Russell Hobbs 19770-56 Kullanım kılavuzu

Kategori
Fritözler
Tip
Kullanım kılavuzu
116
Talimatları okuyun, güvenli bir yerde saklayın, cihazın el değiştirmesi halinde cihazla birlikte
aktarın. Kullanmadan önce cihazın tüm ambalajını çıkarın.
A ÖNEMLİ GÜVENLİK KURALLARI
Aşağıdakiler dahil, tüm temel güvenlik önlemlerini izleyin:
1 Bu cihaz sadece sorumlu bir yetişkin tarafından veya onun gözetimi altında kullanılmalıdır.
Cihazı, çocukların erişemeyeceği konumlarda kullanın ve saklayın.
2 Isıtma/kontrol ünitesini herhangi bir sıvıya daldırmayın, banyoda, su yakınında veya
ş mekanlarda kullanmayın.
3 Isıtma/kontrol ünitesi, ısıtma devreleri yerine gereken şekilde oturmadığında, çalışmasını
önleyen bir emniyet anahtarıyla donatılmıştır.
4 Cihazın üzerinde veya yakınında bir şey taşımayın veya bu alanlardan bir şey iletmeyin
- cihaza herhangi bir cisim düşğü taktirde etrafa kızgın yağ sıçrayacaktır.
5 Cihazı, elektrik prizine takılı durumdayken gözetimsiz bırakmayın.
6 Cihazı, içinde kızgın yağ varken hareket ettirmeyin.
7 Cihazı, perde veya diğer yanabilir materyallerin yakınında veya altında kullanmayın ve cihaz
sıcak durumda iken yanından ayrılmayın.
8 Cihazın üzerini örtmeyin veya üzerine herhangi bir şey yerleştirmeyin.
9 Kullanmadan önce, kabloyu sonuna kadar açın.
10 Kullanılmadığı zamanlarda cihazın fişini prizden çekin.
11 Cihazı sadece taşıma saplarından tutarak taşıyın.
12 Size sağladığımız aksesuar ve ek parçalar dışındaki ürünleri kullanmayın.
13 Cihazı, bu talimatlarda belirtilenler dışında bir amaçla kullanmayın.
14 Cihaz, harici bir zamanlayıcı veya uzaktan kumanda sistemiyle çaştırılmamalıdır.
15 Hasarlı veya arızalı cihazları çalıştırmayın.
16 Hasarlı elektrik kabloları, güvenlik açısından sadece üretici, üreticinin yetkili servisleri veya
benzer niteliklere sahip kişiler tarafından değiştirilmelidir.
sadece ev içi kullanım
C HAZIRLAMA
1 Cihazı sabit, düz, ısıya dayanıklı bir zemin üzerine yerleştirin.
2 Cihazın çevresinde en az 50 mm boş alan bırakın.
3 Cihazı, geçiş sırasında kazara takılmamak için, sepetin sapı çalışma alanının kenarını
geçmeyecek veya üzerinden aşmayacak şekilde yerleştirin.
4 Kapağı çıkarmak için kapak sapını kullanın.
5 Sepetin sapını açın ve dayanak noktasının üst tarafındaki mandalın üzerinden dikey konuma
doğru itin.
6 Yiyeceği pişirdikten sonra yağını süzdürmek için, bir süzgecin içini kağıt havlu ile kaplayın.
C DOLDURMA
7 Hazneyi, haznenin yan tarafındaki MIN (2,7 litre) ve MAX (3,2 litre) işaretleri arasında olacak
şekilde, kaliteli bir sıvı yemeklik yağ ile doldurun.
8 Katı yemeklik yağlar (örn. tereyağı, margarin, iç yağı, vb.) kullanmayın.
9 Farklı ısı özelliklerine sahip olacaklarından, farklı türlerdeki yağları birbirine karıştırmayın.
10 Kapağı tekrar yerleştirin.
YAĞI ISITMA
11 Isı kumandasını gerekli ısıya (130-19C) ayarlayın.
12 Fişi prize takın.
13 Cihaz elektrik kaynağına bağlı oldukça, güç lambası da yanacaktır.
14 Termostat lambası yanacak ve termostat ısıyı muhafaza ederken yanıp sönecektir.
15 Pişirmeye başlamadan önce lambanın sönmesini bekleyin.
117
talimatlar
C HAZIRLAMA
16 Yiyeceği, eşit boyutta parçalara kesin.
17 Nemli yiyecekleri (örn. balık, ananas) un, ekmek kırıntısı, hamur, vb. ile kaplayın.
18 Cihazı, yiyeceğin buzunu eritmek için kullanmayın. Önceden pişirilmiş ve hızla dondurulmuş
olanlar hariç tüm yiyeceklerin buzları, yiyecek cihaza konmadan önce tamamen
çözdürülmelidir.
19 Önceden paketlenmiş yiyecekleri pişirirken, paket veya etiket üzerindeki tüm yönergeleri
izleyin.
20 Çiğ sebzeleri (örn. patates cipsleri veya dilimleri) pişirirken, parçaları bir kağıt havluyla veya bir
kurulama beziyle kurulayın.
C YİYECEĞİ SEPETE KOYMA
21 Hazırlanmış yiyecek parçalarını sepete yerleştirin.
22 Sepete en fazla iki sıra yiyecek koymaya dikkat edin. Daha fazla pişirmeniz gerekiyorsa, bunu
partiler halinde yapın.
23 Fırın eldivenini kullanarak, sepeti sapından tutun ve yavaşca ve dikkatle yağa indirin.
24 Yağ, yiyeceğin suyu ile temas ettiğinde köpüklenerek kabaracaktır. Köpüğün hazneden taşma
tehlikesi olmadığı sürece, bu bir alarm nedeni değildir.
25 Köğün hazneden taşma tehlikesi varsa, sepeti çıkarın, kağıt havlunun üzerine koyun ve
"sorunlar" kısmına bakın.
C YECEĞİ PİŞİRME
26 Yiyecek tamamen pişene dek bekleyin.
C YİYECEĞİ ALMAK
27 Yiyeceğin pişip pişmediğini kontrol edin. Piştiğinden emin değilseniz biraz daha pişirin.
28 Fırın eldiveni ile sepeti sapından tutarak kaldırın, haznenin çıkıntısı üzerinde duracak şekilde
kancaya takın ve süzülmeye bırakın.
29 Servisten önce iyice süzülmesi için, yiyeceği süzgece boşaltın.
30 Boş sepeti tekrar haznenin çıkıntısına takın.
C BİTTİ Mİ?
31 Cihazın şini prizden çekin.
C DİĞER
32 Bir parti daha yiyecek pişirmek istiyorsanız, yağ seviyesini kontrol edin ve gerekiyorsa ekleyin.
C PİŞİRME KILAVUZU
33 Yağa yiyecek koyduğunuzda, yağın ısısı düşer.
34 Az miktarda yiyecek konulduğunda, ısı hızla eski seviyesine gelerek yiyeceğin doğru şekilde
pişmesine olanak sağlayacaktır.
35 Cihaza yiyecek koyduğunuzda, kabarcıkların yayıldığını görmelisiniz.
36 Bu, yiyeceğin içindeki nem ısındığında oluşan buhardır.
37 Yiyecekten çıkan buhar, yağın yiyeceğe nüfuz etmesini engeller.
38 Yiyeceğ in her tarafı eşit pişer – sert ve çıtır çıtır.
çizimler
1 kapak sapı
2 kapak
3 sap
4 sepet
5 sepet dayanağı
6 güç lambası
7 termostat lambası
8 ısı kumandası
g sıfırlama düğmesi
9 sıfırlama aleti
10 oluklar
11 ısıtma/kontrol ünitesi
12 ısıtma devresi
13 hazne
14 gövde
15 taşıma sa
16 kılavuzlar
17 buradan sıkıştırın
18 klipsler
19 dikey konum
118
39 Çok fazla yiyecek konulduğunda, ısı eski seviyesine gelemeyecek ve yiyeceğiniz yağı
emecektir.
C KAPLAMALAR
40 Patates ve lokma hamuru gibi nişasta açısından zengin olanlar hariç, tüm yiyecekleri kaplayın.
Kaplama yiyeceği korur, özsuların yağa sızmasına engel olmaya yardımcı olur ve sonuçta
gevrek bir lezzet sağlar. Genel olarak kaplamalar, dondurulmuş gıdalara yapışmaz.
çeşnili un
41 Koyu kıvamlı kaplamalar ıslak/nemli yiyeceklere iyi yapışmaz, bu nedenle onları önce çeşnili
unla kaplayın. Ringa balığı yavrusu gibi yağlı küçük balıkların kendi derisi üzerine doğrudan
uygulayın.
yumurta ve ekmek kırıntıları
42 Balık, tavuk ve İskoç yumurtaları üzerinde popülerdir, cazip, gevrek, çıtır çıtır bir dış kaplama
sunar. Saatlerce gevrek kalabildiğinden, soğuk servis edilen yiyecekler için idealdir.
•Yiyeceği kurutmak için çeşnili unla kaplayın. Önce çırpılmış yumurtaya, sonra ekmek
kırıntılarına daldırın, tamamen kaplanana dek işlemi tekrarlayın, iyice bastırın ve ardından,
fazla malzemeyi gidermek için hafifçe silkeleyin.
•Taze ekmek kırıntıları kaba, pürüzlü bir görünümdedir. Ekmek kırıntılarını fırında altın rengi
olana dek pişirerek kurutun, sonra ufalayın veya robottan geçirerek inceltin.
g = gram t = çay kaşığı (5ml) e = yumurta, orta (53-63 gr)
ml = mililitre T = yemek kaşığı (15ml) E = yumurta, büyük (63-73 gr)
p = tutam
temel hamur
100g kendiliğinden kabaran un 1 p tuz su
Unu bir kaba eleyerek koyun. Tuz ilave edin. Pürüzsüz bir hamur elde etmek için, kullanmadan
hemen önce yeterince su katarak karıştırın.
temel börek hamuru
100g kendiliğinden kabaran un 1 tvı yağ 1 p tuz
su
Unu bir kaba eleyerek koyun. Tuz ilave edin. Yağda çırpın. Pürüzsüz bir hamur elde etmek için,
kullanmadan hemen önce yeterince su katarak karıştırın.
özel börek hamuru
100g sade un 1 T sıvı yağ 1 p tuz
1 e 150ml sıvı
Sıvı su, süt, bira, maden suyu, vb. olabilir.
Yumurtanın sarısıyla beyazını birbirinden ayırın. Unu bir kaba eleyerek koyun. Tuz ilave edin.
Yumurta sarısını çırpın, ardından sıvıyı ekleyin. Yağda çırpın. Kullanmadan hemen önce,
yumurtanın beyazını çırpın ve hamura katın.
gevrek Çin böreği
1 t sıvı yağ 2 t kabartma tozu 75g mısır unu
1 E 1 p tuz su
Yumurtayı, mısır ununu, tuzu ve yağı yeterli miktarda soğuk suyla çırparak krema kıvamında bir
taban oluşturun ve buna yumurta ve ekmek kırıntılarını veya hamuru ekleyin.
pişirme süreleri ve gıda emniyeti
Verilen süreleri sadece size yol göstermeleri için kullanın.
Eti, kümes hayvanlarını ve türevlerini (kıyma, burger köfte, vb.) özsuları tamamen çekilene dek
pişirin. Balığı etli kısmı tamamen matlaşıncaya dek pişirin. Patates kızartması (parmak patates) ve
diğer sebzeler, çıtır çıtır olmalıdır.
119
patates kızartması (parmak patates)
King Edward, Cara, Maris Piper, Romano veya Desirée gibi doğranmış bir patates kullanın.
•Soyun, kesin, durulayın, süzdürün ve kurutun. Sepete bir defada iki sıradan fazla patates
koymayın. En iyi sonucu almak için, iki aşamada pişirin:
aşama 1 - 170°C'de (miktara bağlı olarak) 5-10 dakika kızartın. Patatesler açık altın sarısı bir renk
aldığında ve dış kısımları sert olduğunda, sepeti yağdan kaldırın ve patatesleri süzülme ve
soğumaya bırakın
aşama 2 – 19C'de 2-4 dakika kızartın. Altın rengine ulaşıp çıtır çıtır olduğunda yağdan çıkarın
ve içine kağıt havlu serilmiş bir süzgeçte yağını süzdürün.
dondurulmuş patates kızartması (parmak patates)
Bunlar genellikle iki aşama gerektirmezler. Ambalaj üzerindeki talimatları izleyin.
diğer sebzeler
Birçok sebze derin yağda kızartılabilir – soğan halkaları, mantarlar, karnabahar. Taze veya
dondurulmuş olarak pişirilebilirler ve pişirme sırasında üzerleri kaplanmış olmalıdır.
dondurulmuş gıdalar
•Dondurulmuş gıdalar yağı hızla soğuturlar, bu nedenle her defasında sadece bir sıra kızartın.
•Yiyeceği yağa koymadan önce üzerindeki fazla buz veya suyu silkeleyerek giderin.
•Parçaları birbirlerinden ayrı tutmaya çalışın, aksi taktirde birbirlerine yapışacaklardır.
•En yüksek ısı ayarını kullanın ve köpüklenmeyi azaltmak için sepeti yağa yavaşça indirin.
•Önceden paketlenmiş yiyecekleri pişirirken, paket veya etiket üzerindeki tüm yönergeleri
izleyin.
balık – taze ısı (°C) süre (dakika)
Balıktaki su oranı yüksektir. Kağıt havlu ile kurulayın ve pişirmeden önce üzerini kaplayın. Bütün
olarak veya fileto, parça veya dilimlere bölünmüş halde kızartın.
filetolar, parçalar, karides 190 3-4
balık köftesi 190 3-4
ringa balığı 190 1-2
balık – dondurulmuş ısı (°C) süre (dakika)
Önceden kaplanmış balıklar, dondurulmuş halde pişirilebilir. Ambalaj üzerindeki talimatları
izleyin.
pisi balığı 190 5-6
filetolar 170 10-15
balık parçaları 190 3
karides 170 3-5
balık köftesi – küçük 170 3
balık köftesi – orta/büyük 170 4-5
ringa balığı 190 2-3
et ısı (°C) süre (dakika)
Sadece taze veya buzları çözülmüş etleri derin yağda pişirin. Yumurta, ekmek kırıntısı veya
hamurla kaplayın.
et parçaları 190 3
pirzola, külbastı – küçük/büyük 170 10/15
iskoç yumurtaları 170 10
rissole, köfteler 190 6
Viyana şnitzeli (kalınlığına bağlı olarak) 170 3-8
ekmek, kek, börek ısı (°C) süre (dakika)
halka lokmalar 190 2
ananas, muz veya elmalı börekler 190 2-3
kruton (küp şeklinde doğranmış ekmek) 190 1
120
C SORUNLAR
43 Yağ köpükleniyor ve taşma tahlikesi gösteriyorsa, sepette gereğinden çok yiyecek vardır
(birazını çıkarın), yiyecek çok fazla nemlidir (biraz kurutun ve tekrar deneyin) veya yağ bayattır
ya da kirlenmiştir (yenileyin).
44 Yağ, her ısıtıldığında bozulur.
45 İçine eklenen her yiyecek, nem, yiyecek ve yağ parçacıkları, kaplamaların un ve baharat
kalıntıları, dondurulmuş gıdalardan gelen sular, yağın daha da bozulmasına neden olur.
46 Siyah, yanş parçacıklar bir sonraki partide yiyeceğe yapışarak yemeğin tadını ve
görünümünü değiştirir. Filtreden geçirmek bunu bir parça azaltabilir.
47 Filtreden geçirilmiş yağ bile, 10-12 kullanımdan sonra işlevini yitirecektir.
48 Önceden pişirilmiş ve fırınlanmış patateslerin üzerinde, ön pişirme sürecinden kalan bir yağ
tabakası vardır. Bu, fritözünüzdeki yağı kalınlaştıracak veya rengini bozacaktır.
49 Üstü kaplanmış yiyecekleri sık sık pişiriyorsanız, biri üstü kaplanmış yiyecekler ve diğeri "yağ
dostu" yiyecekler için olmak üzere iki ayrı kapta yağ bulundurmanız yararlı olabilir.
50 Genel olarak, yağı değiştirdikten sonra belirgin bir tat iyileşmesi fark ediliyorsa, yağın daha
önce değiştirilmesinin gerektiği düşünülür.
51 Yerel Yetkililerinizin, geri dönüşüm veya çevre dostu imha için eski yağları toplağı bir
deposu olabilir.
g TERMAL DEVRE KESİCİ
52 Devre kesici, ısıtma devrelerini aşırı ısıdan korumaya çalışır.
53 Fritözünüz çalışmıyorsa:
54 Düğmesinden kapatın, fişini prizden çekin ve soğumasını bekleyin.
55 Yağ seviyesini kontrol edin.
56 Yağ seviyesi MIN işaretinin altındaysa, devre kesiciyi sıfırlayın.
, Yağ seviyesi çok az değilse ve devre kesici başka bir nedenle çalıştıysa, Müşteri Hizmetlerini
arayın.
57 Sıfırlama ğ mesine bastırmak için sıfırlama aletini kullanın ve devre kesiciyi sıfırlayın.
58 Fazla ısı yağı yakacağından, hazneyi temizleyin ve taze yağ ile tekrar doldurun.
C TEMİZLİK VE BAKIM
59 Cihazın şini prizden çekin ve temizlemeye başlamadan veya dolaba kaldırmadan önce
soğumasını bekleyin.
normal temizlik
60 Cihazın dış yüzeyini nemli bir bezle silin.
61 Yağı toz, vb. maddelerden korumak için, kapağı haznenin üzerine yerleş tirin.
tam temizlik (her birkaç kullanımdan sonra)
62 Çalışma alanını en az 3 tabaka kağıt havlu ile kaplayın.
63 5 litrelik bir kaba ve geniş boyunlu bir huniye ihtiyacınız olacaktır.
6 4 Yağı süzmek istiyorsanız, tülbent veya filtre kağıdı ile kaplanmış bir süzgeç kullanın.
kümes hayvanları ısı (°C) süre (dakika)
Sadece taze veya buzları çözülmüş kümes hayvanlarını derin yağda kızartın. Yumurta ve ekmek
kırıntısıyla veya hamurla kaplayın. Daha iyi sonuç almak için önce derisini çıkarın. Kümes
hayvanının içinin pişmesi için zaman tanıyın. Altın rengi, çıtır çıtır bir dış görünüm bunu
belirtmeyebilir, bu nedenle servis yapmadan önce test edin.
et parçaları 170 4
but 170 14-15
kroket 190 2-3
tavuk pane – küçük 170 15-20
tavuk pane – büyük 170 20-30
121
65 Kapağı ve sepeti çıkarın.
66 Isıtma/kontrol ünitesini yerinden çıkarın.
67 Yağı huniye dökün.
68 Isıtma/kontrol ünitesini temiz bir nemli bezle temizleyin.
69 Gövdeyi, kapağı ve hazneyi ılık sabunlu suda yıkayın ve tamamen kurutun.
70 Bu parçaları bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.
71 Bulaşık makinesinin içindeki sert koşullar, yüzey cilalarına zarar verebilir.
72 Dış görünüşlerinde hasar olabilir, ancak cihazın işletimi bundan etkilenmez.
73 Isıtma devreleri üzerinde kalıntı biriktiği taktirde, deterjanla ve daha sık aralıklarla temizleyin.
74 Parçaları tekrar birleştirmeden önce tüm deterjan kalıntılarını giderin ve iyice kurutun.
parçaları tekrar birleştirme
75 Hazneyi, fritözün gövdesine yerleştirin.
76 Kontrol ünitesinin üzerindeki olukları gövdenin arka kısmındaki kılavuzlara geçirin ve kontrol
ünitesini kaydırarak yerleştirin.
77 Sepeti hazneye yerleştirin.
78 Mandalı geçmek için, sepetin sap tellerini bir parça çekerek ayırın ve sapı aşağı sepete doğru
indirin.
79 Kapağı tekrar yerleştirin.
discolouration
80 Cihazı kullandıkça sepet, ısıtma devresi, termostatlar ve kontrol telleri rengini kaybedecektir.
Bu kaçınılmaz oluşum zararsızdır ve cihazın çalışmasını etkilemez.
H ÇEVRE KORUMA
Elektrikli ve elektronik cihazlardaki tehlikeli maddelerin neden olduğu çevre ve sağlık sorunlarını
önlemek amacıyla bu simge ile işaretlenen cihazlar, genel atık konteynerlerine değil, geri
dönüşüm konteynerlerine bırakılmalıdır.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140

Russell Hobbs 19770-56 Kullanım kılavuzu

Kategori
Fritözler
Tip
Kullanım kılavuzu