Kenwood CP707, CP706 Kullanım kılavuzu

  • Merhaba! Ben bu belgeyi okudum ve KENWOOD markasının CP706 ve CP707 modelleri hakkında bilgi sahibiyim. Bu cihazlar, yiyecekleri yavaş yavaş pişirmek için tasarlanmıştır. Kullanım kılavuzunda yer alan güvenlik talimatları, pişirme modları ve tarifler hakkında sorularınız varsa, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
  • Yavaş pişiricinin hangi parçaları bulaşık makinesinde yıkanabilir?
    Yavaş pişirici çalışırken hangi önlemler alınmalıdır?
    Yavaş pişiricide donmuş yiyecekler pişirilebilir mi?
    Yavaş pişirme tenceresinde yiyecekleri tekrar ısıtabilir miyim?
Kenwood cihazınızı kullanmadan
önce
Bu talimatları dikkatle okuyun ve
gelecekteki kullanımlar için
saklayın.
Tüm ambalajları ve etiketleri
çıkartın güvenlik.
güvenlik
Bu cihaz yakıcı olabilecek buhar
üretir.
Özellikle kapağı açarken yavaş
pişiriciden çıkan buharın
yakmamasına dikkat edin.
Yavaş pişiriciyi kullanırken dikkatli
olun, kullanım sırasında tüm
parçalar ısınır. Fırın eldiveni
kullanın.
Kullanım sırasında ve malzemeler
sıcakken ana üniteyi kaldırmayın.
Pişirme tenceresinin içinde sıcak
malzemeler varsa taşırken çok
dikkatli olun.
Hasarlı yavaş pişiriciyi asla
kullanmayın. Kontrol ya da tamir
ettirin: ‘servis ve müşteri
hizmetleri’.
Pişirme tenceresi çatlamış veya
hasar görmüşse kullanmayın.
Ana üniteyi, kabloyu veya fişi asla
suya sokmayın – elektrik çarpabilir.
Kumandaları temiz ve kuru tutun.
Kabloyu çocukların erişebileceği
bir yerde asla bırakmayın.
Kullanmadığınızda daima fişini
çekin.
Cihaz veya parçalarını asla pişirici
veya fırın içine koymayın.
Cihazı ısıya hassas yüzeyler
üzerinde kullanmayın.
Yavaş pişiriciyi perdelerin ya da
diğer yanıcı malzemelerin
yakınında veya altında
kullanmayın.
Yavaş pişiriciyi sadece sağlanan
tencere ile kullanın.
Dış mekanlarda kullanmayın.
Pişirme tenceresini sağlanan
kapaktan başka bir şey ile
kapatmayın.
Bu cihaz; sorumlu bir kişi
tarafından gözetim altında
olmayan fiziksel, duyusal veya
zihinsel engelli kişiler (çocuklar
dahil), cihazın kullanılışı hakkında
açıklama almamış kişiler ve bilgi
veya deneyimi eksik olan kişiler
tarafından kullanılmak üzere
tasarlanmamıştır.
Çocuklar cihazla oynamamaları
gerektiği konusunda
bilgilendirilmelidir.
Bu cihazı sadece iç mekanlarda
kullanım alanının olduğu yerlerde
kullanın. Kenwood, cihaz
uygunsuz kullanımlara maruz
kaldığı ya da bu talimatlara
uyulmadığı takdirde hiç bir
sorumluluk kabul etmez.
gıda güvenliği
Et (kümes hayvanları dahil) balık
ve deniz ürünlerini iyice pişirin.
Asla donmuş haldeyken pişirmeyin
Yemekleri yavaş pişiricide
ısıtmayın.
Yemeden önce yemeklerin sıcak
olduklarından emin olun.
Hiç bir zaman et veya kümes
hayvanları için kısmi pişirme yapıp
sonraki kullanımlar için
dondurmayın.
Kuru bakliyatlar için üreticinin
kullanma talimatlarına uyun.
Örneğin toksinlerin giderilmesi ve
yavaş pişiricide kullanılabilmesi
için kuru barbunyalar geceden
ıslatılmalı ve tencerede en az 10
dakika yüksek ateşte pişirilmelidir.
fişe takmadan önce
Elektrik kaynağınızın cihazınızın
alt tarafında gösterilenle aynı
olduğuna emin olun.
Bu makina Avrupa Ekonomik
Topluluğu Direktif 89/336/EEC ile
uyumludur.
ilk kullanımdan önce
Tüm parçaları yıkayın bkz. ‘bakım
ve temizlik’
86
Türkçe
Ön kapaòı açınız ve açıklayıcı resimlere bakınız
87
bölümler
kapak
pişirme tenceresi
ana ünite
tutamaklar
kontrol düğmesi (CP706)
gösterge ışığı (CP706)
Model CP707
ekran göstergesi
yüksek ayar düğmesi
hafif ayar düğmesi
sıcak tutma düğmesi
zamanlayıcı azaltma düğmesi
açma/kapatma düğmesi
zamanlayıcı azaltma düğmesi
manuel yavaş
pişiricinizin kullanımı
(CP706)
1 Tarife uygun şekilde malzemeleri
pişirme tenceresine koyun.
2 Pişirme tenceresini ana ünite
üzerine yerleştirin. Önemli –
pişirme tenceresini çıkarırken
yanmamak için çizim ’de
gösterildiği gibi pişirme
tenceresinin üstündeki
tutmakların altlıktaki tutmaklarla
aynı hizada olarak altlığa
yerleştirildiğinden emin olun.
3 Kapağı kapatın ve yavaş pişiriciyi
fişe takın.
4 İstenilen ayarı seçin örn. yüksek,
hafif veya sıcak tutma. Gösterge
ışığı yanacak ve pişirme
başlayacaktır.
5 İstenilen süre boyunca pişmesini
bekleyin.
6 Pişirmeden sonra, kapatın ve
yavaş pişiricinin fişini çekin.
elektronik yavaş
pişiricinizin kullanımı
(CP707)
1Tarife uygun şekilde malzemeleri
pişirme tenceresine koyun.
2 Pişirme tenceresini ana ünite
üzerine yerleştirin. Önemli –
pişirme tenceresini çıkarırken
yanmamak için çizim ’de
gösterildiği gibi pişirme
tenceresinin üstündeki
tutmakların altlıktaki tutmaklarla
aynı hizada olarak altlığa
yerleştirildiğinden emin olun.
3 Kapağı kapatın.
4Yavaş pişiriciyi fişe takın.
5Yavaş pişiriciyi çalıştırmak için
açma/kapama düğmesine basın.
0:00 görüntülenecek ve ekran
aydınlanacaktır. 30 saniye içinde
hiçbir düğmeye basılmazsa ekran
ışığı sönecektir.
6 Yüksek, hafif veya sıcak tutma
düğmesine basarak istenilen
pişirme modunu seçin. Ekranın
sağında bir ikon ve seçilen pişirme
modunun yanında kısa bir çizgi
belirecektir. Yanıp sönen
ondalıklarla belirtilerek pişirme
başlayacaktır.
7 İstenilen süre boyunca pişmesini
bekleyin.
8 Pişirmeyi durdurmak için
açma/kapama düğmesine bir kere
basın. Yavaş pişiriciyi kapatmak
için 5 saniye boyunca
açma/kapama düğmesini basılı
tutun. Kullandıktan sonra yavaş
pişiriciyi fişten çekin.
zamanlayıcının
ayarlanması (sadece
CP707)
1Yukarıda 1’den 5’e kadar olan
adımları uygulayın.
2 Zamanlayıcı arttırma (+) veya
zamanlayıcı azaltma (-) düğmesine
basarak istenilen pişirme süresini
ayarlayın. Zamanlayıcı, hafif ve
yüksek ayarlar için 30 dakikalık
artışlarla en fazla 10 saate kadar
ayarlanabilir fakat sıcak tutma
ayarı için varsayılan ayar 2 saat
olacaktır.
3 Yüksek, hafif veya sıcak tutma
düğmesine basarak istenilen
pişirme modunu seçin. Ekranın
sağında bir ikon ve seçilen pişirme
modunun yanında kısa bir çizgi
belirecektir. Yanıp sönen
ondalıklarla belirtilerek pişirme ve
zamanlayıcı geri sayımı
başlayacaktır. Zamanlayıcı 1
dakikalık artışlarla geriye doğru
sayacaktır.
Not: 15 saniye içinde bir pişirme
modu seçilmemişse
zamanlayıcının varsayılan ayarı
0:00 olacaktır ve tekrar
ayarlanması gerekecektir.
4 Hafif veya yüksek ayarlardaki
pişirme süresinin sonunda, yavaş
pişiricinin varsayılan ayarı sıcak
tutma ayarı olacaktır ve 2 saatten
geriye saymaya başlayacaktır. 2
saat sonra ısıtma duracak ve
tekrar 0:00 görüntülenecektir.
5Yavaş pişiriciyi kapatmak için 5
saniye boyunca açma/kapama
düğmesini basılı tutun.
Kullandıktan sonra yavaş pişiriciyi
fişten çekin.
Önemli: Uzatılmış zaman
periyodları için zamanlayıcı
modunda pişirirken yemeğin
kurumamasına veya
yanmamasına dikkat edin.
Zamanlayıcı ayarı ile pişirme
sırasında pişirme süresini
ayarlamak isterseniz ya
zamanlayıcı arttırma düğmesine ya
da zamanlayıcı azaltma
düğmesine basın.
ayarlama talimatları
Aşağıdaki süreler sadece bilgi
amaçlıdır ve pişirilmekte olan
yiyeceğin tipine ve miktarlara göre
değişir.
hafif (low) ayar yemeği pişirmesi
bütün bir gün sürer ve yaklaşık 6-8
saattir. Bu ayar, daha yavaş
pişirilmesi gereken daha lezzetli
yemekleri pişirirken işe yarayabilir,
örneğin fırınlanmış elma veya
yabani meyveler.
yüksek (high) ayar Hafif ayara
göre pişirme sürecini
hızlandıracaktır, süre yaklaşık 3
ile 5 saat arasındadır.
sıcak tutma ayarı (keep warm)
Bu ayarı, pişirildikten sonra yemeği
sıcak tutmak için kullanın.
Yemeklerin pişirildikten sonra 2
saatten fazla sıcak tutulmamalarını
tavsiye ederiz, 2 saatten sonra
cihaz kapatılmalıdır. Kapağı
açmanın pişirme tenceresindeki
sıcaklığı düşüreceğini ve bu
nedenle yemeğin sıcak tutma
ayarında bırakılma süresi
azaltılması gerektiğini lütfen
aklınızda tutun. Daima kapağı
çabuk bir şekilde kapatın ve servis
yapmadan önce yemeğin
tamamen piştiğinden ve sıcak
olduğundan emin olun. Kapağın
açılması pişirme tenceresi içindeki
sıcaklığı düşürecektir, bu yüzden
kapağı çok fazla açmayın ve
açtığınızda hemen kapatın.
88
yavaş pişiricinin kullanımı
ile ilgili tavsiyeler
1 Malzemeleri doğrudan
buzdolabından çıkartarak
kullanmak yerine oda sıcaklığında
hazırlayın ve kullanın. Bununla
birlikte et ve balık gibi malzemeler
buzdolabından çıkartıldıktan sonra
uzun süre dışarıda
bekletilmemelidir, bu yüzden
buzdolabından sadece buzunu
çözmek için çıkartın ve üzerini ya
streç film ya da plastik poşet ile
örtün. Yemeği önceden
hazırlamayın ve sonra
buzdolabından çıkarmayın.
2 Havuç, soğan, turp gibi kök
sebzeleri daha küçük parçalara
bölün, bunların pişmesi ete göre
daha uzun sürer.
3 Her malzemeyi eşit boyutta kesin,
bu malzemelerin eşit pişmesine
yardımcı olacaktır.
4 Ayrı bir tavada etlerin ön
kızartmasını yapmak ve sebzeleri
sotelemek etin fazla yağının
atılmasını ve hem et hem de
sebzelerin görünüm ve tadlarının
iyileşmesini sağlar. Ancak bu
gerekli değildir.
5 Pişirme sırasında kapağı
gerekmedikçe açmayın, bu ısı
kaybına ve sıvının buharlaşmasına
yol açar. Kapağın ne sıklıkla ve ne
kadar süre ile açıldığına bağlı
olarak pişirme süresine 20 dakika
ile yarım saat arasında ilave etmek
gerekebilir.
6 Pişirme her zaman pişirme
tenceresinde gerçekleşir.
Yiyecekleri asla ana ünite üzerine
doğrudan koymayın.
7 Kullanımdan hemen sonra sıcak
pişirme tenceresini soğuk suya
asla sokmayın veya soğuk pişirme
tenceresine sıcak su koymayın.
Ani sıcaklık değişimlerine maruz
kalmak çatlamasına sebep olur.
8 Birkaç aylık kullanımdan sonra
pişirme tenceresinin sır
kaplamasında bazı çatlaklar
oluşabilir: bu sır kaplamalı ürünler
için normaldir ve yavaş pişiricinin
verimini etkilemez.
9 Eğer geleneksel yemek tariflerini
uyarlıyorsanız, kullanılan su
miktarını azaltmanız gerekebilir. Isı
transferi için belirli bir miktar
gerekli olmasına rağmen, yavaş
pişirmede sıvı geleneksel
pişirmede olduğu kadar hızlı
buharlaşmaz.
10 Yavaş pişiriciyi hiç bir zaman
2
3
den fazla doldurmayın.
11 Krema, ekşi krema ve yoğurt gibi
süt ürünleri kaymaklaşmanın
önlenmesi için pişirmenin sonuna
doğru eklenmelidir.
12 Bezelye gibi dondurulmuş sebzeler
pişirmenin son 1/2-1 saatinde
buzları çözüldükten sonra
eklenmelidir. Bu sebzelerin renk ve
dokularının korunmasını ve
tencere içindeki sıckalığın aynı
kalmasını sağlar.
13 En iyi sonuç malzemeler sıvı
içerisinde saklanırsa elde edilir.
14 Etlerdeki yağ fazlalıklarını
temizleyin.
15 Bütün parçaları pişirirken
tencereye sığdığından emin olun
ve her zaman sıvı ekleyin. Pişirme
süresince parçayı çevirin.
16 Sıcak depolama pişirme sürecini
hızlandıracaktır.
17 Yemek sosunu koyulaştırmak için,
bir parça mısır unu ile suyu
karıştırın. Karışımı pişirme
süresinin sonuna doğru pişirme
tenceresine ekleyin. Kapağını
kapatın, ilave pişirme süresinin
sonuna kadar pişirin, sos
koyulaşmalı ve fokurdamaya
başlamalıdır.
18 Lütfen kapağın etrafına biraz
sıçrama olabileceğini unutmayın.
89
bakım ve temizlik
Temizlemeden önle kapatın, fişini
çekin ve soğumasını bekleyin.
ana ünite
Yavaş pişiricinin dış yüzeyini ıslak
bir bezle silin ve kurulayın.
Ana üniteyi asla suya sokmayın.
kapak, pişirme tenceresi
Ilık sabunlu su ile yıkayın durulayın
ve kurutun. Tencerenin içine
yapışmış olan yemekler yumuşak
bir fırça yardımı ile çıkartılabilir.
Pişirme tenceresi ve kapak bulaşık
makinesinde yıkanabilir.
servis ve müşteri
hizmetleri
Kablo hasar görürse, güvenlik
nedeniyle, KENWOOD ya da yetkili
bir KENWOOD tamircisi tarafından
değiştirilmelidir.
Aşağıdakilerle ilgili yardıma
ihtiyacınız olursa:
cihazınızın kullanımı veya
servis veya tamir
Cihazınızı satın aldığınız yerle
bağlantı kurun.
TARİFLER
Ayarlar sadece talimatlardır, servis
yapmadan önce daima yemeklerin
tamamen piştiğinden ve sıcak
olduğundan emin olun. Miktarlardaki
değişimler de pişirme süresini
etkileyebilir.
patates, çedar, frenk
soğanı çorbası
4 orta-büyük patates, soyulmuş ve
dilimlenmiş
1 büyük baş sarımsak, soyulmuş
475ml et suyu
220g Çedar peynir, rendelenmiş
50g doğranmış taze frenk
soğanı,tuz ve biber
Patates, sarımsak ve et suyunu
pişirme tenceresine koyun. Yüksek
(High) ayarda 2-3 saat pişirin.
Karışımı alın ve blenderda istediğiniz
kıvama gelinceye kadar çekin.
Karışımı tekrar pişirme tenceresine
boşaltın, peyniri, frenk soğanlarını ve
baharatları ilave edin. Yüksek (High)
ayarda 30 dakika daha pişirin. Servis
yaparken ilave peynir ve krema
eklenebilir.
sebzeli dana rosto
15 ml sıvı yağ
900 g but
1 soyulmuş doğranmış soğan
3 havuç, soyulmuş 1 cm kalınlıkta
doğranmış
500 ml sıcak et suyu
Yağı kızartma tavasında kızdırın,
etlerin her iki yüzünü kızartın
Sebzeleri ekleyin, hafifçe
pembeleşene kadar kızartın. Karışımı
pişirme tenceresine aktarın, et suyunu
ve baharatları ekleyin. Kapağı kapatın
ve Yüksek (High) ayarda yaklaşık
4 saat ve Hafif (Low) ayarda yaklaşık
7-8 saat pişirin.
90
biralı et
600 g dövülmüş biftek 2.5cm küp
olarak kesilmiş
2 orta patates, her biri sekiz
parçaya doğranmış
1 büyük soğan, sekiz parçaya
doğranmış
2-3 havuç, 2 cm kalınlıkta
doğranmış
300ml bira
200ml et suyu
20ml doğranmış taze maydanoz
25g taze kekik
20-30ml mısır unu
tuz ve biber
Karışımın tamamını pişirme
tenceresine koyun Yüksek (High)
ayarda 5
1
2 saat veya Hafif (Low)
ayarda 7-8 saat pişirin. Mısır ununu
bir parça soğuk su ile karıştırın.
Kapağı kaldırın ve karışımı pişirme
tenceresine dökerek iyice karıştırın.
Kapağını tekrar kapatın, ilave pişirme
süresinin sonuna kadar pişirin, sos
koyulaşmalı ve fokurdamaya
başlamalıdır.
bolonez sos
Spagetti Bolonez veya Spagetti için
sos olarak
15ml sıvı yağ
1 büyük soğan, kıyılmış
5 dilim bacon, doğranmış
650 g dana kıyma
1 x 454g kutu doğranmış domates
1 baş sarımsak, soyulmuş,
dövülmüş
1 silme çorba kaşığı domates
püresi veya salçası
tuz ve biber
150g mantar, ince kıyılmış
Büyük bir kızartma tavasında yağı
iyice ısıtın, soğanları pembeleşinceye
kadar çevirin ve sonra pişirme
tenceresine aktarın. Baconları
kızartma tavasına atıp çıkartın ve
pişirme tenceresine ekleyin. Etleri
kızartın, doğranmış domatesleri
ekletin ve karışımı kaynatın, sonra
pişirme tenceresine aktarın. Kalan
malzemeleri pişirme tenceresine
koyun. Yüksek ayarda 3-4 saat Hafif
ayarda 6-7 saat pişirin.
şaraplı tavuk
150g bacon, dilimlenmiş
1 büyük soğan, kıyılmış
1 baş sarımsak, dövülmüş
300 kültür mantarı, kalın
doğranmış
4 kemiksiz tavuk göğsü
275 ml kırmızı şarap
375 ml sıcak tavuk suyu
tuz ve biber
mısır unu (isteğe bağlı)
Tüm malzemeleri yavaş pişiriciye
koyun. Kapağını kapatın, Yüksek
(High) ayarda 4 saat, Hafif (Low)
ayarda 6-7 saat pişirin.
İsterseniz mısır ununu bir parça su ile
karıştırıp ilave ederek yemeğin
suyunu koyulaştırabilirsiniz. Kapağı
açın, karışımı tencereye dökün ve
iyice karıştırın (eğer gerekliyse mısır
ununu eklerken tavuk göğüslerini
çıkartıp sıcak olarak muhafaza edin).
Kapağını tekrar kapatın, ilave pişirme
süresinin sonuna kadar pişirin, sos
koyulaşmalı ve fokurdamaya
başlamalıdır.
91
tarhunlu tavuk güveç
15g tereyağ
1 çorba kaşığı sıvı yağ
4 tavuk göğsü
1 soğan, ince kıyılmış
150ml sek beyaz şarap
150ml sıcak tavuk suyu
4 filiz tarhun
50ml duble krema
tuz ve biber
1 yemek kaşığı/15ml mısır unu
(yaklaşık)
Kızartma tavasında tereyağı ve yapı
ısıtın. Tavukları ekleyin ve her iki
tarafını kızartın. Tavukları pişirme
tenceresine alın. Soğanları kızartın,
şarap, tavuk suyu, 2 filiz tarhun ve
baharatlarla birlikte pişirme
tenceresine alın. Kapağını kapatın,
Yüksek ayarda yaklaşık 3 saat, Hafif
ayarda yaklaşık 6 saat pişirin. Pişirme
süresinin sonunda tavukları çıkartın ve
sıcak tutun. Mısır ununu su ile
karıştırın, krema ile birlikte pişirme
tenceresine boşaltın, iyice karıştırın.
Tavukları pişirme tenceresine geri alın,
kapağı kapatın ve karım koyulaşana
kadar biraz daha pişirin. Piştikten
sonra kalan tarhunları ince kıyın ve
pişirme tenceresine ilave edin.
Beklemeden servis edin.
fırınlanmış elma
3 Elma (pişirme tenceresinin içine
sığabilecek boyda olanlardan
seçin)
75g karışık kurutulmuş meyve
2.5 ml 1/2 silme yemek kaşığı
tarçın
25g esmer şeker
75ml soğuk su
Elmaları yıkayın, elmaları bölmeden
ortalarından çekirdeklerini çıkartın,
sonra keskin bir bıçakla her elmanın
ortasına bir yarık açın. Elmaları
pişirme tenceresine koyun. Kuru
meyve, tarçın ve şekeri karıştırın,
elmaların ortasını bu karışım ile
doldurun. Suyu ekleyin ve kapağını
kapatın. Hafif (Low) ayarda yaklaşık
2-4 saat pişirin (bu elmaların
büyüklüğüne ve çeşidine göre
değişecektir).
pirinç pudingi
75g pirinç
50g toz şeker
1 litre süt
25g tereyağ
toz hindistan cevizi
Pirinç, şeker ve sütü pişirme
tenceresine koyun ve iyice karıştırın.
Tereyağ parçalarını ve hindistan
cevizini ilave edin. Kapağını kapatın
Yüksek (High) ayarda 2-3 saat veya
Hafif (Low) ayarda 4-5 saat pişirin. 1
saatten sonra pişirme tenceresinin
içindekileri karıştırın ve pişirme
süresince bunu bir kez daha
tekrarlayın.
elma sosu
1 cm kadar kök zencefil
7.5 ml pickling spice
700 g hazırlanmış dilimlenmiş
elma örn Bramleys
100g sultanas
100g ince doğranmış soğan
1 büyük baş sarımsak, soyulmuş,
dövülmüş
150g esmer şeker
150m sirke
Kök zencefil ve pickling spice küçük
bir parça muslin içine konur.
Malzemelerin tümünü pişirme
tenceresinin içine koyun ve iyice
karıştırın.
Kapağı kapatın, Hafif (Low) ayarda
yaklaşık 8 saat pişirin. Bu sürenin
sonunda, kapağı açın, malzemeleri
iyice karıştırın, ayarı Yüksek (High)
getirin ve istenilen kıvama gelene
kadar 30-60 dakika daha kaynatın.
Hafif soğutun, temiz şişeler doldurun
ve ağzını hemen kapatın.
Yaklaşık 2lb
92
1/141