SEÇİMİ
Kabuk reng varsayılanda orta olarak ayarlanmıştır.
Kızarma ayarı 16, 17, 19 programları çn geçerl değldr.
Üç seçenek mevcuttur: DÜŞÜK/ORTA/YÜKSEK.
Varsayılan ayarını değştrmek stersenz, stedğnz ayara
bakan lamba yanıncaya kadar
düğmesne basın.
9. BİR PROGRAMI BAŞLATMA
Seçlen programı başlatmak çn, düğmesne basın.
Çalışma gösterge ışığı yanar ve zamanlayıcı üzernde 2
nokta yanıp sönmeye başlar. Program başlar. Program le
lgl zaman görüntülenr. Ardışık aşamalar otomatk olarak
brbrn takp eder.
10. GECİKMELİ BAŞLAT PROGRAMINI KULLANMA
Ekmek 15 saate kadar önceden, seçtğnz zamanda hazır olacak şeklde chazı
programlayablrsnz.
Zamanlayıcı programı 7, 12, 15, 16, 17, 18 ve 19 programları çn mevcut değldr.
Bu aşama, program, kızarma düzey ve ağırlık seçldkten sonra gerçekleşr.
Program süres gösterlr. Ekmeğn hazır olmasını stedğnz zaman ve programı başlattığınız
zaman arasındak saat farkını hesaplayın. Makne otomatk olarak program devrlernn
süresn dahl eder. Hesaplanan zamanı göstermek çn
ve düğmelern kullanın
(
yukarıya ve aşağıya). Hızlı br şeklde basarsanız 10 dakkalık adımlarda lerlersnz.
Düğmey daha uzun süre basılı tutarsanız sürekl 10 dakkalık adımlarla lerlersnz.
Örnek 1: saat 20:00 ve ekmeğn ertes sabah 07:00'de hazır olmasını styorsunuz.
ve
düğmelern kullanarak 11 saat olarak programlayın. düğmesne basın. Br ses snyal
duyulur.
PROG görüntülenr ve zamanlayıcıda
k nokta yanıp söner. Ger sayım başlar. Plot lamba
yanar.
Br hata yaptıysanız veya zaman ayarını değştrmek styorsanız
tuşuna basın ve br ses
snyal duyana kadar düğmey basılı tutun. Varsayılan saat görüntülenr.
İşlem yenden başlatın.
Örnek 2: Baget programı 1 durumunda, saat 08:00 ve bagetlern 19:00'da hazır olmasını
styorsunuz. + ve - düğmelern kullanarak 11 saat olarak programlayın. START/STOP (Başlat/
Durdur) düğmesne basın. Br ses snyal duyulur. PROG görüntülenr ve zamanlayıcıda k
nokta yanıp söner. Ger sayım başlar. Plot lamba yanar. Br hata yaptıysanız veya zaman
ayarını değştrmek styorsanız tuşuna basın ve br ses snyal duyana kadar düğmey basılı
tutun. Varsayılan saat görüntülenr.
311
İşlem yenden başlatın.
LÜTFEN DİKKAT: bagetlernz pşrme süres btmeden 47 dakka önce (yan 18:13'de) veya k
part yapıyorsanız pşrme süres btmeden 2X47 dakka önce (yan 17:26'da) şekllendrmey
planlamalısınız.
Dğer her br yuvarlak ekmek programının pşrme süres çn sayfa 319'dek pşrme süres
tablosuna bakın.
Ayrı yuvarlak ekmek programları çn şekllendrme süreler geckmel başlatma zamanlarının
hesaplanmasına dahl edlmez.
Bazı malzemeler çürüyeblr. Taze süt, yoğurt, peynr veya taze meyve çeren tarer
çn zaman programını kullanmayın.
Geckmel başlatmada sessz modu otomatk olarak devreye grer.
11. PROGRAMI DURDURMA
Devrn sonunda, program otomatk olarak durur; 00:00
görünür. Brden fazla bp ses duyulur ve çalışma gösterge
ışığı yanıp söner.
Devam eden programı durdurmak ya da geckmel
başlamayı ptal etmek çn,
düğmesne basın ve 5 sn
basılı tutun.
12. KALIPTAN
EKMEĞİNİZİN
ÇIKARILMASI
(Bu adım "ayrı somunları"
lglendrmez)
Pşrme ve ısıtma
devrlernn sonunda
ekmek maknesn przden
çıkarın.
Kolu yukarı çekerek
kalıbı çıkarın. Kalıp kolu
ve kapağın ç sıcak
olduğundan her zaman
fırın eldvenler kullanın.
TR
312
Sıcak ekmeğ dışarı çıkarın
ve soğutmak çn en az
1 saat boyunca br rafa
koyun.
Çıktığında yoğurma başları
somuna takılı kalmış
olablr.
Bu durumda, kanca
aksesuarını aşağıdak gb
kullanın:
> ekmek çıkartıldıktan
sonra hala sıcakken yan
yatırın ve br fırın eldven
takarak br elnzle bastırın,
> dğer elnzle, yoğurma
başının eksenne kancayı
yerleştrn ve yoğurma
başını serbest bırakmak
çn yavaşça çekn,
> knc yoğurma başı çn
tekrarlayın,
> somunu dk olarak
çevrn ve soğutmak çn
br ızgara üzerne koyun.
Tencerenn yapışmaz
ntelklern korumak çn
ekmeğ çıkarırken metal
kaşıklar kullanmayın.
313
AKSESUARLAR
MENÜDE
MEVCUT
PROGRAMLAR
ÖZELLİKLER
SOMUNLAR
1 - 6 programlarına karşılık gelen ayrı somunlar yapmanıza yardımcı olmak çn,
ekmek maknenzn eknde br şekllendrme kılavuzu bulacaksınız. Bu somunlar
çeştl aşamalarda yapılır ve somunlar şekllendkten sonra pşrme devr başlar.
1. Lezzetl Bagetler
ve Yuvarlak
Ekmekler
Baget programı kend çıtır baget ve küçük yuvarlak
ekmeklernz yapmanızı sağlar.
2. İtalyan Ekmeğ
Program 2 yumuşak kabarık merkez le küçük sandvçler
çn mükemmel br zemn oluşturan İtalya'nın en meşhur
ekmeğn yapmanıza yardımcı olacaktır.
3. Grssn
Grssn programı bu çok uzun nce ve kuru grssnler
yapmanızı sağlar.
4. Lavaş Ekmeğ
Program 4 sandvç yapmak çn harka olan Pde (Türk
pdes) gb sakız gb, havadar lavaş ekmekler yapmak çn
tasarlanmıştır.
5. Burger Ekmeğ
Program 5 haff ve yumuşak br doku le yuvarlak 8 küçük
beyaz burger ekmeğ yapmak çn dealdr.
6. Tatlı Baget ve
Çörekler
Program 6 İspanyol ensamada çöreğ gb haff kıvamlı
küçük çörekler yapmak çn yardımcı olur.
7. Küçük Ekmek
Pşrme
Program 7 10-35 dakka arasındak br sürede ısıtma ve
pşrme çn tasarlanmıştır ve bütün somunlar program
1 - 6 kullanılarak yapılablr. 5 dakkalık gruplar halnde
ayarlanablr. Program 7'y kullanırken ekmek maknesnn
başında brs beklemeldr. Btmeden programı durdurmak
çn programı
düğmesne uzun süre basarak manüel
olarak durdurun.
Program 7 sadece 2 kızarma seçeneğ sunar:
- Yüksek: tuzlu yuvarlak ekmekler çn
- Düşük: tatlı yuvarlak ekmekler çn
Kabuk rengn ayarlamak çn, sadece pşrme süresn
değştrmenz yeterldr.
TR
314
AKSESUARLAR
MENÜDE
MEVCUT
PROGRAMLAR
ÖZELLİKLER
GELENEKSEL SOMUNLAR
8. Temel Beyaz
Ekmek
Bu program buğday unu kullanarak çoğu beyaz ekmek
tarfnn yapılmasını sağlar.
9. Fransız Ekmeğ
Program 9, ortası gevşek olan geleneksel Fransız beyaz
ekmek tarer çndr.
10. Kepekl Ekmek Kepekl ekmek unu kullanırken Program 10 seçlr.
11. Tatlı Ekmek
Program 11 yağ ve şeker çeren çoğu tarf çn uygundur.
Eğer çörek veya sütlü ekmek yapmak çn hazır karışımları
kullanıyorsanız, toplam hamur 1000 g'ı aşmamalıdır.
12. Süper Hızlı
Beyaz Ekmek
Program 12 chazla brlkte verlen tarf ktabında
bulacağınız HIZLI ekmek tarfne özeldr. Bu tarf çn su
maksmum 35°C olmalıdır.
13. Glutensz Ekmek
Bu tür ekmek bazı tahıllardak (buğday, arpa, çavdar, yulaf,
kamut, vb.) gluten sndremeyen (çölyak hastalığı) kşler
çn uygundur. Dğer unlar le bulaşma rsk olmaması
çn tank dama temzlenmeldr. Sıkı br glutensz dyet
yapılıyorsa kullanılan mayanın da glutensz olduğundan
emn olun. Glutensz unların kıvamı onların y karışmadığı
anlamına gelr. Hamur, bu nedenle esnek plastk br spatula
le, yoğurma şlem sırasında kenarlardan katlanmak
zorundadır. Glutensz ekmek, normal ekmekten daha
yoğun kıvamda ve açık renkl olur. Bu program çn
kullanılablen ağırlık sadece 1000 g'dır.
14. Tuzsuz Ekmek
Tuz tüketmnn azaltılması, kardyo vasküler hastalık
rsklern azaltmaya yardımcı olablr.
15. Ekmek Pşrme
Bu pşrme programı haff, orta veya koyu kızarma çn, 10
dakkalık gruplar şeklnde ayarlanablen sadece 10 la 70
dakka arasında pşrmey sağlar. Bu kend başına seçleblr
ve kullanılablr:
a) yükseltlmş hamur programı le brlkte,
b) zaten pşmş ve soğutulmuş ekmeğ ısıtmak veya gevrek
yapmak çn
c) br pşrme devr sırasında uzun sürel elektrk kesnts
olursa pşrmey tamamlamak çn. Bu program, ayrı
somunları pşrmek çn kullanılamaz. Program
15' kullanırken ekmek maknesnn başında brs
beklemeldr. Btmeden programı durdurmak çn
programı
düğmesne uzun süre basarak manuel
olarak durdurun.
16. Ekmek Hamuru
Mayalı hamur programında pşrlmez. Pzza hamuru,
yuvarlak ekmek, tatlı çörekler gb tüm mayalı hamurlar çn
br yoğurma ve kabartma programıdır.
17. Makarna
Hamuru
Program 17 sadece yoğurur. Örneğn erşte gb mayasız
makarna çndr.
18. Kek
Program 18 kabartma tozu kullanılarak hamur şler ve kek
yapma mkanı sunar. Bu program çn, sadece 1000g ağırlık
mevcuttur.
19. Reçel
Program 19 otomatk olarak tankta reçel yapar. Meyvenn
kabaca doğranmış ve çekrdeksz olması gerekr.
315
1. Temel Beyaz Ekmek (program 8)
Kabuk reng > Orta
Ağırlık > 1000 g
Malzemeler
Yağ > 2 yk
Su > 325 ml
Tuz > 2 çay kaşığı
Şeker > 2 yk
Süt tozu > 2,5 yk
Beyaz ekmek unu > 600 gr
Maya > 1,5 çk
ÖNEMLİ Aynı prensb kullanarak
aşağıdak geleneksel ekmekler
yapablrsnz: Fransız ekmeğ, esmer
ekmek, tatlı ekmek, hızlı ekmek,
glutensz ekmek, tuzsuz ekmek; bunu
yapmak çn, sadece menü düğmesn
kullanarak lgl programı seçn.
2. Tuzlu Baget ve Yuvarlak Ekmekler Baget (program 1):
8 baget çn
Malzemeler
Su > 340 ml
Tuz > 2 çk
T55 un > 560 g
Kuru maya > 2 çk
Bagetlernzn daha yumuşak olması çn tarfe br
yk yağ ekleyn. Bagetnze daha fazla renk vermek
styorsanız, malzemelernze 2 çk şeker ekleyn.
Her k aşama, yoğurma ve hamurun kabarması,
otomatk olarak yürütülür ve toplam 1 saat 10 dk.
sürer (25 dk. yoğurma ve ardından 45 dk. hamurun
kabarması çn).
Ekmeğ süslemek çn farklı tatlar kullanablrsnz.
Bunu yapmak çn, sadece nemlendrn ve sonra
hamuru susam veya haşhaş tohumu parçalarının
üzernde yuvarlayın.
Bagette boyuna yarıklar açarak bagetlernzn
görünümü değştreblrsnz.
Verlen mutfak fırçanız le, bagetlern üstünü cömertçe
ıslatın, bu esnada yapışmaz tepslern üzerne çok fazla
su gelmemesne dkkat edn.
ÖNEMLİ Bagetlern çzg yer altta olmalıdır
4 hamur parçasına şekl vermeye başlayın ve br bezle
veya streç flmle dğer 4 hamur parçasını sarın.
En y sonuçlar çn,
tırtıklı bıçak ya da
verlen kescy
kullanarak bagette
yatay olarak 1 cm'lk
dyagonal yarık açın.
çk> Çay kaşığı
yk> Yemek kaşığı
Aksesuarlar
1 pşrme tepss (5)
2 yapışmaz baget tepss (6)
1 kesc (8)
1 fırça (11)
2cm
1cm
çk> Çay kaşığı
yk> Yemek kaşığı
TR
316
TEMİZLİK VE BAKIM4
Chazın fşn çekn ve kapağı açık halde soğumaya bırakın.
Kapağı çıkarırsanız ürünü ters çevrmenz gerekr.
Neml br sünger le chazın dışını ve çn temzleyn.
Dkkatle kurulayın.
Tankı, karıştırma bıçaklarını, pşrme tepssn ve yapışmaz
tepsler sıcak sabunlu su le yıkayın.
Yoğurma bıçakları karıştırma kabında kalıyorsa, 5-10
dakka suda bekletn.
> 10 min.
Herhang br parçasını bulaşık maknesnde yıkamayın.
Bulaşık sünger, temzlk ürünler veya alkol kullanmayın.
Yumuşak, neml br bez kullanın.
Chazı veya kapak gövdesn suya daldırmayın.
Yüzey çzebleceğ çn fırın tepssn ve yapışmaz
tepslern ekmek maknesnn çnde saklamayın.
Gerekrse sıcak su le
temzlemek çn kapağı
kaldırın.
317
DEVİRLER5
Sayfa 319 - 320 - 321'dak br tablo değşk program devrlernn dökümünü açıklamaktadır.
Isıtma: 1, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 18 programları çn malzemenz chazda bırakablrsnz. Br
saatlk br ısınma devr otomatk olarak pşrmeden sonra başlar.
7, 15, 16, 17, 19 programlarında "sıcak tutma" şlev yoktur.
Ekran sıcak tutma saat sırasında 00:00 olarak kalır. Çalışma gösterge ışığı yanıp söner.
Br bp düzenl aralıklarla duyulur.
Devrn sonunda chaz otomatk olarak durur ve brkaç kez sesl uyarı verr.
Aşağıdak hazırlık sürelerne lşkn özet tabloya ve özellkle "Malzeme snyalnde
gösterlen zaman" sütununa bakın. Bu sütun bp ses duyduğunuzda chazınızın
ekranında görüntülenen zamanı verr. Bp seslernn tam olarak ne kadar süre sonra
duyulacağını daha net br şeklde belrlemek çn "malzeme snyalnde görüntülenen
zaman" sütununu toplam pşrme süresnden çıkarmanız gerekr.
Örn: "Malzeme snyalnde görüntülenen zaman" = 2:51 ve "Toplam Zaman" = 3:13,
malzemeler 22 dak. sonra ekleneblr.
Yukarıda belrtlen programlar devam ederken "malzeme ekle" snyal verlene kadar ne
kadar zaman kaldığını öğrenmek çn MENU düğmesne basın. 1 - 6 programları çn, yuvarlak
ekmekler şekllendrmeye ne kadar zaman kaldığını öğrenmek çn MENU düğmesne k kez
basın.
Yoğurma:
Bu devr sırasında, 7, 13, 15, 17, 19 programları harç, malzemeler ekleyeblrsnz:
kurutulmuş meyve, zeytn, pastırma vb. Brden fazla bp ses bunları ne zaman
ekleyebleceğnz belrtr. Tarfe belrtlenden daha fazla katkı maddes koymayın ve
fırın tepssne veya kabın dışında düşmedklernden emn olun.
Daha y
yükselecek br
hamurun yapısı
oluşturmak
çn.
Hamurun
yoğurma
kaltesn
artırmak çn
dnlenmesne
zn verr.
Mayanın
ekmeğn
kabarması ve
aromasının
gelşmes çn
etk ettğ süre.
Ekmeğn
çndek
hamuru
dönüştürür ve
altın, çıtır br
kabuk verr.
Pşrldkten
sonra ekmeğ
sıcak tutar.
Ancak ekmeğn
pşrldkten
hemen sonra
çıkarılması
tavsye edlr.
Yoğurma > Dnlendrme > Kabartma > Pşrme > Isıtma
TR
318
MALZEMELER6
Katı ve sıvı yağ: yağlar ekmeğ daha yumuşak ve daha lezzetl br hale getrrler. Aynı
zamanda daha uzun süre ve daha y halde korunacaktır. Çok fazla yağ kabarmayı yavaşlatır.
Eğer tereyağı kullanırsanız, soğuk olduğundan emn olun ve hazırlanmasında eşt dağılması
çn küp küp kesn. Sıcak tereyağı eklemeyn. Yağ mayanın rehdrasyonunu önleyebleceğ
çn yağın maya le temas etmesnden kaçının.
Yumurta: yumurta, hamuru zengnleştrr, rengn gelştrr ve çnn y olmasını destekler.
Tarer 50 g ağırlığındak br orta boy yumurta çn hesaplanmıştır; yumurtalar daha büyük
se, daha fazla, daha küçük se daha fazla sıvı ekleyn.
Süt: taze süt (tarfte aks belrtlmedkçe soğuk) veya süt tozu kullanablrsnz. Süt aynı
zamanda daha sabt hava hücreler oluşturan br emülsyon etksne sahptr ve bu nedenle
de ekmek çne y br görünüm verr.
Su: su nemlendrr ve mayayı aktve eder. Ayrıca undak nşastayı nemlendrr ve ekmek
çnn oluşturulmasına olanak verr. Su kısmen ya da tamamen süt veya dğer sıvılar le
değştrleblr. Sıcaklık: "tarern hazırlanması" bölümündek (sayfa 323) paragrafına bakınız.
Un: un ağırlığı kayda değer ölçüde kullanılan unun türüne bağlı olarak değşr. Unun
kaltesne bağlı olarak, ekmek pşrme sonuçları da değşeblr. Ortam koşullarında tepk
olarak ya emecek veya nem kaybedeceğ çn unu hava geçrmez br kapta tutun. Standart un
yerne "güçlü", "ekmek yapma kaltesnde" ya da "ekmek" unu kullanılması terch edlr. Ekmek
hamuruna yulaf, kepek, buğday tohumu, çavdar ya da tam tahıllar eklenrse ekmek daha ağır
olacak ve aynı şeklde kabarmayacaktır.
Tarerde aks belrtlmedkçe T55 un kullanılması tavsye edlr. Ekmek veya çörek
ya da sütlü ekmek çn özel un karışımları kullanıldığında, hamur toplam 1000 g'ı
aşmamalıdır. Bu malzemelern kullanımı çn, üretcnn tavsyelerne bakınız. Ayrıca
unun elenmes de sonuçları etkler: daha tam unlar (yan buğdayın tahıl kabuğu kısmını
çeren) kullanıldığında hamur daha az kabarır ve ekmek daha ağır olur.
Şeker: beyaz, kahvereng şeker veya bal kullanın. Kesme şeker kullanmayın. Şeker mayayı
besler, ekmeğe y br tat verr ve kabuğun daha y kızarmasını sağlar.
Tuz: ekmeğe tat verr ve maya aktvtesn düzenler. Bu maya le temas etmemeldr. Tuz
sayesnde, hamur sıkı ve yoğun olur ve çok hızlı kabarmaz. Ayrıca hamur yapısı da daha y
olur.
Maya: ekmek mayası çeştl formlarda bulunur: taze küçük küpler halnde, rehdrasyon
çn aktf maya veya nstant kuru maya. Maya süpermarketlerde (ekmek veya soğutulmuş
bölümlerde) satılır, ama aynı zamanda fırından taze maya da satın alablrsnz. Taze
veya nstant kuru maya, doğrudan dğer malzemelerle beraber maknenzn pşrme
kalıbına eklenmeldr. Ancak, karışımın etrafında yaymak çn parmaklarınızla taze mayayı
parçalayablrsnz. Sadece kuru aktf maya (küçük toplar halnde gelr) kullanmadan önce
braz sıcak su le karıştırılmalıdır. İdeal sıcaklık yaklaşık 35°C'dr; bunun altında daha az etkl
olacaktır ve üstünde aktvtesn kaybetme rsk vardır. Önerlen dozlarda tuttuğunuzdan
emn olun ve taze maya kullanırsanız mktarları arttırmayı da düşünün (aşağıdak eşdeğerlk
tablosuna bakınız).
Kuru maya ve taze maya arasındak mktar/gramaj denklğ:
Kuru maya (cc)
1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5
Taze maya (g)
9 13 18 22 25 31 36 40 45
319
PROG. AĞIRLIK (g) KIZARMA TOPLAM
SÜRE
(saat)
HAZIRLIK
SÜRESİ
ŞEKİLLENDİRME PİŞİRME
1. PARTİ
(saat)
PİŞİRME
2. PARTİ
(saat)
BİPLEME
ESNASINDA
GÖSTERİLEN
ZAMAN (saat)
SICAK
TUTMA
(saat)
1
750*
02:06
01:19
00:47
- 01:39
01:00
1500**
02:53
00:47 02:26
750*
02:11
00:52
- 01:44
1500**
03:03
00:52 02:36
750*
02:16
00:57
- 01:49
1500**
03:13
00:57 02:46
2
750*
01:50
01:15
00:35
- 01:27
01:00
1500**
02:25
00:35 02:02
750*
01:55
00:40
- 01:32
1500**
02:35
00:40 02:12
750*
02:00
00:45
- 01:37
1500**
02:45
00:45 02:22
3
750*
01:57
01:20
00:37
- 01:29
01:00
1500**
02:29
00:37 02:01
750*
02:02
00:42
- 01:34
1500**
02:44
00:42 02:16
750*
02:07
00:47
- 01:39
1500**
02:54
00:47 02:26
4
750*
01:03
00:35
00:28
- 00:45
01:00
1500**
01:31
00:28 01:13
750*
01:08
00:33
- 00:50
1500**
01:41
00:33 01:23
750*
01:13
00:38
- 00:55
1500**
01:51
00:38 01:33
Katkı maddeler (fındık, zeytn, çkolata, vb): aşağıdakler gözeterek stedğnz herhang
br ek malzeme le tarer özelleştreblrsnz:
> Özellkle hassas malzemelerde, malzeme eklemek çn ses snyalne dkkat edn
> Daha fazla katı tane (örneğn, keten tohumu veya susam gb) yoğurmaya başlamadan
maknenn kullanımının sağlanmasına kadar ekleneblr (örneğn, geckmel başlangıç)
> Yoğurmaya daha dayanıklı olmaları çn damla çkolataları dondurun.
> Çok ıslak ya da çok yağlı maddeler (örn. zeytn veya pastırma) yce süzülmel, kağıt havluda
kurutulmalı ve daha y brleşme ve düzgünlük çn üstlerne un serplmeldr
> Malzemeler tarerde belrtlen mktarlarda tutulmalı, hamurun doğru gelşmesn bozma
rskne karşı çok büyük mktarlarda eklenmemeldr
> Hçbr katkı maddes kabın dışına düşmemeldr.
Not: toplam süre sıcak tutma süresn çermez.
750* = yakl. 400 g (bkz. sayfa 310) 1500** = yakl.800 g (bkz. sayfa 310)
DÜŞÜK
ORTA
YÜKSEK
TR
320
PROG. AĞIRLIK (g) KIZARMA TOPLAM
SÜRE
(saat)
HAZIRLIK
SÜRESİ
ŞEKİLLENDİRME PİŞİRME
1. PARTİ
(saat)
PİŞİRME
2. PARTİ
(saat)
BİPLEME
ESNASINDA
GÖSTERİLEN
ZAMAN (saat)
SICAK
TUTMA
(saat)
5
750*
02:04
01:25
00:39
- 01:36
01:00
1500**
02:43
00:39 02:15
750*
02:09
00:44
- 01:41
1500**
02:53
00:44 02:25
750*
02:14
00:49
- 01:46
1500**
03:03
00:49 02:35
6
750*
02:11
01:19
00:52
- 01:44
01:00
1500** 03:03 00:52 02:36
750* 02:16
00:57
- 01:49
1500** 03:13 00:57 02:46
750* 02:21
01:02
- 01:54
1500** 03:23 01:02 02:56
PROG. AĞIRLIK (g) KIZARMA TOPLAM
SÜRE
(saat)
HAZIRLIK
SÜRESİ
HAMUR HAZIRLAMA SÜRESİ
(yoğurma-dnlenme-yükselme)
PİŞİRME SICAK
TUTMA
(saat)
7 -
0:10 le
0:40
arasında
-
8
750 g
02:56
01:25
00:55 02:22
01:00
1000 g
03:07
01:00 02:27
1500 g
03:06
01:05 02:32
9
750 g 03:04
02:04
01:00 02:37
01:00
1000 g 03:09 01:05 02:42
1500 g 03:14 01:10 02:47
10
750 g
03:09
02:09
01:00 02:42
01:001000 g 03:14 01:05 02:47
1500 g 03:19 01:10 02:52
11
750 g
03:27
02:37
00:50 02:54
01:001000 g 03:32 00:55 02:59
1500 g 03:37 01:00 03:04
321
PROG. AĞIRLIK (g) KIZARMA TOPLAM
SÜRE
(saat)
HAZIRLIK
SÜRESİ
HAMUR HAZIRLAMA SÜRESİ
(yoğurma-dnlenme-yükselme)
PİŞİRME SICAK
TUTMA
(saat)
12
750 g
01:28
00:43
00:45 01:12
01:001000 g 01:33 00:50 01:17
1500 g 01:38 00:55 01:22
13 1000 g
02:15 01:15 01:00 - 01:00
14
750 g
03:34
01:59
01:05 02:37
01:001000 g 03:09 01:10 02:42
1500 g 03:14 01:15 02:47
15
/
00:10
01:10
-
0:10 le 1:10 arasında,
adım 10mn
/
// /
/ /
16 / / 01:19 01:19 - 00:52 /
17 / / 00:15 00:15 - - /
18 1000 g
02:08 00:25 01:43 01:45 01:00
19 / / 01:05 - 01:05 / /
TR
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92

Tefal PF6118 El kitabı

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
El kitabı
Bu kılavuz için de uygundur