IKEA KULINAOVPX Recipe book

Tip
Recipe book
KULINARISK
Yemek Tarifleri Kitabı
TR
İçindekiler
Pişirme tabloları 3
Otomatik programlar 13
Balık/Deniz Ürünleri 16
Kümes Hayvanı 18
Et 20
Fırın Yemekleri 24
Pizza/Kiş 28
Kek 31
Ekmek 37
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Pişirme tabloları
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, yiyeceğin türüne, kıvamına
ve hacmine göre değişiklik gösterir.
Başlangıçta, pişirme esnasındaki
performansı gözlemleyin. Cihazda pişirme
yaparken kullandığınız pişirme kaplarına,
tariflere ve miktarlara göre en iyi ayarları
(ısı ayarı, pişirme süresi, vs.) tespit edin.
Yiyeceklerin ambalajının üzerindeki
talimatlar önceliklidir. Yiyeceklerin
ambalajlarının üzerinde talimat yoksa,
tablolara bakın.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve
pişirme süreleri sadece bilgi
amaçlıdır. Gerçek süreler,
tariflere ve kullanılan
malzemelerin kalitesine ve
miktarına bağlıdır.
Fırının özel ısıtma fonksiyonlarına ilişkin
tavsiyeler
Sıcak Tutma
Bu fonksiyon yemekleri sıcak tutmanızı
sağlar. Sıcaklık otomatik olarak 80 °C'ye
ayarlanır.
Tabak Isıtma
Bu fonksiyonla tabakları ve yemekleri
servisten önce ısıtabilirsiniz. Sıcaklık
otomatik olarak 70 °C'ye ayarlanır.
Tabakları ve kapları, tel rafa eşit biçimde
yerleştirin. İlk raf konumunu kullanın. Isıtma
süresinin yarısına gelindiğinde yerlerini
değiştirin.
Hamur Kabartma
Bu fonksiyonla mayalı hamur
kabartabilirsiniz. Hamuru büyük bir kaba
koyun ve ıslak bir bezle ya da plastik
folyoyla üzerini örtün. Fonksiyonu ayarla:
Hamur Kabartma ve pişirme zamanı.
Buz Çözme
Yiyecek ambalajını açın ve ardından
yiyeceği bir tabağa koyun. Erime süresini
uzatacağı için yemeğin üzerine
kapatmayın. İlk raf konumunu kullanın.
TÜRKÇE
3
Pişirme ve kızartma
Kek ve pastalar
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Çırpma
usulü tarif-
ler
170 2 160 3 (2 ve 4) 45 - 60 Kek kalı-
bında
Kurabiye
hamuru
170 2 160 3 (2 ve 4) 20 - 30 Kek kalı-
bında
Yağlı sütlü
cheese ca-
ke
170 1 165 2 80 - 100 26 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Pişirme
tepsisinde
Reçelli tart 170 2 165 2 (sol ve
sağ)
30 - 40 26 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Yılbaşı ke-
ki / Bol
meyveli
kek
160 2 150 2 90 - 120 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Erikli kek 175 1 160 2 50 - 60 Bir ekmek
kalıbında.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Bisküviler /
hamur çu-
bukları
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
bir seviye
120 3 120 3 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
TÜRKÇE 4
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Bezeler -
iki seviye
- - 120 2 ve 4 80 - 100 Kek tepsi-
sinde.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Çörekler 190 3 190 3 12 - 20 Kek tepsi-
sinde.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Ekler - bir
seviye
190 3 170 3 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Ekler - iki
seviye
- - 170 2 ve 4 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Kaplama
turtalar
180 2 170 2 45 - 70 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Bol meyveli
kek
160 1 150 2 110 - 120 24 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Victoria
sandviçi
170 1 160 2 (sol ve
sağ)
30 - 50 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Ekmek ve pizza
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Beyaz ek-
mek
190 1 190 1 60 - 70 Parça ba-
şına 500 g,
1 - 2 par-
ça.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Çavdar ek-
meği
190 1 180 1 30 - 45 Ekmek kalı-
bında
TÜRKÇE 5
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Küçük ek-
mekler
190 2 180 2 (2 ve 4) 25 - 40 Pişirme
tepsisinde
6 - 8 adet.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Pizza 230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
veya derin
pişirme ka-
bında.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Yağlı çö-
rekler
200 3 190 3 10 - 20 Kek tepsi-
sinde.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Pastalar
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Makarnalı
börek
200 2 180 2 40 - 50 Bir kalıpta
Sebzeli tart 200 2 175 2 45 - 60 Bir kalıpta
Kiş 180 1 180 1 50 - 60 Bir kalıpta.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Lazanya 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
TÜRKÇE 6
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Iç Dolgulu
Makarna
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta.
Fırını önce-
den 10 da-
kika ısıtın
Et
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sığır Eti 200 2 190 2 50 - 70 Tel raf üze-
rinde
Keçi Eti 180 2 180 2 90 - 120 Tel raf üze-
rinde
Dana Eti 190 2 175 2 90 - 120 Tel raf üze-
rinde
Az pişmiş
rozbif
210 2 200 2 50 - 60 Tel raf üze-
rinde
Orta pişmiş
rozbif
210 2 200 2 60 - 70 Tel raf üze-
rinde
İyi pişmiş
rozbif
210 2 200 2 70 - 75 Tel raf üze-
rinde
Keçi omzu 180 2 170 2 120 - 150 Derili
Keçi incik 180 2 160 2 100 - 120 2 parça
Kuzu Eti 190 2 175 2 110 - 130 But
Tavuk 220 2 200 2 70 - 85 Bütün
Türkiye 180 2 160 2 210 - 240 Bütün
Ördek 175 2 220 2 120 - 150 Bütün
Kaz 175 2 160 1 150 - 200 Bütün
Tavşan 190 2 175 2 60 - 80 Parçalar
halinde
Yaban
Tavşanı
190 2 175 2 150 - 200 Parçalar
halinde
TÜRKÇE 7
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sülün 190 2 175 2 90 - 120 Bütün
Balık
Yemek Geleneksel Pişirme Sıcak Hava Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Alabalık /
Çipura
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 balık
Ton ba-
lığı / So-
mon
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 fileto
Izgara
Pişirme öncesinde boş fırını 3
dakika ısıtın.
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Parça Miktar (kg) 1. taraf 2. taraf
Fileto bif-
tekler
4 0.8 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Bonfile 4 0.6 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Sosisler 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Keçi eti
pirzolalar
4 0.6 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Tavuk (2
parça ha-
linde)
2 1.0 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaplar 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
Tavuk
göğsü
4 0.4 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 0.6 maks. 20 - 30 - 4
Balık fileto 4 0.4 maks. 12 - 14 10 - 12 4
TÜRKÇE 8
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Parça Miktar (kg) 1. taraf 2. taraf
Tost sand-
viçler
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Kızarmış
ekmek
4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
Turbo Izgara
Sığır eti
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Az pişmiş rozbif ve-
ya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
190 - 200 5 - 6 1 veya 2
Orta pişmiş rozbif
veya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
180 - 190 6 - 8 1 veya 2
İyi pişmiş rozbif ve-
ya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
170 - 180 8 - 10 1 veya 2
1)
Fırını önceden ısıtın.
Keçi Eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Ön kol, boyun,
jambon
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 veya 2
Pirzola, kaburga 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 veya 2
Rosto 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 veya 2
İncik (önceden pişi-
rilmiş)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 veya 2
Dana eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Dana eti rosto 1 160 - 180 90 - 120 1 veya 2
Dana ayağı 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 veya 2
TÜRKÇE 9
Kuzu Eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kuzu budu, kuzu
eti rosto
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 veya 2
Kuzu pirzola 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 veya 2
Kümes Hayvanı
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kümes hayvanı
porsiyonları
0,2 - 0,25 her
biri
200 - 220 30 - 50 1 veya 2
Tavuk, yarım 0.4 - 0.5 her biri 190 - 210 35 - 50 1 veya 2
Tavuk, İngiliz
usulü
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 veya 2
Ördek 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 veya 2
Kaz 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 veya 2
Hindi 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 veya 2
Hindi 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 veya 2
Balık
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Bütün balık 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 veya 2
Düşük Isıda Pişirme
Yemekölçerin derecesi 65 °C geçmemek
üzere, yağsız, yumuşak et parçaları ve balık
pişirmek için bu fonksiyonu kullanın. Bu
fonksiyon etli güveç ya da yağlı keçi eti
rosto gibi tarifler için uygun değildir. Etin
doğru merkez ısıya sahip olmasını
sağlamak için yemekölçeri kullanabilirsiniz
(bkz. yemekölçer tablosu).
İlk 10 dakikada fırın sıcaklığını 80 °C ve 150
°C arasına ayarlayabilirsiniz. Varsayılan
sıcaklık 90 °C'dır. Sıcaklık ayarlandıktan
sonra, fırın 80 °C'da pişirmeye devam eder.
Kümes hayvanları için bu fonksiyonu
kullanmayın.
Bu fonksiyonu kullandığınızda,
her zaman pişirme kabını
kapaksız kullanın.
1. Etin her iki tarafını ocak üzerindeki bir
tavada çok yüksek ayarda 1 - 2 dakika
kızartın.
2. Eti sıcak kızartma tavası ile birlikte tel
raf üzerinde fırına yerleştirin.
3. Yemekölçeri etin içine yerleştirin.
4. Fonksiyonu seçin: Düşük Isıda Pişirme ve
yemekölçerin doğru ucunu ayarlayın.
Sıcaklığı 120 °C'ye ayarlayın.
Yemek Süre (dk.) Raf konumu
Rozbif, 1 - 1,5
kg
120 - 150 1
TÜRKÇE 10
Yemek Süre (dk.) Raf konumu
Biftek fileto, 1 -
1,5 kg
90 - 150 3
Dana rosto, 1 -
1,5 kg
120 - 150 1
Yemek Süre (dk.) Raf konumu
Biftekler, 0,2 -
0,3 kg
20 - 40 3
Buz Çözme
Yemek Miktar (kg) Buz çözdürme
süresi (dk.)
Ek buz çözdürme
süresi (dk.)
Açıklamalar
Tavuk 1.0 100 - 140 20 - 30 Tavuğu altı ters çevrilmiş
şekilde büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin yarısı
dolduğunda çevirin.
Et 1.0 100 - 140 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Et 0.5 90 - 120 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Alabalık 1.50 25 - 35 10 - 15 -
Çilek 3.0 30 - 40 10 - 20 -
Tereyağı 2.5 30 - 40 10 - 15 -
Krema 2 x 2,0 80 - 100 10 - 15 Krema hafif donmuş bö-
lümleri olsa da kolayca
çırpılır.
Kremalı pasta 1.4 60 60 -
Konserve Yapma
Sadece markette bulabileceğiniz aynı
büyüklükte konserve kavanozlarından
kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya
metal kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı kullanın.
Pişirme tepsisine altı adet bir litrelik
konserve kavanozundan fazlasını koymayın.
Kavanozları eşit şekilde doldurun ve bir
kelepçe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
Fırın içinde yeterli nem olmasını sağlamak
için pişirme tepsisine 1/2 litre su koyun.
Şişelerdeki sıvı kaynamaya başladığında
(bir litrelik kavanoz için yaklaşık 35 - 60
dakika sonra), fırını durdurun ya da
derecesini 100 °C'ye düşürün (tabloya bkz).
TÜRKÇE 11
Yumuşak meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Çilek / Böğürtlen /
Ahududu / Bektaşi
üzümü
160 - 170 35 - 45 -
Sert çekirdekli meyve
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Armut / Ayva / Erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Sebzeler
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Havuçlar
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Salatalıklar 160 - 170 50 - 60 -
Karışık turşular 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Yer lahanası / Be-
zelye / Kuşkonmaz
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Durdurulduktan sonra fırında bekletmeye devam edin.
Kurutma
Tepsileri yağsız kağıt veya pişirme
kağıdıyla kaplayın.
Daha iyi bir sonuç almak için, kurutma
süresinin yarısı dolduğunda fırını durdurun,
kapağını açın ve kurutma işlemini
tamamlamak için bir gece soğutun.
Sebzeler
Bir tepsi için üçüncü raf konumunu kullanın.
2 tepsi için birinci ve dördüncü raf konumunu kullanın.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.)
Fasulyeler 60 - 70 6 - 8
Biberler 60 - 70 5 - 6
TÜRKÇE 12
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.)
Ekşi sos için sebzeler 60 - 70 5 - 6
Mantarlar 50 - 60 6 - 8
Otlar (maydanoz, dere otu vb.) 40 - 50 2 - 3
Meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.) Raf konumu
1 konum 2 konum
Erik 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Kayısılar 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Elma dilimleri 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Armut 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
Yemekölçer tablosu
Yemek Yemek iç sıcaklığı (°C)
Dana eti rosto 75 - 80
Dana ayağı 85 - 90
Az pişmiş rozbif 45 - 50
Orta pişmiş roz-
bif
60 - 65
İyi pişmiş rozbif 70 - 75
Keçi omzu 80 - 82
Yemek Yemek iç sıcaklığı (°C)
Keçi incik 75 - 80
Kuzu Eti 70 - 75
Tavuk 98
Yaban Tavşanı 70 - 75
Alabalık / Çipura 65 - 70
Ton balığı / So-
mon
65 - 70
Otomatik programlar
UYARI! Güvenlik bölümlerine
bakın.
Otomatik programlar
Menü: Yardımlı Pişirme— her tür yemek için
optimum ayarları verir. Bunları tercihlerinize
göre ayarlayabilirsiniz.
Otomatik Ağırlıkölçer— gıda ağırlığını
girdikten sonra pişirme süresini otomatik
olarak hesaplar.
Otomatik Yemek Sensörü— ana sıcaklığı
girdikten sonra pişirme süresini otomatik
olarak hesaplar.
Menü: Tarifler — bir yemek için önceden
tanımlanmış ayarları kullanır. Yemeği bu
kitaptaki tarife göre hazırlayın.
TÜRKÇE 13
Yardımlı Pişirme
Yiyecek Kategorisi: Balık/Deniz Ürünleri
Tabak
Balık Balık, pişirilmiş
Balık Kroket
Balık fileto, donmuş
Bütün Küçük Balık,
ızgara
Bütün Balık, ızgara
Bütün Balık, ızgara
Bütün Somon -
Yiyecek Kategorisi: Kümes Hayvanı
Tabak
Kümes Hayvanı, Ke-
mikli
-
Tavuk
Tavuk Kanatları, ta-
ze
Tavuk Kanat, don-
durulmuş
Tavuk Budu, taze
Tavuk Budu, don-
muş
Tavuk, 2 yarım
Yiyecek Kategorisi: Et
Tabak
Sığır Eti
Тушковане м’ясо
Rosto
Tabak
Rozbif
Az Pişmiş
Az Pişmiş
Orta
Orta
Iyi Pişmiş
Iyi Pişmiş
Iskandinav Bifteği
Az Pişmiş
Orta
Iyi Pişmiş
Keçi Eti
Kaburga
Keçi Eti İncik, önce-
den pişirilmiş
Kuzu Eti
Keçi Sırtı
Kuzu Boynu
Kuzu Kolu
Dana Eti
Dana Ayağı
Dana sırtı
Dana Rosto
Kuzu Eti
Kuzu Butu
Kuzu Sırtı
Ягнятина,
напівпросмажена
TÜRKÇE 14
Tabak
Av Eti
Yaban Tavşanı
Tavşan Budu
Tavşan Sırtı
Geyik
Geyik Budu
Geyik Sırtı
Av Eti Rostosu
Sırt Bölgesi - Av Eti
Yiyecek Kategorisi: Fırın Yemekleri
Tabak
Lazanya/Mantı,
dondurulmuş
-
Sebzeli graten -
Tatlılar -
Yiyecek Kategorisi: Pizza/Kiş
Tabak
Pizza
Pizza, ince tabanlı
Pizza, ekstra üst
malzeme
Піца заморожена
Amerikan Piz-
za,dondurulmuş
Піца, охолоджена
Atıştırmalık Pizzalar,
dondurulmuş
Eritilmiş Peynirli Ba-
getler
-
Kızartılmış Tart -
İsviçre Tartı, tuzlu -
Tabak
Kiş -
Sebzeli Turta -
Yiyecek Kategorisi: Kek/Kurabiye
Tabak
Kalıpta Kek -
Elmalı Kek, kapalı -
Sünger Kek -
Elmalı Turta -
Cheese Cake, Kalıp -
Tatlı Çörek -
Madeira Keki -
Tart -
İsviçre Tartı, tatlı -
Bademli Kek -
Muffin -
Börek -
Poğaçalar -
Profiterol -
Puf Böreği -
Ekler -
Makaron -
Kurabiye Hamurlu
Bisküviler
-
Stollen Noel Ekmeği -
Elmalı Strudel, don-
durulmuş
-
TÜRKÇE 15
Tabak
Tepside Kek
Pandispanya Ha-
muru
Mayalı Hamur
Cheese Cake, Tepsi -
Brownie -
Isviçre Rulosu -
Mayalı Kek -
Kırıntılı Kek -
Şekerli Kek -
Turta Tabanı
Gevrek Hamur
Pandis. Kar. Turta
Tabanı
Meyveli Turta
Hamurlu Meyveli
Turta
Pandis. Kar. Meyve-
li Turta
Mayalı Hamur
Yiyecek Kategorisi: Ekmek
Tabak
Ekmek Ekmek, donmuş
Ciabatta Ekmeği -
Ekmek
Papatya Ekmek
Mayalı Çörek
Mayasız Ekmek
Yiyecek Kategorisi: Yardımcı Yemekler
Tabak
Patates Kızartması,
ince
-
Patates Kızartması,
kalın
-
Patates Kızartma,
donmuş
-
Patates Köftesi -
Patates Dilimleri -
Fırında Baharatlı
Patates
-
Yemeğin ağırlığını ve çekirdek
ısısını değiştirmek gerektiğinde,
yeni değerleri ayarlamak için
veya kullanın.
Tarifler
Yemekler birkaç kategoriye ayrılmıştır:
Balık/Deniz Ürünleri
Kümes Hayvanı
Et
Fırın Yemekleri
Pizza/Kiş
Kek/Kurabiye
Ekmek
Balık/Deniz Ürünleri
Kurutulmuş Balık
Malzemeler:
800 gr kurutulmuş balık
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 büyük soğan
6 diş sarımsak, soyulmuş
2 pırasa
TÜRKÇE 16
6 kırmızı biber
1/2 kutu doğranmış domates (200gr)
200 ml beyaz şarap
200 ml bulyon
biber, tuz, kekik, keklik otu
Yöntem:
Kurutulmuş balığı bir gece suda bekletin.
Ertesi gün kurutulmuş balığın suyunu alın ve
temiz suyla bir sos kabına alıp kaynatın.
Ardından kabı ocaktan alıp soğumaya
bırakın.
Tavaya zeytinyağı döküp ısıtın. Soğanları
soyup ince ince doğrayın, soyulmuş
sarımsakları ezin, pırasaları dilimleyip
yıkayın. Tüm malzemeleri kızgın yağa alın
ve kısaca soteleyin. Biberlerin damarını alıp
şeritler halinde kesin. Ardından, doğranmış
domateslerle birlikte tavaya alın.
Beyaz şarap ve bulyon ekleyip bir süre
bekletin. Biber, tuz, kekik ve keklik otu ile
terbiye ettikten sonra 15 dakika daha
tavada bekletin.
Soğutulmuş kuru balığı sos tavasından alıp
kağıt havlu ile kurutun. Deriyi, kılçıkları ve
yüzgeçleri alın. Balığı yassı hale getirip
sebzelerle birlikte ısıya dayanıklı bir kaba
alın.
Cihazın içindeki süre: 30 dakika
Raf konumu: 1
Balık Fileto
Malzemeler:
600 - 700 gr levrek, somon veya deniz
alabalığı filetosu
150 gr rendelenmiş peynir
250 ml taze krema
50 gr galeta unu
1 çay kaşığı tarhun
maydanoz, doğranmış
Tuz, karabiber
limon
yağ
Yöntem:
Balık filetolarını limon suyuna bandırıp bir
süre marine edin; ardından kağıt havluyla
fazla suyu alın. Balık filetolarının her iki
tarafına tuz ve karabiber dökün. Filetoyu,
tereyağı ile yağlanmış ve ısıya dayanıklı bir
kaba koyun.
Kaşar rendesini, kremayı, galeta ununu,
tarhunu ve doğranmış maydanozu karıştırın.
Karışımı hemen balık filetonun üzerine
dökün ve karışıma küçük tereyağı parçaları
ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
Риба, запечена в солі
Malzemeler:
1 bütün balık, yaklaşık 1,5 - 2 kg
2 taze limon
1 baş rezene
4 tutam taze kekik
3 kg kaya tuzu
Yöntem:
Balığı temizleyin ve iki taze limonun suyuyla
ovun.
Rezeneyi ince dilimler halinde kesip,
kekiklerle birlikte balığa doldurun.
Kaya tuzunun yarısını bir fırın kabına
yerleştirin ve balığı üzerine koyun. Kaya
tuzunun diğer yarısını balığın üzerine koyup
sıkıca bastırın.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Somon fileto
Malzemeler:
400 gr patates
2 demet taze soğan
2 diş sarımsak
1 küçük kutu doğranmış domates (400
gr)
4 somon filetosu
limon suyu, bir adet limondan
TÜRKÇE
17
tuz ve karabiber
75 ml dolmalık garnitür
50 ml beyaz şarap
1 tutam taze biberiye
150 ml şarap
1/2 demet taze kekik
Yöntem:
Patatesleri yıkayıp soyun, dörde bölün ve
25 dakika tuzlu suda kaynattıktan sonra
suyunu alıp dilimleyin.
Taze soğanları yıkayıp ince ince doğrayın.
Sarımsakları soyup kesin. Soğan ve
sarımsakla doğranmış domatesleri karıştırın.
Somon filetolarını limon suyuyla marine
edin. Ardından kurutup tuz ve biber ekleyin.
Sebzeleri ve patatesleri karıştırıp yağlanmış
ısıya dayanıklı kaba alın, baharatları
ekleyin ve somonu en üste koyun.
Sebze suyunu ve beyaz şarabı üzerine
dökün ve bunların üstüne biberiye ve kekik
serpin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
Kalamar Dolması
Malzemeler:
1 kg orta boy kalamar, temizlenmiş
1 büyük soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
90 gr uzun taneli pişmiş pirinç
4 çorba kaşığı çam fıstığı
4 çorba kaşığı kuş üzümü (kuru üzüm)
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
tuz, karabiber
limon suyu, bir adet limondan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
150 ml şarap
500 ml domates suyu
Yöntem:
Kalamarı iyice tuzla ovup akan su altında
durulayın.
Soğanı soyun, ince doğrayın ve şeffaf olana
kadar iki çorba kaşığı zeytinyağında
soteleyin. Uzun taneli pirinci, çam fıstıklarını,
kuş üzümlerini ve doğranmış maydanozu
soğanlara ekleyip tuz, biber ve limon
suyuyla tatlandırın. Karışımı çok sıkı
olmayacak şekilde kalamara doldurup
deliği kapatın.
Dört yemek kaşığı zeytinyağını rosto kabına
alın ve kalamarı ocakta kızartın. Şarap ve
domates suyu ekleyin.
Rosto kabını bir kapakla kapatın ve cihaza
verin.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
Kümes Hayvanı
Tavuk Budu
Malzemeler:
4 tavuk budu, her biri 250 g
250 g taze krema
125 ml taze krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber
1 çay kaşığı köri
1/2 çay kaşığı karabiber
250 gr dilimlenmiş konserve mantar
20 gr mısır nişastası
Yöntem:
Tavuk butlarını temizleyin ve bir rosto
tenceresine alın. Kalan malzemeleri
karıştırıp tavuk butlarının üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Şaraplı Tavuk Eti
Malzemeler:
1 tavuk
TÜRKÇE 18
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı un
50 gr sade tereyağı
500 ml beyaz şarap
500 ml tavuk suyu
4 yemek kaşığı soya sosu
1/2 demet maydanoz
1 tutam kekik
150 gr dilimlenmiş pastırma
250 gr temizlenmiş ve dörde bölünmüş
kestane mantarı
12 arpacık soğanı, kabukları soyulmuş
2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
Yöntem:
Tavuğu temizleyin, tuz ve karabiberle
terbiye edip üzerine bir tutam un serpin.
Sade yağı bir rosto kabında kızdırın ve
tavuğun her tarafını kızartın. Beyaz şarabı,
tavuk suyunu ve soya sosunu koyarak
kaynatın.
Maydanozu, kekiği, dilimlenmiş pastırmayı,
mantarları, arpacık soğanlarını ve sarımsağı
ekleyin.
Tekrar kaynatın, üzerine bir kapak örtüp
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Doldurulmuş Tavuk
Malzemeler:
1 tavuk, 1,2 kg (iç organlarıyla birlikte
bütün olarak)
1 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı biber
50 gr galeta unu
3 - 4 yemek kaşığı süt
1 doğranmış soğan
1 demet doğranmış maydanoz
20 gr tereyağı
1 yumurta
tuz ve karabiber
Yöntem:
Tavuğu temizleyip kurutun. Yağı, tuzu ve
biberi karıştırıp tavuğa sürün.
Dolma içi: Galeta ununu ve sütü karıştırın.
Doğranmış soğan, maydanoz ve tereyağını
bir tepsiye alın ve soteleyin. Yürek, ciğer ve
mideyi ince ince doğrayıp bir yumurta
ekleyin. Sonra tüm malzemeleri karıştırıp tuz
ve karabiber ekleyin.
Tavuk göğsünü bir kızartma kabına alıp
cihaza yerleştirin. 30 dakika sonra çevirin.
Bir sinyal sesi duyulur.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
Смажена качка з апельсинами
Malzemeler:
1 ördek (1,6 – 2,0 kg)
tuz
karabiber
3 portakal, kabuğu soyulmuş,
çekirdekleri alınmış ve küp şeklinde
kesilmiş
1/2 çay kaşığı tuz
2 sıkma portakal
150 ml şeri
Yöntem:
Ördeği temizleyin, tuz ve karabiberle
terbiye edin ve portakal kabuğuyla ovun.
Tuzlanmış portakal küplerini ördeğin içine
doldurun ve deliği kapatın.
Ördeği, göğüs kısmı alta gelecek şekilde
rosto kabına koyun.
Portakalların suyunu sıkıp şeriyle karıştırın
ve ördeğin üzerine boşaltın.
Ördeği cihaza yerleştirin. 30 dakika sonra
çevirin. Bir sinyal sesi duyulur.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
TÜRKÇE
19
Et
Etli Güveç
Malzemeler:
600 gr sığır eti
tuz ve karabiber
un
10 gram tereyağı
1 soğan
330 ml siyah bira
2 tatlı kaşığı esmer şeker
2 tatlı kaşığı domates salçası
500 ml sığır eti suyu
Yöntem:
Sığır etlerini küpler halinde kesin, tuz ve
biber ekleyin ve çok az un serpin.
Yağı bir tavada eritin ve et parçalarını
kızartın. Sonra bir güveç kabına yerleştirin.
Soğanı soyup ince ince doğrayın, çok az
yağla hafif kızartıp tabağa, etin üzerine
koyun.
Siyah birayı, esmer şekeri, domates
salçasını ve et suyunu karıştırın, kızartma
kabına koyup kaynatın. Ardından etin
üzerine dökün (et tamamen örtülmelidir).
Üzerini kapatıp cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 3
Marine Sığır Eti
Marine etmek için:
1 l su
500 ml şarap sirkesi
2 çay kaşığı tuz
15 adet biber tanesi
15 ardıç meyvesi
5 defne yaprağı
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya
bırakın.
1,5 kg pirzola
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve
5 gün bekletin.
Rosto malzemeleri:
tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
Yöntem:
Sığır pirzolasını marine sosundan alın ve
kurutun. Tuz ve karabiberle
baharatlandırın, bir rosto kabında her
tarafını iyice kızartın ve marine edilmiş
sebzelerden ekleyin.
Tavaya bir miktar marine sosu dökün. Dip
kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
Tavayı bir kapakla örtün ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 150 dakika
Raf konumu: 1
Rosto
Malzemeler:
2 kuru ekmek dilimi
1 soğan
3 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
750 gr kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
2 yumurta
tuz, karabiber ve kırmızı biber
100 gr dilimlenmiş pastırma
Yöntem:
Kuru ekmekleri suya batırın ve ardından
suyunu sıkın. Soğanı soyun ve ince
doğrayın, ardından biraz soteleyin ve
doğranmış maydanoz ekleyin.
Kıymayı, yumurtaları, suyu sıkılmış ekmekleri
ve soğanı karıştırın. Tuz, karabiber ve
kırmızı biberle terbiye edin, bir fırın kabına
alın ve üzerini pastırma dilimleriyle örtün.
Çok az su ekleyip cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 1
TÜRKÇE
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

IKEA KULINAOVPX Recipe book

Tip
Recipe book