Electrolux EKM600100W Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
kullanma kılavuzu
Karışık-Gazlı Fırın
EKM600100
Electrolux. Thinking of you.
şüncelerinizi www.electrolux.com.tr adresinden bizimle
daha fazla paylaşın
İçindekiler
Güvenlik Bilgileri 2
Ürün Tanımı 4
Aksesuarlar 5
Kullanım Talimatları 6
İlk Kez Kullanmadan Önce 8
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler 8
Bakım Ve Temizlik 13
Servisi Aramadan Önce 17
Teknik Veriler 18
Montaj 19
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Güvenlik Bilgileri
Önemli Cihazı monte etmeden veya
kullanmadan önce bu uyarıları dikkatlice
OKUMALISINIZ. Eğer yardıma ihtiyacı nız
olursa, Müşteri Hizmetleri Bölümümüzle
temasa geçiniz.
Montaj
•Montaj işlemi uzman ve kalifiye bir personel
tarafından, yürürlükteki kanunlara uygun
olarak gerçekleştirilmelidir.
•Cihazın montajı için gerekli olabilecek, evin
elektrik tesisatında yapılacak herhangi bir
değişiklik sadece uzman personelce yapıl-
malıdır.
•Cihazınızda nakliyeden kaynaklanan bir
hasar olup olmadığını kontrol ediniz. Ha-
sarlı bir cihazın bağlantısını asla yapmayı-
nız. Eğer cihazınız hasarlıysa, satıcınızla te-
masa geçiniz.
Bu cihazı
n özelliklerini modife etmek veya
modife etmeye çalışmak çok tehlikelidir.
•Cihazı yanıcı maddelerin (örneğin perdeler,
çay havluları, vs.) yakınına monte etmekten
kaçınınız.
Bu cihaz ağırdır. Taşırken dikkatli olunuz.
Bu cihaz bir zemin üzerine direk yerleştiri-
lemez.
•Cihazı kullanmaya başlamadan önce tüm
ambalaj malzemelerini çıkartınız.
•Bazı parçalar, elektrik çarpmasına daya-
nıklı plastik film korumalıdır. Cihazı kullan-
maya başlamadan önce bu plastik filmi çı-
karttığınızdan emin olunuz ve ilgili parçala-
rını içine az miktarda sıvı deterjan konul-
muş ılık bir suya batırıl
ıp ve iyice sıkılmış
yumuşak bir bezle temizleyiniz.
Gaz ve elektrik beslemesinin, gaz besleme
borusunun yakınına yerleştirilmiş bilgi eti-
ketinde belirtilen tipi ile uyumlu olduğundan
emin olunuz.
İnsanların güvenliği
Bu cihaz, cihazın güvenli kullanımını sağla-
yacak sorumlu bir kişinin denetimi veya bil-
gilendirmesi olmaksızın çocuklar veya fizik-
sel, hissi veya akli kapasiteleri ya da tecrü-
beleri veya bilgileri cihazı güvenli şekilde
kullanmaya elverişli olmayan kişiler tarafın-
dan kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Bu cihaz, sadece yetişkinler tarafından kul-
lanım için tasarlanmıştır. Çocukların cihazla
veya cihazın yakınında oynamasına izin
vermeyiniz.
Cihaz, kullanımı esnas
ında sıcak olur. Ço-
cuklar, cihaz soğuyana kadar uzak tutul-
malıdır.
•Çocuklar ayrıca, cihazdaki tavaları veya
tencereleri çekmek suretiyle kendilerini ya-
ralayabilir.
Kullanım esnasında
Bu ocak sadece evsel kullanım için tasar-
lanmıştır. Ticari veya endüstriyel amaçlar
için tasarlanmamıştır.
•Cihazın etrafında iyi bir havalandırmayı te-
min ediniz. Yetersiz hava temini oksijen ek-
sikliğine neden olabilir.
Bu cihaz, bir yanma ürünleri tahliye cihazı-
na bağlanmamalıdır. Yürürlükteki montaj
tüzüklerine uygun olarak monte edilmeli ve
bağlanmalıdır. Havalandırmayla ilgili gerek-
liliklere özel bir dikkat gösterilmelidir.
2 electrolux
Cihaz kullanımdayken, bulunduğu orta-
mda ısı ve nem oluşumuna neden olacak-
tır. Havalandırma menfezlerini iyi durumda
tutmak veya bir hava tahliye borulu ocak
havalandırma başlığı monte ederek de-
vamlı hava beslemesi sağlayınız.
•Ocağı uzunca bir süre kullanırken, bir pen-
cere açarak veya ocak havalandırma baş-
lığının hava atma hı zını artırarak daha fazla
havalandırma sağlanmalıdır.
•Eğer cihaz bir kapakla donatılmışsa, bunun
amacı kapalı olduğunda cihaz yüzeyinin
tozlanmasını önlemek ve açık olduğunda
da yağ sıçramalar
ının dağılmasını önle-
mektir. Başka amaçlar için kullanmayı-
nız .
•Kapağı kapatmadan önce daima temizle-
yiniz.
•Kapağı kapatmadan önce brülörlerin
soğumasını bekleyiniz.
•Eğer suyla temas ederse cihazı kullanma-
yınız. Cihazı ıslak ellerinizle çalıştırmayınız.
Kullanmadığınızda, kontrol düğmelerinin
OFF (kapalı) konumunda olduğundan emin
olunuz.
Cihaz, kullanımı esnasında ısınır. Fırının
içindeki ısıtma elemanlarına de
ğmemek
için dikkatli olunmalıdır.
•Fırının kapağını açarken, içerideki buhar
veya ısı dışarı çıkacağından daima fırından
uzakta durunuz.
•Başka elektrikli cihazlar kullanırken, kablo-
nun cihazının sıcak yüzeylerine temas et-
mediğinden emin olunuz.
Dengesiz veya şekilsiz tavalar ocak brülör-
lerinde kullanılmamalıdır, çünkü dengesiz
tavalar devrilmek veya dökülmek suretiyle
bir kazaya neden olabilir.
Kolayca yakmak için, tencereleri ızga-
ranın üstüne koymadan önce brülör-
leri yakınız . Brülörleri yaktıktan sonra,
alevin düzenli olduğundan emin olunuz.
Tencereyi üzerinden almadan önce alevi
daima kısınız veya söndürünüz.
Bitkisel veya hayvansal yağlarla yemek pi-
şirirken cihazı asla denetimsiz bırakmayı
-
nız.
Bu cihaz her zaman temiz tutulmalıdır.
Üzerinde biriken yağlar veya yiyecek artık-
ları bir yangına neden olabilir.
Plastik tabakları asla fırında veya brülörler
üzerinde kullanmayınız. Fırının hiçbir par-
çasını asla alüminyum folyoyla kaplamayı-
nız.
•Fırın içerisinin düzgün bir şekilde havalan-
dırılabilmesi için, ocağın arka kısmının or-
tasındaki bulunan fırın menfezinin daima tı-
kanmamış veya kapatılmamış olduğundan
emin olunuz.
Çabuk bozulabilir yiyecekler, plastik mal-
zemeler ve areosoller ısıdan etkilenebilir ve
cihazın üstünde bırakı
lmamalıdır.
•Pişirme esnasında, eğer fırın uzunca bir sü-
re çalışır durumda ise muhafaza çekmece-
si sıcak olabilir, dolayısıyla fırın eldivenleri,
çay havluları, plastik önlükler vs. gibi yanıcı
malzemeler.
•Pişirme tepsileri gibi fırın aksesuarları da
ısınacaktır, dolayısıyla bu malzemeleri çek-
meceden çıkartırken, fırın hala kullanımda
veya sıcak halde ise dikkatli olunmalıdır.
•Fırının altındaki çekmeceye sadece ısıya
karşı dayanıklı kapları koyunuz. Yanı
cı
maddeleri buraya koymayınız .
•Cihazı temizlemek için asla buharlı veya
yüksek basınçlı buharlı temizleyiciler kul-
lanmayınız.
•Fırın kapak camını silmek için sert, aşındı-
rıcı temizleyiciler veya keskin metal kazıyı-
cılar kullanmayınız, çünkü bunlar yüzeyi çi-
zebilir ve camın kırılmasına neden olabilir.
Servis
Bu cihaz, sadece yetkili bir Servis Mühendisi
tarafından tamir edilmeli ve servisten geçiril-
melidir ve sadece onaylı orijinal yedek parça-
lar kullanılmalıdır.
Çevre ile ilgili bilgiler
Montajdan sonra, ambalaj malzemelerini
lütfen güvenli ve çevreye saygılı bir şekilde
bertaraf ediniz.
•Eski bir cihazı atarken, kablosunu kesmek
suretiyle kullanılmaz hale getiriniz.
electrolux 3
•Cihazın üzerindeki veya cihazla birlikte ve-
rilen belgelerdeki
sembolü, bu cihazın
bir ev çöpü/atığı gibi muamele görmemesi
gerektiğini belirtir. Bunun yerine ürün, elek-
trikli ve elektronik ekipmanların geri dönü-
şümü için belirlenen toplama noktalarına
teslim edilmelidir. Ürünün hatalı bir şekilde
atılması veya imha edilmesi çevre ve insan
sağlığıısından olumsuz sonuçlara yol
açabilir. Bu nedenle, bu ürünün doğru bir
şekilde elden çıkarılmasını sağlayarak po-
tansiyel olumsuz sonuçları önlemeye yar-
dımcı olmuş olursunuz. Bu ürünün geri dö-
şümü ile ilgili daha fazla bilgiyi, mahalli
idareden, ev çöpü toplama servisi veya
ürünü satın almış olduğunuz mağaza tara-
fından elde edebilirsiniz.
Önemli Bu talimat kitapçığını ileride
kullanmak üzere saklayınız ve birine
sattığınızda yeni sahibine verildi
ğinden emin
olunuz.
Önemli Bu talimatlar sadece, bu kitabın
kapağında sembolleri bulunan ülkeler için
geçerlidir.
Ürün Tanımı
Kontrol paneli
1 2 3 4
5 6 7
8
1 Elektrikle ateşleme düğmesi
2 Arka sol brülör (yarı-hızlı) kontrol düğmesi
3 Ön sol brülör (hızlı) kontrol düğmesi
4 Ön sağ brülör (yardımcı) kontrol düğmesi
5 Arka sağ ısıtıcı kontrol düğmesi (sert)
6 Fırın fonksiyonu kontrol düğmesi
7 Fırın termostat kontrol lambası
8 Genel kontrol lambası
4 electrolux
Fırının içi
1 2
3
1 Izgara rezistansı
2 Fırın lambası
3 Fırın rafları
Aksesuarlar
Damlalık tepsisi
Pişirim yaparken akan suyu içerisinde birik-
tirmek için kullanılır. Eğer damlalık tepsisini
kullanmayacaksanız, fırından çıkarınız.
Fırın tepsisi
Modele bağlı olarak bir veya iki adet.
Fırın rafı
Modele bağlı olarak bir veya iki adet.
Tüm aksesuarlar, fırın iç kısmının altında bu-
lunan çekmece içerisinde muhafaza edilebilir.
Uyarı Pişirme esnasında, muhafaza
çekmecesi ısınabilir.
electrolux 5
Kullanım Talimatları
Gazlı ocak üzerindeki kontrol düğmeleri
Cihaz, alevin daha iyi ayarlanmasını sağlayan
ilerletici gaz musluklarıyla donatılmıştır.
Fırının gazlı ocağını kullanmaya yarayan
ğmeler kontrol paneli üzerindedir. Ayar
ğmeleri, saatin tersi yönünde küçük alev
sembolüne ve saat yönünde büyük alev sem-
bolüne kadar döndürülebilir.
Gaz beslemesi yok
Maksimum gaz beslemesi
Minimum gaz beslemesi
Ocak brülörlerinin ateşlenmesi
Tencereyi yerleştirmeden önce, bir brülörü
yakmak için:
1.
Küçük bir kıvılcım ile işaretli
elektrikle
ateşleme düğmesine basınız.
2. Karşılık gelen düğmeye tam olarak bası-
nız ve saatin tersi yönde çevirerek maksi-
mum konumuna
getiriniz.
3. Ateşleme yaptıktan sonra alevi istediğiniz
şekilde ayarlayınız.
Eğer birkaç denemeden sonra brülör yan-
mazsa, brülör bölmesi ve kapağının doğru
olarak yerleştirildiğinden emin olunuz. Gaz
beslemesini kesmek için, düğmeyi saat yö-
nünde döndürerek
konumuna getiriniz.
Uyarı Yangın tehlikesi! Aşırı ısınan
bitkisel ve hayvansal yağlar çok çabuk
alev alabilir.
Uyarı Kontrol düğmesini 15 saniyeden
daha uzun süre basılı tutmayınız. Eğer
brülör 15 saniye geçmesine rağmen
yanmazsa, kontrol düğmesini bırakınız,
ğmeyi off (kapalı) konumuna getiriniz
ve brülörü tekrar yakmaya çalışmadan
önce en az 1 dakika bekleyiniz.
Ocağı elinizle yakarken
Ocağı elinizle yakarken (elektrik olmadığında),
bir ateşi brülöre yaklaştırınız. Kontrol düğme-
sini asla ateşi brülöre yaklaştırmadan önce
döndürmeyiniz.
Farklı brülör tipleri
Ocakta 2 tip brülör vardır: elektrikli ısıtıcı ve
gaz brülörleri (şekil).
1
Brülör kapağı
2 Brülör tacı
3 Kıvılcım jeneratörü
Brülörden maksimum verim elde etmek için,
taban ölçüsü brülöre uygun olan düz tabanlı
tencere ve tavaları kullanınız.
Elektrikli ısıtıcı kontrol düğmesi
Bir ısıtıcıyı çalıştırmak için, ilgili kontrol
ğmesini gerekli ısı ayarına getiriniz.
Kontrol düğmesi 0'dan - 3'e kadar numara-
landırılmıştır.
0 - Kapalı
1 - Minimum
3 - Maksimum
Ocağın normal bir ısıtıcısı vardır (arka sağ).
2
1
3
6 electrolux
Isıtıcının hemen ısınması için kısa bir süre-
liğine maksimum ayarda (konum 3) çalıştırıl-
masını, sonra gerekli ayara getirilmesini tav-
siye ederiz.
Ocak kapağı
Kapak, kapalı olduğunda ocağın üzerinde toz
toplanmasını ve açık olduğunda da duvara
yağ sıçramasını önler. Herhangi başka bir
amaç için kullanmayınız.
Kapağı açmadan önce, sıçramış olabilecek
olası sıvıları daima siliniz.
Kapağı açmadan veya çıkartmadan önce,
üzerindeki yiyecek artıklarını daima temizleyi-
niz.
Uyarı Cam kapak ısındığı nda kı rı labilir.
Kapağı kapatmadan önce, tüm
brülörlerin kapalı olduğundan emin
olunuz.
Sadece altı düz olan tava ve tencereleri
kullanınız.
Uyarı Önerilen ebattan daha küçük olan
bir tencere kullanıyorsanız, alev
tencerenin yanlarından dışarı taşar ve bu
da tencere kulpunun aşırı ısınmasına
neden olur.
Kaptaki sıvı kaynamaya başlar başla-
maz, alevin şiddetini azaltarak sıvının ya-
vaş yavaş kaynamaya devam etmesini
sağlayınız.
Önemli Paslanmaz çelik, aşırı ısınmaya
maruz kaldığında kararabilir. Bu nedenle, taş
kaplar, pişmiş toprak tavalar veya dökme
demir sacların kullanılması tavsiye edilir.
Ayrıca, kullanım esnasında ocak yüzeyini
korumak için alüminyum folyo kullanmayınız.
Uyarı Tencereler kumanda bölgesini
kapatmamalıdır.
Fırın fonksiyonları ve termostat kontrol
ğmesi
Fırın fonksiyon kontrol düğmesi, fırının isteni-
len pişirim fonksiyonuna ve sıcaklıklarına
ayarlanmasını sağlar.
Normal/geleneksel pişirmeyi aktive et-
mek için fırın fonksiyon kontrol düğme-
sindeki sıcaklığı 50
°
C ve maksimum ara-
sında ayarlayınız.
Bir fırın fonksiyonu seçmek için fonksiyon
kontrolünü saat yönünde döndürerek arzu
edilen fonksiyona getiriniz.
Sıcaklığı seçmek için, fırın fonksiyon düğme-
sini imleç 50ºC ile maksimum arasında iste-
nilen sıcaklığı gösterinceye kadar çeviriniz.
Sıcaklık termostat tarafından sabit tutulacak-
tır.
Fonksiyon ıklama
Fırın kapanır
Fırın lambası
Fırın fonksiyon düğmesi açık konumuna getirildiğinde bir kez yanar ve
fırının çalışması esnasında yanar.
50
°
C-maksimum Termostat konumu (sıcaklık seçimi), sıcaklık 50
°
C ile maksimum ara-
sında seçildiğinde normal pişirme aktive edilir.
Alt ısıtma rezistansı
Isı sadece fırının alt kısmından gelir.
Üst ısıtma rezistansı
Isı sadece fırının üst kısmından gelir.
Dahili ızgara
Küçük miktardaki yemekleri ızgara yapmak için kullanılır.
Eğer alttan daha fazla ısı gelmesini isti-
yorsanız veya üstten daha fazla ısı gel-
mesini istiyorsanız fırın fonksiyon
ğmesini imleç
(alt ısıtma) veya
(üst ısıtma) sembolünün üzerine gelecek
şekilde çeviriniz.
Bu şartlar altında sıcaklık asla 215
º
C'yi
aşmayacaktır.
electrolux 7
Uyarı Fırın veya ızgara ile pişirim
yaparken, aşırı ısınmasını önlemek için
kapağıık bırakınız.
Fırın termostat kontrol lambası
Termostat kontrol lambası, termostat kontrol
ğmesi döndürüldüğü zaman yanacaktır.
Arzu edilen sıcaklığa ulaşılana kadar lamba
yanık kalacaktır. Daha sonra, sıcaklığa ulaşıl-
dığını belirtmek üzere dönüşümlü olarak ya-
nıp sönecektir.
Güvenlik termostatı
Bu fırın bir güvenlik termostatı ile donatılmış-
tır. Ana termostatın arıza yapması durumun-
da ve sonuç olarak aşırı ısınma durumunda,
güvenlik aygıtı cihazın elektriğini kesecektir.
Böyle bir durum olursa, yerel Yetkili Servisinizi
arayınız. Cihazı hiçbir zaman kendi başınıza
tamir etmeye çalı
şmayınız.
Genel kontrol lambası
Genel kontrol düğmesi, fırın fonksiyon kontrol
ğmesi ve/veya pişirme bölgesi kontrol
ğmeleri ayarlandığında yanacaktır.
İlk Kez Kullanmadan Önce
Uyarı Cihazı kullanmaya başlamadan
önce, reklam etiketleri ve varsa koruyucu
filmler de dahil tüm ambalaj
malzemelerini (cihazın hem içindeki hem
de dışındaki) çıkartınız.
İlk kez yemek pişirmeden önce, fırın ak-
sesuarlarını dikkatlice yıkayınız.
Boş fırını ısıtma
İlk kullanımdan önce fırın bir defalığına boş
olarak ısıtılmalıdır. Bu esnada hoş olmayan
kokular oluşabilir. Bu son derece normal bir
durumdur.
1. Fırın fonksiyon kontrol düğmesini maksi-
mum sıcaklığa ayarlayınız, normal pişirme
aktive edilecektir.
2. Havalandırma için bir pencere açınız.
3. Fırını boş halde yaklaşık 45 dakika çalı
ş-
tırınız.
Aynı işlemi ızgara fonksiyonu
ile yaklaşık
5-10 dakika boyunca tekrarlayınız.
Bu işlemi yaptıktan sonra, fırının
soğumasını bekleyiniz ve sonra içine az
miktarda sıvı deterjan eklenmiş ılık su ile
ıslatılmış yumuşak bir bezle fırının içini te-
mizleyiniz.
Elektrikli ısıtıcıyı ısıtma
İlk kullanımınızda, ısıtıcının çok az duman çı-
karabileceğini ve hoş olmayan bir koku vere-
bileceğini unutmayınız. Bu son derece nor-
mal bir durumdur ve birkaç dakika sonra ge-
çer.
Yararlı İpuçları Ve Bilgiler
Gazlı ocağı kullanma
ğmeyi
sembolüne getirerek pişirme iş-
lemine yüksek alevle başlayınız. Daha sonra,
gerekirse alevi ayarlayınız.
Alevin dış kısmı iç kısmına (çekirdek) göre da-
ha sıcaktır. Aynı şekilde, alevin ucu tencere-
nin tabanına temas edecektir. Aşırı fazla alev-
ler gazın boşa harcanması anlamına gelir.
Elektrikli ızgaraların tersine, gaz brülörlerinde
tabanı yassı tencerelerin kullanılması gerekli
değildir: Alevler alt yüzeye temas eder ve ısıyı
tüm yüzeye dağıtır.
Gaz brülörleri için özel bir tencerenin kul-
lanılmasına gerek yoktur. Bununla birlik-
te, ince tencereler kalın tencerelere göre
ısıyı daha yiyeceğe daha çabuk iletir.
Isı, tencere tabanında homojen olarak dağıl-
madığından, yiyeceklerin sadece kısmen ısın-
ması mümkündür. Bunun sonucu olarak, ye-
meğin birkaç defa karıştırılması tavsiye edilir.
Kalın tabanlı bir tencere, yeterli termik den-
geleme sağladığından, kısmı ısınmayı önler.
Çok küçük tencereleri kullanmaktan kaçını-
nız. Geniş ve sığ tencereler, dar ve derin ten-
cerelere göre daha uygundur, çünkü daha
çabuk ısınırlar. Dar tencerelerin büyük brülör-
lere konulmasıyla pişirme hı
zlandırılamaz. So-
nuç, sadece gazın boşa harcanması olacak-
tır. Uygun bir kullanım için, küçük brülörlere
küçük tencereleri ve büyük brülörlere de bü-
yük tencereleri yerleştiriniz.
8 electrolux
Gaz tüketimini azaltmak için tencerelerin
kapağını kapatınız.
Elektrikli ısıtıcının kullanılması
Elektrikli pişirme yaparken kullanılacak ten-
cerelerin birkaç özelliği olmalıdır:
Dayanıklı olmalıdır
•Genişliği pişirme bölgesi ile aynı veya hafif
daha geniş olmalı, ASLA daha küçük ol-
mamalıdır.
Elektrikli ısıtıcıya tam temas etmesi için ta-
banı tam düz olmalıdır.
Bu, özellikle yüksek ısılı kızartma yapılan ta-
valar ve yüksek basınçlı yemek pişiren ten-
cereler için önemlidir.
Tencerelerin, yemek suları
nın ızgaralar üze-
rinde dökülmesine engel olacak biçimde ge-
niş olduğundan emin olunuz.
Isıtıcıyı ASLA üzerinde bir tencere yokken ve-
ya üzerindeki tencere boşken açık bırakma-
yınız.
En iyi sonuçları elde edebilmeniz için, ilk
etapta ısıtıcı plakanın ısınmasını hızlandı-
racak şekilde düğmeyi hızlı konumuna ve
daha sonra pişirilecek yiyecek için uygun
olan ayara getirmenizi tavsiye ederiz.
Ayarı doğru yapabilmek için öneriler
Pozisyon ıklama
0 Kapalı
Çok Hafif
Sebze ve balıkları buğulama
1 Hafif Patateslerin veya çorbaların
yavaşça kaynatılması
Yavaş
Büyük miktarda yemek, gü-
veç ve çorbalar pişirme
2 Orta Yavaşça kızartma
Yüksek
Et ve balığı hızlı bir şekilde kı-
zartmak için
3 Hızlı Yağ veya suyun hızlı ısıtılma-
sı için
Fırının kullanımı
Uyarı Pişirme işlemini daima fırın kapağı
kapalı halde yapınız. Aşağıılan fırın
kapağını açarken yeterince uzakta
durunuz. Açarken aşağışerek
ılmasına izin vermeyiniz, tam açılana
kadar kapak kulpunu tutarak
destekleyiniz.
Fırının kapağını açmak için, kapak kolunu
her zaman ortadan tutunuz.
Fırında dört tepsi rafı mevcuttur. Tepsi ko-
numları, aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi fı-
rının alt tarafından yukarı doğru sayılır.
4
3
2
1
Uyarı Kapları direk olarak fırının tabanına
koymayınız.
Uyarı Fırın veya ızgara ile pişirim
yaparken, aşırı ısınmasını önlemek için
kapağıık tutulmalıdır.
Uyarı Eşyaları ve pişirme kaplarını asla
direk fırın tabanı üzerine koymayınız ve
fırının hiçbir parçasını pişirme yaparken
alüminyum folyoyla kaplamayınız, çünkü
bu durum pişirme sonucunu
etkileyebilecek ısı birikimine neden olur
ve fırın emayesine zarar verir. Tepsi
raflarına daima ısıya-dayanıklı tavalar/
tencereler ve alüminyum tepsiler
koyunuz.
electrolux 9
Buğulanma ve buhar
Fırının, doğal bir hava sirkülasyonu ve sürekli
bir buhar sirkülasyonu sağlayan özel bir sis-
temi vardır. Bu sistem, buharlı bir ortamda
pişirme yapmanızı ve yiyeceklerin içinin yu-
muşak ve dışının gevrek olmasını sağlar. Bu-
nun yanında, pişirme süresi ve enerji tüketimi
en aza indirilir. Pişme sırasında fırının içinde
buhar oluşabilir ve kapak açıldığında dışarı
çıkabilir. Bu normal bir durumdur.
Uyarı Ancak, içindeki buharın veya ısının
dışarı çıkması için, pişirme sırasında ya
da sonrasında kapağı açarken fırından
uzak durunuz.
Yiyecek ısınırken, bir su ısıtıcı gibi buhar
üretir. Buhar fırının kapak camına temas
ettiğinde, yoğunlaşarak su damlacıkları
haline dönüşecektir.
Buğu oluşumunu azaltmak için, fırının içine
yemeği koymadan önce fırını iyice ısıtınız. Do-
layısıyla, herhangi bir pişirme yapmadan önce
kısa bir süre için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-
ısıtmaya tabi tutulması gereklidir. Cihazı her
kullanmanızdan sonra, buğuları silmenizi
öneririz.
Tencereler ve tavalar
Geniş bir kabın ısıtılacak daha geniş bir yüzey
sunduğunu ve yiyeceği dar bir kaba göre da-
ha kısa sürede pişirdiğini aklınızda bulundu-
runuz.
Daima pişirilecek yiyecek için uygun kaplar
kullanınız. Sıvılar kaynarken kolaylıkla taşabi-
leceğinden, bu amaçla kullanılan tencerelerin
çok küçük olmadığından veya çabuk pişme-
sini istediğiniz yiyecekler için kullanılan ten-
cerelerin ise çok büyük olmadığından emin
olunuz; alt tarafta kapalı olmayan kısımlar yağ
ve sıvılar nedeniyle kolaylıkla yanabilir.
Kekler için tercihen ağzıılmayan kalıplar
kullanılmalıdır. Ağz
ıılan kalıplar, sıvı ve şe-
kerlerin sızıntı yaparak fırın tabanına akıp te-
mizlenmesini zorlaştıracak biçimde yanması-
na neden olur. Fırının içine plastik kulplu kap-
ları koymayınız, bunlar ısıya karşı dayanıklı
değildir.
Altı geniş olan tavaların/tencerelerin dar
olanlara göre daha hızlı bir pişirme sağla-
dığını unutmayınız.
Elektrikli ısıtıcılar için daima pişireceğiniz
yemeğe uygun olan tencereleri kullanı-
nız.
Pişirme kapları
230
°
C'lik sıcaklığa dayanabilecek uygun
fırın kapları kullanınız.
•Pişirme kapları, fırın tepsileri vs. fırın taba-
nına yerleştirilmemelidir.
•Isının sirkülasyonunu engelleyerek perfor-
mansışüreceğinden, 30 cm. - 35
cm.'den (12 inç - 14 inç) büyük pişirme
kaplarını kullanmayınız.
Kapların pişme sonuçları üzerindeki
etkileri
Kaplar ve kutuların kalınlıkları, iletkenlikleri,
renkleri vs. içlerindeki yiyeceklere ısıyı iletme
şeklini etkilerler.
A : Alüminyum, toprak kap, cam ve parlak
kaplar pişmeyi ve tabanın kızarmasını engel-
ler.
B : Emaye dökme demir, anotla
ştırılmış alü-
minyum, yapışmayan alüminyum ve dışı
renkli ve koyu ağır kaplar pişmeyi ve tabanın
kızarmasını artırır.
Balık ve et pişirme
Etleri fırın kaplarına veya direk fırın tepsisine
koyabilirsiniz. Bu durumda, damlalık tepsisini
alttan ilk rafa içine biraz su koyarak yerleştiri-
niz. Damlalık kabı, etin eriyen yağlarının fırın
tabanına akmasını önleyecektir.
Genelde beyaz et, tavuk ve balığın orta de-
receli bir ısıda pişirilmesi gerekir (150
°
C ile
175
°
C arası). Eğer kırmızı et pişirmek isti-
yorsanız (dışı hafif kızarmış ve içi daha az piş-
miş), kısa bir süre için daha yüksek bir ısının
(200
°
C ile 230
°
C arası) kullanılması önerilir.
10 electrolux
Börek
Keklerin genelde orta dereceli bir ısıda pişiril-
mesi gerekir (150
°
C ile 200
°
C arası).
Kek veya fırında yemek pişirirken, kısa bir sü-
re için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-ısıtmaya
tabi tutulması önerilir. Pişirme işlemine baş-
landıktan sonra, pişirme bitinceye kadar fırın
kapağını kapalı tutunuz ve pişirme sonucunu
fırın kapak camından bakarak kontrol ediniz.
Izgara
Et veya balık ızgarası yapmak istiyorsanız,
tepsiye az miktarda yağ sürdükten sonra
bunları direk tepsiye yerleştiriniz.
Izgara fonksiyonunda ısı, üstteki ısıtıcı ele-
mandan gelir. Dolayısıyla, etin veya balığın
kalınlığına bağlı olarak kullanılacak pişirme ra-
fına karar vermeniz gerekir.
Daima, içine biraz su koyarak, damlalık tep-
sisini en alt rafa koyunuz.
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, yiyeceğin türüne, kıvamına
ve hacmine göre değişiklik gösterir. Daha
sonra aynı kapları kullanarak aynı koşullarda
pişirme yaptığınızda aynı sonucu elde ede-
ceğinizden, fırındaki ilk pişirme deneyimleri-
nizi not etmenizi öneririz.
Sadece kendi deneyiminiz tabloda verilen
değerlerde uygun değişiklikleri yapmanızı
sağlayacaktır.
Pişirme Tablosu - Normal (Geleneksel)
Bu tablolar, sadece size rehberlik etme
amaçlıdır. Kişisel gereksinimlerinize göre sı-
caklıkları
n artırılması veya azaltılması gereke-
bilir.
Kişisel gereksinimlerinize uygun doğru ayar-
ları, sadece kendi deneyiminiz ile elde edebi-
lirsiniz.
Pişirme süreleri ön ısıtmayı kapsama-
maktadır. Herhangi bir pişirme yapma-
dan önce kısa bir süre için (yaklaşık 10
dakika) fırının ön-ısıtmaya tabi tutulması
gereklidir.
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin türü
Normal Pişirme
Pişirme süresi
dakika olarak
NOTLAR
Raf
sıcak.
°
C
Çırpma usulü tarifler 2 170 45 ~ 60 Rafta kek kalıbı için-
de
Pandispanya hamuru 2 170 20 ~ 30 Rafta kek kalıbı için-
de
Yağlı sütten peynirli
kek
1 160 60 ~ 80 Rafta kek kalıbı için-
de
Elmalı kek 1 180 40 ~ 60 Rafta kek kalıbı için-
de
Meyveli turta 2 175 60 ~ 80 Rafta kek kalıbı için-
de
Reçelli tart 2 175 30 ~ 40 Rafta kek kalıbı için-
de
Meyveli kek 1 175 45 ~ 60 Kek kalıbında
Pandispanya 1 175 30 ~ 40 Rafta kek kalıbı için-
de
Yılbaşı pastası 1 170 40 ~ 60 Rafta kek kalıbı için-
de
Erikli turta 1 170 50 ~ 60 Rafta kek kalıbı için-
de
Küçük kekler 2 170 25 ~ 35 Kek tepsisinde
Bisküviler 3 190 15 ~ 25 Kek tepsisinde
electrolux 11
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin türü
Normal Pişirme
Pişirme süresi
dakika olarak
NOTLAR
Raf
sıcak.
°
C
Kremalı pasta 2 100 90 ~ 120 Kek tepsisinde
Sandviç ekmeği 2 190 12 ~ 20 Kek tepsisinde
Börek: Kremalı çörek 2 200 15 ~ 25 Kek tepsisinde
1000 Beyaz ekmek 1 190 40 ~ 60 Kek tepsisinde 2
parça halinde
500 Çavdar ekmeği 1 190 30 ~ 45 Izgarada, ekmek
tepsisinde
500 Sandviç ekmeği 2 200 20 ~ 35 Pişirme tepsisinde
6-8 adet
250 Pizza 1 200 15 ~ 30 Izgarada, kek tepsi-
sinde
Meyveli pasta 2 200 40 ~ 50 Rafta kek kalıbı için-
de
Sebzeli turta 2 200 45 ~ 60 Rafta kek kalıbı için-
de
Kiş 1 200 35 ~ 45 Rafta kek kalıbı için-
de
Lazanya 2 180 45 ~ 65 Rafta kek kalıbı için-
de
Mantı 2 200 40 ~ 55 Rafta kek kalıbı için-
de
1000 Dana eti 2 190 50 ~ 70 Rafta ve damlalık
tepsisinde
1200 Domuz eti 2 180 100 ~ 130 Rafta ve damlalık
tepsisinde
1000 Dana 2 190 90 ~ 120 Rafta ve damlalık
tepsisinde
1500 Az pişmiş rozbif 2 210 50 ~ 60 Izgarada ve damlalık
tepsisiyle
1500 Orta pişmiş rozbif 2 210 60 ~ 70 Izgarada ve damlalık
tepsisiyle
1500 İyi pişmiş rozbif 2 210 70 ~ 80 Izgarada ve damlalık
tepsisiyle
2000 Domuz omzu 2 180 120 ~ 150 Damlalık tepsisinde,
üstü kapalı
1200 Domuz bacağı 2 180 100 ~ 120 Damlalık tepsisinde,
2 parça halinde
1200 Kuzu 2 190 110 ~ 130 But, damlalık tepsi-
sinde
1000 Tavuk 2 190 60 ~ 80 Tek parça halinde
damlalık tepsisinde
4000 Hindi 2 180 210 ~ 240 Tek parça halinde
damlalık tepsisinde
12 electrolux
Ağırlık (gr.)
Yiyeceğin türü
Normal Pişirme
Pişirme süresi
dakika olarak
NOTLAR
Raf
sıcak.
°
C
1500 Ördek 2 175 120 ~ 150 Tek parça halinde
damlalık tepsisinde
3000 Kaz 2 175 150 ~ 200 Tek parça halinde
damlalık tepsisinde
1200 Tavşan 2 190 60 ~ 80 Parçalar halinde
1500 Yaban tavşanı 2 190 150 ~ 200 Parçalar halinde
800 Sülün 2 190 90 ~ 120 Tek parça
1200 Alabalık/izmarit 2 190 30 ~ 40 3-4 balık
1500 Ton balığı/somon 2 190 25 ~ 35 4-6 fileto
Tepsi/raf konumu, fırının alt tarafından yukarıya doğru sayılır.
Pişirme Tablosu - Izgara
Pişirme süreleri ön ısıtmayı kapsamamaktadır.
Herhangi bir pişirme yapmadan önce kısa bir süre için (yaklaşık 10 dakika) fırının ön-
ısıtmaya tabi tutulması gereklidir.
Yiyeceğin
türü
Miktar
Raf
Sıcak.
°
C
Pişirme süresi (dakika
olarak)
Adet Ağırlık (gr.) Üst Alt
Bonfile 4 800 3 maksimum 12 ~ 15 12 ~ 14
Bonfile 4 600 3 maksimum 10 ~ 12 6 ~ 8
Sosis 8 - 3 maksimum 12 ~ 15 10 ~ 12
Domuz pir-
zola
4 600 3 maksimum 12 ~ 16 12 ~ 14
Tavuk (iki
parça halin-
de)
2 1000 3 maksimum 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebap 4 - 3 maksimum 10 ~ 15 10 ~ 12
Tavuk
ğ
4 400 3 maksimum 12 ~ 15 12 ~ 14
Tavuk
ğ
6 600 3 maksimum 10 ~ 15 8 ~ 10
Balık (fileto) 4 400 3 maksimum 12 ~ 14 10 ~ 12
Sandviç 4 - 6 - 3 maksimum 5 ~ 7 -
Tost 4 - 6 - 3 maksimum 5 ~ 7 2 ~ 3
Bakım Ve Temizlik
Uyarı Cihaz üzerinde herhangi bir bakım
veya temizlik işlemi yapmadan önce,
cihazın elektrik bağlantısını KESİNİZ. Bu
cihaz buharla veya buharlı bir temizleme
makinesi ile temizlenemez.
electrolux 13
Ocağı ve ocak üstlüğünü temizleme
Ocak en iyi halen hafif sıcak durumdayken
temizlenir, çünkü dökülen yemek artıkları
soğudukları zamana göre daha kolay çıkarı-
labilir.
Ocağın yüzeyini, içine az miktarda sıvı deter-
jan konulmuş ılık bir suya batırı lıp ve iyice sı-
kılmış yumuşak bir bezle düzenli olarak sile-
rek temizleyiniz. Aşağıdakileri kullanmaktan
kaçınınız:
•ev-temizliği deterjanları ve ağartıcılar;
kulpsuz tencereler için uygun olmayan
emprenye süngerler;
tel ovucular;
banyo / lavabo leke çıkarıcıları.
Eğer ocak üstlüğü çok kirli ise, Hob Brite veya
Bar Keepers Friend gibi uygun bir temizleme
ürününün kullanılması önerilir.
Ocak ı
zgaraları
Ocak ızgaraları bulaşık makinesinde yıkana-
bilir. Eğer ızgaraları elinizle yıkıyorsanız, bun-
ları kurularken dikkatli olunuz çünkü emaye
kaplama işlemi esnasında bazen keskin ke-
narlar kalabilmektedir. Gerekirse, inatçı leke-
leri bir pasta kullanarak çıkarınız.
Brülörler
Brülör kapakları ve alev başlıkları temizlemek
amacıyla çıkarılabilir.
Alev başlıklarını sıcak sabunlu suyla yıkayınız
ve leke izlerini nazik bir pasta ile gideriniz.
Eğer leke izlerinin çıkarılması zor ise, iyice
nemlendirilmiş bir emprenye çelik yünü dikkat
ederek kullanılabilir.
Temizlik işleminden sonra, yumuşak bir bezle
kurulayını
z.
Ateşleme elektrotu
Elektrikle ateşleme içeriden, seramik bir
"elektrot" ve bir metal elektrot vasıtasıyla ya-
pılır. Ateşlemede zorluk yaşamamak için bu
parçaları çok temiz tutunuz ve brülör alev
başlığı deliklerinin tıkalı olup olmadığını kon-
trol ediniz.
Elektrikli ısıtıcı
Isıtıcıları temizlemeden önce soğumala-
rını bekleyiniz.
Isıtıcılar hala sıcak iken nemli bir bezle silmek
gibi kötü bir alışkanlığı edinmeyiniz. Her ne
kadar ısıtı cılar bu tür bir uygulamaya karşı da-
yanıklı olsalar da, kumaş parçacıkları üzerle-
rinde kalabilir. Ancak zaman zaman plaka ve
tabanlar hassas zımparalar ile temizlenebilir.
Plakaların yüzeylerini ara sıra asidik olmayan
türdeki yağ ile temizlemenizi öneririz (pişirme
yağı, dikiş makinesi yağı veya vazelin gibi).
Piyasada temizlik ve bakım için özel ürünler
bulunmaktadır.
Uyarı Asla metal fırçalar, bıçaklar veya
benzer nesneler kullanmayınız. Asit
içeren deterjanlar kullanmaktan
kaçınınız.
Fırının temizliği
Uyarı Fırın her zaman temiz tutulmalıdır.
Üzerinde biriken yağlar veya diğer
yiyecek artıkları, özellikle ızgara
tepsisindekiler bir yangına neden olabilir.
Kullandıktan sonra ve hala ılık iken fırının içe-
risini dikkatlice temizleyiniz. Aslında bu aşa-
mada, yağ artıkları ve meyve suları, şeker
parçacıkları veya yağı temizlemek daha ko-
laydır.
Ilık deterjanlı su veya fırın temizleme spreyle-
rinden uygun olanı kullanabilirsiniz.
Uyarı Zarar verebileceğinden, spreyi
direk olarak mat çelik kısımlara
yöneltmeyiniz ve daima üretici
talimatlarına uyunuz.
Fırın aksesuarlarını, deterjanlı ılık su ile temiz-
leyiniz. Olası kabukları hafif aşındırıcı tozlar ile
temizleyiniz.
Uyarı Fırının hiçbir parçasını asla
alüminyum folyoyla kaplamayınız. Bu,
pişirme sonuçlarını etkileyecek ve
emayenin zarar görmesine neden olacak
şekilde ısının birikmesine neden olabilir.
Temizlik maddeleri
Herhangi bir temizlik maddesini kullanmadan
önce, bunların fırının temizliği için uygun ol-
duğundan ve üretici tarafından tavsiye edil-
diğinden emin olunuz.
Beyazlatıcı içeren temizlik malzemeleri cilalı
yüzeyleri karartabilecekleri için kullanılmama-
lıdır. Ayrıca sert aşındırıcıların kullanılmaması
gerekir.
Uyarı Cihazı temizlemek için asla buhar
veya buharlı makineler kullanmayınız.
14 electrolux
Dış temizlik
Uyarı Kontrol panelini, fırın kapağını ve
kapak contasını, içine az miktarda sıvı
deterjan konulmuş ılık bir suya batırılıp ve
iyice sıkılmış yumuşak bir bezle düzenli
olarak silerek temizleyiniz.
Kapak camının hasar görmesini veya da-
yanıksız hale gelmesini önlemek için
aşağıdakileri kullanmaktan kaçınınız:
•Ev-temizliği deterjanları ve ağartıcılar
Teflon tavalar için uygun olmayan empren-
ye süngerler
Ped veya tel temizleyiciler
Kimyasal fırın pedleri veya aerosoller
Pas sökücüler
Banyo/lavabo leke çıkarıcıları
Kapak camının dışını
ve içini ılık, sabunlu su
kullanarak temizleyiniz. Eğer kapak camının
içi çok kirli ise, Hob Brite veya Bar Keepers
Friend gibi uygun bir temizleme ürününün
kullanılması önerilir.
Fırın kapağının temizlenmesi
Fırın kapağını temizlemeden önce, ka-
pağı fırından çıkarmanızı tavsiye ederiz.
Uyarı İşleme başlamadan önce, fırının
soğumuş olduğundan ve elektrik
beslemesinin kesildiğinden emin olunuz.
Aşağıdaki işlemleri yapınız:
1. Fırın kapağını tamamen açınız,
2. Kapı menteşelerini bulunuz,
3. Menteşelerin üst tarafındaki kollarııp
çeviriniz,
4. Kapağı sağından ve solundan tutarak yu-
karıya doğru kaldırınız ve sonra yarıık
konuma gelecek şekilde kaldırınız,
5. Fırının kapısını yavaşça yerinden çekiniz,
6. Sabit bir zemin üzerine koyunuz.
Önemli Fırın kapak camını ılık sabunlu su ve
yumuşak bir bezle siliniz. Asla aşındırıcı
temizleyiciler kullanmayınız.
Temizlik işlemini bitirdikten sonra, prosedü
ters sırada uygulayarak fırının kapağını geri
takınız.
electrolux 15
Uyarı Cam paneller sıcak durumdayken
fırının kapağını temizlemeyiniz. Eğer bu
uyarı dikkate alınmazsa, cam panel
kırılabilir.
Eğer kapak çatlar veya derin bir şekilde
çizilirse, cam dayanıklılığı azalacaktır ve
panelin kırılması olasılığına karşı değişti-
rilmelidir. Size gerekli bilgiyi severek ve-
recek olan yerel Yetkili Servisinize danı-
şınız.
Paslanmaz çelik veya alüminyum
modeller
Fırın kapağını, sadece ıslak bir sünger ile te-
mizlemenizi ve yumuşak bir bezle temizledik-
ten sonra kurulamanızı tavsiye ederiz.
Asla çelik yünü, asitler veya aşındır
ıcı temizlik
ürünlerini kullanmayınız, bunlar fırın yüzeyine
zarar verebilir.
Fırının kontrol panelini aynı uyarıları dikkate
alarak temizleyiniz.
Fırının doğru bir şekilde çalışması, fırın iç kıs-
mının kenarlarına yerleştirilmiş contalar saye-
sinde sağlanır.
Periyodik olarak bu contayı kontrol ediniz.
Gerekirse, aşındırıcı temizlik maddeleri kul-
lanmadan temizleyiniz.
Contada hasar görmeniz durumunda, yerel
Yetkili Servisinizi arayınız. Fırın tamir olana ka-
dar kullanmayınız.
Fırın rafları
Uyarı İşleme başlamadan önce, fırının
soğumuş olduğundan ve elektrik
beslemesinin kesildiğinden emin olunuz.
Fırın raflarını temizlemek için, ılık sabunlu suy-
la ıslatınız ve inatçı lekeleri iyice ıslatılmış sa-
bunlu emprenye bir ped ile temizleyiniz. İyice
durulayıp, yumuşak bir bezle kurulayınız.
Cam kapağın temizlenmesi
Cam kapak, daha iyi temizleyebilmek için sö-
külebilir.
Cam kapağı sadece ılık su ile temizleyiniz ve
sert bezleri veya aşındırıcı temizlik maddele-
rini kullanmaktan kaçınınız.
Temizliği doğru bir şekilde tamamladıktan
sonra, kapağı dikkatli bir şekilde menteşele-
rine oturtunuz.
Kapağın dengelenmesi
Cam kapağı olan cihazlarda özel olarak den-
gelenmiş yaylar bulunmaktadır, bunlar ciha-
zın arkasındaki menteşelere takılır ve kapağın
düzgün bir şekilde ve kolayca kapanmasını
sağlar.
Kapağın kapanmasını ayarlamak için bir tor-
navida kullanabilirsiniz. Kapağı açmak/kapa-
mak için gerekli kuvvet, ayar vidasının göste-
rildiği gibi 2 veya 3 kez sık
ılması suretiyle ar-
tırılabilir.
Kontroller - Muhtelif
Esnek gaz bağlantı borusunu periyodik ola-
rak kontrol ediniz ve anormallikler göster-
diğinde derhal deneyimli bir teknisyene
16 electrolux
değiştirtiniz. Yılda bir kez değiştirilmesi öne-
rilir.
Fırın lambasının değiştirilmesi
Uyarı Cihazın elektrik beslemesini
kesiniz.
Eğer fırın lambasının değiştirilmesi gerekirse,
yerine takılacak yenisi aşağıdaki özelliklere
sahip olmalıdır: elektrik gücü, 15 W/25 W;
elektrik gerilimi, 230 V (50 Hz); 300
°
C'ye ka-
dar ısı dayanıklılığı; bağlantı tipi: E 14. Bu am-
pulleri yerel yetkili servisinizden temin edebi-
lirsiniz.
Yanmış bir ampulü değiştirmek için:
1. Fişin prizden çekildiğinden emin olunuz.
2. Cam kapağı saatin tersi yönünde çeviri-
niz.
3. Yanmış olan ampulün yerine yenisini takı-
nız.
4. Cam kapağı geri takınız.
5. Fişi tekrar takınız.
Servisi Aramadan Önce
Eğer cihaz düzgün çalışmıyorsa, yerel Yetkili Servisinizi aramadan önce lütfen aşağıdaki kon-
trolleri yapınız.
Sorunlar Çözümler
Gazı ateşlerken kıvılcım çıkmıyor. •Cihazın fişinin takılı olduğundan ve elektrik bes-
lemesinin açık olduğundan emin olunuz.
•Ana sigortanın atmış olup olmadığını kontrol edi-
niz.
Brülör kapağının ve alev başlığının (örneğin te-
mizledikten sonra) düzgün yerleştirildiğinden
emin olunuz.
Gaz halkası düzensiz yanıyor. •Ana jetin tıkalı olmadığından ve brülör alev baş-
lığında yemek kalıntıları olmadığından emin olu-
nuz.
Brülör kapağının ve alev başlığının (örneğin te-
mizledikten sonra) düzgün yerleştirildiğinden
emin olunuz.
Isıtıcı plaka ısınmıyor. •Cihazın fişinin takılı olduğundan ve elektrik bes-
lemesinin açık olduğundan emin olunuz.
•Ana sigortanın atmış olup olmadığını kontrol edi-
niz.
•Doğru düğmeyi kullandığınızdan emin olunuz.
Isıtıcı plaka tatmin edici sonuçlar vermiyor. •Isıtıcı plakanın temiz ve kuru olduğundan emin
olunuz.
•Pişirim yapmak için kullandığınız tavanın plaka-
ya uygun ebatta olduğundan emin olunuz.
•Pişirme için kullandığınız tavanın düz tabanlı ol-
duğundan emin olunuz.
Yapacağınız pişirim için ayarın doğru olduğun-
dan emin olunuz.
electrolux 17
Sorunlar Çözümler
Fırın çalışmıyor. •Bir pişirme fonksiyonunun seçildiğinden emin
olunuz.
Elektrik düğmesinin veya cihazın bağlandığı
elektrik hattındaki şalterin AÇIK olduğundan
emin olunuz.
Fırın lambası yanmıyor. •Fırın fonksiyonu kontrol düğmesini kullanarak
bir fonksiyon seçiniz.
Lamba ampulünü kontrol ediniz ve gerekirse
değiştiriniz (bkz. "Fırın lambasının değiştirilme-
si").
Yemeklerin pişmesi çok uzun sürüyor veya çok
hızlı pişiyor.
•Sıcaklığın ayarlanması gerekebilir.
Buhar ve buğular, yemeklerin üstünde ve fırın iç
kısmında birikiyor.
•Bu kitapçıkta yazılı olan konulara göz atınız,
özellikle de "Fırının Kullanımıyla İlgili İpuçları ve
Yararlı Bilgiler" bölümüne bakınız.
•Pişirme tamamlandıktan sonra, yemekleri fırının
içerisinde 15 - 20 dakikadan fazla bekletmeyi-
niz.
Teknik Veriler
Cihaz Sınıfı 2 alt sınıf 1 ve Sınıf 1
Cihaz kategorisi: II2H3B/P
Cihazın gaz beslemesi: G30/31 30/30 mbar
Boyutlar
Yükseklik 850 mm
Derinlik 600 mm
Genişlik 600 mm
Fırın kapasitesi 56 l
Ocak
Gaz brülörleri Gaz G20 20 mbar Gaz G30/31 30/30 mbar
Arka sol brülör (yarı-hızlı) 2000 W 2000 W
Ön sol brülör (hızlı) 3200 W 3200 W
Ön sağ (yardımcı) 1000 W 1000 W
Ocak
Elektrikli ısıtıcı Elektrik gücü
Arka sağ ısıtıcı (sert) 2000 W
Fırın
Fırın lambası 25 W
Fırın elemanları (üst+alt) 1800 W
Alt rezistans 1000 W
Üst rezistans 800 W
Dahili ızgara 1650 W
Toplam güç çekimi 1825 W
Besleme gerilimi (50 Hz) 230 V
Cihazın toplam elektrik gücü çekimi 3825 W
18 electrolux
Brülör özellikleri
Brülör Normal
güç kW
İndirgen-
miş güç
kW
Normal güç
Doğal gaz
G20(2H)-20 mbar
Likit gaz (Bütan/Propan) 30 mbar
enj.100/
mm
m
3
/s
enj.100/
mm
g/s
G30 G31
Yardımcı
brülör
1,0 0,33 70 0,095 50 73 71
Yarı-hızlı
brülör
2,0 0,45 96 0,190 71 145 143
Hızlı brülör 3,2 0,75 121 0,305 88 233 229
Bay-pas çapları
Brülör Bay-pas (1/100 mm. olarak)
Yardımcı 28
Yarı-hızlı 32
Hızlı 42
Montaj
Uyarı Bu cihaz bir zemin üzerine direk
yerleştirilemez.
Aşağıdaki talimatlar, kurulum/montaj, ayarla-
ma ve servis işlemlerinin mevcut kanunlara
uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için, kalifi-
ye bir montaj personeli için verilmiştir.
Cihazın elektrik bağlantısının kesilmesini ge-
rektiren bir değişiklik yapıldığında, çok dikkatli
bir şekilde çalışmak gerekmektedir.
Uyarı Kurulumunu yapmadan önce,
yerel dağıtım koşullarının (doğal gaz ve
gaz basıncı gibi) ve cihaz ayarlarının
uyumlu olduğundan emin olunuz.
Uyarı Üretici firma, yürürlükteki
kanunlara uygun olarak yapılmayan
montaj işlemlerinden kaynaklanan
hasarlarla ilgili olarak sorumluluk kabul
etmez.
Konumlandırma
Bu cihaz, yüksekliği cihazın üst kısmının yük-
sekliğini aşmamak kaydıyla, mobilya ünitele-
rinin yakınına yerleştirilebilecek şekilde tasar-
lanmıştır.
Ocak ile duvar/mobilya (varsa) arasındaki mi-
nimum boşluk en az 650 mm. olmalıdır.
Düzlemsellik/seviye ayarlaması
Cihaz, taban kısmının ön ve arka köşelerine
yerleştirilmiş ayarlanabilir küçük ayaklara sa-
hiptir.
Küçük ayakları ayarlamak suretiyle, başka
zeminlerde daha iyi bir seviye ayarı yapabil-
mek ve tencere ve tavalardaki sıvıların eşit
seviyede dağılmasını sağ
lamak mümkündür.
electrolux 19
Gaz bağlantısı
Uyarı Bir gazlı pişirme cihazının
kullanımı, monte edildiği ortamda ısı ve
nem oluşumuna neden olur. Mutfağın iyi
bir havalandırmaya sahip olduğundan
emin olunuz. Doğal havalandırma
menfezlerini açık tutunuz veya mekanik
bir havalandırma cihazı (mekanik
aspiratör gibi) takınız.
Cihazın uzun süre yoğun bir şekilde kul-
lanılması ek bir havalandırma gerektire-
bilir, örneğin bir pencere açılması gibi ve-
ya varsa aspiratörün havalandırma gücü
seviyesinin artırılması gibi daha etkin bir
havalandırma gerektirebilir.
Gaz bağlantı sı, yürürlükteki kanunlara uygun
olarak yapılmalıdır. Üretici firma, ürünün arka
kı
smında, bağlantı borusunun yanına yerleş-
tirilmiş bilgi etiketinde belirtilen gaz tipine göre
test ve ayarlama işlemleri yapıldıktan sonra
ürünü sevk eder. Cihazı bu etikette yazılı gaz
tipi ile aynı olan gaz hattına bağladığınızdan
emin olunuz.
Montaj ortamı
Uyarı Bu cihaz, bir yanma ürünleri
tahliye cihazına bağlanmamalıdır.
Yürürlükteki montaj tüzüklerine uygun
olarak monte edilmeli ve bağlanmalıdır.
Havalandırmayla ilgili gerekliliklere özel
bir dikkat gösterilmelidir.
Gaz ünitesinin doğru bir şekilde çalışması
için, gazın yanması için gerekli miktarda ha-
vanın odaya doğal olarak sağlanıyor olması
gerekir. (Montajı yapan personel, yürürlükteki
kanunlara riayet etmelidir).
Odaya beslenen hava akışı, harici duvarlar-
daki açıklıklardan direk olarak geliyor olmalı-
dır. Bu açıklıklar (veya açık yerler), içten ve
dıştan kapatılmayacak şekilde ayarlanmalıdır.
Montaj ve bakım işlemi, kalifiye bir teknisyen
tarafından, yürürlükteki kanunlara göre ger-
çekleştirilmelidir.
Elektrik bağlantı
sı, yürürlükteki kanunlara uy-
gun olarak yapılmalıdır.
Önemli Sorumluluğumuz, hatalı bir toprak
bağlantısından veya toprak bağlantısının
olmamasından kaynaklanan kaza
durumlarında geçerli değildir.
Yanma ürünlerinin tahliyesi
Gazlı pişirme cihazları, yanma ürünlerini, direk
bacaya veya dış atmosfere bağlı ocak üstü
başlıklar (aspiratör gibi) vasıtasıyla tahliye et-
melidir.
Sert bir boru veya esnek bir metal boru
ile bağlantı
Güvenliğin daha yüksek düzeyde sağlanması
için, cihazın bir stres altında kalmaması ama-
cıyla gaz sistemi bağlantılarını sert borular
kullanarak (örneğin; bakır borular) veya esnek
paslanmaz çelik borular kullanmanı
zı öneririz.
Gaz besleme boruları Gc 1/2 tipidir. Bu tip bir
montajda, gaz beslemesine bağlantı, yürür-
lükteki kanunlara uygun olarak sadece ve yal-
nızca esnek metal borular kullanılarak yapıl-
malıdır.
Metal olmayan esnek borular kullanarak
bağlantı yapma
Eğer bağlantı tüm kısımlarından kolayca kon-
trol edilebiliyorsa, yürürlükteki kanunlara ria-
yet ederek esnek bir boru kullanma şansı var-
dır. Esnek boru, yürürlükteki kanunlar uyarın-
ca kelepçeler kullanılarak sıkıca sabitlenmeli-
dir.
Esnek boru aşağıdaki koşullara uygun olarak
kullanıma hazır hale getirilmelidir:
Hiçbir kısmı, oda sıcaklığı dışında, 30
°
C'nin üstünde aşırı bir ısınma yapmamalı-
dır; eğer musluğa bağlanacak olan esnek
borunun bağlantı noktasından önce kısa
kesilmesi gerekiyorsa, aşağıda gösterildiği
gibi monte edilmelidir;
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EKM600100W Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu