13
GAZ ALEVLER‹N‹N KULLANIMIYLA ‹LG‹L‹ TAVS‹YELER
FIRIN KULLANIMIYLA ‹LG‹L‹ B‹RKAÇ TAVS‹YE
GELENEKSEL FIRINI KULLANIMI HAKKINDA
TAVS‹YELER (GAZLI VEYA ELEKTR‹KL‹)
Piflirme, iflin bafl›nda büyük alevle yap›laca¤›ndan ayar
dü¤mesi önce büyük alev üzerine getirilmeli daha
sonra ise ihtiyaca göre ayarlanmal›d›r. Alevin d›fl yüze-
yi iç çekirde¤ine göre çok daha fazla s›cakt›r; dolay›-
s›yla alevlerin uçlar› tencerenin dip k›sm›na temas et-
melidirler. Tencerenin d›fl›na taflan alevler lüzumsuzdur
bir enerji (gaz) israf›na yol açarlar.
Elektrikli ocaklar›n (tablalar›n) aksine gaz ocaklar› üze-
rine konulan tencerelerin tabanlar›n›n düz olmas› ge-
rekmez. Tencerenin taban›na temas eden alevler ›s›y›
tümüne yayarlar.
Gaz ocaklar› için özel tencerelere gerek yoktur ama yi-
ne de bilinmelidir ki ince cidarl› (duvarl›) tencereler
›s›y› kal›n cidarl› tencerelere göre daha çabuk iletirler.
Is› tencerenin taban yüzeyinin her noktas›na eflit olarak
da¤›t›lmad›¤›ndan yemeklerinde sadece baz› bölümle-
rinin ›s›t›lma di¤er taraflar›n›n ayn› flekilde ›s›t›lamama
Geleneksel piflirme
S›cakl›k yukar›dan ve afla¤›dan yay›l›r, dolay›s› ile orta
raf› kullanmak tercih edilebilir. fiayet piflirilen yeme¤in
alt› veya üstü daha fazla piflirilmek isteniyorsa bir üst raf
veya bir alt tepsi konumu kullan›labilir.
Konvansiyonel piflirme:
S›cakl›k daha önceden ›s›t›lm›fl havan›n f›r›n›n iç arka
duvar›na yerlefltirilmifl fan ile f›r›n içi haznesinde her
yöne da¤›t›lmas› fleklinde yemeklere etki eder.
S›cakl›k f›r›n›n içindeki her noktaya eflit flekilde ve ayn›
zamanda da¤›t›ld›¤› için, bu piflirme yöntemi ayn› anda
birkaç yeme¤in birden birkaç rafa konularak piflirilmesi-
ni sa¤lar.
Bu flekilde havadaki rutubetin al›nmas›yla daha kuru bir
ortamda piflen yemeklerin koku ve tatlar› birbirine
kar›flmam›fl olur. Birkaç rafta birden piflirebilme imkan›
ayn› zaman zarf›nda birbirinden farkl› birkaç yemek bir-
den haz›rlanmas›n›n sa¤lar. A yr›ca üç ayr› tepside bir-
birinden de¤iflik kekler ve pizzalar haz›rlayarak ister
hemen yiyebilir, isterseniz de dondurarak saklaya-
bilirsiniz.
Her halükarda f›r›n tek raf›yla da kullan›labilir, böyle kul-
lan›ld›¤›nda en alt raf› kullanmak yeme¤in daha iyi
piflmesi aç›s›ndan uygundur. Bu f›r›n, ayr›ca donmufl
g›dalar›n çözülmesi aç›s›ndan da çok faydal›d›r.
Konservelerin sterilizasyonunda, meyveli fluruplar›n
haz›rlanmas›nda ve meyve ile mantar kurutulmas›nda
da f›r›ndan yararlan›labilir.
Çok Fonksiyonlu F›r›n ‹le Piflirme:
Bu tipteki f›r›nla geleneksel, konvansiyonel, ani ›s›tma
ve grill'i piflirme ifllemleri tatbik edilebilir; bu fonksiyon-
lar›n kullan›m› piflirilmifl yeme¤in optimizasyonu (daha
iyi hale getirilmesi) içinde önemli birer etkendir.
Tatl›lar›n piflirilmesi:
Aksi tavsiye edilmedikçe kullan›mdan en az 10 dakika
öncesinden f›r›n› ›s›t›n›z. Kabarmas›n› istedi¤iniz ye-
mekleri (tatl›lar›) piflirirken f›r›n kapa¤›n› açmayan›z
(sufle ve mayal› tatl›lar)... içeri s›zan so¤uk hava kabar-
malar›n› önleyebilir. Tatl›lar›n piflip piflmedi¤ini kontrol
etmek için hamurlar›n içine bir çubuk sokabilirsiniz;
e¤er çekti¤inizde çubuk kuru olarak ç›karsa tatl› dozun-
da piflmifl demektir. Bu ifllemi yapabilmek için piflme
süresinin en az dörtte üçlük k›sm›n›n geçmifl olmas›
gereklidir.
Ana hatlar›yla flunlar› haf›zan›za kaydediniz: bir yemek
yüzeyinde piflmifl ama iç k›sm› yeteri kadar piflmemifl-
se daha düflük bir ›s›da daha uzun süreli bir piflirmeye
ihtiyac› var demektir. Tam tersine bir yemek kurumuflsa
daha yüksek ›s›da daha k›sa sürede piflirilmesi gereki-
yordur.
Etlerin piflirilmesi:
F›r›nda piflirilecek etin miktar› en az 1 kg. olmal›d›r, ak-
si halde çok fazla kuru olarak ç›kar. ‹yice k›zarm›fl (nar
gibi) etler istiyorsan›z az ya¤ kullan›n›z. E¤er et az ya¤-
l› ise zeytin ya¤› veya tereya¤› kullan›lmas› gereksizdir.
E¤er etin bir yüzeyi ya¤la kapl›ysa, f›r›na bu k›sm› üste
gelecek flekilde koyunuz. Eriyen ya¤ alt›n› da yeteri ka-
dar ya¤land›racakt›r. K›rm›z› etler piflirilmeden önce
dolaptan en az bir saat evvelinden ç›kar›lmal›d›rlar ak-
si takdirde ani ›s› de¤iflimi sertleflmelerine neden olabi-
lir. Bir ›zgara, özellikle de k›rm›z› et ise, piflirilme ifllemi-
nin bafl›nda tuzlanmamal›d›r, zira tuz etten suyu ve
kan›n›n çekilmesine yol açar, böylece üzerinin tatl› bir
k›zarm›fl kabukla örtülmesine engel olur.
durumu oluflabilir. Dolay›s›yla ile taban› ince olan ten-
cerelerde yemeklerin devaml› kar›flt›r›larak piflirilmesi
laz›md›r. Kal›n tabanl› tencerelerde ›s› da¤›l›m› daha iyi
ve eflit bir biçimde gerçekleflmektedir.
Çok küçük tencereler kullan›lmas›n›n tavsiye etmeyiz.
Genifl ve alçak kenarl› tencereler daha iyi ve çabuk
›s›nma aç›s›ndan dar ve yüksek tencerelerden daha
uygundurlar.
Büyük gaz oca¤› üzerine küçük tencere koyarak piflir-
me süresini k›saltamazs›n›z. Bu flekilde ancak gaz is-
raf› oluflur.
Do¤ru kullan›m küçük tencerelerin küçük ocak üzerine,
büyük tencerelerinde büyük ocak üzerine oturtul-
mas›d›r. Kapa¤› kapal› tencere ile piflirmekte ›s›-enerji
sarfiyat›n› azaltan bir etkendir.