14 electrolux
üst kýsýmlarýný kýzarmasýný engellemiþ olur.
Ete tuz katýlmasý etin piþme süresi
yarýlandýðýnda tavsiye edilir. Kýzartýlacak
eti sýð kenarlý bir kapta fýrýna koyunuz.
Yüksek kenarlý kaplar ýsýnýn ete
geçmesini engelleyebilir. Et ýsýya
dayanýklý bir bir kapla veya doðrudan
ýzgaranýn üzerine konulabilir. Izgaranýn
altýna da akan yaðlarý ve sularý toplamak
için damlama tepsisini yerleþtiriniz. Eðer
piþirme süresi kýsa ise üzerine
ekleyeceðiniz sosu hemen koyunuz. Aksi
taktirde piþmenin son yarým saatinde
ekleyiniz. Eti önce yüksek ýsýda piþirmeye
baþlayýnýz. Piþmenin bitiþine doðru ýsýyý
düþürünüz. Beyaz etleri piþirirken piþirme
boyunca ýsýyý düþük tutunuz. Etin piþme
derecesini anlamak için ete bir çatal ile
bastýrýnýz eðer çatal ete batýyorsa piþmiþ
demektir. Piþme iþlemi bittikten sonra etin
suyunun çekilmesi için en az 15 dk
bekledikten sonra eti kesiniz.
Daha sonra servis tabaðýna alarak
fýrýnýn içerisinde en düþük sýcaklýkta
tutarak sýcak kalmasýný saðlayýnýz.
Izgara Yapma
Etin ýzgara yapýlmaya uygunluðunu
kontrol ediniz. Etler veya sakatatlar
genellikle dilim ve parçalar halinde çeþitli
ölçülerde kesilirler. Ancak genellikle pek
kalýn olmazlar. Kümes hayvanlarý genellikle
ortadan ikiye bölünürler. (Örn: balýk, þiþ
kebaplýk et, deniz mahsulleri, dolmalýk
biber, patlýcan gibi). Et ve balýk daima
ýzgaranýn üzerine konulmalý ve hafifçe fýrça
ile yað sürülmelidir. Etlerin piþmesinden
sonra üzerine tuz eklenmelidir. Fakat
balýklarýn tuzlarý piþirmeye baþlanmadan
önce içlerine konulmalýdýr. Etler
kalýnlýklarýna göre ýzgara rafý, ýsýtýcýya daha
yakýn ya da daha uzak yerleþtirilmelidir.
Etleri ýsýtýcýya çok yakýn yerleþtirmekten
kaçýnýnýz. Etlerin dýþýnýn yanmasý iç
kýsýmlarýn ise piþmemesi söz konusu
olabilir. Et sularýnýn damlamasý ve yað
damlalarýndan dolayý oluþabilecek
dumandan kaçýnmak için damlama
tepsisine 1 veya 2 bardak su koyunuz.
Izgara konumunda, tost, kýzartýlabilen
meyveler örn: muz, ikiye bölünmüþ greyfurt,
ananas, elma vs yapýlabilir. Yanlýz meyvalar
ýsý kaynaðýnýn yakýnýna yerleþtirimemelidir.
Piþme Süreleri
Piþme süreleri besinin türüne,
kývamýna ve miktarýna göre
deðiþmektedir. Bir besini ilk kez
piþirdiðinizde piþirdiðiniz miktar ve kaba
göre piþme süresini takip ediniz ve
sonucunu kontrol ediniz. Böylece ileriki
piþirmeler için bir kýyas elde etmiþ
olursunuz.
“PÝÞÝRME TABLOSU” fýrýnda piþirme
ve ýzgara yapma konusunda bir kýlavuz
olarak verilmiþtir. Ancak tabloda verilen
deðerler, miktarýn deðiþmesi ve kiþisel
tecrübeye göre deðiþebilir.
Bununla birlikte sizlere verilmiþ olan
tablolarý dikkatlice takip ediniz ve
yapacaðýnýz piþirme iþlemlerinde kýlavuz
olarak kabul ediniz.
DÝKKAT : Fýrýn kullanýmda iken fýrýn iç
kabininin herhangi bir yerine veya
damlama tavasýna pasta kalýbý, güveç,
tahta tabak, alüminyum folyo vs
koymayýnýz. Isý dolaþýmý engelleneceðinden
dolayý
Fýrýn kapaðýný açmak için, daima
kapý kolunu orta kýsmýndan
kavrayýn.