Uyarı Eşyaları ve pişirme kaplarını asla
direk fırın tabanı üzerine koymayınız ve
fırının hiçbir parçasını pişirme yaparken
alüminyum folyoyla kaplamayınız, çünkü
bu durum pişirme sonucunu
etkileyebilecek ısı birikimine neden olur
ve fırın emayesine zarar verir. Tepsi
raflarına daima ısıya-dayanıklı tavalar/
tencereler ve alüminyum tepsiler
koyunuz.
Buğulanma ve buhar
Fırının, doğal bir hava sirkülasyonu ve sürekli
bir buhar sirkülasyonu sağlayan özel bir sis-
temi vardır. Bu sistem, buharlı bir ortamda
pişirme yapmanızı ve yiyeceklerin içinin yu-
muşak ve dışın
ın gevrek olmasını sağlar. Bu-
nun yanında, pişirme süresi ve enerji tüketimi
en aza indirilir. Pişme sırasında fırının içinde
buhar oluşabilir ve kapak açıldığında dışarı
çıkabilir. Bu normal bir durumdur.
Uyarı Ancak, içindeki buharın veya ısının
dışarı çıkması için, pişirme sırasında ya
da sonrasında kapağı açarken fırından
uzak durunuz.
Yiyecek ısınırken, bir su ısıtıcı gibi buhar
üretir. Buhar fırının kapak camına temas
ettiğinde, yoğunlaşarak su damlacıkları
haline dönüşecektir.
Buğu oluşumunu azaltmak için, fırının içine
yemeği koymadan önce fırını iyice ısıtınız. Do-
layısıyla, herhangi bir pişirme yapmadan önce
kısa bir süre için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-
ısıtmaya tabi tutulması gereklidir. Cihazı her
kullanmanızdan sonra, buğuları silmenizi
öneririz.
Pi
şirme kapları
•
230
°
C'lik sıcaklığa dayanabilecek uygun
fırın kapları kullanınız.
•Pişirme kapları, fırın tepsileri vs. fırının arka
tarafındaki fan ızgarasını kapatacak şekilde
veya doğrudan fırın tabanına yerleştirilme-
melidir.
•Isının sirkülasyonunu engelleyerek perfor-
mansı düşüreceğinden, 30 cm. - 35
cm.'den (12 inç - 14 inç) büyük pişirme
kaplarını kullanmayınız.
Kapların pişme sonuçları üzerindeki
etkileri
Kaplar ve kutuların kalınlıkları, iletkenlikleri,
renkleri vs. içlerindeki yiyeceklere ısı
yı iletme
şeklini etkilerler.
A : Alüminyum, toprak kap, cam ve parlak
kaplar pişmeyi ve tabanın kızarmasını engel-
ler.
B : Emaye dökme demir, anotlaştırılmış alü-
minyum, yapışmayan alüminyum ve dışı
renkli ve koyu ağır kaplar pişmeyi ve tabanın
kızarmasını artırır.
Balık ve et pişirme
Etleri fırın kaplarına veya direk fırın tepsisine
koyabilirsiniz. Bu durumda, damlalık tepsisini
alttan ilk rafa içine biraz su koyarak yerleştiri-
niz. Damlalık kabı, etin eriyen yağlarının fırın
tabanına akmasını önleyecektir.
Genelde beyaz et, tavuk ve balı
ğın orta de-
receli bir ısıda pişirilmesi gerekir (150
°
C ile
175
°
C arası). Eğer kırmızı et pişirmek isti-
yorsanız (dışı hafif kızarmış ve içi daha az piş-
miş), kısa bir süre için daha yüksek bir ısının
(200
°
C ile 230
°
C arası) kullanılması önerilir.
Börek
Keklerin genelde orta dereceli bir ısıda pişiril-
mesi gerekir (150
°
C ile 200
°
C arası).
Kek veya fırında yemek pişirirken, kısa bir sü-
re için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-ısıtmaya
tabi tutulması önerilir. Pişirme işlemine baş-
landıktan sonra, pişirme bitinceye kadar fırın
kapağını kapalı tutunuz ve pişirme sonucunu
fırın kapak camından bakarak kontrol ediniz.
Izgara
Et veya balık ızgarası yapmak istiyorsanız,
tepsiye az miktarda yağ sürdükten sonra
bunları direk tepsiye yerleştiriniz.
Izgara fonksiyonunda ı sı, üstteki ısıtıcı ele-
mandan gelir. Dolayısıyla, etin veya balığın
kalınlığına bağlı olarak kullanılacak pişirme ra-
fına karar vermeniz gerekir.
Daima, içine biraz su koyarak, damlalık tep-
sisini en alt rafa koyunuz.
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, yiyeceğin türüne, kıvamına
ve hacmine göre değişiklik gösterir. Daha
sonra aynı kapları kullanarak aynı koşullarda
pişirme yaptığınızda aynı sonucu elde ede-
ceğinizden, fırındaki ilk pişirme deneyimleri-
nizi not etmenizi öneririz.
12 electrolux