Aeg-Electrolux 41106GM-WN Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
41106GM
Kullanma Kılavuzu Karışık-Gazlı Fırın
Yüksek kaliteli ürünlerimizden birini seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Cihazınızdan en uygun ve düzenli performansı almak için, lütfen bu
kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu, bütün işlemleri en iyi ve
en etkin bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olduğunda
bakabilmeniz amacıyla bu kılavuzu güvenli bir yerde saklamanızı
tavsiye ederiz. Ve lütfen kılavuzu cihazın bir sonraki kullanıcısına da
veriniz.
Yeni cihazınızdan keyif almanızı diliyoruz.
İçindekiler
Kullanım talimatları 3
Güvenlik Bilgileri 3
Montaj 3
İnsanların güvenliği 3
Kullanım esnasında 4
Servis 5
Ürün Tanı 6
Kontrol paneli 6
Fırın boşluğu 6
Aksesuarlar 7
Damlalık tepsisi 7
Fırın tepsisi 7
Fırın rafı 7
Kullanım Talimatları 8
Gazlı ocak üzerindeki kontrol
düğmeleri 8
Ocak brülörlerinin ateşlenmesi 8
Ocağı elinizle yakarken 9
Ocak Kapağı 9
Fırın fonksiyonları 9
Termostat kontrol düğmesi 10
Fırın termostat kontrol lambası 10
Güvenlik termostatı 10
Dakika hatırlatıcı 11
Genel kontrol lambası 11
İlk Kez Kullanmadan Önce 11
İlk kullanımdan önce 11
Boş fırını ısıtma 11
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler 12
Gazlı ocağı kullanma 12
Kaplar 12
Fırının kullanımı 13
Buğulanma ve buhar 14
Pişirme kapları 14
Kapların pişme sonuçları üzerindeki
etkileri 14
Balık ve et pişirme 14
Börek 15
Izgara 15
Pişirme süreleri 15
Buz çözme 15
Buz Çözme Fonksiyonunun Kullanımı
15
Pişirme Tablosu - Normal
(Geleneksel) ve Fanlı Pişirme 15
Pişirme Tablosu - Izgara 19
Bakım Ve Temizlik 19
Ocağı ve ocak üstlüğünü temizleme
20
Ocak ızgaraları 20
Brülörler 20
Ateşleme elektrotu 20
Fırının temizliği 20
Temizlik maddeleri 21
Dış temizlik 21
Fırın kapağının temizlenmesi 21
Paslanmaz çelik veya alüminyum
modeller 22
Fırın rafları 23
Cam kapağın temizlenmesi 23
Kapağın dengelenmesi 23
Kontroller - Muhtelif 24
Fırın lambasının değiştirilmesi 24
Servisi Aramadan Önce 24
Montaj talimatları 25
Teknik Veriler 25
Montaj 27
Konumlandırma 27
2
İçindekiler
Düzlemsellik/seviye ayarlaması
27
Gaz bağlantısı 28
Montaj ortamı 28
Yanma ürünlerinin tahliyesi 29
Sert bir boru veya esnek bir metal boru
ile bağlantı 29
Metal olmayan esnek borular
kullanarak bağlantı yapma 29
Farklı gaz tiplerine adaptasyon 30
Ocak brülör uçları 31
Minimum seviye ayarlaması 31
Elektrik bağlantısı 31
Elektrik kablosunun değiştirilmesi
32
Servis ve yedek parçalar 33
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Kullanım talimatları
Güvenlik Bilgileri
Cihazı monte etmeden veya kullanmadan önce bu uyarıları dikkatlice OKU‐
MALISINIZ. Eğer yardıma ihtiyacınız olursa, Müşteri Hizmetleri Bölümümüzle
temasa geçiniz.
Montaj
Montaj işlemi uzman ve kalifiye bir personel tarafından, yürürlükteki kanun‐
lara uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
Cihazın montajı için gerekli olabilecek, evin elektrik tesisatında yapılacak
herhangi bir değişiklik sadece uzman personelce yapılmalıdır.
Cihazınızda nakliyeden kaynaklanan bir hasar olup olmadığını kontrol edi‐
niz. Hasarlı bir cihazın bağlantısını asla yapmayınız. Eğer cihazınız hasar‐
lıysa, satıcınızla temasa geçiniz.
Bu cihazın özelliklerini modife etmek veya modife etmeye çalışmak çok teh‐
likelidir.
Cihazı yanıcı maddelerin (örneğin perdeler, çay havluları, vs.) yakınına
monte etmekten kaçınınız.
Bu cihaz ağırdır. Taşırken dikkatli olunuz.
Bu cihaz bir zemin üzerine direk yerleştirilemez.
Cihazı kullanmaya başlamadan önce tüm ambalaj malzemelerini çıkartınız.
Bazı parçalar, elektrik çarpmasına dayanıklı plastik film korumalıdır. Cihazı
kullanmaya başlamadan önce bu plastik filmi çıkarttığınızdan emin olunuz
ve ilgili parçalarını içine az miktarda sıvı deterjan konulmuş ılık bir suya ba‐
tırılıp ve iyice sıkılmış yumuşak bir bezle temizleyiniz.
Gaz ve elektrik beslemesinin, gaz besleme borusunun yakınına yerleştirilmiş
bilgi etiketinde belirtilen tipi ile uyumlu olduğundan emin olunuz.
İnsanların güvenliği
Bu cihaz, cihazın güvenli kullanımını sağlayacak sorumlu bir kişinin denetimi
veya bilgilendirmesi olmaksızın çocuklar veya fiziksel, hissi veya akli kapa‐
siteleri ya da tecrübeleri veya bilgileri cihazı güvenli şekilde kullanmaya el‐
verişli olmayan kişiler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Güvenlik Bilgileri
3
359066841-A-022009
Bu cihaz, sadece yetişkinler tarafından kullanım için tasarlanmıştır. Çocuk‐
ların cihazla veya cihazın yakınında oynamasına izin vermeyiniz.
Cihaz, kullanımı esnasında sıcak olur. Çocuklar, cihaz soğuyana kadar uzak
tutulmalıdır.
Çocuklar ayrıca, cihazdaki tavaları veya tencereleri çekmek suretiyle ken‐
dilerini yaralayabilir.
Kullanım esnasında
Bu ocak sadece evsel kullanım in tasarlanmıştır. Ticari veya endüstriyel
amaçlar için tasarlanmamıştır.
Cihazın etrafında iyi bir havalandırmayı temin ediniz. Yetersiz hava temini
oksijen eksikliğine neden olabilir.
Bu cihaz, bir yanma ürünleri tahliye cihazına bağlanmamalıdır. Yürürlükteki
montaj tüzüklerine uygun olarak monte edilmeli ve bağlanmalıdır. Havalan‐
dırmayla ilgili gerekliliklere özel bir dikkat gösterilmelidir.
Cihaz kullanımdayken, bulunduğu ortamda ısı ve nem oluşumuna neden
olacaktır. Havalandırma menfezlerini iyi durumda tutmak veya bir hava tah‐
liye borulu ocak havalandırma başlığı monte ederek devamlı hava beslemesi
sağlayınız.
Ocağı uzunca bir süre kullanırken, bir pencere açarak veya ocak havalan‐
dırma başlığının hava atma hızını artırarak daha fazla havalandırma sağlan‐
malıdır.
Eğer cihaz bir kapakla donatılmışsa, bunun amacı kapalı olduğunda cihaz
yüzeyinin tozlanmasını önlemek ve açık olduğunda da yağ sıçramalarının
dağılmasını önlemektir. Başka amaçlar için kullanmayınız .
Kapağı kapatmadan önce daima temizleyiniz.
Kapağı kapatmadan önce brülörlerin soğumasını bekleyiniz.
Eğer suyla temas ederse cihazı kullanmayınız. Cihazı ıslak ellerinizle çalış‐
tırmayınız.
Kullanmadığınızda, kontrol düğmelerinin OFF (kapalı) konumunda olduğun‐
dan emin olunuz.
Cihaz, kullanımı esnasında ısınır. Fırının içindeki ısıtma elemanlarına
değmemek için dikkatli olunmalıdır.
Fırının kapağını açarken, içerideki buhar veya ısı dışarı çıkacağından daima
fırından uzakta durunuz.
Başka elektrikli cihazlar kullanırken, kablonun cihazının sıcak yüzeylerine
temas etmediğinden emin olunuz.
Dengesiz veya şekilsiz tavalar ocak brülörlerinde kullanılmamalıdır, çünkü
dengesiz tavalar devrilmek veya dökülmek suretiyle bir kazaya neden ola‐
bilir.
Kolayca yakmak için, tencereleri ızgaranın üstüne koymadan önce brülörleri
yakınız . Brülörleri yaktıktan sonra, alevin düzenli olduğundan emin olunuz.
Tencereyi üzerinden almadan önce alevi daima kısınız veya söndürünüz.
Bitkisel veya hayvansal yağlarla yemek pişirirken cihazı asla denetimsiz bı
rakmayınız.
Bu cihaz her zaman temiz tutulmalıdır. Üzerinde biriken yağlar veya yiyecek
artıkları bir yangına neden olabilir.
4
Güvenlik Bilgileri
Plastik tabakları asla fırında veya brülörler üzerinde kullanmayınız. Fırının
hiçbir parçasını asla alüminyum folyoyla kaplamayınız.
Fırın içerisinin düzgün bir şekilde havalandırılabilmesi için, ocağın arka kıs‐
mının ortasındaki bulunan fırın menfezinin daima tıkanmamış veya kapatıl‐
mamış olduğundan emin olunuz.
Çabuk bozulabilir yiyecekler, plastik malzemeler ve areosoller ısıdan etkile‐
nebilir ve cihazın üstünde bırakılmamalıdır.
Pişirme esnasında, eğer fırın uzunca bir süre çalışır durumda ise muhafaza
çekmecesi sıcak olabilir, dolayısıyla fırın eldivenleri, çay havluları, plastik
önlükler vs. gibi yanıcı malzemeler.
Pişirme tepsileri gibi fırın aksesuarları da ısınacaktır, dolayısıyla bu malze‐
meleri çekmeceden çıkartırken, fırın hala kullanımda veya sıcak halde ise
dikkatli olunmalıdır.
Fırının altındaki çekmeceye sadece ısıya karşı dayanıklı kapları koyunuz.
Yanıcı maddeleri buraya koymayınız .
Cihazı temizlemek için asla buharlı veya yüksek basınçlı buhartemizleyi‐
ciler kullanmayınız.
Fırın kapak camını silmek için sert, aşındırıcı temizleyiciler veya keskin metal
kazıyıcılar kullanmayınız, çünkü bunlar yüzeyi çizebilir ve camın kırılmasına
neden olabilir.
Servis
Bu cihaz, sadece yetkili bir Servis Mühendisi tarafından tamir edilmeli ve ser‐
visten geçirilmelidir ve sadece onaylı orijinal yedek parçalar kullanılmalıdır.
Montajdan sonra, ambalaj malzemelerini lütfen güvenli ve çevreye saygılı
bir şekilde bertaraf ediniz.
Eski bir cihazı atarken, kablosunu kesmek suretiyle kullanılmaz hale getiri‐
niz.
Cihazın üzerindeki veya cihazla birlikte verilen belgelerdeki
sembolü, bu
cihazın bir ev çöpü/atığı gibi muamele görmemesi gerektiğini belirtir. Bunun
yerine ürün, elektrikli ve elektronik ekipmanların geri dönüşümü için belirle‐
nen toplama noktalarına teslim edilmelidir. Ürünün hatalı bir şekilde atılması
veya imha edilmesi çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz sonuçlara yol
açabilir. Bu nedenle, bu ürünün doğru bir şekilde elden çıkarılmasını sağla‐
yarak potansiyel olumsuz sonuçları önlemeye yardımcı olmuş olursunuz. Bu
ürünün geri dönüşümü ile ilgili daha fazla bilgiyi, mahalli idareden, ev çöpü
toplama servisi veya ürünü satın almış olduğunuz mağaza tarafından elde
edebilirsiniz.
Bu talimat kitapçığını ileride kullanmak üzere saklayınız ve birine sattığınızda
yeni sahibine verildiğinden emin olunuz.
Bu talimatlar sadece, bu kitabın kapağında sembolleri bulunan ülkeler için ge‐
çerlidir.
Güvenlik Bilgileri
5
Ürün Tanımı
Kontrol paneli
3 4 5 6 7 8 9
2
1
1 Arka sol brülör (yarı-hızlı) kontrol düğmesi
2 Ön sol brülör (hızlı) kontrol düğmesi
3 Ön sağ brülör (yardımcı) kontrol düğmesi
4 Arka sağ brülör (yarı-hızlı) kontrol düğmesi
5 Fırın fonksiyonu kontrol düğmesi
6 Termostat kontrol düğmesi
7 Dakika hatırlatıcı kontrol düğmesi
8 Genel kontrol lambası
9 Fırın termostat kontrol lambası
Fırın boşluğu
3
4
21
1 Izgara rezistansı
2 Fırın lambası
3 Fırın fanı
4 Fırın rafları
6
Ürün Tanımı
Aksesuarlar
Damlalık tepsisi
Pişirim yaparken akan suyu içerisinde bi‐
riktirmek için kullanılır. Eğer damlalık tep‐
sisini kullanmayacaksanız, fırından çıkarı‐
nız.
Fırın tepsisi
Modele bağlı olarak bir veya iki adet.
Fırın rafı
Modele bağlı olarak bir veya iki adet.
Tüm aksesuarlar, fırın iç kısmının altında bulunan çekmece içerisinde muha‐
faza edilebilir.
UYARI
Pişirme esnasında, muhafaza çekmecesi ısınabilir.
Aksesuarlar
7
Kullanım Talimatları
Gazlı ocak üzerindeki kontrol düğmeleri
Cihaz, alevin daha iyi ayarlanmasını sağla‐
yan ilerletici gaz musluklarıyla donatılmış‐
tır.
Fırının gazlı ocağını kullanmaya yarayan
düğmeler kontrol paneli üzerindedir. Ayar
düğmeleri, saatin tersi yönünde küçük alev
sembolüne ve saat yönünde büyük alev
sembolüne kadar döndürülebilir.
Gaz beslemesi yok
Maksimum gaz beslemesi
Minimum gaz beslemesi
Ocak brülörlerinin ateşlenmesi
Tencereyi yerleştirmeden önce, bir brülörü yakmak için:
1. Kontrol düğmesine tam olarak basınız ve saatin tersi yönde çevirerek
ile işaretli maksimum konumuna getiriniz
2. Düğmeyi yaklaşık 5 saniye daha basılı tutunuz. Bu yöntem, gaz kesme
emniyetinin ısınmasını ve emniyet aygıtının kapanmasını sağlayacaktır,
aksi halde gaz beslemesi kesilecektir
3. Ateşleme yaptıktan sonra alevi istediğiniz şekilde ayarlayınız
Eğer birkaç denemeden sonra brülör yanmazsa, brülör kapağının ve tacının
doğru olarak (bkz. aşağıdaki resim, kısım 1 ve 2) yerleştirildiğinden emin olu
nuz.
1 Brülör kapağı
2 Brülör tacı
3 Kıvılcım jeneratörü
4 Gaz kesme emniyeti
Gaz beslemesini kesmek için, düğmeyi
saat yönünde döndürerek
konumuna
getiriniz.
UYARI
Kontrol düğmesini 15 saniyeden daha
uzun süre basılı tutmayınız. Eğer brülör
15 saniye geçmesine rağmen yanmazsa, kontrol düğmesini bırakınız, düğmeyi
off (kapalı) konumuna getiriniz ve brülörü tekrar yakmaya çalışmadan önce en
az 1 dakika bekleyiniz.
UYARI
Yangın tehlikesi! Aşırı ısınan bitkisel ve hayvansal yağlar çok çabuk alev ala‐
bilir.
1
2
3
4
8
Kullanım Talimatları
Ocağı elinizle yakarken
Ocağı elinizle yakarken (elektrik olmadığında), bir ateşi brülöre yaklaştırınız.
Kontrol düğmesini asla ateşi brülöre yaklaştırmadan önce döndürmeyiniz.
Ocak Kapağı
Kapak, kapalı olduğunda ocağın üzerinde toz toplanmasını ve açık olduğunda
da duvara yağ sıçramasını önler. Herhangi başka bir amaç için kullanmayınız.
Kapağı açmadan önce, sıçramış olabilecek olası sıvıları daima siliniz.
Kapağı açmadan veya çıkartmadan önce, üzerindeki yiyecek artıklarını daima
temizleyiniz.
UYARI
Cam kapak ısındığında kırılabilir. Kapağı kapatmadan önce, tüm brülörlerin
kapalı olduğundan emin olunuz.
Sadece altı düz olan tava ve tencereleri kullanınız.
UYARI
Önerilen ebattan daha küçük olan bir tencere kullanıyorsanız, alev tencerenin
yanlarından dışarı taşar ve bu da tencere kulpunun aşırı ısınmasına neden
olur.
Kaptaki sıvı kaynamaya başlar başlamaz, alevin şiddetini azaltarak sıvının ya‐
vaş yavaş kaynamaya devam etmesini sağlayınız.
Paslanmaz çelik, aşırı ısınmaya maruz kaldığında kararabilir. Bu nedenle, taş
kaplar, pişmiş toprak tavalar veya dökme demir sacların kullanılması tavsiye
edilir. Ayrıca, kullanım esnasında ocak yüzeyini korumak için alüminyum folyo
kullanmayınız.
UYARI
Tencereler kumanda bölgesini kapatmamalıdır.
Fırın fonksiyonları
Fırın fonksiyon kontrol düğmesi, fırının is‐
tenilen pişirim fonksiyonuna ayarlanmasını
sağlar.
Kullanım Talimatları
9
Bir fırın fonksiyonu seçmek için fonksiyon kontrolünü saat yönünde döndürerek
arzu edilen fonksiyona getiriniz.
Fonksiyon Açıklama
Fırın kapanır
Normal/Geleneksel pi‐
şirme
Isı yukarı ve aşağıdan gelir ve tüm pişirme bölgelerinde
eşit ısı dağılımı sağlanır
Taban Isı Kaplama
Isı sadece fırının alt kısmından gelir
Üst Isı, Kızartma
Isı sadece fırının üst kısmından gelir
Izgara
Küçük miktardaki yemekleri ızgara yapmak için kullanılır
Fanlı
Bu özellik, kızartma yapmanızı veya tatları birbirine ka‐
rıştırmadan kızartma ve fırında pişirme işlemini aynı an‐
da yapmanızı sağlar
Fan Kontrollü Buz Çöz
me
Bu ayar, donmuş yiyeceklerin buzunu çözmek için ta‐
sarlanmıştır
Termostat kontrol düğmesi
50
°
C ve maksimum (230
°
C) arasındaki pi‐
şirme sıcaklığını seçmek için fırın termos‐
tat kontrol düğmesini saat yönünde döndü‐
rünüz.
Fırın termostat kontrol lambası
Termostat kontrol lambası, termostat kontrol düğmesi döndürüldüğü zaman
yanacaktır. Arzu edilen sıcaklığa ulaşılana kadar lamba yanık kalacaktır. Daha
sonra, sıcaklığa ulaşıldığını belirtmek üzere dönüşümlü olarak yanıp söne‐
cektir.
Güvenlik termostatı
Bu fırın bir güvenlik termostatı ile donatılmıştır. Ana termostatın arıza yapması
durumunda ve sonuç olarak aşırı ısınma durumunda, güvenlik aygıtı cihazın
elektriğini kesecektir. Böyle bir durum olursa, yerel Yetkili Servisinizi arayınız.
Cihazı hiçbir zaman kendi başınıza tamir etmeye çalışmayınız.
10
Kullanım Talimatları
Dakika hatırlatıcı
Dakika hatırlatma, zamanlanan bir süreyi
akustik bir alarm ile işaret edecektir. Mak‐
simum zamanlama 60 dakikadır.
Dakika hatırlatma fonksiyonunu ayarlamak
için:
1. Fırın fonksiyonu kontrol düğmesini kul‐
lanarak istenilen pişirme fonksiyonunu
seçiniz.
2. Dakika hatırlatıcı kontrol düğmesini sa‐
at yönünde çevirerek 60 dakika konu‐
muna getiriniz ve ardından gerekli pişir‐
me süresini ayarlamak için geri çeviri‐
niz.
3. Önceden ayarlanan süre sona erince,
bir uyarı sesi gelecek ve fırın kendiliğinden kapanacaktır. Dakika hatırlatıcı,
fırın fonksiyon ve termostat kontrol düğmelerini OFF (kapalı) konuma ge‐
tiriniz.
Eğer belli bir süre ayarı yapmadan pişirim yapmak isterseniz, dakika hatırlatıcı
kontrol düğmesini 0 konumuna getiriniz.
Genel kontrol lambası
Genel kontrol düğmesi, fırın fonksiyon kontrol düğmesi ve/veya pişirme bölgesi
kontrol düğmeleri ayarlandığında yanacaktır.
İlk Kez Kullanmadan Önce
İlk kullanımdan önce
UYARI
Cihazı kullanmaya başlamadan önce, reklam etiketleri ve varsa koruyucu film‐
ler de dahil tüm ambalaj malzemelerini (cihazın hem içindeki hem de dışındaki)
çıkartınız.
İlk kez yemek pişirmeden önce, fırın aksesuarlarını dikkatlice yıkayınız.
İlk kullanımdan önce fırın bir defalığına boş olarak ısıtılmalıdır. Bu esnada hoş
olmayan kokular oluşabilir. Bu son derece normal bir durumdur.
Boş fırını ısıtma
1. Fırın fonksiyon kontrol düğmesini normal pişirmeye ayarlayınız
2. Termostat kontrol düğmesini maksimum konumuna getiriniz.
3. Havalandırma için bir pencere açınız.
4. Fırını boş halde yaklaşık 45 dakika çalıştırınız.
İlk Kez Kullanmadan Önce
11
Aynı işlemi Tam ızgara fonksiyonu ve Fanlı fonksiyon ile yaklaşık 5-10
dakika boyunca tekrarlayınız.
Bu işlemi yaptıktan sonra, fırının soğumasını bekleyiniz ve sonra içine az mik‐
tarda sıvı deterjan eklenmiş ılık su ile ıslatılmış yumuşak bir bezle fırının içini
temizleyiniz.
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
Gazlı ocağı kullanma
Düğmeyi sembolüne getirerek pişirme işlemine yüksek alevle başlayınız.
Daha sonra, gerekirse alevi ayarlayınız.
Alevin dış kısmı iç kısmına (çekirdek) göre daha sıcaktır. Aynı şekilde, alevin
ucu tencerenin tabanına temas edecektir. Aşırı fazla alevler gazın boşa har‐
canması anlamına gelir.
Elektrikli ızgaraların tersine, gaz brülörlerinde tabanı yassı tencerelerin kulla‐
nılması gerekli değildir: Alevler alt yüzeye temas eder ve ısıyı tüm yüzeye
dağıtır.
Gaz brülörleri için özel bir tencerenin kullanılmasına gerek yoktur. Bununla
birlikte, ince tencereler kalın tencerelere göre ısıyı daha yiyeceğe daha çabuk
iletir.
Isı, tencere tabanında homojen olarak dağılmadığından, yiyeceklerin sadece
kısmen ısınması mümkündür. Bunun sonucu olarak, yemeğin birkaç defa ka
rıştırılması tavsiye edilir.
Kalın tabanlı bir tencere, yeterli termik dengeleme sağladığından, kısmı ısın‐
mayı önler.
Çok küçük tencereleri kullanmaktan kaçınınız. Geniş ve sığ tencereler, dar ve
derin tencerelere göre daha uygundur, çünkü daha çabuk ısınırlar. Dar tence‐
relerin büyük brülörlere konulmasıyla pişirme hızlandırılamaz. Sonuç, sadece
gazın boşa harcanması olacaktır. Uygun bir kullanım için, küçük brülörlere
çük tencereleri ve büyük brülörlere de büyük tencereleri yerleştiriniz.
Gaz tüketimini azaltmak için tencerelerin kapağını kapatınız.
Kaplar
Altı geniş olan tavaların/tencerelerin dar olanlara göre daha hızlı bir pişirme
sağladığını unutmayınız.
Daima pişireceğiniz yemeğe uygun olan tencereleri kullanınız.
Özellikle de tencerelerin sıvılar için çok küçük olmadığından emin olunuz, çün‐
kü sıvılar kolayca taşabilir.
Buna ek olarak, daha hızlı bir pişirme için tencereler çok büyük olmamalıdır.
Aslında, yağ ve sular alt tarafa yayılabilir ve kolayca yanabilir.
12
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
Kekleri pişirmek için ağzı açılmayan kalıpların kullanılması daha iyi bir fikirdir.
Ağzı açılan kalıplar, sıvı ve şekerlerin sızıntı yaparak fırın tabanına akmasına
ve bunun sonucunda pişirme tepsisinde yanar ve temizlenmesini zor hale ge‐
tirir.
UYARI
Fırının içine plastik kulplu kapları koymayınız, bunlar ısıya karşı dayanıklı
değildir.
En iyi verimi elde etmek ve gaz tüketimini azaltmak için çapı brülöre uygun
tencereler kullanmalısınız.
Ayrıca içindeki yemek kaynatılan tencereleri, içindeki sıvı kaynamaya başlar
başlamaz kapatmanız, kaynama noktasında kaynamaya devam etmesi için
alevi yeterince kısmanız önerilir.
Fırının kullanımı
UYARI
Pişirme işlemini daima fırın kapağı kapalı halde yapınız. Aşağı açılan fırın ka‐
pağını açarken yeterince uzakta durunuz. Açarken aşağı düşerek açılmasına
izin vermeyiniz, tam açılana kadar kapak kulpunu tutarak destekleyiniz.
Fırının kapağını açmak için, kapak kolunu
her zaman ortadan tutunuz.
Fırında dört tepsi rafı mevcuttur. Tepsi ko‐
numları, fırının alt tarafından yukarı doğru
sayılır (şekilde gösterildiği gibi).
UYARI
Kapları direk olarak fırının tabanına koymayınız.
2
1
3
4
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
13
UYARI
Fırın veya ızgara ile pişirim yaparken, aşırı ısınmasını önlemek için kapağı açık
tutulmalıdır.
UYARI
Eşyaları ve pişirme kaplarını asla direk fırın tabanı üzerine koymayınız ve fırı‐
nın hiçbir parçasını pişirme yaparken alüminyum folyoyla kaplamayınız, çünkü
bu durum pişirme sonucunu etkileyebilecek ısı birikimine neden olur ve fırın
emayesine zarar verir. Tepsi raflarına daima ısıya-dayanıklı tavalar/tencereler
ve alüminyum tepsiler koyunuz.
Buğulanma ve buhar
Fırının, doğal bir hava sirkülasyonu ve sürekli bir buhar sirkülasyonu sağlayan
özel bir sistemi vardır. Bu sistem, buharlı bir ortamda pişirme yapmanızı ve
yiyeceklerin içinin yumuşak ve dışının gevrek olmasını sağlar. Bunun yanında,
pişirme süresi ve enerji tüketimi en aza indirilir. Pişme sırasında fırının içinde
buhar oluşabilir ve kapak açıldığında dışarı çıkabilir. Bu normal bir durumdur.
UYARI
Ancak, içindeki buharın veya ısının dışarı çıkması için, pişirme rasında ya da
sonrasında kapağı açarken fırından uzak durunuz.
Yiyecek ısınırken, bir su ısıtıcı gibi buhar üretir. Buhar fırının kapak camına
temas ettiğinde, yoğunlaşarak su damlacıkları haline dönüşecektir.
Buğu oluşumunu azaltmak için, fırının içine yemeği koymadan önce fırını iyice
ısıtınız. Dolayısıyla, herhangi bir pişirme yapmadan önce kısa bir süre için
(yaklaşık 10 dakika) fırının ön-ısıtmaya tabi tutulması gereklidir. Cihazı her
kullanmanızdan sonra, buğuları silmenizi öneririz.
Pişirme kapları
230
°
C'lik sıcaklığa dayanabilecek uygun fırın kapları kullanınız.
Pişirme kapları, fırın tepsileri vs. fırının arka tarafındaki fan ızgarasını kapa‐
tacak şekilde veya doğrudan fırın tabanına yerleştirilmemelidir.
Isının sirkülasyonunu engelleyerek performansı düşüreceğinden, 30 cm. -
35 cm.'den (12 inç - 14 inç) büyük pişirme kaplarını kullanmayınız.
Kapların pişme sonuçları üzerindeki etkileri
Kaplar ve kutuların kalınlıkları, iletkenlikleri, renkleri vs. içlerindeki yiyeceklere
ısıyı iletme şeklini etkilerler.
A : Alüminyum, toprak kap, cam ve parlak kaplar pişmeyi ve tabanın kızarma‐
sını engeller.
B : Emaye dökme demir, anotlaştırılmış alüminyum, yapışmayan alüminyum
ve dışı renkli ve koyu ağır kaplar pişmeyi ve tabanın kızarmasını artırır.
Balık ve et pişirme
Etleri fırın kaplarına veya direk fırın tepsisine koyabilirsiniz. Bu durumda, dam‐
lalık tepsisini alttan ilk rafa içine biraz su koyarak yerleştiriniz. Damlalık kabı,
etin eriyen yağlarının fırın tabanına akmasını önleyecektir.
14
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
Genelde beyaz et, tavuk ve balığın orta dereceli bir ısıda pişirilmesi gerekir
(150
°
C ile 175
°
C arası). Eğer kırmızı et pişirmek istiyorsanız (dışı hafif kı
zarmış ve içi daha az pişmiş), kısa bir süre için daha yüksek bir ısının (200
°
C
ile 230
°
C arası) kullanılması önerilir.
Börek
Keklerin genelde orta dereceli bir ısıda pişirilmesi gerekir (150
°
C ile 200
°
C
arası).
Kek veya fırında yemek pişirirken, kısa bir sürein (yaklaşık 10 dakika) fırının
ön-ısıtmaya tabi tutulması önerilir. Pişirme işlemine başlandıktan sonra, pişir‐
me bitinceye kadar fırın kapağını kapalı tutunuz ve pişirme sonucunu fırın ka‐
pak camından bakarak kontrol ediniz.
Izgara
Et veya balık ızgarası yapmak istiyorsanız, tepsiye az miktarda yağ sürdükten
sonra bunları direk tepsiye yerleştiriniz.
Izgara fonksiyonunda ısı, üstteki ısıtıcı elemandan gelir. Dolayısıyla, etin veya
balığın kalınlığına bağlı olarak kullanılacak pişirme rafına karar vermeniz ge‐
rekir.
Daima, içine biraz su koyarak, damlalık tepsisini en alt rafa koyunuz.
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, yiyeceğin türüne, kıvamına ve hacmine göre değişiklik gös‐
terir. Daha sonra aynı kapları kullanarak aynı koşullarda pişirme yaptığınızda
aynı sonucu elde edeceğinizden, fırındaki ilk pişirme deneyimlerinizi not et‐
menizi öneririz.
Sadece kendi deneyiminiz tabloda verilen değerlerde uygun değişiklikleri yap‐
manızı sağlayacaktır.
Buz çözme
Fırın fanı ısıtma yapmadan çalışır ve oda sıcaklığında havayı fırının içinde de‐
vir-daim yapar. Bu, buz çözmenin hızını artırır. Bununla birlikte, mutfağın sı
caklığının buz çözme hızını etkileyebileceğini unutmayınız. Bu fonksiyon özel‐
likle ısıtma sonucu bozulabilecek hassas yiyecekler (örneğin; donmuş kekler,
pastalar, ekmek ve diğer mayalı ürünler) için uygundur.
Buz Çözme Fonksiyonunun Kullanımı
Fırının fonksiyon kontrol düğmesini konumuna ve termostat kontrol düğme‐
sini OFF (kapalı)
konuma getiriniz.
Pişirme Tablosu - Normal (Geleneksel) ve Fanlı Pişirme
Bu tablolar, sadece size rehberlik etme amaçlıdır. Kişisel gereksinimlerinize
göre sıcaklıkların artırılması veya azaltılmagerekebilir.
Kişisel gereksinimlerinize uygun doğru ayarları, sadece kendi deneyiminiz ile
elde edebilirsiniz.
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
15
Pişirme süreleri ön ısıtmayı kapsamamaktadır. Herhangi bir pişirme yapmadan
önce kısa bir süre için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-ısıtmaya tabi tutulması
gereklidir.
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin tü‐
Geleneksel
Pişirme
Fanlı Pişirme
Pişirme sü‐
resi
da‐
kika olarak
Notlar
Raf sıcak.
°
C
Raf
sı‐
cak.
°
C
Çırpma usulü
tarifler
2 170 2 160 45 ~ 60 Rafta kek
kalıbı içinde
Pandispanya
hamuru
2 170 2 (1 ve 3)
1)
160 20 ~ 30 Rafta kek
kalıbı içinde
Yağlı sütten
peynirli kek
1 160 2 150 60 ~ 80 Rafta kek
kalıbı içinde
Elmalı kek 1 180 2 (1 ve 3)
1)
170 40 ~ 60 Rafta kek
kalıbı içinde
Meyveli turta 2 175 2 150 60 ~ 80 Rafta kek
kalıbı içinde
Reçelli tart 2 175 2 (1 ve 3)
1)
160 30 ~ 40 Rafta kek
kalıbı içinde
Meyveli kek 1 175 1 160 45 ~ 60 Kek kalıbın‐
da
Pandispanya 1 175 2 160 30 ~ 40 Rafta kek
kalıbı içinde
Yılbaşı pas‐
tası
1 170 1 160 40 ~ 60 Rafta kek
kalıbı içinde
Erikli turta 1 170 1 160 50 ~ 60 Rafta kek
kalıbı içinde
Küçük kekler 2 170 2 (1 ve 3)
1)
160 25 ~ 35 Kek tepsi‐
sinde
Bisküviler 3 190 3 170 15 ~ 25 Kek tepsi‐
sinde
Kremalı pas‐
ta
2 100 2 100 90 ~ 120 Kek tepsi‐
sinde
Sandviç ek‐
meği
2 190 2 180 12 ~ 20 Kek tepsi‐
sinde
Börek: Kre‐
malı çörek
2 200 2 (1 ve 3)
1)
190 15 ~ 25 Kek tepsi‐
sinde
1000 Beyaz ekmek 1 190 2 180 40 ~ 60 Kek tepsi‐
sinde 2 par‐
ça halinde
16
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin tü‐
Geleneksel
Pişirme
Fanlı Pişirme
Pişirme sü‐
resi
da‐
kika olarak
Notlar
Raf sıcak.
°
C
Raf
sı‐
cak.
°
C
500 Çavdar ek‐
meği
1 190 1 180 30 ~ 45 Izgarada,
ekmek tepsi‐
sinde
500 Sandviç ek‐
meği
2 200 2 175 20 ~ 35 Pişirme tep‐
sisinde 6-8
adet
250 Pizza 1 200 2 (1 ve 3)
1)
190 15 ~ 30 Izgarada,
kek tepsisin‐
de
Meyveli pas‐
ta
2 200 2 (1 ve 3)
1)
175 40 ~ 50 Rafta kek
kalıbı içinde
Sebzeli turta 2 200 2 (1 ve 3)
1)
175 45 ~ 60 Rafta kek
kalıbı içinde
Kiş 1 200 2 (1 ve 3)
1)
180 35 ~ 45 Rafta kek
kalıbı içinde
Lazanya 2 180 2 160 45 ~ 65 Rafta kek
kalıbı içinde
Mantı 2 200 2 175 40 ~ 55 Rafta kek
kalıbı içinde
1000 Dana eti 2 190 2 175 50 ~ 70 Rafta ve
damlalık
tepsisinde
1200 Domuz eti 2 180 2 175 100 ~ 130 Rafta ve
damlalık
tepsisinde
1000 Dana 2 190 2 175 90 ~ 120 Rafta ve
damlalık
tepsisinde
1500 Az pişmiş
rozbif
2 210 2 200 50 ~ 60 Izgarada ve
damlalık
tepsisiyle
1500 Orta pişmiş
rozbif
2 210 2 200 60 ~ 70 Izgarada ve
damlalık
tepsisiyle
1500 İyi pişmiş roz‐
bif
2 210 2 200 70 ~ 80 Izgarada ve
damlalık
tepsisiyle
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
17
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin tü‐
Geleneksel
Pişirme
Fanlı Pişirme
Pişirme sü‐
resi
da‐
kika olarak
Notlar
Raf sıcak.
°
C
Raf
sı‐
cak.
°
C
2000 Domuz omzu 2 180 2 170 120 ~ 150 Damlalık
tepsisinde,
üstü kapalı
1200 Domuz ba‐
cağı
2 180 2 160 100 ~ 120 Damlalık
tepsisinde, 2
parça halin
de
1200 Kuzu 2 190 2 175 110 ~ 130 But, damla‐
lık tepsisin‐
de
1000 Tavuk 2 190 2 175 60 ~ 80 Tek parça
halinde
damlalık
tepsisinde
4000 Hindi 2 180 2 160 210 ~ 240 Tek parça
halinde
damlalık
tepsisinde
1500 Ördek 2 175 2 160 120 ~ 150 Tek parça
halinde
damlalık
tepsisinde
3000 Kaz 2 175 2 160 150 ~ 200 Tek parça
halinde
damlalık
tepsisinde
1200 Tavşan 2 190 2 175 60 ~ 80 Parçalar ha‐
linde
1500 Yaban tavşa‐
2 190 2 175 150 ~ 200 Parçalar ha‐
linde
800 Sülün 2 190 2 175 90 ~ 120 Tek parça
1200 Alabalık/iz‐
marit
2 190 2 (1 ve 3)
1)
175 30 ~ 40 3-4 balık
1500 Ton balığı/
somon
2 190 2 (1 ve 3)
1)
175 25 ~ 35 4-6 fileto
1) Eğer aynı anda birden fazla yemek pişirmeniz gerekiyorsa, bunları parantez içinde belirtilen raf
seviyelerine koymanızı tavsiye ederiz. Tepsi/raf konumları, fırının alt tarafından yukarıya doğru
sayılır.
18
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
Eğer aynı anda birden fazla yemek pişirmek istiyorsanız, yemeklerinizin her
tarafının aynı derecede pişmesi için kaplarınızı koyduğunuz pişirme seviyele
rini son 5-10 dakika kala değiştirmenizi öneririz.
Pişirme Tablosu - Izgara
Pişirme süreleri ön ısıtmayı kapsamamaktadır.
Herhangi bir pişirme yapmadan önce kısa bir süre için (yaklaşık 10 dakika)
fırının ön-ısıtmaya tabi tutulması gereklidir.
Yiyeceğin
türü
Miktar
Raf
sıcak.
°
C
Pişirme süresi (dakika
olarak)
Adet Ağırlık
(gr.)
Üst Alt
Bonfile 4 800 3 maksi‐
mum
12 ~ 15 12 ~ 14
Bonfile 4 600 3 maksi‐
mum
10 ~ 12 6 ~ 8
Sosis 8 - 3 maksi‐
mum
12 ~ 15 10 ~ 12
Domuz
pirzola
4 600 3 maksi‐
mum
12 ~ 16 12 ~ 14
Tavuk (iki
parça ha‐
linde)
2 1000 3 maksi‐
mum
30 ~ 35 25 ~ 30
Kebap 4 - 3 maksi‐
mum
10 ~ 15 10 ~ 12
Tavuk
göğsü
4 400 3 maksi‐
mum
12 ~ 15 12 ~ 14
Tavuk
göğsü
6 600 3 maksi‐
mum
10 ~ 15 8 ~ 10
Balık (file‐
to)
4 400 3 maksi‐
mum
12 ~ 14 10 ~ 12
Sandviç 4 - 6 - 3 maksi‐
mum
5 ~ 7 -
Tost 4 - 6 - 3 maksi‐
mum
5 ~ 7 2 ~ 3
Bakım Ve Temizlik
UYARI
Cihaz üzerinde herhangi bir bakım veya temizlik işlemi yapmadan önce, ciha‐
zın elektrik bağlantısını KESİNİZ. Bu cihaz buharla veya buharlı bir temizleme
makinesi ile temizlenemez.
Bakım Ve Temizlik
19
Ocağı ve ocak üstlüğünü temizleme
Ocak en iyi halen hafif sıcak durumdayken temizlenir, çünkü dökülen yemek
artıkları soğudukları zamana göre daha kolay çıkarılabilir.
Ocağın yüzeyini, içine az miktarda sıvı deterjan konulmuş ılık bir suya batırılıp
ve iyice kılmış yumuşak bir bezle düzenli olarak silerek temizleyiniz. Aşağıda‐
kileri kullanmaktan kaçınınız:
ev-temizliği deterjanları ve ağartıcılar;
kulpsuz tencereler için uygun olmayan emprenye süngerler;
•tel ovucular;
banyo / lavabo leke çıkarıcıları.
Eğer ocak üstlüğü çok kirli ise, Hob Brite veya Bar Keepers Friend gibi uygun
bir temizleme ürününün kullanılması önerilir.
Ocak ızgaraları
Ocak ızgaraları bulaşık makinesinde yıkanabilir. Eğer ızgaraları elinizle yıkı‐
yorsanız, bunları kurularken dikkatli olunuz çünkü emaye kaplama işlemi es‐
nasında bazen keskin kenarlar kalabilmektedir. Gerekirse, inatçı lekeleri bir
pasta kullanarak çıkarınız.
Brülörler
Brülör kapakları ve alev başlıkları temizlemek amacıyla çıkarılabilir.
Alev başlıklarını sıcak sabunlu suyla yıkayınız ve leke izlerini nazik bir pasta
ile gideriniz. Eğer leke izlerinin çıkarılması zor ise, iyice nemlendirilmiş bir
emprenye çelik yünü dikkat ederek kullanılabilir.
Temizlik işleminden sonra, yumuşak bir bezle kurulayınız.
Ateşleme elektrotu
Elektrikle ateşleme içeriden, seramik bir "elektrot" ve bir metal elektrot vasıta‐
sıyla yapılır. Ateşlemede zorluk yaşamamak için bu parçaları çok temiz tutunuz
ve brülör alev başlığı deliklerinin tıkalı olup olmadığını kontrol ediniz.
Fırının temizliği
UYARI
Fırın her zaman temiz tutulmalıdır. Üzerinde biriken yağlar veya diğer yiyecek
artıkları, özellikle ızgara tepsisindekiler bir yangına neden olabilir.
Kullandıktan sonra ve hala ılık iken fırının içerisini dikkatlice temizleyiniz. As‐
lında bu aşamada, yağ artıkları ve meyve suları, şeker parçacıkları veya yağı
temizlemek daha kolaydır.
Ilık deterjanlı su veya fırın temizleme spreylerinden uygun olanı kullanabilirsi‐
niz.
UYARI
Zarar verebileceğinden, spreyi direk olarak mat çelik kısımlara yöneltmeyiniz
ve daima üretici talimatlarına uyunuz.
Fırın aksesuarlarını, deterjanlı ılık su ile temizleyiniz. Olası kabukları hafif
aşındırıcı tozlar ile temizleyiniz.
20
Bakım Ve Temizlik
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux 41106GM-WN Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu