19
Izgaran›n alt›na da akan sular› toplamak
için damlama tepsisini yerlefltiriniz. E¤er pi-
flirme süresi k›sa ise üzerine ekleyece¤iniz
sosu hemen koyunuz. Aksi taktirde, piflme-
nin son yar›m saatinde ekleyiniz. Eti önce
yüksek ›s›da piflirmeye bafllay›n›z. Piflmenin
bitifline do¤ru ›s›y› düflürünüz. Beyaz etleri
piflirirken piflirme boyunca ›s›y› düflük tutu-
nuz. Etin piflme derecesini anlamak için ete
bir çatal ile bast›r›n›z e¤er çatal ete bat›yor-
sa piflmifl demektir. Piflme ifllemi bittikten
sonra etin suyunun çekilmesi için en az 15
dak. bekledikten sonra eti kesiniz.
Daha sonra servis taba¤›na alarak f›r›n›n
içerisinde en düflük s›cakl›kta tutarak s›cak
kalmas›n› sa¤lay›n›z.
Izgara Yapma
Etin ›zgara yap›lmas›na uygunlu¤unu
kontrol ediniz. Etler veya sakatatlar genellik-
le dilim ve parçalar halinde çeflitli ölçülerde
kesilirler. Ancak genellikle pek kal›n olmaz-
lar. Kümes hayvanlar› genellikle ortadan iki-
ye bölünürler. (Örn: bal›k, flifl kebapl›k et,
deniz mahsulleri, dolmal›k biber, patl›can gi-
bi). Et ve bal›k daima ›zgaran›n üzerine ko-
nulmal› ve hafifçe f›rça ile ya¤ sürülmelidir.
Etlerin piflmesinden sonra üzerine tuz ek-
lenmelidir. Fakat bal›klar›n tuzlar› piflirmeye
bafllanmadan önce içlerine konulmal›d›r. Et-
ler kal›nl›klar›na göre ›zgara raf›, ›s›t›c›ya
daha yak›n ya da daha uzak yerlefltirilmeli-
dir. Etleri ›s›t›c›ya çok yak›n yerlefltirmekten
kaç›n›n›z. Etlerin d›fl›n›n yanmas›, iç k›s›m-
lar›n ise piflmemesi söz konusu olabilir. Et
sular›n›n damlamas›ndan ve ya¤ damlala-
r›ndan dolay› oluflabilecek dumandan kaç›n-
mak için damlama tepsisine 1 veya 2 bardak
su koyunuz. Izgara konumunda, tost, k›zar-
t›labilen meyveler, (örn: muz, ikiye bölün-
müfl greyfurt, ananas, elma v.b.) yap›labilir.
Fakat meyveler ›s› kayna¤›n›n yak›n›na yer-
lefltirilmemelidir.
Piflirme Süreleri
Piflirme süreleri besinin türüne, k›vam›na
ve miktar›na göre de¤iflmektedir. Bir besini
ilk kez piflirdi¤inizde piflirdi¤iniz miktar ve
kaba göre piflme süresini takip ediniz ve so-
nucunu kontrol ediniz. Böylece ileriki piflir-
meler için bir k›yas elde etmifl olursunuz.
"P‹fi‹RME TABLOSU" f›r›nda piflirme ve
›zgara yapma konusunda bir k›lavuz olarak
verilmifltir. Ancak tabloda verilen de¤erler,
miktar›n de¤iflmesine ve kiflisel tecrübeye
göre de¤iflebilir.
Bununla birlikte sizlere verilmifl olan tab-
lolar› dikkatlice takip ediniz ve yapaca¤›n›z
piflirme ifllemlerinde k›lavuz olarak kabul
ediniz.
D‹KKAT: F›r›n kullan›mda iken f›r›n iç
kabininin herhangi bir yerine veya damlama
tavas›na pasta kal›b›, güveç, tahta tabak,
alüminyum folyo gibi fleyler koymay›n›z. Is›
dolafl›m› engellenece¤inden dolay› verilen
piflirme süreleri birbirlerini tutmayacak ve pi-
flirmeden verim al›namayacakt›r. Ayr›ca f›r›-
n›n emaye iç kabinine zarar verebilirler.
åå F›r›n kapa¤›n› açmak için, daima
kap› kolunu orta k›sm›ndan kav-
ray›n.