Electrolux EK6723 Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

3
KATEGOR‹ : III 1a 2H3+
BESLEME
GER‹L‹M‹: 230 V ~ 50 Hz
ÖNEML‹!
Bu yeni cihaz›n kullan›m› kolayd›r. Ancak yinede en iyi
neticeyi alabilmek için f›r›n› ilk kez çal›flt›rmadan önce
bu kullan›m k›lavuzunu okumak ve talimatlara uymak
önemlidir.
K›lavuz faydal› tavsiyelerin yan›s›ra; cihaz›n montaj›,
kullan›m› ve bak›m› hakk›nda en do¤ru bilgileri verir.
‹htiyac›n›z oldu¤unda size en yak›n Electrolux Yetkili
Servisi’ne baflvurabilirsiniz.
GARANT‹
Sahip oldu¤unuz yeni cihaz›n›n garanti kapsam› içindedir. Bu bel-
gelerle birlikte iliflikte garanti sertifikas›n› da bulmufl olacaks›n›z.
E¤er kitap盤›n içinden ç›kmazsa, sat›c›n›za sat›n alma tarihi, ci-
haz üstündeki tabelada belirtilen sicil ve model numaralar›n› bildi-
rerek isteyebilirsiniz.
Bu garanti sertifikas›n›n saklayarak, sat›n alma fifli yada irsaliye
belgesiyle birlikte gerekti¤inde teknik servis personeline ibraz edi-
niz. Bu prosedüre riayet edilmedi¤i takdirde ürününüze garanti
harici olarak hizmet verilecek ve servis ücreti talep edilecektir.
Bu cihaz CEE (Ekonomik Avrupa Birli¤i)
afla¤›da belirtilen talimatlar›na uygundur.
73/23 - 90/683 (Alçak gerilim hakk›nda)
89/336 (Elektromanyetik uyumluluk hakk›nda)
90/396 (Gazl› cihazlar hakk›nda)
93/68 (Genel normlar hakk›nda) ve bilahare ya-
p›lan de¤ifliklere de uygundur.
S›n›f 1 ve S›n›f 2 alt s›n›f 1 tipi Cihaz
4
KEND‹ GÜVENL‹⁄‹N‹Z ‹Ç‹N
Bu cihaz yetiflkinler taraf›ndan kullan›lmak üzere imal
edilmifltir. çocuklar›n oyun oynamak amac›yla yakla-
fl›mlar›na engel olunuz.
Montaj ifllemi yürürlükteki normlara uygun olarak
yetkili servis personeli taraf›ndan yap›lmal›d›r. Bu
elektrikli beyaz eflyaya yap›lmas› gerekebilecek
muhtemel her türlü onar›m yetkili servis taraf›ndan
yap›labilir.
Cihaz›n özelliklerini de¤ifltirmek yada de¤ifltirmeye kal-
k›flmak tehlikelidir.
Dengesiz ve deforme olmufl tencereler kullanmaktan
kaç›n›n›z.
S›v› ve donmufl ya¤larla yap›lan piflirmelerde (örne¤in
k›zartmalar)
bu ya¤lar›n afl›r› ›s›nmamas›na dikkate
ediniz;
zira bu maddeler yüksek ›s›da yang›n tehlikesi-
ne yol açabilirler. Bu sebeple f›r›na yemekleri koyarken
ve ç›kar›rken bu tip soslar›n ve ya¤lar›n f›r›n›n taban›-
na fazla miktarda dökülmemesine dikkat ediniz.
Böyle bir durum olursa, ikinci bir yeme¤i f›r›na koyma-
dan önce taban bölümünü iyice temizleyiniz. Böylelikle
kötü koku ve duman oluflumunu da engellemifl olursu-
nuz.
F›r›n kapat›ld›ktan sonra da epey bir müddet s›cak ka-
l›r. Bütün kullan›m-piflirme süresince ve hatta
kapatt›ktan sonra da so¤uyana kadar çocuklar›n yak-
laflmalar›n› ve s›cak yüzeylerine temas etmelerini önle-
yiniz.
Ne zaman ›zgaray› kullan›r yada ›zgara da et piflirirse-
niz ya¤ toplama kab›n› alta sürmeyi unutmay›n›z.
F›r›ndan yemekleri ç›kar›rken mutfak eldiveni kullan-
may› unutmay›n›z.
‹lk kullan›mdan önce aksesuarlar›, ›zgara ve ya¤ kab›-
n›n iyice y›kay›n›z.
Spreyli temizlik maddeleri kullan›rken bunlar› rezis-
tans ve termostat bulbü üzerine püskürtmemeye dik-
kate ediniz.
Cihaz›n›z›n çal›flt›¤› ortamda hava sirkülasyonu olma-
s›n› sa¤lay›n›z. Hava dolafl›m›n›n azl›¤› ortamda ok-
sijen eksikli¤ine yol açar.
Dikkat! Gazla çal›flan bir piflirme cihaz› bulundu¤u
ortamda ›s› ve rutubet meydana getirir. Ortam›n hava-
land›rmas›n›n iyi olmas›na, do¤al havaland›rma delik-
leri bulunmas›na yada bir aspiratörlü tahliye borusu
kurulmas›na özen gösteriniz. Bu konuda tereddütünüz
varsa Yetkili Servise dan›fl›n›z.
Güvenlik ve hijyenik sa¤l›k bak›m›ndan bu cihaz da-
ima temiz tutulmal›d›r. Y a¤ ve yemek art›klar› biriki-
mi yang›na sebebiyet verebilirler.
Bu cihaz evlerde piflirilen yemeklere göre imal edil-
mifltir. profesyonel kullan›ma uygun de¤ildir. Amac›
d›fl›nda kullan›lmamas›na dikkat ediniz.
F›r›n›n kolay tutuflabilir maddeler yak›n›na monte
edilmemesine dikkat etmelisiniz. (örne¤in perdeler,
bazlar, örtüler ve saire).
Cihaz›n›n gaz ba¤lant› borusu yak›n›ndaki bilgi
etiketinde belirtilmifl olan gaz cinsi ile çal›flt›r›lma
konusuna da dikkat ediniz.
F›r›n›n taban›ndaki delikler asla t›kan›lmal›d›rlar. F›-
r›n›n parçalar›n› aluminyum folyo ile kaplamay›n›z.
Cihaz a¤›r oldu¤undan kald›r›rken ve tafl›rken
dikkatli olunuz.
Bak›m ve temizlik ifllemlerinden önce cihaz›n fiflini
çekerek elektrikle ba¤lant›s›n› kesiniz ve so¤umas›-
n› bekleyiniz.
Yanmas›n›n kolaylaflt›rmak için oca¤› tencereyi
koymadan önce ateflleyiniz. Ocaklar› yakt›ktan
sonra alevinin normal olup olmad›¤›n› kontrol edi-
niz. Tencereleri almadan önce alevi k›s›n›z veya
söndürünüz.
F›r›n›n ›zgaralar›n›n yerlerine do¤ru olarak konuldu-
¤undan emin olunuz. (Bak›n›z: talimatlar)
Kendinden temizlenir paneller (varsa) sadece su ve
sabunla temizlenmelidir. (Bak›n›z temizlik talimatla-
r› bölümü)
Sadece ›s›ya dayan›kl› tabaklar f›r›n›n alt›ndaki yu-
vaya konulabilirler. Parlay›c› maddeler koymamaya
dikkat ediniz.
Muhtemel bir ar›za da cihaz› kendi bafl›n›za ta-
mir etmeye kalk›flmay›n›z.
Ehliyetsiz ve yetersiz
kifliler taraf›ndan yap›lan tamiratlar hasar ve yang›-
na sebebiyet verebilirler. Öncelikle bu kitap盤›n
içeri¤ini okuyunuz, sorununuzu çözecek bilgilere
rastlayamazsan›z en yak›n›n›zdaki Yetkili Servise
haber veriniz. Bu cihazda herhangi bir müdahale
yetkili teknik servisi taraf›ndan yap›lmal›d›r. Her
zaman orjinal yedek parça kullan›lmas›n› talep edi-
niz.
Muhtemel bir ihtiyaç durumunda incelenebilmesi aç›s›ndan bu kullan›m kitap盤›n›n muhafaza edilmesi
çok önemlidir. E¤er cihaz sat›l›r veya baflka bir kimseye verilirse kitapç›kda beraberinde verilmelidir ki
yeni kullan›c› çal›flmas› ve kendisiyle ilgili uyar›lardan haberdar olabilsin.
BU UYARILAR S‹Z‹N VE BAfiKALARININ GÜVENL‹⁄‹ ‹Ç‹N YAZILMIfiTIR. DOLAYISI ‹LE C‹HAZI MONTE
ETMEDEN VE ÇALIfiTIRMADAN D‹KKATL‹CE OKUMANIZI R‹CA EDER‹Z.
5
‹Ç‹NDEK‹LER
Sayfa 7
Sayfa 7
Sayfa 7
Sayfa 9
Sayfa 12
Sayfa 14
Sayfa 15
Sayfa 17
Sayfa 19
Sayfa 20
Sayfa 21
Sayfa 23
Sayfa 24
Sayfa 27
Sayfa 27
Kullan›c› için talimatlar
Montaj›
Kullan›m›
Gaz f›r›n›
Elektrik f›r›n
F›r›n›n kullan›m› hakk›nda birkaç tavsiye
Izgarada piflirme
Piflirme çizelgesi
Bak›m
Montaj Talimatlar›
Gaz ba¤lant›s›
De¤iflik tipte gaza adaptasyonu
Elektrik ba¤lant›s›
Bu durumda ne yapmal›
Teknik servis ve yedek parça
F›r›nda piflirme yada ›zgara s›ras›nda f›r›n kapa¤›-
n›n cam› ve yak›n›ndaki k›s›mlar›nda cihaz hassas
bir ›s›nma etkisi alt›nda bulunmaktad›r. Bu yüzden
oyun amac›yla çocuklar›n yaklaflmamalar›na dik-
kat ediniz.
F›r›n›n›z›n elektrik prizine yak›n konumda olmas›
durumunda, kablonun s›cak piflirme bölgelerine
dokunmamas›na yada f›r›n kapa¤›na s›k›fl›p dolan-
mamas›na dikkate etmelisiniz.
Toplam ›s›t›c› güçleri ve di¤er teknik veriler f›r›n gövdesi iç çerçevesinin sa¤daki k›sm›na konul-
mufl olan bilgi etiketinde belirtilmifllerdir. (F›r›n›n kapa¤› aç›lmadan ulafl›lamaz.)
KULLANICI ‹Ç‹N TAL‹MATLAR
6
Kontrol paneli üzerinde ocak k›sm›nda bulanan gaz
ocaklar›n›n çal›flmas›yla ilgil kontrol dü¤meleri vard›r.
Ocaklar›n ayar dü¤meleri saat yönü aksinde döndürüle-
rek küçük alev sembolüne aksi yönde döndürülerek de
büyük alev iflaretine çevrilmifl olurlar.
Cihaz emniyet ventili ile donat›lm›flt›r. Bu cihaz alev sön-
dü¤ünde devreye girerek gaz ak›fl›n›keser. (örne¤in ten-
cere taflmas›, hava ak›m›yla alev sönmesi vesaire gibi.)
Gaz (yay›l›m›) yoktur (KAPALI KONUM).
Maksimum gaz ak›fl›
Minimum gaz ak›fl›
Cihaz›n montaj› ve ayarlar›na iliflkin tüm ifllemlerin yürür-
lükteki normlara uygun olarak yetkili Servis Personelil ta-
raf›ndan yap›lmas› önemlidir. Özel talimatlar montaja ay-
r›lm›fl olan bölümde bulunmaktad›rlar. Cihaz› kullanma-
dan önce paslanmaz çelik ve alüminyum aksam›n› koru-
yan film tabakas›n›n dikkatlice sökünüz.
‹lk kullan›m esnas›nda, f›r›n›n termik izolasyonu ve üre-
timden kaynaklanan ya¤ art›klar›ndan dolay› birkaç daki-
ka süresince kötü koku ve duman oluflumu meydana
gelebilir. Bu normal bir durumdur.
MONTAJI
Üstteki ocaklar›n yak›lmas›
Çizelge 1.
F›r›n üst kapa¤›
Kullan›lacak kaplar›n (tencere v.s.) minimum yada
maksimum olmas› gereken çaplar›
KULLANIMI
Kontrol dü¤meleri
Bir oca¤›n yak›lmas› için üzerine tencere konulmadan
önce kendisine bir alev yaklaflt›r›lmal›d›r. (elektrik atefl-
leme olan modellerde küçük bir y›ld›z iflaretiyle belirlen-
mifl olan dü¤meye bas›l›r). Yakmak istedi¤iniz oca¤a ait
dü¤meyi dibe do¤ru bast›rarak saat yönü aksinde mak-
simum konumuna çeviriniz,
5 saniye kadar bas›l› ola-
rak tutunuz, ta ki emniyet ventili alevi otomatik olarak
yan›k tutsun; ocak yand›ktan sonra alevi iste¤inize gö-
re ayarlay›n›z. fiayet birkaç teflebbüsten sora ocak
yanmazsa oca¤›n bek’i ve üstündeki flapkas›n›n yerle-
rine iyi oturmufl olup olmad›klar›n›n kontrol ediniz. Ga-
z› kesmek için dü¤meyi saat yönünde çevirerek <
>
konumuna getiriniz. Oca¤›n alevinin kazara sönmesi
durumunda en az bir dakika kadar bekleyip daha son-
ra tekrar yakmay› deneyiniz.
Piflirme esnas›nda s›v› ve kat› ya¤lar kullan›l›yorsa
çok dikkatli olmal›s›n›z zira bu maddeler afl›r› ›s›n-
d›klar›nda parlayabilirler.
OCAK
H›zl› (büyük)
ø 160
ø 80
ø 120
ø 260
ø 160
ø 220
Yard›mc› (küçük)
Yar› h›zl› (orta)
Maks. Çap
mm.
Min. Çap
mm.
Ocaklar›n bulundu¤u üst yüzeyin kapa¤›n›n gö-
revi f›r›n›n ocak k›sm›n›n kullan›lmad›¤› zaman
tozlardan korumak, kullan›ld›¤› zamanlarda da
ya¤lar›n s›çramalar›n› toplamaktan ibarettir. Bafl-
ka amaçla kullanmaktan kaç›n›n›z.
Kapa¤› açmadan önce varsa üzerindeki ›slak
yerlerini kurulay›n›z.
Kapa¤› kapamadan önce f›r›n üst yüzeyinin so-
¤umufl olmas›n›n bekleyiniz ve kapa¤› muhtemel
ya¤ lekelerinden temizleyiniz.
D‹KKAT! Cam kapal› afl›r› ›s›nmaya tabi tutulursa
parçalan›p da¤›labilir. Kapamadan önce bütün
ocaklar›n söndürülmüfl olmas›na dikkat ediniz.
fiekil 1
7
ELEKTR‹KL‹ OCAKLAR (TABLALAR)
‹htiyaca göre elektrikli ocaklar›n dü¤meleri 4 de¤iflik
konuma göre ayarlanabilirler; 4 pozisyonundan (mak-
simum ›s› yay›l›m›) 1 pozisyonuna kadar (minimum ›s›
yay›l›m›).
Elektrikli ocak tablalar›n›n uzun ömürlü olmalar› ve
daha fazla elektrik tasarrufu yap›labilmesi için flunlar
tavsiye edilir:
Sadece taban› düz tencereler kullan›lmal› ve bun-
lar›n çap› oca¤›n çap›ndan daha küçük olmamal›-
d›r.
Piflirme esnas›nda kaplardan s›v›lar›n taflarak
elektrikli ocak üzerine dökülmelerine engel olunma-
l›d›r.
Elektrikli ocaklar› üzerinde tencere olmaks›n›z ya-
da bofl tencere varken çal›flt›rmamaya dikkat edil-
melidir.
Elektrikli ocak ve merkezi ›zgara olan f›r›n model-
lerinde, oca¤›n daha verimli çal›flt›r›labilmesi için
üzerinde bulunan ›zgaray› ç›karmay› unutmay›n›z.
Böylelikle hem oca¤›n hem ›zgaran›n afl›r› ›s›nma-
dan kaynaklanabilecek hasar›n›n önüne geçebilir-
siniz.
fiunu unutmay›n›z ki genifl bir kap daima daha fazla
›s› yüzeyi oluflturur ve dar olan bir baflka kaba nispe-
ten daha çabuk piflirme sa¤lar.
Daima piflirece¤iniz yeme¤e orant›l› büyüklükte kap
kullan›n›z. Özellikle s›v› oran› bol yiyecekler piflirilir-
ken yemek taflmalar›n› önlemek için çok küçük tutul-
mamas› gerekir; çabuk piflirilecek yemeklerde ise afl›-
r› büyük kap taban k›sm›nda bofl kalacak bölümlerde
ya¤ ve soslar›n yap›flmalar›na sebep olur.
Tatl›lar›n piflirilmesinde ise kapa¤› aç›lmaz çelik kap-
lar ve kal›plar kullanman›z önerilir. Kapa¤› aç›lan bir
kal›ptan fleker ve meyve sular› - özleri taflarak f›r›n
üzerinde yap›fl›p temizlenmeleri güç durumlar yarata-
bilirler. F›r›n›n içine saplar› plastikten kaplar koymay›-
n›z, ço¤u kez ›s›ya dayan›ks›z olurlar. Ocaklardan en
iyi gaz tasarrufu ile en fazla rand›man› alabilmeniz için
7.ci sayfadaki 1 nolu çizelgeyi dikkatlice inceleyiniz.
Ayr›ca içinde s›v› kaynat›lmas› gereken kaplar›n a¤-
z›n›n kapal› tutulmas› ve kaynama bafllar bafllamaz
alevin k›s›lmas› da faydal›d›r.
P‹fi‹RME KAPLARI:
fiekil.2
GAZLI FIRIN
8
Oca¤›n›n yak›lmas› f›r›n kapa¤› aç›kken yap›lma-
l›d›r.
‹lk çal›flt›rmada f›r›n› bofl olarak 45 dakika sürey-
le maksimum konumda ›s›tman›z› tavsiye ederiz.
F›r›nda piflirmeler ve grill'de ›zgaralar esnas›nda
afl›r› ›s›nmalar› önlemek amac›yla piflirme kab›
kapa¤›n› aç›k tutmal›s›n›z.
F›r›n ayn› zamanda sadece yukar›dan çok yo¤un bir
›s› veren elektrikli grill (›zgara) ile donat›lm›flt›r.
Grill'i yakmak için f›r›n dü¤mesini iflareti üzerine
getiriniz. Kontrol paneli üzerindeki gösterge ›fl›¤› gril-
l'in devreye girdi¤ini göstermek için yanacakt›r.
Grill'in kullan›m› esnas›nda f›r›nla beraberce verilmifl
olan muhafaza perdesinin kullan›lmas› (tak›lmas›)
gereklidir. (flekil 8 ve 9).
Elle yak›lmas› için:
F›r›n›n kapa¤›n› aç›n›z, flekil 3'te gösterildi¤i gibi or-
tadaki deli¤e bir alev yaklaflt›r›n›z; f›r›n dü¤mesini
bast›rarak saat yönü aksinde maksimum ›s› konu-
muna getiriniz (flekil 5 ve 6); dü¤meyi, emniyet ven-
tili ocak alevini otomatikman yan›k tutana kadar yak-
lafl›k 5 saniye bas›l› tutunuz. E¤er elle teflebbüste
ocak yanmazsa dü¤meyi daha fazla bas›l› tutarak
tekrar deneyiniz. Ocak yand›¤›nda alev boyunu is-
tedi¤iniz oranda ayarlayabilirsiniz.
Otomatik atefllemede:
F›r›n›n kapa¤›n› aç›n›z ve ba¤lant›l› dü¤meyi bast›-
rarak saat yönü aksinde maksimum ›s› konumuna
çeviriniz. (flekil 6); ayn› anda küçük bir k›v›lc›m ifla-
retiyle belirtilmifl olan çakmak dü¤mesine bas›n›z.
Ocak yand›ktan sonra f›r›n dü¤mesini bas›l› olarak
yaklafl›k 5 saniye kadar tutunuz.
fiekil.3
fiekil.4
fiekil.5
9
Termostatl› f›r›nlarda (flekil 6) ›s›y› otomatik olarak ayarla-
mak için birkaç dakika sonra dü¤meyi arzu edilen s›cakl›-
¤a getiriniz. F›r›n piflirilen etlerin soslar› ve ya¤lar›n›n için-
de toplanmas› için emaye bir ya¤ toplama kab› (tepsisi) ve
›zgara ve çevirmeler yap›labilmesi içinde telli ›zgara ile do-
nat›lm›flt›r.
Stoplu f›r›n ›zgaras› (flekil 6) bulunan modellerde ve ›zga-
ra veya çevirme yap›ld›¤› zamanlarda f›r›n›n afl›r› ya¤lan-
mas›n› önlemek amac›yla ya¤ toplama kab›n› (tepsisini)
sürmeyi unutmay›n›z. (fiekil 6-A) sürülece¤i k›lavuzlar
(raylar) hemen ›zgaran›n alt›nda bulunmaktad›r (flekil 6-B).
Ya¤ toplama tepsisi ve ›zgaran›n birlikte kullan›lmas›
durumunda her ikisini flekil 6'da gösterildi¤i gibi konumlan-
d›r›n›z.
fiekil 6
IZGARADA ÇEV‹RME
10
Çevirme Sistemi ‹le Donat›lm›fl Modeller:
1) Çevirme fliflinin tak›ld›¤› kancay› monte ediniz (fle-
kil 7)
2) Piflirece¤iniz et ve sebzeleri flifle sa¤lamca geçiri-
niz;
3) fiiflin ön k›sm›n›n kancadaki deli¤ine oturtunuz ve
ucunun çevirme motorundaki yuvas›na iyice oturdu-
¤unu kontrol ediniz. (fiekil 7)
4) Tutma sap›n› sökünüz.
5) F›r›n dü¤mesini GRILL konumuna çeviriniz ve
çevirme motorunu kendi dü¤mesine basarak
çal›flt›r›n›z.
Baz› modeller ›zgara flifl çevirme ile donat›lm›fllard›r.
Çevirme fliflinin do¤ru bir kullan›m› için afla¤›dakileri uy-
gulay›n›z:
fiiflte çevirme yap›l›rken f›r›n kapa¤› yar›-aç›k olarak
b›rak›lmal› ve flekil 8 ve 9'da gösterildi¤i gibi
muhafaza plakas› tak›lmal›d›r.
fiekil 7
fiekil 9
fiekil 8
11
4 FONKS‹YONLU ELEKTR‹KL‹ FIRIN
Selektör - seçme (fiekil 10) termostat kontrol
dü¤meleri (fiekil 11).
Bu dü¤meler arzu edilen tipte bir piflirme gerçekleflme-
si için uygun ›s›n› istenilen derecede ayarlanmas›n›n
ve bunu oluflturan ›s›tma elemanlar›n›n devreye girme-
lerini sa¤larlar.
Selektör (seçici) dü¤mesinin bütün konumlar›nda f›r›n
lambas› yan›k olarak kal›r.
Geleneksel piflirmeler:
Seçme dü¤mesinin üzerindeki ok sembolüne ge-
linceye kadar döndürünüz. Termostat dü¤mesinin ise
üzerindeki oku arzu etti¤iniz dereceye getirerek ayarla-
y›n›z.
GRILL'de piflirme :
Seçme dü¤mesinin iflareti üzerine getiriniz; termos-
tat dü¤mesinin ise arzu etti¤iniz s›cakl›¤a çeviriniz.
GRILL'de piflirme yap›l›rken f›r›nla birlikte verilmifl olan
koruyucu plakay› monte etmeyi unutmay›n›z (flekil 8-9)
Konvansiyonel piflirme:
Seçme dü¤mesinin sembolü üzerine getiriniz; ter-
mostat dü¤mesini ise arzu etti¤iniz s›cakl›¤a çeviriniz.
Donmufl g›dalar› çözme: (defrost)
Seçme dü¤mesini sembolü üzerine termostat dü¤-
mesini de (
) iflareti üzerine getiriniz. Bu durumda fan
motoru devreye girmifltir; bunun üfledi¤i so¤uk hava
ise f›r›n›n içerisine konmufl dondurulmufl yemeklerin
daha çabuk çözülmelerini sa¤lar.
Bütün piflirme ifllemleri f›r›n›n kapa¤› kapal› olarak
yap›l›r. Sadece GRILL ile yap›lan piflirme ifllemleri
s›ras›nda f›r›n kapa¤› yar› - aç›k kalmal› ve dü¤-
meleri koruyucu plaka yerine tak›lmal›d›r.
F›r›n›n ›s› izolasyonu ve üretimden kaynaklanan ya¤
art›klar› f›r›n›n ilk çal›flmas›nda birkaç dakika süresin-
ce istenmeyen koku ve dumana sebebiyet verebilirler.
‹lk çal›flt›r›lmas›nda f›r›n 45 dakika kadar bofl olarak
›s›t›lmas›n› tavsiye ederiz. Daha sonra f›r›n so¤umaya
b›rak›p s›cak su ve nazik deterjanla temizleyiniz.
Sembollerin anlamlar›
F›r›n lambas›
Alt ve üst ›s›tma elemanlar›
Konvansiyonel piflirme
GRILL ›s›t›c›s›
fiekil.10
fiekil.11
12
F›r›n Lamba Dü¤mesi:
F›r›n ›fl›¤›n›n yak›lmas›n› sa¤lar.
F›r›n›n Çal›flt›¤›n› Gösteren Lamba:
E¤er yan›yorsa ›s›tma elemanlar›ndan biri veya birkaç›-
n›n devrede oldu¤unu gösterir.
F›r›n Termostat› Lambas›:
Önceden belirlenmifl s›cakl›¤a ulafl›ld›¤›nda söner ve
her defas›nda f›r›n› o s›cakl›kta tutabilmek içni kendili-
¤inden devreye giren termostatla birlikte tekrar yanar.
Gr›ll Lambas›:
Gazl› f›r›n› olan modellerde elektrikli grill'in devreye gir-
di¤ini gösterir.
F›r›n piflirilen ve ›zgara edilen etlerin sos ve ya¤lar›n›n
toplanmas› için bir adet emaye ya¤ toplama tepsisi ve
birde tel ›zgara ile donat›lm›flt›r. Stoplu ›zgara (flekil 12)
ile donat›lm›fl f›r›n modellerinde ve ›zgarada yap›lan pi-
flirmeler s›ras›nda f›r›n›n afl›r› ya¤lanma ve kirlenmesi-
nin engellemek için ya¤ toplama tepsisini sürmenizi
tavsiye ederiz. (fiekil 12-A). Bu tepsinin sürülece¤i ray-
lar ›zgaran›n hemen alt›ndad›r (fiekil 12-B). F›r›n› ya¤
toplama tepsisi ›zgaran›n üstüne gelecek flekilde kul-
lan›rsan›z fiekil 12'deki gibi yap›n›z.
Mekanik F›r›n Saati
F›r›n saati en fazla 90 dakikal›k bir süre için ayarlana-
bilir. A yar dü¤mesi (flekil 13) saat yönünde 90 dakika
konumuna getirilmeli sonrada saat yönü aksinde dön-
dürülerek istenilen zamana göre ayarlanmal›d›r.
Belirlenen süre geçti¤inde bir ses sinyali duyulur ve bu
sinyal kendili¤inden kesilir. F›r›n saati sesli sinyal ver-
di¤inde f›r›n›n çal›flmas›n› durdurmaz.
Gerek f›r›n gerek Grill'e yap›lan piflirme ifllemleri
s›ras›nda afl›r› ›s›nman›n önüne geçmek için f›r›n
üst kapa¤› her zaman aç›k tutulmal›d›r.
fiekil. 12
fiekil. 13
13
GAZ ALEVLER‹N‹N KULLANIMIYLA ‹LG‹L‹ TAVS‹YELER
FIRIN KULLANIMIYLA ‹LG‹L‹ B‹RKAÇ TAVS‹YE
GELENEKSEL FIRINI KULLANIMI HAKKINDA
TAVS‹YELER (GAZLI VEYA ELEKTR‹KL‹)
Piflirme, iflin bafl›nda büyük alevle yap›laca¤›ndan ayar
dü¤mesi önce büyük alev üzerine getirilmeli daha
sonra ise ihtiyaca göre ayarlanmal›d›r. Alevin d›fl yüze-
yi iç çekirde¤ine göre çok daha fazla s›cakt›r; dolay›-
s›yla alevlerin uçlar› tencerenin dip k›sm›na temas et-
melidirler. Tencerenin d›fl›na taflan alevler lüzumsuzdur
bir enerji (gaz) israf›na yol açarlar.
Elektrikli ocaklar›n (tablalar›n) aksine gaz ocaklar› üze-
rine konulan tencerelerin tabanlar›n›n düz olmas› ge-
rekmez. Tencerenin taban›na temas eden alevler ›s›y›
tümüne yayarlar.
Gaz ocaklar› için özel tencerelere gerek yoktur ama yi-
ne de bilinmelidir ki ince cidarl› (duvarl›) tencereler
›s›y› kal›n cidarl› tencerelere göre daha çabuk iletirler.
Is› tencerenin taban yüzeyinin her noktas›na eflit olarak
da¤›t›lmad›¤›ndan yemeklerinde sadece baz› bölümle-
rinin ›s›t›lma di¤er taraflar›n›n ayn› flekilde ›s›t›lamama
Geleneksel piflirme
S›cakl›k yukar›dan ve afla¤›dan yay›l›r, dolay›s› ile orta
raf› kullanmak tercih edilebilir. fiayet piflirilen yeme¤in
alt› veya üstü daha fazla piflirilmek isteniyorsa bir üst raf
veya bir alt tepsi konumu kullan›labilir.
Konvansiyonel piflirme:
S›cakl›k daha önceden ›s›t›lm›fl havan›n f›r›n›n iç arka
duvar›na yerlefltirilmifl fan ile f›r›n içi haznesinde her
yöne da¤›t›lmas› fleklinde yemeklere etki eder.
S›cakl›k f›r›n›n içindeki her noktaya eflit flekilde ve ayn›
zamanda da¤›t›ld›¤› için, bu piflirme yöntemi ayn› anda
birkaç yeme¤in birden birkaç rafa konularak piflirilmesi-
ni sa¤lar.
Bu flekilde havadaki rutubetin al›nmas›yla daha kuru bir
ortamda piflen yemeklerin koku ve tatlar› birbirine
kar›flmam›fl olur. Birkaç rafta birden piflirebilme imkan›
ayn› zaman zarf›nda birbirinden farkl› birkaç yemek bir-
den haz›rlanmas›n›n sa¤lar. A yr›ca üç ayr› tepside bir-
birinden de¤iflik kekler ve pizzalar haz›rlayarak ister
hemen yiyebilir, isterseniz de dondurarak saklaya-
bilirsiniz.
Her halükarda f›r›n tek raf›yla da kullan›labilir, böyle kul-
lan›ld›¤›nda en alt raf› kullanmak yeme¤in daha iyi
piflmesi aç›s›ndan uygundur. Bu f›r›n, ayr›ca donmufl
g›dalar›n çözülmesi aç›s›ndan da çok faydal›d›r.
Konservelerin sterilizasyonunda, meyveli fluruplar›n
haz›rlanmas›nda ve meyve ile mantar kurutulmas›nda
da f›r›ndan yararlan›labilir.
Çok Fonksiyonlu F›r›n ‹le Piflirme:
Bu tipteki f›r›nla geleneksel, konvansiyonel, ani ›s›tma
ve grill'i piflirme ifllemleri tatbik edilebilir; bu fonksiyon-
lar›n kullan›m› piflirilmifl yeme¤in optimizasyonu (daha
iyi hale getirilmesi) içinde önemli birer etkendir.
Tatl›lar›n piflirilmesi:
Aksi tavsiye edilmedikçe kullan›mdan en az 10 dakika
öncesinden f›r›n› ›s›t›n›z. Kabarmas›n› istedi¤iniz ye-
mekleri (tatl›lar›) piflirirken f›r›n kapa¤›n› açmayan›z
(sufle ve mayal› tatl›lar)... içeri s›zan so¤uk hava kabar-
malar›n› önleyebilir. Tatl›lar›n piflip piflmedi¤ini kontrol
etmek için hamurlar›n içine bir çubuk sokabilirsiniz;
e¤er çekti¤inizde çubuk kuru olarak ç›karsa tatl› dozun-
da piflmifl demektir. Bu ifllemi yapabilmek için piflme
süresinin en az dörtte üçlük k›sm›n›n geçmifl olmas›
gereklidir.
Ana hatlar›yla flunlar› haf›zan›za kaydediniz: bir yemek
yüzeyinde piflmifl ama iç k›sm› yeteri kadar piflmemifl-
se daha düflük bir ›s›da daha uzun süreli bir piflirmeye
ihtiyac› var demektir. Tam tersine bir yemek kurumuflsa
daha yüksek ›s›da daha k›sa sürede piflirilmesi gereki-
yordur.
Etlerin piflirilmesi:
F›r›nda piflirilecek etin miktar› en az 1 kg. olmal›d›r, ak-
si halde çok fazla kuru olarak ç›kar. ‹yice k›zarm›fl (nar
gibi) etler istiyorsan›z az ya¤ kullan›n›z. E¤er et az ya¤-
l› ise zeytin ya¤› veya tereya¤› kullan›lmas› gereksizdir.
E¤er etin bir yüzeyi ya¤la kapl›ysa, f›r›na bu k›sm› üste
gelecek flekilde koyunuz. Eriyen ya¤ alt›n› da yeteri ka-
dar ya¤land›racakt›r. K›rm›z› etler piflirilmeden önce
dolaptan en az bir saat evvelinden ç›kar›lmal›d›rlar ak-
si takdirde ani ›s› de¤iflimi sertleflmelerine neden olabi-
lir. Bir ›zgara, özellikle de k›rm›z› et ise, piflirilme ifllemi-
nin bafl›nda tuzlanmamal›d›r, zira tuz etten suyu ve
kan›n›n çekilmesine yol açar, böylece üzerinin tatl› bir
k›zarm›fl kabukla örtülmesine engel olur.
durumu oluflabilir. Dolay›s›yla ile taban› ince olan ten-
cerelerde yemeklerin devaml› kar›flt›r›larak piflirilmesi
laz›md›r. Kal›n tabanl› tencerelerde ›s› da¤›l›m› daha iyi
ve eflit bir biçimde gerçekleflmektedir.
Çok küçük tencereler kullan›lmas›n›n tavsiye etmeyiz.
Genifl ve alçak kenarl› tencereler daha iyi ve çabuk
›s›nma aç›s›ndan dar ve yüksek tencerelerden daha
uygundurlar.
Büyük gaz oca¤› üzerine küçük tencere koyarak piflir-
me süresini k›saltamazs›n›z. Bu flekilde ancak gaz is-
raf› oluflur.
Do¤ru kullan›m küçük tencerelerin küçük ocak üzerine,
büyük tencerelerinde büyük ocak üzerine oturtul-
mas›d›r. Kapa¤› kapal› tencere ile piflirmekte ›s›-enerji
sarfiyat›n› azaltan bir etkendir.
14
K›zart›lan etin sadece üzerinin piflirme süresinin yar›s›
geçildikten sonra tuzlanmas› tavsiye olunur. K›zart›la-
cak eti f›r›n alçak kenarl› ve genifl kap içinde yerlefltiri-
niz; Yüksek kaplar ›s›ya kalkan görevi görür. Etler f›r›na
›s›ya dayan›kl› bir kap içinde veya do¤rudan ›zgara
üzerine konularak yerlefltirilir. Izgaran›n alt›na da ya¤
toplama tepsisi sürülür. Soslar tepsiye flayet piflirme
süresi k›sa ise en bafl›ndan konulurlar, aksi takdirde
son yar›m saatte konulmalar› daha iyidir.
K›rm›z› etleri önce belirgin bir s›cakl›kta piflirmeye bafl-
lay›n›z, daha sonra iç k›s›mlar›n›n da piflmesi için s›-
cakl›¤› k›sabilirsiniz. Beyaz etlerin piflme ›s›s› ise ba-
fl›ndan sonuna kadar k›s›k hararette olmal›d›r. Piflip
piflmedi¤inin anlafl›lmas› için eti bir çatalla bast›rabilir-
siniz... hemen çökmüyorsa do¤ru noktada piflmifl de-
mektir. Piflirme ifllemi bittikten sonra eki kesmeden ön-
ce, suyunun d›flar› ç›kmamas› için 15 dakika kadar
beklemek yararl›d›r. Servis yap›lacak tabaklarda f›r›n›n
en düflük s›cakl›¤›nda k›sa süre tutularak ›s›t›labilirler.
Grill'de Piflirme
Grill ›zgaras›nda genellikle parçalar halinde kesilmifl et-
ler, de¤iflik büyüklükteki parçalar, çok kal›n olmayan
biftekler, ortadan yar›lm›fl av kufllar›, bal›klar, baz› seb-
zeler (örne¤in kabak, patl›can, domates vesaire) ile et
ve deniz ürünleri fliflleri piflirilebilir. Grill'de ›zgara edile-
cek et veya bal›k hafifçe ya¤lanmal› ve do¤rudan ›zga-
ra üzerine konulmal›d›r; eti piflirmenin sonuna do¤ru
tuzlay›n›z, bal›¤› ise karn›n›n içinden ve piflirme iflle-
minden önce tuzlamal›s›n›z.
Piflirilecek etin veya bal›¤›n kal›nl›¤›na göre grill ›zgara-
s›na olan uzakl›k-yak›nl›¤› ayarlanmal›d›r; bu flekilde
yüzeyinin yanmas› içinse çi¤ kalmas› engellenmifl olur.
Ya¤ toplama tepsisinin içine 1-2 su barda¤› kadar su
koyarsan›z damlayan ya¤ ve soslar›n kötü koku ve du-
man oluflturmas›n›n önüne geçebilirsiniz.
Grill'I ayn› zamanda tostlar, ekmeklerin k›zart›lmas›,
baz› meyvelerin örne¤in muzlar›n, ortadan bölünmüfl
greyfurt veya ananas dilimlerinin, elmalar›n piflirilmesi
ifllerinde de kullanabilirsiniz. Ancak meyveler ›s› kay-
na¤›ndan uzak tutulmal›d›rlar.
Bal›klar›n piflirilmesi
Bal›klara gelince, küçük bal›k s›n›f›na girenler piflirme-
nin bafl›ndan sonuna güçlü s›cakl›kta piflirilebilirler. Or-
ta büyüklükte olanlar, önce güçlü s›cakl›kta piflirilebilir-
ler. Orta büyüklükte olanlar, önce güçlü ›s›da sonrada
yavafl yavafl k›s›lan s›cakl›kta piflirilmelidirler. Büyük
bal›klar› ise bafltan sona kadar k›s›k hararette pifliriniz.
Bal›¤›n ›zgarada piflip piflmedi¤ini anlamak için karn›-
n›n yar›¤›n› aralayarak bak›n›z, beyazl›k her noktaya
eflit da¤›lm›fl (›zgarada) ve mat bir görünüm olmal›d›r;
elbette somon ve alabal›k için bu durum geçerli de¤il-
dir.
Piflirme Süreleri:
Piflirme süreleri yemeklerin cinsine-yap›s›na göre de¤i-
fliklik arz edebilir, homojen yap›lar› ve hacimleri de (iri-
likleri de) bu süreyi de¤ifltirebilir. Bu yüzden ayn› ye-
mekleri ilk piflirmelerde iyice kontrol edip inceleyerek
bir sonraki piflirmeler için daha iyi neticeler elde edilir,
zira ayn› flartlarda yap›lan piflirmeler hep ayn› neticeyi
verirler.
Sadece bir yönlendirme olarak P‹fi‹RME SÜRELER‹
Ç‹ZELGES‹’ni veriyoruz. (grill ve f›r›n için) Bu çizel-
gedeki süreler de tecrübeniz ile ufak de¤iflimlere gerek
duyabilirler.
Dikkat: F›r›n›n çal›flmas› esnas›nda taban›na asla tep-
si, çömlek, tatl› kal›b›, alüminyum folyo, ›s›ya dayan›kl›
kap vesaire gibi gereçler koymay›n›z; Bir ›s› durgunlu-
¤u oluflabilir ve piflirme sonucuna olumsuz etki yapa-
bilece¤i gibi f›r›n emayesine de zarar verebilir.
Yine de uygulamak istedi¤iniz yemek tarifine
iliflkin uyar›lar› dikkatle inceleyiniz.
15
4 FONKS‹YONLU ELEKTR‹KL‹ FIRININ KULLANIMIYLA ‹LG‹L‹ TAVS‹YELER
Tatl›lar›n piflirilmesi:
Tatl›lar uygun bir s›cakl›kta piflmelidir (normalde 150 ile
200 (C aras›nda) ve yaklafl›k 10 dakika kadar f›r›n›n ön
›s›t›lmas›na gerek duyarlar, piflirme süresinin dörtte üç-
lük bölümü geçmeden f›r›n kapa¤› aç›lmamal›d›r. Ç›r-
p›lm›fl hamurlar (bulamaçlar) kafl›ktan zor ayr›l›r k›-
vamda olmal›d›rlar zira afl›r› ak›c› olmalar›n›n lüzum-
suz yere piflme sürelerini uzat›r. A yn› zamanda iki rafta
piflirilecek tatl› ve turtalar aras›nda flekil 14'de gösteril-
di¤i gibi bir kat bofl b›rak›lmal›d›r.
Et ve Bal›¤›n piflirilmesi :
F›r›nda piflirilecek et fazla kurumamas› için en az 1 kg
a¤›rl›¤›nda olmal›d›r. Çok yumuflak olan ve içi hafifçe
az piflmifl (kanl›) b›rak›lmas› gereken k›rm›z› etler, d›fl-
lar›n›n iyi piflmesi ve içlerinin de kurumay›p suyunu
çekmemesi için k›sa süreli ve yüksek ›s›l› (200 - 250
(C) bir piflirime gereksinim duyarlar.
Beyaz etler bal›k ve av kufllar› ise düflük ›s›da pifliril-
melidirler (150 -175 (C). ‹lave edilecek soslar tepsiye
piflirme süresi k›sa ise bafltan, aksi takdirde son yar›m
saat içinde konulmal›d›rlar.
Piflme derecesi etlere bir kafl›kla bast›rarak kontrol edi-
lebilir, çabuk çöküp kendinin b›rakm›yorsa k›vam›nda
piflmifl demektir. ‹çi pembe kalmas› istenen biftek ve
bonfilelerde piflirme süresi k›sa tutulmal›d›r. Etler f›r›n-
da piflirmeye uygun bir tabak içerisinde yada do¤rudan
›zgara üzerine konulmal›d›rlar. Izgaran›n alt k›sm›na
da ya¤ ve soslar›n toplanaca¤› tepsi sürülmelidir.
Servis yap›lacak tabaklar en düflük ›s›da f›r›na birkaç
dakika konularak ›s›t›labilirler.
Grill'de piflirme:
S›cakl›k yukardan yay›l›r.
Uygun oldu¤u yemekler:
‹nce kesilmifl etler, tostlar
Grill'de piflirme hakk›nda tavsiyeler:
Afla¤› yukar› bütün etler Grill'de piflirilebilirler ancak
baz› köfte ve ya¤s›z av hayvan› etleri hariçtir.
Grill'de piflirilecek etler ve bal›klar hafifçe ya¤lanmal› ve
›zgara üstüne konulmal›d›r; ›zgara da bu etlerin kal›nl›k
ve incelik durumuna göre grill'e yak›n veya uzak konul-
mal›d›rlar, böyle üstlerinin yanmas›, içlerinin çig kalmas›
önlenebilir.
Damlayan ya¤ ve soslar›n kötü koku ve duman olufltur-
mas›na mani olmak için ya¤ toplanmas› tepsisine bir-iki
bardak su boflaltabilirsiniz.
fiekil.14
P‹fi‹RME SÜRELER‹ Ç‹ZELGES‹
16
Ç›rp›lm›fl muhteviyat› kal›pl› tatl›lar
Turtalar - tartlar
Pideler
Margherita turtas›
Gevrek tatl›lar
Süsleme hamuru
Peynirli tartalet
Reçelli turta
Tabi mayal› kal›pl› tatl›lar
Küçük tatl›lar
Gevrekler
Ekler pastalar
Köpükler
Lazanyalar (makarna f›r›nda)
Etler (piflirme süresi her 1 cm. kal›nl›k içindir)
Uzun piflirmeli ›zgaralar - rostolar
K›sa piflirmeli ›zgaralar - rostolar
Köfteler
Kümes hayvanlar›
Ördek 1,5 - 2 kg.
Kaz 3 kg
Çevirme piliç - k›zartma piliç
Hindi 5 kg.
Av hayvanlar›
Tavflan
Keçi budu
Geyik budu
Sebze
Piflirilmifl sebzeli börek
Bal›k
Kefal türleri
Pizza
Grill
Pirzola
Sosisler - sucuklar
Izgara piliç
Dana flifl 0,6 kg
Piliç flifl
175
175
175
200
200
200
200
170
200
140
225
175
200
200
200
200
200
175
200
200
175
200
200
240
2
2
2
2
1
1
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
1
3
3
2
2
3
3
3
2
2
2
3
3
3
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
3
3
2
60-70
60-70
35-40
15-20
35-40
35-40
35-40
10-15
30-40
120
40-50
12-15
10-12
30-40
120-180
150-210
60-90
240
yaklafl›k
60-90
90-150
90-180
40-45
40-50
20-25
15-20
20-25
60-70
70-80
60-90
Yemek türü Is› (°C)
Geleneksel
elektrikli f›r›n
Gazl› f›r›n
Piflirme süresi
(dakika)
Uygun raf konumu*
* Sürülecek raf konumu afla¤›da bafllayarak hesaplanacakt›r. (f›r›n›n taban›- ya¤ toplama tepsisinin konuldu¤u yer hariç)
GRILL'DE P‹fi‹RME Ç‹ZELGES‹
GELENEKSEL IZGARALAR
Piflirme tipi Miktar kg. Izgaran›n sürülece¤i raf (afla¤›dan) Is› (°C)
Süre (dakika)
Piliç
Pirzola
Bal›k
Sos - sucuk
Tost
30 her biri taraf›
8 her biri taraf›
8 her biri taraf›
10 her biri taraf›
5 her biri taraf›
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
Maksimum
3
4
4
4
4
1-1,5
0,5
0,5
0,5
0,5
17
P‹fi‹RME SÜRELER‹ Ç‹ZELGES‹
ÇOK FONKS‹YONLU VE
KONVANS‹YONEL ELEKTR‹KL‹ FIRIN
Piflirme tipi Miktar Konv.
Geleneksel
Konv. Gelen. Süre
(dakika)
Is›°C
Sürülecek raf
(afla¤›dan)
Tatl›lar
Kal›ba dökülen, ç›rp›lm›fl muhteval›
Ç›rp›lm›fl muhteval› - tepside
Gevrek - turta
Gevrek - içi yumuflak
Gevrek - içi sert, kuru
Tabi mayal› - kal›pl›
Küçük pasta - tatl›lar
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3
1-3
180
180
220
180
200
220
200
220
200
200
60
70
50
70
70
Etler
Dana
S›¤›r
‹ngiliz usulü biftek
Domuz
Piliç - tavuk
1
1
1
1
1÷1,5
1
1
2
2
2
2
2
1
1
2
2
2
2
2
2
2
175
175
1
1
1-3
1-3
1-3
2
2
2
180
180
180
2
2
0,75
0,5
1-3
1-3
1-3
1-3
2
2
2
2
185
185
180
200
1
0,5
0,75
1
2
2
2
2
200
180
180
180
30
45
20
200
200
200
220
60
50
50
30
45
50
70
110
200
200
120
110
Çok piflmifller
S›¤›r çok piflmifl
Dana çok piflmifl
Bal›klar
Mezgit fileto, dil bal›¤›
Uskumru, kalkan, somon
‹stiridyeler
Börek türleri
Hamurlu börekler
Sebzeli börekler
Tatl› ve tuzlu sufleler
Pizza ve pideler
Donmufllar çözülmesi
Haz›r yemekler
Et
Et
Et
1. Piflirme süreleri yaklafl›k 15 dakikal›k ön ›s›tmadan sonrad›r.
2. Birkaç rafta ayn› anda piflirme ifllemi varsa, raf s›ralamas› tercihendir.
3. Piflirme süreleri tek rafta yemek içindir. Birkaç katta birden pifliriliyorsa 5-10 dak. Ekleyin.
4. S›¤›r-dana-domuz ve hindi kemikli yada birfleyler sar›lm›fl ise sürelere 20 dak. Ekleyiniz.
60
50
30
70
45
50
30
200
200
200
200
200
200
175
175
175
175
175
175
175
160
2
2
3
2
2
1
3
1
1
0,5
1,5
1
1
0,5
BAKIM
18
Oca¤›n Temizlenmesi
Salça, sos, meyve suyu vesaire damlalar› nemli bir bez
ile mümkün oldu¤unca çabuk temizlenmelidirler zira
uzun süreli kald›klar›nda emayenin parlakl›¤›n› matlafl-
t›rabilirler. Emaye üzerindeki küçük çizikleri yok etmek
için fazla tahrifl edece olmayan normal toz deterjanlar›
kullanabilirsiniz. Oluflmufl kabuklar› kaz›mak için b›çak
ve spatula benzeri sert cisimler kullanmay›n›z. Günlük
temizlik için su ve piyasada bulunan normal deterjanlar-
dan herhangi birini kullanabilirsiniz. Emayeli ocak ›zga-
ralar›n› da su ve deterjanla temizleyebilirsiniz. Bulafl›k
makinas›nda da y›kanabilirler. Ocak flapkalar› ve altla-
r›ndaki alev da¤›t›c›lar› s›cak su ve deterjanla y›kayabi-
lirsiniz, ancak yerlerine koymadan iyice kurutunuz. Ay-
r›ca yerlerine tam oturup oturmad›klar›n› kontrol ediniz.
ocak gövdesi hafif abrasiv (çizici-tahrifl edici) toz deter-
jan ve bulafl›k beziyle silinebilir.
F›r›n kapa¤› ve cam›n› (baz› modellerde) çizici bez ve
tozlarla silmeyiniz, sadece s›cak su kullan›n›z. Otoma-
tik atefllemeli ocaklarda, ateflleme noktalar›n› da peri-
odik olarak hassasiyetle temizleyiniz ki ateflleme zor-
lu¤u oluflmas›n. Ayr›ca alev da¤›t›c›lar›n boflluklar›n›n
yemek art›¤› vs. ile t›kanmam›fl olduklar›n›n s›kça kont-
rol ediniz.
F›r›n ‹ç Lambas›n›n de¤ifltirilmesi (flekil 15)
Cihaz›n elektrik ba¤lant›s›n›n kesiniz; ampulu gevfle-
tip, "yüksek ›s›ya dayan›kl›" (300°C) bir baflkas› ile
de¤ifltiriniz. Ampulün özellikleri:
Gerilim : 230 V (50 Hz)
Güç : 15 W
Ba¤lant›: E 14
F›r›n›n Temizlenmesi:
F›r›n› kulland›ktan sonra henüz daha ›l›kken dikkatlice
temizleyiniz. Nitekim daha ›l›kken temizlenirse ya¤ ar-
t›klar›, meyve sular›, fleker ve di¤er zerrecikler henüz
tam kurumam›fl olduklar›ndan daha kolay temizlenirler.
Bunun için s›cak su - deterjan veya piyasada kolayca
bulunabilen spreylerden birini kullanabilirsiniz: (bu
ürünlerinde talimatlar›na uyunuz.) Spreyli ürünleri çelik
aksamlara uygulamay›n›z, zarar görebilirler. F›r›n›n ak-
sesuarlar›n› (tel ›zgara, ya¤ toplanma tepsisi vs.) s›cak
su ve deterjanla temizleyebilirsiniz. Oluflmufl sert ka-
buklar için hafif çizici deterjan tozu kullanabilirsiniz.
Ya¤ art›klar›n›n toplanmas› amac›yla asla f›r›n›n iç
duvarlar› ve taban›n› alüminyum folyo ile kap-
lamay›n›z.
Birikebilecek bir ›s› yo¤unlu¤u hem piflen yeme¤e,
hem de f›r›n›n emayesine zarar verebilir.
F›r›n Kapa¤›n›n Temizlenmesi
F›r›n kapa¤›n›n daha derinlemesine temizlenebilmesi
için flekil 16'da gösterildi¤i biçimde yerindensökülmesi
daha uygundur: Kapa¤› komple aç›n›z; menteflelerin
kolu üzerindeki iki aya¤› 180 derece döndürünüz; ka-
pa¤› 30 derecelik bir aç›yla yar› aral›k olarak kapat›n›z,
bu durumda hafifçe kald›rarak ön yüzdeki yerinden sö-
künüz.
Kapa¤› tekrar yerine takarken yukar›daki ifllemleri ter-
sine olarak yerine getiriniz.
Baz› Kontroller:
Gaz ba¤lant› borusunu periodik olarak kontrol ediniz ve
en ufak bir anormalik sezdi¤inde de¤ifltirilmesi için tek-
nik servisi haberdar ediniz. Y›lda bir kez de¤ifltirilmesi-
nin tavsiye ederiz.
Gaz ayar dü¤melerinin, çal›flmalar›nda anormallik
sezilirse de kontrol ettirilmelidirler.
Her türlü temizlik ve bak›m iflleminden önce cihaz›n
elektrik ba¤lant›s›n› kesiniz.
fiekil.15
fiekil.16
MONTAJ TAL‹MATLARI
MONTE ED‹LECE⁄‹ ORTAM
Dikkat: Bu cihaz sadece sürekli bir hava dolafl›m›
(sirkülasyon) bulunan mekanlara kurulabilir.
Cihaz›n iyi çal›flabilmesi için ortamda gaz›n yak›lmas›n›
sa¤layacak kadar do¤al bir havaland›rma bulunmal›d›r.
Ortalama hava ak›m› d›flar›ya aç›lan duvarlara uygula-
nacak olan hava deliklerinden do¤rudan olarak girmeli-
dir (flekil 17-18)
Bu hava delikleri, en az›ndan hava geçifli için gerekli
olan 100 cm2'lik kesite sahip olmal›d›rlar. (Bir veya bir-
kaç hava deli¤i aç›labilir.)
Bu delik (veya delikler) gerek içeriden gerek d›flar›dan
hiçbir flekilde t›kanmayacak flekilde aç›lmal› ve tercihen
yere yak›n ve yanan gazlar›n tahliye edilen dumanlar›-
n›n karfl› taraf›na konuland›r›lmal›d›rlar. fiayet bu hava-
land›rmalar›n cihaz›n kuruldu¤u mekanda aç›lmalar›
mümkün görünmüyorsa, gerekil hava bitiflik bir mekan-
dan da sa¤lanabilir, yeter ki bu mekan bir yatak odas›
yada tehlikeli ortam olmas›n ve ayr›ca havaland›r›lmas›
da istenilen flekilde yap›lm›fl olsun.
Afla¤›da belirtilen montaj ve ayarlamalara iliflkin tali-
matlar yetkili servis personeli taraf›ndan uygulanmal›-
d›r. Cihaz yürürlükteki normlar uygun olarak monte edil-
melidir. Cihaza ne türden olursa olsun herhangi bir mü-
dahale elektrik ba¤lant›s› kesikken yap›lmal›d›r.
YANAN GAZLARIN TAHL‹YES‹ (ATILMASI)
Gazla çal›flan piflirme cihazlar› yanan gazlar›n at›klar›-
n› do¤rudan d›flar›ya yada baca kanal›na ba¤lanm›fl
olan davlumbazlar vas›tas› ile tahliye ederler. (fiekil
19).
fiayet davlumbaz konulmas› mümkün gözükmüyorsa
d›flar› aç›lan duvar yada pencereye bir elektrikli vantila-
tör yerlefltirilmelidir, yeterki o mekanda bir hava girifl
(veya girileri) bulunsun. (fiekil 20)
Bu elektrikli vantilatörün bir mutfak ortam›n›n havas›n›n
kendi hacminin saatte 3-5 kat› kadar›n› de¤ifltirebilecek
kapasite de olmas› gereklidir.
‹MALATÇI F‹RMA YÜRÜRLÜKTEK‹ NORMLARA
UYGUN OLARAK YAPILMAMIfi B‹R MONTAJ-
DAN KAYNAKLANAN MUHTEMEL HER TÜRLÜ
ZARAR VE HASARA KARfiI H‹Ç B‹R SORUMLU-
LUK TAfiIMIYACA⁄INI BEYAN EDER.
fiekil.17
fiekil.18
fiekil.19
fiekil.20
Hava girifl kesiti
En az 100 cm2
Hava girifl kesiti
En az 100 cm2
Davlumbaz
Hava girifl kesiti
En az 100 cm2
Aspiratör bacas›
ELEKTR‹KL‹ VANT‹LATÖR
Hava girifli
bölümü mini-
mum 100 cm
2
olup
Art› elektro van-
tilatörün gücüne
uygun ek bölme
19
YERLEfiT‹RME
20
DENGELENMES‹
Bu f›r›nlar taban flasilerinin ön ve arka köflelerinde bu-
lunan ayarlanabilir ayaklara sahiptirler. Bu ayaklar›n bir
anahtar vas›tas›yla (flekil 21) ayarlanmalar› f›r›n›n düz
ve dengeli durmas›n›n, tencere ve kaplardaki s›v›lar›n-
da düz ve eflit yay›lmalar›n›n sa¤lar.
KAPA⁄IN DENGELENMES‹
Caml› kapa¤a sahip olan modellerde menteflelerin içi-
ne kapa¤›n yumuflak ve düzgün kapanmas›n› sa¤lay›n
aylar yerlefltirilmifllerdir. Kendi arzunuza göre bir sert-
likte veya yumuflakl›kta kapanmas›n› istiyorsan›z y›ld›z
bir tornovida yard›m›yla yaylar› ayarlayarak bunu ger-
çeklefltirebilirsiniz. Ayar vidalar›n› 2-3 tur çevirerek
(flekil 22'de gösterildi¤i) gibi Kapa¤›n Kapanmas› için
gerekli güç artt›r›lm›fl olur.
GAZ BA⁄LANTISI
Cihaz›n gaz ba¤lant›s› da standartlara uygun olarak ya-
p›lmal›d›r. Cihaz fabrikadan, arka bölümündeki ba¤lan-
t› borusu yak›n›na konulmufl olan etikette belirtilen gaz
tipine uyumlu olarak ç›kar. Cihaz›n beslenece¤i gaz ti-
pinin etikette belirtilene uygun olmas›na dikkat ediniz.
Aksi takdirde "DE⁄‹fi‹K T‹PTE GAZLARA ADAPTAS-
YONU" bölümündeki uygulamalara geçiniz.
En fazla verimi alabilmek ve en az sarfiyat› sa¤layabil-
mek için besleme gaz› bas›nc›n›n "ocak özellikleri" çi-
zelgesinde belirtilmifl olan de¤erlere uygun olmas›na
dikkat ediniz. fiayet kullan›lan gaz›n bas›nc› bu de¤er-
den de¤iflik (veya de¤iflken) ise girifl borusu üzerine bu-
na uygun bir bas›nç regülatörü tak›lmas› gerekir.
Standartlara uygun olduklar› sürece likit gaz (LPG)'ler
için bas›n regülatörü kullan›m› mümkündür.
GAZ BA⁄LANTI SOMUNLARININ TAKIL-
MASI
Metan gaz› (Do¤al gaz) kullan›m› için: fiekil 23'te
gösterilen "A" tipi somunu monte ediniz.
Likit LGP gaz› kullan›m› için: "B" tipi a¤›zl›¤› tak›n›z.
Besleme borusu ile somunlar aras›na daima "C" conta-
s›n›n koymay› unutmay›n›z. Cihaz sert boru yada met-
alik esnek boru ile ba¤lanmaya uygundur. Daha iyi bir
emniyet tedbiri olarak ba¤lant›y› sert boru yada stan-
dartlara uygun paslanmaz çelikten esnek boru ile yap-
mak tavsiye edilir.
Cihaz X tipindedir ve bu cihaz dayand›¤› ve aralar›na
girdi¤i mobilya cidarlar›n›n kendi çal›flma yüzeyi yük-
sekli¤ini aflmamalar›na göre proje edilmifltir.
fiekil. 21
fiekil. 22
fiekil. 23
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Electrolux EK6723 Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur: