electrolux 11
Hazýrlama:
Patatesleri yýkayýp soyun, dörde bölün ve 25
dakika boyunca tuzlu suda haþlayýn, ardýndan
suyunu süzün ve patatesleri dilim dilim kesin.
Taze soðanlarý yýkayýn ve ince ince dilimleyin.
Sarmýsak diþlerini soyun ve dilimleyin. Soðan
ve sarmýsaðý, küp domateslerle karýþtýrýn.
Somon filetolarýný bir limonun suyuyla ýslatýn
ve suyunu çekmesini bekleyin. Daha sonra
kurulayýp, üstüne tuz ve karabiber ekin.
Sebzeleri ve patatesi karýþtýrýn ve önceden
yaðlanmýþ, ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýna
koyun, baharatlayýn ve üzerine somon
filetolarýný yerleþtirin.
Üzerine sebze suyu ve beyaz þarabý ekleyin,
biberiye ve kekiði üzerine serpin.
– Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
– Raf seviyesi: 3
Kremalý ve Ançüezli Patates
Malzemeler:
• 8-10 patates
• 2 soðan
• 125 gram ançüez
• 300 ml taze krema
• 2 yemek kaþýðý galeta unu
• Karabiber
• kekik, taze doðranmýþ
• 2 yemek kaþýðý tereyaðý
Hazýrlama:
Patatesleri yýkayýn, soyun ve ince ince
dilimleyin. Soðanlarý soyun ve piyazlýk
dilimleyin.
Ateþe dayanýklý bir fýrýn kabýný tereyaðlayýn.
Patates ve soðanlarýn üçte birini kaba koyun.
Üzerlerine ançüezlerin yarýsýný koyun,
üzerlerine yine üçte bir patates-soðan karýþýmý
koyun. Ançüezlerin geri kalanýný üzerlerine
daðýtýn. Bunun üzerine soðan-patateslerin geri
kalanýný koyun. En üst tabakada soðan ve
patatesler kalmalýdýr.
Karabiber ekin ve kekikleri serpin.
Ançuezin tuzlu suyunu üzerine gezdirin ve
kremayý ekleyin. Galeta ununu daðýtýn ve
üzerine küçük parçalar halinde tereyaðýný
daðýtýn.
– Fýrýnda piþirme süresi: 60 dakika
– Raf seviyesi: 3
Balýk Dolma (Alabalýk)
Malzemeler:
• 4 alabalýk, yakl. 250 gram
• Tuz, karabiber, kýrmýzý biber ve köri
Hazýrlama:
Alabalýklarý yýkayýn, kurulayýn ve içine ve
dýþýna limon sýkýn.
Limon suyunun biraz çekmesini bekleyin ve
ardýndan tuz ve karabiberle baharatlayýn.
Balýklarý, delikli fýrýn seviyesinde, paslanmaz
çelik bir kabýn içine koyun.
– Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarý: 450 ml
– Fýrýnda piþirme süresi: 30 dakika
– Raf seviyesi: 3
Kek
Limonlu Sünger Kek
Hamur için:
• 250 gram tereyaðý
• 200 gram þeker
• 1 paket vanilya þekeri
• 1 tutam tuz
• 4 yumurta
• 150 gram un
• 150 gram niþasta
• 1 silme tatlý kaþýðý kabartma tozu
• 2 limon kabuðunun rendesi
Sos için:
• 125 ml limon suyu
• 100 gram pudra þekeri
Diðer:
• Siyah düz kek kalýbý, 30 cm uzunluðunda
• Yaðlamak için margarin
• Bisküvi kýrýntýsý
Hazýrlama:
Tereyaðýný, þekeri, limon kabuðunu, vanilya
þeke rini ve tuzu bir karýþtýrma kabýna koyu n ve
köpürterek karýþtýrýn. Ardýndan birer birer
yumurtalarý içine kýrýn ve tekrar köpürterek
karýþtýrýn.
Un ve niþastayla karýþtýrdýðýnýz kabartma
tozunu bu karýþýma ekleyin ve karýþtýrýn.
Hamuru, önceden yaðlanmýþ ve un veya
bisküvi kýrýntýsý serpilmiþ olan kek kalýbýna
dökün, üstünü düzleþtirin ve fýrýna koyun.
Kek piþtikten sonra, limon suyu ve pudra
þekerini karýþtýrýn. Piþmiþ keki bir alüminyum
folyonun üzerine çevirin.
Sosun dýþarý akmamasý için alüminyum
folyoyu kekin kenarlarýndan yukarý kaldýrýn.
Keki tahta bir çubukla birkaç yerden delin ve
sosu bir fýrçayla sürün.
Sosu çekmesi için keki biraz beklemeye býrakýn.
– Fýrýnda piþirme süresi: 75 dakika
– Raf seviyesi: 1