Electrolux EOB98000X Recipe book

Tip
Recipe book
Tablo, ipuçlarý ve yemek tarifleri
Flrln
2 electrolux
Ýçindekiler
Aþçý Yardýmcýsý’nýn yemek tarifleri.............. 3 Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçla............... 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Önceden haber verilmeksizin deðiþiklik yapma hakký saklýdýr.
Bu kýlavuzda aþaðýdaki simgeler kullanýlýr:
1
Kiþisel güvenliðinizi korumak ve cihaza hasar vermemek için önem taþýyan bilgiler.
3 Genel bilgiler ve ipuçlarý
2 Çevresel bilgiler
electrolux 3
Aþçý Yardýmcýsý’nýn yemek tarifleri
3 Ýlgili otomatik yemek tarifi için fýrýn raf
seviyesi ve verilen süre veya merkez
sýcaklýða göre bitiþ süresi, ekranda
gösterilir.
Yardýmlý Piþirme’de yemekler çeþitli
kategorilere ayrýlmýþtýr:
Kuzu/Dana
Sýðýr Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayva
Balýk
Kek
Tatlýlar
Pizza/Pay/Ekmek
Güveçler/Gratenler
Yardýmcý Yemekler
Kombi Buharlý Piþirme
Bu kategorilerin kendi içlerinde özel otomatik
ayarlarý vardýr. Bu otomatik ayarlar sayesinde
her yemek en iyi þekilde piþer. Ýster annenizin
yemeði, ister yeni denediðiniz bir tarif olsun.
Ýstenilen yemeklerin seçilmesi
1. Cihazý aç/kapa tuþuna basarak açýn. Ana
menü açýlýr.
2. ve/veya ile, Yardýmlý Piþirme menü
maddesini, istediðiniz kategoriyi ve
istediðiniz yemek tarifini seçin.
3. Her birini OK ile onaylayýn.
Otomatik Aðýrlýkölçer
Piþirme süresi aðýrlýðýn girilmesiyle otomatik
olarak belirlenir.
Ayar 0,2 kiloluk kademelerle yapýlýr.
Otomatik Tarifler
Otomatik Tarifler sayesinde, seçtiðiniz her
yemek en iyi þekilde piþer.
Her otomatik tarif için fýrýn raf seviyesi ve
verilen piþme veya bitiþ süresi ekranda
gösterilir. Otomatik yemek tarifleri için
gereken malzemeler ve hazýrlama talimatlarý,
bu kitapçýkta verilmektedir.
Otomatik Yemekölçer
Fýrýn, önceden girilen merkez sýcaklýða
ulaþýnca kapanýr.
Süre fonksiyonlarý göstergesinde,
programýn süresi hesaplanýr.
Süre birkaç dakika içinde hesaplanýr ve
gösterilir. Programýn süresi devamlý
yeniden hesaplanýr ve güncellenir.
1 Uyarý: Et sondasý çok sýcaktýr! Fiþi ve
sondanýn ucunu dýþarý çekerken
yanabilirsiniz!
Yemekler - Otomatik Aðýrlýkölçer
Keçi Eti Rosto
Dana Eti Rosto
Rozbif
Av Eti Rosto
Kuzu Eti Rosto
Tavuk, bütün
Hindi, bütün
Ördek, bütün
Kaz, bütün
Yemekler - Otomatik Yemekölçer
Sýrt bölgesi - Kuzu Eti
Sýðýr-Ayna
Ýskandinav Bifteði
Sýrt bölgesi - Av Eti
Kuzu Pirzola, orta
Kümes Hayvaný, Kemikli
Balýk, Bütün
4 electrolux
Kuzu/Dana
Keçi Eti Rosto
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 1000 ila
3000 gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn ve ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna
koyun. Su veya baþka bir sývýyý yanýna ekleyin,
fýrýn kabýnýn içi 20-40 mm suyla örtülmüþ
olmalýdýr.
Su çekmecesi üzerinden su ekleme:
500 ml
Sýrt bölgesi - Kuzu Eti
Gerekenler:
Et sondasý otomatiði, merkez sýcaklýk 75 °C.
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn, et sondasýný takýn ve ateþe
dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun.
Kuzu Ýncik
Malzemeler:
1 kuzu incik (0,8-1,2 kilo)
2 yemek kaþýðý sývý yað
1 tatlý kaþýðý tuz
1 tatlý kaþýðý tatlý kýrmýzýbiber
Yarým tatlý kýðý fesleðen
1 küçük kutu mantar, dilimlenmiþ
Yeþillik
Su
Hazýrlama:
Kuzu inciðin derisini her tarafýndan keserek
alýn. Sývý yað, tuz, kýrmýzýbiber ve fesleðeni
karýþtýrýn ve etin üzerine sürün. Eti bir fýrýn
kabýna koyun ve üzerine mantarlarý daðýtýn.
Üzerine yeþillikleri ve suyu ekleyin; kabýn dibi
10-15 mm suyla örtülmüþ olmalýdýr.
Fýrýnda piþirme süresi: 160 dakika
Raf seviyesi: 1
Kuzu Kolu
Malzemeler:
1,5 kilo kuzu kolu, derisiyle
Tuz
Karabiber
2 yemek kaþýðý zeytinyaðý
150 gram kereviz, küçük doðranmýþ
1 sap pýrasa, dilimlenmiþ
1 küçük kutu küp domates
250 ml taze krema
2 diþ sarmýsak, soyulmuþ ve ezilmiþ
taze biberiye ve kekik
Hazýrlama:
Etin derisinden keskin bir býçakla baklava
þeklinde kesikler çýkarýn. Tuz ve karabiber
ektikten sonra, ocaktaki bir tavada
zeytinyaðýyla etin her tarafýný kýzartýn ve eti
kenara alýn.
Kereviz ve pýrasayý biraz sývý yaðla kavurun,
ardýndan domates, krema, sarmýsak, biberiye
ve kekiði ekleyin, karýþtýrýn ve kuzu kolunu
içine koyun. Kabý fýrýna verin.
Fýrýnda piþirme süresi: 130 dakika
Raf seviyesi: 1
Dana Eti Rosto
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 1000 ila
3000 gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn ve ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna
koyun. Su veya baþka bir sývýyý yanýna ekleyin,
fýrýn kabýnýn içi 10-20 mm suyla örtülmüþ
olmalýdýr. Üstünü kapakla kapayýn.
Dana Ayaðý
Malzemeler:
1 dana arka ayaðý, 1,5-2 kilo
4 dilim pastýrma
2 yemek kaþýðý sývý yað
1 tatlý kaþýðý tuz
1 tatlý kaþýðý tatlý kýrmýzýbiber
Yarým tatlý kaþýðý fesleðen
1 küçük kutu mantar, dilimlenm
Yeþillik
Su
Hazýrlama:
Etin her yönünden uzunlamasýna 8 çentik atýn.
Dört parça pastýrmayý ikiye bölüp bu
çentiklerin içine yerleþtirin. Sývý yað, tuz,
kýrmýzýbiber ve fesleðeni karýþtýrýn ve etin
üzerine sürün. Eti bir tencereye koyun ve
üzerine mantarlarý daðýtýn. Etin üzerine
yeþillikleri ve suyu ekleyin; tencerenin dibi
10-15 mm örtülmüþ olmalýdýr.
Fýrýnda piþirme süresi: 160 dakika
Raf seviyesi: 1
electrolux 5
Türlü
Malzemeler / Hazýrlama:
4 yemek kaþýðý tereyaðý, kýzartma için
4 parça dana ayaðý, yaklaþýk 3-4 cm
kalýnlýðýnda (kemiðe dik kesilmiþ)
4 orta büyüklükte patates, küçük küp
doðranmýþ
4 kereviz, küçük küp doðranmýþ
1 kilo olgun domates, soyun, ikiye lün,
çekirdekleri çýkarýn ve küp doðrayýn
1 demet maydanoz, yýkayýp irice kýyýn
4 yemek kaþýðý tereyaðý
2 yemek kaþýðý un, bulamak için
6 yemek kaþýðý zeytinyaðý
250 ml beyaz þarap
250 ml et suyu
3 orta boy soðan, soyun ve ince doðrayýn
3 diþ sarmýsak, soyun ve ince ince
dilimleyin
1 tatlý kaþýðý kekik
2 defne yapraðý
2 karanfil
Tuz, yeni öðütülmüþ karabiber
Hazýrlama:
Bir tencereye 4 yemek kaþýðý tereyaðý koyun
ve sebzeleri içinde biraz kýzartýn. Sebzeleri
tencereden alýn.
Eti yýkayýn, kurulayýn, baharatlayýn ve una
bulayýn. Fazla ununu alýn. Zeytinyaðýný kýzdýrýn
ve etleri harlý ateþte altýn sarýsý renk alýncaya
kadar kýzartýn. Eti çýkartýn ve kalan zeytinyaðýný
tencereden dökün.
Tencerenin dibinde kalanlarý 250 ml þarap
dökerek sulandýrýn, bunlarý baþka tencereye
koyarak biraz piþirin. Üstüne 250 ml et suyu
dökün ve maydanoz, kekik ve domatesleri
ekleyin. Tuzlayýn ve karabiberleyin. Tekrar
piþmeye býrakýn.
Tencereye sebzeleri koyun, üstüne eti koyun
ve sosunu dökün. Tencerenin kapaðýný örtün
ve fýrýna koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 120 dakika
Raf seviyesi: 1
Dana Kaburgasý Dolmasý
Malzemeler:
2 dilim ekmek
1 yumurta
200 gram kýyma
Tuz, karabiber
1 soðan, doðranmýþ
Maydanoz, kýyýlmýþ
1 kilo dana kaburga (içi temizlenmiþ)
Yeþillik
50 gram beykýn
250 ml su
Hazýrlama:
Ekmekleri yumuþatýn ve ezin. Ýçine yumurta,
kýyma, tuz, karabiber, doðranmýþ soðan ve
maydanozu karýþtýrýn.
Ýçi temizlenmiþ dana kaburgayý baharatlayýn
ve etli dolma içini doldurun. Aðzýný dikin.
Dana kaburgayý bir fýrýn kabýna koyarak,
yanýna yeþillik, beykýn ve su ekleyin.
Fýrýnda piþirme süresi: 100 dakika
Raf seviyesi: 1
Rosto
Malzemeler:
3 dilim kuru ekmek
1 soðan
3 yemek kaþýðý doðranmýþ maydanoz
750 gram karýþýk kýyma
2 yumurta
Tuz, karabiber ve kýrmýzýbiber
Pastýrma, þerit halinde dilimlenmiþ
Hazýrlama:
Kuru ekmekleri suda yumuþatýn ve ezin.
Soðaný soyun ve küçük doðrayýn, kýzgýn
yaðda biraz öldürün ve doðranmýþ
maydanozu ekleyin.
Kýyma, yumurta, ezilmiþ ekmek ve soðanlarý
birbiriyle karýþtýrýn. Tuz, karabiber ve
kýrmýzýbiberini ekin, bir tencereye koyun ve
üzerine pastýrma dilimlerini dizin. Biraz su
ekleyin ve fýrýna verin.
Fýrýnda piþirme süresi: 70 dakika
Raf seviyesi: 1
6 electrolux
Sýðýr Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Sýðýr-Ayna
Gerekenler:
Et sondasý otomatiði, merkez sýcaklýk:
Az piþmiþ 50 °C
Orta piþmiþ 65 °C
Ýyi piþmiþ 70 °C
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn, et sondasýný takýn ve ateþe
dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun.
Ýskandinav Bifteði
(Az kýzarmýþ)
Gerekenler:
Et sondasý otomatiði, merkez sýcaklýk:
Az piþmiþ 50 °C
Orta piþmiþ 65 °C
Ýyi piþmiþ 70 °C
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn, et sondasýný takýn ve ateþe
dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun.
Rozbif
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 1000 ila
3000 gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn ve ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna
koyun. Su veya baþka bir sývýyý yanýna ekleyin,
fýrýn kabýnýn içi 10-20 mm suyla örtülmüþ
olmalýdýr. Üstünü kapakla kapayýn.
Marine Sýðýr Eti
Terbiyesi:
1 l su
500 ml þarap sirkesi
2 tatlý kaþýðý tuz
15 karabiber tanesi
15 ardýç meyvesi
5 defne yapraðý
2 demet yeþillik
birlikte kaynatýn ve soðumaya býrakýn.
1,5 kilo dana fýrýnýn (rozbif)
üstünü bu sosla örtün ve 5 gün boyunca
dinlenmeye býrakýn.
Malzemeler:
Tuz
Karabiber
Terbiye sosundaki yeþillikler
Hazýrlama:
Eti terbiye sosundan alýn ve kurulayýn. Tuz ve
karabiber ekin ve bir tencereye koyup ocakta
her yanýný kýzartarak, terbiye sosundaki
yeþilliklerin birazýný üzerine ekleyin.
Terbiye sosunu tencereye ekleyin; tencerenin
dibi 10-15 mm örtülmüþ olmalýdýr. Tencerenin
kapaðýný örtün ve fýrýna koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 150 dakika
Raf seviyesi: 1
Su çekmecesi üzerinden su ekleme:
500 ml
Sýrt bölgesi - Av Eti
Gerekenler:
Et sondasý otomatiði, merkez sýcaklýk 70 °C.
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn, et sondasýný takýn ve ateþe
dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun.
Av Eti Rosto
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 1000 ila
3000 gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Eti ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun ve
istediðiniz þekilde baharatlayýn. Su veya
baþka bir sývýyý yanýna ekleyin, fýrýn kabýnýn içi
10-20 mm suyla örtülmüþ olmalýdýr. Üstünü
kapakla kapayýn.
Tavþan
Malzemeler:
2 yaðlý tavþan sýrtý
6 ardýç meyvesi (ezilmiþ)
Tuz, karabiber
30 gram erimiþ tereyaðý
125 ml ekþi krema
Yeþillik
Hazýrlama:
Tavþan sýrtlarýný ezilmiþ ardýç meyveleriyle
ovun, tuz ve karabiberleyin ve ve üzerine
erimiþ tereyaðýný sürün.
Tavþan sýrtlarýný fýrýn kabýna koyun, üzerine
ekþi krema dökün ve yeþillikleri koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 35 dakika
Raf seviyesi: 1
electrolux 7
Hardallý Tavþan
Malzemeler:
2 tavþan, her biri 800 gram
Tuz, karabiber
2 yemek kaþýðý zeytinyaðý
2 soðan, büyük doðranmýþ
50 gram beykýn, küp halinde doðranmýþ
2 yemek kaþýðý un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz þarap
1 tatlý kaþýðý taze kekik
125 ml taze krema
2 yemek kaþýðý hardal
Hazýrlama:
Tavþanlarý 8 eþit parçaya bölün, tuz ve
karabiber ekin, bir tavaya alarak ocakta
kýzartýn.
Tavþan parçalarýný çýkartýn ve tavada soðan
ve beykýn kýzartýn. Üzerlerine un ekip karýþtýrýn.
Tavuk suyu, beyaz þarap ve kekiði ekleyin ve
piþmeye býrakýn.
Üzerine krema ve hardal ekleyin, etleri içine
ekleyin, üzerini kapakla kapatýn ve fýrýna verin.
Fýrýnda piþirme süresi: 90 dakika
Raf seviyesi: 1
Yabani Domuz
Terbiyesi:
1,5 litre kýrmýzý þarap
150 gram kereviz
150 gram hav
2 soðan
5 defne yapraðý
5 karanfil
2 demet yeþillik
birlikte kaynatýn ve soðumaya býrakýn.
1,5 kilo yabani domuz eti (omuz)
üstünü bu sosla örtün ve 3 gün boyunca
dinlenmeye býrakýn.
Malzemeler:
Tuz
Karabiber
Terbiye sosundaki yeþillikler
1 küçük kutu mantar
Hazýrlama:
Domuz etini terbiye sosundan alýn ve
kurulayýn. Tuzlayýn ve karabiberleyin, daha
sonra ocaða alarak her tarafýný kýzartýn.
Mantarlarý ve biraz yeþilliði terbiye sosundan
alarak ete ekleyin.
Terbiye sosunu tencereye ekleyin; tencerenin
dibi 10-15 mm örtülmüþ olmalýdýr. Tencerenin
kapaðýný örtün ve fýrýna koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 140 dakika
Raf seviyesi: 1
Kuzu Eti Rosto
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 1000 ila 3000
gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn ve ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna
koyun. Su veya baþka bir sývýyý yanýna ekleyin,
fýrýn kabýnýn içi 10-30 mm suyla örtülmüþ
olmalýdýr.
Kuzu Pirzola, orta
Gerekenler:
Et sondasý otomatiði, merkez sýcaklýk 70 °C.
Hazýrlama:
Eti istediðiniz þekilde terbiye edin ve
baharatlayýn, et sondasýný takýn ve ateþe
dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun.
Su çekmecesi üzerinden su ekleme:
500 ml
Kuzu Budu
Malzemeler:
2,7 kilo kuzu budu
30 ml zeytinyaðý
Tuz
Karabiber
3 diþ sarmýsak
1 demek taze biberiye (1 tatlý kaþýðý
kurutulmuþ biberiye)
Su
Hazýrlama:
Kuzu budunu yýkayýn ve kurulayýn,
zeytinyaðýyla ovun ve kesin. Tuzlayýn ve
karabiberleyin. Sarmýsak diþlerini soyun ve
dilimleyin, biberiyeyle birlikte etin kesilmiþ
yerlerine gelecek þekilde daðýtýn.
Kuzu budunu bir fýrýn kabýna koyun ve su
ekleyin; kabýn içi 10-15 mm suyla örtülmüþ
olmalýdýr.
Fýrýnda piþirme süresi: 165 dakika
Raf seviyesi: 1
8 electrolux
Kümes Hayvaný
Tavuk, bütün
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 900 ila
2100 gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Tavuðu ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun
ve istediðiniz þekilde baharatlayýn.
Eti 30 dakika sonra çevirin. Bir bilgilendirme
sinyali gösterilir.
Hindi, bütün
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 1700 ila
4700 gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Hindiyi ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun
ve istediðiniz þekilde baharatlayýn. Eti 30
dakika sonra çevirin. Bir bilgilendirme sinyali
gösterilir.
Ördek, bütün
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 1500 ila
3300 gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Ördeði ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun
ve istediðiniz þekilde baharatlayýn. Eti
30 dakika sonra çevirin. Bir bilgilendirme
sinyali gösterilir.
Kaz, bütün
Gerekenler:
Otomatik aðýrlýkölçer. Aðýrlýk 2300 ila
4700 gram arasýnda ayarlanmalýdýr.
Hazýrlama:
Kazý ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna koyun ve
istediðiniz þekilde baharatlayýn. Eti 30 dakika
sonra çevirin. Bir bilgilendirme sinyali
gösterilir.
Su çekmecesi üzerinden su ekleme:
500 ml
mes Hayvaný, Kemikli
Gerekenler:
Et sondasý otomatiði, merkez sýcaklýk 75 °C.
Hazýrlama:
Kümes hayvanýnýn etini (kemiksiz) istediðiniz
þekilde terbiye edin ve baharatlayýn, et
sondasýný takýn ve ateþe dayanýklý bir fýrýn
kabýna koyun.
Tavuk Budu
Malzemeler:
4 tavuk budu, her biri 250 gram
250 gram taze krema
125 ml krema
1 tatlý kaþýðý tuz
1 tatlý kaþýðý kýrmýzýbiber
1 tatlý kaþýðý köri
Yarým tatlý kaþýðý karabiber
250 gram dilimlenmiþ mantar (konserve)
20 gram un
Hazýrlama:
Tavuk butlarýný temizleyin ve bir fýrýn kabýna
koyun. Kalan malzemelerin hepsini karýþtýrýn
ve tavuk butlarýnýn üzerine dökün.
Fýrýnda piþirme süresi: 55 dakika
Raf seviyesi: 1
Þarap soslu tavuk
Malzemeler / Hazýrlama:
1 tavuk
Tuz
Karabiber
1 yemek kaþýðý un
50 gram erimiþ tereyaðý
500 ml beyaz þarap
500 ml tavuk suyu
4 yemek kaþýðý soya sosu
Yarým demet maydanoz
1 dal kekik
150 gram beykýn (domuz pastýrmasý),
küp doðranmýþ
250 gram mantar, yýkanmýþ ve dörde
bölünmüþ
12 arpacýk soðaný veya taze soðan,
soyulm
2 diþ sarmýsak, soyulmuþ ve dövülmüþ
Hazýrlama:
Tavuðu temizleyin, tuz ve karabiber ekin ve
üzerine un serpin.
Tereyaðýný ocakta bir tavada kýzdýrýn, tavuðun
her tarafýný kýzartýn. Beyaz þarap, tavuk suyu
ve soya sosunu içine ekleyin ve kaynatýn.
Maydanoz, kekik, beykýn, mantar, soðan ve
sarmýsaðý da içine ekleyin.
Bir taþým daha kaynatýn ve üstünü bir kapakla
örterek fýrýna verin.
Fýrýnda piþirme süresi: 55 dakika
Raf seviyesi: 1
electrolux 9
Portakallý Ördek Rosto
Malzemeler / Hazýrlama:
1 ördek (1,6 ila 2,0 kilo)
Tuz
Karabiber
3 portakal, kabuklarýný soyulmuþ ve küp
þeklinde doðranmýþ
Yarým tatlý kýðý tuz
2 portakal, suyunun sýkýlmasý için
150 ml sherry
Hazýrlama:
Ördeði temizleyin, tuzlayýn-karabiberleyin ve
bir portakal kabuðuyla ovun.
Ördeðin içini tuzlanmýþ portakal küpleriyle
doldurun ve dikin.
Ördeði, sýrtý yukarý gelecek þekilde fýrýn kabýna
koyun.
Portakallarý sýkýn, sherry ile karýþtýrýn ve
ördeðin üzerine dökün.
Ördeði fýrýna verin ; 30 da kika sonra çevirin , bu
sýrada bir sinyal duyulur.
Fýrýnda piþirme süresi: 90 dakika
Raf seviyesi: 1
Tavuk Dolma
Malzemeler / Hazýrlama:
1 tavuk 1,2 kg (içi dahil)
1 yemek kaþýðý sývý yað
1 tatlý kaþýðý tuz
1/4 tatlý kaþýðý kýrmýzýbiber
50 gram çörek unu
3-4 yemek kaþýðý süt
1 soðan, doðranmýþ
1 demet maydanoz, kýyýlmýþ
20 gram tereyaðý
1 yumurta
Tuz, karabiber
Hazýrlama:
Tavuðu temizleyin ve kurulayýn. Yað, tuz ve
kýrmýzýbiberi karýþtýrýn ve tavuðu bu karýþýmla
ovun.
Dolma içi: Un ile sütü karýþtýrýn. Doðranmýþ
soðan, maydanoz ve tereyaðýný bir tavaya
koyup kavurun. Kalp, ciðer ve mideyi küçük
küçük doðrayýn ve içine yumurta kýrýn.
Ardýndan hepsini birbiriyle karýþtýrýn ve tuz ve
karabiber ekin.
Tavuðu, sýrtý yukarý gelecek þekilde bir kaba
koyarak fýrýna verin; 30 dakika sonra çevirin,
bir sinyal sesi duyulur.
Fýrýnda piþirme süresi: 90 dakika
Raf seviyesi: 1
Tavuk Göðüsü Dolmasý
Malzemeler:
4 tavuk göðüs filetosu, kemiksiz
Tuz, karabiber, kýrmýzý biber ve köri
Hazýrlama:
Tavuk göðüs filetolarýný baharatlayýn ve cam
bir fýrýn kabýna yerleþtirerek fýrýna koyun.
Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarý: 450 ml
Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
Raf seviyesi: 3
Balýk
Balýk, Bütün
Gerekenler:
Et sondasý otomatiði, merkez sýcaklýk 70 °C.
Hazýrlama:
Balýðý istediðiniz þekilde baharatlayýn, et
sondasýný takýn ve ateþe dayanýklý bir fýrýn
kabýna koyun.
Balýk Fileto
Malzemeler:
600-700 gram levrek, somon veya
alabalýk filetosu
150 gram rende kaþar
250 ml taze krema
50 gram galeta unu
1 tatlý kaþýðý tarhun
Maydanoz, kýyýlmýþ
Tuz, karabiber
Limon
Tereyaðý
Hazýrlama:
Balýk filetosunu limon suyuyla ýslatýn ve biraz
çekmeye býrakýn, kalan limon suyunu kaðýt
havluyla kurulayýn. Filetonun her iki tarafýna
tuz ve karabiber ekin.
Filetoyu, tereyaðlanmýþ ve ateþe dayanýklý bir
kaba koyun.
Kaþar rendesini, kremayý, ekmek kýrýntýsýný,
tarhunu ve kýyýlmýþ maydanozu iyice karýþtýrýn.
Karýþýmý hemen balýðýn üzerine daðýtýn ve
üzerine küçük tereyaðý parçalarý koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 35 dakika
Raf seviyesi: 3
10 electrolux
Kurutulmuþ Balýk
Malzemeler:
800 gram kurutulmuþ balýk
2 yemek kaþýðý zeytinyaðý
2 büyük soðan
6 diþ sarmýsak, soyulmuþ
2 sap pýrasa
6 kýrmýzý biber
Yarým kutu küp domates
200 ml beyaz þarap
200 ml balýk suyu
Karabiber, tuz, kekik
Hazýrlama:
Kurutulmbalýðý geceden suya koyun. Ertesi
gün kurutulmuþ balýðý silkeleyin, soðuk su
dolu bir tencerenin içine koyun ve ocakta
kaynatýn. Sonra ocaktan alýp soðumaya býrakýn.
Bir tavaya zeytinyaðý koyup ýsýtýn. Soðanla
soyun ve ince ince doðrayýn, soyulmuþ
sarmýsak diþlerini ezin ve pýrasayý dilimler
halinde kesip yýkayýn. Hepsini kýzgýn yaða atýp
kýsa süre kýzartýn. Kýrmýzý biberin çekirdeklerini
çýkarýn ve þerit halinde dilimleyin.
Küp doðranmýþ domateslerle birlikte tavaya
ekleyin.
Üzerine beyaz þarap ve balýk suyu ekleyin ve
biraz kaynatýn.
Tuz, karabiber ve kekik ekleyin ve 15 dakika
daha kaynatýn.
Soðuttuðunuz balýðý tencereden alýn ve kaðýt
havluyla kurulayýn.
Deri ve kýlçýklarýný tümüyle temizleyin. Balýðý
parçalarýna ayýrýn ve sebzeyle karýþtýrarak,
ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna alýn.
Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
Raf seviyesi: 1
Tuzda Balýk
Malzemeler:
1 bütün balýk, yaklaþýk 1,5-2 kilo
2 adet limon
1 rezene kökü
4 dal taze kekik
3 kilo kaya tuzu
Hazýrlama:
Balýðý temizleyin ve iki limonun suyuyla ovun.
Rezene kökünü ince ince dilimleyin ve taze
kekikle birlikte balýklarýnine doldurun.
Kaya tuzunun yarýsýný bir fýrýn kabýna koyun ve
üzerine balýðý koyun. Kaya tuzunun diðer
yarýsýný da balýðýn üzerine dökerek, sýkýca
bastýrýn.
Fýrýnda piþirme süresi: 55 dakika
Raf seviyesi: 1
Kalamar Dolmasý
Malzemeler:
1 kilo orta büyüklükte temizlenmiþ
kalamar
1 büyük soðan
2 yemek kaþýðý zeytinyaðý
90 gram uzun taneli pirinç
4 yemek kaþýðý çamfýstýðý
4 yemek kaþýðý kuþüzümü (kuru üzüm)
2 yemek kaþýðý doðranmýþ maydanoz
Tuz, karabiber
1 limonun suyu
4 yemek kaþýðý zeytinyaðý
150 ml þarap
500 ml domates suyu
Hazýrlama:
Kalamarý tuzla çok iyi ovun ve akar suda
yýkayarak tuzunu akýtýn.
Soðaný soyun, ince ince doðrayýn ve iki yemek
kaþýðý zeytinyaðýyla tavada öldürün. Pirinci,
çamfýstýklarýný, kuru üzümleri ve doðranmýþ
maydanozu soðana katýn ve üzerine tuz,
karabiber ve bir limonun suyunu ekleyin.
Bu karýþýmla kalamarlarý gevþek bir þekilde
doldurun ve aðzýný dikin.
Bir tavaya dört yemek kaþýðý zeytinyaðý koyun
ve kalamarlarý ocakta harlý ateþte kýzartýn,
ardýndan üzerine þarap ve domates suyu
ekleyin.
Tavanýn kapaðýný örtün ve fýrýna koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 60 dakika
Raf seviyesi: 1
Balýk Buðulama
Malzemeler:
400 gram patates
2 demet taze soðan
2 diþ sarmýsak
1 küçük kutu küp domates
4 dilim somon fileto
1 limonun suyu
Tuz, karabiber
75 ml sebze suyu
50 ml beyaz þarap
1 dal taze biberiye
Yarým demet taze kekik
electrolux 11
Hazýrlama:
Patatesleri yýkayýp soyun, dörde bölün ve 25
dakika boyunca tuzlu suda haþlayýn, ardýndan
suyunu süzün ve patatesleri dilim dilim kesin.
Taze soðanlarý yýkayýn ve ince ince dilimleyin.
Sarmýsak diþlerini soyun ve dilimleyin. Soðan
ve sarmýsaðý, küp domateslerle karýþtýrýn.
Somon filetolarýný bir limonun suyuyla ýslatýn
ve suyunu çekmesini bekleyin. Daha sonra
kurulayýp, üstüne tuz ve karabiber ekin.
Sebzeleri ve patatesi karýþtýrýn ve önceden
yaðlanmýþ, ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna
koyun, baharatlayýn ve üzerine somon
filetolarýný yerleþtirin.
Üzerine sebze suyu ve beyaz þarabý ekleyin,
biberiye ve kekiði üzerine serpin.
Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
Raf seviyesi: 3
Kremalý ve Ançüezli Patates
Malzemeler:
8-10 patates
2 soðan
125 gram ançüez
300 ml taze krema
2 yemek kaþýðý galeta unu
Karabiber
kekik, taze doðranmýþ
2 yemek kaþýðý tereyaðý
Hazýrlama:
Patatesleri yýkayýn, soyun ve ince ince
dilimleyin. Soðanlarý soyun ve piyazlýk
dilimleyin.
Ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýný tereyaðlayýn.
Patates ve sanlan üçte birini kaba koyun.
Üzerlerine ançüezlerin yarýsýný koyun,
üzerlerine yine üçte bir patates-soðan karýþýmý
koyun. Ançüezlerin geri kalanýný üzerlerine
daðýtýn. Bunun üzerine soðan-patateslerin geri
kalanýný koyun. En üst tabakada soðan ve
patatesler kalmalýdýr.
Karabiber ekin ve kekikleri serpin.
Ançuezin tuzlu suyunu üzerine gezdirin ve
kremayý ekleyin. Galeta ununu daðýtýn ve
üzerine küçük parçalar halinde tereyaðýný
daðýtýn.
Fýrýnda piþirme süresi: 60 dakika
Raf seviyesi: 3
Balýk Dolma (Alabalýk)
Malzemeler:
4 alabalýk, yakl. 250 gram
Tuz, karabiber, kýrmýzý biber ve köri
Hazýrlama:
Alabalýklarý yýkayýn, kurulayýn ve içine ve
dýþýna limon sýkýn.
Limon suyunun biraz çekmesini bekleyin ve
ardýndan tuz ve karabiberle baharatlayýn.
Balýklarý, delikli fýrýn seviyesinde, paslanmaz
çelik bir kabýn içine koyun.
Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarý: 450 ml
Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
Raf seviyesi: 3
Kek
Limonlu Sünger Kek
Hamur için:
250 gram tereyaðý
200 gram þeker
1 paket vanilya þekeri
1 tutam tuz
4 yumurta
150 gram un
150 gram niþasta
1 silme tatlý kaþýðý kabartma tozu
2 limon kabuðunun rendesi
Sos için:
125 ml limon suyu
100 gram pudra þekeri
Diðer:
Siyah düz kek kalýbý, 30 cm uzunluðunda
Yaðlamak için margarin
Bisküvi kýrýntýsý
Hazýrlama:
Tereyaðýný, þekeri, limon kabuðunu, vanilya
þeke rini ve tuzu bir karýþtýrma kabýna koyu n ve
köpürterek karýþtýrýn. Ardýndan birer birer
yumurtalarý içine kýrýn ve tekrar köpürterek
karýþtýrýn.
Un ve niþastayla karýþtýrdýðýnýz kabartma
tozunu bu karýþýma ekleyin ve karýþtýrýn.
Hamuru, önceden yaðlanmýþ ve un veya
bisküvi kýrýntýsý serpilmiþ olan kek kalýbýna
dökün, üstünü düzleþtirin ve fýrýna koyun.
Kek piþtikten sonra, limon suyu ve pudra
þekerini karýþtýrýn. Piþmiþ keki bir alüminyum
folyonun üzerine çevirin.
Sosun dýþarý akmamasý için alüminyum
folyoyu kekin kenarlarýndan yukarý kaldýrýn.
Keki tahta bir çubukla birkaç yerden delin ve
sosu bir fýrçayla sürün.
Sosu çekmesi için keki biraz beklemeye býrakýn.
Fýrýnda piþirme süresi: 75 dakika
Raf seviyesi: 1
12 electrolux
Ýsveç Elmalý Kek
Malzemeler:
5 yumurta
340 gram þeker
100 gram erimiþ terey
360 gram un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya þekeri
1 tutam tuz
200 ml soðuk su
Diðer:
28 cm’lik yuvarlak kek kalýbý,
siyah tabakalý, altýna fýrýn kaðýdý konulm
Hazýrlama:
Þekeri, yumurtalarý, vanilya þekerini ve tuzu bir
karýþtýrma kabýna koyun ve 5 dakika boyunca
köpürterek karýþtýrýn. Ardýndan erimiþ
tereyaðýný ekleyip karýþtýrýn.
Unla karýþtýrdýðýnýz kabartma tozunu bu
karýþýma ekleyin ve karýþtýrýn.
Son olarak soðuk suyu ekleyin ve hepsini
iyice karýþtýrýn. Hamuru kek kalýbýna dökün,
üstünü düzleþtirin ve fýrýna koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 55 dakika
Raf seviyesi: 1
Bisküvi
Malzemeler:
4 yumurta
2 yemek kaþýðý kaynar su
50 gram þeker
1 paket vanilya þekeri
1 tutam tuz
100 gram þeker
100 gram un
100 gram niþasta
2 silme tatlý kaþýðý kabartma tozu
Diðer:
28 cm’lik yuvarlak kek kalýbý,
altýna fýrýn kaðýdý konulmuþ
Hazýrlama:
Yumurtalarýn sarýsýný ve beyazýný ayýrýn.
Yumurta sarýsýný sýcak su, 50 gram þeker,
vanilya þekeri ve tuzla birlikte köpükleninceye
kadar karýþtýrýn.
Yumurta akýný 100 gram þekerle birlikte
katýlaþýncaya kadar çýrpýn.
Un, niþasta ve kabartma tozunu eleyin.
Yumurta aký ve sarýsýný dikkatle birbiriyle
karýþtýrýn. Ardýndan un karýþýmýný dikkatle
ekleyin. Hamuru kek kalýbýna dökün, üstünü
düzleþtirin ve fýrýna koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
Raf seviyesi: 3
Cheese Cake
Hamur için:
150 gram un
70 gram þeker
1 paket vanilya þekeri
1 yumurta
70 gram yumuþak tereyaðý
Peynirli krema için:
3 yumurta beya
50 gram kuru üzüm
2 yemek kaþýðý Rom
750 gram Magerquark (az yaðlý krema/
peynir karýþýmý)
3 yumurta sarýsý
200 gram þeker
1 limonun suyu
200 gram taze krema
1 paket vanilyalý puding
Diðer:
Siyah kek kalýbý, 26 cm çaplý, yaðlanmýþ
Hazýrlama:
Unu eleyerek bir karýþtýrma kabýna koyun.
Kalan malzemeleri içine ekleyin ve el aletiyle
karýþtýrarak bir hamur oluþturun. Hamuru
2 saat buzdolabýnda bekletin.
Hamurun yaklaþýk üçte ikisini, kek kalýbýnýn
yaðlanmýþ dibine dökün ve çatalla birçok
yerinden delin.
Kalan hamurla 3 cm yüksekliðinde bir kenar
oluþturun.
Yumurta aklarýný, el aletiyle katýlaþýncaya
kadar çýrpýn. Kuru üzümleri yýkayýn, suyunu
iyice süzün, üzerlerine Romkün ve
çekmelerini bekleyin.
Magerquark, yumurta sarýsý, þeker, limon
suyu, taze krema ve puding tozunu bir
karýþtýrma kabýna koyun ve hepsini iyice
karýþtýrýn.
Son olarak, katýlaþmýþ yumurta akýný ve kuru
üzümleri dikkatle bu karýþýma yedirin.
Fýrýnda piþirme süresi: 85 dakika
Raf seviyesi: 1
electrolux 13
Meyveli Kek
Malzemeler:
200 gram tereyaðý
200 gram þeker
1 paket vanilya þekeri
1 tutam tuz
3 yumurta
300 gram un
Yarým paket kabartma tozu
125 gram kuþüzümü
125 gram kuru üzüm
60 gram kýyýlmýþ badem
60 gram limon veya portakal kabuðu
þekerlemesi
60 gram kiraz þekerlemesi, doðranmýþ
70 gram bütün ve soyulmuþ badem
Diðer:
Siyah kek kalýbý, 24cm çaplý
Yaðlamak için margarin
Bisküvi kýrýntýsý
Hazýrlama:
Tereyaðýný, þekeri, vanilya þekerini ve tuzu bir
karýþtýrma kabýna koyun ve köpürterek
karýþtýrýn. Ardýndan birer birer yumurtalarý
içine kýrýn ve tekrar köpürterek karýþtýrýn. Unla
karýþtýrdýðýnýz kabartma tozunu bu kaþýma
ekleyin ve karýþtýrýn.
Meyveleri de karýþýma ekleyin.
Hamuru önceden hazýrlanmýþ kalýba dökün.
Bu sýrada kenarlardaki hamuru ortadaki
hamurdan biraz daha yükseðe çekin. Kekin
kenarlarýný ve ortasýný, soyulmuþ bütün
bademlerle süsleyin. Keki fýrýna verin.
Fýrýnda piþirme süresi: 100 dakika
Raf seviyesi: 1
Streusel Kek
Hamur için:
375 gram un
20 gram maya
150 ml ýlýk süt
60 gram þeker
1 tutam tuz
2 yumurta sarýsý
75 gram yumuþak tereyaðý
Kýrýntýsý için:
200 gram þeker
200 gram tereyaðý
1 tatlý kaþýðý tarçýn
350 gram un
50 gram fýndýk, ufalanmýþ
30 gram erimiþ tereyaðý
Hazýrlama:
Unu eleyerek bir karýþtýrma kabýna koyun,
ortasýna bir çukur açýn. Mayayý çukura
ufalayýn. Süt ve kenardan aldýðýnýz biraz unu
karýþtýrýn, üzerine biraz un serpin. Üstüne
serptiðiniz unlu yeri çatlayýncaya dek, hamuru
sýcak bir yerde dinlenmeye býrakýn.
Þeker, yumurta sarýsý, tereyaðý ve tuzu, unun
kenarýna ekleyin. Hepsini birden yoðurarak
yumuþak bir hamur kývamýna getirin.
Hamuru, iki kat kabarýncaya kadar sýcak bir
yerde dinlenmeye býrakýn. Ardýndan hamuru
açýn, yaðlanmýþ bir fýrýn tepsisine serin ve
tekrar kabarmaya býrakýn.
Þeker, tereyaðý ve tarçýný bir karýþtýrma kabýna
koyun ve birbirine karýþtýrýn.
Un ve fýndýklarý içine ekleyin ve kýrýntýlar
oluþacak þekilde birlikte yoðurun. Kabaran
hamurun üzerine tereyaðý sürün ve kýrýntýla
üzerine eþit þekilde serperek daðýtýn.
Fýrýnda piþirme süresi: 35 dakika
Raf seviyesi: 3
Tereyaðlý Çörek
Malzemeler:
750 gram un
30 gram maya
400 ml ýlýk süt
10 gram þeker
15 gram tuz
1 yumurta
100 gram yumuþak tereyaðý
Üst sosu için:
1 yumurta sarýsý
biraz süt
Hazýrlama:
Unu eleyerek bir karýþtýrma kabýna koyun,
ortasýna bir çukur açýn. Mayayý çukura
ufalayýn. Süt, biraz þeker ve kenardan aldýðýnýz
biraz unu karýþtýrýn, üzerine biraz un serpin.
Üstüne serptiðiniz unlu yeri çatlayýncaya dek,
hamuru sýcak bir yerde dinlenmeye býrakýn.
Kalan þeker, tuz, yumurta ve tereyaðýný unun
kenarýna ekleyin. Hepsini birden yoðurarak
yumuþak bir hamur kývamýna getirin.
Hamuru, iki kat kabarýncaya kadar sýcak bir
yerde dinlenmeye býrakýn.
Ardýndan hamuru eþit büyüklükte üç parçaya
bölün ve her birine ip þekli verin. Üç hamur
parçasýndan bir örgü örün.
Hamuru tekrar yarým saat, üstü kapalý þekilde
dinlenmeye býrakýn. Örgünün üstüne fýrçayla
bir yumurta sarýsý-süt karýþýmý sürün ve
hamuru fýrýna verin.
Fýrýnda piþirme süresi: 50 dakika
Raf seviyesi: 3
14 electrolux
Mayalý Çörek
Hamur için:
650 gram un
20 gram maya
200 ml ýlýk süt
40 gram þeker
Tuz
5 yumurta sarýsý
200 gram yumuþak tereyaðý
Ýç malzemesi:
250 gram ceviz içi, ufalanmýþ
20 gram galeta unu
1 tatlý kaþýðý öðütülmüþ zencefil
50 ml süt
60 gram bal
30 gram erimiþ tereyaðý
20 ml Rom
Üst sosu için:
1 yumurta sarýsý
biraz süt
50 gram soyulmuþ badem
Hazýrlama:
Unu eleyerek bir karýþtýrma kabýna koyun,
ortasýna bir çukur açýn. Mayayý çukura
ufalayýn. Süt, biraz þeker ve kenardan aldýðýnýz
biraz unu karýþtýrýn, üzerine biraz un serpin.
Üstüne serptiðiniz unlu yeri çatlayýncaya dek,
hamuru sýcak bir yerde dinlenmeye býrakýn.
Kalan þekeri unun kenarýna dökün. Hepsini
birden yoðurarak yumuþak bir hamur
kývamýna getirin. Hamuru, iki kat kabarýncaya
kadar sýcak bir yerde dinlenmeye býrakýn.
Ýç malzeme için tüm malzemeleri karýþtýrýn.
Hamuru üç eþit parçaya bölün ve her birini
ince uzun dikdörtgen þeklinde açýn. Her
dikdörtgenin içine karýþýmýn üçte birini koyun
ve ardýndan hamurlarý kývýrýn.
Üç hamur parçasýndan bir örgü örün.
Örgünün üstüne fýrçayla bir yumurta sarýsý-süt
karýþýmý sürün ve üzerine soyulmuþ bademleri
serpin.
Fýrýnda piþirme süresi: 55 dakika
Raf seviyesi: 3
Kalýpta Kek
Malzemeler:
500 gram un
1 paket kuru maya
80 gram pudra þekeri
150 gram tereyaðý
3 yumurta
2 silme tatlý kaþýðý tuz
150 ml ýlýk süt
70 gram kuru üzüm (1 saat önceden
20 ml viþne likörüne yatýrýlmýþ)
Üst sosu için:
50 gram bütün ve soyulmuþ badem
Hazýrlama:
Un, kuru maya, pudra þekeri, tereyað,
yumurta, tuz ve sütü bir karýþtýrma kabýnýn
içine koyun ve düzgün bir hamur halini
alýncaya kadar yoðurun. Hamurun üzerini bir
kapakla örtün ve 1 saat dinlenmeye býrakýn.
Viþne liköründen çýkardýðýnýz kuru üzümleri
hamura yoðurarak ekleyin.
Bademleri, önceden yaðlanmýþ ve unlanmýþ,
dilimli bir kek kalýbýnýn her diliminin ine birer
tane gelecek þekilde dizin. Ardýndan hamura
bir “salam” þeklini verin, bu þekilde dilimli kek
kalýbýnýn içine yatýrýn ve üstünü kapatarak 45
dakika daha bekletin.
Fýrýnda piþirme süresi: 60 dakika
Raf seviyesi: 1
Savarin Kek
Hamur için:
350 gram un
1 paket kuru maya
75 gram þeker
100 gram tereyaðý
5 yumurta sarýsý
Yarým tatlý kaþýðý tuz
1 paket vanilya þekeri
125 ml ýlýk süt
Piþtikten sonra:
375 ml su
200 gram þeker
100 ml erik suyu veya 100 ml portakal
likörü
electrolux 15
Hazýrlama:
Un, kuru maya, þeker, tereyað, yumurta sarýsý,
tuz, vanilya þekeri ve sütü bir karýþtýrma
kabýnýn içine koyun ve düzgün bir hamur
halini alýncaya kadar yoðurun. Hamurun
üzerini bir kapakla örtün ve 1 saat dinlenmeye
býrakýn. Ardýndan hamuru önceden
yaðlanmýþ, derin bir kek kalýbýnýn içine dökün
ve üstü açýk 45 dakika daha dinlenmeye
býrakýn.
Fýrýnda piþirme süresi: 35 dakika
Raf seviyesi: 1
Piþtikten sonra:
Su ve þekeri kaynayýn ve soðutun.
Erik suyu veya portakal likörünü þuruba
ekleyin ve karýþtýrýn.
Soðumuþ keki bir tahta çubukla birçok
yerinden delin ve þurubu eþit olarak daðýtarak
çekmesini saðlayýn.
Brownie
Malzemeler:
250 gram bitter çikolata
250 gram tereyaðý
375 gram þeker
2 paket vanilya þekeri
1 tutam tuz
5 yemek kaþýðý su
5 yumurta
375 gram ceviz içi
250 gram un
1 tatkaþýðý kabartma tozu
Hazýrlama:
Bitter çikolatayý büyük parçalara bölün ve
sýcak suyla benmari yaparak eritin.
Tereyaðý, þeker, vanilya þekeri, tuz ve suyu
birlikte köpükleninceye kadar karýþtýrýn,
yumurtalarý ve erimiþ çikolatayý içine ekleyin.
Cevizleri büyük parçalara bölün, un ve
kabartma tozuyla karýþtýrýn ve çikolata
karýþýmýna ekleyin.
Derin bir fýrýn tepsisinin dibine fýrýn kaðýdý
serin, üzerine hamuru dökün ve hamurun
üzerini düzleþtirin.
Fýrýnda piþirme süresi: 50 dakika
Raf seviyesi: 3
Piþtikten sonra:
Kekin soðumasýný bekleyin, fýrýn kaðýdýný
çýkarýn ve keki kare parçalara keserek servis
yapýn.
Muffin
Malzemeler:
150 gram tereyaðý
150 gram þeker
1 paket vanilya þekeri
1 tutam tuz
Bir limonun kabuðu
2 yumurta
50 ml süt
25 gram niþasta
225 gram un
10 gram kabartma tozu
1 bardak viþne (375gr)
25 gram çikolata yapraðý
Diðer:
Kaðýt kek kalýplarý, yakl. 7cm çaplý
Hazýrlama:
Tereyaðý, þeker, vanilya þekeri, tuz ve limon
kabuðunu birlikte köpükleninceye kadar
karýþtýrýn. Yumurtalarý ekleyin ve yeniden
köpükleninceye kadar karýþtýrýn.
Niþasta, un ve kabartma tozunu karýþtýrýn ve
sütle birlikte öbür karýþýma yedirin.
Viþnelerin suyunu süzün ve çikolata
yapraklarýyla birlikte hamura ekleyin.
Elde ettiðiniz karýþýmý kaðýt kek kalýplarýna
paylaþtýrýn, kalýplarý bir fýrýn tepsisine dizin ve
fýrýna verin.
Fýrýnda piþirme süresi: 35 dakika
Raf seviyesi: 3
TatlýTart
Malzemeler:
2 dilim orijinal Ýsviçre yufkasý (dikdörtgen
serilmeli)
30 gram öðütülmüþ fýndýk
1,2 kilo elma
3 yumurta
300 ml krema
70 gram þeker
Hazýrlama:
Hamuru iyice yaðlanmýþ bir fýrýn tepsisine
serin ve bir çatalla birbirine yakýn yerlerden
delin.
Fýndýklaeþit þekilde hamurun üstüne daðýtýn.
Elmalarý soyun, çekirdeklerini çýkarýn ve her
elmayý 12 parçaya dilimleyin. Elma dilimlerini
eþit þekilde hamurun üstüne daðýtýn.
Yumurtalarý, kremayý, þekeri ve vanilya
þekerini birbiriyle iyice karýþtýrýn ve elmalarýn
üstüne dökün.
Fýrýnda piþirme süresi: 45 dakika
Raf seviyesi: 1
16 electrolux
Havuçlu Kek
Hamur için:
150 ml ayçiçek yaðý
100 gram kahverengi þeker
2 yumurta
75 gram þurup
175 gram un
1 tatlý kaþýðý tarçýn
Yarým çay kaþýðý öðütülmüþ zencefil
1 tatkaþýðý kabartma tozu
200 gram havuç, ince rendelenmiþ
75 gram kuru üzüm
25 gram hindistancevizi rendesi
Üstü için:
50 gram tereyaðý
150 gram taze peynir (krem veya lor)
40 gram toz þeker
fýndýk, öðütülmüþ
Diðer:
22 cm çaplý yuvarlak kek kalýbý,
yaðlanmýþ
Hazýrlama:
Ayçiçek yaðýný, kahverengi þekeri, yumurtalarý
ve þurubu köpükleninceye kadar karýþtýrýn.
Hamur için geri kalan malzemeyi bu karýþýma
ekleyin.
Hamuru önceden yaðlanmýþ kek kalýbýna
dökün.
Fýrýnda piþirme süresi: 55 dakika
Raf seviyesi: 3
Piþtikten sonra:
Tereyaðý, taze peynir ve toz þekeri karýþtýrýn
(gerekirse biraz sütle sulandýrýn).
Soðumuþ kekin üzerine sürün ve üstüne
öðütülmüþ fýndýklarý serpin.
Bademli Kek
Hamur için:
5 yumurta
200 gram þeker
100 gram badem ezmesi
200 ml zeytinyaðý
450 gram un
1 yemek kaþýðý tarçýn
1 paket kabartma tozu
50 gram kýyýlmýþ þamfýstýðý
125 gram beyaz badem tozu
300 ml süt
Üstü için:
200 gram kayýsý marmeladý
5 yemek kaþýðý pudra þekeri
1 tatlý kaþýðý tarçýn
2 yemek kaþýðý sýcak su
Ýnce badem dilimleri
Diðer:
28 cm’lik kek kalýbý
Hazýrlama:
Yumurta, þeker ve badem ezmesini 5 dakika
boyunca köpüklü olacak þekilde karýþtýrýn,
ardýndan zeytinyaðýný yavaþ yavaþ bu
karýþýma ekleyin.
Un, tarçýn ve kabartma tozunu birlikte eleyin
ve içine, doðranmýþ Antep fýstýklarýný ve
öðütülmüþ bademleri katýn. Ardýndan sütle
birlikte dikkatle yumurta karýþýmýnýn altýna
ekleyin.
Elde ettiðiniz karýþýmý, dibine ekmek kýrýntýsý
serpilmiþ kek kalýbýnýn içine koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 70 dakika
Raf seviyesi: 3
Piþtikten sonra:
Kayýsý marmeladýný ýsýtýn ve bir fýrçayla kekin
üzerine sürün; daha sonra keki soðumaya
býrakýn.
Pudra þekeri, tarçýn ve sýcak suyu karýþtýrýp
kekin üzerine sürün. Hemen ardýndan ince
badem dilimlerini kekin glazürü üstüne serpin.
Meyveli Tart
Hamur için:
200 gram un
1 tutam tuz
125 gram tereyaðý
1 yumurta
50 gram þeker
50 ml soðuk su
Ýç malzemesi:
Mevsim meyveleri (elma, þeftali, viþne
vb.)
90 gram öðütülmüþ badem
2 yumurta
100 gram þeker
90 gram yumuþak tereyaðý
Diðer:
28 cm çaplý tart formu, yaðlanmýþ
electrolux 17
Hazýrlama:
Unu eleyerek bir karýþtýrma kabýna dökün,
içine tuzu ve küçük parçalar halinde
tereyaðýekleyin. Ardýndan yumurta, þeker ve
soðuk su ekleyin ve yoðurarak bir hamur
oluþturun.
Hamuru buzdolabýnda 2 saat soðumaya
býrakýn.
Soðuyan hamuru açýn, yaðlanmýþ tart kalýbýna
serin ve çatalla üstünü delin.
Meyveleri yýkayýn, çekirdeklerini çýkartýn ve
küçük parçalar veya dilimler halinde hamurun
üzerine daðýtýn. Öðütülmüþ bademi,
yumurtalarý, þekeri ve yumuþak tereyaðýný bir
kaba koyun ve köpürünceye kadar karýþtýrýn.
Ardýndan karýþýmý meyvelerin üstüne dökün
ve üstünü düzleþtirin.
Fýrýnda piþirme süresi: 50 dakika
Raf seviyesi: 1
Tatlýlar
Krem Karamel
Malzemeler:
100 gram þeker
2 tatlý kaþýðý su
500 ml süt
1 vanilya çubuðu
100 gram þeker
2 yumurta
4 yumurta sarýsý
Diðer:
6 sufle kabý
Hazýrlama:
100 gram þekeri ve suyu bir tavada, açýk
kahverengi karamel halini alýncaya kadar
piþirin. Hemen ardýndan karameli 6 sufle
kabýna dökün, kaplarýn dibi karamelle
kaplanmýþ olmalýdýr.
Sütü bir tencereye koyun. Vanilya çubuðunu
ikiye bölün ve içindeki tohumlarý bir býçakla
kazýyarak sütün içine dökün.
Sütü yaklaþýk 90°C’ye kadar ýsýtýn
(kaynamamalýdýr). 100 gram þekeri,
yumurtalarý ve yumurta sarýsýný içine katýn
(köpüklenecek kadar karýþtýrýlmamalýdýr),
ardýndan sufle kaplarýna paylaþtýrýn.
Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarý: 500 ml
Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
Raf seviyesi: 3
Hindistancevizli Puding
Malzemeler:
250 ml süt
370 gram hindistan cevizi sütü
6 yumurta
120 gram þeker
1 kutu mango, suyu dökülmüþ ve püre
halinde
Diðer:
6 puding kasesi
Hazýrlama:
Süt ve hindistan cevizi sütünü karýþtýrýn.
Yumurtalarý ve þekeri hafifçe çýrpýn ve
hindistancevizi sütüne ekleyin.
Karýþýmý puding kaselerine doldurun.
Piþtikten sonra kalýplarý bir tabaðýn üzerine
ters çevirin ve mangolarla süsleyin.
Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarý: 500 ml
Fýrýnda piþirme süresi: 35 dakika
Raf seviyesi: 3
Kahveli Kek
Hamur için:
100 gram yumuþak tereyaðý
90 gram þeker
2 yumurta sarýsý
1 vanilya çubuðu
2 yemek kaþýðý hazýr kahve (50 ml sýcak
suda çölmüþ)
2 yumurta beya
50 gram un
50 gram mýsýr niþastasý
1/2 tatlý kaþýðý kabartma tozu
Sos için:
250 ml portakal suyu
50 gram þeker
1 tutam tarçýn
20 ml portakal likörü
Üst sosu için:
200 ml krem þanti, süsleme için
Diðer:
tereyaðlanmýþ kap veya kaseler
Hazýrlama:
Tereyað, þeker, yumurta sarýsý ve bir vanilya
çubuðunun içeriðini köpükleninceye kadar
karýþtýrýn ve suda çözülmüþ ve soðutulmuþ
kahveyi bu karýþýma ekleyin.
Yumurta akýný iyice katýlaþýncaya kadar çýrpýn.
Un, mýsýr niþastasý ve kabartma tozunu
eleyerek, tabakalar halinde yumurta aký ile bu
karýþýma ekleyin ve karýþtýrýn.
18 electrolux
Hamuru tereyaðlý kalýplara/kaselere
paylaþtýrýn.
Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarý: 600 ml
Fýrýnda piþirme süresi: 35 dakika
Raf seviyesi: 3
Piþtikten sonra:
Portakal suyu, þeker, tarçýn ve portakal
likörünü bir tavaya koyun ve ocakta
kaynatarak, þurup kývamýný alýncaya kadar
suyunu çektirin.
Sýcak kekleri tatlý tabaklarýna koyun,
üzerlerine sos dökün, krema ile süsleyerek
servis yapýn.
Kirazlý Pay
Malzemeler:
500 gram ekmek
750 ml süt
1 tutam tuz
80 gram þeker
4 yumurta
2 bardak viþne
50 gram tereyaðý
Diðer:
Fýrýn kabý, yaðlanmýþ
Hazýrlama:
Ekmekleri dilimleyin. Süt, tuz, þeker ve
yumurtalarý karýþtýrýn ve ekmeðin üzerine
dökün, karýþtýrýn ve ekmeðin bunu iyice
çekmesini bekleyin.
Viþneleri bu karþýma ekleyin.
Karýþýmý fýrýn kabýna dökün. Üzerine parça
parça tereyaðý daðýtýn.
Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarý: 400 ml
Fýrýnda piþirme süresi: 45 dakika
Raf seviyesi: 3
Erikli Lokma
Hamur için:
Tüm malzemeler oda sýcaklýðýnda olmalýdýr
125 ml süt
20 gram þeker
1 paket kuru maya
300 gram un
30 gram þeker
30 gram tereyaðý
1 yumurta sarýsý
1 bütün yumurta
1 paket vanilya þekeri
biraz limon
Erik püresi
Piþtikten sonra:
50 gram tereyaðý
50 gram öðütülmüþ haþh
Pudra þekeri
Diðer:
içi yaðlanmýþ fýrýn kabý
Hazýrlama:
Süt ve þekeri bir tavaya koyup ocakta hafif
ýsýtýn. Ýçine kuru mayayý ekleyin ve karýþtýrýn.
Ardýndan 30 dakika kadar beklemeye býrakýn.
Un, þeker, tereyaðý, yumurta sarýsý, bütün
yumurta, vanilya þekeri ve biraz limonu bir
karýþtýrma kabýna koyun. Mayaladýðýnýz sütü
de bu karýþýma ekleyin ve hepsini yoðurarak
yumuþak bir hamur kývamýna getirin.
Hamurun üzerine bir bez örtün ve 45 dakika
kabarmasýbekleyin.
Daha sonra bir kaþýkla hamurdan yaklaþýk
80 gramlýk parçalar alýn, bunlarý elinizle
bastýrarak yassýlaþtýrýn ve içine 1 tatlý kaþýðý
erik püresi koyun. Hamurun kenarlarý
çekerek birbirine yapýþtýrýn ve elinizde
yuvarlayarak top þekli verin.
Hamur toplarýný, önceden yaðlanmýþ bir fýrýn
kabýna dizin, üstünü kapatarak tekrar
kabarmaya býrakýn ve sonra fýrýna verin.
Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarý: 500 ml
Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
Raf seviyesi: 3
Piþtikten sonra:
Piþtikten sonra erikli lokmalarýn üzerine erimiþ
tereyaðý gezdirin ve haþhaþ ve pudra þekeri
serpin.
Pizza/Pay/Ekmek
Pizza
Hamur için:
14 gram maya
200 ml ýlýk su
300 gram un
3 gram tuz
1 yemek kaþýðý sývý yað
Malzemesi için:
Yarým kutu domates püresi
200 gram rende kaþar
100 gram salam
100 gram dana jambon
150 gram mantar (konserve)
150 gram beyaz peynir
Kekik
electrolux 19
Diðer:
Tepsi, yaðlanmýþ
Hazýrlama:
Mayayý bir kaba ufalayýn ve ýlýk suyla
yumuþatýn. Ýçine tuzu kattýðýnýz un u ve sývý yaðý
buna ekleyin.
Tüm malzemeleri, kaptan ayrýlabilen bir
hamur halini alýncaya kadar yoðurun. Hamuru
iki katýna kabarýncaya kadar sýcak bir yerde
bekletin.
Hamuru açýn ve yaðlanmýþ tepsiye serin, bir
çatalla çeþitli yerlerinden delin.
Malzemesi için gerekenleri, belirtilen sýrayla
hamurun üzerine koyun.
Fýrýnda piþirme süresi: 25 dakika
Raf seviyesi: 1
Soðanlý Tart
Hamur için:
300 gram un
20 gram maya
125 ml ýlýk süt
1 yumurta
50 gram tereyaðý
Malzemesi için:
750 gram soðan
250 gram beykýn
3 yumurta
250 gram taze krema
125 ml süt
1 tatlý kaþýðý tuz
Yarým tatlý kaþýðý öðütülmüþ karabiber
Hazýrlama:
Unu eleyerek bir karýþtýrma kabýna koyun,
ortasýna bir çukur açýn.
Mayayý çukurun içine ufalayýn, ýlýk süt ve
kenardan alacaðýnýz biraz unla birlikte
karýþtýrýn. Üzerine biraz un serpin, unu
serptiðiniz yer çatlamaya baþlayýncaya dek
hamuru sýcak bir yerde kabarmaya býrakýn.
Unun kenarýna yumurta ve tereyað ekleyin.
Hepsini birden yoðurarak yumuþak bir hamur
kývamýna getirin.
Hamuru, iki kat kabarýncaya kadar sýcak bir
yerde dinlenmeye býrakýn.
Bu arada soðanlarý soyun, dörde bölün ve
ince piyazlýk dilimleyin. Beykýný küp küp
doðrayýn, soðanlarla birlikte tavada öldürün,
sonra soðumaya býrakýn.
Hamuru açarak, önceden yaðlanmýþ bir fýrýn
tepsisine serin, çatalla hamuru birkaç yerden
delin ve kenarlarýný yukarý doðru bastýrýn. Bir
kez daha kabarmasý için dinlenmeye býrakýn.
Yumurtalarý, taze kremayý, sütü, tuzu ve
karabiberi karýþtýrýn. Soðumuþ soðan ve
beykýný da içine ekleyin. Hepsini birbiriyle
karýþtýrýn, tepsideki hamurun üstüne daðýtýn ve
üstünü düzeltin.
Fýrýnda piþirme süresi: 45 dakika
Raf seviyesi: 1
Kiþ
Hamur için:
200 gram un
2 yumurta
100 gram tereyaðý
Yarým tatlý kaþýðý tuz
Biraz karabiber
1 tutam muskat
Malzemesi için:
150 gram rende kaþar
200 gram pastýrma
2 yumurta
250 gram ekþi krema
Tuz, karabiber, muskat
Diðer:
Siyah kek kalýbý, yaðlanmýþ, 28 cm çaplý
Hazýrlama:
Un, tereyað, yumurta ve baharatý bir karýþtýrma
kabýna koyun ve düzgün bir hamur hazýrlayýn.
Hamuru birkaç saat soðuk bir yerde
dinlenmeye býrakýn.
Sonra hamuru açýn ve yaðlanmýþ siyah fýrýn
kabýna koyun. Hamuru çatalla birkaç yerden
delin.
Pastýrmayý hamurun üzerine daðýtýn.
Sos için yumurtalarý, ekþi kremayý ve baharatý
birbiriyle karýþtýrýn. Sonra içine kaþar ekleyin.
Karýþýmý pastýrmanýn üzerine dökün.
Fýrýnda piþirme süresi: 45 dakika
Raf seviyesi: 1
Keçi Peynirli Flan
Hamur için:
125 gram un
60 ml zeytinyaðý
1 tutam tuz
3-4 yemek kaþýðý soðuk su
Malzemesi için:
1 yemek kaþýðý zeytinyaðý
2 soðan
Tuz, karabiber
1 tatlý kaþýðý kekik, doðranmýþ
125 gram rikotta peyniri
100 gram keçi peyniri
2 yemek kaþýðý zeytin
1 yumurta
60 ml krema
20 electrolux
Diðer:
Siyah kek kalýbý, yaðlanmýþ, 28 cm çaplý
Hazýrlama:
Un, zeytinyaðý ve tuzu bir karýþtýrma kabýna
koyun ve kýrýntýlar oluþuncaya dek karýþtýrýn.
Üzerine su ekleyerek bir hamur oluþturun.
Hamuru birkaç saat soðuk bir yerde
dinlenmeye býrakýn.
Ardýndan hamuru açýn ve yaðlanmýþ kalýba
koyun. Hamuru çatalla birkaç yerden delin.
Tavaya 1 yemek kaþýðý zeytinyaðý koyun.
Soðanlarý soyun, ince piyazlýk doðrayýn ve
üstünü örterek yaðda 30 dakika kadar
kavurun. Tuzunu, karabiberini ekin ve yarým
çay kaþýðý kekik ekleyin.
Soðanlarý biraz soðumaya býrakýn, daha sonra
hamurun üzerine daðýtýn.
Rikotta peyniri ile keçi peynirini üzerine daðýtýn
ve zeytinleri ekleyin. Üzerine yarým çay kaþýðý
kekik serpin.
Son olarak yumurta ve kremayý birbiriyle
karýþtýrýn. Karýþýmý ken'in üzerine dökün.
Fýrýnda piþirme süresi: 45 dakika
Raf seviyesi: 1
Peynirli Flan
Malzemeler:
1,5 dilim orijinal Ýsviçre yufkasý
(dikdörtgen serilmeli)
500 gram rende kaþar
200 ml taze krema
100 ml süt
4 yumurta
Tuz, karabiber ve muskat
Hazýrlama:
Hamuru iyi yaðlanmýþ birn tepsisine serin.
Hamurun üzerini çatalla birbirine yakýn
yerlerden delin.
Kaþar rendesini eþit þekilde hamurun üstüne
daðýtýn.
Krema, süt ve yumurtalarý karýþtýrýn ve tuz,
karabiber ve muskat ile tatlandýrýn. Hepsini
tekrar karýþtýrýn ve kaþarýn üstüne dökün.
Fýrýnda piþirme süresi: 40 dakika
Raf seviyesi: 1
Peynirli Börek
Malzemeler:
400 gram beyaz peynir
2 yumurta
3 yemek kaþýðý doðranmýþ maydanoz
Karabiber
80 ml zeytinyaðý
375 gram yufka
Hazýrlama:
Beyaz peynir, yumurta, maydanoz ve
karabiberi karýþtýrýn.
Yufkanýn üzerini nemli bir bezle örterek
kurumasýný önleyin. Her birinin üstünü hafifçe
yaðlayarak, 4 yufkayý üstüste koyun.
Bunu, her biri 7 cm uzunluðunda olacak
þekilde 4 þerit halinde kesin. Her þeritin bir
köþesine 2 dolu yemek kaþýðý peynir
karýþýmýndan koyun ve yufkayý
çaprazlamasýna katlayarak bir üçgen
oluþturun.
Her böreði ters çevirerek fýrýn tepsisine koyun
ve üzerini fýrçayla yaðlayýn.
Fýrýnda piþirme süresi: 25 dakika
Raf seviyesi: 3
Beyaz Ekmek
Hamur için:
1 kilo un
1 küp yaþ maya veya 2 paket kuru maya
650 ml süt
15 gram tuz
Diðer:
Fýrýn tepsisi, yaðlanmýþ veya fýrýn kaðýdý
serilm
Hazýrlama:
Un ve tuzu büyük bir kabýn içine koyun.
Mayayý ýlýk suda çözün ve una ekleyin. Tüm
malzemeleri yoðurarak yumuþak bir hamur
kývamýna getirin.
Kullandýðýnýz unun cinsine göre, yumuþak bir
hamuru tutturabilmek için biraz daha fazla süt
gerekebilir.
Hamuru iki katýna kabarýncaya kadar bekletin.
Hamuru ikiye bölün, iki adet uzun ekmek
þeklini verin ve bunlarý, önceden yaðlamýþ
veya fýrýn kaðýdý sermiþ olduðunuz tepsiye
koyun.
Ekmekleri tekrar yarýdan ikiye bölün.
Piþirmeden önce üzerine biraz un serpin ve
keskin bir býçakla en az 1 cm derinliðinde,
çaprazlamasýna 3-4 kesik atýn.
Fýrýnda piþirme süresi: 55 dakika
Raf seviyesi: 1
Su çekmecesi üzerinden su ekleme:
300 ml
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOB98000X Recipe book

Tip
Recipe book