Çalıştırma
Fırının kullanımı
Önemli Fırın tabanına alüminyum folyo veya
pişirme tepsisi vs. koymayınız, ısı birikimi
nedeniyle fırın emayesi zarar görür. Daima
tava, fırın tavalarını ve tencerelerini ve
alüminyum tepsileri, raf kızaklarına
yerleştirilmiş raflar üzerine yerleştirin.
Yiyecekler ısıtıldığında, bir su ısıtıcısında
olduğu gibi buhar oluşur. Buhar, fırın
kapağının camı ile temas ettiğinde
yoğunlaşarak su damlacı
kları meydana
getirir.
Yoğunlaşmayı azalmak için, boş fırına
her zaman 10 dakika ön ısıtma uygulayı-
nız.
Her pişirme işleminden sonra su damlacıkla-
rını silmenizi tavsiye ederiz.
Önemli Pişirme işlemini daima fırın
kapağı kapalı halde yapınız.
Fırın kapağını daima dikkatlice açınız. Ka-
pağın "aşağı düşerek" açılmasına izin ver-
meyiniz, tam açılana kadar kapak kulpunu
tutarak destekleyiniz.
Fırında dört tepsi rafı mevcuttur.
4
3
2
1
Tepsi konumları, şekilde gösterildiği gibi
fırının alt tarafından yukarıya doğru sayılır.
Sürgülü bileşenler daima düzgün yerleş-
tirilmelidir (bkz. şekil).
Pişirme kaplarını ve tencereleri direk ola-
rak fırın tabanına koymayınız.
Üst ve alt rezistans
– En iyi ısı dağılımı orta rafta sağlanır. Alt kı-
sımlarını kızartmak istediğiniz takdirde,
kekleri ve hamur işlerini fırının daha alttaki
bir raf konumuna yerleştiriniz. Yiyeceklerin
üstünün kızarmasını artırmak için üst raflar
ı
kullanınız.
– Kullanılan tepsi ve tabağın yapıldığı malze-
me ve yüzey kaplaması alt kısımların kızar-
masını etkileyecektir. Emaye, koyu renkli,
ağır veya yapışmayan tepsiler yiyecek ta-
banlarının daha iyi kızarmasını sağlarken,
pyrex, parlak alüminyum veya parlatılmış
çelik tepsiler ısıyı yansıtır ve tabanın daha
az kızarmasına neden olur.
–Eşit derecede kızarma sağlamak için yiye-
cekleri tepsinin ortasına yerleştiriniz.
– Yemek malzemelerinin fırının tabanına dö-
külmesini önlemek ve temizlik işleminin da-
ha kolay yapılabilmesi için yemekleri uygun
boyuttaki tepsilere yerleştiriniz.
–
Tabakları, kalıpları veya pişirme tepsi-
lerini tabana direk olarak yerleştirme-
yiniz, çok ısınması nedeniyle hasar gör-
melerine neden olur. Bu ayar kullanıldığın-
da ısı hem üst hem de alt rezistanslardan
gelir. Bu durum, tek bir raf pozisyonunda
pişirim yapabilmenizi sağlar. Özellikle seb-
zeli ve meyveli turtalar gibi altının kızarması
gereken yemekleri pişirmek için uygundur.
Üstten daha fazla kızartma gerektiren graten,
lazanya ve güveç gibi yiyecekler geleneksel
fırında iyi pişer.
Isının üstten ve alttan kullanımı:
1. Fırın kontrol düğmesini istediğiniz fonksi-
yona getiriniz
2. Sıcaklık kontrolünü istediğiniz sıcaklığa
getiriniz.
Alt fırın rezistansı
Bu fonksiyon, kek ve taban hamurlarını pişir-
mek için ve alt kısımlarının iyice pişmesini
sağlamak için sebzeli ve meyveli turtalar için
özellikle uygundur.
Doğru sıcaklığa ulaşılıncaya kadar sıcak-
lık denetleme aygıtı lambası yanık kalır.
Daha sonra, sıcaklığın muhafaza edil-
diğini belirtmek üzere dönüşümlü olarak
yanıp sönecektir.
Üst fırın rezistansı
Bu fonksiyonu, lazanya veya karnabahar kı-
zartma gibi önceden pişmiş yemeklerin üstü-
nü esmerleştirmek için kullanınız.
6 progress