HOTPOINT/ARISTON CP65SP2 /HA S Kullanici rehberi

Kategori
Mikrodalgalar
Tip
Kullanici rehberi

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

Türkçe
Kullanım talimatları
FIRIN
İçindekiler
Kullanım talimatları,2
Uyarı,6
Teknik Servis,8
Cihazın tanıtımı,10
Cihazın tanıtımı,11
Kurulum,57
Başlangıç ve kullanım,60
Önlemler ve ipuçları,63
Bakım ve onarım,63
6
Elimine os líquidos presentes na tampa
antes de abri-la. Não feche a tampa de
vidro (se presente) se os queimadores
ou a chapa eléctrica ainda estiverem
quentes.
ATENÇÃO: Assegure-se de que o
aparelho esteja desligado antes de
substituir a lâmpada, para evitar a
possibilidade de choques eléctricos.
ATENÇÃO: O uso de protecções do plano
inadequadas pode causar incidentes.
Uyarı
DİKKAT: Bu cihaz ve erişilebilen bölümleri,
kullanım sırasında çok sıcak olur.
Dikkat etmek ve ısıtılan parçalara
dokunmaktan kaçınmak gerekir.
Eğer sürekli olarak gözetim altında
değiller ise, 8 yaşından küçük çocukları
uzak tutunuz.
Bu cihaz, eğer uygun şekilde gözetim
altında bulunuyorlar ise veya güvenli
şekilde cihazın kullanımı hakkında
eğitim almışlar ise ve ilişkin tehlikeler
göz önünde bulundurulur ise, 8 yaşından
itibaren çocuklar ve fiziksel, duyusal
veya mental kapasitelerden yoksun veya
tecrübe ve bilgi sahibi olmayan kişiler
tarafından kullanılabilir. Çocuklar, cihaz
ile oynamamalıdır. Temizlik ve bakım
işlemleri, denetimsiz olarak çocuklar
tarafından gerçekleştirilmemelidir.
DİKKAT: Gres yağları ve yağlar ile
korumasız küçük bir fırın bırakmak, tehlikeli
olabilir ve bir yangına neden olabilir.
Bir alevi/yangını su ile söndürmeye çalışmak
ASLA gerekmez, ancak cihazı kapatmak ve
örneğin bir kapak veya ateşe dayanıklı bir
kapak ile alevin üzerini örtmek gerekir.
Camın parçalanmasına neden olarak
yüzeyi çizebileceğinden, fırının cam
kapağını temizlemek için aşındırıcı ürünler
ve kesici metal spatulalar kullanmayınız.
Çekmecenin iç yüzeyleri (çekmece olan
modellerde) sıcak olabilir.
Cihazı temizlerken asla buharlı yada yüksek
basınçlı temizleyiciler kullanmayınız.
Açmadan önce, kapağın üzerinde mevcut
olan muhtemel sıvıları temizleyiniz. Cam
kapağı (mevcut olduğu durumlarda)
gaz brülörleri ya da elektrikli levha hala
sıcakken kapatmayınız.
DİKKAT: Muhtemel elektrik çarpmalarının
önüne geçmek için lambayı yenisi ile
değiştirmeden önce, cihazın sönük
olduğundan emin olunuz.
DİKKAT: uygun olmayan ocak
koruyucularının kullanılması, kazalara
neden olabilir.
8
En el SAT encontrará recambios, accesorios y productos
específicos para la limpieza y mantenimiento de su
electrodoméstico a precios competitivos.
ESTAMOS A SU SERVICIO
Assistência
! Nunca recorra a técnicos não autorizados.
Comunique:
o tipo de avaria;
o modelo da máquina (Mod.);
o número de série (S/N);
Estas últimas informações encontram-se na placa de
identicação situada no aparelho.
Teknik Servis
Dikkat:
Cihaz, muhtemel çalışma bozukluklarının tespit edilmesini
sağlayan otomatik bir teşhis sistemi ile donatılmıştır. Bu
bozukluklar ekranda aşağıdaki mesaj tipleri vasıtasıyla
gösterilir: “--F” ve arkasında sayılar.
Bu durumda teknik destek müdahalesi gerekir.
! Yetkili olmayan teknisyenlerden asla yardım almayınız.
Bu durumda şu bilgileri veriniz:
Arıza tipi;
Cihazın modeli (Mod.)
Seri numarası (S/N)
Bu bilgiler cihazın üzerinde yer alan özellikler etiketinde
belirtilmiştir
-
10
Descripción del aparato
Vista en conjunto
1 Quemador a gas AUXILIAR
2 Quemador a gas SEMI-RÁPIDO
3 Quemador a gas RÁPIDO
4 Quemador a gas TRIPLE CORONA
5 PARRILLA de placa de cocción
6 PANNEL DE CONTROL
7 DISPOSITIVO DE SEGURIDAD - Interviene si se apaga
accidentalmente la llama (derrame de líquidos, corrientes
de aire, ...) bloqueando la llegada del gas al quemador.
8 BUJÍA de encendido de los QUEMADORES A GAS
Descrição do aparelho
Vista de conjunto
1 Queimador a gás AUXILIAR
2 Queimador a gás SEMI-RÁPIDO
3 Queimador a gás RÁPIDO
4 Queimador a gás TRIPLA COROA
5 GRADE do plano de trabalho
6 PAINEL DE COMANDOS
7 DISPOSITIVO DE SEGURANÇA - Intervém se a chama
apagar-se por acaso (líquido vazado, correntes de ar... )
e bloqueia o fornecimento de gás ao queimador.
8 VELA para acender os QUEIMADORES A GÁS
Cihazın tanıtımı
Genel Bakgış
1 Yedek Gaz Yanıcı
2 Yarı Hızlı Gaz Yanıcısı
3 Hızlı Gaz Yanıcı
4 Uç Halkalı Gaz Yanıcısı
5 Ocak ızgarası
6 Kontrol Paneli
7 EMNİYET DÜZENEĞİ - alev kazara söndüğünde, gaz
çıkışını durdurur.
8 GAZ BRÜLÖRLERİ yakma bujisi
700
2
4
5
6
1
3
7
8
1
2
3
4
5
6
11
Descrizione dell’apparecchio
Pannello di controllo
1 Manopola BRUCIATORI del piano cottura
2 Spia TERMOSTATO
3 Manopola TERMOSTATO
4 Manopola PROGRAMMI
5 Manopola TIMER DI FINE COTTURA
Description of the appliance
Control panel
1 Hob BURNERS control knobs
2 Indicator light THERMOSTAT
3 THERMOSTAT Knob
4 SELECTOR Knob
5 COOKING TIMER Knob
Description de l’appareil
Tableau de bord
1 Boutons BRÛLEURS du plan de cuisson
2 Voyant THERMOSTAT
3 Bouton THERMOSTAT
4 Bouton PROGRAMMES
5 Bouton PROGRAMMATEUR FIN DE CUISSON
Descripción del aparato
Panel de control
1 Mandos de QUEMADORES de la encimera
2 Piloto TERMOSTATO
3 Mando TERMOSTATO
4 Mando de PROGRAMAS
5 Mando TEMPORIZADOR DE FIN DE COCCIÓN
Descrição do aparelho
Painel de comandos
1 Selector dos QUEIMADORES do plano de cozedura
2 Indicador luminoso TERMOSTATO
3 Selector do TERMOSTATO
4 Selector de PROGRAMAS
5 Botão TIMER DE FIM DE COZEDURA
Cihazın tanıtımı
Kontrol Paneli
1 Ocak YANICI kontrol düğmeleri
2 Gösterge lambası TERMOSTAT
3 TERMOSTAT Düğmesi
4 SEÇICI düğme
5 PIŞIRME ZAMAN AYARI Düğmesi
1 2 3 4 5 1 2 3 4 5
57
TR
Kurulum
! Yeni cihazııınızı çalıştırmadan önce, lütfen bu talimat
kitapçığını dikkatle okuyun. Cihazın emniyetli bir şekilde
kurulup çalıştırılmasıyla ilgili olarak önemli bilgiler içermektedir.
! Gelecekte kullanmak için lütfen bu çalıştırma talimatlarını
saklayın. Cihazın olası yeni sahiplerine vermeyi unutmayın.
! Cihaz, verilen talimatlara uygun olarak kalifiye bir
profesyonel tarafından kurulmalıdır.
! Gerekli olan herhangi bir ayarlama veya bakım, fırın güç
kaynağından çıkarıldıktan sonra gerçekleştirilmelidir.
Mutfaklar aşağıdaki teknik özelliklere sahiptir:
Cat. II2H3+
Oda havalandırması
Cihaz, yürürlükte olan ulusal kanunlara ve bunlara müteakip
düzenlemelere uygun olarak, yalnızca kalıcı olarak
havalandırılan odalara takılabilir. Cihazın takılı olduğu
oda, normal gaz yanışı işleminde gerekli olan havanın
sağlanması için yeteri kadar havalandırılmalıdır (hava
akışı takılan güçten kW başına 2 m
3
/ saatten daha düşük
olmamalıdır).
Izgaralar tarafından korunan hava girişlerinin, en az 100
cm
2
lik ara kesitine sahip bir borusu olmalıdır ve kısmi
tıkanıklığa dahi uğramayacak şekilde konumlandırılmalıdır
(bkz şekil A).
Ocak ızgarasının yüzeyi alev kontrolü aygıtına sahip
değilse, bu girişler, minimum 200 cm
2
olmak üzere, % 100
oranda genişletilmelidir. Hava akışı dolaylı bir şekilde yan
odalardan sağlandığında (bkz. şekil B), bunlar bir binanın
ortak alanları, yatak odaları veya yüksek yangın tehlikesine
sahip yerler olmadıkça, girişler yukarıda anlatıldığı gibi
dışarıya açılan havalandırma borularına sahip olmalıdır.
A
Yanıcı hava için
havalandırma açma
Kapı ile döşeme arasındaki
boşluğu arttırma
Bitişik
Oda
Havalandırma
gerektiren oda
A B
! Cihazın uzun süre kullanımından sonra, bir cam açmak
veya kullanılan fanların hızını arttırmak tavsiye edilir.
Yanan gazların atılması
Güvenli ve verimli doğal emme bacasına bağlı bir başlık ve
cihaz her açıldığında otomatik olarak çalışmaya başlayan
bir elektrikli fan kullanarak yanan gazların etkili bir şekilde
atılması temin edilmelidir (bkz. şekil).
Doğrudan dışarı
atılan dumanlar
Bir baca veya dallı bir boru sistemiyle dışarı
atılan dumanlar (fırın cihazları için saklanmıştır)
! Sıvılaştırılmış petrol gazları havadan ağırdır ve yerde
birikir, bu nedenle LPG silindir içeren tüm odalarda sızan
gazın kolayca çıkması için dışarıya açılan delikler olmalıdır.
Bu nedenle, LPG silindirleri kısmen ya da tamamen odalarda
veya zemin seviyesinin altındaki saklama alanlarında
kurulmamalı veya saklanmamalıdır (bodrum, vb.) Odada
yalnızca kullanılmakta olan silindir saklanmalıdır; ayrıca
bu silindir silindir sıcaklığının 50°C’nin üstüne çıkmasına
neden olabilecek ısı kaynaklarından da (fırın, baca, soba)
uzak tutulmalıdır.
Konumlandırma ve düzleştirme
! Cihaz ocak ızgarasının yüzeyininkini aşmayan yüksekliği
olan dolaplara takılabilir.
! Cihazın arkasıyla temasa eden duvarın yanmayan, ısıya
dayanıklı (T 90°C) malzemeden yapıldığından emin olun.
Cihazı düzgün bir şekilde kurmak için:
Mutfağa, yemek odasına veya stüdyo daireye (banyoya
değil) yerleştirin;
Ocak ızgarasının üstü dolaplardan yüksekse, cihaz
bunlardan en az 600 mm uzağa kurulmalıdır;
HOOD
420
Min.
min. 650 mm. with hood
min.
700 mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Fırın bir duvar dolabının altına
kurulacaksa, bu dolapla ocak
ızgarası arasında en az 420 mm
aralık olmalıdır.
Duvar kabinlere yanabilense, bu
uzaklık 700 mm’ye arttırılmalıdır
(bkz. şekil);
Panjurları fırının arkasına veya kenarlarına 200 mm
yakınlığa konumlandırmayın;
Herhangi bir başlık, ilgili çalıştırma talimatnamesinde
yazanlara uygun olarak takılmalıdır.
Düzleştirme
Cihazı düzleştirmek gerekliyse,
fırının altının her bir köşesindeki
ayarlanabilir ayaklıkları yerine
doğru vidalayın (bkz şekil).
Elektrik bağlantısı
Cihazın veri plakasında gösterilen yüke denk gelen
standartlaştırılmış bir ş takın (bkz Teknik Veri tablosu).
Cihaz, cihaz ve ana kablo arasında minimum 3 mm’lik
açıklığı olan çok kutuplu bir anahtar kullanılarak doğrudan
ana kabloya bağlanmalıdır. Anahtar gösterilen yüke
ve mevcut elektrik düzenlemelerine uygun olmalıdır
(topraklama kablosu anahtar tarafından kesilmemelidir).
Güç kablosu, herhangi bir zamanda 50°C’den yüksek
ısılarla temas etmeyecek şekilde konumlandırılmalıdır.
Cihazı güç kablosuna takmadan önce, şunlardan emin olun:
58
TR
Cihazın topraklandığından ve yasalara uygun olduğundan.
Prizin, veri plakasında belirtilen, cihazın maksimum
gücüne dayanabileceğinden.
Voltajın veri plakasında belirtilen değerler arasında
olduğundan.
Prizin cihazın şiyle uyumlu olduğundan Priz şle uyumlu
değilse, yetkili bir teknisyenden değiştirmesini isteyin.
Uzatma kablosu veya çoklu priz kullanmayın.
! Cihaz kurulduktan sonra, güç kaynağı kablosu ve elektrik
prizi kolaylıkla erişilebilir olmalıdır.
! Kabloyu bükmeyin veya sıkıştırmayın.
! Kablo düzenli olarak kontrol edilmeli ve sadece yetkili
teknisyenler tarafından değiştirilmelidir.
! Bu emniyet önlemlerine uyulmadığı takdirde üretici
sorumluluk kabul etmez.
Gaz bağlantısı
Gaz şebekesine veya gaz silindirine bağlantı, mevcut ulusal
kanunlara uygun olarak, ve cihazın bağlanacak olan gaza
uygunluğundan emin olduktan sonra (kapaktaki etikete
bakın), esnek bir lastik veya çelik bir hortum kullanılarak
gerçekleştirilebilir: Eğer durum böyle değilse, aşağıya
bakın). Bir silindirden likid gaz kullanırken, mevcut ulusal
kanunlara uygun olan bir basınç düzenleyicisi takın.
Bağlantıyı daha kolay yapmak için, gaz temini yan tarafa
döndürülebilir*: Hortum tutucunun yerini başlıkla değiştirin
ve cihazla birlikte verilen contanın yerini değiştirin.
! Gaz sağlayıcıdaki basıncın Yanıcı tablosu ve nozul teknik
özelliklerinde belirtilen değerlere uygun olduğundan emin
olun (bkz aşağısı). Bu cihazınızın, etkili bir enerji tüketimi
yapmasını sağlarken, aynı zamanda güvenli çalışmasını ve
uzun ömürlü olmasını sağlar.
Esnek bir lastik hortum kullanılarak gaz bağlantısı
Hortumun mevcut ulusal kanunlara uygun olduğundan emin
olun. Hortumun çapı şöyle olmalıdır: Likid gaz temini için
8 mm, metan gazı temini için 13 mm.
Bağlantı gerçekleştirildikten sonra, hortumun;
50°C sıcaklığın üzerindeki hiçbir parçayla temas
etmeyeceğinden,
Çeken veya bükücü kuvvetlere tabi olmayacağından,
bükülüp kıvrılmayacağından,
Bıçaklarla, keskin köşelerle veya hareket eden parçalarla
temas etmeyeceğinden ve sıkıştırılmayacağından,
Durumunun kontrol edilebilmesi için boylu boyunca
incelenmesinin kolay olacağından,
1500 mm’den kısa olacağından,
Her iki uca sıkı sıkı oturduğundan, mevcut ulusal kanunlara
uygun olan mandallar kullanılarak sabitlendiğinden emin
olunmalıdır.
! Eğer bu şartlardan bir veya daha fazlası yerine
getirilemezse, veya fırın sınıf 2 altsınıf 1 cihazlar için
listelenen şartlara göre takılması gerekiyorsa (iki dolap
arasına takılır), onun yerine esnek ve çelik bir hortum
kullanılmalıdır (bkz aşağısı).
Esnek, eksiz ve paslanmaz çelik boruyu dişli bir
eklentiye takmak
Hortumun ve contanın mevcut ulusal kanunlara uygun
olduğundan emin olun.
Hortumu kullanmaya başlamak için, cihazın üzerindeki
hortum tutucuyu çıkarın (cihazın üstündeki gaz kaynağı
girişi silindir vidalı 1 / 2 gaz erkek eklentisidir).
! Bağlantıyı hortum uzunluğu maksimum 2 metreyi
geçmeyecek şekilde gerçekleştirin, hortumun sıkışmadığından
ve hareket eden parçalarla temas etmediğinden emin olun.
Bağlantının sıkılığını kontrol etme
Kurulum işlemi tamamlandığında, sabunlu bir karışım
kullanarak hortum tesisatında sızıntı olup olmadığını kontrol
edin. Asla ateş kullanmayın.
Farklı tipteki gazlara uygun hale getirme
Cihazı, varsayılan tipteki gazdan başka tipteki bir gaza
uyumlu hale getirmek mümkündür (bu kapaktaki etikette
gösterilmiştir).
Ocak fırınını uyumlu hale getirmek
Ocak fırını yanıcıları için nozulları
değiştirme:
1. Ocak ızgaralarını ve yanıcıları
oturdukları yerden çıkartın.
2. 7 mm somun anahtarı kullanarak
nozulları gevşetin (bkz şekil), ve
bunları yeni tipteki gaza uygun olan
nozullarla değiştirin (bkz Yanıcı ve
Nozul teknik özellik tablosu).
3. Yukarıdaki talimatları tersten takip ederek tüm parçaları
değiştirin.
Fırın ocak yanıcılarının minimum ayarını ayarlama:
1. Kolu minimum konuma döndürün.
2. Alev küçük fakat ve sabit olana kadar, kolu çıkarın ve
tapa iğnesinin içinde veya yanında bulunan düzenleyici
vidayı ayarlayın.
! Cihaz doğal gaza bağlıysa, ayarlama vidası saat yönünün
tersi yönde gevşetilmelidir..
3. Yanıcı yanıyorken, kolun konumunu birkaç kere
minimumdan maksimuma ve tersine doğru hızla değiştirin,
ateşin sönmediğini kontrol edin.
! Fırın ocağı yanıcısı birincil hava ayarlaması gerektirmez.
! Cihazı farklı tipteki bir gazla kullanılabilmesi için
ayarladıktan sonra, eski etiketi, yeni tip gaza karşılık gelen
yeni bir etiketle değiştirin (bu etiketler Yetkili Teknik Destek
Merkezlerinde bulunmaktadır).
! Kullanılan gaz basıncı önerilen basınçtan farklı olursa
(veya az farklı olursa), “yönlendirilen gaz düzenlemesi”yle
ilgili ulusal kanunlara uygun olan bir basınç düzenleyicisi
giriş hortumuna takılmalıdır.
59
TR
Güvenlik zinciri
! Cihazın bir çocuğun fırın kapağına asılması gibi
kazara devrilmesini önlemek için, ürünle birlikte
verilen güvenlik zinciri TAKILMALIDIR!
Fırında vidayla sabitlenebilen (fırınla birlikte verilmez) bir
güvenlik zinciri bulunmaktadır; bu güvenlik zinciri cihazın
arkasından duvara, zincirin cihaza bağlı olduğuyla aynı
yükseklikte takılır.
Vidayı ve tespit vidasını cihazın arkasındaki duvarın
malzeme türüne göre seçin. Vidanın kafası 9 mm’den küçük
bir çaptaysa, rondela kullanılmalıdır. Beton duvarlarda en az
8 mm çapında ve 60 mm uzunluğunda vida gerekir.
Zincirin fırının arka tarafına ve duvara resimde gösterildiği
gibi sabitlendiğinden ve kurulum sonrasında gergin ve
zemin seviyesine paralel olduğundan emin olun.
ÖZELLİKLER ETİKETİ
Ocak Boyutları
(YxGWxÇ)
32,4 x 43,5 x 40,6 cm
Hacim
lt. 58
Güç kaynağı
voltajı ve
frekansı
Veri plakasına bakın
Yan
ıcılar
Veri plakas
ında gösterilen herhangi
bir gaz tipiyle kullanıma uygundur.
Bu cihaz asagidaki Avrupa Birligi
Direktiflerine uygundur:
- 12/12/06 tarihli (Alçak Basinç)
2006/95/CEE ve üzerinde yapilan
degisiklikler
- 15/12/04 tarihli (Elektromanyetik
Uyum) 2004/108/CEE ve üzerinde
yapilan degisiklikler
- 22/07/93 tarihli 93/68/CEE ve
üzerinde yapilan degisiklikler.
- 30/11/09 tarihli 2009/142/CEE (Gaz)
ve üzerinde yapilan degisiklikler.
- 2002/96/CE ve üzerinde yapilan
degisiklikler.
ENERGY
LABEL
Elektrikli fırınlar hakkında yönerge
2002/40/EC.
Düzenleme EN 50304-60350
Doğal konveksiyon için enerji
tüketimi –
ısıtma modu:
Normal mod
Zorlanm
ı
þ konveksiyon s
ı
n
ı
f
ı
için
beyan edilen edilen enerji tüketimi –
ı
s
ı
tma modu:
Pişirme.
Yanıcı ve nozul teknik özellik tablosu
Tablo 1 Likit gaz Doğal gaz
Yanıcı
Çap
(mm)
Isıtma
Gücü
kW (S.*)
By-pass
1/100
(mm)
Nozul
1/100
Nozul
1/100
(mm)
Akış oranı *
g/h
Akış oranı *
l/h
(mm)Nominal Azaltılmış G30 G31 G20
.3 Hızlı
0100 3.00 0.7 40 86 218 214 116 286
.2 Yarı-Hızlı
575 1.65 0.4 30 64 120 118 96 157
.1 Yedek
55 1.00 0.4 30 50 73 71 71 95
.4 Üçlü Halka 130 3.25 1.3 57 91 236 232 124 309
Besleme Basıncı
Nominal (mbar)
Minimal (mbar)
Maksimum (mbar)
28-30
20
35
37
25
45
20
17
25
* 15°C’de ve 1013 mbar’da – kuru gaz
Propan G31 P.C.S. = 50.37 MJ/kg
Bütan G30 P.C.S. = 49,47 MJ/kg
Doğal G20 P.C.S. = 37.78 MJ/m
3
60
TR
Başlangıç ve kullanım
Ocak Izgarasını Kullanma
Yanıcıları yakma
Her YANICI kolu için, ilgili yanıcı için alevin gücünü gösteren
komple bir halka vardır.
Ocak ızgarasının üzerindeki yanıcılardan birini yakmak için:
1. Bir ateş kaynağını veya gaz yakıcısını yanıcıya yaklaştırın.
2. YANICI koluna basın ve maksimum alev ayarına gelecek
şekilde saat yönünün tersine döndürün .
3. YANICI kolunu saat yönünün tersi yöne çevirerek alevin
şiddetini istediğiniz seviyeye ayarlayın. Bu minimum ayar
, olabilir, maksimum ayar olabilir, ya da ikisi arasındaki
herhangi bir yer de olabilir
Cihaza bir elektronik aydınlatma
cihaza takılmışsa* (şekile bakınız),
OCAK düğmesine basın ve ocak
yanana kadar saat yönünün aksi
istikametinde, minimum alev
ayarına döndürün. Düğme
bırakılırsa, yanıcı sönebilir. Eğer bu
olursa, işlemi tekrar edin, düğmeyi
daha uzun süre basılı tutun.
! Eğer alev yanlışlıkla sönerse, yanıcıyı kapatın ve tekrar
yakmayı denemeden önce en az 1 dakika bekleyin.
Cihazda alev kontrol ve emniyet aygıtı bulunmaktadır, alevin
yanmasını sağlamak ve aygıtı etkinleştirmek için YANICI
düğmesine yaklaşık olarak 2-3 saniye basılı tutun.
Yanıcıyı kapatmak için, düğme durma konumuna gelene
kadar çevirin .
Yanıcı kullanımıyla ilgili pratik tavsiyeler
Yanıcıların en etkili şekilde çalışması ve tüketilen gaz miktarını
azaltmak için, düz tabanı ve kapağı olan tencerelerin kullanılması
tavsiye edilir. Ayrıca yanıcının boyutuna uygun olmalıdırlar.
Ocak
Hýzlý (R)
Yarý Hýzlý (S)
Yardýmcý (A)
Üç Taçlý (TC)
Ø Kap çapý (cm)
24 - 26
16 - 22
10 - 14
24 - 26
! Tencereler kullanılırken ocak ızgarasının kenarlarını
kaplamadığından emin olun.
! Azaltıcı ızgarası olan modellerde, söz konusu ızgara çapı
12 cm’den az olan tencereler kullanıldığında, sadece yedek
yanıcı olarak kullanılmalıdır.
En iyi performansı alabilmek için: Bekler üzerinde her
tip kapkullanılabilir. Önemli olan kapların alt yüzeyinin
tamamen düzolmasıdır.
DİKKAT! Cam kapak, ısındığı
taktirde paramparça olabilir.
Kapatmadan önce, tüm brülörleri
veya olası elektrikli ocakları
söndürünüz. Yalnızca cam
kapaklı modellerle ilgilidir.
Fırını kullanma
! Izgara takıldığı zaman,
kilidin boşluğun arka
tarafında olduğundan emin
olunuz (resimlere bakınız).
! Cihazınızı ilk kullandığınız anda, boş fırını kapağı kapalı
olarak maksimum sıcaklıkta en azından yarım saat ısıtın.
Fıtını kapatıp fırın kapağını açmadan önce odanın iyi
havalandırıldığından emin olun. Cihaz, üretim sırasında
kullanılan koruyucu maddelerin yanmasından dolayı haf
hoş kokmayan bir koku yayabilir.
! Nesneleri hiçbir zaman doğrudan fırının dibine koymayın;
bu emaye kaplamanın zarar görmesini engeller.
1. SEÇÝCÝ düğmeyi çevirerek istediğiniz pişirme modunu
seçin.
2. TERMOSTAT düğmesiyle istediğiniz sıcaklığı seçin.
Pişirme modları ve önerilen pişirme sıcaklıkları için pişirme
tavsiye tablosuna bakınız (Pişirme Modlarına bakınız).
3. Yandığında, TERMOSTAT gösterge lambası fırının ayarlı
sıcaklığa kadar ısınıp ısınmadığını gösterir.
4. Pişirme sırasında aşağıdakileri yapabilirsiniz:
- SEÇÝCÝ düğmeyi çevirerek pişirme modunu değiştirebilir.
- TERMOSTAT düğmesini çevirerek sıcaklığı değiştirebilir.
- SEÇÝCÝ düğmeyi “0” konumuna çevirerek pişirmeyi
durdurabilirsiniz.
! Nesneleri hiçbir zaman doğrudan fırının dibine koymayın;
bu emaye kaplamanın zarar görmesini engeller.
! Tencereyi her zaman cihazla birlikte verilen rafa(raara)
koyun.
TERMOSTAT gösterge lambası
Bu yandığında, fırın ısı yayar. Fırının içi seçilen sıcaklığa
ulaştığında kapanır. Bu aşamada lamba termostatın
çalıştığını ve sıcaklığı sabit bir seviyede tuttuğunu
göstermek için arka arkaya yanıp, söner.
Fırın ışığı
Bu SEÇİCİ düğmeyle seçilerek açılır. Bir pişirme modu
seçilirken açık kalır.
* Sadece bazı modellerde mevcut.
61
TR
Soğutma fanı
Fırının dış sıcaklığını düşürmek için, bir soğutma fanı kontrol
paneli ile fırın kapağı arasında hava akışı sağlar.
! Pişirme tamamlanır tamamlanmaz, soğutma fanı fırın
yeterince soğuyana kadar çalışmaya devam eder.
Pişirme zaman ayarının kullanılması
1. Alarmı kurmak için, PİŞİRME ZAMAN AYARI düğmesini
saat yönünde yaklaşık tam bir tur döndürün.
2. Ýstediğiniz zamanı ayarlamak için düğmeyi saat yönünün
aksi istikametinde döndürün: PİŞİRME ZAMAN AYARI
düğmesinde gösterilen dakikaları kontrol panelindeki
göstergeyle hizalayın.
3. Seçilen süre geçtiğinde, bir sesli ikaz duyulur ve fırın kapanır.
4. Fırın kapalıyken pişirme zaman ayarı normal bir saat
gibi kullanılabilir.
! Fırını manüel olarak kullanmak için, başka bir deyişle, pişirme
zaman ayarını kullanmak istemiyorsanız, PÝÞÝRME ZAMAN
AYARI düğmesini sembolüne ulaşana kadar döndürün.
Pişirme modları
! 50°C ile MAX arasındaki bir sıcaklık değeri aşağıdakiler
hariç tüm pişirme modları için ayarlanabilir:
IZGARA (önerilen: sadece MAX güç seviyesine ayarlayın)
FIRINDA GÜVEÇ (önerilen: 200°C’ı aşmayın).
NORMAL FIRINmodu
Hem üst hemde alt ısıtma elemanları yanacaktır. Bu normal
pişirme modunu kullanırken, sadece bir pişirme rafının
kullanılması en idealidir. Birden fazla raf kullanılacaksa, ısı
eşit olmayan bir şekilde dağıtılacaktır.
PİŞİRME modu
Arka ısıtma elemanları ve fan açılır, böylece fırının tamamında
hassas ve tek düze bir ısı dağılımı sağlanır. Bu mod ısıya
duyarlı yiyecekleri (kabarması gereken kek ve börekler gibi)
pişirmeye ve 3 rafta aynı anda “kurabiye” yapmaya uygundur.
HIZLI PİŞİRME modu
Isıtma elemanları ve fan, fırın içerisinde sürekli ve tek düze ısı
dağılımı sağlamak için etkin hale getirilir. Bu pişirme modunda
ön-ısıtmaya gerek yoktur. Bu mod özellikle hazır yiyecekleri
çabucak pişirmek için uygundur (dondurulmuş veya önceden
pişirilmiş). Sadece bir pişirme rafı kullanılarak iyi sonuç alınır.
ÇOKLU mod
Bütün ısıtma elemanları (üst, alt ve dairesel) açılır ve fan
çalışmaya başlar. Fırın içerisindeki ısı sabit kaldığı için,
hava yiyeceği eşit biçimde pişirir ve kızartır. Aynı anda iki
raf kullanılabilir.
PIZZA modu
Dairesel ısıtma elemanları ve fırının altındaki elemanlar
açılır ve fan devreye sokulur. Bu kombinasyon, özellikle
alttaki elemandan, önemli miktarda ısı üreterek fırını hızla
ısıtır. Aynı anda birden fazla raf kullanıyorsanız, pişirme
işleminin yarısında tabaklarının konumunu değiştirin
IZGARA modu
Üst ısıtma elemanın orta bölümü açılır. Yüksek yüzey
sıcaklığına ihtiyaç duyan yiyecekler için yüksek ve doğrudan
ızgara ısısı tavsiye edilir (dana eti ve biftek, bonle ve
antrekot). Bu pişirme modu sınırlı miktarda enerji kullanır
ve küçük parçaları ızgara yapmaya uygundur. Köşelere
yerleştirilirse iyi pişirilemeyeceği için yiyeceği rafın ortasına
koyun.
FIRINDA GÜVEÇ modu
Üst ısıtma elemanı ve fan çalışmaya başlayacaktır.
Özelliklerin bu kombinasyonu fırın içerisindeki zorunlu hava
devirdaimi vasıtasıyla ısıtma elemanları tarafından sağlanan
tek yönlü ısı yayılımının etkinliğini arttırır. Bu yiyeceğin
yüzeyden yanmasını engeller ve ısının yiyeceğin içerisine
nüfuz etmesini sağlar.
! IZGARA ve FIRINDA GÜVEÇ pişirme modları fırının
kapağı kapalıyken gerçekleştirilmelidir.
Et şişi
Et şişini etkinleştirmek için, şunları yapın:
a) Damlama kabını 1. rafa yerleştirin.
b) Et şişi desteğini 3. rafa konumlandırın ve şişi yandan
takarak, sağlanan delikten geçirin.
c) Et şişini, fırın düğmesini veya konumuna
çevirerek çalıştırın.
Pratik pişirme önerileri
! Fan yardımlı pişirme sırasında raarı konum 1 ve 5’e
yerleştirmeyin. Çünkü doğrudan gelen aşırı ısı, ısıya duyarlı
yiyecekleri yakabilir.
! IZGARA ve FIRINDA GÜVEÇ pişirme modlarında, özellikle
et şişini kullanırken, pişirme artıklarını (yağ ve/veya yağ
artığı) toplamak için damlama kabını konum 1’e yerleştirin.
ÇOKLU
2’de daha fazla ısıya ihtiyaç duyan yiyecekleri yerleştirmek
için konum 2 ve 4’ü kullanın.
Damlama kabını alta ve rafı üste yerleştirin.
IZGARA
Rafır 3 veya 4. konuma yerleştirin. Yiyeceği rafın ortasına
koyun.
Güç seviyesini maksimuma ayarlamanızı öneririz. Üst
ısıtma elemanı bir termostat tarafından düzenlenmektedir
ve daima sabit bir düzeyde çalışmayabilir.
62
TR
Pişirme
modlarý
Normal
Fırın
Pişirme
Modu
Hızlı
Pişirme
Çoklu
pişirme
Pizza
Modu
Izgara
Fırında
Güveç
Ağırlık
(kg cinsinden)
1
1
1
-
1
0,5
1
0,7
0,5
1,2
0,6
0,4
0,7
0,7
0,5
0,3
0,4
0,5
0,3
0,5
0,4
0,4
0,4
0,3
0,6
0,2
1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
1,5
0,5
1
1
0,7
0,6
0,6
0,8
0,4
0,8
0,6
0,6
1
4 ve 6
1,0
1,5
1,0
1,5
1,5
1,5
1,5
1,5
Ön ısıtma
süresi
(dakika)
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
15
10
10
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
5
5
10
10
5
5
5
Önerilen
sıcaklık
200
200
200
180
180
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
250
200
220
200
200
180
220
200
200
180
210
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
220
220
180
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
200
200
200
200
200
Pişirme
süresi
(dakika)
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
20-25
15-18
45
10-12
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
15-20
25-30
60-70
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
80-90
70-80
70-80
55-60
30-35
70-80
70-80
70-75
Raf
Konumu
3
3
3
3
3
3
2 veya 3
3
3
2 ve 4
2 ve 4
2 ve 4
1 ve 3 ve 5
1 ve 3 ve 5
1 ve 3 ve 5
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2 ve 4
3
2
2 ve 4
2
2
2 ve 4
2 ve 4
2
2 ve 4
3
3
2
2 veya 3
4
4
4
4
3 veya 4
4
4
4
4
4
-
-
-
2
2
2
2
2
Yemekler
Ördek
Dana rozbif veya biftek
Domuz kızartması
Kurabiye (hamur işleri)
Turta
Turta
Meyveli kek
Üzümlü kek
Pandispanya
Gözleme (2 rafta)
Küçük çörekler (2 rafta)
Peynirli poğaca (2 rafta)
Profiterol (3 rafta)
Kurabiye (3 rafta)
Beze (3 rafta)
Dondurulmuş yiyecek
Pizza
Kabaklı ve karidesli pay
Ispanaklı börek
Çiğ Börek
Lazanya
Kek
Tavuk parçaları
Önceden pişirilmiş yiyecek
Piliç kanadý
Taze Yiyecek
Kurabiye (hamur iþleri)
Üzümlü kek
Peynirli poğaça
Pizza (2 rafta)
Lazanya
Kuzu
Piliç kızartma + patates
Uskumru
Üzümlü kek
Profiterol (2 rafta)
Kurabiye (2 rafta)
Pandispanya (1 rafta)
Pandispanya (2 rafta)
Börek
Pizza
Dana rozbif veya biftek
Tavuk
Dil balığı ve supya
Kalamar ve karides kebabı
Supya
Morina filetosu
Izgara sebze
Dana bonfile
Sosis
Köfte
Çiroz
tost (veya tost ekmeği)
Et şişiyle (varsa)
Dana şiş
Tavuk şiş
Kuzu şiş
Tavuk ızgara
Supya
Et şişiyle (varsa)
Dana şiş
Kuzu şiş
Tavuk (şiş) + patates (kızartma)
Pişirme tablosu
PIZZA
Hafif bir aluminyum pizza tavası kullanın. Cihazda
bulunan rafa yerleştirin.
Kıtır kıtır bir kabuk elde etmek için, kabuğun pişirme
süresi boyunca yayılarak biçim almasını önlemesi
nedeniyle damlama tavasını kullanmayın.
Pizzada çok fazla malzeme bulunuyorsa, pişirme
işleminin yarısında pizzanın üzerine mozella peyniri
koymanızı öneririz.
63
TR
Önlemler ve ipuçları
! Bu cihaz uluslar arası emniyet standartlarına uygun olarak
tasarlanmış ve üretilmiştir. Aşağıdaki uyarılar güvenlik
nedenleri için verilmiş olup, dikkatle okunmalıdır.
Genel emniyet
Talimatnameyle beraber bir adet sınıf 1 (yalıtılmış)
veya sınıf 2 altsınıf 1 (iki dolap arasına yerleştirilen)
cihaz gelmektedir.
Verilmiş olan talimatlar sadece kitapçıkta ve sicil
plakasında sembolü bulunan ülkeler için geçerlidir.
Cihaz, meskenlerde kullanılmak üzere tasarlanmış olup
profesyonel kullanım amaçlı değildir.
Cihaz dış alanlara takılmamalıdır, üstü kapalı olsa bile.
Cihazı yağmura ve fırtınalara maruz bırakmak son derece
tehlikelidir.
Cihazı yerinden hareket ettirirken daima fırının yan
taraarında bulunan tutma kulplarından yararlanınız.
Cihaza ayaklarınız çıplakken ya da elleriniz veya
ayaklarınız ıslak ya da nemliyken dokunmayınız.
Cihaz, sadece yetişkin kişiler tarafından ve bu
kitapçıkta aktarılan talimatlara göre, yemek pişirmek
amaçlı kullanılmalıdır. Her türlü diğer kullanımlar
(örneğin: ortam ısıtması) uygunsuz ve bu nedenle
tehlikeli bulunur. Üretici rma uygunsuz, hatalı ve
mantık dışı kullanımlardan kaynaklanan muhtemel
zararlardan sorumlu tutulamaz.
Cihazın kullanımı sırasında ısıtma elemanları ile
fırının bazı kısımları çok sıcak duruma gelir. Bunlara
dokunmamaya dikkat ediniz ve çocukları uzak tutunuz.
Diğer beyaz eşyalara ait kabloların fırının sıcak
kısımlarına temas etmesini önleyiniz.
Havalandırma ve ısı dağıtma açıklıklarının üstü asla
örtülmemelidir.
Fırın kapağını açma kulpunu tam ortasından tutunuz:
yan taraarı sıcak olabilir.
Fırına yemek koyarken veya geri alırken her zaman fırın
eldivenleri kullanın.
Kapları fırına sürerken veya fırından çıkartırken daima
fırın eldiveni kullanınız.
Cihaz kullanımdayken yanında asla yanıcı sıvılar (alkol,
petrol, vs) kullanmayın.
Cihazın kullanılmadığı zamanlarda düğmelerin daima
“●”/“” konumunda olduğundan emin olunuz.
Fişi prizden çekerken kablosundan değil şin kendisinden
tutarak çekiniz.
Fişi elektrik şebekesinden çekmeden, temizlik veya
bakım müdahalelerinde bulunmayınız.
Arıza halinde onarmak amacıyla mekanizmaları
kurcalamayınız. Teknik servis ile irtibata geçiniz (Teknik
servis bölümüne bakınız).
Yerine oturmayan ya da deforme olmuş tencereleri
kullanmayınız.
Ocak bir kaide üzerine konursa, gerekli almak kaide
kaymasýný ocak önlemek için önlemler.
Cihaz; (çocuklar dahil) ziki, duyusal ya da zihinsel
kapasiteleri kısıtlı kişiler tarafından kullanılamayacağı
gibi, güvenliklerinden sorumlu bir kişinin gözetimi altında
bulunmadıkça veya cihazın kullanımı hakkında ön bilgiler
almış olmadıkça, deneyimsiz ve ürüne fazla bir alışkanlığı
bulunmayan kimseler tarafından da kullanılmamalıdır.
Çocukların cihazla oynamasına izin vermeyin.
Cihaz harici bir otomatik zaman ayarı veya ayrı bir
uzaktan kumanda sistemi ile çalıştırılacak şekilde
tasarlanmamıştır.
İmha Etme
Paketleme maddesini imha ederken: Paketin tekrar
kullanılabilmesi için yerel kanunlara uyun.
Elektrik Atık ve Elektronik Ekipmanlarla (WEEE) ilgili olan
Avrupa Yönergesi 2002/96/EC, ev içi cihazların normal
şehiriçi atık döngülerinin kullanılarak imha edilmemesi
gerektiğini belirtmektedir. Ömrü biten cihazlar tekrar
kullanım maliyetini iyileştirmek ve makine içindeki
maddeleri geri döndürmek için ayrı olarak toplanmalıdır,
bu aynı zamanda atmosfere ve kamu sağlığına olan olası
hasarları da önler. Tüm ürünlerin üzerinde işaretli olan
üzerine çarpı atılmış çöp kutusu, mal sahibine ayrı atık
toplaması ile ilgili yükümlülüğünü hatırlatmaktadır.
Ömrü biten cihazlar kamu atık toplama hizmeti tarafından
toplanabilir, bölgedeki uygun olan toplama bölgelerine
götürülebilir, veya mevcut ulusal yasalar izin veriyorsa,
aynı yapıdaki yeni bir ürünü almak için bayiye götürülüp
değiştirilebilir.
Ev içi cihaz üreten tüm büyük üreticiler, eski ve
kullanılmayan cihazların toplanması ve imha edilmesi
sistemlerinin yaratılması ve düzenlenmesine
katılmaktadır.
Çevreye saygılı olma ve koruma
Fırın ikindi saatleri ile sabahın ilk saatleri arasında kalan
zaman diliminde çalıştırıldığı takdirde elektrik şirketlerinin
emilim yükünün azaltılmasına katkı sağlanır.
IZGARA modunu kullanırken fırın kapağını her zaman
kapalı tutun: Bu enerji tasarruf etmenizi sağlarken
(yaklaşık % 10) daha iyi sonuçlar verecektir.
Kapak contalarını düzenli olarak kontrol edin, onları
silerek temizleyin ve birikinti olmadığından emin olun,
böylece kapağa tam oturarak, ısı dağılmasını önlerler.
Bakım ve onarım
Cihazı kapatma
Cihazın üzerinde herhangi bir yapmadan önce onu elektrik
kaynağından çıkartın.
Cihazı temizleme
Paslanmaz çelik veya emaye kaplı dış taraar ve lastik
contalar, ılık suya ve normal sabuna batırılmış bir sünger
kullanılarak temizlenebilir. Ýnatçı lekeleri çıkarmak için
özel ürünler kullanın. Temizledikten sonra, iyice durulayın
ve tamamen kurutun. Aşındırıcı tozlar veya çürütücü
maddeler kullanmayın.
Temizliği daha kolay kılmak için, fırın düğmeleri,
yanıcı başlıkları, alev dağıtıcı halkaları ve yanıcıları
çıkarabilirsiniz; onları sıcak suda ve aşındırıcı olmayan
deterjanla yıkayın, tamamen kurutmadan önce üzerindeki
tüm yanık kalıntılarının çıktığından emin olun.
64
TR
Alev kontrolü emniyeti aygıtının* içsel kısmını düzenli
olarak temizleyin.
Fırının içi, her kullanımdan sonra, halen ılıkken,
temizlenmelidir. Sıcak su ve deterjan kullanın, iyice
durulayın ve yumuşak bir giysiyle kurulayın. Aşındırıcı
ürünler kullanmayın.
Fırın kapağının camlı kısımlarını bir sünger ve aşındırıcı
olmayan temizlik ürünüyle temizleyin, sonra yumuşak bir
giysiyle tamamen kurulayın. Sert aşındırıcı maddeler
veya keskin metal kazıma aletleri kullanmayın, bunlar
yüzeyi çizebilir ve camın çatlamasına neden olabilir.
Aksesuarlar günlük çanak çömlek gibi yıkanabilir, hatta
bulaşık makinesinde bile yıkamak güvenlidir.
Temizlik işlemini sadece fırın soğukken yapınız.
Metal kısımlar, özellikle baskı serigrali bölümler, çözücü
veya aşındırıcı deterjanlar ile silinmemeli; tercihen
su ile ıslatılmış bir bez veya sıvı bulaşık deterjanı
kullanılmalıdır.
Paslanmaz çelik yüzeyler üzerinde eğer uzun süre kireçli
su veya çözücü içeren (fosfor ihtiva eden) deterjanlar
bekletilirse yüzey lekeli kalabilir.
Temizlik sonrasında yüzeylerde mutlaka iyi bir durulama
ve kurutma yapılması tavsiye edilir.
! Cihaz üzerinde asla buharlı temizleyici veya basınçlı
temizleyici kullanmayın.
Fırın contalarını gözden geçirme
Fırının etrafındaki kapak contalarını düzenli olarak kontrol
edin. Contalar zarar görmüşse, lütfen en yakın Yetkili Satış
Sonrası Hizmet Merkeziyle görüşün. Contalar değiştirilene
kadar fırının kullanılmamasını tavsiye ederiz.
Gaz tapası bakımı
Zaman içinde, tapa sıkışabilir veya döndürmesi zorlaşabilir.
Bu meydana gelirse, tapa değiştirilmelidir.
! Bu işlem, üretici tarafından yetki verilen kalifiye bir
teknisyen tarafından gerçekleştirilmelidir.
Fırının ampulünü değiştirme
1. Fırını elektrik kaynağından
çıkardıktan sonra, lamba
prizini kaplayan cam kapağı
kaldırın (bkz şekil).
2. Ampulü gevşetin ve
benzer bir taneyle değiştirin:
voltaj 230 V, watt 25 W,
başlık E 14.
3. Kapağı değiştirin ve fırını
elektrik kaynağına tekrar
bağlayın.
! Ortamı aydınlatmak amacıyla fırın lambasını kullanmayınız.
195104109.00
09/2012 - XEROX FABRIANO
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

HOTPOINT/ARISTON CP65SP2 /HA S Kullanici rehberi

Kategori
Mikrodalgalar
Tip
Kullanici rehberi
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur: