17
ve sularý toplamak için damlama tepsisini
yerleþtiriniz. Eðer piþirme süresi kýsa ise
üzerine ekleyeceðiniz sosu hemen
koyunuz. Aksi taktirde piþmenin son
yarým saatinde ekleyiniz. Eti önce yüksek
ýsýda piþirmeye baþlayýnýz. Piþmenin
bitiþine doðru ýsýyý düþürünüz. Beyaz etleri
piþirirken piþirme boyunca ýsýyý düþük
tutunuz. Etin piþme derecesini anlamak
için ete bir çatal ile bastýrýnýz eðer çatal
ete batýyorsa piþmiþ demektir. Piþme
iþlemi bittikten sonra etin suyunun
çekilmesi için en az 15 dk bekledikten
sonra eti kesiniz.
Daha sonra servis tabaðýna alarak
fýrýnýn içerisinde en düþük sýcaklýkta
tutarak sýcak kalmasýný saðlayýnýz.
Izgara Yapma
Etin ýzgara yapýlmaya uygunluðunu
kontrol ediniz. Etler veya sakatatlar
genellikle dilim ve parçalar halinde çeþitli
ölçülerde kesilirler. Ancak genellikle pek
kalýn olmazlar. Kümes hayvanlarý
genellikle ortadan ikiye bölünürler. (Örn:
balýk, þiþ kebaplýk et, deniz mahsulleri,
dolmalýk biber, patlýcan gibi). Et ve balýk
daima ýzgaranýn üzerine konulmalý ve
hafifçe fýrça ile yað sürülmelidir. Etlerin
piþmesinden sonra üzerine tuz
eklenmelidir. Fakat balýklarýn tuzlarý
piþirmeye baþlanmadan önce içlerine
konulmalýdýr. Etler kalýnlýklarýna göre
ýzgara rafý, ýsýtýcýya daha yakýn ya da daha
uzak yerleþtirilmelidir. Etleri ýsýtýcýya çok
yakýn yerleþtirmekten kaçýnýnýz. Etlerin
dýþýnýn yanmasý iç kýsýmlarýn ise
piþmemesi söz konusu olabilir. Et
sularýnýn damlamasý ve yað
damlalarýndan dolayý oluþabilecek
dumandan kaçýnmak için damlama
tepsisine 1 veya 2 bardak su koyunuz.
Izgara konumunda, tost, kýzartýlabilen
meyveler örn: muz, ikiye bölünmüþ
greyfurt, ananas, elma vs. yapýlabilir.
Yanlýz meyvalar ýsý kaynaðýnýn yakýnýna
yerleþtirimemelidir.
Piþme Süreleri
Piþme süreleri besinin türüne,
kývamýna ve miktarýna göre
deðiþmektedir. Bir besini ilk kez
piþirdiðinizde piþirdiðiniz miktar ve kaba
göre piþme süresini takip ediniz ve
sonucunu kontrol ediniz. Böylece ileriki
piþirmeler için bir kýyas elde etmiþ
olursunuz.
“PÝÞÝRME TABLOSU” fýrýnda piþirme
ve ýzgara yapma konusunda bir kýlavuz
olarak verilmiþtir. Ancak tabloda verilen
deðerler, miktarýn deðiþmesi ve kiþisel
tecrübeye göre deðiþebilir.
Bununla birlikte sizlere verilmiþ olan
tablolarý dikkatlice takip ediniz ve
yapacaðýnýz piþirme iþlemlerinde kýlavuz
olarak kabul ediniz.
DÝKKAT: Fýrýn kullanýmda iken fýrýn iç
kabininin herhangi bir yerine veya
damlama tavasýna pasta kalýbý, güveç,
tahta tabak, alüminyum folyo vs
koymayýnýz. Isý dolaþýmý
engelleneceðinden dolayý verilen piþme
süreleri birbirini tutmayacak ve
piþirmeden verim alýnamayacaktýr. Ayrýca
fýrýnýn emaye iç kabinine zarar verebilirler.
Fýrýn kapaðýný açmak için, daima
kapý kolunu orta kýsmýndan
kavrayýn.