1. OTOMATIK PROGRAMLAR
1.1 Sebzeler, geleneksel
Pişirme kabı:
• En az 100°C ısıya dayanabilmesi
şartıyla her türlü pişirme kabı
kullanılabilir.
Malzemeler:
• 400 g karnabahar
• 200 g havuç
• 200 g yer lahanası
• 200 g sarı ve kırmızı biber
Yöntem:
Karnabaharı temizleyin ve çiçeklerine
bölün. Havuçları ve yer lahanasını soyun
ve lokmalık parçalar halinde doğrayın.
Biberleri yıkayın ve uzunlamasına
dilimleyin. Hepsini birlikte üstü açık bir
kaba koyun ve su eklemeden pişirin. Bu
pişirme yönteminde baharatlara ve tuza
gerek yoktur.
• Cihazın içindeki süre: 30 dakika
• Raf konumu: 3
1.2 Patates Graten
Malzemeler:
• 1.000 gr patates
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber ve muskat
• 2 diş sarımsak
• 200 gr rendelenmiş peynir
• 200 ml süt
• 200 ml taze krema
• 4 çorba kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri soyun, ince ince dilimleyin,
kurulayın ve baharat ekleyin.
Isıya dayanıklı bir fırın kabının içini bir diş
sarımsak ile ovun ve ardından çok az
tereyağıyla yağlayın.
Baharat eklenmiş patates dilimlerinin
yarısını tabağa yerleştirin ve üzerlerine
bir tutam rendelenmiş kaşar serpin.
Kalan patates dilimlerini de üzerine
dağıtın ve kaşarın geri kalanını üzerine
serpin.
İkinci sarımsak dişini ezin, süt ve
kremaya ekleyerek çırpın. Karışımı
patateslerin üzerine dökün ve kalan
tereyağını, küçük parçalar halinde
gratenin üzerine dağıtın.
• Cihazın içindeki süre: 70 dakika
• Raf konumu: 2
1.3 Beyaz Ekmek
Malzemeler:
• 1.000 gr un
• 40 gr taze maya ya da 20 gr kuru
maya
• 650 ml süt
• 15 gr tuz
Diğer:
• Yağlanmış veya fırın kağıdıyla
kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Un ve tuzu büyük bir kabın içine koyun.
Mayayı ılık sütte çözün ve una ekleyin.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Unun kalitesine
göre istenen hamur kıvamını elde etmek
için bir miktar daha süt eklemek
gerekebilir.
Hamuru iki katına kadar kabarıncaya
kadar bekletin.
Hamuru ikiye bölün, böldüğünüz
parçaları uzun somun haline getirin ve
önceden yağlanan veya fırın kağıdıyla
örtülen pişirme tepsisine koyun.
Somunları 1,5 kat kadar kabarması için
bekletin.
Pişirmeden önce üzerine biraz un serpin
ve keskin bir bıçakla en az 1 cm
derinliğinde, çaprazlamasına 3 - 4 kesik
atın.
• Cihazın içindeki süre: 55 dakika
• Raf konumu: 2
1.4 Balık Buğulama (Alabalık)
Malzemeler:
• 4 alabalık, her biri 250 - 300 g
• limon suyu, karabiber, tuz
Yöntem:
Alabalıkların içini ve dışını iyice yıkayın,
limon suyu sürün, tuz - karabiber ekleyin
ve her tabağa 2 adet olarak delikli
paslanmaz çelik kaplara yerleştirin.
Kavrulmuş ince bademlerle servis yapın.
Buğulama alabalık çeşitleri: Alabalıkları
2