Electrolux EKM603301W Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
kullanma kılavuzu
Karışık-Gazlı Fırın
EKM603301
Electrolux. Thinking of you.
şüncelerinizi www.electrolux.com.tr adresinden bizimle
daha fazla paylaşın
İçindekiler
Güvenlik bilgileri 2
Ürün tanımı 4
Aksesuarlar 5
Kullanım talimatları 6
Elektronik programlayıcı 8
İlk kez kullanmadan önce 11
Yararlı ipuçları ve bilgiler 11
Bakım ve temizlik 18
Servisi aramadan önce 21
Teknik veriler 22
Montaj 23
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Güvenlik bilgileri
Önemli Cihazı monte etmeden veya
kullanmadan önce bu uyarıları dikkatlice
OKUMALISINIZ. Eğer yardıma ihtiyacınız
olursa, Müşteri Hizmetleri Bölümümüzle
temasa geçiniz.
Montaj
•Montaj işlemi uzman ve kalifiye bir personel
tarafından, yürürlükteki kanunlara uygun
olarak gerçekleştirilmelidir.
•Cihazın montajı için gerekli olabilecek, evin
elektrik tesisatında yapılacak herhangi bir
değişiklik sadece uzman personelce yapıl-
malıdır.
•Cihazınızda nakliyeden kaynaklanan bir
hasar olup olmadığını kontrol ediniz. Ha-
sarlı bir cihazın bağlantısını asla yapmayı-
nız. Eğer cihazınız hasarlıysa, satıcınızla te-
masa geçiniz.
Bu cihazı
n özelliklerini modife etmek veya
modife etmeye çalışmak çok tehlikelidir.
•Cihazı yanıcı maddelerin (örneğin perdeler,
çay havluları, vs.) yakınına monte etmekten
kaçınınız.
Bu cihaz ağırdır. Taşırken dikkatli olunuz.
Bu cihaz bir zemin üzerine direk yerleştiri-
lemez.
•Cihazı kullanmaya başlamadan önce tüm
ambalaj malzemelerini çıkartınız.
•Bazı parçalar, elektrik çarpmasına daya-
nıklı plastik film korumalıdır. Cihazı kullan-
maya başlamadan önce bu plastik filmi çı-
karttığınızdan emin olunuz ve ilgili parçala-
rını içine az miktarda sıvı deterjan konul-
muş ılık bir suya batırıl
ıp ve iyice sıkılmış
yumuşak bir bezle temizleyiniz.
Gaz ve elektrik beslemesinin, gaz besleme
borusunun yakınına yerleştirilmiş bilgi eti-
ketinde belirtilen tipi ile uyumlu olduğundan
emin olunuz.
İnsanların güvenliği
Bu cihaz, cihazın güvenli kullanımını sağla-
yacak sorumlu bir kişinin denetimi veya bil-
gilendirmesi olmaksızın çocuklar veya fizik-
sel, hissi veya akli kapasiteleri ya da tecrü-
beleri veya bilgileri cihazı güvenli şekilde
kullanmaya elverişli olmayan kişiler tarafın-
dan kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Bu cihaz, sadece yetişkinler tarafından kul-
lanım için tasarlanmıştır. Çocukların cihazla
veya cihazın yakınında oynamasına izin
vermeyiniz.
Cihaz, kullanımı esnası
nda sıcak olur. Ço-
cuklar, cihaz soğuyana kadar uzak tutul-
malıdır.
•Çocuklar ayrıca, cihazdaki tavaları veya
tencereleri çekmek suretiyle kendilerini ya-
ralayabilir.
Kullanım esnasında
Bu ocak sadece evsel kullanım için tasar-
lanmıştır. Ticari veya endüstriyel amaçlar
için tasarlanmamıştır.
•Cihazın etrafında iyi bir havalandırmayı te-
min ediniz. Yetersiz hava temini oksijen ek-
sikliğine neden olabilir.
Bu cihaz, bir yanma ürünleri tahliye cihazı-
na bağlanmamalıdır. Yürürlükteki montaj
tüzüklerine uygun olarak monte edilmeli ve
bağlanmalıdır. Havalandırmayla ilgili gerek-
liliklere özel bir dikkat gösterilmelidir.
2 electrolux
Cihaz kullanımdayken, bulunduğu orta-
mda ısı ve nem oluşumuna neden olacak-
tır. Havalandırma menfezlerini iyi durumda
tutmak veya bir hava tahliye borulu ocak
havalandırma başlığı monte ederek de-
vamlı hava beslemesi sağlayınız.
•Ocağı uzunca bir süre kullanırken, bir pen-
cere açarak veya ocak havalandırma baş-
lığının hava atma hı zını artırarak daha fazla
havalandırma sağlanmalıdır.
•Eğer cihaz bir kapakla donatılmışsa, bunun
amacı kapalı olduğunda cihaz yüzeyinin
tozlanmasını önlemek ve açık olduğunda
da yağ sıçramalar
ının dağılmasını önle-
mektir. Başka amaçlar için kullanmayı-
nız .
•Kapağı kapatmadan önce daima temizle-
yiniz.
•Kapağı kapatmadan önce brülörlerin
soğumasını bekleyiniz.
•Eğer suyla temas ederse cihazı kullanma-
yınız. Cihazı ıslak ellerinizle çalıştırmayınız.
Kullanmadığınızda, kontrol düğmelerinin
OFF (kapalı) konumunda olduğundan emin
olunuz.
Cihaz, kullanımı esnasında ısınır. Fırının
içindeki ısıtma elemanlarına de
ğmemek
için dikkatli olunmalıdır.
•Fırının kapağını açarken, içerideki buhar
veya ısı dışarı çıkacağından daima fırından
uzakta durunuz.
•Başka elektrikli cihazlar kullanırken, kablo-
nun cihazının sıcak yüzeylerine temas et-
mediğinden emin olunuz.
Dengesiz veya şekilsiz tavalar ocak brülör-
lerinde kullanılmamalıdır, çünkü dengesiz
tavalar devrilmek veya dökülmek suretiyle
bir kazaya neden olabilir.
Kolayca yakmak için, tencereleri ızga-
ranın üstüne koymadan önce brülör-
leri yakınız . Brülörleri yaktıktan sonra,
alevin düzenli olduğundan emin olunuz.
Tencereyi üzerinden almadan önce alevi
daima kısınız veya söndürünüz.
Bitkisel veya hayvansal yağlarla yemek pi-
şirirken cihazı asla denetimsiz bırakmayı
-
nız.
Bu cihaz her zaman temiz tutulmalıdır.
Üzerinde biriken yağlar veya yiyecek artık-
ları bir yangına neden olabilir.
Plastik tabakları asla fırında veya brülörler
üzerinde kullanmayınız. Fırının hiçbir par-
çasını asla alüminyum folyoyla kaplamayı-
nız.
•Fırın içerisinin düzgün bir şekilde havalan-
dırılabilmesi için, ocağın arka kısmının or-
tasındaki bulunan fırın menfezinin daima tı-
kanmamış veya kapatılmamış olduğundan
emin olunuz.
Çabuk bozulabilir yiyecekler, plastik mal-
zemeler ve areosoller ısıdan etkilenebilir ve
cihazın üstünde bırakı
lmamalıdır.
•Pişirme esnasında, eğer fırın uzunca bir sü-
re çalışır durumda ise muhafaza çekmece-
si sıcak olabilir, dolayısıyla fırın eldivenleri,
çay havluları, plastik önlükler vs. gibi yanıcı
malzemeler.
•Pişirme tepsileri gibi fırın aksesuarları da
ısınacaktır, dolayısıyla bu malzemeleri çek-
meceden çıkartırken, fırın hala kullanımda
veya sıcak halde ise dikkatli olunmalıdır.
•Fırının altındaki çekmeceye sadece ısıya
karşı dayanıklı kapları koyunuz. Yanı
cı
maddeleri buraya koymayınız .
•Cihazı temizlemek için asla buharlı veya
yüksek basınçlı buharlı temizleyiciler kul-
lanmayınız.
•Fırın kapak camını silmek için sert, aşındı-
rıcı temizleyiciler veya keskin metal kazıyı-
cılar kullanmayınız, çünkü bunlar yüzeyi çi-
zebilir ve camın kırılmasına neden olabilir.
Servis
Bu cihaz, sadece yetkili bir Servis Mühendisi
tarafından tamir edilmeli ve servisten geçiril-
melidir ve sadece onaylı orijinal yedek parça-
lar kullanılmalıdır.
Çevre ile ilgili bilgiler
Montajdan sonra, ambalaj malzemelerini
lütfen güvenli ve çevreye saygılı bir şekilde
bertaraf ediniz.
•Eski bir cihazı atarken, kablosunu kesmek
suretiyle kullanılmaz hale getiriniz.
electrolux 3
•Cihazın üzerindeki veya cihazla birlikte ve-
rilen belgelerdeki
sembolü, bu cihazın
bir ev çöpü/atığı gibi muamele görmemesi
gerektiğini belirtir. Bunun yerine ürün, elek-
trikli ve elektronik ekipmanların geri dönü-
şümü için belirlenen toplama noktalarına
teslim edilmelidir. Ürünün hatalı bir şekilde
atılması veya imha edilmesi çevre ve insan
sağlığıısından olumsuz sonuçlara yol
açabilir. Bu nedenle, bu ürünün doğru bir
şekilde elden çıkarılmasını sağlayarak po-
tansiyel olumsuz sonuçları önlemeye yar-
dımcı olmuş olursunuz. Bu ürünün geri dö-
şümü ile ilgili daha fazla bilgiyi, mahalli
idareden, ev çöpü toplama servisi veya
ürünü satın almış olduğunuz mağaza tara-
fından elde edebilirsiniz.
EEE Yönetmeliğine Uygundur
Önemli Bu talimat kitapçığını ileride
kullanmak üzere saklayınız ve birine
sattığı
nızda yeni sahibine verildiğinden emin
olunuz.
Önemli Bu talimatlar sadece, bu kitabın
kapağında sembolleri bulunan ülkeler için
geçerlidir.
Ürün tanımı
Kontrol paneli
8 7 6 5 4 3 29
1
1 Genel kontrol lambası
2 Elektronik programlayıcı
3 Termostat kontrol düğmesi
4 Fırın fonksiyonu kontrol düğmesi
5 Arka sağ ısıtıcı kontrol düğmesi (sert)
6 Ön sağ brülör (yardımcı) kontrol düğmesi
7 Ön sol brülör (hızlı) kontrol düğmesi
8 Arka sol brülör (yarı-hızlı) kontrol düğmesi
9 Fırın termostat kontrol lambası
4 electrolux
Fırının içi
2 31
4
1 Fırın fanı
2 Izgara rezistansı
3 Fırın lambası
4 Fırın rafları
Aksesuarlar
Damlalık tepsisi
Pişirim yaparken akan suyu içerisinde birik-
tirmek için kullanılır. Eğer damlalık tepsisini
kullanmayacaksanız, fırından çıkarınız.
Fırın tepsisi
Modele bağlı olarak bir veya iki adet.
Fırın rafı
Modele bağlı olarak bir veya iki adet.
Döner-şiş
31 2 4
1 Çıkarılabilir sap
2 Şiş
3 Çatallar
4 Şiş pervazı
Fırın modeline bağlı olarak.
electrolux 5
Tüm aksesuarlar, fırın iç kısmının altında bu-
lunan çekmece içerisinde muhafaza edilebilir.
Uyarı Pişirme esnasında, muhafaza
çekmecesi ısınabilir.
Kullanım talimatları
Gazlı ocak üzerindeki kontrol düğmeleri
Cihaz, alevin daha iyi ayarlanmasını sağlayan
ilerletici gaz musluklarıyla donatılmıştır.
Fırının gazlı ocağını kullanmaya yarayan
ğmeler kontrol paneli üzerindedir. Ayar
ğmeleri, saatin tersi yönünde küçük alev
sembolüne ve saat yönünde büyük alev sem-
bolüne kadar döndürülebilir.
Gaz beslemesi yok
Maksimum gaz beslemesi
Minimum gaz beslemesi
Ocak brülörlerinin ateşlenmesi
Tencereyi yerleştirmeden önce, bir brülörü
yakmak için:
1. Kontrol düğmesine tam olarak basınız ve
saatin tersi yönde çevirerek
ile işaretli
maksimum konumuna getiriniz
2. ğmeyi yaklaşık 5 saniye daha basılı tu-
tunuz. Bu yöntem, gaz kesme emniyeti-
nin ısınmasını ve emniyet aygıtının kapan-
masını sağlayacaktır, aksi halde gaz bes-
lemesi kesilecektir.
3. Ateşleme yaptıktan sonra alevi istediğiniz
şekilde ayarlayınız.
Eğer birkaç denemeden sonra brülör yan-
mazsa, brülör bölmesi ve kapağının doğru
olarak yerleştirildiğinden emin olunuz. Gaz
beslemesini kesmek için, düğmeyi saat yö-
nünde döndürerek
konumuna getiriniz.
Uyarı Hayvansal veya bitkisel yağlarla
pişirim yaparken, bu yağlar aşırı
ısındığında kendiliğinden yanabildiği için
özellikle dikkatli olunmalıdır.
Uyarı Kontrol düğmesini 15 saniyeden
daha uzun süre basılı tutmayınız. Eğer
brülör 15 saniye geçmesine rağmen
yanmazsa, kontrol düğmesini bırakınız,
ğmeyi off (kapalı) konumuna getiriniz
ve brülörü tekrar yakmaya çalışmadan
önce en az 1 dakika bekleyiniz.
Ocağı elinizle yakarken
Ocağı elinizle yakarken (elektrik olmadığında),
bir ateşi brülöre yaklaştırınız. Kontrol düğme-
sini asla ateşi brülöre yaklaştırmadan önce
döndürmeyiniz.
Farklı brülör tipleri
Ocakta 2 tip brülör vardır: elektrikli ısıtıcı ve
gaz brülörleri (aşağıdaki şekil).
2
1
3
4
1 Brülör kapağı
2 Brülör tacı
3 Kıvılcım jeneratörü
4 Gaz kesme emniyeti
Brülörden maksimum verim elde etmek için,
taban ölçüsü brülöre uygun olan düz tabanlı
tencere ve tavaları kullanınız.
Elektrikli ısıtıcı kontrol düğmesi
Bir ısıtıcıyı çalıştırmak için, ilgili kontrol
ğmesini gerekli ısı ayarına getiriniz.
6 electrolux
Kontrol düğmesi 0'dan - 3'e kadar numara-
landırılmıştır.
0 - Kapalı
1 - Minimum
3 - Maksimum
Ocağın normal bir ısıtıcısı vardır (arka sağ).
Isıtıcının hemen ısınması için kısa bir süre-
liğine maksimum ayarda (konum 3) çalıştırıl-
masını, sonra gerekli ayara getirilmesini tav-
siye ederiz.
Ocak kapağı
Kapak, kapalı olduğunda ocağın üzerinde toz
toplanmasını ve açık olduğunda da duvara
yağ sıçramasını önler. Herhangi başka bir
amaç için kullanmayı
nız.
Kapağı açmadan önce, sıçramış olabilecek
olası sıvıları daima siliniz.
Kapağı açmadan veya çıkartmadan önce,
üzerindeki yiyecek artıklarını daima temizleyi-
niz.
Uyarı Cam kapak ısındığı nda kı rı labilir.
Kapağı kapatmadan önce, tüm
brülörlerin kapalı olduğundan emin
olunuz.
Sadece altı düz olan tava ve tencereleri
kullanınız.
Uyarı Önerilen ebattan daha küçük olan
bir tencere kullanıyorsanız, alev
tencerenin yanlarından dışarı taşar ve bu
da tencere kulpunun aşırı ısı nması na
neden olur.
Kaptaki sıvı kaynamaya başlar başla-
maz, alevin şiddetini azaltarak sıvının ya-
vaş yavaş kaynamaya devam etmesini
sağlayınız.
Önemli Paslanmaz çelik, aşırı ısınmaya
maruz kaldığında kararabilir. Bu nedenle, taş
kaplar, pişmiş toprak tavalar veya dökme
demir sacların kullanılması tavsiye edilir.
Ayrıca, kullanım esnasında ocak yüzeyini
korumak için alüminyum folyo kullanmayınız.
Uyarı Tencereler kumanda bölgesini
kapatmamalıdır.
Fırın fonksiyonları
Fırın fonksiyon kontrol düğmesi, fırının isteni-
len pişirim fonksiyonuna ayarlanmasını
sağlar.
Bir fırın fonksiyonu seçmek için fonksiyon
kontrolünü saat yönünde döndürerek arzu
edilen fonksiyona getiriniz.
Fonksiyon ıklama
Fırın kapanır
Normal pişirme
Isı yukarı ve aşağıdan gelir ve tüm pişirme bölge-
lerinde eşit ısı dağılımı sağlanır.
Fanlı pişirme
Bu özellik, kızartma yapmanızı veya tatları birbirine
karıştırmadan kızartma ve fırında pişirme işlemini
aynı anda yapmanızı sağlar.
Dahili ızgara
Küçük miktardaki yemekleri ızgara yapmak için
kullanılır.
electrolux 7
Fonksiyon ıklama
Izgara - Döner-şiş
Döner şiş döner et kızartma veya kebaplar ve kü-
çük et parçaları kızartmada kullanılabilir.
Tam ızgara
Tam ızgara elemanı devreye girer. Büyük miktarlar
için tavsiye edilmektedir.
Pizza
Pizzanın üst kısmını veya içindeki malzemeleri pi-
şirmek amacıyla alt ısıtma rezistansı ve ızgara ça-
lışır ve fan da havanın devir daim etmesini sağlar.
Alt ısıtma rezistansı
Isı sadece fırının alt kısmından gelir.
Termostat kontrol düğmesi
50
°
C ve maksimum (230
°
C) arasındaki pi-
şirme sıcaklığını seçmek için fırın termostat
kontrol düğmesini saat yönünde döndürü-
nüz.
Fırın termostat kontrol lambası
Termostat kontrol lambası, termostat kontrol
ğmesi döndürüldüğü zaman yanacaktır.
Arzu edilen sıcaklığa ulaşılana kadar lamba
yanık kalacaktır. Daha sonra, sıcaklı ğa ulaşı l-
dığını belirtmek üzere dönüşümlü olarak ya-
nıp sönecektir.
Güvenlik termostatı
Bu fırın bir güvenlik termostatı ile donatılmış-
tır. Ana termostatın arıza yapması durumun-
da ve sonuç olarak aşırı ısınma durumunda,
güvenlik aygıtı cihazın elektriğini kesecektir.
Böyle bir durum olursa, yerel Yetkili Servisinizi
arayınız. Cihazı hiçbir zaman kendi başınıza
tamir etmeye çalış
mayınız.
Genel kontrol lambası
Genel kontrol düğmesi, fırın fonksiyon kontrol
ğmesi ve/veya pişirme bölgesi kontrol
ğmeleri ayarlandığında yanacaktır.
Elektronik programlayıcı
Genel görünüm
7
8
2 1
4
3
5
6
1
Bir fonksiyon seçme düğmesi
2
Azaltıcı kontrol düğmesi
3
Artırıcı kontrol düğmesi
4 Gösterge
5
Pişirme süresi pilot lambası
6
Pişirme bitiş saati pilot lambası
7 Dakika hatırlatma fonksiyonu pilot lamba-
sı
8
Saat pilot lambası
Fırın ancak saat ayarının ayarlanmasın-
dan sonra çalışacaktır. Bununla birlikte,
fırın herhangi bir program kullanılmadan
da çalıştırılabilir.
Bir elektrik kesintisi durumunda, tüm
ayarlar (günün saati, program ayarı veya
çalışmakta olan program) iptal edilecek-
tir. Elektrik geri geldiğinde, göstergedeki
numaralar yanıp sönecektir ve saatin/za-
manlayıcının resetlenmesi gerekecektir.
8 electrolux
Saatin ayarlanması
Fırın ilk kez çalıştırıldığında veya bir elektrik
kesintisinden sonra saat pilot lambası
ek-
randa yanıp sönecektir.
Saati doğru olarak ayarlamak için:
1.
veya tuşuna basınız.
2. Ayarlamayı yaptıktan sonra, 5 saniye bek-
leyiniz. Saat pilot lambası sönecektir ve
ekranda ayarlanan saat belirecektir. Ci-
haz kullanıma hazırdır.
Saat ayarını doğru olarak yapabilmek için, tu-
şa devamlı basarak Saat fonksiyonunu seçi-
niz. İlgili pilot lamba yanıp sönmeye başlaya-
caktır. Daha sonra yukarıda anlatılanları uy-
gulayınız.
Saat sadece, eğer bir otomatik fonksiyon (pi-
şirme süresi
veya pişirme süresinin sonu
) seçilmemiş ise ayarlanabilir.
Pişirme süresi fonksiyonu
Bu fonksiyon, programlanan bir pişirme sü-
resinin sonunda fırının otomatik olarak ka-
panmasını sağlar. Fırına yemeği yerleştiriniz,
bir pişirme fonksiyonu seçiniz ve pişirme sı-
caklığını ayarlayınız. Pişirme süresi fonksiyo-
nunu seçmek için
tuşuna devamlı olarak
basınız. İlgili pilot lamba yanıp sönmeye baş-
layacaktır.
Pişirme süresini ayarlamak için:
1.
veya tuşuna basınız.
2. Ayarlamayı yaptıktan sonra, 5 saniye bek-
leyiniz. Pişirme süresi pilot lambası
yanacak ve ekranda saat görüntülene-
cektir.
3. Pişirme süresi sona erince, fırın kendiliğin-
den kapanacak ve bir uyarı sesi gelecek-
tir, bu sırada pilot lamba yanıp sönmeye
başlayacaktır. Fırın fonksiyon ve termos-
tat kontrol düğmesini sıfır konumuna ge-
tiriniz.
Sesli alarmı kapatmak için herhangi bir
ğmeye basınız.
Sesli alarmın kapatılması, fırını manuel
moda geçirecektir ve eğer fırın fonksiyon
ve termostat düğmeleri sıfıra ayarlanırsa,
fırın tekrar ısınmaya başlayacaktır.
Pişirme süresini iptal etmek için:
1. Pişirme süresi fonksiyonunu seçmek için
tuşuna devamlı olarak basınız. İlgili pi-
lot lamba
yanıp sönecek ve gösterge
kalan süreyi görüntüleyecektir.
2. Gösterge ekranında 0:00 görüntülenince-
ye kadar
tuşuna basınız. 5 saniye son-
ra pilot lamba sönecek ve ekranda saat
görüntülenecektir.
Pişirme bitiş saati fonksiyonu
Bu fonksiyon sayesinde, fırını pişirmenin
programlanmış bitiş saati gelince kendiliğin-
den kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Fı-
rına yemeği yerleştiriniz, bir pişirme fonksiyo-
nu seçiniz ve pişirme sıcaklığını ayarlayınız.
Pişirme bitiş saati fonksiyonunu seçmek için
tuşuna devamlı olarak basınız. İlgili pilot
lamba yanıp sönmeye başlayacaktır.
electrolux 9
Pişirme bitiş saatini ayarlamak için:
1.
veya tuşuna basınız.
2. Ayarlamayı yaptıktan sonra, 5 saniye bek-
leyiniz: Pişirme süresi pilot lambası
ya-
nacak ve göstergede saat görüntülene-
cektir.
3. Pişirme süresi sona erince, fırın kendiliğin-
den kapanacak ve bir uyarı sesi gelecek-
tir, bu sırada pilot lamba yanıp sönmeye
başlayacaktır. Fırın fonksiyon ve termos-
tat kontrol ğmesini sıfır konumuna ge-
tiriniz.
Sesli alarmı kapatmak için herhangi bir
ğmeye basınız.
Sesli alarmın kapatılması, fırını manuel
moda geçirecektir ve eğer fırın fonksiyon
ve termostat düğmeleri sıfıra ayarlanırsa,
fırın tekrar ısınmaya başlayacaktır.
Pişirme bitiş saatini iptal etmek için:
1. Pişirme bitiş saati fonksiyonunu seçmek
için
tuşuna devamlı olarak basınız. İlgili
pilot lamba
yanıp sönecektir ve gös-
terge programlanan Pişirme bitiş saatini
görüntüleyecektir.
2. Ekranda günün saati görüntülene dek
tuşuna basınız. Programlayıcıdan bir
uyarı sesi gelecek ve pilot lamba söne-
cektir.
Pişirme süresi
ve pişirme bitiş
saatinin
kombine kullanımı
Fırını daha sonraki bir zaman dilimi içinde
kendiliğinden açıp kapatmak üzere pişirme
süresi ve pişirme bitiş saati fonksiyonları aynı
anda kullanılabilir.
1.
Pişirme süresi fonksiyonu
ile (pişirme
süresi ayarını ilgili bölümde açıklandığı şe-
kilde yapınız) pişirme süresini ayarlayınız.
Daha sonra,
tuşuna basınız, ekranda
programlanmış ayar görüntülenecektir.
2.
Pişirme bitiş saati fonksiyonu
ile (ilgili
bölümde anlatıldığı gibi pişirme bitiş saa-
tini ayarlayınız) pişirme bitiş saatini ayar-
layınız. İlgili pilot lambalar yanacak ve gös-
tergede saat görüntülenecektir. Fırın,
ayarlanan programlara göre açılıp kapa-
nacaktır.
Dakika hatırlatma fonksiyonu
Dakika hatırlatma alarmı zamanlanan sürenin
sonunda çalacaktır, ancak fırın kullanımda ise
çalışmaya devam edecektir.
Dakika hatırlatma fonksiyonunu ayarlamak
için:
1. Dakika hatırlatma fonksiyonunu seçmek
için
tuşuna devamlı basınız. İlgili pilot
lambası
yanıp sönmeye başlayacaktır.
2.
Daha sonra
veya tuşuna basınız
(maksimum süre: 2 saat, 30 dakika).
10 electrolux
3. Ayarlamayı yaptıktan sonra, 5 saniye bek-
leyiniz. Dakika hatırlatma pilot lambası
yanacaktır.
4. Ayarlanan sürenin sonunda, pilot lamba
yanıp sönmeye başlayacak ve sesli bir
uyarı alarmı duyulacaktır. Sesli alarmı ka-
patmak için herhangi bir düğmeye bası-
nız.
Dakika hatırlatma fonksiyonunu devre dışı
bırakmak için:
1. Dakika hatırlatma fonksiyonunu seçmek
için
tuşuna devamlı basınız. İlgili pilot
lamba
yanıp sönecektir ve gösterge
kalan süreyi görüntüleyecektir.
2. Gösterge ekranında 0:00 görüntülenince-
ye kadar
tuşuna basınız. 5 saniye son-
ra pilot lamba sönecek ve ekranda saat
görüntülenecektir.
İlk kez kullanmadan önce
Uyarı Cihazı kullanmaya başlamadan
önce, reklam etiketleri ve varsa koruyucu
filmler de dahil tüm ambalaj
malzemelerini (cihazın hem içindeki hem
de dışındaki) çıkartınız.
İlk kez yemek pişirmeden önce, fırın ak-
sesuarlarını dikkatlice yıkayınız.
Fırın ancak saat ayarının ayarlanmasın-
dan sonra çalışacaktır.
Boş fırını ısıtma
İlk kullanımdan önce fırın bir defalığına boş
olarak ısıtılmalıdır. Bu esnada hoş olmayan
kokular oluşabilir. Bu son derece normal bir
durumdur.
1. Fırın fonksiyon kontrol düğmesini normal
pişirmeye ayarlayınız
.
2. Termostat kontrol düğmesini maksimum
konumuna getiriniz.
3. Havalandırma için bir pencere açınız.
4. Fırını boş halde yaklaşık 45 dakika çalış-
tırınız.
Aynı işlemi tam ızgara fonksiyonu
ve fanlı
pişirme fonksiyonu ile yaklaşık 5-10 daki-
ka boyunca tekrarlayınız.
Bu işlemi yaptıktan sonra, fırının
soğumasını bekleyiniz ve sonra içine az
miktarda sıvı deterjan eklenmiş ılık su ile
ıslatılmış yumuşak bir bezle fırının içini te-
mizleyiniz.
Elektrikli ısıtıcıyı ısıtma
İlk kullanımınızda, ısıtıcının çok az duman çı-
karabileceğini ve hoş olmayan bir koku vere-
bileceğini unutmayınız. Bu son derece nor-
mal bir durumdur ve birkaç dakika sonra ge-
çer.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Gazlı ocağı kullanma
ğmeyi
sembolüne getirerek pişirme iş-
lemine yüksek alevle başlayınız. Daha sonra,
gerekirse alevi ayarlayınız.
Alevin dış kısmı iç kısmına (çekirdek) göre da-
ha sıcaktır. Aynı şekilde, alevin ucu tencere-
nin tabanına temas edecektir. Aşırı fazla alev-
ler gazın boşa harcanması anlamına gelir.
Elektrikli ızgaraların tersine, gaz brülörlerinde
tabanı yassı tencerelerin kullanılması gerekli
değildir: Alevler alt yüzeye temas eder ve ısıyı
tüm yüzeye dağıtır.
Gaz brülörleri için özel bir tencerenin kul-
lanılmasına gerek yoktur. Bununla birlik-
te, ince tencereler kalın tencerelere göre
ısıyı daha yiyeceğe daha çabuk iletir.
Isı, tencere tabanında homojen olarak dağıl-
madığından, yiyeceklerin sadece kısmen ısın-
ması mümkündür. Bunun sonucu olarak, ye-
meğin birkaç defa karıştırılması tavsiye edilir.
Kalın tabanlı bir tencere, yeterli termik den-
geleme sağladığından, kısmı ısınmayı önler.
Çok küçük tencereleri kullanmaktan kaçını-
nız. Geniş ve sığ tencereler, dar ve derin ten-
cerelere göre daha uygundur, çünkü daha
çabuk ısınırlar. Dar tencerelerin büyük brülör-
lere konulmasıyla pişirme h
ızlandırılamaz. So-
nuç, sadece gazın boşa harcanması olacak-
electrolux 11
tır. Uygun bir kullanım için, küçük brülörlere
küçük tencereleri ve büyük brülörlere de bü-
yük tencereleri yerleştiriniz.
Gaz tüketimini azaltmak için tencerelerin
kapağını kapatınız.
Elektrikli ısıtıcının kullanılması
Elektrikli pişirme yaparken kullanılacak ten-
cerelerin birkaç özelliği olmalıdır:
Dayanıklı olmalıdır.
•Genişliği pişirme bölgesi ile aynı veya hafif
daha geniş olmalı, ASLA daha küçük ol-
mamalıdır.
Elektrikli ısıtıcıya tam temas etmesi için ta-
banı tam düz olmalıdır.
Bu, özellikle yüksek ısılı kızartma yapılan ta-
valar ve yüksek basınçlı yemek pişiren ten-
cereler için önemlidir.
Tencerelerin, yemek suları
nın ızgaralar üze-
rinde dökülmesine engel olacak biçimde ge-
niş olduğundan emin olunuz.
Isıtıcıyı ASLA üzerinde bir tencere yokken ve-
ya üzerindeki tencere boşken açık bırakma-
yınız.
En iyi sonuçları elde edebilmeniz için, ilk
etapta ısıtıcı plakanın ısınmasını hızlandı-
racak şekilde düğmeyi hızlı konumuna ve
daha sonra pişirilecek yiyecek için uygun
olan ayara getirmenizi tavsiye ederiz.
Ayarı doğru yapabilmek için öneriler
Pozisyon ıklama
0 Kapalı
Çok Hafif
Sebze ve balıkları buğulama
1 Hafif Patateslerin veya çorbaların
yavaşça kaynatılması
Yavaş
Büyük miktarda yemek, gü-
veç ve çorbalar pişirme
2 Orta Yavaşça kızartma
Yüksek
Et ve balığı hızlı bir şekilde kı-
zartmak için
3 Hızlı Yağ veya suyun hızlı ısıtılma-
sı için
Fırının kullanımı
Uyarı Pişirme işlemini daima fırın kapağı
kapalı halde yapınız. Aşağıılan fırın
kapağını açarken yeterince uzakta
durunuz. Açarken aşağışerek
ılmasına izin vermeyiniz, tam açılana
kadar kapak kulpunu tutarak
destekleyiniz.
Fırının kapağını açmak için, kapak kolunu
her zaman ortadan tutunuz.
Fırında dört tepsi rafı mevcuttur. Tepsi ko-
numları, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi fı-
rının alt tarafından yukarı doğru sayılır.
Uyarı Kapları direk olarak fırının tabanına
koymayınız.
Uyarı Fırın veya ızgara ile pişirim
yaparken, aşırı ısınmasını önlemek için
kapağıık tutulmalıdır.
12 electrolux
Uyarı Eşyaları ve pişirme kaplarını asla
direk fırın tabanı üzerine koymayınız ve
fırının hiçbir parçasını pişirme yaparken
alüminyum folyoyla kaplamayınız, çünkü
bu durum pişirme sonucunu
etkileyebilecek ısı birikimine neden olur
ve fırın emayesine zarar verir. Tepsi
raflarına daima ısıya-dayanıklı tavalar/
tencereler ve alüminyum tepsiler
koyunuz.
Buğulanma ve buhar
Fırının, doğal bir hava sirkülasyonu ve sürekli
bir buhar sirkülasyonu sağlayan özel bir sis-
temi vardır. Bu sistem, buharlı bir ortamda
pişirme yapmanızı ve yiyeceklerin içinin yu-
muşak ve dışın
ın gevrek olmasını sağlar. Bu-
nun yanında, pişirme süresi ve enerji tüketimi
en aza indirilir. Pişme sırasında fırının içinde
buhar oluşabilir ve kapak açıldığında dışarı
çıkabilir. Bu normal bir durumdur.
Uyarı Ancak, içindeki buharın veya ısının
dışarı çıkması için, pişirme sırasında ya
da sonrasında kapağı açarken fırından
uzak durunuz.
Yiyecek ısınırken, bir su ısıtıcı gibi buhar
üretir. Buhar fırının kapak camına temas
ettiğinde, yoğunlaşarak su damlacıkları
haline dönüşecektir.
Buğu oluşumunu azaltmak için, fırının içine
yemeği koymadan önce fırını iyice ısıtınız. Do-
layısıyla, herhangi bir pişirme yapmadan önce
kısa bir süre için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-
ısıtmaya tabi tutulması gereklidir. Cihazı her
kullanmanızdan sonra, buğuları silmenizi
öneririz.
Tencereler ve tavalar
Geniş bir kabın ısıtılacak daha geniş bir yüzey
sunduğunu ve yiyeceği dar bir kaba göre da-
ha kısa sürede pişirdiğini aklınızda bulundu-
runuz.
Daima pişirilecek yiyecek için uygun kaplar
kullanınız. Sıvılar kaynarken kolaylıkla taşabi-
leceğinden, bu amaçla kullanılan tencerelerin
çok küçük olmadığından veya çabuk pişme-
sini istediğiniz yiyecekler için kullanılan ten-
cerelerin ise çok büyük olmadığından emin
olunuz; alt tarafta kapalı olmayan kısımlar yağ
ve sıvılar nedeniyle kolaylıkla yanabilir.
Kekler için tercihen ağzıılmayan kalıplar
kullanılmalıdır. Ağzı
ılan kalıplar, sıvı ve şe-
kerlerin sızıntı yaparak fırın tabanına akıp te-
mizlenmesini zorlaştıracak biçimde yanması-
na neden olur. Fırının içine plastik kulplu kap-
ları koymayınız, bunlar ısıya karşı dayanıklı
değildir.
Altı geniş olan tavaların/tencerelerin dar
olanlara göre daha hızlı bir pişirme sağla-
dığını unutmayınız.
Elektrikli ısıtıcılar için daima pişireceğiniz
yemeğe uygun olan tencereleri kullanı-
nız.
Pişirme kapları
230
°
C'lik sıcaklığa dayanabilecek uygun
fırın kapları kullanınız.
•Pişirme kapları, fırın tepsileri vs. fırının arka
tarafındaki fan ızgarasını kapatacak şekilde
veya doğrudan fırın tabanına yerleştirilme-
melidir.
•Isının sirkülasyonunu engelleyerek perfor-
mansışüreceğinden, 30 cm. - 35
cm.'den (12 inç - 14 inç) büyük pişirme
kaplarını kullanmayınız.
Kapların pişme sonuçları üzerindeki
etkileri
Kaplar ve kutuların kalınlıkları, iletkenlikleri,
renkleri vs. içlerindeki yiyeceklere ısıy
ı iletme
şeklini etkilerler.
A : Alüminyum, toprak kap, cam ve parlak
kaplar pişmeyi ve tabanın kızarmasını engel-
ler.
B : Emaye dökme demir, anotlaştırılmış alü-
minyum, yapışmayan alüminyum ve dışı
renkli ve koyu ağır kaplar pişmeyi ve tabanın
kızarmasını artırır.
electrolux 13
Balık ve et pişirme
Etleri fırın kaplarına veya direk fırın tepsisine
koyabilirsiniz. Bu durumda, damlalık tepsisini
alttan ilk rafa içine biraz su koyarak yerleştiri-
niz. Damlalık kabı, etin eriyen yağlarının fırın
tabanına akmasını önleyecektir.
Genelde beyaz et, tavuk ve balığın orta de-
receli bir ısıda pişirilmesi gerekir (150
°
C ile
175
°
C arası). Eğer kırmızı et pişirmek isti-
yorsanız (dışı hafif kızarmış ve içi daha az piş-
miş), kısa bir süre için daha yüksek bir ısının
(200
°
C ile 230
°
C arası) kullanılması önerilir.
Börek
Keklerin genelde orta dereceli bir ısıda pişiril-
mesi gerekir (150
°
C ile 200
°
C arası).
Kek veya fırında yemek pişirirken, kısa bir sü-
re için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-ısıtmaya
tabi tutulması önerilir. Pişirme işlemine baş-
landıktan sonra, pişirme bitinceye kadar fırın
kapağını kapalı tutunuz ve pişirme sonucunu
fırın kapak camından bakarak kontrol ediniz.
Izgara
Et veya balık ızgarası yapmak istiyorsanız,
tepsiye az miktarda yağ sürdükten sonra
bunları direk tepsiye yerleştiriniz.
Izgara fonksiyonunda ısı, üstteki ısıtıcı ele-
mandan gelir. Dolayısıyla, etin veya balığın
kalınlığına bağlı olarak kullanılacak pişirme ra-
fına karar vermeniz gerekir.
Daima, içine biraz su koyarak, damlalık tep-
sisini en alt rafa koyunuz.
Döner-şiş bölümünde pişirme
Döner -şiş seçeneğini kullanmak için
aşağıdaki işlemleri uygulayınız:
1. Döner-şiş pervazını fırının alttan ikinci raf
kılavuzuna aşağıda gösterildiği gibi yer-
leştiriniz.
2. Döner-şiş pervazını fırının alttan ikinci raf
kılavuzuna şekilde gösterildiği gibi yerleş-
tiriniz.
3. Şişin ucunu fırının arka duvarında kolayca
görebileceğiniz döner-şiş motoru deliğine
geçiriniz.
4. Şişin ön kısmını şiş pervazına yerleştiriniz.
5. Şiş sapını çevirerek sökünüz.
6.
Seçme düğmesini çevirerek
sembolü-
ne çeviriniz.
DamIama tepsisini içine iki fincan su
döktükten sonra fırının alttan birinci rafına
yerleştirmeniz önerilir.
Uyarı Döner-şiş aksamının çatalları ve
şiş kısmı sivri uçlu ve keskindir.
Yaranmamaya dikkat ederek kullanınız.
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, yiyeceğin türüne, kıvamına
ve hacmine göre değişiklik gösterir. Daha
sonra aynı kapları kullanarak aynı koşullarda
pişirme yaptığınızda aynı sonucu elde ede-
ceğinizden, fırındaki ilk pişirme deneyimleri-
nizi not etmenizi öneririz.
Sadece kendi deneyiminiz tabloda verilen
değerlerde uygun değişiklikleri yapmanızı
sağlayacaktır.
Pişirme tablosu - normal (geleneksel) ve
fanlı pişirme
Bu tablolar, sadece size rehberlik etme
amaçlıd
ır. Kişisel gereksinimlerinize göre sı-
14 electrolux
caklıkların artırılması veya azaltılması gereke-
bilir.
Kişisel gereksinimlerinize uygun doğru ayar-
ları, sadece kendi deneyiminiz ile elde edebi-
lirsiniz.
Pişirme süreleri ön ısıtmayı kapsama-
maktadır. Herhangi bir pişirme yapma-
dan önce kısa bir süre için (yaklaşık 10
dakika) fırının ön-ısıtmaya tabi tutulması
gereklidir.
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin türü Normal Pişir-
me
Fanlı pişirme
Pişirme sü-
resi
daki-
ka olarak
NOTLAR
Raf sıcak.
°
C
Raf
sı-
cak.
°
C
Çırpma usulü
tarifler
2 170 2 160 45 ~ 60 Rafta kek kalıbı
içinde
Pandispanya
hamuru
2 170
2 (1 ve 3)
1)
160 20 ~ 30 Rafta kek kalıbı
içinde
Yağlı sütten
peynirli kek
1 160 2 150 60 ~ 80 Rafta kek kalıbı
içinde
Elmalı kek 1 180
2 (1 ve 3)
1)
170 40 ~ 60 Rafta kek kalıbı
içinde
Meyveli turta 2 175 2 150 60 ~ 80 Rafta kek kalıbı
içinde
Reçelli tart 2 175
2 (1 ve 3)
1)
160 30 ~ 40 Rafta kek kalıbı
içinde
Meyveli kek 1 175 1 160 45 ~ 60 Kek kalıbında
Pandispanya 1 175 2 160 30 ~ 40 Rafta kek kalıbı
içinde
Yılbaşı pastası 1 170 1 160 40 ~ 60 Rafta kek kalıbı
içinde
Erikli turta 1 170 1 160 50 ~ 60 Rafta kek kalıbı
içinde
Küçük kekler 2 170
2 (1 ve 3)
1)
160 25 ~ 35 Kek tepsisinde
Bisküviler 3 190 3 170 15 ~ 25 Kek tepsisinde
Kremalı pasta 2 100 2 100 90 ~ 120 Kek tepsisinde
Sandviç ekmeği 2 190 2 180 12 ~ 20 Kek tepsisinde
Börek: Kremalı
çörek
2 200
2 (1 ve 3)
1)
190 15 ~ 25 Kek tepsisinde
1000 Beyaz ekmek 1 190 2 180 40 ~ 60 Kek tepsisinde
2 parça halinde
500 Çavdar ekmeği 1 190 1 180 30 ~ 45 Izgarada, ek-
mek tepsisinde
500 Sandviç ekmeği 2 200 2 175 20 ~ 35 Pişirme tepsi-
sinde 6-8 adet
250 Pizza 1 200
2 (1 ve 3)
1)
190 15 ~ 30 Izgarada, kek
tepsisinde
Meyveli pasta 2 200
2 (1 ve 3)
1)
175 40 ~ 50 Rafta kek kalıbı
içinde
Sebzeli turta 2 200
2 (1 ve 3)
1)
175 45 ~ 60 Rafta kek kalıbı
içinde
electrolux 15
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin türü Normal Pişir-
me
Fanlı pişirme
Pişirme sü-
resi
daki-
ka olarak
NOTLAR
Raf sıcak.
°
C
Raf
sı-
cak.
°
C
Kiş 1 200
2 (1 ve 3)
1)
180 35 ~ 45 Rafta kek kalıbı
içinde
Lazanya 2 180 2 160 45 ~ 65 Rafta kek kalıbı
içinde
Mantı 2 200 2 175 40 ~ 55 Rafta kek kalıbı
içinde
1000 Dana eti 2 190 2 175 50 ~ 70 Rafta ve dam-
lalık tepsisinde
1200 Domuz eti 2 180 2 175 100 ~ 130 Rafta ve dam-
lalık tepsisinde
1000 Dana 2 190 2 175 90 ~ 120 Rafta ve dam-
lalık tepsisinde
1500 Az pişmiş rozbif 2 210 2 200 50 ~ 60 Izgarada ve
damlalık tepsi-
siyle
1500 Orta pişmiş roz-
bif
2 210 2 200 60 ~ 70 Izgarada ve
damlalık tepsi-
siyle
1500 İyi pişmiş rozbif 2 210 2 200 70 ~ 80 Izgarada ve
damlalık tepsi-
siyle
2000 Domuz omzu 2 180 2 170 120 ~ 150 Damlalık tepsi-
sinde, üstü ka-
palı
1200 Domuz bacağı 2 180 2 160 100 ~ 120 Damlalık tepsi-
sinde, 2 parça
halinde
1200 Kuzu 2 190 2 175 110 ~ 130 But, damlalık
tepsisinde
1000 Tavuk 2 190 2 175 60 ~ 80 Tek parça ha-
linde damlalık
tepsisinde
4000 Hindi 2 180 2 160 210 ~ 240 Tek parça ha-
linde damlalık
tepsisinde
1500 Ördek 2 175 2 160 120 ~ 150 Tek parça ha-
linde damlalık
tepsisinde
3000 Kaz 2 175 2 160 150 ~ 200 Tek parça ha-
linde damlalık
tepsisinde
1200 Tavşan 2 190 2 175 60 ~ 80 Parçalar halin-
de
1500 Yaban tavşanı 2 190 2 175 150 ~ 200 Parçalar halin-
de
16 electrolux
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin türü Normal Pişir-
me
Fanlı pişirme
Pişirme sü-
resi
daki-
ka olarak
NOTLAR
Raf sıcak.
°
C
Raf
sı-
cak.
°
C
800 Sülün 2 190 2 175 90 ~ 120 Tek parça
1200 Alabalık/izmarit 2 190
2 (1 ve 3)
1)
175 30 ~ 40 3-4 balık
1500 Ton balığı/so-
mon
2 190
2 (1 ve 3)
1)
175 25 ~ 35 4-6 fileto
1) Eğer aynı anda birden fazla yemek pişirmeniz gerekiyorsa, bunları parantez içinde belirtilen raf
seviyelerine koymanızı tavsiye ederiz. Tepsi/raf konumları, fırının alt tarafından yukarıya doğru sayılır.
Eğer aynı anda birden fazla yemek pişirmek istiyorsanız, yemeklerinizin her tarafının aynı de-
recede pişmesi için kaplarınızı koyduğunuz pişirme seviyelerini son 5-10 dakika kala değiş-
tirmenizi öneririz.
Pişirme Tablosu - Izgara
-
Pişirme süreleri ön ısıtmayı kapsamamaktadır.
Herhangi bir pişirme yapmadan önce kısa bir süre için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-
ısıtmaya tabi tutulması gereklidir.
Yiyeceğin
türü
Miktar
Raf
sıcak.
°
C
Pişirme süresi (dakika
olarak)
Adet Ağırlık (gr.) Üst Alt
Bonfile 4 800 3 maksimum 12 ~ 15 12 ~ 14
Bonfile 4 600 3 maksimum 10 ~ 12 6 ~ 8
Sosis 8 - 3 maksimum 12 ~ 15 10 ~ 12
Domuz pir-
zola
4 600 3 maksimum 12 ~ 16 12 ~ 14
Tavuk (iki
parça halin-
de)
2 1000 3 maksimum 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebap 4 - 3 maksimum 10 ~ 15 10 ~ 12
Tavuk
ğ
4 400 3 maksimum 12 ~ 15 12 ~ 14
Tavuk
ğ
6 600 3 maksimum 10 ~ 15 8 ~ 10
Balık (fileto) 4 400 3 maksimum 12 ~ 14 10 ~ 12
Sandviç 4-6 - 3 maksimum 5 ~ 7 -
Tost 4-6 - 3 maksimum 5 ~ 7 2 ~ 3
Pişirme Tablosu - Pizza
Ağırlık (gr.) Yiyeceğin tü-
Raf
sıcak.
°
C
Pişirme süre-
si (dakika
olarak)
NOTLAR
700 Pizza (büyük) 1 200 15 ~ 25 Kek tepsisinde
500 Pizza (küçük) 1 200 10 ~ 20 Rafta kek kalıbı
içinde
electrolux 17
Ağırlık (gr.) Yiyeceğin tü-
Raf
sıcak.
°
C
Pişirme süre-
si (dakika
olarak)
NOTLAR
500 Düz kek 1 200 15 ~ 25 Kek tepsisinde
Fırın sıcaklıkları sadece size rehberlik etme amacı taşımaktadır. Kişisel tercihler ve ge-
reksinimlere göre sıcaklıkların arttırılması veya azaltılması gerekebilir.
Bakım ve temizlik
Uyarı Cihaz üzerinde herhangi bir bakım
veya temizlik işlemi yapmadan önce,
cihazın elektrik bağlantısını KESİNİZ. Bu
cihaz buharla veya buharlı bir temizleme
makinesi ile temizlenemez.
Ocağı ve ocak üstlüğünü temizleme
Ocak en iyi halen hafif sıcak durumdayken
temizlenir, çünkü dökülen yemek artıkları
soğudukları zamana göre daha kolay çıkarı-
labilir.
Ocağın yüzeyini, içine az miktarda sıvı deter-
jan konulmuş ılık bir suya batırı lıp ve iyice sı-
kılmış yumuşak bir bezle düzenli olarak sile-
rek temizleyiniz. Aşağıdakileri kullanmaktan
kaçınınız:
•ev-temizliği deterjanları ve ağart
ıcılar;
kulpsuz tencereler için uygun olmayan
emprenye süngerler;
tel ovucular;
banyo / lavabo leke çıkarıcıları.
Eğer ocak üstlüğü çok kirli ise, Hob Brite veya
Bar Keepers Friend gibi uygun bir temizleme
ürününün kullanılması önerilir.
Ocak ızgaraları
Ocak ızgaraları bulaşık makinesinde yıkana-
bilir. Eğer ızgaraları elinizle yıkıyorsanız, bun-
ları kurularken dikkatli olunuz çünkü emaye
kaplama işlemi esnasında bazen keskin ke-
narlar kalabilmektedir. Gerekirse, inatçı leke-
leri bir pasta kullanarak çıkarınız.
Brülörler
Brülör kapakları ve alev başlıkları temizlemek
amacıyla çıkarılabilir.
Alev başlıklarını sıcak sabunlu suyla yıkay
ınız
ve leke izlerini nazik bir pasta ile gideriniz.
Eğer leke izlerinin çıkarılması zor ise, iyice
nemlendirilmiş bir emprenye çelik yünü dikkat
ederek kullanılabilir.
Temizlik işleminden sonra, yumuşak bir bezle
kurulayınız.
Ateşleme elektrotu
Elektrikle ateşleme içeriden, seramik bir
"elektrot" ve bir metal elektrot vasıtasıyla ya-
pılır. Ateşlemede zorluk yaşamamak için bu
parçaları çok temiz tutunuz ve brülör alev
başlığı deliklerinin tıkalı olup olmadığını kon-
trol ediniz.
Elektrikli ısıtıcı
Isıtıcıları temizlemeden önce soğumala-
rını bekleyiniz.
Isıtıcılar hala sıcak iken nemli bir bezle silmek
gibi kötü bir alışkanlığı edinmeyiniz. Her ne
kadar ısıtıcılar bu tür bir uygulamaya karşı da-
yanıklı olsalar da, kumaş parçacıkları üzerle-
rinde kalabilir. Ancak zaman zaman plaka ve
tabanlar hassas zımparalar ile temizlenebilir.
Plakaların yüzeylerini ara sıra asidik olmayan
türdeki yağ ile temizlemenizi öneririz (pişirme
yağı, dikiş makinesi yağı veya vazelin gibi).
Piyasada temizlik ve bakım için özel ürünler
bulunmaktadır.
Uyarı Asla metal fırçalar, bıçaklar veya
benzer nesneler kullanmayınız. Asit
içeren deterjanlar kullanmaktan
kaçınınız.
Fırının temizliği
Uyarı Fırın her zaman temiz tutulmalıdır.
Üzerinde biriken yağlar veya diğer
yiyecek artıkları, özellikle ızgara
tepsisindekiler bir yangına neden olabilir.
Kullandıktan sonra ve hala ılık iken fırının içe-
risini dikkatlice temizleyiniz. Aslında bu aşa-
mada, yağ artıkları ve meyve suları, şeker
parçacıkları veya yağı temizlemek daha ko-
laydır.
Ilık deterjanlı su veya fırın temizleme spreyle-
rinden uygun olanı kullanabilirsiniz.
18 electrolux
Uyarı Zarar verebileceğinden, spreyi
direk olarak mat çelik kısımlara
yöneltmeyiniz ve daima üretici
talimatlarına uyunuz.
Fırın aksesuarlarını, deterjanlı ılık su ile temiz-
leyiniz. Olası kabukları hafif aşındırıcı tozlar ile
temizleyiniz.
Uyarı Fırının hiçbir parçasını asla
alüminyum folyoyla kaplamayınız. Bu,
pişirme sonuçlarını etkileyecek ve
emayenin zarar görmesine neden olacak
şekilde ısının birikmesine neden olabilir.
Temizlik maddeleri
Herhangi bir temizlik maddesini kullanmadan
önce, bunların fırının temizliği için uygun ol-
duğundan ve üretici tarafından tavsiye edil-
diğinden emin olunuz.
Beyazlatıcı içeren temizlik malzemeleri cilalı
yüzeyleri karartabilecekleri için kullanılmama-
lıdır. Ayrıca sert aşındırıcıların kullanılmaması
gerekir.
Uyarı Cihazı temizlemek için asla buhar
veya buharlı makineler kullanmayınız.
Dış temizlik
Uyarı Kontrol panelini, fırın kapağını ve
kapak contasını, içine az miktarda sıvı
deterjan konulmuş ılık bir suya batırı lıp ve
iyice sıkılmış yumuşak bir bezle düzenli
olarak silerek temizleyiniz.
Kapak camının hasar görmesini veya da-
yanıksız hale gelmesini önlemek için
aşağıdakileri kullanmaktan kaçınınız:
•Ev-temizliği deterjanları ve ağartıcılar
Teflon tavalar için uygun olmayan empren-
ye süngerler
Ped veya tel temizleyiciler
Kimyasal fırın pedleri veya aerosoller
Pas sökücüler
Banyo/lavabo leke çıkarıcıları
Kapak camının dışı
nı ve içini ılık, sabunlu su
kullanarak temizleyiniz. Eğer kapak camının
içi çok kirli ise, Hob Brite veya Bar Keepers
Friend gibi uygun bir temizleme ürününün
kullanılması önerilir.
Fırın kapağının temizlenmesi
Fırın kapağını temizlemeden önce, ka-
pağı fırından çıkarmanızı tavsiye ederiz.
Uyarı İşleme başlamadan önce, fırının
soğumuş olduğundan ve elektrik
beslemesinin kesildiğinden emin olunuz.
Aşağıdaki işlemleri yapınız:
1. Fırın kapağını tamamen açınız,
2. Kapı menteşelerini bulunuz,
3. Menteşelerin üst tarafındaki kollarııp
çeviriniz,
4. Kapağı sağından ve solundan tutarak yu-
karıya doğru kaldırınız ve sonra yarıık
konuma gelecek şekilde kaldırınız,
electrolux 19
5. Fırının kapısını yavaşça yerinden çekiniz,
6. Sabit bir zemin üzerine koyunuz.
Önemli Fırın kapak camını ılık sabunlu su ve
yumuşak bir bezle siliniz. Asla aşındırıcı
temizleyiciler kullanmayınız.
Temizlik işlemini bitirdikten sonra, prosedürü
ters sırada uygulayarak fırının kapağını geri
takınız.
Uyarı Cam paneller sıcak durumdayken
fırının kapağını temizlemeyiniz. Eğer bu
uyarı dikkate alınmazsa, cam panel
kırılabilir.
Eğer kapak çatlar veya derin bir şekilde
çizilirse, cam dayanıklılığı azalacaktır ve
panelin kırılması olasılığına karşı değişti-
rilmelidir. Size gerekli bilgiyi severek ve-
recek olan yerel Yetkili Servisinize danı-
şınız.
Paslanmaz çelik veya alüminyum
modeller
Fırın kapağını, sadece ıslak bir sünger ile te-
mizlemenizi ve yumuşak bir bezle temizledik-
ten sonra kurulamanızı tavsiye ederiz.
Asla çelik yünü, asitler veya aşındır
ıcı temizlik
ürünlerini kullanmayınız, bunlar fırın yüzeyine
zarar verebilir.
Fırının kontrol panelini aynı uyarıları dikkate
alarak temizleyiniz.
Fırının doğru bir şekilde çalışması, fırın iç kıs-
mının kenarlarına yerleştirilmiş contalar saye-
sinde sağlanır.
Periyodik olarak bu contayı kontrol ediniz.
Gerekirse, aşındırıcı temizlik maddeleri kul-
lanmadan temizleyiniz.
Contada hasar görmeniz durumunda, yerel
Yetkili Servisinizi arayınız. Fırın tamir olana ka-
dar kullanmayınız.
Fırın rafları
Uyarı İşleme başlamadan önce, fırının
soğumuş olduğundan ve elektrik
beslemesinin kesildiğinden emin olunuz.
Fırın raflarını temizlemek için, ılık sabunlu suy-
la ıslatınız ve inatçı lekeleri iyice ıslatılmış sa-
bunlu emprenye bir ped ile temizleyiniz. İyice
durulayıp, yumuşak bir bezle kurulayınız.
Cam kapağın temizlenmesi
Cam kapak, daha iyi temizleyebilmek için sö-
külebilir.
Cam kapağı sadece ılık su ile temizleyiniz ve
sert bezleri veya aşındırıcı temizlik maddele-
rini kullanmaktan kaçınınız.
Temizliği doğru bir şekilde tamamladıktan
sonra, kapağı dikkatli bir şekilde menteşele-
rine oturtunuz.
Kapağın dengelenmesi
Cam kapağı olan cihazlarda özel olarak den-
gelenmiş yaylar bulunmaktadır, bunlar ciha-
zın arkasındaki menteşelere takılır ve kapağın
düzgün bir şekilde ve kolayca kapanmasını
sağlar.
Kapağın kapanmasını ayarlamak için bir tor-
navida kullanabilirsiniz. Kapağı açmak/kapa-
mak için gerekli kuvvet, ayar vidasının göste-
rildiği gibi 2 veya 3 kez sık
ılması suretiyle ar-
tırılabilir.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKM603301W Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu