Braun FS 20 - 3216 El kitabı

Tip
El kitabı

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

74
Ürünlerimiz en yüksek kalite, ifllevsellik ve
tasarım standartlarına uyacak µekilde tasar-
lanmıµtır. Yeni Braun ürününüzü keyifle kullan-
manızı dileriz.
Braun MultiGourmet ürününüz özellikle sebze,
pirinç, balık, et ve kümes hayvanları etlerinin
buπulanması için uygundur. Buπulama, en hafif
ve saπlıklı yemek piµirme yöntemlerinden biri-
dir. Vitaminler, mineraller, doπal tat ve renk
büyük ölçüde korunur.
Braun MultiGourmet plus FS 20 modeli 2 adet
buπulama sepeti 5 ve 2 adet damlama kabı 4
ile beraber gelir. Bu sayede Braun MultiGour-
met FS 10 modelinin yaklaµık iki katı kapasite-
sine ulaµır (pirinç hariç).
Cihazı çalıµtırmadan önce tüm talimatları
dikkatle okuyun.
Önemli güvenlik önlemleri
Bu cihaz, güvenliklerini saπlayacak bir gözet-
menin denetimi altında olmadıkları sürece,
çocukların ya da fiziksel veya zihinsel engelli
kiµilerin kullanımı için tasarlanmamıµtır. Cihazı
genel olarak çocukların eriµemeyeceπi
yerlerde saklamanızı öneririz.
Cihaz voltajının, üzerinde yazılı voltaj
deπerine uygun olup olmadıπını kontrol edin.
Bu cihaz ev kullanımı için, ortalama bir evdeki
tüketim miktarını iµlemek üzere tasarlanmıµtır
(iµleme tablolarına bakın).
Buπulama sepetini 5 sadece damlama kabı 4
ile birlikte kullanın.
Renkli besinleri (örneπin havuç, kırmızı biber,
domates vs.) iµlerken beyaz buπulama sepeti-
nin 5 boyanmasını azaltmak için, her zaman
siyah ek parçayı E kullanın.
Siyah pirinç kasesini 6 ya da siyah ek parçayı
E damlama kabından 4 sadece buπulama
sepeti 5 ile birlikte ayırın.
Cihazı temizlemeden önce her zaman fiµini
çekin. Tabanı 1 hiçbir zaman suya batırmayın.
Cihaza hiçbir zaman tutma aparatı ya da
mutfak eldiveni kullanmadan dokunmayın ve
cihazı kapaπı 7 olmadan kullanmayın. Kapaπı
kaldırırken, her zaman dıµarı çıkan buhara
veya damlayan sıcak suya maruz kalmaya-
caπınız µekilde tutun. Damlama kabından
(kaplarından) damlayan sıcak sıvılara dik-
kat edin.
Cihazı kullanmanız bittiπinde her zaman fiµini
çekin.
Cihazı kullanırken, dolapların veya diπer
nesnelerin zarar görmemesi için, üzerinde ve
yanında yeterli boµluk bırakın.
Cihazı kullanırken kuru, dengeli ve ısıya
dayanıklı bir yüzeye yerleµtirin.
Cihazı hiçbir zaman sıcak bir yüzeye ya da
açık alev üzerine koymayın.
Braun elektrikli cihazları yürürlükte olan
güvenlik standartlarına uygundur. Her türlü
onarım ve elektrik kablosunun deπiµimi yalnız
yetkili servis personeli tarafından yapılmalıdır.
Hatalı ve ehliyetsiz onarım iµleri kullanıcının
ciddi riske girmesine neden olabilir.
Teknik Özellikler
Voltaj/watt deπeri: Cihazın altında bulunan tip
plakasına bakın
Maksimum kapasite: 1,2 l su
Tanım
1 Taban
2 Azami su dolum çizgisi (uzun buπulama süre-
leri için)
3 Asgari su dolum çizgisi (kısa buπulama süre-
leri için)
4 Damlama kabı (FS 20 modelinin 2 damlama
kabı vardır)
5 Yuvalı buπulama sepeti (FS 20 modelinin 2
buπulama sepeti vardır)
E Renkli besinlerin (örneπin havuç, kırmızı
biber, domates vs.) iµlenmesi için buπulama
sepeti 5 siyah ek parçası (yuvalı)
6 Buπulama sepeti için siyah pirinç kasesi
(yuvasız)
7 Kapak (µeffaf)
8 Buhar hızlandırıcı (sökülebilir)
9 Isıtma elemanı
0 Zaman ayarlı (60 dakika) açma/kapama
düπmesi
q Düπme için 0 pilot ıµık
w Kablonun kullanılmayan kısmı için saklama
bölmesi
U
yarı: ‹lk kullanımdan önce tüm parçaları
«Temizleme» bölümünde açıklandıπı µekilde
temizleyin.
Buπulama
1. Tabanı 1 soπuk musluk suyuyla doldurun ve
buhar hızlandırıcıyı 8 yerine yerleµtirin. Suya
baharat, sos, µarap vs. eklemeyin. Gereken su
miktarı (azami ya da asgari su dolum çizgisi)
seçilen buπulama süresine göre deπiµir.
Türkçe
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 74
75
2. Dolu buπulama sepetini tabandaki 1 damla-
ma kabının 4 üzerine yerleµtirin ve kapaπı 7
buπulama sepetinin üzerine kapatın. Kapaπın
kapatılmaması durumunda elektrik tüketimi
yüksek, buπulama süresi de uzun olur.
FS 20 Modeli: Her iki buπulama sepetini de
kullanırken, ikinci buπulama sepetini damlama
kabı alt buπulama sepetinin üzerine gelecek
µekilde yerleµtirin.
3. Buπulayıcıyı kullanırken diπer nesnelerle (ra-
flar vs.) arasında yeterli miktarda dikey ve yatay
mesafe bırakın.
4. Kabloyu duvar da bulunan prize takın.
5. Zaman ayarını 0 ayarlayın. Bunun için
düπmeyi önce 60 dakikaya, sonra da istediπiniz
buπulama süresine çevirin. Pilot ıµık q yanar ve
buπulama baµlar.
6. Seçilen buπulama süresi dolduktan sonra
cihaz otomatik olarak kapanır ve pilot ıµıπı q
söner.
7. Yiyeceπin piµip piµmediπini kontrol edin.
Uzun mutfak eldivenleri giyin. Cihazı kapatın.
Dıµarı çıkan buhara dikkat ederek kapaπı 7
kaldırın. Sıcak parçalara dokunmayın. Uzun bir
çatalla yiyeceπi kontrol edin.
Buπulamaya devam etmek isterseniz kapaπı 7
kapatın ve cihazı tekrar çalıµtırın.
FS 20 modelinde her iki buπulama sepeti de
kullanıldıπında: Alt buπulama sepetinde bulu-
nan yiyeceπin piµip piµmediπini kontrol etmek
için aµaπıdaki iµlemleri yapın: Cihazı kapatın ve
kapaπı 7 açın.
Üst buπulama sepetini (siyah ek parçalı) dikkat-
le kaldırın ve kapaπın ters tarafı üzerine koyun.
Bundan sonra, mutfak eldiveni kullanarak dam-
lama kabını dikkatle alt buπulama sepetinden
ayırın ve yiyeceπin piµip piµmediπini kontrol
edin.
Her iki buπulama sepetinde piµirme iµlemine
devam etmek isterseniz, önce damlama kabını
alt buπulama sepetinin üzerine yerleµtirin, sonra
üst buπulama sepetini yerleµtirerek kapaπı
kapatın. Cihazı tekrar açın.
8. Cihaz kendini kapattıπında ve yiyecek yeterli
ölçüde piµtiπinde, fiµi çekin ve cihazı bir müddet
soπumaya bırakın. Sonra buπulama sepetini,
siyah pirinç kasesini ya da buπulama sepetiyle
birlikte siyah ek parçayı mutfak eldiveni ile
çıkarın. Kapaπın 7 diπer tarafı buπulama sepeti
için dayanak görevi görür. Yiyeceπi buπulama
sepetinden ya da pirinç kasesinden çıkarın ve
istediπiniz gibi baharat ekleyin.
FS 20 Modeli: Parçalarına ayırmak için 7. Mad-
de’ye bakın.
9. Damlama kabına 4 damlayan sıvılar soslar
ya da çorba için kullanılabilir.
10. Tabanda 1 kalan suyu dökmeden, cihazı
parçalarına ayırmadan veya temizlemeden
önce, her zaman soπumasını bekleyin. Fiµi
çekin.
Su miktarları
Gereken su miktarı buπulama süresine göre
deπiµir. 18 dakika
ya kadar buπulama
yapıldıπında tabanı asgari dolum çizgisine 3
kadar doldurun. 18 dakikadan daha uzun
buπulama yapacaπınızda, tabanı azami dolum
çizgisine 2 kadar doldurun. Özellikle uzun
buπulama süreleri için, yeterli ölçüde su
saπlayın. Buhar kesilirse lütfen su seviyesini
kontrol edin. Bunun için, fiµi çekin ve cihazı bir
süre soπumaya bırakın. Buπulama sepetini ve
damlama kabını dikkatle kaldırın ve su ekleyin.
Bu
πulama sepetinde 5 buπulama yapma
(örneπin sebze veya balık)
Yiyecek maddesini yuvalı buπulama sepetine
5 koyun. Buπulama bittiπinde baharat ekley-
in. Renkli besinleri (örneπin havuç, kırmızı
biber, domates vs.) iµlerken beyaz buπulama
sepetinin 5 boyanmasını azaltmak için, her
zaman siyah ek parçayı E kullanın.
FS 20 Modeli: Her iki buπulama sepetini 5
kullanırken, siyah ek parça E ya da siyah
pirinç kasesi 6 sadece üst bu
πulama se
pe-
tinde kullanılabilir.
Siyah pirinç kasesinde 6 buπulama ya
pma
(örne
πin pilav veya fırınlama)
Pirinci/taneleri gerekirse sıvı ile pirinç kasesi-
ne koyun. Pirinç kasesini buπulama sepetine
yerleµtirin.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 75
76
Uyarı: Tüm parçalar yalnızca Braun MultiGourmet cihazında kullanılmak üzere tasarlanmıµtır.
Bunları normal bir fırına ya da mikrodalgaya koymayın.
Buπulama sepetinde 5 ve siyah pirinç kasesinde 6 buπulama yapma
U
yarı: Miktarlar ve iµleme süreleri buπulama sepetinde (örneπin FS 10 modelinde) buπulama yap-
mak için verilen yaklaµık sürelerdir. Tablolardaki buπulama süreleri de küçük miktarların buπulan-
ması için geçerlidir. Büyük miktarların buπulanmasında, yeterli buhar dolaµımına izin verecek yer
yoksa, buπulama süreleri biraz daha uzun olabilir.
FS 20 modeliyle buπulama yapma tavsiyeleri: Üst buπulama sepetiyle buπulama yapmak daha
uzun sürer. Bu nedenle,
buπulama süresi daha uzun olan büyük parçalı yiyecekleri alt buπulama sepetinde buπulayın.
Farklı buπulama süreleri olan farklı tipteki yiyecekleri buπularken: Buπulama süresi daha uzun
olan yiyecekleri alt buπulama sepetinde buπulayın. Bir süre sonra daha kısa buπulama süreli yiye-
cekleri ihtiva eden buπulama sepetini buπulama için alt buπulama sepetinin üzerine yerleµtirin.
Sebzeler ve me
yveler
Karnabahar, brokoli ve lahana gibi sebzelerin kalın köklerini kesin.
Yeµil yapraklı sebzelerin kolaylıkla rengi kaçtıπından, bunları mümkün olan en kısa sürede
buπulayın.
Dondurulmuµ sebzeler buπulanmadan önce çözülmemelidir.
Yiyecek Türü Yaklaµık miktarı Buπulama süreleri
Enginar taze 4 (orta boy) 40-45 dak.
Kuµkonmaz taze 500 g 30-40 dak.
Taze fasulye taze, bütün ya da kesilmiµ 500 g 25-35 dak.
Brokoli taze, çiçek 500 g 15-20 dak.
Brüksel lahanası taze 500 g 20-25 dak.
Lahana taze, dilimlenmiµ 500 g 25-30 dak.
Havuç taze, dilimlenmiµ 500 g 20-25 dak.
Karnabahar taze, çiçek 500 g 20-25 dak.
Sakız kabaπı taze, dilimlenmiµ 500 g 15-20 dak.
Rezene taze, dilimlenmiµ 500 g 15-20 dak.
Yer lahanası taze, küp küp doπranmıµ 500 g 20-25 dak.
Pırasa taze, doπranmıµ 500 g 15-20 dak.
Kültür mantarı taze, bütün ya da kesilmiµ 500 g 20–25 dak. (dilimlenmiµ ise
5 dak. daha az)
Patates dilimlenmiµ 500 g 20-25 dak.
Patates soyulmamıµ 500 g 30-40 dak.
Süt mısırı taze 2 parça 55–60 dak. (sık sık çevirin)
Elma taze, 1/8 parça 500 g 10-15 dak.
Armut taze, 1/6 parça 500 g 10-15 dak.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 76
77
Balık ve Deniz Ürünleri
Dondurulmuµ balıklar buπulanmadan önce ayrıldıysa çözülmeden buπulanabilir, bu durumda
buπulama süresi yaklaµık %10 artar.
Yiyecek Türü Yaklaµık miktarı Buπulama süreleri
Alabalık taze her biri 150 gr.’lık 2 parça 18-25 dak.
Ton balıπı dilimleri taze her biri 200 gr.’lık 2 parça 25-30 dak.
Çipura taze, bütün 1 parça, 400 g 17-25 dak.
∑skorpit fileto taze her biri 200 gr.’lık 2 parça 15-18 dak.
Morina fileto taze her biri 140 gr.’lık 2 parça 15-18 dak.
Karides dondurulmuµ 450 g 15-20 dak.
Midye kabuklu 1.000 g 18-25 dak.
Kalamar dondurulmuµ 600 g 20-25 dak.
Istakoz kabuklu 2 parça 30-35 dak.
Et, Kümes Ha
yvanları ve Yumurta
Hafif yaπlı yumuµak et en iyisidir.
Et iyice yıkanmalı ve kurutulmalıdır, böylelikle mümkün olduπunca az su bırakır.
Yumurtaları önce delin.
Yiyecek Türü Yaklaµık miktarı Buπulama süreleri
Hindi pirzola taze her biri 150 gr.’lık 2 parça 25-30 dak.
Tavuk budu taze her biri 150 gr.’lık 2 parça 25-30 dak.
Dana pirzola taze her biri 150 gr.’lık 2 parça 30-35 dak.
Kuzu pirzola taze her biri 120 gr.’lık 2 parça 25-30 dak.
Frankfurter sosis taze 2–8 (delik zarlı) 8-10 dak.
Sıπır sosis taze 2–8 (delik zarlı) 8-13 dak.
Rafadan yumurta kabuklu 2-10 orta boy 10-13 dak.
Lop yumurta kabuklu 2-10 orta boy 15-20 dak.
Pirin
ç, taneli yiyecekler, fırınlama
Pirinç ve taneli yiyeceklerle siyah pirinç kasesini 6 kullanın ve gereken miktarda sıvı ekleyin.
FS 20 Modeli: Her iki buπulama sepetini kullanıyorsanız lütfen aµaπıdaki iµlemleri yapın.
Buπulama süresi uzun olan pirinç vs.ye, alt buπulama sepetine yerleµtirdiπiniz pirinç kasesinde 6,
kapaπı 7 kapatarak ön buπulama yapın. Bir süre sonra farklı bir yiyecek ihtiva eden diπer
buπulama sepetini tabana 1 (yani alta) yerleµtirin ve buπulama sepetini yukarı alarak pirinç vs.yi
buπulamaya devam edin.
Yiyecek Yaklaµık Tabandaki su Pirinç kasesindeki Buπulama
miktarı seviyesi 1 seviyesi 6 süreleri
Basmati pirinci 250 g maks. 300–400 ml su 35-40 dak.
Uzun taneli pirinç 250 g maks. 300–400 ml su 35-40 dak.
Esmer pirinç 250 g maks. 300–400 ml su 45-50 dak.
Küçük taneli pirinç 250 g maks. 750 ml süt 60 dak.
Mısır unu (mısır) 250 g maks. 750–1000 ml su 20-25 dak.
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 77
78
Temizleme
Cihazı temizlemeden önce her zaman fiµini
çekin. Taban 1 haricinde tüm parçalar bulaµık
makinesinde ya da piyasada satılan bir deterjan
ile elde yıkanabilir. Buhar hızlandırıcı 8 temiz-
leme için sökülebilir. Tabanı 1 nemli bir bez ile
silin.
Kireç Temizleme
Buπulayıcınızı birkaç kez kullandıktan sonra
(bölgenizdeki su sertliπine baπlı olarak), taban-
da 1 bulunan ısıtıcı (9) bir katmanla kaplanır.
Bu durumda cihazın kirecinin temizlenmesi
gerekir. Tabanı, ısıtma elemanını kaplayacak
kadar mutfak sirkesi ile (%5) doldurun. Buhar
hızlandırıcıyı 8 yerine koyun. Cihazı kapatın,
duvar prizine baπlayın ve süreyi 15 dakikaya
ayarlayın. 15 dakika sonra hala görünen bir kat-
man varsa, iµlemi tekrarlayın. Sirke ve cihaz ye-
terince soπuduπunda tabanı boµaltın. Tabanı 8
ılık suyla 3-4 kez durulayın.
Buhar hızlandırıcıda kalan kireç kalıntısı fırça
ile temizlenebilir.
Özellikler uyarı yapılmadan deπiµtirilebilir.
Bakanl∂kça tespit ve ilan edilen kullan∂m ömrü
7 y∂ld∂r.
Üretici firma ve CE iµareti uygunluk
de©erlendirme kuruluµu:
Braun GmbH
Frankfurter Straße 145
61476 Kronberg / Germany
(49) 6173 30 0
Fax (49) 6173 30 28 75
P & G Sat. ve Daπ. Ltd. Ωti.
Serin Sok. No: 9 34752 ∑çerenköy/∑stanbul
taraf∂ndan ithal edilmiµtir.
P & G Tüketici Hizmetleri
0 212 473 75 85,
3216374_FS10/20 23.10.2007 8:32 Uhr Seite 78
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105

Braun FS 20 - 3216 El kitabı

Tip
El kitabı
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

İlgili makaleler