Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Tip
Recipe book

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

Tablo, ipuçlarý ve yemek tarifleri
Kombi Buharlý
Gömme Fýrýn
Ýçindekiler2
Ýçindekiler
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý 3
Buharlý piþirme 3
Piþirme 8
Kýzartma 13
DÜÞÜK ISI 17
Izgara tipleri 17
Buz çözme 18
Et programlarý 19
TARÝFLER 19
BUHARLI PÝÞ. TARÝF 19
HAMURÝÞÝ TARÝFLER 23
ROSTO TARÝFLERÝ 27
ÖZEL TARÝFLER 31
Yüksek kaliteli ürünlerimizden birini seçtiðiniz için teþekkür ederiz.
Cihazýnýzdan en uygun ve düzenli performansý almak için, lütfen bu kullanma
kýlavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu, bütün iþlemleri en iyi ve en etkin bir þekilde
anlamanýzý saðlayacaktýr. Ýhtiyacýnýz olduðunda bakabilmeniz amacýyla bu
kýlavuzu güvenli bir yerde saklamanýzý tavsiye ederiz. Ve lütfen kýlavuzu cihazýn
bir sonraki kullanýcýsýna da veriniz.
Yeni cihazýnýzdan keyif almanýzý diliyoruz.
3Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
Buharlý piþirme
Yiyeceklerinizi buharlý piþirmek için TAM BUHAR, YOUN BUHAR veya SICAK
BUHAR fýrýn fonksiyonlarýný kullanýn.
1 Uyarý: TAM BUHARs sýrasýnda fýrýnýn kapaðýný asla açmayn!
1 Dikkat: Sývý olarak sadece su kullanabilirsiniz!
Buharla piþirme kaplarý
Yemeklerinizi buharla piþirmek için, buna uygun olarak ýsýya ve paslanmaya
karþý dayanýklý malzemelerden yapýlmýþ kaplarý kullanýn.
Özellikle krom-çelikten yapýlmýþ fýrýn kaplarý çok uygundur
(bkz. özel aksesuarlar).
Raf düzeyleri
Piþirirken hangi raf düzeylerini kullanacaðýnýzý aþaðýdaki tablodan
öðrenebilirsiniz. Fýrýndaki raf düzeyleri, aþaðýdan yukarýya doðru sayýlýr.
Genel bilgiler
30 dakikayý geçen piþirme sürelerinde veya büyük miktarda yemek piþirirken,
gerekirse yemeðe su ekleyin.
TAM BUHAR fýrýn fonksiyonunu kullanýrken yað filtresini çýkartýn, aksi
takdirde piþirme süresi uzar.
Cihaz uzun süre kullanýlmayacaksa su çekmecesini, hortum baðlantýlarýný ve
buhar oluþturucuyu iyice durulayarak temizleyin (bkz. ‘Temizlik ve Bakým’ bölümü).
Tabloyla ilgili bilgiler
Aþaðýdaki tablolarda bazý yemekler için gerekli olan sýcaklýklarý, piþme sürelerini
ve raf düzeylerini bulacaksýnýz.
Sýcaklýk deðerleri ve piþme süreleri yemeðin malzemelerine, miktarýna ve fýrýn
kabýna göre deðiþebileceðinden, burada verilenler sadece referans
deðerlerdir.
Yemeðiniz için tam bilgiler bulamýyorsanýz, benzer bir yemeðe göre hareket
edin.
Aksi belirtilmedikçe, tablolar soðuk durumdaki fýrýn için geçerlidir.
TAM BUHAR
TAM BUHAR hazýrlama þekli, taze veya dondurulmuþ durumdaki her türlü gýda
için uygundur. Sebze, et, balýk, hamur iþleri, pirinç, mýsýr, irmik ve yumurta
hazýrlanabilir, ýsýtýlabilir, buzu çözdürülebilir, suda uzun veya kýsa süreli
haþlanabilir.
Menülerin piþirilmesi
Komple menüler tek seferde hazýrlanabilir. Ýdeal olaný, piþirme süreleri birbirine
yakýn olan yemeklerin seçilmesidir. Böylece bazý malzemelerin normalden az
veya fazla piþirilmesi önlenmiþ olur. Doldurulacak su miktarýný, malzemelerden
en fazla su gerektiren yemeðin su miktarýna göre ayarlayýn. Öneriler için
tablodan yararlanýn.
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý4
Bunun için yemeklerin uygun fýrýn kap veya kavanozlarý içinde, ýzgaranýn üzerine
yerleþtirilmesi gerekir. Izgaranýn üstüne konulan kaplar arasýnda, her yiyeceðe
buhar ulaþabilecek kadar mesafe býrakýlmalýdýr.
Kavanozlarýn mikroplarýnýn öldürülmesi
TAM BUHAR fonksiyonu, örneðin bebek biberonlarý gibi kavanozlarýn
mikroplarýný buharla öldürerek azaltýr. Bunun için temizlenmkavanozlarý,
aðýzlarý aþaðýya ve ýzgaranýn ortasýna gelecek þekilde 1. raf seviyesine koyun.
Kavanozlar fýrýnýn içinde hafif eðimli durmalýdýr. Maksimum su miktarýný (650 ml)
doldurun ve 40 dakika boyunca 96°C ýsýtmayý seçin.
TAM BUHAR tablosu
Yemek türü
TAM BUHAR
Su çekmecesi
üzerinden su
ekleme
ml
Sýcaklýk
°C
Raf
düzeyi
dak.
olarak
Risotto 400 96 2 25-30
Pirinç pilavý (su oraný 1:1) 650 96 2 35-40
Mýsýr (Polenta, su oraný 1:3) 650 96 2 40-50
Kabuklu haþlama patates, orta
büyüklükte
650 96 2 40-50
Kabuksuz haþlama patates 550 96 2 30-40
Yaz türlüsü 400 96 2 25-30
Brüksel lahanasý 550 96 2 30-35
Brokkoli, küçük parçalý 550 96 2 25-30
Karnabahar, bütün 650 96 2 40-45
Karnabahar, küçük parçalý 600 96 2 30-35
Lahana 650 96 2 50-60
Domates, bütün 250 96 2 15-20
Pancar kökü, bütün 550 96 2 60-70
Yer lahanasý/Kereviz/Rezene,
doðranmýþ
550 96 2 35-40
Kabak, doðranmýþ 400 96 2 20-25
Havuç, doðranmýþ 550 96 2 35-40
Sebzelerin buzunu çözdürme 550 60 2 35
Sebzelerin buzunu çözdürme ve
piþirme
650 96 2 35-40
Sebze blanþe (çok kýsa süreli
haþlama)
250 96 2 12-15
Fasulye blanþe 250 96 2 20-22
5Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
Belirtilen süreler fikir verme amaçlýdýr, yemeðin büyüklüðüne ve miktarýna göre deðiþebilirler.
SICAK HAVA ve devamýnda TAM BUHAR
SICAK HAVA ve TAM BUHAR kombinasyonuyla, et, sebze ve garnitürler fýrýnda
art arda ve TAM BUHAR ile bir arada piþirilerek, ayný anda servise hazýr
olmalarý saðlanabilir.
Yemeði, fýrýnýn SICAK HAVA fonksiyonuyla piþirin.
Önceden hazýrlanmýþ sebze ve garnitürleri, ýsýya dayanýklý bir kaba koyarak
fýrýnda piþirin.
TAM BUHAR fonksiyonunu baþlatýn ve hepsini birlikte piþirin.
3 TAM BUHAR fonksiyonunu baþlatabilmeniz için, fýrýnýn yaklaþýk 80°C’ye kadar
soðumuþ olmasý gerekir. Fýrýnýn soðumasýný hýzlandýrmak için, fýrýn kapaðýný
yaklaþýk 15 dakika boyunca ilk dayanak yerine kadar açýk býrakýn.
Fasulye, derin dondurulmuþ 650 96 2 30-40
Tavuk, göðüs 500 85 2 30-40
Füme jambon 1000 gr 650 96 2 50-75
Sýrt eti, 600-1000 gr 650 96 2 45-55
Biber dolmasý 500 96 2 30-40
Sosis 250 85 2 15-20
Sosis köftesini ýsýtma
1 cm’lik dilimlerle
400 96 2 20-25
Balýk fileto, yakl. 1000 gr 650 80 2 30-40
Yassý balýk fileto (kalkan/dilbalýðý),
yakl. 300 gr
300 80 2 15-20
Balýk fileto, dondurulmuþ
500-800 gr
650 90 2 30-40
Alabalýk, 170-300 gr 400 85 2 25-35
Puding / flan, porsiyon kaselerde 500 85 2 25-35
Egg Royale 500 85 2 25-35
Buharlý lokma 500 85 2 30-35
Yumurta, rafa 200 96 2 8-12
Yumurta, orta 200 96 2 10-15
Yumurta, katý 200 96 2 15-20
Yemek türü
TAM BUHAR
Su çekmecesi
üzerinden su
ekleme
ml
Sýcaklýk
°C
Raf
düzeyi
dak.
olarak
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý6
SICAK HAVA ve devamýnda TAM BUHAR tablosu
Belirtilen süreler ve sýcaklýklar fikir verme amaçlýdýr, yemeðin büyüklüðüne ve miktarýna göre
deðiþebilirler.
TAM BUHAR programýna geçilmeden önce, etin merkez sýcaklýðý 60-63°C olmalýdýr.
YOUN BUHAR
YOUN BUHAR hazýrlama þekli, özellikle nem oraný yüksek yemeklerde ve
yiyeceklerin buzunun çözülmesi ve yeniden ýsýtýlmasýnda kullanýþlýdýr.
Tablo - YOUN BUHAR
SICAK BUHAR
SICAK BUHAR hazýrlama þekli, özellikle büyük et parçalarýnýn piþirilmesinde ve
önceden piþirilmiþ, porsiyonlamýþ hazýr yemeklerin buzunun çözülmesi ve
ýsýtýlmasýnda, ayrýca ekmek, sandviç, gratin ve tatlýlarýn ýsýtýlmasýnda da faydalýdýr.
Yemek türü
SICAK HAVA
TAM BUHAR
en fazla 650ml su eklenmelidir
Sýcaklýk
°C olarak
Et
dak.
olarak
Et ve
garnitür
dak. olarak
Raf
seviyeleri
Rozbif 1 kilo
Brüksel lahanasý,
Polenta
180 60-70 40-50
1
3
Keçi eti rosto 1 kilo,
Patates, sebze,
Rosto sosu
180 60-70 30-40
1
3
Dana eti rosto 1 kilo,
Pilav, sebze
180 50-60 30-40
1
3
Yemek türü
YOUN BUHAR
(en fazla 250ml su eklenebilir)
Sýcaklýk, °C
olarak
Süre
dak. olarak
Raf
seviyeleri
Puding / flan, porsiyon kaselerde
1)
1)kapak kapalý halde yarým saat daha çekmesini bekleyin
90 35-40 2
Yumurta Royal
1)
90 30-40 2
Çorba kasesi
1)
90 40-50 2
Balýk fileto, ince 85 15-25 2
Balýk fileto, kalýn,
küçük balýklar, 350 grama kadar
90 25-35 2
bütün balýk
1 kiloya kadar
90 35-45 2
7Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
SICAK BUHAR tablosu
Birden fazla raf seviyesinde piþirme
Bütün et parçalarýný ýsýtmadan önce keserek dilimleyin.
Belirtilen süreler ve sýcaklýklar fikir verme amaçlýdýr, yemeðin büyüklüðüne ve miktarýna göre
deðiþebilirler.
Yemek türü
SICAK BUHAR
Eklenecek su miktarý, piþirme süresine göre
ayarlanýr
Sýcaklýk
°C olarak
Süre
dak. olarak
Raf
seviyeleri
Menüyü ýsýtma
6 tabak, Ø 24 cm
110 15-20 1, 3 ve 5
Keçi eti rosto, 1000 gr 160-180 90-100 2
Rozbif, 1000 gr 160-180 120-150 2
Dana eti rosto, 1000 gr 180 80-90 2
Sosis köftesi, çið, 500 gr 180 30-40 2
Sosis 85 20-30 2
Sýrt eti, 600-1000 gr
(2 saat sulanmalý)
160-180 60-70 2
Tavuk, 1000 gr 180-200 50-60 2
Ördek, 1500-2000 gr 180 70-90 2
Kaz, 3000 gr 170 130-170 1
Balýk filetolarý 85-90 20-30 2
Patates graten,
Pýrasa-patates graten
160-170 50-60 2
Fýrýnda makarna 190 40-50 2
Lazanya 180 45-55 2
Çeþitli ekmek türleri
500-1000 gr
180-190 50-60 2
Küçük ekmekler 40-60 gr 180-210 25-35 3
Taze ekmekler 30-40 gr 200 10-20 3
Taze ekmekler 30-40 gr Derin
dondurulmuþ
200 15-25 3
Taze baget ekmek 40-50 gr 200 10-20 3
Taze baget ekmek 40-50 gr Derin
dondurulmuþ
200 15-25 3
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý8
Piþirme
Fýrýn fonksiyonu: SICAK HAVA, SICAK HAVA (NEMLI) veya ÜST/ALT ISITMA
Kalýplar
ÜST/ALT ISITMA için koyu metal ve kaplamalý kalýplar uygundur.
SICAK HAVA ve SICAK HAVA (NEMLI) için açýk renkli kalýplar da uygundur.
Raf düzeyleri
ÜST/ALT ISITMA ile sadece bir seviyede piþirebilirsiniz.
SICAK HAVA ve SICAK HAVA (NEMLI) ile 3 tepsiyi ayný anda piþirebilirsiniz:
1 fýrýn tepsisi:
örn. raf düzeyi 3
1 fýrýn kabý:
örn. raf düzeyi 1
2 fýrýn tepsisi:
örn. raf düzeyleri 1 ve 3
3 fýrýn tepsisi:
Raf düzeyleri 1, 3 ve 5
Genel bilgiler
Tepsiyi eðik kýsmý öne gelecek þekilde yerleþtirin!
Ýki fýrýn kabýný, ýzgara üzerinde ayný anda ve yanyana piþirebilirsiniz. Piþirme
süresi çok az uzayacaktýr.
3 Dondurulmuþ gýdalarý çözme esnasýnda, kullanýlan tepsiler piþirme sýrasýnda
yamulabilir. Bunun nedeni, derin dondurucudan çýkan gýdalarla fýrýnýn sýcaklýðý
arasýndaki büyük ýsý farkýdýr. Tepsiler soðuduktan sonra, yamukluk gider ve tepsi
tekrar eski halini alýr.
9Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
Piþirme tablolarý ile ilgili bilgiler
Tablolarda bazý yemekler için gerekli olan sýcaklýklarý, piþme sürelerini ve raf
düzeylerini bulacaksýnýz.
Hamurun malzemesine, miktarýna ve kek kalýbýna göre deðiþebileceklerinden,
sýcaklýk seviyeleri ve piþme süreleri sadece örnek verme amaçdýr.
Ýlk baþta düþük bir sýcaklýk seçmenizi, daha sonra eðer gerekirse, örneðin
yemeðin daha fazla kýzarmasýný istiyorsanýz veya piþmesi çok uzun sürdüyse,
daha yüksek bir sýcaklýða geçmenizi tavsiye ederiz.
Yemeðiniz için tam gereken bilgileri bulamýyorsanýz, benzer bir yemeðe göre
hareket edin.
Tepsi veya kalýp içerisinde birkaç raf düzeyinde birden kek piþiriyorsanýz,
piþme süresi 10-15 dakika uzayabilir.
Yaþ yemekler (örn. pizza, meyveli pastalar vb.) tek bir düzeyde piþirilir.
Yemeklerin yükseklik farklarý, piþirmenin baþlarýnda üzerinde farklý
koyulaþmalara yol açabilir. Bu durumda sýcaklýk ayarýný lütfen
deðiþtirmeyin. Koyulaþmadaki farklýlýklar zaman içinde dengelenecektir.
Yeni fýrýnýnýz, bir önceki fýrýnýnýzdan faha farklý bir þekilde piþiriyor olabilir. Bu
nedenle alýþtýðýnýz ayarlarý (sýcaklýk, piþme süresi) ve raf zeylerini, aþaðýdaki
tablolardaki tavsiyelere uyacak þekilde tekrar ayarlayýn.
2 Uzun piþirme sürelerinde, kalan ýsýdan faydalanmak için, fýrýný piþirme süresi
bitmeden yaklaþýk 10 dakika önce kapatabilirsiniz.
Aksi belirtilmedikçe, tablolar soðuk durumdaki fýrýna yemek konulduðunda
geçerlidir.
Kýzartma tablosu
Tek düzeyde kýzartma
Hamur iþinin
türü
Fýrýn fonksiyonu
Raf
düzeyi
Sýcaklýk
°C
Süre
Dak.
Kalýp içinde hamur iþi
Yaþ pasta veya radon
pasta
SICAK HAVA 1 150-160 50-60
Kurupasta/Kral pastasý SICAK HAVA 1 140-160 60-80
Pandispanya hamurundan
turta
SICAK HAVA 1 140 30-40
Pandispanya hamurundan
turta
ÜST/ALT ISITMA 1 160 30-40
Hazýr piþmiþ turta tabaný SICAK HAVA
(NEMLI)
3 170-180
1)
20-25
Hamur turta tabaný SICAK HAVA
(NEMLI)
3 150-170 25-30
Kapalý elmalý turta ÜST/ALT ISITMA 1 170-190 50-60
Apple Pie (2kalýp Ø20cm,
çapraz yerleþtirilmiþ)
SICAK HAVA 1 160 60-80
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý10
Apple Pie (2kalýp Ø20cm,
çapraz yerleþtirilmiþ)
ÜST/ALT ISITMA 1 180 60-80
Baharatlý turta (örn.
Quiche Lorraine)
SICAK HAVA 1 160-180 45-55
Peynirli pasta ÜST/ALT ISITMA 1 170-190 80-90
Fýrýn tepsisinde hamur iþi
Simit SICAK HAVA
(NEMLI)
3 160-180 45-55
Meyveli kek ÜST/ALT ISITMA 3 160-180
1)
50-60
Ekmek (çavdar)
-önce
-sonra
ÜST/ALT ISITMA 1
230
1)
160-180
10
30-60
Kremalý pasta/kremalý
çörek
ÜST/ALT ISITMA 3 160-170
1)
30-45
Pandispanya rulolarý ÜST/ALT ISITMA 3 180-200
1)
10-20
Serpme taneli pasta, kuru SICAK HAVA
(NEMLI)
3 150-160 20-30
Tereyaðlý/þekerli pasta SICAK HAVA
(NEMLI)
3 180-200
1)
20-30
Pandispanya çöreði SICAK HAVA 3 170-180
1)
40-50
Meyveli pasta
(hazýr piþmiþ hamur/
mayalý hamur üzerine)
2)
SICAK HAVA 3 150 40-50
Meyveli pasta
(hazýr piþmiþ hamur/
mayalý hamur üzerine)
2)
ÜST/ALT ISITMA 3 170 40-50
Hazýr piþmiþ hamur ile
meyveli pasta
SICAK HAVA 3 160-170 50-70
Hassas malzemeli tepsi
pastasý (örn. yoðurt,
krema, bal)
ÜST/ALT ISITMA 3 160-180
1)
50-70
Pizza (bol malzemeli)
2)
SICAK HAVA 1 180-200
1)
30-50
Pizza (ince) SICAK HAVA 1 200-220
1)
15-25
Pide SICAK HAVA 1 200-220 10-20
Ev yapýmý pizza (CH) SICAK HAVA 1 180-200 40-55
Kurabiye
Hazýr piþmiþ hamurdan
kurabiye
SICAK HAVA 3 150-160 15-25
Sýkma kurabiye SICAK HAVA 3 140 25-35
Hamur iþinin
türü
Fýrýn fonksiyonu
Raf
düzeyi
Sýcaklýk
°C
Süre
Dak.
11Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
Birden fazla yerleþtirme düzeyinde piþirme
Sýkma kurabiye ÜST/ALT ISITMA 3 160
1)
20-30
Hamur kurabiye SICAK HAVA 3 160-170 15-25
Yumurta aký ile yapýlan
kurabiye, beze
SICAK HAVA 3 80-100 90-150
Makaron SICAK HAVA 3 100-120 60-90
Mayalý kurabiye SICAK HAVA
(NEMLI)
3 150-160 20-40
Milföy pasta SICAK HAVA 3 170-180
1)
20-30
Sandviç ekmeði SICAK HAVA 3 180
1)
20-35
Sandviç ekmeði ÜST/ALT ISITMA 3 200
1)
20-35
Küçük pasta (20adet/
tepsi)
SICAK HAVA 3 140
1)
20-30
Küçük pasta (20adet/tepsi) ÜST/ALT ISITMA 3 170
1)
20-30
1)Fýrýný önceden ýsýtýn
2)Toplayýcý kap ve/veya yað tenceresi kullanýn
Hamur iþinin türü
SICAK HAVA SICAK HAVA
Sýcaklýk
ºC
Süre
Saat:
Dak.
Yerleþtirme düzeyi, alttan
2 düzey 3 düzey
Fýrýn tepsisinde hamur iþi
Kremalý pasta/kremalý çörek 1/4 --- 160-180
1)
1)Fýrýný önceden ýsýtýn
0:35-0:60
Serpme taneli pasta, kuru 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Kurabiye
Ýyi piþmiþ hamurdan
kurabiye
1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Sýkma kurabiye 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Hamur kurabiye 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Yumurta aký ile yapýlan
kurabiye, beze
1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makaron 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Mayalý kurabiye 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Milföy pasta 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Sandviç ekmeði 1/4 --- 160 0:30-0:45
Küçük pasta (20adet/tepsi) 1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Hamur iþinin
türü
Fýrýn fonksiyonu
Raf
düzeyi
Sýcaklýk
°C
Süre
Dak.
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý12
Kýzartma ile ilgili ipuçlarý
Tablo - PÝZZA KONUMU
Piþirme sonucu Olasý neden Çözüm
Kekin altý az piþiyor Yerleþtirme düzeyi yanlýþ Keki daha alta yerleþtirin
Kek çöküyor slak
kalýyor, su þeritleri
oluþuyor)
Piþirme sýcaklýðý fazla yüksek Piþirme sýcaklýðýný daha
düþüðe ayarlayýn
Piþirme süresi fazla kýsa Piþirme süresini uzatýn
Piþirme süreleri daha
yüksek piþirme sýcaklýklarý
ile kýsaltýlabilir
Hamurda fazla sývý kalýyor Daha az sývý kullanýn.
Özellikle mutfak robotu
kullanýrken karýþtýrma
sürelerine dikkat edin
Kek fazla kuru Piþirme sýcaklýðý fazla düþük Daha yüksek bir piþirme
sýcaklýðý ayarlayýn
Piþirme süresi fazla uzun Piþirme süresini kýsaltýn
Kek dengesiz bir
þekilde koyulaþýyor
Piþirme sýcaklýðý fazla yüksek
ve piþirme süresi fazla kýsa
Piþirme sýcaklýðýný düþürün ve
piþirme süresini uzatýn
Hamur daðýlýmý eþit deðil Hamuru fýrýn tepsisine eþit
þekilde daðýtýn
Yað filtresi yerleþtirilmiþ Yað filtresini çýkartýn
Kek belirtilen piþme
süresi içerisinde
piþmiyor
Sýcaklýk fazla düþük Biraz daha yüksek bir piþirme
sýcaklýðý ayarlayýn
Yað filtresi yerleþtirilmiþ Yað filtresini çýkartýn
Yemek türü Raf düzeyi
Sýcaklýk
°C
Süre
Dak.
Pizza (ince) 1 200 - 230
1)
15 - 20
Pizza (bol malzemeli) 1 180 - 200 25 - 35
Çok ince pizza 1 180 - 200 40 - 55
Ispanak turta 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Cheesecake, yuvarlak 1 140 - 160 80 - 90
Tepsi üzerinde cheesecake 1 140 - 160 50 - 60
Elmalý kek, üstü örtülü 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli turta 1 160 - 180 50 - 60
Pide 1 230
1)
10 - 20
Milföylü turta 1 160 - 180
1)
45 - 55
13Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
Tablo Sufle ve gratenler
Kýzartma
Fýrýn fonksiyonu: ÜST/ALT ISITMA veya DUAL TURBO IZGARA
Kýzartma yaparken yað filtresini yerleþtirin!
Kýzartma kaplarý
Isýya dayanýklý her kapla kýzartma yapýlabilir (üretici bilgilerine dikkat edin!).
Büyük et parçalarýný doðrudan toplayýcý kap içerisinde veya altýna
toplayýcý kap yerleþtirilmiþ tel ýzgara üzerinde kýzartabilirsiniz.
Yaðsýz tüm et türleri için kapaklý bir kýzartma tenceresi kullanmanýzý
öneririz. Bu sayede et daha sulu olacaktýr.
Etrafýnýn kýtýr kýtýr olmasýný istediðiniz tüm et türlerini bir kýzartma tenceresi
içerisinde, tencerenin kapaðýný kapatmadan kýzartabilirsiniz.
Milföylü pizza 1 230
1)
15 - 25
Kýymapoðaça 1 180 - 200
1)
15 - 25
1)Fýrýný önceden ýsýtýn
Yemek Fýrýn fonksiyonu
Raf
düzeyi
Sýcaklýk
°C
Süre
Dak.
Fýrýnda makarna
SICAK HAVA
(NEMLI)
1 170-190 45-60
Lazanya ÜST/ALT ISITMA 1 180-200 40-50
Fýrýnda sebze
1)
1)Fýrýný önceden ýsýtýn
DUAL TURBO
IZGARA
1 170 20-30
Baget ekmek graten
1)
DUAL TURBO
IZGARA
1 160-170 20-30
Tatlý sufleler
SICAK HAVA
(NEMLI)
1 170-190 40-60
Balýk sufleler ÜST/ALT ISITMA 1 180-200 50-60
Dolmalar
DUAL TURBO
IZGARA
1 160-170 40-60
Patates graten
SICAK HAVA
(NEMLI)
2 180-200 40-50
Yemek türü Raf düzeyi
Sýcaklýk
°C
Süre
Dak.
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý14
3 Kýzartma tablosu ile ilgili bilgiler
Aþaðýdaki tabloda yer alan bilgiler referans deðerlerdir.
Ancak 1 kg’dan itibaren olan et ve balýklarý fýrýnda kýzartmanýzý öneririz.
Dýþarý çýkan et suyunun veya yaðýn yanmamasý için kýzartma kabýna biraz sývý
koymanýzý tavsiye ederiz.
Etleri gerekirse (piþme süresinin 1/2 - 2/3’ü dolduktan sonra) çeviriniz.
Büyük et ve kümes hayvaný parçalarýnýn üzerine piþme esnasýnda birkaç kez
etin kendi suyundan dökün. Bu sayede kýzartma daha lezzetli olacaktýr.
Kalan ýsýdan faydalanmak için kýzarma süresi dolmadan yakl. 10 dakika önce
fýrýný kapatýn.
Kýzartma tablosu
Et türü Miktarý rýnfonksiyonu
Raf
konumu
(alttan
itibaren)
Sýcaklýk
°C
Süre
Saat.:
Dak.
Sýðýr eti
Izgara et 1-1,5 kg
ÜST/ALT
ISITMA
1 200-250 2:00-2:30
Rozbif veya fileto
her bir
cm'lik
kalýnlýk için
- az piþmiþ
cm baþýna
yükseklik
DUAL
TURBO
IZGARA
1 190-200
1)
0:05-0:06
- orta piþmiþ
cm baþýna
yükseklik
DUAL
TURBO
IZGARA
1 180-190 0:06-0:08
- çok piþmiþ
cm baþýna
yükseklik
DUAL
TURBO
IZGARA
1 170-180 0:08-0:10
Domuz eti
Omuz, ense,
pirzola
1-1,5 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 160-180 1:30-2:00
Külbastý,
kaburga
1-1,5 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 170-180 1:00-1:30
Parça et 750 g-1 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 160-170 0:45-1:00
Domuz incik
(önceden
piþirilmiþ)
750 g-1 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 150-170 1:30-2:00
15Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
Dana eti
Dana rosto 1 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 160-180 1:30-2:00
Dana incik 1,5-2 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 160-180 2:00-2:30
Kuzu
Kuzu budu, kuzu
rosto
1-1,5 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 150-170 1:15-2:00
Kuzu pirzola 1-1,5 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 160-180 1:00-1:30
Av eti
Tavþan sýrtý,
tavþan budu
1 kg’a
kadar
ÜST/ALT
ISITMA
3 220-250
1)
0:25-0:40
Ceylan/geyik
pirzola
1,5-2 kg
ÜST/ALT
ISITMA
1 210-220 1:15-1:45
Ceylan/geyik
budu
1,5-2 kg
ÜST/ALT
ISITMA
1 200-210 1:30-2:15
Kümes hayvanla
Parça halinde
kümes hayvaný
her biri
200-250g
DUAL
TURBO
IZGARA
1 200-220 0:35-0:50
Yarým piliç
her biri
400-500g
DUAL
TURBO
IZGARA
1 190-210 0:35-0:50
Piliç, tavuk 1-1,5 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 190-210 0:45-1:15
Ördek 1,5-2 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 180-200 1:15-1:45
Kaz 3,5-5 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 160-180 2:30-3:30
Hindi 2,5-3,5 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 160-180 1:45-2:30
Et türü Miktarý rýnfonksiyonu
Raf
konumu
(alttan
itibaren)
Sýcaklýk
°C
Süre
Saat.:
Dak.
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý16
Tablo - YEMEKÖLÇER Et Þiþ
Hindi 4-6 kg
DUAL
TURBO
IZGARA
1 140-160 2:30-4:00
Balýk (füme)
Bütün balýk 1-1,5 kg
ÜST/ALT
ISITMA
1 210-220 0:45-1:15
1)Fýrýný önceden ýsýtýn
Et türü Etin merkezindeki scaklk
Sr eti
Rosto veya fileto içi kanl (az pimi)
içi pembe (orta pimi)
iyi pimi
45 - 50 °C
60 - 65 °C
70 - 75 °C
Domuz eti
Domuz pastrma, omuz, ense 80 - 82 °C
Domuz pirzola, srt eti 75 - 80 °C
Köfte 75 - 80 °C
Dana eti
Dana kzartma 75 - 80 °C
Dana budu 85 - 90 °C
Koyun / kuzu
Koyun budu 80 - 85 °C
Koyun srt 80 - 85 °C
Kuzu kzartma, kuzu budu 70 - 75 °C
Yabani hayvan eti
Tavan srt 70 - 75 °C
Tavan baca, tavan budu 70 - 75 °C
Bütün tavan 70 - 75 °C
Geyik srt 70 - 75 °C
Geyik budu 70 - 75 °C
Et türü Miktarý rýnfonksiyonu
Raf
konumu
(alttan
itibaren)
Sýcaklýk
°C
Süre
Saat.:
Dak.
17Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý
DÜÞÜK ISI
Fýrýn fonksiyonu: DÜÞÜK ISI.
DÜÞÜK ISI fýrýn fonksiyonuyla, yemekler yumuþak ve çok daha sulu piþer.
DÜÞÜK ISI fonksiyonunu yumuþak, sulu et parçalarý ve balýk yemekleri için
öneriyoruz.
DÜÞÜK ISI, kendi suyuyla kýsýk ateþte piþirilen et yemekleri veya yaðlý domuz
yemekleri için önermiyoruz.
Fýrýn, seçilen veya önceden ayarlanan sýcaklýða kadar ýsýnýr.
Bu sýcaklýða ulaþýldýðýnda bir sinyal sesi duyulur. Ardýndan fýrýn otomatik olarak,
daha düþük bir piþirme sýcaklýðýna geçiþ yapar.
NORMAL fonksiyonunu, kuþbaþý veya külbastý gibi daha küçük et parçalarýnda
öneririz.
EKSTRA
fonksiyonunu, bonfile gibi biraz daha büyük et parçalarýnda öneririz.
1 Dikkat: Kýzartma yaparken yað filtresini yerleþtirin!
3 DÜÞÜK ISI fýrýn fonksiyonunu kullanýrken yemeði daima kapaksýz, üstü açýk
piþirin.
1. Yemeðin her iki tarafýný tavada 1-2 dakika kadar çok kýzgýn yaðda kýzartýn.
2. Ardýndan bir fýrýn kabýna veya altýna yað tepsisi yerleþtirilmiþ ýzgaraya koyun.
3. Fýrýnýn içine yerleþtirin. ÞÜK ISI fýrýn fonksiyonunu seçin, gerekirse tuþuyla
EKSTRA seçin ve piþirmeyi baþlatýn (bkz. tablo).
DÜÞÜK ISI tablosu
Izgara tipleri
Fýrýn fonksiyonu: IZGARA veya DUAL IZGARA maksimum sýcaklýk ayarý ile
1 Dikkat: Izgara yaparken fýrýn kapýsýný daima kapalý tutun
3 Fýrýný boþken daima ýzgara fonksiyonlarý ile önceden 5 dakika ýsýtýn!
Izgara yapmak için ýzgarayý tavsiye edilen seviyeye yerleþtirin.
Yað damlama tepsisini daima alttan 1. seviyeye yerleþtirin.
Izgara süreleri referans deðerlerdir.
Tel ýzgara özellikle yassý et ve balýk parçalarý için idealdir.
Yemek
Aðýrlýk
gr
Ayar Raf düzeyi
Toplam süre
dak.
Rozbif 1000-1500 EKSTRA 1 90-110
Dana fileto 1000-1500 EKSTRA 3 90-110
Dana kýzartma 1000-1500 EKSTRA 1 100-120
Biftek 200 - 300 NORMAL 3 20-30
Uygulamalar, Tablolar ve Ýpuçlarý18
Izgara tabla
Buz çözme
Fýrýn fonksiyonu: BUZ ÇÖZDÜRME (sýcaklýk ayarý olmadan)
Paketinden çýkardýðýnýz yemekleri bir tabaðýn üzerinde tel ýzgaraya yerleþtirin.
Üzerini örtmek için tabak veya kap kullanmayýn, aksi takdirde buz çözme
süresi büyük ölçüde uzayacaktýr.
Buz çözmek için tel ýzgarayý alttan 1. düzeye yerleþtirin.
Buz çözme tablosu
Izgara yapýlacak gýda Uygulama yeri
Izgara süresi
1. Sayfa 2. Sayfa
Köfte 4 8-10 Dak. 6-8 Dak.
Domuz fileto 4 10-12 Dak. 6-10 Dak.
Sosis-salam kýzartma 4 8-10 Dak. 6-8 Dak.
Sýðýr fileto - Biftek, Dana
biftek
4 6-7 Dak. 5-6 Dak.
Sýðýr fileto, Sýðýr rosto
(yak. 1 kg)
3 10-12 Dak. 10-12 Dak.
Tost ekmekleri
1)
1)Ön ýsýtmasýz
3 4-6 Dak. 3-5 Dak.
Hazýr Tost Ekmekleri 3 6-8 Dak. ---
Yemek
Buz
çözme
süresi
dak.
Ek buz
çözme
süresi, dak.
Hatýrlatma
Tavuk, 1000 g 100-140 20-30
Tavuðu ters altý ters çevrilmiþ þekilde
büyük bir tabaða yerleþtirin
Sürenin yarýsý dolduðunda çevirin
Et, 1000g 100-140 20-30 Sürenin yarýsý dolduðunda çevirin
Et, 500g 90-120 20-30 Sürenin yarýsý dolduðunda çevirin
Alabalýk, 150g 25-35 10-15 ---
Çilek, 300g 30-40 10-20 ---
Tereyaðý, 250g 30-40 10-15 ---
Krema, 2 x 200g 80-100 10-15
Krema hafif donmuþ bölümleri olsa da
kolayca çýrpýlýr
Turta, 1400g 60 60 ---
19Et programla
Et programlarý
Kýzartma yaparken yað filtresini yerleþtirin!
Kýzartma kabý
Kýzartma yapmak için tava veya ýzgara kullanýnýz.
3 Raf düzeyi ve aðýrlýk, her et programý için ekranda gösterilir.
TARÝFLER
3 Raf düzeyi ve öngörülen süre, her otomatik yemek tarifi için ekranda gösterilir.
BUHARLI PÝÞ. TARÝF
YEMEKLERÝN ISINMA YENÝDEN ISITILMASI (4-6 kiþi)
Fýrýn kabý:
En az 130°C ýsýya dayanabilmesi þartýyla her türlü fýrýn kabý kullanýlabilir.
Hazýrlama:
Yemekleri tek tek veya karýþýk olarak, tabaðýn veya fýrýn kabýnýn üzerine
yerleþtirin. Üstünü örtmeden fýrýna koyun.
En fazla 6 tabak (çapý 26 cm).
Kap Sývý ekleme
Et programlarý (aðýrlýk giriþli)
TAVUK E Açýk ---
DOMUZ ETÝ Açýk 2-4 cm
ROZBÝF Kapalý 1-2 cm
DANA ETÝ Kapalý 1-2 cm
GEYÝK E Kapalý 1-2 cm
Et programlarý (et þiþli)
R.BÝF 1 Açýk ---
R.BÝF 2 Açýk ---
DOMUZ Açýk ---
DANA ETÝ Açýk ---
KUZU ETÝ Açýk ---
GEYÝK E Açýk ---
HÝNDÝ ETÝ Açýk ---
TARÝFLER20
TAZE SEBZELER (sebze tabaðý)
Fýrýn kabý:
En az 100°C ýsýya dayanabilmesi þartýyla her türlü fýrýn kabý kullanýlabilir.
Malzemeler:
400 gr karnabahar
200 gr hav
200 gr yer lahana
200 gr sarý ve kýrmýzý dolmalýk biber
Hazýrlama:
Karnabaharý temizleyin ve çiçeklerine bölün.
Havuçlarý ve yer lahanasýný soyun ve lokmalýk parçalar halinde doðrayýn.
Biberleri yýkayýn ve þerit halinde dilimleyin.
Hepsini birlikte üstü açýk bir kaba koyun ve su eklemedenpiþirin. Bu piþirme
yönteminde baharatlara ve tuza gerek yoktur.
BALIK <ALABALIK>
Malzemeler:
4 250 - 300 gr alabalýk
Limon suyu, karabiber, tuz
Hazýrlama:
Alabalýklarýn içini ve dýþýný iyice yýkayýn, limon suyu sürün, tuz-karabiber ekleyin
ve ikiþerli olarak delikli paslanmaz çelik kaplarýna yerleþtirin.
Kavrulmuþ ince bademlerle servis yapýn.
Mavi alabalýk türü:
Alabalýklarý delikli paslanmaz çelik kaplara koymadan önce, sýcak sirkeli suyu
üzerlerine dökün.
PATATES GRATEN
Hamur için:
1 kilo patates
Birer tatlý kaþýðý tuz, karabiber ve muskat
2 diþ sarmýsak
200 gram rende kaþar
3 yumurta
100 ml süt
250 ml taze krema
4 yemek kaþýðý tereyaðý
Patatesleri soyun, ince ince dilimleyin, kurulayýn ve baharatlayýn. Ate dayanýklý
bir fýrýn kabýnýn içini bir diþ sarmýsak ile ovun, ardýndan tereyaðla yaðlayýn.
Tuzlanan patates dilimlerinin yarýsýný kabýn içine daðýtýn ve üzerine biraz rende
kaþar serpin. Kalan patates dilimlerini de üzerine daðýtýn ve kaþarýn geri kalaný
üzerine serpin.
Ýkinci sarmýsak diþini ezin ve yumurta, süt ve taze krema ile karýþtýrýn.
Karýþýmý patateslerin üzerine dökün ve kalan tereyaðýný, küçük parçalar halinde
gratenin üzerine daðýtýn.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B9820-5-A Recipe book

Tip
Recipe book
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur: