UYARI
Fırın veya ızgara ile pişirim yaparken, aşırı ısınmasını önlemek için kapağı açık
tutulmalıdır.
UYARI
Eşyaları ve pişirme kaplarını asla direk fırın tabanı üzerine koymayınız ve fırı‐
nın hiçbir parçasını pişirme yaparken alüminyum folyoyla kaplamayınız, çünkü
bu durum pişirme sonucunu etkileyebilecek ısı birikimine neden olur ve fırın
emayesine zarar verir. Tepsi raflarına daima ısıya-dayanıklı tavalar/tencereler
ve alüminyum tepsiler koyunuz.
Buğulanma ve buhar
Fırının, doğal bir hava sirkülasyonu ve sürekli bir buhar sirkülasyonu sağlayan
özel bir sistemi vardır. Bu sistem, buharlı bir ortamda pişirme yapmanızı ve
yiyeceklerin içinin yumuşak ve dışının gevrek olmasını sağlar. Bunun yanında,
pişirme süresi ve enerji tüketimi en aza indirilir. Pişme sırasında fırının içinde
buhar oluşabilir ve kapak açıldığında dışarı çıkabilir. Bu normal bir durumdur.
UYARI
Ancak, içindeki buharın veya ısının dışarı çıkması için, pişirme sırasında ya da
sonrasında kapağı açarken fırından uzak durunuz.
Yiyecek ısınırken, bir su ısıtıcı gibi buhar üretir. Buhar fırının kapak camına
temas ettiğinde, yoğunlaşarak su damlacıkları haline dönüşecektir.
Buğu oluşumunu azaltmak için, fırının içine yemeği koymadan önce fırını iyice
ısıtınız. Dolayısıyla, herhangi bir pişirme yapmadan önce kısa bir süre için
(yaklaşık 10 dakika) fırının ön-ısıtmaya tabi tutulması gereklidir. Cihazı her
kullanmanızdan sonra, buğuları silmenizi öneririz.
Pişirme kapları
•
230
°
C'lik sıcaklığa dayanabilecek uygun fırın kapları kullanınız.
• Pişirme kapları, fırın tepsileri vs. fırının arka tarafındaki fan ızgarasını kapa‐
tacak şekilde veya doğrudan fırın tabanına yerleştirilmemelidir.
• Isının sirkülasyonunu engelleyerek performansı düşüreceğinden, 30 cm. -
35 cm.'den (12 inç - 14 inç) büyük pişirme kaplarını kullanmayınız.
Kapların pişme sonuçları üzerindeki etkileri
Kaplar ve kutuların kalınlıkları, iletkenlikleri, renkleri vs. içlerindeki yiyeceklere
ısıyı iletme şeklini etkilerler.
A : Alüminyum, toprak kap, cam ve parlak kaplar pişmeyi ve tabanın kızarma‐
sını engeller.
B : Emaye dökme demir, anotlaştırılmış alüminyum, yapışmayan alüminyum
ve dışı renkli ve koyu ağır kaplar pişmeyi ve tabanın kızarmasını artırır.
Balık ve et pişirme
Etleri fırın kaplarına veya direk fırın tepsisine koyabilirsiniz. Bu durumda, dam‐
lalık tepsisini alttan ilk rafa içine biraz su koyarak yerleştiriniz. Damlalık kabı,
etin eriyen yağlarının fırın tabanına akmasını önleyecektir.
14
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler