Whirlpool MWA 222 IX/HA Kullanici rehberi

Tip
Kullanici rehberi
Hotpoint Ariston
MWA 222 IX/HA
Mikrodalga Fırın
Türkçe Kullanma ve Tanıtma Kılavuzu
1
TR
GENEL 1.1 Fýrýnýn tanýtýmý sayfa 2
1. 2 Kontrol panelinin tanýtýmý sayfa 3
1.3 Yerleþtirme sayfa 4
1.4 Önemli güvenlik uyarýlarý sayfa 7
1.5 Teknik bilgi sayfa 8
1.6 Montaj ve elektrik baðlantýsý sayfa 8
1.7 Kullanýlacak fýrýn kaplarý sayfa 8
1.8 Fýrýnýnýzdan en iyi sonuçlarý alma yollarý sayfa 9
1. 9 Fýrýn kullanýmý için genel kurallar/öneriler sayfa 10
KONTROL VE AYAR KONUMLARININ KULLANIMI
2.1 Saat ayarý sayfa 11
2.2 Ýki seviyede ayný anda piþirme sayfa 12
2.3 Otomatik çözdürmeyi programlama sayfa 14
2.4 Yemeði sýcak tutmak ve yeniden ýsýtmak için programlama sayfa 16
2.5 Yemeði sýcak tutmak için “sadece mikrodalga” fonksiyonu sayfa 17
2.6 Yeniden ýsýtma için “sadece mikrodalga” fonksiyonu sayfa 17
2.7 Piþirme için “sadece mikrodalga” fonksiyonu sayfa 19
2. 8 Kombi mikrodalga+ýzgara fonksiyonu sayfa 22
2.9 Sadece ýzgara fonksiyonu sayfa 24
2.10 Art arda birçok programlama yapma sayfa 26
2.11 “Otomatik fonksiyon” tuþlarýný kullanma sayfa 27
2.12 Çocuk kilidi özelliði sayfa 28
TEMÝZLÝK VE BAKIM
3.1 Temizlik sayfa 29
3.2 Bakým sayfa 30
ÝÇÝNDEKÝLER
TR
2
A Izgara ýsýtma ünitesi
B Kontrol paneli
C Mikrodalga çýkýþ kapaðý
D Döner tabak mili
E Fýrýn kapaðýnýn kýsmý
1. BÖLÜM - GENEL BÝLGÝLER
F Üst ýzgara rafý
G Döner tabak
H Döner tabak desteði
I Alt ýzgara rafý
1.1 FIRININ TANITIMI
3
TR
1. Gösterge: Burada 24 saat
esasýna göre çalýþan saati,
önceden ayarlanan piþirme
zamanlarýný, seçilen fonksiyonlarý
(üstteki göstergeler) ve seçilen
mikrodalga seviyesini (alttaki
göstergeler) gösteren bir panel
bulunmaktadýr.
2. +1 Dakika tuþu: Maksimum güç
seviyesinde tam olarak bir dakika
mikrodalga piþirme yapmak için bu
tuþa basýnýz. Bu tuþa her
basýþýnýzda, en fazla 6 dakikaya
kadar olmak üzere, piþirme
süresine 30 saniye eklenir.
3. 9-10 Otomatik fonksiyon tuþlarý:
Patates, patlamýþ mýsýr yapmak,
hazýr yemekleri, pizza ve önceden
piþirilmiþ dondurulmuþ yiyecekleri
ýsýtmak için bu tuþlarý
kullanabilirsiniz.
4. Mikrodalga piþirme fonksiyonu:
Yemekleri piþirmek veya ýsýtmak
için bu tuþu kullanýnýz.
5. Kombi mikrodalga piþirme
fonksiyonu: Kombi mikrodalga ve
ýzgara fonksiyonlarýný birlikte
kullanmak için bu tuþa basýnýz.
6. STOP-Piþirme iptal tuþu:
Piþirmeyi durdurmak ya da
önceden ayarlanmýþ piþirme
zamanlarýný iptal etmek için bu
tuþa basýnýz.
7. Piþirme zamaný düðmesi:
Piþirme süresini ya da günün
saatini ayarlamak için bu
düðmeyi kullanýnýz.
8. Saat ayarý : Günün doðru
saatini ayarlamak ya da fýrýn
çalýþýrken saate bakmak için
bu düðmeyi kullanýnýz.
11. Otomatik buz çözme:
Yiyeceklerin buzlarýný
çözmek için bu düðmeye
basýnýz.
12. Mikrodalga güç seviyesi:
Gerekli mikrodalga güç
seviyesini seçmek için bu
tuþa basýnýz.
Mikrodalga güç seviyeleri
þunlardýr:
1- 150 W
2- 300 W
3- 450 W
4- 700 W
5- 900 W
13. Izgara piþirme fonksiyonu:
Yiyecekleri ýzgara olarak
piþirmek için bu tuþu
kullanýnýz.
14. START- Program baþlatma
tuþu: Fonksiyonu ve piþirme
zamanlarýný seçtikten sonra
fýrýný çalýþtýrmak için bu tuþa
basýnýz.
15. Fýrýn kapaðýný açma tuþu
1.2. KONTROL PANELÝ TANITIMI
TR
4
1.3. YERLEÞTÝRME
Fýrýnýn içinde montaj malzemelerinin olduðu plastik bir torba bulunmaktadýr . Bu torbayý dýþarý çýkarýn. FIRINI KULLANMADAN
ÖNCE CAM KAPAKTA PLASTÝK KORUYUCULAR VARSA ÇIKARTINIZ.
1. Metal çubuðu (A) 13 mm.lik vidalarý kullanarak sabitleyiniz (tümü aksesuarlar torbasýnda bulunmaktadýr.)
Cihazýn yeterince hava almasý gerekmektedir. Bunun için
en az 280 cm2’lik bir alan ayýrýnýz.
5
TR
2. Fýrýnýn altýndaki sabitleme çubuðundan 2 vidayý (X) çýkarýnýz.
3. Sabitleme çubuðunu (B) fýrýnýn gireceði kabine uygun konumda yerleþtiriniz. Çubuðun iki tarafýnda da yeterli boþluk
kaldýðýndan emin olunuz. Sabitleme çubuðunu aksesuar torbasýnda bulunan16 mm.lik (H) vidalarýyla sabitleyiniz.
Sabitleme çubuðunu öyle yerleþtirin ki boþluðun alt kýsmýnda iki yan ve öne dayanmýþ olsun.
TR
6
4. Duman tahliye ünitesinin (C) kapaðýný tamamen açýnýz.
5. Cihazý boþluða yerleþtirin. Cihazýn ön kýsmý sabitleme çubuðunun (B) üstüne gelmelidir. Fýrýný ön kýsmý (G) kabinin
bitiþine ve altýndaki delikler (D) sabitleme çubuðunun (B) üzerindeki deliklere (E) denk gelene kadar itiniz.
6. Cihazý önceden çýkardýðýnýz vidalarla (X) sabitleme çubuðuna (B) monte ediniz.
ELEKTRÝK BAÐLANTISI- ÖNEMLÝ:
Cihaz güç kablosu VE bir fiþe sahipse, cihaz fiþinin her zaman kolay ulaþýlabilir bir yerde olmasý gerekmektedir. Cihaz fiþ
OLMADAN sadece güç kablosuna sahipse, güç kesme anahtarý olan bir elektrik devresine baðlanmalýdýr. Güç kesme
anahtarýnýn tüm kutuplarý arasýnda en az 3 mm boþluk olmalý ve devre sürekli olarak topraklanmýþ olmalýdýr.
7
TR
1.4 ÖNEMLÝ GÜVENLÝK UYARILARI
Ýleride yardýmcý olmalarý için aþaðýdaki bilgileri dikkatlice okuyun
Not: Bu fýrýn ev içi kullanýmda çözdürme, ýsýtma ve piþirme iþlemleri için tasarlanmýþtýr. Bunlar dýþýnda
herhangi bir amaçla kullanýlmamalýdýr.
1) UYARI: Eðer kapak ya da kapaðý çevreleyen kauçuklar hasar görmüþse üretici firma ya da müþteri hizmetlerinde
eðitim görmüþ yetkili bir kiþi tarafýndan tamir edilmediði sürece fýrýn çalýþtýrýlmamalýdýr.
2) UYARI: Yetkili olmayan kiþilerin herhangi bir bakým ya da tamir amacýyla mikrodalga enerjisinin ortaya çýkmasýna karþý
koruma görevi yapan fýrýn kapaðýný çýkarmalarý tehlikelidir.
3) UYARI: Patlama ihtimali olduðu için sývýlar ve diðer yiyecekleri sýzdýrmaz kaplarda ýsýtmayýnýz. Mikrodalga ýsýtmasý
bittiðinde bile patlamaya neden olabileceðinden kýrýlmamýþ ya da katý piþmiþ yumurtalar fýrýnda ýsýtýlmamalýdýr.
4) UYARI: Cihaz yetiþkinler tarafýndan kullanýlmak üzere üretilmiþtir. Çocuklarýn cihazla ya da kontrol düðmeleriyle
oynamalarýna izin verilmemelidir.
Çocuklarýn fýrýný kullanmasýna sadece yeterli bilgi verildiði ve çocuðun yanlýþ kullanýmdan doðabilecek tehlikeleri anlayabildiði
zaman izin verin.
5) UYARI: Kombi mikrodalga fonksiyonu kullanýlýrken fýrýn yüksek ýsýlara ulaþabilir. Çocuklarýn bir yetiþkin kontrolünde
olmadan cihazý kullanmasýna izin vermeyiniz.
6) Fýrýný kapýsý açýk olduðu durumda güvenlik aygýtlarýna dokunarak çalýþtýrmayýn.
7) Fýrýnýn ön paneliyle kapak arasýna sýkýþmýþ herhangi bir cisim olduðunda fýrýný çalýþtýrmayý
denemeyin. Aþýndýrýcý olmayan deterjanlar ve nemli bir bez kullanarak fýrýn kapaðýnýn içi
kýsmýný (E) her zaman temiz tutun. Fýrýn kapaðý ve ön panel arasýnda kir veya yiyecek artýðý
birikmesine izin vermeyin.
8) Güç kablosu zarar gördüðünde sadece üretici firma ya da yetkili teknisyen tarafýndan
deðiþtirilmelidir.
9 ) Eðer duman oluþursa cihazý kapatýn ya da fiþten çekin ve olabilecek kývýlcýmlarýn sönebilmesi
için FIRIN KAPAÐINI KAPALI TUTUN.
10) Sadece mikrodalga fýrýnlar için uygun olan kaplarý kullanýn. Yangýna neden olabilecek aþýrý
ýsýnmalarý engellemek için plastik, karton, ya da diðer yanýcý kaplar gibi tek kullanýmlýk
kaplarda yiyecek ýsýtýrken, ya da az miktarda yiyecekleri ýsýtýrken fýrýný gözlem altýnda tutmanýz
önerilir.
11) Döner tabak uzun süre ýsýtýldýktan sonra hemen suyun altýna koymayýn. Yüksek ýsý farký
tabaðýn kýrýlmasýna neden olabilir.
1 2) Ýçersinde yiyecek olmadan fýrýný çalýþtýrmamalý, ön ýsýtma yapmamalýsýnýz. Bunlarý yapmanýz
fýrýn içersinde kývýlcým oluþmasýna neden olabilir.
13) Fýrýný kullanmadan önce mikrodalga fýrýn kullanýmý için uygun olan kaplarýn seçildiðinden
emin olun. (“cam gereçler ve benzeri maddeler” bölümüne bakýnýz)
14) Fýrýn çalýþýrken kapak ya da dýþ yüzey sýcaklýðý yükselebilir. Fýrýnýn kullanýlýrken üzerine
herhangi bir þey koymayýnýz. Fýrýnýn ýsýtma ünitelerine dokunmayýnýz.
15) Sývýlar ýsýtýlýrken (su, çay, kahve vb) birden kaynamaya baþlayabilir ve þiddetli bir taþmayla
yanýklara neden olabilir. Bunun olmasýný engellemek için sývýlarý ýsýtmaya baþlamadan önce
ýsýtýlacak kabýn içerisine ýsýya dayanýklý plastik kaþýk ya da cam çubuk koymalýsýnýz. Yine
de kabý tutarken dikkatli olmalýsýnýz.
16) Yangýna neden olabileceði için yüksek alkol oranlý içecekleri ya da çok miktarda yaðý
ýsýtmayýn.
17) Biberonlar ve bebek mamasý kaplarý karýþtýrýlmalý ya da çalkalanmalý ve yanýða neden
olmamalarý için tüketilmeden önce sýcaklýklarý kontrol edilmelidir. Normal bir ýsýya ulaþana
kadar yiyeceðin çalkalanýp karýþtýrýlmasý tavsiye edilir.
Piyasada satýlan þiþe sterilize etme kaplarýný kullanýrken, fýrýný açmadan önce kabýn içinde
üreticisi tarafýndan belirlenmiþ miktarda su olduðundan emin olunuz.
NOT: Fýrýn ilk kullanýldýðýnda 10 dakika kadar bir koku ve az miktarda duman oluþabilir.
Bunun nedeni fýrýn ýsýtma ünitesini koruma amaçlý olarak kullanýlmýþ maddelerdir.
TR
8
1.5 TEKNÝK BÝLGÝLER
Dýþ ölçüler (yerleþtirme bölümüne bakýnýz)
Ýç ölçüler (En x Derinlik x Yükseklik) 322 x 202 x 330
Fýrýnýn net hacmi 24 lt
Yaklaþýk aðýrlýk 20 kg
Döner tabak çapý 27,5 cm
Fýrýn ýþýðý 25 W
ÇIKIÞ GÜCÜ-MÝKRODALGA: 900 W
Ek bilgi için cihazýn üst kýsmýndaki bilgi levhasýna bakabilirsiniz.
1.6. MONTAJ VE ELEKTRÝK BAÐLANTISI
Fýrýn minimum 850 mm yüksekliði olan bir boþluða yerleþtirilmelidir.
1) Tüm aksesuarlarý çýkarýn ve yýkayýn.
2) Ýlk önce fýrýnýn içini yumuþak nemli bir bezle silin.
3) Nakliye sýrasýnda herhangi bir hasar olup olmadýðýný, kapaklarýn düzgün açýldýðýný kontrol edin.
4) Desteði (H) daire þeklindeki oluða yerleþtirip döner tabaðý (G) sabitleyin. Mil (D) döner tabaðýn ortasýndaki oluða
yerleþtirilmelidir.
5) Montaj yapýldýktan sonra güç kablosu ve priz kolay ulaþýlabilir bir yerde olmalýdýr.
6) Priz çýkýþ baðlantýsýný sadece yetkili bir teknisyen yapmalýdýr.
7) Cihazý güç kapasitesi en az 16 A olan bir prize takýn. Ayrýca fýrýn çalýþýrken sigortalarýn atmasýný engellemek için
evinizdeki ana þalterin 16 amperlik güç kapasitesine sahip olduðundan emin olun.
8) Kullanýmdan önce evdeki voltajýn bilgi etiketi üzerinde gösterilenle ayný olup olmadýðýndan ve düzgün topraklama
yapýldýðýndan emin olun. Üretici firma bu güvenlik düzenlemesine uygun olmayan durumlarla ilgili sorumluluk kabul
etmemektedir.
1.7 KULLANILACAK FIRIN KAPLARI
Her türlü cam (tercihen pyrex), seramik, porselen ve kilden yapýlmýþ tüm kaplar, üzerinde süsleme ve metal parçalar
(yaldýzlý süsler, sap, taban vb) olmadýðý sürece kullanýlabilir. “Sadece mikrodalga” konumunda ýsýya dayanýklý plastik kaplar
da kullanýlabilir. Eðer bir kabý kullanmak konusunda tereddüt ediyorsanýz basit bir test yapabilirsiniz. Boþ kabý fýrýnýn içine
yerleþtirin ve maksimum güçte 30 saniye bekletin (“sadece mikrodalga” konumunda).
Eðer kap hala soðuksa ya da hafif ýsýnmýþsa mikrodalgada piþirme için uygun demektir.
Eðer çok sýcaksa ve kývýlcýmlar görünüyorsa uygun deðildir.
Kýsa süreli piþirmeler için kaðýt peçete, karton ve tek kullanýmlýk plastik tabaklar kullanabilirsiniz.
Fýrýnda kullanýlan kaplarýn þekillerinin ve büyüklerinin döner tepsinin hareketini engellemeyecek þekilde olmasýna dikkat
edilmelidir.
Büyük hacimli (fýrýnda dönerek hareket edemeyecek) dikdörtgen kaplar kullanýrken döner tabaðýn (E) dönmesini engellemek
için milini (D) çýkarabilirsiniz. Bu durumda piþirme iþleminden iyi sonuç alabilmek için yemeðin piþirilmesi sýrasýnda birkaç
kere karýþtýrýlmasý ve yemek kabýnýn çevrilmesi gerektiðini unutmayýnýz.
Metal, tahta, geri dönüþümlü mutfak kaðýtlarýndan, kamýþ ve bambudan yapýlmýþ kaplar mikrodalgada piþirme
için uygun deðildir. Mikrodalga fýrýnýnýzla birlikte verilen ýzgaralýk güvenliðiniz açýsýndan tamamen kontrol edilmiþtir.
Hatýrlatmakta fayda görülen bir konu da, mikrodalga fýrýnlar tabaðý deðil yemeði ýsýttýðýndan yemeði servis yapacaðýnýz
tabakta piþirmek mümkündür. Dolayýsýyla tencere kullanýp yýkamanýza gerek kalmayacaktýr. Ancak yemeðin ýsýsý piþirilen
kaba geçebileceðinden fýrýn eldiveni kullanmanýz gerekebilir.
Fýrýn “sadece ýzgara” fonksiyonundayken tüm kaplarý kullanabilirsiniz. Uygun piþirme kaplarý için aþaðýdaki tabloya bakýnýz:
Sadece ýzgara
Kombi mikrodalga + ýzgara
Sadece mikrodalga
EVET
HAYIR
HAYIR
Metal
Kaplar
HAYIR
HAYIR
EVET
HAYIR
HAYIR
EVET
Plastik
EVET
HAYIR
HAYIR
Alümin-
yum
Folyo
EVET
EVET
EVET
Kil
EVET
EVET
EVET
Cam
Seramik
EVET
EVET
EVET
Pyrex
HAYIR
HAYIR
EVET
Cam
Kaðýt
Mukavva
9
TR
Yiyecekleri sýcak tutmak
Buz çözme(defrost)
Çikolata eritmek
Y ve peynir eritmek
Hamur iþlerini ýsýtmak
Et, tavuk piþirmek
Meyve, sebze, pilav, çorba
balýk piþirmek
Piþirilmeye hazýr ya da
dondurulmuþ gýda ýsýtmak
zamanlý çözme, ýsýtma,
iki seviyede piþirme
Rosto, beyaz et, patatesi
hýzlý piþirme
Ograten yemekler
(lazanya, sebze, makarna)
Hamburger, sosis, tostlarý
"geleneksel" yolla piþirmek
Donmuþ pizza ya da
gýdalarý ýsýtmak
Ýçecekleri ýsýtmak
Soðutulmuþ gýdalarý ýsýtmak
Ne yapmak istiyorum
Hangi programý seçeceðim
Kullaným
Kýlavuzu
Sayfa
Miktar/zaman
tablosu sayfa
Sadece mikrodalga Güç seviyesi 1 (150 W)
Defrost
Sadece mikrodalga Güç seviyesi 2 (300 W)
Güç seviyesi 3 (450 W)
Sadece mikrodalga Güç seviyesi 4 (700 W)
Sadece mikrodalga Güç seviyesi (900 W)
Sadece mikrodalga alt tel ýzgara ile
Kombi mikrodalga
Izgara
Otomatik fonksiyon
50
51
48
50
51
51
55
50
53
50
53
51
46
56
57
57
58
59
62
62
62
49
52
52
55
54
54
52
47
57
57
59
61
61
61
TR
10
1.9 MÝKRODALGA FIRINI KULLANMANIN GENEL KURALLARI
Mikrodalgalar ýþýk dalgalarý (örn. Güneþ ýþýðý gibi) þeklinde doðada var olan elektromanyetik radyasyon
içerirler. Fýrýn içersinde bu dalgalar bütün yönlerden gelerek yiyeceklerin içine nüfuz ederler ve bu
yiyecekler içindeki su, yað ve þeker moleküllerini ýsýtýrlar.
Sadece gýda maddesinde çok çabuk bir biçimde ýsý meydana gelmektedir, ki bu arada kap dolaylý
olarak sýcak yemekten ýsý iletilmesiyle ýsýtýlmaktadýr. Böylece yemeðin kaba yapýþmasý engellenir ve
piþirme esnasýnda mümkün olduðunca az yað kullanýlmasý (hatta bazý durumlarda hiç yað kullanýlmamasý)
saðlanmýþ olur.
Y kullanýlmadýðý için mikrodalga ile piþirme saðlýklý ve düþük kalorili olarak deðerlendirilmektedir.
Geleneksel yöntemlere nazaran piþirme düþük sýcaklýklarda gerçekleþmekte, böylece gýdalar daha az
su kaybetmekte ve besleyici deðerleri ve tatlarý kaybolmamaktadýr.
Mikrodalga ile piþirme için genel kurallar
1) Ýleriki sayfalarda verilen piþirme sürelerine uyacaksanýz, gýda maddesi
miktarýnýn arttýrýlmasý durumunda piþirme süresinin de artýrýlmasý gerektiðini
ve tersi durumlarda da azaltýlmasý gerektiðiniz unutmayýnýz. ‘Dinlenme
sürelerine’ mutlaka uyulmalýdýr. Dinlenme süresi denildiðinde yemeðin
piþmesinden sonra ýsýnýn içte daðýlýmýný mümkün kýlmak için gerekli süre
anlaþýlmalýdýr. Örneðin et sýcaklýðý dinlenme sýrasýnda 5-8 C artmaktadýr.
Dinlenme zamanlarý fýrýnýn içinde de dýþýnda da geçirilebilir.
2) Yapmanýz gereken temel þeylerden biri piþirme sýrasýnda yemeði birkaç kez
karýþtýrmaktýr. Bu, ýsý daðýlýmýnýn daha düzenli olmasýný saðlarken yemeðin
piþme süresinin de kýsaltacaktýr.
3) Ayný zamanda yiyeceði piþirme sýrasýnda çevirmeniz de önerilir. (özellikle
rosto, bütün tavuk ya da tavuk göðsü gibi yiyecekleri)
4) Derisi, kabuðu ya da zarý olan yiyeceklerin (elma, patates, domates,
balýk vb) içindeki buharýn dýþarý çýkarak parçalanmamalarý için birkaç
yerinden çatalla delmenizi öneririz.
5) Eðer ayný yiyecekten birden fazla porsiyon piþiriyorsanýz (örneðin haþlanmýþ
patates) eþit olarak piþebilmeleri için yuvarlak bir kap içine daire þeklinde
yerleþtirin.
6) Mikrodalga fýrýnda piþirmeyi ne kadar düþük sýcaklýkta yaparsanýz o kadar
uzun süreye ihtiyacýnýz olacaktýr . Oda sýcaklýðýndaki yiyecekler buzdolabýndan
çýkmýþ olanlara göre daha çabuk piþerler.
7) Y iyecekleri her zaman döner tabaðýn ortasýna yerleþtiriniz.
8) Fýrýnýn içersinde veya hava çýkýþýnda buharlaþmanýn olmasý normaldir.
Buharlaþmayý azaltmak için streç film, yaðlý kaðýt, cam kapak ya da
ters çevrilmiþ bir tabakla yiyeceklerin üzerini kapatýn. Ayrýca su içeren
yiyecekler, örneðin sebzeler , kaplandýklarý zaman daha iyi piþerler . Y iyecekleri
kaplamak fýrýnýn içinin de daha temiz kalmasýný saðlar. Mikrodalga
fýrýnlar için uygun olan streç filmler kullanýn.
9) Yumurtalarý kabukluyken piþirmeyin. Fýrýnýn içinde oluþan basýnç piþirme
iþlemi sona erdikten sonra bile yumurtalarýn patlamasýna neden olabilir. Eðer
çýrpýlmýþ halde deðillerse daha önceden piþirilmiþ yumurtalarý bile ýsýtmayýn.
10) Vakumlanmýþ paketleri ýsýtmadan ya da piþirmeden önce kapaklarýný açmayý
unutmayýn. Kabýn içindeki basýnç yükseldiðinde patlamasýna neden olabilir.
11
TR
2.1. SAAT AYARI
Cihaz ilk kez elektriðe baðlandýðýnda ya da bir kesintiden sonra ekranda 12:00 rakamlarý görülür
Saati ayarlamak için aþaðýdaki gibi devam edin:
tuþuna basýn (8). (göstergede
saat 12 yanýp söner)
tuþuna (8) tekrar basýn.
(göstergede dakika yanýp söner)
düðmesini (7) çevirerek
istediðiniz dakikayý ayarlayýn.
(göstergede dakika yanýp söner)
düðmesine (8) tekrar basýn.
(gösterge ayarlanan zamaný
gösterir)
1
3
4
5
düðmesini (7) çevirerek
istediðiniz saati ayarlayýn.
(göstergede saat yanýp söner)
2
2. BÖLÜM- KONTROLLERÝN VE KONUMLARIN KULLANILMASI
Ayarlama yapýldýktan sonra deðiþtirmek isterseniz tuþuna (8) bastýktan sonra yukarýdaki adýmlarý izleyin.
Konum ayarý yaptýktan sonra da zamaný görüntülemek mümkündür. Bunun için tuþuna (8) basýn. (zaman üç saniye
boyunca göstergede görülecektir).
TR
12
2.2. ÝKÝ SEVÝYEDE AYNI ANDA PÝÞÝRME
Sadece mikrodalga fýrýn fonksiyonunda alt tel ýzgarayý (I) kullanarak donmuþ yiyecekleri çözebilir , yiyecekleri tekrar ýsýtabilir
ve farklý seviyelerde iki yemeði ayný anda piþirebilirsiniz. Özel çift mikrodalga yayma özelliði sayesinde mükemmel bir
þekilde ýsý daðýlýmý saðlanmaktadýr.
Farklý yemekleri ayný anda piþirirken tek yapmanýz gereken þu temel kurallarý aklýnýzda tutmaktýr.
1) A yný anda piþirilen farklý yemeklerin piþirme süresi tek bir yemeðin piþirme süresinden farklýdýr. Bu yüzden her zaman
47. sayfadaki tabloya bakýn:
2) Daha piþirme süresi gerektiren yiyecekleri HER ZAMAN TEL IZGARA üzerine koymaya dikkat edin, böylece üstteki
tepsiyi çýkarmanýz daha kolay olacaktýr.
Izgarayý dýþarý alýn ve alttaki yemeði piþirme iþlemini tamamlayýn.
3) Tablolardaki göstergelere ve tavsiyelere dikkat edin. Tekrar ýsýtýlan yemek fýrýndan çýkarýlýrken çok sýcak olacaðý için
özellikle dikkatli olun.
Ayný anda piþirme süreleri
Patates
(Üstte)
Gulaþ
(Altta)
Tek yemek için piþirme süreleri
16 dakika
40 dakika
Patates
Gulaþ
7 - 8 dakika
30 - 35 dakika
alt yiyecek tabaðý
(daha uzun piþirme süresi)
üst yiyecek tabaðý
(daha kýsa piþirme süresi)
tel ýzgara
döner tabak
13
TR
ÝKÝ SEVÝYEDE PÝÞÝRME ÝÇÝN YARDIMCI TABLOLAR
Cins
Dövülmüþ et
Dövülmüþ et
Parça tavuk
Yahni
Karnabahar
Bütün balýk
Tepsi
Konumu
Üstte
Altta
Üstte
Altta
Üstte
Altta
Miktar
(gr)
500
500
500
500
450
500
Güç
seviyesi
Çözdürme
Çözdürme
Çözdürme
Dakika
20
20
24
24
22
22
Notlar
Piþirmeye baþladýktan 10 dakika sonra eti ters çevirin.
Piþirme bittikten sonra eti 15 dakika dinlenmeye býrakýn
Çözdürme iþleminde parçalarý ayrý ayrý yerleþtirin.
Piþirme iþlemi bittikten sonra eti 15 dk. dinlenmeye býrakýn
Piþirme iþlemi sonunda5-10dakika dinlenmeye býrakýn.
Piþirme iþlemi sonunda5-10dakika dinlenmeye býrakýn.
Donmuþ yiyeceklerin çözülme süreleri
Cins
Tek porsiyon et
Tek porsiyon sebze
Bir tabak lazanya
Bir tabak lazanya
Tek porsiyon et
Bir tabak lazanya
Tepsi
Konumu
Üst
Alt
Üst
Alt
Üst
Alt
Miktar
(gr)
150
250
500
500
150
500
Güç
seviyesi
5
5
5
5
5
5
Dakika
6
6
9
6
6
8
Notlar
Yemeði þeffaf filmle sarýn
Yemeði þeffaf filmle sarýn.
Yemeði þeffaf filmle sarýn.
Yemeði þeffaf filmle sarýn.
Yemeði þeffaf filmle sarýn.
Yemeði þeffaf filmle sarýn.
Tekrar Isýtma süreleri
Cins
Patates
Patates
Havuç
Havuç
Kabak
Parça balýk
Kabak
Bütün balýk
Bütün balýk
Bütün balýk
Patates
Gulaþ
Lahana
Pirinç
Brüksel lahanasý
Bezelye
Tepsi
Konumu
Üst
Alt
Üst
Alt
Üst
Alt
Üst
Alt
Üst
Alt
Üst
Alt
Üst
Alt
Üst
Alt
Miktar
(gr)
500
500
500
500
475
400
475
200
200
200
500
1500
500
300
500
500
Güç
seviyesi
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Dakika
16
16
18
18
14
16
13
14
14
14
16
40
14
20
14
18
Notlar
Eþit büyüklükte parçalara ayýrýn ve üzerini þeffaf film ile kaplayýn.
Eþit büyüklükte parçalara ayýrýn ve üzerini þeffaf film ile kaplayýn.
Eþit büyüklükte parçalara ayýrýn ve üzerini þeffaf film ile kaplayýn.
Eþit büyüklükte parçalara ayýrýn ve üzerini þeffaf film ile kaplayýn.
Bütün halinde býrakýn ve üzerini þeffaf filmle kaplayýn. 14 dakika sonra ýzgarayý alýn.
Þeffaf filmle sarýn.
Bütün halinde býrakýn ve üzerini þeffaf filmle kaplayýn. 13 dakika sonra ýzgarayý alýn.
Þeffaf filmle sarýn.
Þeffaf filmle kapatýn.
Þeffaf filmle kapatýn.
Eþit parçalara bölün ve üzerini þeffaf filmle kaplayýn.
16dakikasonraýzgarayýdýþarýalýn.Þeffaffilmlekapatýn, 2 ya da 3 kere karýþtýrýn.
Bütün halinde býrakýn ve üzerini plastik filmle sarýn. 14 dakika sonra ýzgarayý alýn.
Þeffaf filmle kapatýn, 2 kere karýþtýrýn.
Üzerini þeffaf filmle kaplayýn. 14 dakika sonra ýzgarayý alýn.
Þeffaf filmle sarýn.
Piþirme süreleri
TR
14
2.3. DONMUÞ YÝYECEKLERÝN OTOMATÝK OLARAK ÇÖZÜLMESÝ VE OTOMATÝK PÝÞÝRME
ÝÞLEMLERÝ
Donmuþ yiyecekleri otomatik çözdürme ve otomatik piþirme iþlemlerinin ayarlanmasý için aþaðýdakileri uygulayýnýz:
ÇÖZDÜRME tuþuna (11) basýn.
(Göstergede 0:00 yanar ve sol
üstte otomatik çözülme ile ilgili
sembol belirir.)
START-Baþlatma düðmesine
(14) bastýðýnýzda çözdürme iþlemi
baþlayacaktýr. (göstergede
ayarlanan süre görünecektir)
Ayarlanan süre dolduðunda 3
uzun bip sesi duyulacak “END”
yazýsý görünecektir.
1
3
4
düðmesini (7) çevirerek
donmuþ yiyeceklerin çözülmesi
için gereken süreyi dakika olarak
ayarlayýn. (gösterge yanýp
sönmeye baþlayacaktýr)
2
Çözdürme iþlemini kontrol etmek için fýrýnýn kapaðýný açarsanýz mikrodalganýn çalýþmasý duracak ve kalan süre göstergede
yanýp sönmeye baþlayacaktýr. Çözdürmeye devam etmek için fýrýný kapaðýný kapatýn ve START düðmesine (14) basýn.
Fýrýn kaldýðý yerden çalýþmaya devam edecektir.
Ayarlanan zamaný sýfýrlamak için aþaðýdaki gibi devam ediniz:
- Fýrýn kapaðý açýksa STOP düðmesine (6) bir kere basýnýz.
- Fýrýn çalýþýyorsa STOP düðmesine (6) iki kere basýnýz.
- Fýrýn ve kapýsý kapalýysa STOP düðmesine (6) bir kere basýnýz.
BUZ ÇÖZME ÝÇÝN “SADECE MÝKRODALGA” FONKSÝYONUN KULLANILMASI
Torba ya da plastik folyo veya paketler içinde derin dondurulmuþ olan gýdalar herhangi bir metal parça taþýmadýklarý
sürece (örn. Metal baðlar gibi) doðrudan fýrýna yerleþtirilebilirler.
Yeþillikler, sebzeler ve balýk gibi besinlerin, genellikle piþirilmeden önce buzlarýn çözülmesine gerek yoktur.
Etli, sebzeli sulu yemekler, et, sosislerle birlikte, ara sýra karýþtýrýldýklarýnda, ters yüz edildiklerinde veya çalkalandýklarýnda
daha iyi ve çabuk çözülürler.
Çözülme sýrasýnda et ve balýk su salarlar. Bu bakýmdan bu gýdalarýn bir kap veya tepsi içinde çözülmeleri tavsiye edilir.
Dondurucuya yerleþtirmeden önce etin parçalar halinde buzdolabýna koyulmasý tavsiye edilir. Bu iþlem yemek hazýrlarken
zaman kazanmanýza yardýmcý olur.
Dondurulmuþ gýdalarýn üzerindeki çözdürme sürelerini dikkatlice inceleyin. Bunlar her zaman doðru olamayabileceðinden
bu sürelerin biraz altýnda çözdürme yapmanýz daha iyi olabilir. Buz çözme gerekli olan zaman gýdanýn dondurulmuþ
olduðu sýcaklýða baðlý olarak deðiþiklikler gösterebilir.
15
TR
ETLER
Rosto (sýðýr, dana vb.)
Biftek, pirzola, dilim et
Yahni, gulaþ
Dövülmüþ et
Dövülmüþ et
Hamburger
Sosis
BEYAZ ET
Ördek, hindi
Bütün tavuk
Parça tavuk
Tavuk göðüs
SEBZELER
BALIKLAR
Fileto
Parça balýk
Bütün balýk
Karides
SÜTÜRÜNLERÝ
Tereyaðý
Peynir
Krema
EKMEK
2 orta boy somun
4 orta boy somun
Dilimli ev ekmek
Bütün ev ekmek
MEYVELER
Çilek, erik, kiraz, frenk üzümü, kayýsý
Ahududu
Böðürtlen
1kg
200 gr
500 gr
500 gr
250 gr
200 gr
300 gr
1,5 kg
1,5 kg
700 gr
300 gr
300 gr
400 gr
500 gr
400 gr
250 gr
250 gr
200 ml
150 gr
300 gr
250 gr
250 gr
500 gr
300 gr
250 gr
19-21
4-6
10-12
10-12
5-7
5-7
6-8
25-27
25-27
13-15
8-10
7-9
8-10
10-12
8-10
4-6
5-7
7-9
1-2
2-4
2-4
2-4
8-10
5-7
3-5
CÝNS MÝKTAR
SÜRE
(dk)
DÝNLENME
SÜRESÝ
20
5
10
15
10
10
10
20
20
10
10
7
7
7
7
10
15
5
3
3
3
3
10
10
6
NOTLAR
(*) Buradaki veriler 60705 no.lu düzenlemelerdeki kýyma halindeki buzun çözülmesi testlerine uygundur. Programlanan sürenin ortasýnda ters
çeviriniz. Yiyeceði döner tabaðýn tam üzerine koyunuz. 60705 düzenlemesi performans tersleriyle ilgili detaylý bilgi için sayfa 2’deki tabloya
bakýnýz.
ÇÖZDÜRME SÜRELERÝ
Çözdürmenin ortasýnda çevirin
(*) notuna bakýn
Çözdürmenin ortasýnda çevirin. Dinlenme süresinin
sonunda kalabilecek buzlarý yok etmek için sýcak suda
yýkayýn
Donmuþ sebzelerin piþirmeden önce çözdürülmeleri gerek
yoktur
Çözdürmenin ortasýnda çevirin
Folyo kýsmý ayýrýn.
Peynir tamamen çözdürülmez.
Krema kabýndan çýkarýlýp bir tabaða koyulmalýdýr.
Ekmeði doðrudan döner tabaða koyun
2-3 kere karýþtýrýn
2-3 kere karýþtýrýn
2-3 kere karýþtýrýn
TR
16
2.4 YEMEKLERÝN SICAK TUTULMASI, TEKRAR ISITILMASI, PÝÞÝRÝLMESÝ ÝÇÝN
PROGRAMLAMA
MICRO tuþuna (4) basýnýz.
(gösterge 0:00 olarak yanýp
sönmeye baþlayacak ve sol üst
kýsýmdaki ikinci mikrodalga
fonksiyonu göstergesi ile sað alt
kýsýmdaki birinci mikrodalga
seviyesi sembolleri yanacaktýr.
GÜÇ SEVÝYESÝ tuþuna (12)
basarak istediðiniz güç seviyesini
ayarlayýn (5=maksimum,
1=minimum) bu düðmeye
basmazsanýz fýrýn seviye 5’te
çalýþacaktýr.
START tuþuna (14) basarak
fonksiyonu çalýþtýrýn. (gösterge
seçilen fonksiyon ve zamaný
gösterecektir)
1
3
4
düðmesini (7) çevirerek
istediðiniz süreyi ayarlayýn.
(gösterge yanýp sönmeye
baþlayacaktýr.)
2
Fýrýnda yemek piþirilirken günün saatini öðrenmek mümkündür. Bunun için tuþuna (8) basýnýz. Günün saati 3 saniye
kadar ekranda görülecektir.
Fýrýnda piþen yemeði istediðiniz an fýrýn kapaðýný açarak kontrol edebilirsiniz. Fýrýndaki mikrodalga enerji fýrýn kapaðý
açýldýðý zaman duracak ve kapaðý kapatarak START tuþuna (14) bastýðýnýz zaman yeniden baþlayacaktýr.
Fýrýný herhangi bir nedenle kapaðýný açmadan durdurmak isterseniz STOP tuþuna (6) basýn.
Fýrýný herhangi bir nedenle kapaðýný açmadan durdurmak isterseniz STOP tuþuna (6) basýn.
Piþirmeyi durdurmak için aþaðýdakileri de yapabilirsiniz:
- fýrýn kapaðý açýksa STOP tuþuna (6) bir kere basýn,
- fýrýn çalýþýyorsa STOP tuþuna (6) iki kere basýn,
- fýrýn ve kapaðý kapalýysa STOP tuþuna (6) bir kere basýn.
Piþirme süresi ve mikrodalga güç seviyesi START tuþuna (14) basýldýktan sonra bile deðiþtirilebilir.
Ayarlanan süre sona erdiðinde 3
uzun bip sesi duyulacak ve
göstergede “END” yazýsý
görülecektir.
5
17
TR
2.5 “SADECE MÝKRODALGA” FONKSÝYONU KULLANILARAK YEMEKLERÝN SICAK
TUTULMASI
Bu fonksiyon yemeðin önceden piþirilmiþ ya da bir kez ýsýtýlmýþ olduðu durumlarda suyunu kaybetmeden ya da bulunduðu
kaba yapýþmadan sýcak tutulmasýný saðlar ve pek çok yemek türleri için kullanýlabilir.
“1” güç seviyesini seçerek ve yemeðin üzerini tabak ya da þeffaf filmle kapatarak yemeðin servis yapýlana kadar sýcak
kalmasýný saðlayabilirsiniz.
Yemekleri üzerleri kapalý ise piþirme kaplarýnda bekletebilirsiniz.
2.6 “SADECE MÝKRODALGA” FONKSÝYONUYLA YENÝDEN ISITMA
yemeklerin yeniden ýsýtýlmasý mikro dalga fýrýnýnýzýn kullanýþlýlýðý ve kapasitesini gösteren bir fonksiyondur. Geleneksel
yöntemlere kýyasla mikrodalga fýrýnlarýn kullanýmý zaman ve enerji tasarrufu saðlamaktadýr.
Yemeklerin (özellikle donmuþ halde iseler) en az 70 derecede ýsýtýlmalarý tavsiye edilmektedir. Daha sonra çok sýcak
olacaklarý için 10 dakika kadar beklemeye almanýzý öneririz.
- Bu yemekte oluþabilecek bakterileri önler.
Önceden piþirilmiþ ya da donmuþ gýdalarýn ýsýtýlmasý için aþaðýdaki kurallara uyulmalýdýr:
- Yemekleri metal kaplarýndan çýkarýn
- Mikrodalga fýrýna uygun þeffaf folyo ya da parþömenli kaðýtla kaplayýn. Böylece doðal tatlarý korunur ve mikrodalga
fýrýnýnýz temiz kalýr. Yemeði kapatmak için ters çevrilmiþ bir tabak da kullanabilirsiniz.
- Isýtma sürecini düzenli olarak kontrol etmek ve hýzlandýrmak için mümkün olduðunca sýk yemeði karýþtýrýn veya
çevirin.
- Ambalajlarda belirtilen sürelere uyun ve verilen sürelerin belli koþullar altýnda uzatýlmasý gerektiðini unutmayýn.
Dondurulmuþ yiyecekler ýsýtýlmadan önce çözdürülmelidirler. Gýda maddesinin çýkýþ ýsýsý ne kadar düþükse ýsýtma
süreci de o kadar uzun sürer.
Gýda maddeleri ve içecekler bir süre için ýsýya dayanýklý kaðýt veya plastik kaplarda ýsýtýlabilirler. Ancak bu tür kaplar
uzun süreli ýsýtmalarda deforme olabilirler.
TR
18
Bir kaba koyun. Þekerli kremayý bir kez karýþtýrýn.
Tereyaðýný eritmek için 1 dakika ekleyin.
Metal kapaðý çýkarýn. Biberonun emziðini çýkarak ýsýtýn; ýsýnýn
düzenli daðýlmasý için ýsýtmadan hemen sonra karýþtýrýn.
Kullanmadan önce sýcaklýðý kontrol edin. Oda sýcaklýðýndaki süt
için ýsýtma süresi daha azdýr. Süt tozu kullandýðýnýzda yangýn
tehlikesini önlemek için tozu düzgün biçimde karýþtýrýn. Lütfen
sterilize süt kullanýn.
Marketlerden alýnan herhangi bir önceden piþirilmiþ
yiyecek 70°C de ýsýtýlýr. Yiyeceði metal kabýndan çýkarýp
direk olarak servis edilecek tabaða yerleþtirin. En iyi
sonucu elde etmek için yiyeceðin üstü kapatýlmalýdýr.
Bir tabak et ve/veya sebze ile herhangi bir porsiyon
çeþidi 70°C de ýsýtýlmalýdýr. Yiyecek herzaman direk
olarak servis edilecek tabaða yerleþtirilmeli ve üzeri
þeffaf film ya da ters çevrilmiþ bir tabakla kapatýlmalýdýr.
Her türlü önceden piþirilmiþ donmuþ yiyecek direk
olarak paketinde ve 70°C de ýsýtýlmalýdýr. Eðer yiyecek
metal kapta ise direk olarak servis yapýlacak tabaða
yerleþtirip piþirme süresini birkaç dakika arttýrýn.
Yiyeceði paketinden çýkarýp mikrodalga fýrýn için uygun
olan bir kaba yerleþtirin ve üzerini kapatýn.
Çið yiyecekleri paketinden çýkarýp mikrodalga için
uygun bir kaba koyarak üzerini kapatýn. Porsiyonlu
piþmiþ yiyecekler 70°C de ýsýtýlmalýdýr. Donmuþ yiyeceði
servis edilecek kaba yerleþtirdikten sonra üzerini ters
çevrilmiþ bir tabakla veya Payreks kapakla örtün.
Ortasýnýn iyice ýsýtýldýðýndan emin olun ve eðer
mümkünse karýþtýrýn.
Isýnýn eþit þekilde daðýlmasýný saðlamak için tüm
içecekler ýsýtýldýktan sonra çalkalanmalýdýr.
Çorbanýn üzerini ters çevrilmiþ bir tabakla kapamanýzý
tavsiye ederiz.
Isýnýn eþit þekilde daðýlmasýný saðlamak için tüm
içecekler ýsýtýldýktan sonra çalkalanmalýdýr.
Çorbanýn üzerini ters çevrilmiþ bir tabakla kapamanýzý
tavsiye ederiz.
CÝNS MÝKTAR
100 gr
50-70gr
125 gr
240 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
300 gr
400 gr
400 gr
300 gr
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
180 cc
150 cc
100 cc
300 cc
NOTLAR ÖNERÝLER
SÜRE
(dakika)
GÜÇ
SEVÝYESÝ
3
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
4-5
0'.10"-0'.15"
0'15"-0'.20"
0'.30"-0'.35"
3-5
3-5
2-4
4-6
4-6
3-5
5-7
4-6
2-4
6-8
5-7
6-8
3-5
1'30" - 2'
1'.15"-1'.45"
1'.15"-1'.45"
3-4
1'.15"-1'.45"
1 - 1'.30"
0'.45"-1.'15"
2-3
ISITMA SÜRELERÝ TABLOSU
Not: Bazý yemekler “otomatik fonksiyonlar” önceden hafýzaya alýnmýþ tarifler programý kullanýlarak da kolaylýkla ýsýtýlabilir.
(sayfa 40’daki tabloya bakýn)
YÝYECEK YUMUÞA TMAVE ERÝTME
Çikolata/þekerli krema
Tereyaðý
SOÐULTULMUÞ YÝYECEKLER (5/8°C den 20/30°C ye kadar)
Yoðurt
Biberon
70°C'ye KADAR DONDURULMUÞ HAZIR ÜRÜNLER (yaklaþýk sýcaklýk 5/8°C)
Bir paket lazanya ya da
doldurulmuþ makarna
Bir paket pirinçli ve/veya sebzeli et
Bir paket balýk ve/veya sebze
Bir tabak et ve/veya sebze
Bir tabak makarna, kaneloni
veya lazanya
Bir tabak balýk ve/veya pilav
70°C'ye KADAR YENÝDEN ISITILACAK YA DA PÝÞÝRÝLECEK GIDA MADDELERÝ (yaklaþýk sýcaklýk -18/-20°C)
Bir paket lazanya veya
doldurulmuþ makarna
Bir paket pirinçli ve/veya sebzeli et
Bir paket önceden piþirilmiþ
balýk ve/veya sebze
Bir paket balýk ve/veya çið sebze
Bir porsiyon et ve/veya sebze
Bir porsiyon makarna, kaneloni,
veya lazanya
Bir porsiyon balýk ve/veya pilav
70°C'ye KADAR SOÐUTULMUÞ ÝÇECEKLER (yaklaþýk sýcaklýk 5-8°C)
Bir fincan su
Bir fincan süt
Bir fincan kahve
Bir kase çorba
70°C'ye KADAR ODA SICAKLIÐINDAKÝ ÝÇECEKLER (yaklaþýk sýcaklýk 20/30°)
Bir fincan su
Bir fincan süt
Bir fincan kahve
Bir kase çorba
19
TR
2.7 “SADECE MÝKRODALGA” FONKSÝYONUYLA PÝÞÝRME
ÇORBALAR VE PÝLAV
Çorbalar ve et suyu mikrodalga fýrýn içindeki buharlaþma oldukça az olduðundan daha az miktarda sývýya ihtiyaç duyarlar .
Kurutucu ve su alýcý bir madde olduðundan tuz, piþirme süresinin sonunda ya da bekleme süresinde ilave edilmelidir.
Pilav yapmak için gerekli olan piþirme süresi, bu yemeði normal yollardan bir ocak kullanarak yaparken gerekli olan
piþirme süresi kadardýr (bu durum makarna ürünleri için de geçerlidir). Pirinç pilavýný mikrodalga bir fýrýnda piþirmenin
avantajý piþirme sýrasýnda yemeði çok kere karýþtýrmanýn gerekmemesidir (2-3 kere karýþtýrmak yeterlidir).
Yemeðin malzemeleri mikrodalga fýrýnda piþirmeye uygun bir kaba koyulur ve üzeri þeffaf folyo ile kaplanýr. (300 gr pirinç
için 750 gr et suyu gereklidir ve fýrýn en yüksek güçte 12 ila 15 dakika çalýþýr). Buna ek olarak, piþirdikten sonra tekrar
baþka tabaða konmasý gerekli deðildir.
ETLER
Et piþirmek için sadece mikrodalga fonksiyonunu kullanýrken, sadece mikrodalgada kullanýlmaya uygun þeffaf bir folyo ile
üzerini kapatmalýsýnýz. Bu þekilde ýsý eþit olarak daðýtýlýr ve etin tadýný veren ve kuruyup kalmamasýný saðlayan suyu da
böylece korunmuþ olur. Bu fýrýn fonksiyonu etli, sulu yemekler, yahni, tavuk göðsü vb. yemekler yapmak için uygundur.
Rosto ve þiþ yemekleri hazýrlamak için kombi fonksiyonu kullanmalýsýnýz.
BEYAZ ET
Mikrodalga fýrýnda tüm beyaz etleri çözdürebilir ve piþirebilirsiniz. Kümes hayvanlarýnýn derileri normal fýrýnlarda olduðu gibi
kýzarmayabilir: derilerin kýzarmasý için sývý yað ya da eritilmiþ margarin sürebilirsiniz.
BALIK
Mikrodalga fýrýnda balýklar çok çabuk ve iyi sonuçlar vererek piþebilirler . Biraz sývý yað ya da tereyaðý ile marine edebilirsiniz.
Balýðýn derisinin ayrýlmasý önerilir, ayrýca fileto balýklarý düzgün bir þekilde dizmelisiniz. Yumurtaya bulanmýþ balýklarý
mikrodalgada piþirmemenizi öneririz.
YEÞÝLLÝKLER VE SEBZELER
Mikrodalga fýrýnda piþirilen yeþillikler ve sebzeler normal yollarla piþirilenlere göre renklerini ve besin deðerlerini daha fazla
korurlar. Sebzeleri piþirmeden önce iyice yýkayýn ve temizleyin. Büyük hacimli olanlarý eþit büyüklükte parçalara ayýrýn.
Her 500 gr sebze için yaklaþýk 5 çay kaþýðý su ekleyin.
Yeþillik ve sebzelerin mutlaka þeffaf folyo ile kaplanmalarý gerekmektedir.
Piþirme süresinin ortasýnda sebzeleri karýþtýrýn. Tuzu sonunda ilave edin.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31

Whirlpool MWA 222 IX/HA Kullanici rehberi

Tip
Kullanici rehberi