Moulinex AMA 141, AMA141 El kitabı

  • Ben, bu cihazın kullanım kılavuzunu okumuş ve size yardımcı olmaya hazır bir sohbet asistanıyım. Belgede yer alan güvenlik talimatları, kullanım önerileri ve pişirme süreleri gibi konularda size bilgi verebilirim. Cihazın özellikleri ve kullanımı hakkında aklınıza takılan tüm soruları yanıtlamaktan mutluluk duyarım.
  • Buharlı pişiriciyi ilk kez kullanmadan önce ne yapmalıyım?
    Pişirme sırasında su seviyesini nasıl ayarlayabilirim?
    Buharlı pişiriciyi nasıl temizlemeliyim?
    Cihazın kirecini ne sıklıkla temizlemeliyim?
Français p. 3
English p. 8
Deutsch p. 13
Nederlands p. 18
Español p. 23
Italiano p. 28
Türkçe p. 33
Eλληνικα p. 38
´‡‡‡‡‡d°‡‡‡‡‡‡w
1
3232-CvSteamerPrincipio5067767 28/07/04 16:08 Page C4
33
TÜRKÇE
Bir Moulinex ürünü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Buharl pişiriciniz yiyeceklerinizi yağsz pişirmenizi sağladğ gibi, vitamin kaybn önleyerek besin
değerlerini de korur.
Güvenlik talimatlar
1) Elektrik bağlants
-Cihaznzn elektrik özelliklerinin,
evinizdeki elektrik donanmna uygun
olup olmadğn kontrol edin.
-Cihaznzn toprakl bir prize bağlanmas
ve ülkenizde geçerli elektrik
standartlaryla uyumlu olmas, kendi
güvenliğiniz için büyük önem taşr.
m bağlant hatalar garantiyi
geçersiz klar.
2) Montaj
- Buharl pişiriciyi daima duvar ve
dolaplardan uzak, sağlam, düz, sya
dayankl bir zemine yerleştirin.
-Cihaz aşağda belirtilenlerden uzak
tutun:
. Tüm yanc gazlardan, kolayca alev
alabilen nesne veya svlardan,
. Tüm s kaynaklarndan (frn,
mikrodalga frn, elektrikli ocak)
. Cihaznza su sçratabilecek yerlerden.
3) Öneriler
-Cihaz kullanmaya başlamadan önce
kullanm talimatlarn dikkatle
okuyun ve daha sonra kullanmak
üzere saklayn: Talimatlara uygun
olmayan şekilde kullanma sonucunda
doğacak hasarlardan, Moulinex
sorumlu değildir.
-Cihaz, hiçbir zaman çocuklarn
ulaşabileceği yerlerde brakmayn.
çük çocuklar ve engelli kişiler bu
cihaz yalnzca yetişkinlerin gözetimi
altnda kullanmaldr.
-Cihaz yalnzca evde kullanlmak üzere
tasarlanmştr. Profesyonel ve hatal
kullanmdan veya talimatlara uygun
kullanlmamasndan kaynaklanacak
sorunlarda, üretici sorumluluk kabul
etmez ve ürün garanti kapsam dşnda
kalr.
-Cihaz, kullandktan sonra ve
temizlerken, mutlaka prizden çekin.
-Cihaznz, düzgün çalşmamas veya
hasar görmesi durumunda kesinlikle
kullanmayn. Böyle bir durumda, yetkili
Moulinex servisiyle bağlant kurun
("Moulinex servis kitapçğ" içindeki
listeye bakn).
-Müşteri tarafndan gerçekleştirilecek
temizlik ve olağan bakm dşndaki tüm
müdahaleler yetkili Moulinex servisleri
tarafndan yaplmaldr.
-Cihaz, güç kablosunu veya fişini asla
suya sokmayn.
-Güç kablosunu asla çocuklarn
erişebileceği yerlerde asl durumda
bulundurmayn.
-Güç kablosu asla cihazn scak parçalar
ve s kaynaklarna yakn olmamal, bu
parçalara temas etmemeli ve keskin
yüzeylerin üzerine yerleştirilmemelidir.
-Güç kablosu veya priz hasar görmüşse,
cihaz kullanmayn. Olas tehlikeleri
önlemek için, hasar gören bu parçalar
yetkili Moulinex servisleri tarafndan
değiştirilmelidir.
-Kendi güvenliğiniz için yalnzca cihaza
uygun Moulinex aksesuar ve yedek
parçalar kullann.
-Su kabna su koymadan cihaznz
kesinlikle çalştrmayn.
-Cihaz çalşrken kesinlikle yerinden
oynatmayn.
-Cihaz yerinden kaldrmadan önce:
. Fişini prizden çekin.
. Soğumasn bekleyin.
. Besin özü toplaycsn boşaltn.
ATaban
A1 Istma eleman
A2 Maksimum su düzeyi göstergeli su
haznesi
A3 Maksimum su düzeyi göstergeli su kab
A4 Zamanlayc
A5 Işkl çalşma göstergesi
A6 Güç kablosu
A7 Turbo halka
B Besin özü toplayc
B1 Kapak
C Pişirme kab 1
C1 Pilav tenceresi
D Pişirme kab 2 (modele bağl olarak)
E Balk tepsisi
F Kapak
Ürün tanm
3232-SteamerPrincipio5067767 29/07/04 11:31 Page 33
34
-Cihazn tabann (A) hiçbir zaman suya
sokmayn.
- Uyar: kullanm srasnda cihazn ürettiği
buhar yanklara neden olabilir:
. Cihazn tüm parçalarn bir bezle veya
frn eldiveniyle tutun.
. Pişirme kaplarnn kapağn açarken
dikkatli olun.
. Buharl pişiricideki yiyeceklere kesinlikle
elinizle dokunmayn, daima bir mutfak
gereci kullann.
Çevrenin korunmas
-Cihaz uzun yllar çalşacak şekilde
tasarlanmştr. Ancak, yine de bir süre
sonra eski ürününüzü yenisiyle
değiştirmek istediğinizde, çevrenin
korunmasna yardmc olmak için neler
yapabileceğinizi düşünmeyi unutmayn
ve cihaznz yerel çöp toplama
merkezine vererek elden çkartn.
Cihazn ilk kullanmndan önce
-Pişirme kaplarn ve diğer aksesuarlar
scak su ve bulaşk deterjan ile ykayp
durulayn ve dikkatle kurulayn.
- Su haznesinin içini nemli bir süngerle
silin.
Uyar: Cihazn tabann hiçbir zaman
suya sokmayn.
Buharli pişiricinin kullanm
HAZ
RLK
-Turbo halka yerine yerleştirin (A7).
-Pişirme kaplarnn veya diğer
aksesuarlarn kapaklarn açtktan sonra
su kabyla (A3) doldurun veya suyu
doğrudan su haznesine (B1) koyun.
-Hiçbir zaman "max" işaretiyle belirtilen
düzeyi açmayn (A2).
- Baharatlar hiçbir zaman hazneye
veya kaplara koyduğunuz suya
eklemeyin.
-Pişen besinlerin özsuyunu toplayan besin
özü toplaycy (B) cihazn tabanndaki
yerine yerleştirin (A).
F
ARKLAKSESUARLARN KULLANM
Buharl pişiriciniz 1 veya 2 kap ve diğer
aksesuarlarla birlikte kullanlabilir.
. K
AP 1 (C):
-Yiyecekleri kaba koyun.
-Kab besin özü toplaycnn üzerine
yerleştirin.
. Kap 2 (D) (modele bağl olarak):
-Yiyecekleri kaba koyun.
- 2 Pişirme kabn 1 kabn üzerine
yerleştirin.
Dikkat: Pişirme kaplarndaki yiyeceklerin
pişme süreleri birbirinden farkl
olduğunda, pişme süresi daha uzun olan
yiyecekleri birinci kapta pişirmeye
başlayn, daha sonra pişme süresi daha
ksa olan yiyeceği 2 kaba ekleyip her
ikisini birden pişirmeye devam edin.
. Pilav tenceresi (C1):
-Pilav tenceresine pirinci ve suyu koyun
(1 ölçü pirince 2 ölçü su).
-Pilav tenceresini pişirme kabnn üzerine
ya da balk tepsisine yerleştirin.
-Sonra da iki kab birden besin özü
toplaycnn üzerine yerleştirin.
. Balk tepsisi (E):
- Balğ tepsinin üzerine koyun.
-Tepsiyi ya doğrudan besin özü
toplaycnn (B) üzerine ya da kap 1
veya kap 2'nin üzerine (cihaznzn
modeline bağl olarak) yerleştirin.
-Sonra da iki kab birden besin özü
toplaycnn üzerine yerleştirin.
C
IHAZN ÇALşMAS
- En üstteki kabn veya balk tepsisinin (E)
kapağn (F) kapatn.
-Kapağn üzerindeki buhar deliklerinin
yönünün size doğru olmamasna dikkat
edin.
-Cihazn fişini prize takn ve
zamanlaycy (A4) istenen pişirme
süresine ayarlayn (pişirme tablolarna
bakn).
-Göstergenin şğ (A5) yanacak ve
pişirme işlemi başlayacaktr.
-Pişirme süresi sona erdiğinde,
zamanlayc (A4) alarm verir ve
göstergenin şğ (A5) söner. Cihaz
otomatik olarak durur.
-Frn eldivenleri kullanarak dikkatlice
pişirme kabnn kapağn açn.
-Tezgahn üzerine ters çevirerek
koyacağnz kapağn üzerine pişirme
kabn dayayarak içindeki yiyecekleri
rahatça başka bir kaba boşaltabilirsiniz.
Ö
NERILER:
-Pişirme srasnda, su haznesinde (A2)
daima su bulunmasna dikkat edin. su
doldurma kabn (A3) kullanarak pişirme
kaplarn yerlerinden kaldrmadan su
seviyesini ayarlayabilirsiniz.
3232-SteamerPrincipio5067767 29/07/04 11:31 Page 34
35
- İlk pişirme işleminin hemen ardndan ikinci
bir pişirme işlemi daha yapacaksanz, besin
özü toplaycy (B) boşaltn ve gerekiyorsa
su düzeyini yeniden ayarlayn.
- Besin özü toplaycda toplanan suyu
yemeklerinize sos hazrlamak üzere
kullanabilirsiniz.
Temizleme
-Her kullanmdan sonra, cihazn fişini
çekin ve soğuyuncaya kadar bekleyin.
- Besin özü toplaycy ve su haznesini
temizleyin.
-Aksesuarlar (pişirme kaplar, toplayc,
balk tepsisi, pilav tenceresi, turbo
halka, kapak) bulaşk makinesinde
ykayn.
- Su haznesini bir süngerle silip durulayn.
-Cihazn tabann (A) hiçbir zaman suya
sokmayn veya akan suyun altna tutmayn.
-Metal bulaşk teli veya metalli sünger,
ovma tozlar veya benzeri aşndrc
ürünleri kullanmayn.
NOTE:
Bir süre sonra, havuç ve pancar gibi
sebzelerin sular besin özü toplaycnn
rengini değiştirebilir, bu normal bir
durumdur. Toplaycy pişirme işlemi biter
bitmez sert olmayan bir çamaşr suyuna
koyarsanz rengi eski haline gelecektir.
Bakim
KIREÇ ÇÖZME
Bölgenizdeki şebeke suyunun sertliğine
bağl olarak cihaznzda kireçlenme
meydana gelebilir. Ortalama olarak her
7 - 10 kullanmdan sonra cihazn buhar
çkşn daha etkin hale getirmek ve
kullanm ömrünü uzatmak için kireç çözme
işlemi yapmanz önerilir.
-Turbo halkay (A7) su tanknn içine
koyun.
- Su haznesini (A2) belirtilen maksimum
düzeye kadar üçte bir orannda
sirkeyle, üçte iki orannda suyla
doldurun.
- Su haznesini stmayn (koku oluşmamas
için).
-Kirecinin çözülmesi için hazneyi bir gece
bu sirkeli suyla bekletin.
-Sonra, içindeki sirkeli suyu döküp
hazneyi scak suyla birkaç kez ykayn.
S
AKLAMA
-Cihaz şekilde gösterildiği gibi saklayn.
Cihazn çalşmamas durumunda
yaplacaklar?
-Elektrik bağlantsn (A6) ve
zamanlaycnn (A4) konumunu kontrol
edin.
Bir probleminiz veya sorunuz olduğunda,
uzman yardm ve öneri almak için ilk
olarak lütfen Müşteri İlişkileri Ekibimizi
arayn.
Kolay pişirme klavuzu
Bu pişirme süreleri yalnzca kullancya yol göstermek amacyla verilmiştir ve sizin
kendi tercihlerinize, yiyeceğin cinsine ve kalitesine göre değiştirilebilir.
Yiyeceğin Türü Miktar Pişirme
süresi
Balk
İnce bir balk filetosu (morina, pisi
balğ, dil balğ, alabalk, mezgit...)
- Taze 450 g 8-10 dk.
- Dondurulmuş 450 g 11-16 dk.
Kaln bir balk filetosu (morina, pisi balğ, dil balğ, alabalk,
mezgit...):
- Taze 450 g 16-21 dk.
Bütün balk (alabalk, som balğ...) 600 g 27-32 dk.
Deniz ürünleri
Midye 1 kg 16-21 dk.
Karides (çiğ) 200 g 3-7 dk.
İstiridye 100 g 6-10 dk.
3232-SteamerPrincipio5067767 29/07/04 11:31 Page 35
36
Et
Domuz filetosu 700 g 13-16 dk.
Sosis
- baharatl sosis 10 8-12 dk.
- Frankfurter 10 11-13 dk.
Kuzu bifteği 500 g 11-16 dk.
Kümes hayvanlar
Tavuk göğsü (kemiksiz)
- Soyulmuş 500 g 13-16 dk.
- Bütün halde 450 g 16-21 dk.
Tavuk butu veya kemikli tavuk eti
4 32-37 dk.
Hindi bonfile ve eskalop 600 g 21-26 dk.
Sebzeler
Enginar (bütün) 3 (orta 32-37 dk.
büyüklükte)
Kuşkonmaz 600 g 16-21 dk.
Taze brokoli 400 g 21-26 dk.
Dondurulmuş brokoli 400 g 16-21 dk.
Kereviz 350 g 21-26 dk.
Mantar 500 g 11-16 dk.
Karnbahar 1 (orta 27-32 dk.
büyüklükte)
Lahana (krmz veya yeşil) 600 g 16-19 dk.
Dolmalk kabak 600 g 13-16 dk.
Taze spanak 300 g 11-13 dk.
Dondurulmuş spanak 300 g 16-21 dk.
Taze fasulye 500 g 21-26 dk.
Dondurulmuş taze fasulye 500 g 16-21 dk.
Mange tout 500 g 12-15 dk.
Taze - dondurulmuş bezelye 400 g 21-26 dk.
Prasa (doğranmş) 500 g 8-12 dk.
Prasa (küçük) 500 g 16-21 dk.
Havuç 500 g 11-16 dk.
Biber 300 g 11-16 dk.
Patates (taze) 600 g 43-48 dk.
Patates (kuru) 600 g 27 dk.
Soğan (bütün-küçük) 400 g 11-16 dk.
Soğan (doğranmş) 400 g 11-16 dk.
Pirinç/Tahllar/Makarna
Uzun taneli amerikan pirinci 150 g 27-32 dk.
Basmati pirinci 150 g 27-32 dk.
Kolay pişen, beyaz pirinç 150 g 21-24 dk.
Kahverengi pirinç 150 g 43-48 dk.
Kuskus 200 g 11 dk.
Makarna (spagetti) 200 g 21-26 dk.
Bulgur 150 g 16 dk.
Yumurtä
Kat yumurta 6 16 dk.
Rafadan yumurta (sert) 6 13-16 dk.
Rafadan yumurta (kays) 6 8-10 dk.
Meyveler
Elma (dörde bölünmüş) 4 16 dk.
Elma (bütün) 450 g 16-21 dk.
Muz 4 11-16 dk.
Kays 4 11-16 dk.
Şeftali veya nektarin 4 11-16 dk.
Armut 4 21-26 dk.
Ravent 400 g 21-26 dk.
3232-SteamerPrincipio5067767 29/07/04 11:31 Page 36
37
Baz tarif önerileri
PAVURYA SALATAS
4 kişilik
Hazrlanmas:30 dakika
Pişirme süresi 12 -15 dk.
4 çorba kaşğ zeytin yağ
24 pavurya
1/2 krmz salata
1/2 kvrck salata
2 çay kaşğ sirke
tuz
biber
hardal
-Pavuryalar temizleyin.
-Yazan yere kadar su ekleyin.
Pavuryalar buharl pişiricinize koyun ve
10-12 dakika kadar pişirin. Her iki
salatay da ykayp doğrayn.
-Salatalar karştrn. Zeytinyağ, hardal
ve sirke ile bir sos hazrlayn.
Pavuryalar salataya ekleyip karştrn.
T
ARHUNLU TAVUK GÖĞSU
4 kişilik
Hazrlanmas: 10 dakika
Pişirme süresi: 20 -25 dk.
4 tavuk göğsü (her biri 120 g)
2 çay kaşğ kylmş tarhun
200ml çok yağl krema
tuz
biber
-Tavuk göğüslerini buharl pişiricinize
koyun ve 20-25 dakika kadar pişirin.
- Kremay doğranmş tarhun, tuz ve
karabiber ile stn. Tavuğu dilimleyip
tabaklara dağtn. Tavuk etinin üzerini
tarhunlu krema sosuyla kaplayn.
K
ARşK SEBZE
4 kişilik
Hazrlanmas: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 -35 dk.
200 g havuç
200 g şalgam
200 g taze fasulye
200 g dondurulmuş bezelye
kylmş maydanoz
Öğütülmüş kara biber
- Bütün sebzeleri soyup doğrayn.
Havuçlar, şalgam ve taze fasulyeleri
4cm uzunluğunda şeritler halinde
doğrayn.
-Hazrladğnz sebzeleri, bezelyeleri
buharl pişiricinizin sepetine koyun,
kylmş maydanoz ve 30-35 dakika
kadar pişirin. Sebzeleri sepetten çkarn.
Tadlandrn.
T
ARÇNLELMA PÜRESI
4 kişilik
Hazrlanmas: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dk.
1 kg elma
2 çorba kaşğ toz tarçn
100 gr şeker
-Elmalar soyun, çekirdeklerini çkarn ve
dörde bölün.
-Elmalar buharl pişiricinize koyun ve
20 dakika pişirin.lmalar çkarp ezin,
şekerle karştrn ve tarçn ekleyin. Servis
edin.
3232-SteamerPrincipio5067767 29/07/04 11:31 Page 37
1/51