• 2 yumurta
Diğer:
• Fırın kağıdı kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu, yağı, az yağlı lor peynirini ve çok az tuzu
hamur haline getirin ve buzdolabına koyun.
Lahanayı ince şeritler halinde kesin. Pastırmayı
dilimleyip sade yağda kızartın. Lahanayı ekleyip
yumuşayana kadar kavurun. Tuz, karabiber ve
müskat ekleyip ekşi kremayla kaplayın.
Tüm sıvı buharlaşana kadar kısık ateşte pişirme‐
ye devam edin.
Yumurtaları kaynatın, soğutun, doğrayın ve laha‐
nayla karıştırıp soğumaya bırakın.
Hamuru yuvarlayın ve 8 cm çapında daireler ha‐
linde kesin.
Her birinin ortasına çok az dolgu malzemesi ek‐
leyip katlayın. Çatalla bastırarak kenarları kapa‐
tın.
Mantıları fırın kağıdıyla kaplanmış pişirme tepsi‐
sine alın ve fırçayla yumurta sarısı sürün.
– Cihazın içindeki süre: 20 dakika
– Raf konumu: 2
Tereyağlı Çörek
Hamur malzemeleri:
•750 g un
• 30 g maya
•400 ml süt
• 10 g şeker
• 15 g tuz
• 1 adet yumurta
• 100 g yumuşak tereyağı
Kaplama için malzemeler:
• 1 adet yumurta sarısı
• Çok az süt
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı boşluğa ufalayın. Sütü, şekerin bi‐
razını ve kenardan aldığınız biraz unu karıştırın,
üzerine un serpin. Üstüne serptiğiniz unlu yeri
çatlayıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde dinlen‐
meye bırakın.
Kalan şekeri, tuzu, yumurtayı ve tereyağını unun
kenarına koyun. Tüm malzemeleri yoğurarak yu‐
muşak bir hamur kıvamına getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir yerde
bekletin.
Daha sonra hamuru üç eşit parçaya bölün ve her
birini şerit haline getirin. Üç şeridi saç örgüsü
şeklinde örün.
Daha sonra üstünü kapatın ve yarım saat kadar
daha kabartın. Örgü çöreğin yüzeyini yumurta
sarısı ve süt karışımıyla kaplayın ve cihaza ko‐
yun.
– Cihazın içindeki süre: 50 dakika
– Raf konumu: 2
GÜVEÇLER/GRATENLER
Lazanya
Etli sos malzemeleri:
• 100 g yağlı pastırma
• 1 adet soğan
• 1 adet havuç
• 100 g kereviz
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 400 g kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
• 100 ml et suyu
• 1 küçük kutu doğranmış domates (yaklaşık
400 g)
• Mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
• 75 g tereyağı
• 50 g un
• 600 ml süt
• Tuz, karabiber ve müskat
Diğer malzemeler:
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 250 g yeşil lazanya yaprağı
• 50 g rendelenmiş Parmesan peyniri
• 50 g rendelenmiş yumuşak peynir
Yöntem:
Pastırmanın kenarlarını ve sert yerlerini keskin
bir bıçakla temizleyip küçük küpler halinde
doğrayın. Soğan ve havucu soyun, kerevizi te‐
mizleyin, hepsini küp küp doğrayın.
Yağı bir tencerede ısıtın, pastırmayı ve sebzeleri
karıştırarak sote edin.
Yavaş yavaş kıymayı ekleyin, karıştırarak gevrek
bir hal alıncaya kadar sotelemeye devam edin ve
ardından et suyunu koyun. Et karışımına doma‐
tesleri, baharatları, tuz ve karabiberi ekleyin ve
kapağını kapatarak kısık ateşte 30 dakika kadar
pişirin.
Bu sırada Beşamel sosu hazırlayın: Tereyağını
bir tavada eritin, un ekleyip altın rengi olana ka‐
dar pişirin, sürekli karıştırın. Karıştırmayı kesme‐
den yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa tuz, karabi‐
ber ve müskat ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı
açık halde pişirin.
Büyük, dikdörtgen ve ısıya dayanıklı bir kabı 1
yemek kaşığı tereyağıyla yağlayın. Sırasıyla bir
kat lazanya yaprağı serin, et karışımı, Beşamel
20
www.electrolux.com