64
Tavuk
Piliç dolma
Her biri 1 kg ağırlığında olan 2 bütün tavuk, ¼ fincan çam fıstığı, ¼ fincan soyulmuş fıstık, 250 g kıyma, 1
bardak pirinç, 2 bardak su, ½ fincan yağ, 1 çay kaşığı un ve her birinden 1 çay kaşığı: tuz, karabiber, tarçın,
zerdeçal, kakule, 1 defne yaprağı.
Yüksek ısıda düdüklü tencereye koyduğunuz yağı kızdırın ve çam
fıstığını kavurup bir kenara ayırın. Ardından fıstıkları da aynı şekilde
kavurup, ayırın. Eti kavurun, ardından tuzu ve karabiberin yarısını
ekleyin, üzerine 2 bardak su dökün. Pirinci yıkayıp süzdükten sonra
ete ekleyin ve karıştırın. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve orta
ateşte 25 dakika pişirin. Tenceredekiler pişerken, bir yandan da
tavukları yıkayın ve içini temizleyin. Pilav hazır olduğunda çam fıstığı,
fıstık ve karabiberle karıştırın. Tavuğun içini pilavla doldurun ve
tavuğun içine pilavı doldurduğunuz kısmı kapatın. 2 tavuğu da
düdüklü tencereye koyun, defne yaprağını ve 2 bardak suyu ekleyin.
Kaynadıktan sonra köpüğünü alın, tuz ekledikten sonra düdüklü
tencereyi kapatın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Tamamlandıktan
sonra tavukları çıkartın ve hafifçe yağlanmış tepsiye koyun, ardından
10 dakika kadar fırında tutup kızarmasını sağlayın. Yemek pişerken
çorbayı hazırlayın. Pişmiş tavuğun suyuna bir çay kaşığı un koyun ve
yoğunlaşıncaya kadar orta ateşte karıştırın.
Büyük bir servis tabağında kıyılmış maydanozla süsleyerek servis
edin.
Çorba isteğe bağlıdır.
İsteğe bağlı: Çorbaya eklemeden önce şehriyeleri yağda
kavurabilirsiniz.
Sebzeler
Lahana Dolması
1,5 kg ağırlığında 1 bütün lahana, ¼ fincan yağ, soyulmuş ve ezilmiş 8 diş sarımsak, ½ bardak limon
suyu, 1 çorba kaşığı dolusu domates püresi, 1 çay kaşığı kuru nane. İç malzemeler: 1 ½ bardak pirinç,
500 g kıyma, tuz, karabiber, kimyon.
Lahana yapraklarının ortasındaki kalın kısmı aldıktan sonra
yaprakları ikiye bölün ve suda bir dakika kaynattıktan sonra bir
kenara ayırdığınız yaprakları orta büyüklükte parçalar halinde
kesin. Dolma içini hazırlayın ve lahana yapraklarını doldurun (düz
bir tabak üzerine yayın ve malzemeyi yaprağın ortasına
koyduktan sonra kıvırın). Lahana dolmalarını düdüklü tencerenin
içine yerleştirin ve yağ ekleyin. Üç bardak suya domates püresini
karıştırın, sarımsak ve kuru naneyi ekleyin ve lahana dolmalarının
üzerine dökün. Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Valften ses
gelmeye başlar başlamaz ısıyı düşürün ve 15 dakika kadar
pişmeye bırakın. Basıncı boşaltın.
Pişmiş lahana dolmalarını ve suyunu geniş bir servis tabağına
dikkatli bir şekilde boşaltın.
Yoğurtla servis edin.
4 kişilik.
Hazırlama: 20 dk.
Pişirme: 65 dk.
5 kişilik.
Hazırlama: 30 dk.
Pişirme: 15 dk.
TR