18 electrolux
Fýrýnýn Kullanýmýna Ýliþkin Tavsiyeler
Geleneksel Piþirme
Isý alt ve üst ýsýtýcýdan gelmektedir ve
piþirme kaplarý orta raf konumuna
yerleþtirilmelidir. Eðer ýsýnýn alttan veya üstten
daha fazla gelmesini istiyorsanýz kaplarýnýzý
daha alt ya da daha üst raf konumuna
yerleþtirebilirsiniz.
Fanlý Piþirme
Fýrýnýn arka tarafýna yerleþtirilen bir fan
vasýtasýyla sýcak hava fýrýnýn içerisinde ve
piþirme kaplarýnýn çevresinde dolaþtýrýlýr. Bu
yöntem ile ýsý fýrýn içerisinde daha çabuk ve
daha düzenli olarak dolaþtýrýlmýþ olur. Ayrýca
bu sistem sayesinde bir kaç farklý besin kabý
ayný anda farklý raf konumlarýnda piþirilebilir.
Bu piþirme yöntemi ile havanýn içindeki rutubet
ayrýþtýrýlýr ve ortamdaki hava kurutulur. Böylece
farklý raf konumlarýndaki farklý besinlerin tad ve
kokularý birbirine karýþmamýþ olur. Bu þekilde
sadece bir raf konumunda da piþirme
yapýlabilir. Bu tür piþirmeden en iyi sonucu
alabilmek için piþirme kabýný en alt raf
konumuna yerleþtiriniz. Bu fýrýn özellikle
donmuþ besinlerin hýzla çözdürülmesinde,
saðlýk koþullarýna uygun saklanmasýnda, evde
reçel yapýmýnda, meyvelerin ve mantarlarýn
kurutulmasýnda kullanýlabilir.
Fýrýnýn Kullanýlmasý
Keklerin ve Hamur Ýþlerinin Piþirilmesi
Herhangi bir farklýlýk gözetmeksizin
besinleri fýrýna koymadan önce en az 10 dk’lýk
bir ön ýsýtma yapýnýz. Piþirme iþlemi yaparken
özellikle besinlerin kabarmasý sýrasýnda fýrýnýn
kapýsýný açmayýnýz.
(Örn: kabarmýþ hamur iþi, pasta ve sufle).
Kapak açýlýrsa kabarmalarý engellenmiþ olur.
Hamur iþlerinin yaðlarý kabarmalarýný kontrol
etmek için içine kürdan batýrýp bir miktar
karýþtýrabilir-siniz. Eðer kürdan temiz olarak
çýkarsa hamur iþi piþmiþ demektir. Bu kontrolü
yapmak için piþme süresinin ¾ ünün
geçmesini bekleyiniz.
Aþaðýdaki genel kurallarý unutmayýnýz:
Piþirilen bir besinin üst kýsmýnýn piþmiþ
olmasý iç kýsýmlarýnda yeterince piþmiþ
olduðunu göstermez. Ýç kýsýmlarýn piþmesi için
düþük sýcaklýk ve daha uzun piþme süresi
gereklidir. Aksi taktirde yani kýsa piþirme
süresi ve yüksek ýsýda besinin yapýsý
kuruyacaktýr.
Etlerin Piþirilmesi
Aðýrlýðý en az 1 kg olan etleri fýrýnda
piþirebilirsiniz. Bu durumda da etlerin
kurumalarýndan sakýnýnýz. Eðer çok iyi
kýzarmasýný istiyorsanýz bir miktar yað
kullanýnýz. Eðer yaðsýz bir parça ise bir miktar
sývý yað veya teryaðý ya da ikisini birden
sürebilirsiniz. Eðer et büyük bir parçadan
kesilmiþse diðer yüzüne tereyað ya da sývý yað
sürmeye gerek yoktur. Eðer bu parça büyük
bir etin sadece bir tafarýndan kesilmiþse
kesilen tarafý yukarý gelecek þekilde fýrýna
koyunuz. Eðer parça büyük ve yumuþak ise
sadece alt tarafýný yaðlayýnýz. Dondurucuda
saklanmýþ olan kýrmýzý bir eti piþirecekseniz
bunu dondurucudan 1 saat önce çýkarýnýz.
Eðer özellikle kýrmýzý et kýzartacaksanýz
piþirmeye baþlamadan önce kesinlikle tuz
katmayýnýz. Çünkü tuz eti sulandýrarak
kanlarýnýn dýþarý çýkmasýna sebep olur. Bu
durumda etin üst kýsýmlarýný kýzarmasýný
engellemiþ olur.
Ete tuz katýlmasý etin piþme süresi
yarýlandýðýnda tavsiye edilir. Kýzartýlacak eti sýð
kenarlý bir kapta fýrýna koyunuz. Yüksek kenarlý
kaplar ýsýnýn ete geçmesini
engelleyebilir. Et ýsýya dayanýklý bir bir kapla
veya doðrudan ýzgaranýn üzerine konulabilir.
Izgaranýn altýna da akan ve sularý toplamak
için damlama tepsisini yerleþtiriniz. Eðer
piþirme süresi kýsa ise üzerine ekleyeceðiniz
sosu hemen koyunuz. Aksi taktirde piþmenin