93
Pişirme ile ilgili öneriler
Kızartma ve ızgara
Kaplar
Sıcağa dayanıklı olan her kabı kullanabilirsiniz. Kabı daima tel
ızgaranın ortasına yerleştiriniz. Büyük boyutlu kızartmalar için
emaye fırın tepsisi de uygundur.
Kızartmaya ilişkin öneriler
■ Daha düşük bir sıcaklık, kekin daha muntazam ve düzgün
kızarmasını sağlar.
■ Büyüklüğüne göre yağsız ete 2 - 3 yemek kaşığı, buğulanıp
kızartılan ete 8 - 10 yemek kaşığı sıvı ekleyiniz.
■ Yağın akabilmesi için ördek veya kazda kanatların altındaki
deriyi deliniz.
■ Kümes hayvanları kızartmaları, kızartma süresinin sonuna
doğru üzerine tereyağı, tuzlu su veya portakal suyu sürülürse
daha iyi kızarır ve daha güzel görünür.
■ Et parçalarını sürenin yarısı dolduktan sonra çeviriniz.
■ Kızartma hazır olduktan sonra kapatılmış ve kapağı kapalı
tutulan fırının içinde 10 dakika daha dinlendirilmelidir.
Böylece et suyu daha iyi yayılır.
■ Büyük et parçalarının kızartılması sırasında yoğun buhar
oluşumu ve fırın kapağında buğulanma olabilir. Bu normal bir
durumdur ve cihazın işlevleri üzerinde bir etkisi yoktur.
Kızartma işleminden sonra bir bezle fırın kapağını ve camı
siliniz.
■ Eğer tel ızgara üzerinde kızartma yapıyorsanız yağın
toplanması için ilave olarak 1. yerleştirme seviyesine emaye
bir tepsi yerleştiriniz.
Izgaraya ilişkin öneriler
■ Izgara yapılan etlerin mümkün olduğu kadar aynı kalınlıkta
olmasına özen gösteriniz. Etler en az 2 - 3 cm kalınlıkta
olmalıdır. Böylelikle etler muntazam ve aynı oranda kızarıp
lezzetlerini korurlar; ayrıca fazla kurumaları önlenmiş olur.
■ Izgaralık malzemeyi tel ızgaranın ortasına yerleştiriniz. Emaye
fırın tepsisine biraz su koyunuz ve yağın toplanması için fırını
aşağıda belirtilen yerleştirme seviyesine itiniz. Pişirme alanının
zeminine asla yerleştirmeyiniz.
■ Tel ızgaranın üzerine yerleştirmeden önce ızgaralık
malzemeyi biraz yağa bulayınız.
■ İnce ızgaralık malzemeleri pişme süresinin yarısından sonra
ve kalın ızgaralık malzemeleri de pişme süresi boyunca
birkaç kez çeviriniz. Bu esnada bir maşa kullanınız, böylece
ızgaralık malzeme delinmez ve örneğin etin suyu kalır.
■ Koyun ve sığır eti gibi koyu renkli etler domuz ve dana eti gibi
açık renkli etlerden daha hızlı ve iyi kızarır.
Kızartmaya ilişkin öneriler
Kuru pastanızın iyice pişip pişmediğini
şu şekilde belirleyebilirsiniz.
Tarifte belirtilen pişme süresi dolmadan yaklaşık 10 dakika önce, bir tahta çubuk ile
pastanın en yüksek noktasını deliniz. Çubuğa hamur yapışmıyorsa, pasta pişmiştir.
Pasta çöküyor. Bir sonraki denemede daha az sıvı koyunuz veya fırın sıcaklığını 10 derece daha düşük
ayarlayınız. Tarifte belirtilen karıştırma zamanlarına dikkat ediniz.
Pastanın ortası daha çok, kenarları daha
az kabardı.
Kelepçeli kek kalıbının kenarını yağlamayınız. Pişirdikten sonra pastayı bir bıçakla
dikkatle ayırınız.
Pastanın üstü aşırı karardı. Pastay
ı bir altına sürünüz, daha düşük bir sıcaklık seçiniz ve biraz daha uzun pişiriniz.
Pasta aşırı kuru. Pişmiş kekte bir kürdan ile küçük delikler açınız. Ardından üzerine meyve suyu veya
alkollü bir içki dökünüz. Bir sonraki denemede sıcaklığı 10 derece daha yükseltiniz ve
pişme sürelerini kısaltınız.
Ekmek veya pasta (örn. peynirli kek) iyi
görünüyor ancak içi sulu kalmış
(sıkıldığında su damarları çıkıyor)
Bir sonraki sefere daha az sıvı kullanınız ve daha düşük sıcaklıkta biraz daha uzun bir
süre pişiriniz. Yaş kaplamalı keklerde ilk önce pasta tabanını pişiriniz. Üzerine badem
veya graten serpiniz ve kaplama malzemesini dökünüz. Tariflere ve pişme sürelerine
dikkat ediniz.
Pastanın veya kekin her tarafı aynı kızar-
mamış.
Sıcaklığı biraz düşürünüz, böylece kek eşit ölçüde pişer. Fazla büyük olan pişirme kağıdı
hava dolaşımını etkileyebilir. Pişirme kağıdını daima tepsiye göre kesiniz.
Meyveli kekin alt tarafı çok beyaz kalmış.
Bir sonraki sefere pastay
ı bir alt seviyeye sürünüz.
Meyvelerin suyu pastadan aşağıya
akıyor.
Eğer varsa, bir sonraki sefere daha derin bir üniversal tava kullanınız.
Mayalı hamurdan küçük kurabiyeler
pişerken birbirlerine yapışıyor.
Her kurabiye parçasının etrafında yakl. 2 cm mesafe olmalıdır. Böylece, kurabiye
parçalarının kabarması ve her tarafının pişmesi için yeterince yer olacaktır.
Meyveli veya sulu pasta pişirirken
yoğunlaşmış su oluşur.
Pişirme esnasında su buharı oluşabilir. Su buharı kapağın üstünden çıkar. Su buharı
kumanda bölümü veya etrafındaki mobilyalar üzerine yerleşip yoğunlaşmış su damlaları
oluşturabilir. Bu fiziksel bir olaydır.
Kızartma işleminin tamamlanıp
tamamlanmadığını nasıl anlarsınız.
Et termometresi (yetkili satıcıdan temin edebilirsiniz) kullanınız veya “kaşık testi"
uygulayınız“. Kızartmanın üstüne kaşıkla bastırınız. Katılaşmışsa, pişmiştir. Hala yumu-
şaksa biraz daha bekleyiniz.
Kızartma fazla koyulaştı ve kabuğunda
kısmen yanıklar var.
Yerleştirme yüksekliğini ve sıcaklığı kontrol ediniz.
Kızartma iyi görünüyor fakat sos yanmış. Bir sonraki kızartma işleminde daha ufak bir kızartma kabı kullanınız ve daha fazla sıvı
ekleyiniz.
Kızartma iyi görünüyor fakat sos fazla
açık renkte ve sulu.
Bir sonraki kızartma işleminde daha büyük bir kızartma kabı kullanınız veya daha az sıvı
kullanınız.