Moulinex AMA351 El kitabı

Tip
El kitabı

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

Français p. 3
English p. 9
Deutsch p. 15
Nederlands p. 21
Español p. 27
Italiano p. 33
Türkçe p. 39
Eλληνικα p. 45
p. 50
´‡‡‡‡‡d°‡‡‡‡‡‡w
39
TÜRKÇE
Bir Moulinex ürünü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Buharl pişiriciniz yiyeceklerinizi yağsz pişirmenizi sağladğ gibi, vitamin kaybn önleyerek besin
değerlerini de korur.
Güvenlik talimatlar
1) Elektrik bağlants
- Cihaznzn elektrik özelliklerinin,
evinizdeki elektrik donanmna uygun
olup olmadğn kontrol edin.
- Cihaznzn toprakl bir prize bağlanmas
ve ülkenizde geçerli elektrik
standartlaryla uyumlu olmas, kendi
güvenliğiniz için büyük önem taşr.
Tüm bağlant hatalar garantiyi
geçersiz klar.
2) Montaj
- Buharl pişiriciyi daima duvar ve
dolaplardan uzak, sağlam, düz, sya
dayankl bir zemine yerleştirin.
- Cihaz aşağda belirtilenlerden uzak
tutun:
. Tüm yanc gazlardan, kolayca alev
alabilen nesne veya svlardan,
. Tüm s kaynaklarndan (frn,
mikrodalga frn, elektrikli ocak)
. Cihaznza su sçratabilecek yerlerden.
3) Öneriler
- Cihaz kullanmaya başlamadan önce
kullanm talimatlarn dikkatle
okuyun ve daha sonra kullanmak
üzere saklayn: Talimatlara uygun
olmayan şekilde kullanma sonucunda
doğacak hasarlardan, Moulinex
sorumlu değildir.
- Cihaz, hiçbir zaman çocuklarn
ulaşabileceği yerlerde brakmayn.
Küçük çocuklar ve engelli kişiler bu
cihaz yalnzca yetişkinlerin gözetimi
altnda kullanmaldr.
- Cihaz yalnzca evde kullanlmak üzere
tasarlanmştr. Profesyonel ve hatal
kullanmdan veya talimatlara uygun
kullanlmamasndan kaynaklanacak
sorunlarda, üretici sorumluluk kabul
etmez ve ürün garanti kapsam dşnda
kalr.
- Cihaz, kullandktan sonra ve
temizlerken, mutlaka prizden çekin.
- Cihaznz, düzgün çalşmamas veya
hasar görmesi durumunda kesinlikle
kullanmayn. Böyle bir durumda, yetkili
Moulinex servisiyle bağlant kurun
("Moulinex servis kitapçğ" içindeki
listeye bakn).
- Müşteri tarafndan gerçekleştirilecek
temizlik ve olağan bakm dşndaki tüm
müdahaleler yetkili Moulinex servisleri
tarafndan yaplmaldr.
- Cihaz, güç kablosunu veya fişini asla
suya sokmayn.
- Güç kablosunu asla çocuklarn
erişebileceği yerlerde asl durumda
bulundurmayn.
- Güç kablosu asla cihazn scak parçalar
ve s kaynaklarna yakn olmamal, bu
parçalara temas etmemeli ve keskin
yüzeylerin üzerine yerleştirilmemelidir.
- Güç kablosu veya priz hasar görmüşse,
cihaz kullanmayn. Olas tehlikeleri
önlemek için, hasar gören bu parçalar
yetkili Moulinex servisleri tarafndan
değiştirilmelidir.
- Kendi güvenliğiniz için yalnzca cihaza
uygun Moulinex aksesuar ve yedek
parçalar kullann.
- Su kabna su koymadan cihaznz
kesinlikle çalştrmayn.
- Cihaz çalşrken kesinlikle yerinden
oynatmayn.
A Taban
A1 Istma eleman
A2 Maksimum su düzeyi göstergeli su haz-
nesi
A3 Maksimum su düzeyi göstergeli su kab
A4 Kapak
A5 Zamanlayc
A6 Işkl çalşma göstergesi
A7 Güç kablosu
A8 Aroma yayc/ entegre turbo halka
B Besin özü toplayc
C Pişirme kab 1
C1 Pilav tenceresi
D Pişirme kab 2 (modele bağl olarak)
E Balk tepsisi
F Kapak
Ürün tanm
40
- Cihaz yerinden kaldrmadan önce:
. Fişini prizden çekin.
. Soğumasn bekleyin.
. Besin özü toplaycsn boşaltn.
- Cihazn tabann (A) hiçbir zaman suya
sokmayn.
- Uyar: kullanm srasnda cihazn ürettiği
buhar yanklara neden olabilir:
. Cihazn tüm parçalarn bir bezle veya
frn eldiveniyle tutun.
. Pişirme kaplarnn kapağn açarken
dikkatli olun.
. Buharl pişiricideki yiyeceklere kesinlikle
elinizle dokunmayn, daima bir mutfak
gereci kullann.
Çevrenin korunmas
- Cihaz uzun yllar çalşacak şekilde
tasarlanmştr. Ancak, yine de bir süre
sonra eski ürününüzü yenisiyle
değiştirmek istediğinizde, çevrenin
korunmasna yardmc olmak için neler
yapabileceğinizi düşünmeyi unutmayn
ve cihaznz yerel çöp toplama
merkezine vererek elden çkartn.
Cihazn ilk kullanmndan önce
- Pişirme kaplarn ve diğer aksesuarlar
scak su ve bulaşk deterjan ile ykayp
durulayn ve dikkatle kurulayn.
- Su haznesinin içini nemli bir süngerle
silin.
Uyar: Cihazn tabann hiçbir zaman
suya sokmayn.
Buharli pişiricinin kullanm
HAZRLK
- Aroma yaycnn çift katl iç ksmna
istediğiniz hoş kokulu otlardan veya
baharatlardan az miktarda koyun (A8).
- İç kenarndaki "max" işaretine kadar
aroma yaycy suyla veya başka bir
svyla (bkz: tarifler) doldurun.
- Aroma yaycy yerine yerleştirin.
- Pişirme kaplarnn veya diğer
aksesuarlarn kapaklarn açtktan sonra
su kabyla (A3) doldurun veya suyu
doğrudan su haznesine (A2) koyun.
- Hiçbir zaman "max" işaretiyle belirtilen
düzeyi açmayn (A2).
- Baharatlar hiçbir zaman hazneye
veya kaplara koyduğunuz suya
eklemeyin.
- Pişen besinlerin özsuyunu toplayan besin
özü toplaycy (B) cihazn tabanndaki
yerine yerleştirin (A).
F
ARKLAKSESUARLARN KULLANM
Buharl pişiriciniz 1 veya 2 kap ve diğer
aksesuarlarla birlikte kullanlabilir.
. K
AP 1 (C):
- Yiyecekleri kaba koyun.
- Kab besin özü toplaycnn üzerine
yerleştirin.
. Kap 2 (D) (modele bağl olarak):
- Yiyecekleri kaba koyun.
- 2 Pişirme kabn 1 kabn üzerine
yerleştirin.
Dikkat: Pişirme kaplarndaki yiyeceklerin
pişme süreleri birbirinden farkl
olduğunda, pişme süresi daha uzun olan
yiyecekleri birinci kapta pişirmeye
başlayn, daha sonra pişme süresi daha
ksa olan yiyeceği 2 kaba ekleyip her
ikisini birden pişirmeye devam edin.
. Pilav tenceresi (C1):
- Pilav tenceresine pirinci ve suyu koyun
(1 ölçü pirince 2 ölçü su).
- Pilav tenceresini pişirme kabnn üzerine
yerleştirin.
- Sonra da iki kab birden besin özü
toplaycnn üzerine yerleştirin.
. Balk tepsisi (E):
- Balğ tepsinin üzerine koyun.
- Tepsiyi ya doğrudan besin özü
toplaycnn (B) üzerine ya da kap 1
veya kap 2'nin üzerine (cihaznzn
modeline bağl olarak) yerleştirin.
- Sonra da iki kab birden besin özü
toplaycnn üzerine yerleştirin.
C
IHAZALşMAS
- En üstteki kabn veya balk tepsisinin (E)
kapağn (F) kapatn.
- Kapağn üzerindeki buhar deliklerinin
yönünün size doğru olmamasna dikkat
edin.
- Cihazn fişini prize takn ve
zamanlaycy (A5) istenen pişirme
süresine ayarlayn (pişirme tablolarna
bakn).
- Göstergenin şğ (A6) yanacak ve
pişirme işlemi başlayacaktr.
- Pişirme süresi sona erdiğinde,
zamanlayc (A5) alarm verir ve
göstergenin şğ (A6) söner. Cihaz
otomatik olarak durur.
- Frn eldivenleri kullanarak dikkatlice
pişirme kabnn kapağn açn.
41
- Tezgahn üzerine ters çevirerek
koyacağnz kapağn üzerine pişirme
kabn dayayarak içindeki yiyecekleri
rahatça başka bir kaba boşaltabilirsiniz.
Ö
NERILER:
- Pişirme srasnda, su haznesinde (A2)
daima su bulunmasna dikkat edin. su
doldurma kabn (A3) kullanarak pişirme
kaplarn yerlerinden kaldrmadan su
seviyesini ayarlayabilirsiniz.
- İlk pişirme işleminin hemen ardndan ikinci
bir pişirme işlemi daha yapacaksanz, besin
özü toplaycy (B) boşaltn ve gerekiyorsa
su düzeyini yeniden ayarlayn.
- Besin özü toplaycda toplanan suyu
yemeklerinize sos hazrlamak üzere
kullanabilirsiniz.
Temizleme
- Her kullanmdan sonra, cihazn fişini
çekin ve soğuyuncaya kadar bekleyin.
- Besin özü toplaycy, aroma yaycy ve
su haznesini temizleyin.
- Aksesuarlar (pişirme kaplar, toplayc,
balk tepsisi, pilav tenceresi) bulaşk
makinesinde ykayn.
- Su haznesini bir süngerle silip durulayn.
- Cihazn tabann (A) hiçbir zaman suya
sokmayn veya akan suyun altna tutmayn.
- Metal bulaşk teli veya metalli sünger,
ovma tozlar veya benzeri aşndrc
ürünleri kullanmayn.
NOTE:
Bir süre sonra, havuç ve pancar gibi
sebzelerin sular besin özü toplaycnn
rengini değiştirebilir, bu normal bir
durumdur. Toplaycy pişirme işlemi biter
bitmez sert olmayan bir çamaşr suyuna
koyarsanz rengi eski haline gelecektir.
Bakim
KIREÇ ÇÖZME
Bölgenizdeki şebeke suyunun sertliğine
bağl olarak cihaznzda kireçlenme
meydana gelebilir. Ortalama olarak her
7 - 10 kullanmdan sonra cihazn buhar
çkşn daha etkin hale getirmek ve
kullanm ömrünü uzatmak için kireç çözme
işlemi yapmanz önerilir.
- Entegre turbo halkay su tanknn içine
koyun.
- Su haznesini belirtilen maksimum düzeye
kadar üçte bir orannda sirkeyle, üçte iki
orannda suyla doldurun.
- Su haznesini stmayn (koku oluşmamas
için).
- Kirecinin çözülmesi için hazneyi bir gece
bu sirkeli suyla bekletin.
- Sonra, içindeki sirkeli suyu döküp
hazneyi scak suyla birkkez ykayn.
S
AKLAMA
- Cihaz şekilde gösterildiği gibi saklayn.
Cihazn çalşmamas durumunda
yaplacaklar?
- Elektrik bağlantsn (A7) ve
zamanlaycnn (A5) konumunu kontrol
edin.
Bir probleminiz veya sorunuz olduğunda,
uzman yardm ve öneri almak için ilk
olarak lütfen Müşteri İlişkileri Ekibimizi
arayn.
42
Aroma yayc
Buharl pişiriciniz bir aroma yaycyla donatlmştr. Aroma yaycnz, karşk hoş kokulu
bitkilerin ve hem toz haldeki baharatlarn hem de svlarn (meyve özü, etsuyu ve bitki
yağlar gibi) aromalarn kendisine çeker. Yiyeceğin doğal tadn bozmadan tüm aromann
her yere tatl tatl yaylmasn sağlar.
Sizin tek yapmanz gereken aroma yaycnn çift katl iç ksmna hoş kokulu bitkilerden
veya baharatlardan koymak ve "max." yazan yere kadar su eklemek olacaktr
Her yiyecek için, size kullanabileceğiniz baz hoş kokulu bitkiler ve baharatlar
önereceğiz; ancak siz tabi ki yiyeceklerinizi kendi arzunuza göre farkl tatlarla
tatlandrabilirsiniz.
Kolay pişirme klavuzu
Bu pişirme süreleri yalnzca kullancya yol göstermek amacyla verilmiştir ve sizin
kendi tercihlerinize, yiyeceğin cinsine ve kalitesine göre değiştirilebilir.
Yiyeceğin Türü Miktar Pişirme Öneri: tatlandrclarn karşm
süresi
Balk
İnce bir balk filetosu (morina, pisi
balğ, dil balğ, alabalk, mezgit...)
- Taze 450 g 8-10 dk. Fesleğen, taze soğan, kişniş,
- Dondurulmuş 450 g 11-16 dk.
defne yaprağ, ac biber, adaçay,
Kaln bir balk filetosu (morina, beyaz biber, biberiye, safran, kekik,
pisi balğ, dil balğ, maydanoz, toz köri, limon
alabalk, mezgit...): anason, dereotu.
- Taze 450 g 16-21 dk.
Bütün balk (alabalk, 600 g 27-32 dk.
som balğ...)
Deniz ürünleri
Defne yağrağ, beyaz biber, toz
Midye 1 kg 16-21 dk.
sarmsak, taze soğan, maydanoz,
kekik, limon, beyaz şarap.
Defne yaprağ, mercan köşk,
Karides (çiğ) 200 g 3-7 dk. ac biber, arnavut biberi, beyaz
İstiridye 100 g 6-10 dk. biber, kekik, kereviz tozu, toz
köri, safran, maydanoz, limon.
Et
Domuz filetosu 700 g 13-16 dk.
Sosis
Arnavut biberi, beyaz biber,
- baharatl sosis 10 8-12 dk.
biberiye, adaçay.
- Frankfurter 10 11-13 dk.
Kuzu bifteği 500 g 11-16 dk.
Arnavut biberi, beyaz biber, biberiye
adaçay, kimyon.
Kümes hayvanlar
Tavuk göğsü (kemiksiz)
- Soyulmuş 500 g 13-16 dk.
Toz sarmsak, mercanköşk, biberiye,
- Bütün halde 450 g 16-21 dk.
adaçay, beyaz biber, tarhun otu
Tavuk butu veya kemikli tavuk eti
4 32-37 dk.
maydanoz, kekik, paprika, toz köri,
Hindi bonfile ve eskalop 600 g 21-26 dk.
kimyon.
43
Sebzeler
Enginar (bütün)
3 (orta
32-37 dk. Tarhun otu, maydanoz, beyaz biber.
büyüklükte)
Kuşkonmaz 600 g 16-21 dk. Zeytin yağ, fesleğen, limon.
Taze brokoli 400 g 21-26 dk.
Dondurulmuş brokoli 400 g 16-21 dk. Kimyon, defne yaprağ, maydanoz,
Kereviz 350 g 21-26 dk. karanfil gri biber, kekik, küçük
Mantar 500 g 11-16 dk. hindistan cevizi, arnavut biberi,
kereviz Karnbahar 1 (orta 27-32 dk. tozu, beyaz biber.
büyüklükte)
Lahana (krmz veya yeşil) 600 g 16-19 dk.
Dolmalk kabak 600 g 13-16 dk.
Dereotu, fesleğen, adaçay, tarhun
otu, maydanoz, biberiye.
Taze spanak 300 g 11-13 dk. Fesleğen, küçük hindistan cevizi,
Dondurulmuş spanak 300 g 16-21 dk. beyaz biber, ac biber.
Taze fasulye 500 g 21-26 dk.
Dereotu, mercanköşk, maydanoz
Dondurulmuş taze fasulye 500 g 16-21 dk.
beyaz biber, Arnavut biberi,
Mange tout 500 g 12-15 dk.
kekik, biberiye, kimyon
Taze - dondurulmuş bezelye 400 g 21-26 dk.
Prasa (doğranmş) 500 g 8-12 dk. Sarmsak, tarhun otu, zerdeçal,
Prasa (küçük) 500 g 16-21 dk. maydanoz, tarçn, susam yağ.
Havuç 500 g 11-16 dk.
Defne yaprağ, mercanköşk, küçük
hindistan cevizi, maydanoz, ac biber.
Biber 300 g 11-16 dk. Kişniş, paprika, kimyon.
Kimyon, toz sarmsak, taze soğan,
Patates (taze) 600 g 43-48 dk. defne yaprağ,küçük hindistan cevizi,
Patates (kuru) 600 g 27 dk. paprika, mercanköşk, maydanoz,
beyaz biber, biberiye, kekik.
Soğan (bütün-küçük) 400 g 11-16 dk.
Paprika, kekik, maydanoz, fesleğen.
Soğan (doğranmş) 400 g 11-16 dk.
Pirinç/Tahllar/Makarna
Uzun taneli amerikan pirinci 150 g 27-32 dk.
Basmati pirinci 150 g 27-32 dk.
Kolay pişen, beyaz pirinç 150 g 21-24 dk. Safran, toz köri, beyaz biber,
Kahverengi pirinç 150 g 43-48 dk. mercanköşk, paprika.
Kuskus 200 g 11 dk.
Makarna (spagetti) 200 g 21-26 dk.
Bulgur 150 g 16 dk.
Yumurtä
Kat yumurta 6 16 dk. Kişniş, beyaz biber, taze soğan,
Rafadan yumurta (sert) 6 13-16 dk. maydanoz, tarhun otu.
Rafadan yumurta (kays) 6 8-10 dk.
Meyveler
Elma (dörde bölünmüş) 4 16 dk.
Elma (bütün) 450 g 16-21 dk.
Muz 4 11-16 dk. Tarçn, zencefil, limon kabuğu,
Kays 4 11-16 dk. ac biber, vanilya, ram,
Şeftali veya nektarin 4 11-16 dk. portakakkabuğu, karanfil.
Armut 4 21-26 dk.
Ravent 400 g 21-26 dk.
44
Baz tarif önerileri
KÖRILI PAVURYA SALATAS
4 kişilik
Hazrlanmas:30 dakika
Pişirme süresi 12 -15 dk.
5 çorba kaşğ zeytin yağ
24 pavurya
1/2 krmz salata
1/2 kvrck salata
2 çay kaşğ sirke
tuz
biber
hardal
10 gr tuz
- Pavuryalar temizleyin. Aroma yaycya
tuzu, 1 çorba kaşğ zeytinyağn ve
köriyi koyduktan sonra "max."
- Yazan yere kadar su ekleyin.
Pavuryalar buharl pişiricinize koyun ve
10-12 dakika kadar pişirin. Her iki
salatay da ykayp doğrayn.
- Salatalar karştrn. Kalan zeytinyağn,
hardal ve sirkeyi kullanarak bir sos
hazrlayn. Pavuryalar salataya ekleyip
karştrn.
T
ARHUNLU TAVUK GÖĞSU
4 kişilik
Hazrlanmas: 10 dakika
Pişirme süresi: 20 -25 dk.
4 tavuk göğsü (her biri 120 g)
2 çay kaşğ kylmş tarhun
200ml çok yağl krema
tuz
biber
- Tarhunu aroma yaycya koyup,
yaycda belirtilen işarete kadar su
ekleyin.
- Tavuk göğüslerini buharl pişiricinize
koyun ve 20-25 dakika kadar pişirin.
- Kremay kalan tarhun, tuz ve biberle
karştrn. Tavuğu dilimleyip tabaklara
dağtn. Tavuk etinin üzerini tarhunlu
krema sosuyla kaplayn.
K
ARşK SEBZE
4 kişilik
Hazrlanmas: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 -35 dk.
200 g havuç
200 g şalgam
200 g taze fasulye
200 g dondurulmuş bezelye
kylmş maydanoz
Öğütülmüş kara biber
- Bütün sebzeleri soyup doğrayn.
Havuçlar, şalgam ve taze fasulyeleri
4 cm uzunluğunda şeritler halinde
doğrayn.
- Bir çay kaşğ maydanozu aroma
yaycya koyup, belirtilen yere kadar su
ekleyin.
- Hazrladğnz sebzeleri ve bezelyeleri
buharl pişiricinizin sepetine koyun ve
30-35 dakika kadar pişirin. Sebzeleri
sepetten çkarn. Tadlandrn.
T
ARÇNLELMA PÜRESI
4 kişilik
Hazrlanmas: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dk.
1 kg elma
2 çorba kaşğ toz tarçn
100 gr şeker
- Elmalar soyun, çekirdeklerini çkarn ve
dörde bölün.
- Tarçn aroma yaycya koyup, belirtilen
işarete kadar su ekleyin.
- Elmalar buharl pişiricinize koyun ve
20 dakika pişirin. Elmalar çkarp ezin
ve şekerle karştrn. Servis edin.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62

Moulinex AMA351 El kitabı

Tip
El kitabı
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur: