Aeg-Electrolux C37006GM-WN Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
37006 GM-WN TR
Kullanma K›lavuzu Elektrikli-gazl› f›r›n
2
3
Kullan›m bilgileri
Güvenlik Bilgileri ................................................................................................................ 4
F›r›n›n Görünümü ................................................................................................................6
Kontrol Dü¤meleri ................................................................................................................7
F›r›n K›sm›n›n Özellikleri......................................................................................................9
‹lk Kullan›m Öncesi ............................................................................................................10
Elektronik Programlay›c› ....................................................................................................10
F›r›n›n Kullan›m› ................................................................................................................15
‹puçlar› ve Yararl› Bilgiler ..................................................................................................16
F›r›n›n Kullan›m›yla ‹lgili Tavsiyeler....................................................................................17
Piirme Tablosu..................................................................................................................20
Temizlik ve Bak›m ..............................................................................................................22
Ar›zalar ve Çözümleri ........................................................................................................25
Teknik Yard›m ve Yedek Parça ..........................................................................................33
Garanti / Müteri Hizmetleri ..............................................................................................34
Avrupa Garantisi ................................................................................................................37
Montaj Bilgileri
Teknik Veriler......................................................................................................................26
Montaj Bilgileri ..................................................................................................................26
F›r›n›n Monte Edilece¤i Ortam.......................................................................................... 27
Gaz Dönüümü ................................................................................................................ 29
Elektrik Ba¤lant›s› ............................................................................................................32
‹çindekiler
Kullanma K›lavuzundaki
Semboller ve Anlamlar›
Aa¤›daki semboller istedi¤iniz bilgiye
kolayl›kla ulaman›za yard›mc› olacakt›r:
Güvenlikle ilgili bilgiler
"Ad›m ad›m" talimatlar
Yararl› ve önerilen yol gösterici
bilgiler
Çevre korumas› ile ilgili bilgiler
Bu cihaz aa¤›daki Avrupa
Birli¤inin E.E.C direktiflerine
uygundur.
»2006/95 say›l› Alçak Gerilim
Direktifi
»89/336 say›l› Elektromanyetik
Uyumluluk Direktifi
»90/396 say›l› Gazl› Cihazlar
Direktifi
»93/68 say›l› Genel Direktifler
ve daha sonraki de¤iiklikler
4
Montaj
» Bu f›r›n›n montaj› yetkili servis taraf›ndan
üretici firman›n öngördü¤ü kurallar dahi-
linde yap›lmal›d›r.
» Havan›n serbest olarak cihaz etraf›nda
dolaabilmesini sa¤lay›n›z. Havaland›r-
madaki t›kan›kl›klar oksijen yetersizli¤ine
neden olur.
» Cihaz›n gaz ebekesine ba¤lant› hortu-
munun yan›ndaki bilgi etiketinde belirtilen
gaz tipi ile beslenmesini sa¤lay›n›z.
»
Gazla beslenen bir oca¤›n kullan›lmas›,
içerisinde bulundu¤u ortamda ›s› ve nem
olumas›na neden olur. Havaland›rma gi-
rilerini aç›k ve çal››r durumda bulundur-
mak veya tahliye bacalar› ile donat›lm›
bir davlumbaz kurmak sureti ile ortam›n iyi
bir ekilde havaland›r›lmas›n› sa¤lay›n›z.
» Cihaz›n yo¤un ve uzun süreli kullan›lma-
s› durumunda, örne¤in bir pencereyi aç›k
tutmak veya varsa elektrikli aspiratörün
emi gücünü yükseltmek gibi, daha etkin
bir havaland›rma yap›lmas›n› sa¤lay›n›z.
»
Bu f›r›n oldukça a¤›rd›r. Ta›rken dikkat et-
melisiniz. F›r›n›, kap› tutama¤›ndan tuta-
rak ta›may›n›z. F›r›n› zemin üzerinde sü-
rükleyerek ta›may›n›z, bu, f›r›n›n ayakla-
r›na zarar verebilir.
» F›r›n› kullanmadan önce tüm ambalaj
malzemelerini sökünüz.
» F›r›n›n teknik özelliklerini kesinlikle de¤i-
tirmeye kalk›may›n›z, bu, sizin için ve
ürününüz için oldukça tehlikelidir.
Çocuk Emniyeti
» Bu f›r›n yetikinler taraf›ndan kullan›lmak
üzere tasarlanm› ve üretilmitir. Çocuk-
lar›n f›r›nla veya f›r›n etraf›nda oynamala-
r›na kesinlikle izin vermeyiniz.
» Bu cihaz, çocuklar ya da herhangi bir fi-
ziksel, duyumsal, ya da zihinsel engeli
olan ya da cihaz› güvenle kullanabilecek
deneyim ve bilgi eksikli¤i olan kiiler tara-
f›ndan, sorumlu kiinin denetimi veya tali-
mat› olmadan kullan›lmamal›d›r.
» F›r›n kullan›ld›¤› sürece s›cakt›r. O yüz-
den çocuklar› f›r›n so¤umadan f›r›na yak-
lat›rmay›n›z.
» Çocuklar f›r›n›n üzerindeki tava ve tence-
releri çekip devirerek kendilerine zarar
verebilirler.
Kullan›m
» Bu f›r›n evlerde kullan›lmak amac›yla ta-
sarlanm›t›r. Ticari ve endüstriyel amaç-
lar için kullan›lmamal›d›r.
» F›r›n çal›t›¤› sürece kullan›ld›¤› ortamda
›s› ve nem üretir. Bu yüzden oca¤›n bu-
lundu¤u ortam›n havaland›r›lmas› gere-
kir. Bu ilem için ya sürekli hava ak›
sa¤layan bir aspiratör kullan›lmal› ya da
ortam kullan›c› taraf›ndan s›k s›k hava-
land›rmal›d›r.
» F›r›n uzun süreli kullan›laca¤›nda bir pen-
cere açarak ya da aspiratörün h›z›n› artt›-
rarak havaland›rman›n sürekli olmas›
sa¤lanmal›d›r.
» E¤er cihaz›n›z›n üst k›sm›nda bir kapak
varsa bu kapak, cihaz›n ocak k›sm›n›n, f›-
r›n çal›mad›¤›nda tozlardan korumas›
için çal›t›¤›nda ise ya¤lar›n s›çramas›n›
önlemek içindir. Baka amaçlar için kul-
lanmay›n›z.
» Cihaz›n üst kapa¤›n› kapatmadan önce
daima temizleyiniz.
åå GÜVENL‹K B‹LG‹LER‹
F›r›n› kullanmadan önce bu güvenlik bilgilerini dikkatlice okumal›s›n›z.
5
» Kapa¤› kapatmadan önce daima s›çra-
yan s›v›lar› bir bezle siliniz.
» Kapa¤› kapatmadan ya da açmadan ön-
ce yemek art›klar›n› temizleyiniz.
» D‹KKAT! Cam kapak a›r› ›s›ya maruz
kald›¤›nda k›r›larak da¤›labilir. Kapa¤› ka-
patmadan önce daima ocaklar›n kapal›
olduklar›n› kontrol ediniz.
» F›r›n› su ile temas ettirmeyiniz. Böyle bir
durumda f›r›n› kesinlikle çal›t›rmay›n›z.
Ayr›ca f›r›n› ›slak elle çal›t›rmay›n›z.
» F›r›n› kullanmayaca¤›n›z zaman kontrol
dü¤melerinin KAPALI konumda oldu¤un-
dan emin olunuz.
» Di¤er ev aletlerini kullan›rken kablolar›n›n
f›r›n›n s›cak yüzeylerine temas etmeme-
sini sa¤lay›n›z.
» Dengesiz tavalar›n ve di¤er kaplar›n dev-
rilerek bir kazaya sebep verme ihtimalle-
rinden dolay› bu tür kaplar›n kullan›lma-
mas› gerekir.
» F›r›n her zaman temiz tutulmal›d›r. F›r›n
üzerinde veya içerisinde b›rak›lan yemek
ve ya¤ at›klar› bir yang›na sebep olabilir.
» F›r›n›n iç kabininde veya ocak k›sm›nda
kesinlikle plastik kaplar kullanmay›n›z. F›-
r›n›n hiçbir parças›n› alüminyum folyo ile
kaplamay›n›z.
» F›r›n›n arkas›nda ortaya yerletirilmi
olan boluk f›r›n kabininin havaland›r›l-
mas› için konulmutur. Bu yüzden buras›-
n›n sürekli aç›k kalmas›n› sa¤lay›n›z.
» Çabuk ve kolay bozulan g›dalar›, plastik
malzemeleri ve aerosolleri, f›r›n ›s›s›ndan
etkilenmemeleri için f›r›n›n üzerinde veya
içerisinde saklamay›n›z.
» Patlay›c› ve yan›c› maddeleri kesinlikle
s›cak saklama bölmesinde saklamay›n›z.
» F›r›n kapak cam›n› silmek için sert, a›n-
d›r›c› temizleyiciler veya keskin metal ka-
z›y›c›lar kullanmay›n›z, çünkü bunlar yü-
zeyi çizebilir ve cam›n k›r›lmas›na neden
olabilir.
Servis
» Bu f›r›n sadece yetkili servis taraf›ndan
monte edilmeli, onar›lmal› ve servis hiz-
meti verilmelidir. Ayr›ca sadece orijinal
yedek parça kullan›lmal›d›r.
Çevre ‹le ‹lgili Bilgiler
» Ambalaj malzemelerini f›r›n›n montaj›n-
dan sonra çevre ve genel güvenli¤e uy-
gun olarak elden ç›kar›n›z. Eski f›r›n›n›z›
atman›z durumunda ise besleme kablo-
sunu keserek kullan›lmaz hale getiriniz.
Ürünün ya da ambalaj›n›n üzerindeki
simgesi bu ürünün normal ev at›¤› gibi ilem
göremeyece¤ini belirtir. Bunun yerine ürün,
elektrikli ve elektronik ekipmanlar›n geri dö-
ümü için belirlenen toplama noktalar›na
teslim edilmelidir. Ürünün hatal› bir ekilde
at›lmas› veya imha edilmesi çevre ve insan
sa¤l›¤› aç›s›ndan olumsuz sonuçlara yol
açabilir. Bu nedenle, bu ürünün do¤ru bir e-
kilde elden ç›kar›lmas›n› sa¤layarak potan-
siyel olumsuz sonuçlar› önlemeye yard›mc›
olmu olursunuz.
Bu ürünün geri dönüümü hakk›nda daha
detayl› bilgi için lütfen mahalli idareyle, ev
çöpü toplama servisiyle ya da ürünü sat›n
ald›¤›n›z ma¤aza ile temasa geçiniz.
Bu kullanma k›lavuzunu ileride
kullanmak üzere bir bavuru kayna¤›
olarak saklay›n›z ve e¤er ürünü sa-
tarsan›z k›lavuzu yeni sahibine veri-
niz.
ÜRET‹C‹:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS
ITALY S.P.A.
V.le Bologna, 298
47100 FORLI' (Italy)
6
F›r›n›n Görünümü
F›r›n
Aksesuarlar
1. Ön sol ›s›t›c› ocak kontrol dü¤mesi
2. Arka sol ›s›t›c› ocak kontrol dü¤mesi
3. Arka sa¤ ›s›t›c› ocak kontrol dü¤mesi
4. Ön sa¤ ›s›t›c› ocak kontrol dü¤mesi
5. Elektronik programlay›c›
6. F›r›n fonksiyon ayar dü¤mesi
7. Çal›ma lambas›
8. Termostat kontrol lambas›
9. Termostat ayar dü¤mesi
Izgara
Fan
Çevirme
›zgaras›
döndürme
deli¤i
2 tepsi
1 k›zartma tavas›
1 f›r›n raf›
F›r›n
lambas›
Saklama Çekmecesi
å ÖNEML‹: F›r›n›n›z›n alt k›sm›na yerle-
tirilmi olan saklama çekmecesine sade-
ce ›s›ya dayan›kl› kaplar konulmal›d›r.
Kesinlikle tutuan, yanabilen ve patlaya-
bilen malzemeleri koymay›n›z.
7
Kontrol Dü¤meleri
Kontrol paneli üzerinde ocak k›sm›ndaki
ocaklar›n çal›t›r›lmalar› için kontrol dü¤me-
leri bulunmaktad›r (ekil 1).
Ocaklar›n ayar dü¤meleri saatin tersi yö-
nünde çevrilerek küçük alev sembolüne,
saatin dönü yönünde çevrilerek de büyük
alev sembolüne getirilebilir.
» gaz ç›k›› yok
azami gaz ç›k›
asgari gaz ç›k›
Ocak Beklerinin Yak›lmas›
Ocaklar› daha kolay yakabilmek için
oca¤›, üzerine tencere veya tava koy-
madan önce çal›t›r›n›z.
Ocak bekini yakmak için o oca¤a ait kont-
rol dü¤mesini saatin dönü yönünün ter-
sine ve max konuma çeviriniz.
Alev yand›ktan sonra dü¤meyi 5 saniye
kadar bas›l› tutunuz. Bu süre sönme
emniyet sisteminin ›s›nmas›n› ve gaz
ak››n›n kesilmesini engeller (ekil 1)
E¤er bir kaç deneme sonunda oca¤› ya-
kamazsan›z bek apkalar›n›n (A) ve bek-
lerin (B) yerlerine tam oturup oturmad›k-
lar›n› kontrol ediniz.
Ocak söndü¤ünde veya iiniz bitti¤inde
kontrol dü¤mesini "Æ" iaretine getirerek ka-
pat›n›z.
å Ocak dü¤melerini her zaman tence-
releri ve tavalar› oca¤›n üzerinden
almadan söndürünüz. S›v› ve kat›
ya¤lar ile yap›lan piirmelerde (ör-
ne¤in k›zartma), bu ya¤lar›n a›r›
›s›nmamalar›na dikkat edin. Zira bu
maddeler yüksek ›s›da tutuabilir
ve yang›n tehlikesine yol açabilirler.
ekil 1
ekil 2
A Bek apkas›
B Bek
C Ateleme bujisi
D Gaz kesme emniyeti
8
Manuel Ateleme (Elektrikler
kesik ise)
1 Oca¤a bir alev yaklat›r›n›z
2 Oca¤› yakmak için ocak bekine olan dü¤-
meyi dibine kadar bast›r›n›z ve "azami
gaz ç›k››" konumuna kadar çeviriniz.
E¤er ilk denemede ocak yanm›yorsa ilemi
tekrar ediniz ve dü¤meyi bas›l› tutma süresi-
ni biraz daha uzat›n›z. E¤er birkaç deneme-
de ocak yanm›yorsa beklerin ve bek apka-
lar›n›n yerlerine do¤ru olarak yerleip yer-
lemediklerini kontrol ediniz (ekil 2).
Alevi söndürmek için, dü¤meyi saatin
dönü yönünde "
Æ" simgesine dek çeviriniz.
Ocak Beklerinin Do¤ru
Biçimde Kullan›lmas›
En düük gaz tüketimi ve en yüksek ve-
rim elde etmek için, yaln›zca dibi düz ve
aa¤›daki tabloda verilen boyutlara (ekil 3)
uygun kaplar kullan›n›z.
Kullan›lacak piirme kaplar›n›n mi-
nimum ve maksimum alt yüzey çap-
lar›:
BRÜLÖR
M‹N. ÇAP
MAKS. ÇAP
ekil 3
H›zl›
Yar›-h›zl›
Yard›mc›
180 mm.
120 mm.
80 mm.
260 mm.
220 mm.
160 mm.
9
F›r›n Fonksiyon Kontrol
Dü¤mesi (ekil 4)
Geleneksel piirme: Is› hem alt
›s›t›c›dan hem de üst ›s›t›c›dan gelir.
Böylece f›r›n içerisinde eit bir ›s›tma
yap›lm› olur.
Hava sirkülasyonlu (Fanl› / Turbo):
Alt ve üst ›s›tma elemanlar› f›r›n›n iç
k›sm›na ›s› verirken fan s›cak hava-
n›n yiyeceklerin etraf›nda dolamas›-
n› sa¤lar. Kek, kurabiye veya ekmek
piirmeye çok uygundur.
‹ç ›zgara eleman›: Küçük miktarda
yiyeceklerin ›zgara yap›lmas› için
kullan›labilir.
Çift ›zgara: Izgara eleman›n›n tama-
m› çal›acakt›r.
Alt ›s›t›c›: Is› sadece alt ›s›t›c›dan
gelir.
Termostat kontrol dü¤mesi
(ekil 5)
Termostat kontrol dü¤mesini 50°C ile
MAX (230°C) aras›ndaki s›cakl›klar› seçmek
için saat yönünde çevirmeniz gerekmekte-
dir.
Termostat kontrol lambas›
Önceden ayarlanm› s›cakl›¤a ula›ld›¤›nda
söner ve her defas›nda f›r›n› ayarlanm›
olan s›cakl›kta tutabilmek için otomatik ola-
rak devreye giren termostatla birlikte devre-
ye girerek yanar.
F›r›n çal›ma kontrol lambas›
Bu lamban›n yanmas› ›s›tma elemanla-
r›ndan biri veya birkaç›n›n devrede oldu¤u-
nu gösterir.
Damlama tepsisi ve ›zgara
Bu f›r›n emaye bir damlama tepsisi ile do-
nat›lm›t›r. K›zart›lm› etlerin suyunu, ›zgara
ya da i yaparken damlayan ya¤lar›, bir ›z-
gara ya da tepside piirilen besinlerin dam-
layan sular›n› toplamak amac›yla kullan›l›r.
F›r›n K›sm›n›n Özellikleri
ekil 4
ekil 5
10
‹lk Kullan›m Öncesi
F›r›n› kullanmadan önce hem iç taraf›n-
da hem de d› taraf›nda bulunan tüm amba-
laj malzemelerini ç›kar›n.
‹lk kullan›mdan önce f›r›n bir kez, içerisin-
de yiyecek olmadan çal›t›r›lmal›d›r. Bu es-
nada f›r›ndan ho olmayan kokular gelebilir.
Bu gayet normal bir durumdur.
1. F›r›n fonksiyon dü¤mesini hava
sirkülasyonlu konumuna al›n›z
.
2. Termostat dü¤mesini "max" ko-
numa ayarlay›n›z.
3. Ortam›n havaland›r›lmas› için bir
pencere aç›n›z.
4. F›r›n› yakla›k 45 dakika bo ola-
rak çal›t›r›n›z.
Bu ilem, yakla›k 5-10 dak. süresince
›zgara fonksiyonu ve geleneksel piirme
ile tekrar edilmelidir.
Elektronik Programlay›c›
1. Bir fonksiyon seçmeye yarayan dü¤me
2. Azaltma dü¤mesi “
3. Artt›rma dü¤mesi “+
4. Gösterge
5. “Piirme süresi” lambas›
6. "Piirmenin biti saati" lambas›
7. "Süreyi hat›rlatma" lambas›
8. “Saat” lambas›
F›r›n yaln›zca saat ayar› yap›ld›ktan
sonra çal›acakt›r.
Ancak, f›r›n hiçbir program yapma-
dan da çal›t›r›labilir.
Bir elektrik kesintisi durumunda, tüm
ayarlar (günün saati, program ayar›
veya çal›makta olan program) iptal
edilecektir.
Elektrik geri geldi¤inde, göstergedeki
numaralar yan›p sönecektir ve saatin
/ zamanlay›c›n›n s›f›rlanmas› gereke-
cektir.
11
Saat Ayar›
Cihaz›n fii tak›ld›ktan veya bir elektrik
kesintisinden sonra f›r›n›n "Saat" lamba-
s› yan›p sönecektir.
Saat ayar›n› yapmak için:
1. + veya dü¤mesine bas›n.
2. Ayarlama ilemi bitince 5 saniye kadar
bekleyin: "Saat" lambas› sönecek ve
göstergede ayarlanm› olan saat görüne-
cektir. Cihaz kullan›ma haz›rd›r.
Saati yeniden ayarlamak için:
1. "Saat" özelli¤ini seçmek üzere k›sa ara-
l›klarla dü¤mesine bas›n. ‹lgili lamba
yan›p sönmeye balayacakt›r.
Ard›ndan, yukar›da aç›klanan ilemleri
tekrarlay›n. Saat, ancak otomatik bir ça-
l›ma durumuna (piirme süresi
veya piirmenin biti saati geçilme-
mi oldu¤unda yeniden ayarlanabilir.
"Piirme Süresi" fonksiyonu
Bu özellik sayesinde, f›r›n belli bir süre
geçtikten sonra kendili¤inden kapanacakt›r.
Yiyecekleri f›r›na koyun, bir piirme fonk-
siyonunu seçin ve piirme s›cakl›¤›n› ayarla-
y›n. "Piirme Süresi" özelli¤ini seçmek üze-
re k›sa aral›klarla dü¤mesine bas›n. ‹lgili
lamba yan›p sönmeye balayacakt›r. Ard›n-
dan aa¤›daki ilemleri yap›n:
Piirme süresini ayarlamak için:
1. + veya dü¤mesine bas›n.
2. Ayarlama ilemi bitince 5 saniye kadar
bekleyin: "Piirme Süresi" lambas›
yanacak ve gösterge saat moduna geri
dönecektir.
3. Piirme süresi sona erince f›r›n kendili-
¤inden kapanacak ve bir uyar› sesi gele-
cektir, bu s›rada lamba yan›p sönecektir.
12
Fonksiyon seçme dü¤mesini ve termos-
tat› s›f›r konumuna getirin.
Sesli alarm› kapatmak için herhangi bir
dü¤meye bas›n.
NOT: Bu ilem yap›l›rken, f›r›n tekrar
çal›acakt›r, bu nedenle, piirme ile-
minin süresi dolunca f›r›n›n fonksiyon
ayar dü¤mesini ve termostat› s›f›ra ge-
tirmeyi unutmay›n.
Piirme süresini iptal etmek için:
1. "Piirme Süresi" özelli¤ini seçmek üzere
k›sa aral›klarla dü¤mesine bas›n. ‹l-
gili lamba yan›p sönecek ve göster-
gede kalan pime süresi görünecektir.
2. Göstergede "0:00" görününceye kadar
dü¤mesine bas›n. 5 saniye sonra lamba
sönecek ve göstergede saat belirecektir.
"Piirmenin biti saati"
fonksiyonu
Bu özellik sayesinde, f›r›n› piirmenin bi-
ti saati gelince kendili¤inden kapanacak
ekilde ayarlayabilirsiniz.
Yiyecekleri f›r›na koyun, bir piirme fonksiyo-
nunu seçin ve piirme s›cakl›¤›n› ayarlay›n.
"Piirmenin biti saati" özelli¤ini seçmek
üzere k›sa aral›klarla dü¤mesine bas›n.
‹lgili lamba yan›p sönmeye balayacakt›r. Ar-
d›ndan aa¤›daki ilemleri yap›n:
Piirmenin biti saatini ayarlamak için:
1. + veya dü¤mesine bas›n.
2. Ayarlama ilemi bitince 5 saniye kadar
bekleyin: "Piirmenin Biti Saati" lambas›
yanacak ve gösterge saat moduna
geri dönecektir.
3. Piirme süresi sona erince f›r›n kendili-
¤inden kapanacak ve bir uyar› sesi gele-
cektir, bu s›rada lamba yan›p sönecektir.
13
Fonksiyon seçme dü¤mesini ve termos-
tat› s›f›r konumuna getirin.
Sesli alarm› kapatmak için herhangi bir
dü¤meye bas›n.
NOT: Bu ilem yap›l›rken, f›r›n tekrar ça-
l›acakt›r, bu nedenle, piirme ilemi bit-
tikten sonra f›r›n›n çal›ma dü¤mesi ile
termostat› s›f›ra getirmeyi unutmay›n.
Piirmenin biti saatini iptal etmek
için:
1. "Piirmenin Biti Saati" özelli¤ini seçmek
üzere k›sa aral›klarla dü¤mesine ba-
s›n. ‹lgili lamba yan›p sönecek ve
göstergede programlanm› olan biti sa-
ati görülecektir.
2. Gösterge normal saat durumuna gelene
kadar dü¤mesine bas›n. Programlay›-
c›dan bir uyar› sesi gelecek ve pilot lam-
ba sönecektir.
"Piirme süresi" ile "Piir-
menin biti saatinin" birle-
tirilmesi
F›r›n› daha sonraki bir zaman dilimi için-
de kendili¤inden aç›p kapatmak üzere
"Piirme süresi" ve "Piirmenin biti süresi"
özellikleri ayn› anda kullan›labilir.
1. "Piirme süresi" özelli¤ini kullanarak
(bu konuya ayr›lm› olan k›s›mda oldu¤u
gibi piirme süresi ayar›n› yap›n) piirme
süresini ayarlay›n. Ard›ndan, dü¤me-
sine bas›n: göstergede programlanm›
olan ayar görünecektir.
2. "Piirmenin biti saati" özelli¤ini kullana-
rak (ilgili bölümde aç›kland›¤› gibi pi-
irmenin biti saatini ayarlay›n) piirme-
nin biti saatini ayarlay›n. ‹lgili lambalar
yanacak ve göstergede saat görünecek-
tir. F›r›n yap›lm› olan programlara göre
aç›l›p kapanacakt›r.
14
"Süreyi hat›rlatma" özelli¤i
Süreyi hat›rlatma alarm›, belirlenmi bir
sürenin sonunda devreye girecek, ancak
hala kullan›l›yorsa FIRIN ÇALIMAYA DE-
VAM EDECEKT‹R.
Süre hat›rlatma özelli¤ini ayarlamak için:
1. "Süreyi Hat›rlatma" özelli¤ini seçmek
üzere k›sa aral›klarla dü¤mesine ba-
s›n. ‹lgili lamba yan›p sönmeye ba-
layacakt›r.
2. Sonra, + veya dü¤mesine bas›n (en
fazla: 2 saat, 30 dakika).
3. Ayarlama ilemi bitince 5 saniye kadar
bekleyin: "Süreyi hat›rlatma" lambas›
yanacakt›r.
4. Belirlenmi olan sürenin sonunda lamba
yan›p sönmeye balayacak ve sesli uya-
r› duyulacakt›r. Sesli alarm› kapatmak
için herhangi bir dü¤meye bas›n.
Süre hat›rlatma özelli¤ini iptal etmek
için:
1. "Süreyi Hat›rlatma" özelli¤ini seçmek
üzere k›sa aral›klarla dü¤mesine ba-
s›n. ‹lgili lamba yan›p sönecek ve gös-
tergede kalan süre görülecektir.
2. Göstergede "0:00" görününceye kadar
dü¤mesine bas›n. 5 saniye sonra lamba
sönecek ve göstergede saat belirecektir.
Göstergenin kapat›lmas›
1. Programlama dü¤melerinden ikisine ve-
ya üçüne ayn› anda bas›p yakla›k 5 sa-
niye kadar bas›l› tutun. Gösterge kapa-
nacakt›r.
2. Göstergeyi tekrar açmak için herhangi bir
dü¤meye bas›n.
Göstergeyi kapatabilmeniz için hiçbir
fonksiyonun ayarlanmam› olmas› ge-
rekir.
15
F›r›n›n Kullan›m›
åå Fırını çalıfltırırken fırın kapa¤ını her
zaman kapalı tutun.
F›r›n kap›s›n› belirli bir mesafede
durarak aç›n. Aamal› aç›lan kap›-
n›n birden aç›lmas›na izin verme-
yin; tamamen aç›l›ncaya kadar kap›
kolunu tutarak kapa¤› destekleyin.
F›r›n›n dört tepsi seviyesi ve iki tepsi-
si vard›r.
Tepsi konumlar›, ekilde gösterildi¤i
gibi f›r›n›n alt taraf›ndan yukar› do¤ru
say›l›r. ekilde gösterildi¤i gibi bu tep-
silerin do¤ru yerletirilmesi önemlidir.
Tabaklar› do¤rudan f›r›n taban›n›n
üzerine yerletirmeyin.
åå Dikkat! - Piirme s›ras›nda f›r›n ta-
ban› üzerine herhangi bir cisim
koymay›n veya f›r›n›n herhangi bir
k›sm›n› alüminyum folyo ile sarma-
y›n; aksi takdirde emaye yüzeylere
ve piirdi¤iniz yiyeceklere zarar ve-
rebilecek ›s› birikimi meydana gele-
bilir. Tavalar›, ›s›ya dayan›kl› kapla-
r› ve alüminyum tepsileri raflara ta-
k›lm› tepsilerin üzerine koyun.
Güvenlik Termostat›
Cihaz›n yanl› kullan›m›ndan veya ar›za-
l› bir parçadan dolay› a›r› ›s›nmay› önlemek
için f›r›n›n, gerekti¤inde elektri¤i kesen bir
güvenlik termostat› vard›r. S›cakl›k normal
de¤ere dütü¤ünde çal›ma otomatik olarak
yeniden balar. Bu yüzden, cihaz› do¤ru kul-
lanmad›¤›n›zdan dolay› termostat aktif hale
gelirse, f›r›n yeterince so¤uduktan sonra ye-
niden kullan›labilir. E¤er termostat ar›zal› bir
parçadan dolay› elektri¤i keserse, yetkili
servis merkezini aramal›s›n›z.
16
Bu¤ulanma ve Buhar
F›r›n›n, do¤al bir hava sirkülasyonu ve sü-
rekli bir buhar sirkülasyonu sa¤layan özel bir
sistemi vard›r. Bu sistem, buharl› bir ortamda
piirme yapman›z› ve yiyeceklerin içinin yu-
muak ve d››n›n gevrek olmas›n› sa¤lar.
Bunun yan›nda, piirme süresi ve enerji tü-
ketimi en aza indirilir. Piirme s›ras›nda f›r›-
n›n içinde, f›r›n kap›s› aç›ld›¤›nda d›ar› ç›-
kan buhar oluabilir. Bu normaldir.
Ancak, içindeki buhar›n veya ›s›n›n d›-
ar› ç›kmas› için, piirme s›ras›nda ya da
sonras›nda f›r›n kap›s›n› açarken f›r›ndan
uzak durun.
Buhar f›r›n›n d› taraf›ndaki so¤uk yüzey-
lere, (örn; kaplama) temas etti¤inde yo¤un-
laarak su damlac›klar› haline dönüecektir.
Bu oldukça normal bir durumdur ve f›r›nda
bir sorun oldu¤unu göstermez. Renk solma-
lar›n› önlemek için, yüzeydeki su damlalar›-
n› ve kirleri düzenli olarak temizleyin.
Piirme Kaplar›
» 230°C'lik s›cakl›¤a dayanabilecek uygun
kaplar kullan›n.
» Piirme kaplar›, f›r›n tepsileri vs. f›r›n›n
arka taraf›ndaki ›zgaray› kapatacak ekil-
de veya do¤rudan f›r›n taban›n›n üzerine
yerletirilmemelidir.
» Is›n›n dolamas›n› engelleyerek perfor-
mans› düürece¤inden dolay› 30 cm x 35
cm'den büyük piirme kaplar›n› kullanma-
y›n.
Kaplar›n piirme sonuçlar›
üzerindeki etkileri
Kaplar›n ve kutular›n, içindeki yiyeceklere
›s›y› iletme yöntemlerini etkileyen kal›nl›kla-
r›, iletkenlikleri, renkleri v.b. farkl›l›k gösterir.
A Alüminyum, çanak, cam ve parlak kaplar
pimeyi ve taban›n k›zarmas›n› engeller.
B Emaye dökme demir, anotlat›r›lm› alü-
minyum, yap›mayan alüminyum ve d›
renkli ve koyu a¤›r kaplar pimeyi ve ta-
ban›n k›zarmas›n› art›r›r.
‹puçlar› ve Yararl› Bilgiler
17
Geleneksel Piirme
Is›, alt ve üst ›s›t›c›dan gelmektedir ve pi-
irme kaplar› orta raf konumuna yerletiril-
melidir. E¤er ›s›n›n alttan veya üstten daha
fazla gelmesini istiyorsan›z kaplar›n›z› daha
alt ya da daha üst raf konumuna yerletire-
bilirsiniz.
Fanl› Piirme
F›r›n›n arka taraf›na yerletirilen bir fan
vas›tas›yla s›cak hava f›r›n›n içerisinde ve
piirme kaplar›n›n çevresinde dolat›r›l›r. Bu
yöntem ile ›s›, f›r›n içerisinde daha çabuk ve
daha düzenli olarak dolat›r›lm› olur. Ayr›ca
bu sistem sayesinde bir kaç farkl› besin ka-
b› ayn› anda farkl› raf konumlar›nda piirile-
bilir. Bu piirme yöntemi ile havan›n içindeki
rutubet ayr›t›r›l›r ve ortamdaki hava kurutu-
lur. Böylece farkl› raf konumlar›ndaki farkl›
besinlerin tad ve kokular› birbirlerine kar›-
mam› olur. Bu ekilde sadece bir raf konu-
munda da piirme yap›labilir. Bu tür piirme-
den en iyi sonucu alabilmek için piirme ka-
b›n› en alt raf konumuna yerletiriniz. Bu f›-
r›n, özellikle donmu besinlerin h›zla çözdü-
rülmesinde, sa¤l›k koullar›na uygun sak-
lanmas›nda, evde reçel yap›m›nda, meyve-
lerin ve mantarlar›n kurutulmas›nda kullan›-
labilir.
F›r›n›n Kullan›lmas›
Keklerin ve Hamur ‹lerinin Piirilmesi
Herhangi bir farkl›l›k gözetmeksizin be-
sinleri f›r›na koymadan önce en az 10 daki-
kal›k bir ön ›s›tma yap›n›z. Piirme ilemi ya-
parken, özellikle besinlerin kabarmas› s›ra-
s›nda f›r›n›n kap›s›n› açmay›n›z.
(Örn: Kabarm› hamur ii, pasta ve suf-
le). F›r›n kap›s› aç›l›rsa kabarmalar› engel-
lenmi olur.
F›r›n›n Kullan›m›yla ‹lgili Tavsiyeler
18
Hamur ilerinin kabarmalar›n› kontrol et-
mek için içine bir kürdan bat›r›p bir miktar
kar›t›rabilirsiniz. E¤er kürdan temiz olarak
ç›karsa hamur ii pimi demektir. Bu kont-
rolü yapmak için pime süresinin
3
/4’ünün
geçmesini bekleyiniz.
Aa¤›daki genel kurallar› unutmay›n›z:
Piirilen bir besinin üst k›sm›n›n pimi
olmas› iç k›s›mlar›nda yeterince pimi oldu-
¤unu göstermez, iç k›s›mlar›n pimesi için
ük s›cakl›k ve daha uzun pime süresi
gereklidir. Aksi takdirde, yani k›sa piirme
süresi ve yüksek ›s›da besin kuruyacakt›r.
Etlerin Piirilmesi
A¤›rl›¤› en az 1 kg olan etleri f›r›nda pii-
rebilirsiniz. Bu durumda da etlerin kurumala-
r›ndan sak›n›n›z. E¤er çok iyi k›zarmalar›n›
istiyorsan›z bir miktar ya¤ kullan›n›z. E¤er
ya¤s›z bir parça ise bir miktar s›v› ya¤ veya
tereya¤› ya da ikisini birden sürebilirsiniz.
E¤er et büyük bir parçadan kesilmise di¤er
yüzüne tereya¤› ya da s›v› ya¤ sürmeye ge-
rek yoktur. E¤er bu parça büyük bir etin sa-
dece bir taraf›ndan kesilmise kesilen taraf›
yukar› gelecek ekilde f›r›na koyunuz. E¤er
parça büyük ve yumuak ise sadece alt tara-
f›n› ya¤lay›n›z. Dondurucuda saklanm› olan
k›rm›z› bir eti piirecekseniz, bunu,
donduru-
cudan 1 saat önce ç›kar›n›z.
E¤er, özellikle k›rm›z› et k›zartacaksan›z
piirmeye balamadan önce kesinlikle tuz
katmay›n›z. Çünkü tuz eti suland›rarak kan-
lar›n›n d›ar› ç›kmas›na sebep olur. Bu du-
rumda etin üst k›s›mlar›n› k›zarmas›n› en-
gellemi olursunuz.
Ete tuz kat›lmas› etin pime süresi yar›-
land›¤›nda tavsiye edilir. K›zart›lacak eti s›¤
kenarl› bir kapta f›r›na koyunuz. Yüksek ke-
narl› kaplar ›s›n›n ete geçmesini engelleye-
bilir. Et ›s›ya dayan›kl› bir kapla veya do¤ru-
dan ›zgaran›n üzerine konulabilir.
19
Izgaran›n alt›na da akan sular› toplamak
için damlama tepsisini yerletiriniz. E¤er pi-
irme süresi k›sa ise üzerine ekleyece¤iniz
sosu hemen koyunuz. Aksi taktirde, pime-
nin son yar›m saatinde ekleyiniz. Eti önce
yüksek ›s›da piirmeye balay›n›z. Pimenin
bitiine do¤ru ›s›y› düürünüz. Beyaz etleri
piirirken piirme boyunca ›s›y› düük tutu-
nuz. Etin pime derecesini anlamak için ete
bir çatal ile bast›r›n›z e¤er çatal ete bat›yor-
sa pimi demektir. Pime ilemi bittikten
sonra etin suyunun çekilmesi için en az 15
dak. bekledikten sonra eti kesiniz.
Daha sonra servis taba¤›na alarak f›r›n›n
içerisinde en düük s›cakl›kta tutarak s›cak
kalmas›n› sa¤lay›n›z.
Izgara Yapma
Etin ›zgara yap›lmas›na uygunlu¤unu
kontrol ediniz. Etler veya sakatatlar genellik-
le dilim ve parçalar halinde çeitli ölçülerde
kesilirler. Ancak genellikle pek kal›n olmaz-
lar. Kümes hayvanlar› genellikle ortadan iki-
ye bölünürler. (Örn: bal›k, i kebapl›k et,
deniz mahsulleri, dolmal›k biber, patl›can gi-
bi). Et ve bal›k daima ›zgaran›n üzerine ko-
nulmal› ve hafifçe f›rça ile ya¤ sürülmelidir.
Etlerin pimesinden sonra üzerine tuz ek-
lenmelidir. Fakat bal›klar›n tuzlar› piirmeye
balanmadan önce içlerine konulmal›d›r. Et-
ler kal›nl›klar›na göre ›zgara raf›, ›s›t›c›ya
daha yak›n ya da daha uzak yerletirilmeli-
dir. Etleri ›s›t›c›ya çok yak›n yerletirmekten
kaç›n›n›z. Etlerin d››n›n yanmas›, iç k›s›m-
lar›n ise pimemesi söz konusu olabilir. Et
sular›n›n damlamas›ndan ve ya¤ damlala-
r›ndan dolay› oluabilecek dumandan kaç›n-
mak için damlama tepsisine 1 veya 2 bardak
su koyunuz. Izgara konumunda, tost, k›zar-
t›labilen meyveler, (örn: muz, ikiye bölün-
greyfurt, ananas, elma v.b.) yap›labilir.
Fakat meyveler ›s› kayna¤›n›n yak›n›na yer-
letirilmemelidir.
Piirme Süreleri
Piirme süreleri besinin türüne, k›vam›na
ve miktar›na göre de¤imektedir. Bir besini
ilk kez piirdi¤inizde piirdi¤iniz miktar ve
kaba göre pime süresini takip ediniz ve so-
nucunu kontrol ediniz. Böylece ileriki piir-
meler için bir k›yas elde etmi olursunuz.
"P‹‹RME TABLOSU" f›r›nda piirme ve
›zgara yapma konusunda bir k›lavuz olarak
verilmitir. Ancak tabloda verilen de¤erler,
miktar›n de¤imesine ve kiisel tecrübeye
göre de¤iebilir.
Bununla birlikte sizlere verilmi olan tab-
lolar› dikkatlice takip ediniz ve yapaca¤›n›z
piirme ilemlerinde k›lavuz olarak kabul
ediniz.
D‹KKAT: F›r›n kullan›mda iken f›r›n iç
kabininin herhangi bir yerine veya damlama
tavas›na pasta kal›b›, güveç, tahta tabak,
alüminyum folyo gibi eyler koymay›n›z. Is›
dola›m› engellenece¤inden dolay› verilen
piirme süreleri birbirlerini tutmayacak ve pi-
irmeden verim al›namayacakt›r. Ayr›ca f›r›-
n›n emaye iç kabinine zarar verebilirler.
åå F›r›n kapa¤›n› açmak için, daima
kap› kolunu orta k›sm›ndan kav-
ray›n.
20
Piirme Tablosu
Geleneksel ve fanl› piirme
Piirme süreleri ön ›s›tma sürelerini içermez.
Piirme ilemi öncesinde f›r›n›n k›sa süreli (yakla›k 10 dakika) ön ›s›t›lmas›
tavsiye edilir.
ÖNER‹LER
1) Piirme sürelerine ön ›s›tma süreleri dahil de¤ildir. Özellikle kek, pizza ve ekmek gibi
besinleri piirirken yakla›k 10 dak. ön ›s›tma yapman›z› öneriyoruz.
2) Birkaç rafta ayn› anda piirme yap›lacaksa önerilen raf konumlar› tercih edilmelidir.
3) Tüm piirme ilemleri f›r›n›n kap›s› kapal› olarak yap›lmal›d›r.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux C37006GM-WN Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu