15
Izgaran›n alt›na da akan sular› toplamak
için damlama tepsisini yerlefltiriniz. E¤er pi-
flirme süresi k›sa ise üzerine ekleyece¤iniz
sosu hemen koyunuz. Aksi takdirde, piflme-
nin son yar›m saatinde ekleyiniz. Eti önce
yüksek ›s›da piflirmeye bafllay›n›z. Piflmenin
bitifline do¤ru ›s›y› düflürünüz. Beyaz etleri
piflirirken piflirme boyunca ›s›y› düflük tutu-
nuz. Etin piflme derecesini anlamak için ete
bir çatal ile bast›r›n›z e¤er çatal ete bat›yor-
sa piflmifl demektir. Piflme ifllemi bittikten
sonra etin suyunun çekilmesi için en az 15
dakika bekledikten sonra eti kesiniz.
Daha sonra servis taba¤›na alarak f›r›n›n
içerisinde en düflük s›cakl›kta tutarak s›cak
kalmas›n› sa¤lay›n›z.
Izgara Yapma
Etin ›zgara yap›lmaya uygunlu¤unu kont-
rol ediniz. Etler veya sakatatlar genellikle di-
lim ve parçalar halinde çeflitli ölçülerde kesi-
lirler. Ancak genellikle pek kal›n olmazlar.
Kümes hayvanlar› genellikle ortadan ikiye
bölünürler. (Örn: bal›k, flifl kebapl›k et, deniz
mahsulleri, dolmal›k biber, patl›can gibi). Et
ve bal›k daima ›zgaran›n üzerine konulmal›
ve hafifçe f›rça ile ya¤ sürülmelidir. Etlerin
piflmesinden sonra üzerine tuz eklenmelidir.
Fakat bal›klar›n tuzlar› piflirmeye bafllanma-
dan önce içlerine konulmal›d›r. Etler kal›nl›k-
lar›na göre ›zgara raf›, ›s›t›c›ya daha yak›n
ya da daha uzak yerlefltirilmelidir. Etleri ›s›t›-
c›ya çok yak›n yerlefltirmekten kaç›n›n›z. Et-
lerin d›fl›n›n yanmas› iç k›s›mlar›n ise piflme-
mesi söz konusu olabilir. Et sular›n›n damla-
mas› ve ya¤ damlalar›ndan dolay› oluflabile-
cek dumandan kaç›nmak için damlama tep-
sisine 1 veya 2 bardak su koyunuz. Izgara
konumunda, tost, k›zart›labilen meyveler,
örne¤in muz, ikiye bölünmüfl greyfurt, ana-
nas, elma gibi, yap›labilir. Yanl›z meyveler
›s› kayna¤›n›n yak›n›na yerlefltirilmemelidir.
Piflirme Süreleri
Piflirme süreleri besinin türüne, k›vam›na
ve miktar›na göre de¤iflmektedir. Bir besini
ilk kez piflirdi¤inizde piflirdi¤iniz miktar ve
kaba göre piflme süresini takip ediniz ve so-
nucunu kontrol ediniz. Böylece ileriki piflir-
meler için bir k›yas elde etmifl olursunuz.
"P‹fi‹RME TABLOSU" f›r›nda piflirme ve
›zgara yapma konusunda bir k›lavuz olarak
verilmifltir. Ancak tabloda verilen de¤erler,
miktar›n de¤iflmesi ve kiflisel tecrübeye gö-
re de¤iflebilir.
Bununla birlikte sizlere verilmifl olan tab-
lolar› dikkatlice takip ediniz ve yapaca¤›n›z
piflirme ifllemlerinde k›lavuz olarak kabul
ediniz.
D‹KKAT: F›r›n kullan›mda iken f›r›n iç
kabininin herhangi bir yerine veya damlama
tavas›na pasta kal›b›, güveç, tahta tabak,
alüminyum folyo gibi fleyler koymay›n›z. Is›
dolafl›m› engellenece¤inden dolay› verilen
piflme süreleri birbirini tutmayacak ve piflir-
meden verim al›namayacakt›r. Ayr›ca f›r›n›n
emaye iç kabinine zarar verebilirler.
åå F›r›n kap›s›n› açmak için, daima ka-
p› kolunu orta k›sm›ndan kavray›n.