Russell Hobbs 24640-56 Kullanım kılavuzu

  • Merhaba, ben bu kullanım kılavuzunu okudum ve GEORGE FOREMAN markasının 24640-56 model ızgarası hakkında sorularınızı yanıtlamaya hazırım. Bu kılavuz, cihazın çeşitli özelliklerini, kullanım talimatlarını ve güvenlik önlemlerini içeriyor. Ayrıca, farklı yemekler için pişirme süreleri ve tarifler de bulabilirsiniz. Cihazın eğimli veya düz pozisyonda kullanılabilmesi, derin plakası ve yapışmaz yüzeyleri gibi özellikleri hakkında bilgi verebilirim.
  • Cihazı ilk kez kullanmadan önce ne yapmalıyım?
    Cihazı eğimli kullanmak ne işe yarar?
    Derin plaka ne için kullanılır?
    Plakaları nasıl takabilirim?
    Plakaları nasıl çıkarabilirim?
99
Talimatları okuyun, güvenli bir yerde saklayın, cihazın el değiştirmesi halinde cihazla birlikte aktarın.
Kullanmadan önce cihazın tüm ambalajını çıkarın.
ÖNEMLİ GÜVENLİK KURALLARI
Aşağıdakiler dahil, tüm temel güvenlik önlemlerini izleyin:
Bu cihaz, 8 yaş ve üzeri çocuklar ve yetersiz ziksel, duyumsal veya zihinsel
kapasitelere sahip veya deneyim ve bilgisi bulunmayan kişiler tarafından,
sadece denetim/talimat altında olmaları ve içerilen tehlikeleri anlamaları
kaydıyla kullanılabilir. Çocuklar cihazla oyun oynamamalıdır. Temizlik ve
kullanıcı bakımı işlemleri, 8 yaşın üzerinde ve denetim altında olmadıkları
taktirde, çocuklar tarafından gerçekleştirilmemelidir. Cihazı ve kablosunu 8
yaşın altındaki çocuklardan uzak tutun.
Cihazın bağlantılarını, bir zamanlayıcı veya uzaktan kumanda sistemi
üzerinden kurmayın.
¬ Cihazın yüzeyleri çok ısınabilir.
Hasarlı elektrik kabloları, güvenlik açısından sadece üretici, üreticinin yetkili
servisleri veya benzer niteliklere sahip kişiler tarafından değiştirilmelidir.
b Bu cihazı banyo küvetleri, duş tekneleri, lavabolar veya su içeren diğer kapların yakınında
kullanmayın.
Yiyeceği streç lmle, politen poşetlerle veya alüminyum folyoyla kaplamayın. Izgaraya zarar vererek
bir yangın tehlikesine neden olabilirsiniz.
Cihazı, yiyecek pişirme dışında bir amaçla kullanmayın.
Hasarlı veya arızalı cihazları çalıştırmayın.
SADECE EV IÇI KULLANIM
ÇIZIMLER
1. Güç lambası (kırmızı)
2. Termostat lambası (yeşil)
3. Isı kumandası
4. Ayak (alt kısımda)
5. Izgara plakaları
6. Damlama tepsisi
7. Derin plaka
8. Hizalama aparatı
İLK KULLANIMDAN ÖNCE
Izgara plakalarını nemli bir bezle silerek temizleyin.
Izgaranız ilk kez kullanılırken biraz duman çıkarabilir. Bu durum normaldir ve kısa bir süre sonra ortadan
kaybolacaktır.
IZGARAYI YANA YATIRMA/DÜZLEŞTİRME
Burger, et, vb. yiyecekleri pişirirken yiyeceklerin yağ ve sularının damlama tepsisine akması için ızgaranızı
yana yatırabilirsiniz. Diğer yandan ızgaranızı düz pozisyonda kullanarak panini, sandviç vb. hazırlayabilir
veya derin plakayla birlikte kullanabilirsiniz.
Izgaranızı yana yatırmak için ızgaranın altındaki ayağı, aşağıya doğru uzatın (Şekil A). Izgaranızı
düzleştirmek için ise ayağı düz pozisyona gelecek şekilde yeniden katlayın.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
100
PLAKALAR
Izgara plakaları; et, sosis ve yağını salabilecek diğer her şeyi ızgarada pişirmek için idealdir. Yana yatırılmış
pozisyondaki ızgarayla kullanınız.
Derin plaka: Derin plaka; pizza, fırın ürünleri, pide, calzone (İtalyan pidesi) ve bulamaçlar (ör. Yorkshire
pudding (bir tür İngiliz mezesi)) gibi yağsız ürünleri pişirmek için idealdir. Düz pozisyondaki ızgarayla
kullanınız. Derin plakayı kullanırken her zaman üst ızgara plakasını da takmış olmalısınız.
Plakaları takmak için:
Plakaları takma veya çıkarma işlemine başlamadan önce Izgaranızın şini prizden çıkarın ve
tamamen soğumasını bekleyin.
Tüm alt plakaların sapının yakınında ve alt yüzeyinde LOW (ALT) kelimesi ile işaretlenmiştir. Üst ızgara
plakasını, yukarıyı işaret eden ok yardımıyla takın. Derin ızgara plakasını ise eklem yerine denk getirdiğiniz
hizalama aparatı yardımıyla takın.
1. Izgarayıın. Her seferde tek bir plaka yerleştirin.
2. Kilit mandallarının orta kısmını dışarı doğru çekin (Şekil B).
3. Plakayı yerleştirin ve ardından plakayı yerine sabitlemek için mandalları serbest bırakın.
Plakaları çıkarmak için:
1. Izgarayıın. Plakaları teker teker çıkarın.
2. Mandalları dışarı doğru çekin ve plakayı ızgaradan kaldırarak çıkarın.
IZGARANIZIN KULLANIMI
Cihazı sabit, düz, ısıya dayanıklı bir zemin üzerine yerleştirin. Cihazı tutuşabilir maddelerin (örn.
perdeler) yanında veya altında kullanmayın.
Damlama tepsisini ızgaranı zın ön kısmının altına yerleştirin. Damlama tepsisi pişirme sırasında
plakalardan akan tüm yağ ve suları toplayacaktır.
1. Isı kontrolünü ayarlayın. Yemek tarierindeki süreler, yemeklerin MAX (EN YÜKSEK) seviyede
pişirildiği varsayılarak verilmiştir. En sevdiğiniz yemekleri pişirirken kullanacağınız ideal ısı/süre
kombinasyonlarını ise deneyerek bulmanız gerekecek.
2. Cihazın şini elektrik prizine takın. Güç lambası yanacaktır.
3. Termostat lambasının sönmesi, ızgaranızın seçmiş olduğunuz pişirme ısısına ulaştığını gösterir. Isı
kumandasını, termostat lambasının yanındaki istediğiniz ayara getirmek için çevirin.
4. Yiyeceği, bir spatula veya maşa yardımıyla ızgaranın alt plakasına yerleştirin, parmaklarınızı
kullanmayın. Metal veya keskin bir alet kullanmayın, yapışmaz yüzeye zarar verirsiniz. Izgarayı kapatın.
5. Pişirme işleminiz tamamlandığında ızgaranızın şini elektrik prizinden çek.
Yiyeceğin pişip pişmediğini kontrol edin. Piştiğinden emin değilseniz biraz daha pişirin.
Korunmak için fırın eldivenleri veya benzer koruyucu malzemeler kullanın.
Pişen yiyeceği ahşap veya plastik aletlerle alın.
PIŞIRME SÜRELERI VE GIDA EMNIYETI
Aşağıdaki süreler yalnızca referans olarak kullanılmalıdır. Bu süreler, buzu tamamen çözülmüş yiyeceklerin
MAX (EN YÜKSEK) ayarda pişirileceği varsayılarak verilmiştir.
ET NOTLAR SÜRE (DK.)
Biftek
En iyi sonuçları elde etmek için biftekleri oda
sıcaklı ğındayken pişirmeye başlayın. Pişirdikten
sonra 3-6 dakika boyunca dinlendirin.
Orta az pişmiş 2
Orta pişmiş 3
İyi pişmiş 5 +
Tavuk göğ Suyunu bırakana kadar pişirin.
8-10
Kuzu pirzolası
Orta pişmiş 4-6
İyi pişmiş 8
Domuz pirzolası Suyunu bırakana kadar pişirin. Yaklaşık 1-2 cm
kalınlığında.
5-8
101
ET NOTLAR SÜRE (DK.)
Sosisler Arada sırada çevirin
6-10
Hamburger
köfteleri
Arada sırada çevirin
6-10
Pastırma
3-5
BALIK
Somon
3-5
Karides
1-2
Yassı balıklar Pisi Balığı, Dil Balığı vb.
2-6
Tombul balıklar Mezgit, Morina vb.
3-8
Ton balığı / kılıç
balığı
5-10
SEBZELER
Biber
4-6
Patlıcan Dilimlenmiş
6-8
Kuşkonmaz
3-4
Hav Dilimlenmiş
5-7
Dolmalık kabak Dilimlenmiş
1-3
Domates İkiye bölünmüş
2-3
Soğan Üçgen dilimlenmiş
5-6
Mantar Bütün veya düz mantarlar
3-6
Koçanda mısır
4-6
DİĞER
Hellim
2-4
Verilen süreleri sadece size yol göstermeleri için kullanın. Bu süreler, orta kademe ısı kumandasıyla
pişirilen taze veya tamamen çözdürülmüş yiyecekler için belirlenmiştir. Dondurulmuş yiyecekleri
pişirirken yiyeceğin kalınlığına ve yoğunluğuna bağlı olarak, deniz mahsulleri için 2-3 dakika ve et ve
kümes hayvanları için 3-6 dakika ilave edin.
Yiyeceğin pişip pişmediğini kontrol edin. Piştiğinden emin değilseniz biraz daha pişirin.
Eti, kümes hayvanlarını ve türevlerini (kıyma, burger köfte, vb.) özsuları tamamen çekilene dek pişirin.
Balığı etli kısmı tamamen matlaşıncaya dek pişirin.
Önceden paketlenmiş yiyecekleri pişirirken, paket veya etiket üzerindeki tüm yönergeleri izleyin.
TEMİZLİK VE BAKIM
1. Cihazın şini prizden çekin ve temizlemeye başlamadan veya dolaba kaldırmadan önce soğumasını
bekleyin.
2. Tüm yüzeyleri nemli bezle silin.
3. İnatçı lekeleri ortadan kaldırmak için az bir yemek yağı ile nemlendirilmiş kağıt havlu kullanın.
4. Damlama tepsisini ılık sabunlu suda veya bulaşık makinesinin üst rafında yıkayın.
Bulaşık teli, tel yün ya da sabunlu bezler kullanmayın.
Alt ve üst ızgara plakalarının birbirlerine temas ettiği noktalarda, yapışmaz yüzeylerde bir miktar
aşınma görülebilir. Bu aşınma tamamen yüzeyseldir ve ızgaranın çalışmasını etkilemeyecektir.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
102
ÇGERİ DÖNÜŞÜM
W
Tehlikeli maddelerin yol açacağı çevre ve sağlık sorunlarını önlemek için, şu
sembollerden biri ile işaretlenmiş cihazlar ve şarj edilebilir ve tek kullanımlık piller
genel evsel atıklarla birlikte çöpe atılmamalıdır. Elektrikli ve elektronik ürünleri ve ilgili
olabilecek şarj edilebilir ve tek kullanımlık pilleri her zaman resmi, uygun bir geri
dönüşüm/toplama noktasına bırakın.
Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü 7 yıldır
Taşıma ve nakliye sırasında dikkat edilecek hususlar :
Ürünü düşürmeyiniz
Darbelere maruz kalmamasını sağlayınız
Cihazı nakliye sırasında orijinal ambalajında taşıyınız.
Tarier için lütfen şu adresi ziyaret edin: http://eu.russellhobbs.com/recipes/
TARIFLER
KIRMIZI BIBERLI VE MISKET LIMONLU KELEBEK TAVUK 4 KIŞILIK
4 adet kesilip iki yana doğru açılmış tavuk göğ
3 yemek kaşığı kırmızı toz biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 misket limonunun suyu ve kabuğ u
4 adet ince doğranmış sarımsak dişi
1 yemek kaşığı öğütülmüş kişniş
1 gr çekilmiş kimyon
Tadımlık tuz ve karabiber
1. Terbiye karışımını hazırlamak için tavuk hariç tüm malzemeleri karıştırın. Terbiye karışımını tamamını
kaplayacak şekilde tavuğun üzerine dökün. Ardından tavuğu streç lmle kapatarak buzdolabında en
az 2 saat marine olmaya bırakın.
2. Izgarayı maksimum sıcaklığa yükseltin ve tavuğu (kalınlığına bağlı olarak) suyunu salıncaya kadar
8-10 dakika boyunca pişirin.
LIMON VE MAYDANOZLA DOLDURULMUŞ IZGARA ALABALIK 4 KIŞILIK
4 adet kesilip iki yana doğru açılmış alabalık
Her balık için 5 adet limon dilimi
Her bir balık için 6-8 taze maydanoz yaprağı
Her bir balık için doğranmış 2 adet sarımsak dişi
Her bir balık için 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tadımlık tuz ve karabiber
1. Alabalığın içini açın ve elinizi etin üzerinde hafçe gezdirerek içeride kıık kalmadığından emin olun.
Balığın her iki tarafını da baharatlayın ve ardından bir tarafa diğerinden farklı olarak arka arkaya bir
dilim limon ve bir parça maydanoz dizin. Balığın üzerine bir tutam sarımsak serpin.
2. İçine haf zeytinyağı serpiştirdikten sonra balığı kapatın.
3. Izgarayı maksimum sıcaklığa yükseltin. Balığın kalınlığına göre 5-8 dakika boyunca pişirin.
BEYAZ PEYNIR, KIRMIZI SAN VE KIRMIZI BIBERLI SANDVIÇ 1 KIŞILIK
2 adet kalın tam buğday ekmek dilimi
50 gr. beyaz peynir
Yarım kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
Yarım kırmızı biber, çekirdekleri alınmış ve ince
dilimlenmiş
2 yemek kaşığı balzamik sirke
Tadımlık tuz ve karabiber
1. Soğanı, kırmızı biberi, balzamik sirkeyi, tuzu ve karabiberi karıştırın. Yumuşayana kadar 1-2 dakika
boyunca maksimum ısıda pişirin.
2. Bir dilim ekmek alın ve üzerine biberleri yerleştirin. Beyaz peyniri ufaladıktan sonra üzerine diğer
ekmek dilimini kapatın
3. Izgara plakalarını kağıt havluyla silerek temizledikten sonra sandviçleri 2-3 dakika boyunca ızgarada
pişirin.
103
AŞAĞIDAKI TARIFLERIN YAPIMINDA DERIN PLAKA KULLANILIR.
K OMLET 68 KIŞILIK
8 orta pişmiş yumurta
250 gr. yumuşak krem peynir
200 gr. rendelenmiş cheddar peyniri
Küp şeklinde kesilmiş farklı renkli 2 adet biber
İnce dilimlenmiş 4 yeşil soğan
Yarım diş ince doğranmış taze yaprak soğanı
Tadımlık tuz ve karabiber
1. Yumurtaları ve krem peyniri karıştırın. Marine edin. Kalan malzemeleri ekleyin ve iyice karıştırın.
2. Izgarayı önceden maksimum ısıya ulaşıncaya dek ısıtın. Yumurta karışımını derin plakaya dökün.
Kapağını kapatın ve tamamen pişinceye kadar yaklaşık 10-12 dakika boyunca pişirin. Derin plakayı
dikkatli bir şekilde yerinden çıkarın ve omleti hafçe bir servis tabağına aktarın.
FLAPJACK MEYVELI YULAFLI BAR 1 DERIN PLAKA BOYUNDA
375 gr. yulaf lapası
190 gr. Tereyağı
190 gr. yumuşak kahverengi şeker
90 gr. şeker pekmezi
120 gr. kuru üzüm
100 gr. Karamel parçacıkları
1. Tereyağını, şekeri ve şeker pekmezini bir tavada eriterek iyice karıştırdıktan sonra yulaarı, kuru
üzümleri ve karamel parçalarını ekleyin.
2. Derin plakada, maksimum ısıda 10-12 dakika boyunca pişirin. Çıkarın ve tamamen soğuyana kadar
bekleyin.
PIZZA TABANI YAKLAŞIK 46 PIZZA TABANI GEREKLIDIR
250 ml ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı çok ince toz şeker
400 gr. sert beyaz ekmek unu
5 gr. (1 buçuk yemek kaşığı) maya
1. Unu, tuzu, şekeri ve mayayı bir kaseye koyun. Yağı ve suyu birbirine katarak karıştırın ve yavaş yavaş
un karışımını ekleyerek hamur oluşturun.
2. Hamuru, pürüzsüz bir görünüme ve elastik bir yapıya sahip oluncaya kadar unlu bir yüzeyde 5-6
dakika boyunca yoğurun.
3. Hamuru bir kaseye yerleş tirin, ağzını kapatın ve boyutu iki katına çıkana kadar kabarması için 45-60
dakika boyunca sıcak bir ortamda bırakın. Hamuru yeniden yoğurun, ağzını kapatın ve 45 dakika
daha kabarmaya bırakın.
4. Hamuru 4-6 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı yuvarlayarak top şekline getirin. Top şekline
getirmiş olduğunuz bu parçaların her birini, ayrı ayrı pizza tabanlarının üzerine koyarak 20 cm çapa
ulaşacak şekilde açın.
5. Pizza tabanını derin plakaya yerleştirin ve üzerini ince bir domates sosu katmanıyla kaplayın.
Dilediğ iniz malzemeleri ekledikten sonra yaklaşık 15-20 dakika boyunca pişirin.
DOMATES SOSU YAKLAŞIK 500 ML.
İnce doğranmış yarım soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş ince doğranmış sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
400 gr.’lık tenekede doğranmış domates
50 ml sebze suyu
Yarım yemek kaşığı keklik otu
Tadımlık tuz ve karabiber
1. Yağı bir tavada, yüksek ısıda ısıtın. Soğanları ve sarımsakları ekleyin ve pembeleşip yumuşayıncaya
kadar aralıksız karış tırarak kavurun.
2. Isıyı orta sıcaklığa getirin ve domates salçasını ekleyin. Ardından 5-6 dakika daha aralıksız karıştırarak
pişirin.
3. Kalan diğer malzemeleri de ekleyin ve ısıyı kaynama noktasına getirin. Isıyı kaynama noktasının biraz
altında bir dereceye getirin ve 30-40 dakika boyunca pişirin. Sosu kontrol edin ve ardından karışımı
hafçe hamura yedirin. Tamamen soğuması için bir kenara bırakın.
4. Fazla gelen sos olursa buzluğunuzda veya buzdolabınızda saklayabilir, daha sonra makarnalarınıza
bolonez sos yapmak için kullanabilirsiniz.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
1/116