pyrex, parlak alüminyum veya parlatılmış
çelik tepsiler ısıyı yansıtır ve tabanın daha
az kızarmasına neden olur.
–Eşit derecede kızarma sağlamak için yiye-
cekleri tepsinin ortasına yerleştiriniz.
– Yemek malzemelerinin fırının tabanına dö-
külmesini önlemek ve temizlik işleminin da-
ha kolay yapılabilmesi için yemekleri uygun
boyuttaki tepsilere yerleştiriniz.
–
Tabakları, kalıpları veya pişirme tepsi-
lerini tabana direk olarak yerleştirme-
yiniz, çok ısınması nedeniyle hasar gör-
melerine neden olur. Bu ayar kullanıldığın-
da ısı hem üst hem de alt rezistanslardan
gelir. Bu durum, tek bir raf pozisyonunda
pişirim yapabilmenizi sağlar. Özellikle seb-
zeli ve meyveli turtalar gibi altının kızarması
gereken yemekleri piş
irmek için uygundur.
Üstten daha fazla kızartma gerektiren graten,
lazanya ve güveç gibi yiyecekler geleneksel
fırında iyi pişer.
Isının üstten ve alttan kullanımı:
1. Fırın kontrol düğmesini istediğiniz fonksi-
yona getiriniz
2. Sıcaklık kontrolünü istediğiniz sıcaklığa
getiriniz.
Alt fırın rezistansı
Bu fonksiyon, kek ve taban hamurlarını pişir-
mek için ve alt kısımlarının iyice pişmesini
sağlamak için sebzeli ve meyveli turtalar için
özellikle uygundur.
Doğru sıcaklığa ulaşılıncaya kadar sıcak-
lık denetleme aygıtı lambası yanık kalır.
Daha sonra, sıcaklığın muhafaza edil-
diğini belirtmek üzere dönüşümlü olarak
yanıp sönecektir.
Izgara
– Azami derecede hava dolaşımı sağlamak
ve yağ ve biriken diğer sıvılardan ayırmak
için çoğu yiyecekler ızgara tavasındaki ız-
gara üzerine yerleştirilmelidir. Tercihinize
göre, balık, ciğer ve böbrek gibi yiyecekleri
direk ızgara tepsisinin üzerine koyabilirsi-
niz.
–Sıvıların sıçramasını önlemek için yiyecek
ızgaradan önce iyice kurulanmalı
dır.
Yağsız etlere ve balıklara, pişirme süresin-
ce nemli kalabilmeleri için az bir miktar yağ
veya eritilmiş tereyağı ile sürünüz.
– Domates ve mantar gibi garnitürler et pişi-
rirken ızgaranın altına konabilir.
–Ekmek kızartırken, en üstteki raf pozisyo-
nunu kullanmanızı öneririz.
– Yiyecek, pişirme esnasında gerektiği şekil-
de çevrilmelidir.
Izgaranın kullanımı
Izgara, ızgara tavasının orta bölümünde hız-
lıca toplanması için doğrudan ısı sağlar. En iyi
sonuçları elde etmek için, yiyecekleri küçük
miktarlarda ızgara yapınız. Bu şekilde enerji
tasarrufu da sağlanabilir.
1. Fırını açmak için fı
rın kontrolünü çeviriniz
2. Sıcaklık kontrolünü istediğiniz sıcaklığa
getiriniz.
3. Izgara tavası için uygun rafı seçiniz ve ız-
gara yapılacak yiyeceğin kalın veya ince
oluşuna göre ızgara yapınız. Izgara pişir-
me talimatlarını uygulayınız.
Izgara rezistansı termostat tarafından yöneti-
lir. Izgara işlemi esnasında, aşırı ısınmayı ön-
lemek için ızgara aralıklı olarak çalışır ve ka-
panır.
Sıcak havalı ızgara
Sıcak hava ile ızgara geleneksel şekilde ızga-
ra edilen yiyecekler için alternatif bir pişirme
yöntemi sunar. Burada ı zgara rezistansı ile
fan aynı anda etki ederek, sıcak havanın yi-
yecekler etrafında devir daim etmesi söz ko-
nusudur.
Yiyeceği kontrol etme ve çevirme gereksinimi
azaltılır.
Sıcak havalı ızgara mutfaktaki yemek koku-
larının asgariye indirilmesini sağlar.
Kızartmalar ve az pişmiş biftekler haricindeki,
normalde geleneksel pişirme ile pişirilen yiye-
ceklerin tümünü, sıcak havalı ızgara ile pişi-
rebilirsiniz.
Pişirme işlemi daha hassas şekilde uygulanır;
bu nedenle, geleneksel ızgara ile kıyaslan-
dığında, yiyeceklerin sıcak havalı ızgara ile pi-
şirilmesi daha fazla zaman alır.
Avantajlarından biri de aynı zamanda daha
fazla miktarda yiyecek pişirilebilmesidir.
1. Fırı
nı açmak için fırın kontrolünü çeviriniz
2.Önemli Sıcak hava ile ızgarayı
maksimum 200°C'ye ayarlayınız.
Buz çözme
Fırın fanı ısıtma yapmadan çalışır ve oda sı-
caklığında havayı fırının içinde devir-daim ya-
par.
Bu, buz çözmenin hızını artırır.
10 progress