Aeg-Electrolux BE3013421M Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
BE3013421 TR FIRIN KULLANMA KILAVUZU
MÜKEMMEL SONUÇLAR İÇİN
Bu AEG ürününü seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bu ürünü, sıradan cihazlarda
bulamayacağınız hayatı kolaylaştıran özellikler ve yenilikçi teknolojiler kullanarak,
size uzun yıllar üstün performans vermesi için tasarladır. Lütfen, cihazınızdan en
iyi şekilde yararlanabilmek için birkaç dakikanızı ayırarak bu belgeyi okuyun.
AKSESUARLAR VE SARF MALZEMELERİ
AEG Internet mağazasında tüm AEG cihazlarınızı mükemmel durumda ve temiz
kullanmanıza yardımcı olacak herşeyi bulabilirsiniz. Beklentilerinize uygun
yüksek kalite standartlarında tasarlanan ve üretilen çok çeşitli aksesuarların yanı
sıra, uzmanların kullandığı pişirme kaplarından çatal-bıçak sepetlerine, şişe
tutuculardan narin çamaşır poşetlerine kadar herşey...
Çevrimiçi mağazamızı ziyaret edin:
www.aeg.com/shop
2
İÇİNDEKİLER
4 Güvenlik bilgileri
rün tanımı
8 İlk Kullanımdan Önce
9 Günlük kullanım
11 Saat fonksiyonları
11 Aksesuarların kullanılması
13 Ek fonksiyonlar
13 Yararlı ipuçları ve bilgiler
23 Bakım ve temizlik
26 Servisi aramadan önce
27 Teknik veriler
27 Çevreyle ilgili bilgiler
Bu kılavuzda aşağıdaki simgeler kullanılır:
Kişisel güvenliğinizi korumak ve cihaza hasar
vermemek için önem taşıyan bilgiler.
Genel bilgiler ve ipuçları
Çevresel bilgiler
Önceden haber verilmeksizin değişiklik
yapma hakkı saklıdır.
İçindekiler
3
GÜVENLİK BİLGİLERİ
Kurulum ve kullanım öncesinde bu kılavuzu dikkatlice okuyun:
Kendi kişisel emniyetiniz ve mal güvenliğiniz için
Çevreye saygı için
•Cihazın doğru bir şekilde kullanılması için.
Bu kılavuzu, cihazı başka bir yere taşımanız veya satmanız durumunda da daima cihazın
yanınızda bulundurun.
Üretici, yanlış bir kurulumun ve kullanımın hasara neden olması durumunda sorumluluk ka-
bul etmez.
Çocukların ve tehlikeye açık kişilerin güvenliği
Bu cihaz, güvenli şekilde kullanımı ve oluşabilecek tehlikeler hakkında talimat, gözetim
veya bilgi verilmesi halinde 8 yaş ve üzeri çocuklar ve fiziksel, duyumsal veya zihinsel
kapasitesi düşük veya bilgi ve deneyimi olmayan kişiler tarafından kullanılabilir. Bu cihaz,
çocukların oynayabileceği bir oyuncak değildir.
Tüm ambalaj malzemelerini çocuklardan uzak tutun. Boğulma veya yaralanma riski var-
dır.
UYARI: Kapısııkken veya cihaz çalışırken, sıcak olabileceğinden, çocukları ve hay-
vanları cihazdan uzak tutun. Yaralanma veya kalıcı olarak sakat kalma riski vardır.
Cihazda Çocuk Kilidi veya Tuş Kilidi fonksiyonu varsa, kullanın. Bu fonksiyon çocukların
ve hayvanların yanlışlıkla cihazı çalıştırmasını önler.
Genel emniyet
Bu cihazın teknik özelliklerini değiştirmeyin. Yaralanma ve cihaza zarar verme riski vardır.
•Cihazı çalışır durumdayken denetimsiz bırakmayın.
•Her kullanımdan sonra cihazı kapayın.
Montaj
•Cihazın montaj ve bağlantıları sadece yetkili bir elektrik teknisyeni tarafından yapılabilir.
Bir yetkili servis merkezini arayın. Bunun amacı yapısal hasar veya kişisel yaralanma ris-
kinin ortadan kaldırılmasıdır.
•Cihazın nakliye nedeniyle zarar görmediğinden emin olun. Asla hasarlı bir cihazın
bağlantısını yapmayın. Gerekirse, tedarikçiyi arayın.
Kullanmaya başlamadan önce, tüm ambalajları, etiketleri ve tabakaları cihazdan çıkarın.
Bilgi etiketini çıkartmayın. Garantinin geçersiz olmasına neden olabilir.
Montaj sırasında cihazın güç kaynağı bağlantısının kesilmiş olduğundan emin olun.
•Cihazı taşırken dikkatli olun. Bu cihaz ağı
rdır. Her zaman güvenlik eldivenleri kullanın. Ci-
hazı kulpundan tutarak kaldırmayın.
Elektrik tesisatı tüm kutuplardan cihazın ana şebeke bağlantısını kesebilmenize olanak
sağlayan bir yalıtım cihazına sahip olmalıdır. Yalıtım cihazının kontak ıklığının genişliği
en az 3 mm olmalıdır.
Uygun yalıtım cihazlarına sahip olmanız gerekir: hat koruyucu devre kesiciler, sigortalar
(yuvasından çıkarılan vidalı tip sigortalar), toprak kaçağı kesicileri ve kontaktörler.
4 Güvenlik bilgileri
Montaj öncesinde mutfak kabinindeki boyutların uygun olduğundan emin olun.
•Cihazın güvenli yapıların altına ve yanına kurulmasını sağlayın.
•Diğer cihazlar ve mutfak üniteleriyle arasında olması gereken minimum mesafeleri koru-
yun.
Cihaz bir zemin üzerine yerleştirilemez.
Ankastre fırınlar ve pişirme yüzeyleri, özel bağlantı sistemleri ile donatılmıştır. Cihazın ha-
sar görmesini önlemek için sadece aynı üreticiye ait cihazlar kullanın.
Elektrik bağlantısı
Cihaz topraklanmalıdır.
Bilgi etiketindeki elektriksel verilerin evinizdeki elektrik beslemesine uygun olduğundan
emin olun.
Gerilim bilgileri bilgi etiketinde bulunmaktadır.
Her zaman doğru monte edilmiş, darbelere dayanıklı bir priz kullanın.
Priz çoğaltıcıları, ara bağlantıları ve uzatma kabloları kullanmayın. Yangın riski vardır.
Elektrik kablosunu yenilemeyin veya değiştirmeyin. Servis merkezini arayın.
•Cihazın arkasındaki elektrik fişini (varsa) ve kablosunu ezmemeye veya zarar vermeme-
ye dikkat edin.
•Cihazın fişini prizden çıkarmak için elektrik kablosunu çekmeyin. Varsa, mutlaka fişten tu-
tarak çekin.
Kullanım amacı
Bu cihaz, sadece ev içi kullanım içindir. Cihazı ticari veya endüstriyel amaçlarla kullanma-
yın.
•Cihazı sadece evde yemek pişirmek için kullanın. Bu, kişilerin yaralanmasını veya ürünle-
rin zarar görmesini önlemek içindir.
•Cihazı bir çalışma tezgahı veya bir eşya koyma masası gibi kullanmayın.
Cihaz kullanımdayken iç kısmı ısınır. Yanma riski vardır. Cihazın ısıtıcı elemanlarına do-
kunmayın. Aksesuar veya tencere-tava koyarken ya da çıkarırken eldiven kullanın.
•Fırının emaye yüzeyinin zarar görmemesi için, aksesuarları çıkarırken veya takarken dik-
katli olun.
•Cihazın kapağını çalışırken açtığı
nızda cihazdan daima uzak durun. Sıcak buhar çıkabilir.
Cilt yanıklarına yol açabilir.
•Emaye kısmın hasar görmesini veya renginin solmasını önlemek için:
cihaz zeminine doğrudan hiçbir nesne koymayın ve alüminyum folyoyla kaplamayın;
cihaza doğrudan sıcak su koymayın;
yemek pişirmeyi bitirdikten sonra ıslak tabak ve yiyecekleri cihaza koymayın.
Emaye renginin solması, cihazın çalışması üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığın-
dan garanti yasası bağlamında bir kusur değildir.
•Açık kapağa baskı uygulamayın.
Yemek pişirirken ve hatta ızgara yaparken bile fırının kapağını kapalı tutun.
Güvenlik bilgileri
5
Bakım ve temizlik
•Bakım yapmadan önce, cihazı kapayın ve prizden çekin.
•Bakım yapmadan önce, cihazın soğuk olduğundan emin olun. Yanma riski söz konusu-
dur. Cam panellerin kırılma riski vardır.
•Cihazı her zaman temiz tutun. Cihazın üzerinde biriken yağlar veya diğer yiyecek artıkları
yangına neden olabilir.
Düzenli temizlik, yüzey kaplamasının bozulmasını önler.
Meyve sularının kalıcı lekeler bırakmasını önlemek için, ıslak kek yaparken derin pişirme
tepsisi kullanın.
•Kişisel güvenliğiniz ve eşyalarınızın güvenliği için cihazı sadece su ve sabunla temizleyin.
Yanıcı ürünler veya korozyona neden olabilen ürünler kullanmayın.
•Cihazı buharlı temizleyiciler, yüksek basınçlı
temizleyiciler, keskin nesneler, aşındırıcı te-
mizlik malzemeleri, aşındırıcı süngerler ve leke çıkarıcılar kullanarak temizlemeyin.
•Bir fırın spreyi kullanıyorsanız, üreticinin talimatlarını izleyin.
Cam kapağı aşındırıcı temizlik malzemeleri veya metal kazıyıcı kullanarak temizlemeyin.
İç camın ısıya dayanıklı zeyi kırılabilir ve dağılabilir.
Kapağın cam panelleri hasar görürse zayıflayabilir ve kırılabilir. Bunların değiştirilmesi ge-
rekir. Servis merkezini arayın.
Kapağı cihazdan çı
karırken dikkatli olun. Kapak ağırdır!
Varsa katalitik emaye kısmı temizlemeyin.
Yangın riski
Kapağı dikkatlice açın. Alkollu malzemeler kullanılması, alkol ve havanın karışmasına ne-
den olabilir. Yangın riski vardır.
Kapağı açarken cihazın yakınında kıvılcım veya çıplak alev olmamasına dikkat edin.
•Cihazın içine, üzerine veya yakınına yanıcı ürünler veya yanıcı ürünlerle ıslanmış eşyalar
ve/veya eriyebilecek nesneler (örneğin plastik film, plastik, alüminyum) koymayın.
Fırın lambası
Bu cihazda kullanılan elektrik ampulleri sadece ev cihazlarında kullanılan özel ampuller-
dir. Ev içindeki bir odanın bütünüyle veya kısmen aydınlatılması için kullanılamaz.
Ampulün değiştirilmesi gerekirse sadece ev cihazlarına yönelik olarak özel tasarlanmış
aynı güçte bir ampul kullanın.
•Fırın lambasını değiştirmeden önce cihazı prizden çekin. Elektrik çarpma riski söz konu-
sudur.
Servis merkezi
Sadece yetkili bir teknisyen cihaz üzerinde onarım veya çalışma yapabilir. Yetkili bir ser-
vis merkezini arayın.
Sadece orijinal yedek parçalar kullanın.
Cihazın atılması
Yaralanma veya hasar riskini ortadan kaldırmak için:
Cihazın fişini prizden çekin.
6 Güvenlik bilgileri
Elektrik kablosunu kesin ve atın.
–Kapı kilit dilini çıkarıp atın. Bu sayede çocukların veya küçük hayvanların cihazın için-
de kapalı kalması önlenmiş olur. Boğulma riski bulunmaktadır.
Üretici / İhracatçı :
ELECTROLUX HOME PRODUCTS CORPORATION NV.
RAKETSTRAAT 40 / RUE DE LA FUSEE 40
B-1130 BRUSSEL / BRUXELLES
BELGIUM
TEL: +32 2 716 26 00
FAX: +32 2 716 26 01
www.electrolux.com
Kullanım Ömrü Bilgisi :
Kullanım ömrü küçük ev aletlerinde 7 yıl, diğer beyaz eşya ürünlerinde ise 10 yıldır.
Kullanım ömrü, üretici ve/veya ithalatçı firmanın cihazınızla ilgili yedek parça temini ve
bakım süresini ifade eder.
ÜRÜN TANIMI
Genel görünüm
4 632 5
1
13
7
8
9
10
11
12
5
4
3
2
1
1 Kontrol paneli
2 Fırın fonksiyonları kontrol düğmesi
3 Güç lambası/sembolü
4 Elektronik programlayıcı
Ürün tanımı
7
5 Sıcaklık kontrol düğmesi
6 Sıcaklık lambası/sembolü/göstergesi
7 Isıtıcı eleman
8 Fırın aydınlatması
9 Fan
10 Arka duvar ısıtıcı elemanı
11 Alt ısıtma
12 Klipsli raf desteği, çıkarılabilir
13 Raf konumları
Aksesuarlar
Tel raf
Pişirme kapları, kek kalıpları, kızartmalar
için.
Kombi pişirme kabı
Kekler ve bisküviler için. Pişirmek, kızartmak
veya yağ tepsisi olarak kullanmak için.
Teleskobik raf destekleri
Raflar ve tepsiler için.
İLK KULLANIMDAN ÖNCE
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
8 İlk Kullanımdan Önce
İlk Temizleme
Cihazdan tüm parçaları çıkarın.
•Cihazı ilk kullanım öncesinde temizleyin.
"Bakım ve Temizlik" bölümüne bakın.
Saatin ayarlanması
Fırın ancak saat ayarlandıktan sonra çalışır.
Cihazı elektrik beslemesine bağladığınızda veya
bir elektrik kesintisi durumunda, Zaman fonksiyo-
nu göstergesi otomatik olarak yanıp söner.
Geçerli saati ayarlamak için "+" veya "-" tuşunu
kullanın.
Yaklaşık 5 saniye sonra, lambanın yanıp sönmesi
durur ve ekranda ayarlanan saat gösterilir.
Zaman değişikliği için aynı anda bir otomatik fonk-
siyon (Süre
veya Bitiş ) ayarlamamalısı-
nız.
GÜNLÜK KULLANIM
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
Cihazı kullanmak için kontrol düğmesine basın. Kontrol düğmesi dışarı çıkma yapar.
Cihazın açılması ve kapatılması
1. Bir fırın fonksiyonu seçmek için fırın fonksiyonları kontrol düğmesini bir fırın fonksiyonu-
na çevirin.
2. Bir sıcaklık seçmek için sıcaklık kontrol ğmesini çevirin.
3. Cihazı kapamak için fırın fonksiyonları ve sıcaklık kontrol düğmelerini kapalı konumuna
çevirin.
ğme sembolü, göstergesi veya lambası (modele bağlıdır - cihaz genel görünümüne
başvurun):
•Fırın ısınırken gösterge yanar.
•Cihaz çalışırken lamba yanar.
Sembol, kontrol düğmesinin bir pişirme bölgesinde, fırın fonksiyonlarında veya sıcaklıkta
olup olmadığını gösterir.
Günlük kullanım 9
Fırın Fonksiyonları
Fırın fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Lamba Fırının içini aydınlatmak için bu fonksiyonu kullanın.
Fanlı Pişirme Aynı anda maksimum üç fırın seviyesinde pişirme yapmak
içindir. Fırın sıcaklıklarını Üst + Alt Isıtmaya göre (20-40 °C)
azaltın. Ve yiyecekleri kurutmak içindir.
Pizza Konumu Çok iyi kızarmış ve gevrek bir tabana sahip olması gereken
yemekleri tek rafta pişirmek içindir. Fırın sıcaklıklarını Üst +
Alt Isıtmaya göre (20-40 °C) azaltın.
Üst + Alt Isıtma Tek bir fırın rafında pişirme ve kızartma yapmak içindir.
Alt Isıtma Altı gevrek veya kıtır olacak şekilde kek yapmak ve yiyeceği
saklamak içindir.
Buz Çözme Donmuş yiyeceğin buzunu çözmek içindir.
Izgara Yassı yiyecekleri ızgaranın ortasında kızartmak ve ızgara
yapmak içindir.
Hızlı Izgara Büyük miktardaki yassı yiyecekleri ızgara yapmak ve kızart-
mak içindir.
Turbo Izgara Büyük et parçalarını veya kümes hayvanlarını tek bir rafta
kızartmak içindir. Ayrıca yiyeceğin yüzeyini kızartmak için-
dir, örn. graten.
Elektronik programlayıcı
1 Fonksiyon Göstergeleri
2 Zaman göstergesi
3 Fonksiyon Göstergeleri
4 "+" Tuşu
5 Seçim Tuşu
6 "-" Tuşu
1 2 3
456
10 Günlük kullanım
SAAT FONKSİYONLARI
Saat fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Saat Saati gösterir. Saati ayarlamaya, değiştirmeye veya kontrol etmeye
yarar.
Mekanik zaman
ayarı
Bir geri sayım süresini ayarlamak içindir.
Süre sona erdiğinde, sesli bir uyarı duyulur.
Bu fonksiyonun fırının çalışması üzerinde herhangi bir etkisi
yoktur.
Süre Fırının ne kadar süre kullanımda kalacağını ayarlamak içindir.
Bitiş Bir fırın fonksiyonu için kapanma süresini ayarlamak içindir.
Süre ve Bitiş fonksiyonları, fırın daha sonra otomatik olarak ılıp kapanacaksa, aynı
anda kullanılabilir. Bu durumda önce Süre
, ardından Bitiş fonksiyonunu ayarlayın.
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
1. Bir fırın fonksiyonu ve sıcaklığı ayarlayın (sadece Süre ve Bitiş için gerekir).
2. Seçim tuşuna gerekli fonksiyon göster-
gesi yanıp sönünceye kadar arka arkaya
basın.
3. Mekanik zaman ayarı
, Süre veya
Bitiş
için zamanı ayarlamak amacıyla
"+" veya "-" tuşunu kullanın.
İlgili fonksiyon göstergesi yanar.
Süre tamamlandığında, fonksiyon gös-
tergesi yanıp söner ve 2 dakika süreyle
sesli bir sinyal duyulur.
Süre ve Bitiş fonksiyonlarında fırın otomatik olarak durur.
4. Sinyali durdurmak için herhangi bir tuşa basın.
5. Fırın fonksiyonları kontrol düğmesini ve sıcaklık kontrol düğmesini kapalı konumuna
getirin.
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
1. Seçim tuşuna gerekli fonksiyon göstergesi yanıp sönünceye kadar arka arkaya basın.
2. "-" tuşuna basın ve basılı tutun.
Birkaç saniye sonra, saat fonksiyonu devre dışı kalır.
AKSESUARLARIN KULLANILMASI
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
Saat fonksiyonları 11
Fırın Aksesuarlarını Yerleştirme
Derin pişirme kabının ve tel rafın kenarlarışeli-
dir. Bu köşeler ve kılavuz çubukların biçimi fırın
aksesuarlarının devrilmesini önler.
Tel raf ve derin pişirme kabının birlikte yerleş-
tirilmesi
Tel rafı derin pişirme kabının üzerine koyun. Derin
pişirme kabını fırın seviyelerinden birinin kılavuz
çubukları arasına itin.
Teleskobik ray sistemi - Fırın Aksesuarlarının takılması
Pişirme tepsisini veya derin tavayı teleskobik ray-
ların üzerine yerleştirin.
Pişirme tepsisini veya pişirme kabını teleskobik
raylara yerleştirin. Kenarlardaki delikleri teleskobik
raylardaki tutucu pimlere takın.
Tel rafının etrafındaki yüksek kenar, pişirme kap-
larının kaymasını önleyen ek bir düzenektir.
12 Aksesuarların kullanılması
Tel raf ve derin tavanın birlikte yerleştirilmesi
Tel rafı derin tavanın üzerine koyun. Tel rafı ve
derin tavayı teleskobik rayların üzerine yerleştirin.
EK FONKSİYONLAR
Soğutma fanı
Cihaz çalışırken, cihaz yüzeylerinin soğuk kalması için soğutma fanı otomatik olarak çalışır.
Cihazı kaparsanız, cihaz soğuyana kadar soğutma fanı çalışmaya devam eder.
Mekanik kapak kilidi
Kapak kilidi cihaz satın alındığında aktif değildir.
Kapak kilidini etkinleştirmek için: Yerine oturana kadar kapı kilidini öne çekin.
Kapı kilidini devre dışı bırakmak için: Kapı kilidini tekrar panele bastırın.
Cihaz kapısının açılması:
1. Kapı kilidini basılı tutun.
2. Kapıyıın.
Cihazın kapısını kapatırken kapı kilidine bastırmayın!
Cihazı kapatırken, mekanik kapak kilidi devre dışı kalmaz.
YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
Kapının iç kısmı
Bazı modellerde, kapının iç kısmında şunlar bulunur:
Raf konumlarının numaraları (belirli modellerde).
•Fırın fonksiyonları hakkında bilgiler, önerilen raf konumları ve tipik yemekler için sıcaklık-
lar (belirli modellerde).
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler tariflere, kul-
lanılan malzemelerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
1
2
Ek fonksiyonlar 13
Pişirme
Genel bilgiler
Yeni fırınınız eski fırınınızdan daha farklı şekilde yemek pişiriyor ya da kızartıyor olabilir.
Her zaman kullandığınız ayarları (sıcaklık, pişirme süreleri) ve raf konumlarını tablolarda
verilen değerlere uyarlayın.
Daha uzun pişirme sürelerinde, kalan sıcaklığın kullanılması için fırın, pişirme süresinin
bitmesine 10 dakika kala kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında bükülebilir.
Tepsiler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pi
şirme tablolarının kullanımı
İlk seferinde düşük sıcaklık kullanmanızı öneririz.
Belirli bir tarif için gereken ayarları bulamıyorsanız, en yakın olanı kullanmaya çalışın.
Birden fazla raf seviyesinde kek pişiriyorsanız, pişirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
•Farklı uzunluklardaki kekler ve hamur işleri ilk seferde her zaman eşit şekilde pişmez. Bu
durum meydana gelirse sıcaklık ayarını değiştirmeyin. Farklılıklar pişirme prosedürü sıra-
sında eşitlenir.
Tek seviyede kızartma:
Kalıp kullanma
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C dk. olarak za-
man
Kalıpta kek veya
tatlı çörek
Sıcak Hava 1 150-160 50 - 70
Madeira keki/
Meyveli kekler
Sıcak Hava 1 140-160 70 - 90
Sünger kek Sıcak Hava 2 140 - 150 35 - 50
Sünger kek Üst + Alt Isıtma 2 160 35 - 50
Turta tabanı -
gevrek hamur
Sıcak Hava 2
170-180
1)
10 - 25
Turta tabanı -
pandispanya karı-
şımı
Sıcak Hava 2 150-170 20 - 25
Apple pie (çap-
razlamasına çapı
20cm olan 2 ka-
lıp)
Sıcak Hava 2 160 60 - 90
Apple pie (çap-
razlamasına çapı
20cm olan 2 ka-
lıp)
Üst + Alt Isıtma 1 180 70 - 90
Cheese cake Üst + Alt Isıtma 1 170-190 60 - 90
1) Fırını önceden ısıtın
14 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Fırın tepsisinde hamur işi
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
dk. olarak za-
man
Örgülü ekmek /
simit
Üst + Alt Isıtma 3 170-190 30 - 40
Stollen Noel Keki
Üst + Alt Isıtma 2
160-180
1)
50 - 70
Ekmek (çavdar
ekmeği):
1. Pişirme işle-
minin ilk bö-
lümü.
2. Pişirme işle-
minin ikinci
bölümü.
Üst + Alt Isıtma 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 20
2. 30 - 60
Profiterol / ekler
Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
20 - 35
Rulo pasta
Üst + Alt Isıtma 3
180-200
1)
10 - 20
Ufalanmış üst
malzemeli kek
(kuru)
Sıcak Hava 3 150-160 20 - 40
Tereyağlı bademli
kek / şekerli kek-
ler
Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
20 - 30
Meyveli turtalar
(mayalı hamur-
dan / pandispan-
ya karışımından
yapılmış)
2)
Sıcak Hava 3 150 35 - 55
Meyveli turtalar
(mayalı hamur-
dan / pandispan-
ya karışımından
yapılmış)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 35 - 55
Gevrek hamurlu
meyveli turta
Sıcak Hava 3 160-170 40 - 80
Mayalı kek, hafif
üst malzemeli
(örn. tanecik, kre-
ma, puding)
Üst + Alt Isıtma 3
160-180
1)
40 - 80
1) Fırını önceden ısıtın
2) Derin pişirme kabı kullanın
Yararlı ipuçları ve bilgiler 15
Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
dk. olarak za-
man
Gevrek hamurlu
bisküviler
Sıcak Hava 3 150-160 10 - 20
Kısa ekmek/
Poğaça
Sıcak Hava 3 140 20 - 35
Kısa ekmek/
Poğaça
Üst + Alt Isıtma 3
160
1)
20 - 30
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan
bisküviler
Sıcak Hava 3 150-160 15 - 20
Yumurta akı ile
hazırlanan ha-
murlar, kurabiye-
ler
Sıcak Hava 3 80-100 120 - 150
Makaronlar (ba-
demli kurabiyeler)
Sıcak Hava 3 100-120 30 - 50
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü-
viler
Sıcak Hava 3 150-160 20 - 40
Puf böreği Sıcak Hava 3
170-180
1)
20 - 30
Ekmek Sıcak Hava 3
160
1)
10 - 25
Ekmek Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
10 - 25
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
Sıcak Hava 3
150
1)
20 - 35
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
Üst + Alt Isıtma 3
170
1)
20 - 30
1) Fırını önceden ısıtın
Birden Fazla Seviyede Pişirme
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi
Fanlı Pişirme
Sıcaklık, °C ola-
rak
dk. olarak za-
man
Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Profiterol/Ekler
pasta
1/4 -
160-180
1)
25 - 45
Kuru streusel keki 1/4 - 150-160 30 - 45
1) Fırını önceden ısıtın
16 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Bisküvi/small cakes/kuru pasta/rulo pasta
Pişirme tipi
Fanlı Pişirme
Sıcaklık, °C ola-
rak
dk. olarak za-
man
Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Gevrek hamurlu
bisküviler
1/4 1/3/5 150-160 20 - 40
Kısa ekmek/
Poğaça
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan
bisküviler
1/4 - 160-170 25 - 40
Yumurta akı ile
hazırlanan biskü-
viler, merengler
1/4 - 80-100 130 - 170
Makaronlar (ba-
demli kurabiyeler)
1/4 - 100-120 40 - 80
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü-
viler
1/4 - 160-170 30 - 60
Puf böreği 1/4 -
170-180
1)
30 - 50
Ekmek 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Fırını önceden ısıtın
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Olası neden Çözüm
Kekin altı yeterince pişmiyor. Raf konumu yanlıştır. Keki alt seviyeye yerleştirin.
Kek çöküyor (ıslak, topaklı ve
çizgili kalıyor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir.
Biraz daha düşük bir ayar kulla-
nın.
Kek çöküyor (ıslak, topaklı ve
çizgili kalıyor).
Pişirme süresi çok kısadır.
Pişirme süresini uzatın. Pişir-
me süreleri daha yüksek pi-
şirme sıcaklıkları ile kısaltıla-
maz.
Kek çöküyor (ıslak, topaklı ve
çizgili kalıyor).
Hamurda fazla sıvı vardır.
Daha az sıvı kullanın. Özellikle
mikser kullanırken karıştırma
sürelerine dikkat edin.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür.
Fırın sıcaklığını daha yükseğe
ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzundur. Pişirme süresini kısaltın.
Yararlı ipuçları ve bilgiler 17
Pişirme sonuçları Olası neden Çözüm
Kek homojen şekilde kızarmı-
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksek ve pi-
şirme süresi çok kısadır.
Fırını daha düşük sıcaklığa
ayarlayın ve pişirme süresini
uzatın.
Kek homojen şekilde kızarmı-
yor.
Karışım dengesiz dağılmıştır.
Karışımı pişirme tepsisine eşit
şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan sürede pişmi-
yor.
Sıcaklık çok şüktür.
Biraz daha yüksek bir fırın aya-
rı kullanın.
Kekler ve gratenler
Yemek Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
dk. olarak za-
man
Fırında makarna Üst + Alt Isıtma 1 180-200 45 - 60
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180-200 25 - 40
Sebze graten
1)
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 15 - 30
Eritilmiş peynirle
kaplı baget ek-
mekler
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 15 - 30
Kurabiyeler Üst + Alt Isıtma 1 180-200 40 - 60
Fırında balık Üst + Alt Isıtma 1 180-200 30 - 60
Sebze dolması
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 30 - 60
1) Fırını önceden ısıtın
Kızartma
Kızartma kapları
•Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kapları kullanın (üreticinin talimatlarına başvu-
run).
Büyük kızartma parçaları doğrudan derin pişirme kabında (varsa) ya da derin pişirme ka-
bının üzerindeki tel rafta kızartılabilir.
•Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kızartın. Bu sayede et daha sulu olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde, kızartma kabını kapağını örtmeden
kullanabilirsiniz.
Turbo Izgarayla Pişirme
Sığır eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Çömlekte rosto 1-1,5 kg
Üst + Alt Isıt-
ma
1 230 120-150
Rozbif veya fileto:
az pişmiş
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
190-200
1)
5-6
18 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Rozbif veya fileto:
orta
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
180-190
1)
6-8
Rozbif veya fileto:
iyi pişmiş
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
170-180
1)
8-10
1) Fırını önceden ısıtın.
Keçi Eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Ön kol, boyun,
jambon
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 90-120
Pirzola, kaburga 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 170-180 60-90
Rosto 750 g -1 kg Turbo Izgara 1 160-170 50-60
Keçi incik (önce-
den pişirilmiş)
750 g -1 kg Turbo Izgara 1 150-170 90-120
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Dana eti rosto 1 kg Turbo Izgara 1 160-180 90-120
Dana ayağı 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-150
Kuzu Eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kuzu butu, ku-
zu eti rosto
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 150-170 100-120
Kuzu pirzola 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 40-60
Av Hayvanları
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Tavşan sırtı,
tavşan butu
1 kg'a kadar Üst + Alt Isıt-
ma
1
230
1)
30-40
Geyik pirzola 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210-220 35-40
Geyik budu 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 180-200 60-90
1) Fırını önceden ısıtın.
Yararlı ipuçları ve bilgiler 19
Kümes Hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kümes hayva-
nı porsiyonları
200-250g, her
biri
Turbo Izgara 1 200-220 30-50
Yarım tavuk 400-500g, her
biri
Turbo Izgara 1 190-210 35-50
Tavuk, İngiliz
usulü
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 190-210 50-70
Ördek 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 180-200 80-100
Kaz 3,5-5 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-180
Hindi 2,5-3,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-150
Hindi 4-6 kg Turbo Izgara 1 140-160 150-240
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Balık, bütün 1-1,5 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210-220 40-60
Izgara
Daima maksimum sıcaklık ayarında ızgara yapın.
DİKKAT
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak boş fırını 5 dakika önceden ısıtın.
•Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf konumuna yerleştirin.
•Yağı toplamak için kullanılacak kabı her zaman birinci raf konumuna yerleştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara yapın.
Izgara
Izgara yapılacak
yiyecek
Raf konumu Sıcaklık
dk. olarak zaman
1. taraf 2. taraf
Rozbif 2 210 - 230 30-40 30-40
Sığır fileto 3 230 20-30 20-30
Keçi sırtı 2 210 - 230 30-40 30-40
Dana sırtı 2 210 - 230 30-40 30-40
Kuzu sırtı 3 210 - 230 25-35 20-25
Balık, bütün,
500-1000 g
3/4 210 - 230 15-30 15-30
20 Yararlı ipuçları ve bilgiler
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE3013421M Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu