Tefal VC700316 El kitabı

  • Merhaba! Ben bu belgeyi inceledim ve TEFAL buharlı pişiriciler hakkında size yardımcı olmaya hazırım. Bu kılavuzda, cihazın nasıl kullanılacağı, farklı özellikler, pişirme süreleri ve temizlik talimatları gibi birçok bilgi bulunuyor. Cihazın kullanımıyla ilgili merak ettiğiniz her şeyi bana sorabilirsiniz.
  • Cihazı kullanmadan önce ne yapmalıyım?
    Su tankına ne tür bir sıvı koyabilirim?
    VITAMIN+ tuşu ne işe yarar?
    Cihazı temizlerken nelere dikkat etmeliyim?
    Cihazı ne sıklıkla kireçten arındırmalıyım?
42
Çevreyi koruyunuz
Cihaznz uzun yllar kullanmak üzere tasarlanmştr. Ancak, cihaznz
yenilemek istediğinizde, yerel atk merkezine götürüp, brakarak,
çevrenin korunmasna katkda bulunmay ihmal etmeyiniz
Lütfen kullanma talimatlarn dikkatlice okuyunuz.
Bu cihaz kaynama scaklğnda buhar üretir.
Güvenlit alimatlar
Bu cihaz, yürürlükteki emniyet yönetmeliklerine ve koşullarna ve
aşağda belirtilen durumlara uygundur.
- Evde kullanlan cihaz yönergesi 89/336/CEE, 93/68/CEE
yönergesiyle değiştirilmiştir.
- Düşük Voltaj Yönergesi 72/23/CEE, 93/68/CEE yönergesiyle
değiştirilmiştir.
Elektrik voltajnn cihaz üzerinde gösterilen voltaja uygunluğunu
kontrol ediniz (alternatif akm).
Değişik standartlar yürürlükte olduğunda, eğer cihaz satn alndğ
ülkeden başka bir yerde kullanlacak ise, yetkili servis merkezine
kontrol ettiriniz.
Cihaz s kaynağ veya scak frn yaknna koymaynz, ciddi bir
zarar verebilir.
Düz ve dengeli bir yüzey üzerinde, su sçramas bulunmayan
yerlerde kullannz.
Cihaz çalşrken gözetimsiz brakmaynz. Çocuklardan uzak
tutunuz.
Kordonun sarkmasna izin vermeyiniz.
Cihaz daima topraklanmş fişe taknz.
Cihaz kordonundan çekmeyiniz.
Cihazn kordonu zarar görmüşse,
- cihaz düşmüşse veya görünür bir hasar varsa veya düzgün
çalşmyorsa,
- cihaz kullanmaynz.
Yukardaki durumlarda, cihaz Sevis Merkezine gönderilmelidir.
Eğer elektrik kablosu hasarlysa, tehlikeyi önlemek için imalatç,
satş sonras servisi veya benzeri nitelikli bir kişi tarafndan
yenilenmelidir.
Cihazn scak yüzeyine, scak suya, buhara veya yiyeceğe
dokunulursa yanklar oluşabilir.
Kullanmdan hemen sonra, taşrken,
- temizlik ya da bakm öncesi
- cihaz daima prizden çkartnz.
Asla suya batrmaynz!
Cihaz duvar veya dolap yaknna koymaynz (cihazn ürettiği
buhar zarar verebilir).
Cihaz sv veya scak gdayla doluyken, hareket ettirmeyiniz.
Bu cihaz sadece evde kullanm için dizayn edilmiştir. Profesyonel
kullanm için kullanldğnda, uygunsuz kullanm veya talimatlara
uyulmamas durumunda, üretici firma sorumluluk kabul etmez ve
garanti uygulanmaz.
Cihaz buhar üretirken dokunmaynz ve kapağ, pirinç kasesini ve
buhar kabn çkartmak için bez kullannz.
TÜRKÇE
43
Hazrlk
Kullanmdan önce
Sabunlu suyla tüm çkartlabilir parçalar
ve su tanknn içini ykaynz.
Durulaynz ve kurutuuz - şekil
Temizlerken su tankn suya
batrmaynz.
Buharl pişiricinin hazrlanmas
Pişiriciyi dengeli bir yüzey üzerine koyunuz.
Turbo halkay stma eleman çevresine,
şemada belirtildiği yönde taknz - şekil
Buharn hasar verebileceği
cisimlerden uzak tutunuz.
Turbo halka daima, hazne suyla
doldurulmadan önce yerinde olmaldr.
Su tanknn doldurulmas
Suyu su tankna, maksimum düzeye
kadara kadar ayrca turbo halkasna
doldurunuz - şekil
Tanktaki yemek suyu toplaycsn skca
yerine yerleştiriniz - şekil
Yemek suyu toplaycsn yerine
oturmazsa, turbo halkann konumunu
kontrol ediniz.
Belki başka yöndedir.
Her kullanmda taze su kullannz.
Buhar kanalna su koymaynz.
Su haznesinde su dşnda
başka bir sv kullanmaynz.
Kullanmdan önce tankta (su
haznesinde) su bulunduğunu kontrol
ediniz.
Buhar tepsisini cihazn arkasna
yerleştirin - şekil
Her kullanmdan önce buhar
tepsisinin boş olmasna dikkat edin.
Çkartlabilir tabanlarn yerleştirilmesi
Üst sepet(ler), daha geniş pişirme alan
elde etmek ya da daha fazla gda
pişirmek amacyla çkartlabilir.
Tabanlar yerleştirmek için:
Sepeti masaya koyunuz.
Taban dik tutunuz (kancalar aşağ
doğru olsun).
Taban sepetin içinde merkezleyiniz.
Taban yerine kilitleninceye kadar
kancalar bastrnz - şekil
Tabanlar çkartmak için, alttan itiniz
- şekil
Buharl pişiriciniz, gdaya (balk,
kuşkonmaz uçlar, vs.) zarar vermeden
sepetten çkartmanz kolaylaştran klipsli
kulpla donatlmştr. Kulptaki klipsi kapatn.
Açmak için kulbun ucunu skn.
Kulptaki klipsi kapatn - şekil
Açmak için kulbun ucunu skn.
Alt sepet sabit bir tabanla
yerleştirilir.
8
7
6
5
4
3
2
1
Tanm
1 Kapak kulpu
2 Kapak
3 Klipsli kulp
4 Buhar sepeti (modele bağl olarak
2 veya 3 tane)
5 Yumurta pişirme aparatl çkartlabilir
taban (sadece üst sepet(ler)de
6 Pirinç haznesi
7 Buhar kanal
8 Su toplayc
9 Su girişi
10
Çkartlabilir turbo kireç çkartc halka
11 Maksimum su seviyesi iç göstergesi
12 Maksimum su seviyesi dş göstergesi
13 Istma eleman
14 Su haznesi (kapasite 1.1 l)
15 Açk/kapal lambas
16 60-dakikalk kontrol saati
17 VITAMIN +” dokunmatik kumanda
duğmesi: ekstra hzl pişirme ve
daha fazla vitamin muhafazas için
18 Buhar çkş
19 Buhar tepsisi
TÜRKÇE
44
Üst sepette sadece klipsli
kulbu kullannz.
Klipsli kulpu sepetle kullannca,
taban bu sepete klipslemeyiniz,
daha kolay çkartmak için taban
sadece koyunuz.
Kancalarn yerine düzgün bir
şekilde yerleştirilmesini sağlaynz.
Sepetlerin yerleştirilmesi
Gday sepete yerleştiriniz.
Daima en küçük sepeti su kanal
(haznesi) üzerine yerleştiriniz.
Sonra en küçükten en büyüğe doğru
birbiri üzerine yerleştiriniz - şekil
Kapağ taknz (kapak tüm sepetlere
uyar) - şekil
Pirinç pişirilmesi
Pirinç ve suyu pirinç kabna koyunuz
- şekil
Pirinç kasesini buhar sepetine
yerleştiriniz - şekil
Yumurta Pişirilmesi
Yumurtalar yumurtalğa yerleştiriniz
- şekil
Bütün balk pişirilmesi
Balğ üst sepete ve sebzeleri alt sepete
ya da sepetlere yerleştiriniz - şekil
Eğer cihazdan buhar çkyorsa,
sepetlerin yerine doğru bir şekilde
srasyla yerleştirildiğini kontrol ediniz.
En iyi sonucu almak için sepetlere çok
fazla gda koymaynz.
kapaktan çkan buhardan
yanmamak için, buhar deliklerini
tercihen arkaya doğru getiriniz.
Kontrol saati ile buharda
pişirme
Pişirme süresini seçiniz
Cihaz fişe taknz.
Zaman ölçeri önerilen pişirme süresine
ayarlaynz (pişirme sürelerine baknz).
Krmz şk yannca, buharda pişirme
başlamştr - şekil
Zaman ayarn yapmak için
cihazn prize takl olmas gerekir.
“VITAMIN +” dokunmatik kumanda
düğmesiyle pişirme sürenizi
ksaltnz.
Özelliki: cihaznzda, vitaminlerin
korunmas için pişirme süresini geleneksel
buharl pişiricilere göre %50 azaltan
VITAMIN +” ayar bulunur - şekil
Pişirme başlaynca, “VITAMIN +
dokunmatik düğmesine basnz, lamba
otomatik olarak yanar - şekil Bu,
geniş ve yoğun buhar çkş sayesinde,
hzl pişirmenin başlamasn sağlar.
İdeal scaklğa erişilince, “VITAMIN +
dokunmatik düğmesinin lambas
otomatik olarak söner - şekil
Kapağ açtktan sonra (örn: daha fazla
gda eklerken) tekrar “VITAMIN +
dokunmatik düğmesine basarak, buharl
pişiriciyi çabucak ideal scaklğna geri
getirebilirsiniz - şekil
Baz durumlarda, şk açk kalabilir
VITAMIN +” dokunmatik düğmesine
bastğnz zaman veya çok çabuk açtğnz
zaman, bu normaldir. Bu, sepetlerde ideal
scaklğa ulaşldiğn gösterir.
Cihaznzn arkasndaki buhar
çkşndan az miktarda buhar
gelmesi normaldir.
”VITAMIN +” dokunmatik
tuşunun lambas yannca, el ile
kapatamazsnz. Lamba otomatik
olarak söner.
Bu durumlarn dşnda, pişirme
srasnda, “VITAMIN +” düğmesine
bir kereden fazla basmaynz.
Pişirme srasnda
Dşardaki su seviye göstergesini
kullanarak, pişirme srasnda su düzeyini
kontrol ediniz.
Gerekirse, su girişlerinden daha fazla
soğuk su ekleyiniz - şekil
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
45
Pişirme srasnda scak
olacaklarndan dolay, cihaza veya
gdalara dokunmaynz.
Pişirmenin sonunda
Alarm çalar.
Krmz şk söner.
Cihaz zamanndan önce kapatmak için,
zaman ölçeri O konumuna getirin
- şekil
Yenden stma
Gday yeniden stabilirsiniz (pişirme
süreleri tablosuna baknz).
Resim Eğer hiç su kalmamşsa,
cihaz otomatik olarak kapanr.
Yiyeceklerin buhar sepetnden
çkartlmas
Saplarndan kapağyla kaldrn.
Buhar sepetini temizleyin.
Buhar sepetini yerine yerleştirin - şekil
Sepetleri ve kapağ tutmak
için frn eldiveni kullannz.
Sonradan
Cihaz fişten çkartnz.
Temizlemeden önce soğumasn bekleyin.
Çkartmadan önce yemek suyu
toplaycsnn yeterince soğuduğunu
kontrol ediniz.
Temizlik ve bakm
Cihazn temizlenmesi
Su tankn boşaltnz ve slak bez ve lk
sabunlu suyla temizleyiniz - şekil
Durulaynz ve kurutunuz.
Tüm diğer çkabilir parçalar bulaşk
makinasna konulabilir - şekil
Aşndrc temizleme ürünleri
kullanmaynz.
Su tankn suya batrmaynz.
Turbo halkay düzenli olarak
temizleyiniz.
Daima ön-ykama veya en
düşük s ayar kullannz.
Buhar tepsisini boşaltp
ykamay unutmayn.
Cihaznzdan kireç oluşumunun
temizlenmesi
Turbo halkay stma eleman üzerine dik
olarak yerleştiriniz - şekil
Turbo halkann içini,
işarete kadar beyaz sirkeyle
doldurunuz.
Su tankn ayn seviyeye kadar soğuk
suyla doldurunuz - şekil
Istmaynz (kireç
çözülme kokusundan kaçnmak için).
Kirecin giderilmesi için bir gece
bekleyin.
Su tanknn içini lk suyla bir kaç kez
durulayn.
Yaklaşk her 8 kullanmdan
sonra, cihazda oluşan kireci
gideriniz.
Başka kireç-giderici ürünleri
kullanmaynz.
Havuç ve pancar gibi gdalarn
doğal sularnn kuvvetli renkleri
zamanla su kanaln lekeleyebilir. Bu
normaldir. Pişirdikten sonra hafif
deterjanla slatlarak temizlenebilir.
Sepetlerin saklanmas
Mümkün olduğu kadar az yer tutmas
için, sepetlerinizi birbiri içine
yerleştirebilirsiniz - şekil
27
26
25
24
23
22
21
46
Pişirme süreleri yaklaşktr ve gdann büyüklüğü, gda arasndaki boşluk, gda miktar, kişisel zevkler ve elektrik
voltajna bağl olarak değişir. Farkl pişirme sürelerine sahip gdalar için: pişirme srasnda, en fazla veya en uzun
pişirme süreli gday en alt sepete koyunuz, ikinci ya da üçüncü sepete daha ksa pişirme süresi gerektiren gday
koyunuz. Pişirmeyi başlatrken, daha hzl pişirme veya daha çok vitamin muhofazas için “VITAMIN +” dokunmatik
kumanda düğmesine basnz.
Pişirme süreleri tablosu
Balk • Kabuklular Tipi Miktar Pişirme süresi Öneriler
İnce balk fileto Taze 450 gr 5-10 dak. Balk filetosuny yğmaynz
Donmuş 450 gr 10-15 dak.
Kaln fileto veya biftek Taze 400 gr 10-15 dak.
Bütün balk Taze 600 gr 20-25 dak.
Midye Taze 1 kg 10-15 dak Açlmayanlar atnz
Karides Taze 200 gr 2-5 dak. Zevke göre
Scallop Taze 100 gr 2-5 dak. Zevke göre
Et • Kümes Hayvanlar
Tavuk göğsü (kemiksiz) Şerit 500 gr 10-15 dak.
Bütün 450 gr 15-20 dak.
Tavuk but bacaklar Taze 4 30-35 dak.
Hindi escalope Taze 600 gr 15-20 dak.
Domuz fileto Taze 700 gr 10-15 dak. 1 cm’ lik dilimler halinde kesin
Kuzu biftek Taze 500 gr 10-15 dak.
Sosis Knackwust 10 5 dak.
Frankfurter 10 10-15 dak Pişirmeden önce delin
Sebzeler
Kuşkonmaz Taze 600 gr 10-15 dak. Diplerini kesin
Brokoli Taze 400 gr 19 dak. Küçük çiçek halinde kesin
Donmuş 400 gr 13 dak.
Kereviz Taze 350 gr 15-18 dak. Küp veya dilimler halinde
Mantar Taze 500 gr 11 dak. Diplerini kesin, iyi ykayn
Karnabahar Taze ort. 1 20-25 dak. Küçük çiçek halinde kesin
Lahana Taze 600 gr 15-18 dak. Dilim veya doğranmş
Kurjet kabak Taze 600 gr 7-10 dak. Dilimlenmiş
Ispanak Taze 300 gr 8-10 dak. Pişerken yarsn kaybeder
Donmuş 300 gr 15-20 dak.
Taze fasulye Taze 500 gr 20-25 dak.
Donmuş 500 gr 25-30 dak.
Bezelye Taze 400 gr 20 dak.
Donmuş 400 gr 25 dak.
Havuç Taze 500 gr 10 dak. İnce dilimlenmiş
Koçanl msr Taze 500 gr 30 dak.
Prasa Taze 500 gr 8 dak. İnce dilimlenmiş
Mango meyvesi Taze 500 gr 10-15 dak.
Biber Taze 300 gr 10-15 dak. Geniş şeritler halinde
Eski patates Taze 600 gr 20-25 dak. Dilim veya küp şeklinde
Taze patates Taze 600 gr 35-40 dak. Büyüklük ve cinsine göre
Küçük bütün
Küçük bütün soğan Taze 400 gr 8 dak.
Pirinç • Tahllar • Hamurişi
Beyaz Pirinç Amerikan uzun taneli 150 gr 300 ml 25-30 dak. Pişmeden önce ykayn
Beyaz Pirinç Başmati Pirinci 150 gr 300 ml 25 dak. Kasede kaynar su kullann
Beyaz Pirinç Kolay Pişen Beyaz Pirinç 150 gr 300 ml 18-20 dak.
Kahverengi Pirinç 150 gr 300 ml 35 dak.
Kus Kus 200 gr 350 ml 10 dak. Pişirmeden önce 5 dak
kaynar suda slatn
Bulgur Tahl 150 gr 300 ml 15 dak. Kaynar su kullann
Hamur işi (spagetti, makarna) 200 gr 400 ml 20-25 dak. Kaynar su kullann
Diğer gdalar
Yumurta Kat-pişmiş 6 15 dak. Kaplar iyi yağlayn
Rafadan 6 8-10 dak.
Meyveler Taze 10-15 dak.
Yeniden-stma
Et Parça 10-15 dak.
Hamurişi 10-15 dak.
Sebzeler 5-10 dak.
1/56