Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Tip
Recipe book
TR YEMEK TARİFLERİ KİTABI KULLANMA KILAVUZU
MÜKEMMEL SONUÇLAR İÇİN
Bu AEG ürününü seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bu ürünü,
sıradan cihazlarda bulamayacağınız hayatı kolaylaştıran
özellikler ve yenilikçi teknolojiler kullanarak, size uzun
yıllar üstün performans vermesi için tasarladır. Lütfen,
cihazınızdan en iyi şekilde yararlanabilmek için birkaç
dakikanızı ayırarak bu belgeyi okuyun.
AKSESUARLAR VE SARF MALZEMELERİ
AEG Internet mağazasında tüm AEG cihazlarınızı
mükemmel durumda ve temiz kullanmanıza yardımcı
olacak herşeyi bulabilirsiniz. Beklentilerinize uygun
yüksek kalite standartlarında tasarlanan ve üretilen çok
çeşitli aksesuarların yanı sıra, uzmanların kullandığı
pişirme kaplarından çatal-bıcak sepetlerine, şişe
tutuculardan narin çamaşır poşetlerine kadar herş
ey...
Çevrimiçi mağazamızı ziyaret edin:
www.aeg.com/shop
2
İÇİNDEKİLER
4Yararlı ipuçları ve bilgiler
Bu kılavuzda aşağıdaki simgeler kullanılır:
Kişisel güvenliğinizi korumak ve cihaza hasar
vermemek için önem taşıyan bilgiler.
Genel bilgiler ve ipuçları
Çevresel bilgiler
Önceden haber verilmeksizin değişiklik
yapma hakkı saklıdır.
İçindekiler
3
YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
Kapının iç kısmı
Bazı modellerde, fırının kapısının iç kısmında şunlar bulunur:
raf seviyelerinin numaraları (belirli modellerde)
•fırın fonksiyonları hakkında bilgiler, önerilen raf seviyeleri ve tipik yemekler için sıcaklıklar
(belirli modellerde).
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler tariflere, kul-
lanılan malzemelerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
Pişirme
Genel bilgiler
Yeni fırınınız eski fırınınızdan daha farklı şekilde yemek pişiriyor olabilir. Her zaman kul-
landığınız ayarları (sıcaklık, pişirme süreleri) ve raf seviyelerini tablolarda verilen değerle-
re uyarlayınız.
Daha uzun pişirme sürelerinde, kalan sıcaklığın kullanılmasıin fırın, pişirme süresinin
bitmesine 10 dakika kala kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında bükülebilir.
Tepsiler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme tablolarının kullan
ımı
İlk seferinde düşük sıcaklık kullanmanızı öneririz.
Belirli bir tarif için gereken ayarları bulamıyorsanız, en yakın olanı kullanmaya çalışın.
Birden fazla raf seviyesinde kek pişiriyorsanız, pişirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
•Farklı uzunluklardaki kekler ve hamur işleri ilk seferde her zaman eşit şekilde pişmez. Bu
durum meydana gelirse sıcaklık ayarını değiştirmeyin. Farklılıklar pişirme prosedürü sıra-
sında eşitlenir.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince pişmiyor Yanlış fırın seviyesi Keki alt seviyeye yerleştirin
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir.
Biraz daha düşük bir ayar kulla-
nın
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısadır
Pişirme süresini uzatın. Pişir-
me süreleri daha yüksek pi-
şirme sıcaklıkları ile kısaltıla-
bilir
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Hamurda fazla sıvı vardır
Daha az sıvı kullanın. Özellikle
mutfak robotu kullanırken karış-
tırma sürelerine dikkat edin
4 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kek çok kuru Fırın sıcaklığı çok düşüktür
Daha yüksek fırın sıcaklığı
ayarlayın
Kek çok kuru Pişirme süresi çok uzundur Pişirme süresini kısaltın
Kek homojen şekilde kızarmı-
yor
Fırın sıcaklığı çok yüksek ve pi-
şirme süresi çok kısadır
Daha düşük sıcaklık ve daha
uzun pişirme süresi ayarlayın
Kek homojen şekilde kızarmı-
yor
Karışım dengesiz dağılmıştır
Karışımı tepsiye eşit şekilde
dağıtın
Kek, ayarlanan sürede pişmiyor Sıcaklık çok düşüktür
Biraz daha yüksek bir fırın aya-
rı kullanın
Tek düzeyde kızartma:
Kalıp kullanma
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C Zaman Saat:Da-
kika
Kalıpta kek veya
tatlı çörek
Sıcak Hava 1 150-160 0:50-1:10
Madeira keki/
Meyveli kekler
Sıcak Hava 1 140-160 1:10-1:30
Sünger kek Sıcak Hava 2 140 0:35-0:50
Sünger kek Üst + Alt Isıtma 2 160 0:35-0:50
Turta tabanı -
gevrek hamur
Sıcak Hava 2
170-180
1)
0:10-0:25
Turta tabanı -
pandispanya karı-
şımı
Sıcak Hava 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (çap-
razlamasına çapı
20cm olan 2 ka-
lıp)
Sıcak Hava 2 160 1:10-1:30
Apple pie (çap-
razlamasına çapı
20cm olan 2 ka-
lıp)
Üst + Alt Isıtma 1 180 1:10-1:30
Cheese cake Üst + Alt Isıtma 1 170-190 1:00-1:30
1) Fırını önceden ısıtın
Fırın tepsisinde hamur işi
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Örgülü ekmek /
simit
Üst + Alt Isıtma 3 170-190 0:30-0:40
Stollen Noel Keki
Üst + Alt Isıtma 2
160-180
1)
0:50-1:10
Yararlı ipuçları ve bilgiler 5
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Ekmek (çavdar
ekmeği):
1. Pişirme işle-
minin ilk bölü-
mü.
2. Pişirme işle-
minin ikinci
bölümü.
Üst + Alt Isıtma 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Profiterol / ekler
Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:20-0:35
Rulo pasta
Üst + Alt Isıtma 3
180-200
1)
0:10-0:20
Ufalanmış üst
malzemeli kek
(kuru)
Sıcak Hava 3 150-160 0:20-0:40
Tereyağlı bademli
kek / şekerli kek-
ler
Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:20-0:30
Meyveli turtalar
(mayalı hamur-
dan / pandispan-
ya karışımından
yapılmış)
2)
Sıcak Hava 3 150 0:35-0:50
Meyveli turtalar
(mayalı hamur-
dan / pandispan-
ya karışımından
yapılmış)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 0:35-0:50
Gevrek hamurlu
meyveli turta
Sıcak Hava 3 160-170 0:40-1:20
Mayalı kek, hafif
üst malzemeli
(örn. tanecik, kre-
ma, puding)
Üst + Alt Isıtma 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Fırını önceden ısıtın
2) Derin pişirme kabı kullanın
Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Gevrek hamurlu
bisküviler
Sıcak Hava 3 150-160 0:10-0:20
Kısa ekmek/
Poğaça
Sıcak Hava 3 140 0:20-0:30
6 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Kısa ekmek/
Poğaça
Üst + Alt Isıtma 3
160
1)
0:20-0:30
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan
bisküviler
Sıcak Hava 3 150-160 0:15-0:20
Yumurta akı ile
hazırlanan ha-
murlar, kurabiye-
ler
Sıcak Hava 3 80-100 2:00-2:30
Makaronlar (ba-
demli kurabiyeler)
Sıcak Hava 3 100-120 0:30-0:50
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü-
viler
Sıcak Hava 3 150-160 0:20-0:40
Puf böreği Sıcak Hava 3
170-180
1)
0:20-0:30
Ekmek Sıcak Hava 3
160
1)
0:10-0:25
Ekmek Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
Sıcak Hava 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
Üst + Alt Isıtma 3
170
1)
0:20-0:30
1) Fırını önceden ısıtın
Kekler ve gratenler
Yemek Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Fırında makarna Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:45-1:00
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:25-0:40
Sebze graten
1)
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 0:15-0:30
Eritilmiş peynirle
kaplı baget ek-
mekler
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 0:15-0:30
Kurabiyeler Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:40-0:60
Fırında balık Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:30-1:00
Sebze dolması
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 0:30-1:00
1) Fırını önceden ısıtın
Yararlı ipuçları ve bilgiler 7
Birden Fazla Seviyede Pişirme
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi
Sıcak Hava Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola-
rak
Zaman
Saat:Dakika
Alttan itibaren raf konumları
2 seviye 3 seviye
Profiterol/Ekler
pasta
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kuru streusel keki 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Fırını önceden ısıtın
Bisküvi/small cakes/kuru pasta/rulo pasta
Pişirme tipi
Sıcak Hava Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola-
rak
Zaman
Saat:Dakika
Alttan itibaren raf konumları
2 seviye 3 seviye
Gevrek hamurlu
bisküviler
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Kısa ekmek/
Poğaça
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan
bisküviler
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Yumurta akı ile
hazırlanan biskü-
viler, merengler
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makaronlar (ba-
demli kurabiyeler)
1/4 - 100-120 0:40-1:20
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü-
viler
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Puf böreği 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Ekmek 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Fırını önceden ısıtın
şük Isıda Pişirme
Yağsız, yumuşak et parçaları ve balık pişirmek için bu fonksiyonu kullanın. Kapağıık ola-
rak pişirin.
1. Yemeği tavada çok sıcak ateşte kızartın.
2. Eti bir kızartma kabına ya da doğrudan tel raf üzerine koyun. Yağı toplamak için ızgara-
yı / kızartma tavasını rafın altına koyun.
8 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirilecek gıda-
lar
Ağırlık (g) Sıcaklık °C Raf konumu
Zaman Saat:Da-
kika
Rozbif 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Biftek 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Dana Eti Rosto 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Biftekler 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza Konumu
Pişirme tipi Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Pizza (ince hamurlu)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (yoğun üst mal-
zemeli)
2 180 - 200 20 - 30
Turta 1 180 - 200 40 - 55
Ispanaklı tart 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 45 - 55
Swiss Flan 1 170 - 190 45 - 55
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli turta 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
2
230 - 250
1)
10 - 20
Puf böreği
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (Alsa-
ce bölgesinden pizza
benzeri bir yemek)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (Rusya usulü
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Fırını önceden ısıtın
2) Derin pişirme kabı kullanın
Kızartma
Genel bilgiler:
•Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kapları kullanın (üreticinin talimatlarına başvu-
run).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızartma tavasında ya da derin kızartma tavasının
üzerindeki fırın rafında kızartılabilir. (Varsa)
•Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kızartın. Bu sayede et daha sulu olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde, kızartma kabını kapağını örtmeden
kullanabilirsiniz.
•Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fırında pişirmenizi öneririz.
•Çıkan et suyu veya ya
ğ nedeniyle yanmanızı önlemek için, derin kızartma tavasının içine
biraz sıvı eklemenizi öneririz.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
9
•Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan sonra kızartmayı çevirin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kızartma sırasında birkaç kez yağlayın. Bu şekil-
de daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
•Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını yemeğin pişmesine yaklaşık 10 dakika kala kapa-
yın.
Turbo Izgarayla Pişirme
Sığır eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman (Da-
kika)
Ağır ateşte pişiri-
len etler
1-1,5 kg
Üst + Alt Isıt-
ma
1 230 120-150
Rozbif veya fileto:
az pişmiş
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
190-200
1)
5-6
Rozbif veya fileto:
orta
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
180-190
1)
6-8
Rozbif veya fileto:
iyi pişmiş
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
170-180
1)
8-10
1) Fırını önceden ısıtın
Kuzu Eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman (Da-
kika)
Ön kol, boyun,
jambon
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 90-120
Pirzola, kaburga 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 170-180 60-90
Rosto 750 g -1 kg Turbo Izgara 1 160-170 50-60
Kuzu incik (önce-
den pişirilmiş)
750 g -1 kg Turbo Izgara 1 150-170 90-120
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Dana Eti Ros-
to
1 kg Turbo Izgara 1 160-180 90-120
Dana incik 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-150
Kuzu Eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Kuzu butu, ku-
zu eti rosto
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 150-170 100-120
Kuzu pirzola 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 40-60
10 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Av Eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Tavşan sırtı,
tavşan budu
1 kiloya kadar Üst + Alt Isıt-
ma
1
230
1)
30-40
Geyik pirzola 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210-220 35-40
Geyik budu 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 180-200 60-90
1) Fırını önceden ısıtın
Kümes Hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Tavuk eti por-
siyonları
200-250g, her
biri
Turbo Izgara 1 200-220 30-50
Yarım tavuk 400-500g, her
biri
Turbo Izgara 1 190-210 35-50
Tavuk, İngiliz
usulü
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 190-210 50-70
Ördek 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 180-200 80-100
Kaz 3,5-5 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-180
Hindi 2,5-3,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-150
Hindi 4-6 kg Turbo Izgara 1 140-160 150-240
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Balık, bütün (1
kg'a kadar)
1-1,5 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210-220 40-60
Izgara
Daima maksimum sıcaklık ayarında ızgara yapın.
DİKKAT
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak boş fırını 5 dakika önceden ısıtın.
•Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf seviyesine yerleştirin.
•Yağı toplamak için kullanılacak kabı her zaman birinci raf seviyesine yerleştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara yapın.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
11
Izgara
Izgara yapılacak
yiyecek
Sıcaklık Raf seviyesi
Izgara zamanı (dakika)
1. taraf 2. taraf
Rozbif 210-230 2 30-40 30-40
Sığır fileto 230 3 20-30 20-30
Keçi sırtı 210-230 2 30-40 30-40
Dana sırtı 210-230 2 30-40 30-40
Kuzu sırtı 210-230 3 25-35 20-25
Balık, bütün (1
kg'a kadar),
500-1000g
210-230 3/4 15-30 15-30
Hızlı Izgara
Izgara yapılacak yiye-
cek
Raf seviyesi
Izgara zamanı (dakika)
1. taraf 2. taraf
Burgerler 4 8-10 6-8
Keçi fileto 4 10-12 6-10
Sosisler 4 10-12 6-8
Fileto biftekler, dana
biftekler
4 7-10 6-8
Kızartma
1)
5 1-3 1-3
Üst malzemeli kızart-
ma
4 6-8 -
1) Fırını önceden ısıtın
Döner-şiş ızgara - derin pişirme kabını seviye 1'e yerleştirin
Kızartılacak yiyecek Sıcaklık °C Süre (dakika)
Tavuk 220-240 70-90
Kızartma için et sarma 190-210 120-180
Ördek 220-240 90-150
Kuzu incik 190-210 150-210
Buz çözdürme
Yiyecek ambalajınıın. Yiyeceği bir tabak üzerine koyun.
Bir kap veya tabak ile üzerini örtmeyin. Bu buz çözme süresini uzatabilir.
Birinci fırın raf seviyesini kullanın. En alttaki raf.
12 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Yemek
Buz çözme sü-
resi (dakika)
Ek buz çözme süresi
(dakika)
ıklama
Tavuk, 1000 g 100-140 20-30
Tavuğu altı ters çevrilmiş şe-
kilde büyük bir tabağa yerleş-
tirin. Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Et, 1000 g 100-140 20-30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Et, 500 g 90-120 20-30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Alabalık, 150 g 25-35 10-15 -
Çilek, 300 g 30-40 10-20 -
Tereyağı, 250 g 30-40 10-15 -
Krema, 2 x 200 g 80-100 10-15
Krema hafif donmuş bölümle-
ri olsa da kolayca çırpılır
Kremalı pasta, 1.400 g 60 60 -
Hazır yiyecek
Dondurulmuş Yiyecekler
Hazır yiyecek Raf seviyesi Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Pizza, dondurulmuş 2 200 - 220 15-25
Amerikan pizza, don-
durulmuş
2 190 - 210 20-25
Pizza, soğutulmuş 2 210-230 13-25
Küçük pizza, dondurul-
muş
2 180-200 15-30
Patates Kızartması, İn-
ce
3 200-220 20-30
Patates Kızartması,
kalın
3 200-220 25-35
Patates Dilimleri/Köfte-
si
3 220-230 20-35
Fırında Baharatlı Pata-
tes
3 210-230 20-30
Lazanya/Mantı, taze 2 170-190 35-45
Lazanya/Mantı,dondu-
rulmuş
2 160-180 40-60
Fırında peynirli kek 3 170-190 20-30
Tavuk Kanat 2 190-210 20-30
Yararlı ipuçları ve bilgiler 13
Dondurulmuş Hazır Yemekler
Pişirilecek gıda-
lar
Fırın fonksiyon-
ları
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman
Dondurulmuş piz-
za
Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Cipsler
1)
(300-600 g)
Üst + Alt Isıtma
ya da Turbo Izga-
ra
3 200-220
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Bagetler Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Meyveli tart Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
1) Cipsleri pişirirken 2 veya 3 defa çevirin
Kurutma - Sıcak Hava
Fırın raflarını fırın kağıdıyla kaplayın.
En iyi sonuçlar için: gerekli sürenin yarısından sonra cihazı devre dışı bırakın. Cihaz ka-
pağınıın ve cihazın soğumasını sağlayın. Daha sonra kurutma işlemini tamamlayın.
Sebzeler
Kurutulacak gı-
dalar
Sıcaklık, °C ola-
rak
Raf seviyesi
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Fasulye 60-70 3 1/4 6-8
Biber 60-70 3 1/4 5-6
Ekşi sos için seb-
zeler
60-70 3 1/4 5-6
Mantar 50-60 3 1/4 6-8
Baharatlar 40-50 3 1/4 2-3
Meyveler
Kurutulacak gı-
dalar
Sıcaklık, °C ola-
rak
Raf seviyesi
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Erik 60-70 3 1/4 8-10
Kayısı 60-70 3 1/4 8-10
Elma dilimleri 60-70 3 1/4 6-8
Armut 60-70 3 1/4 6-9
Konserve yapma
Dikkat edilmesi gereken noktalar:
Sadece, markette bulabileceğiniz aynı büyüklükte konserve kavanozlarından kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya metal kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı kullanın.
14 Yararlı ipuçları ve bilgiler
•Pişirme tepsisine altı adet bir litrelik konserve kavanozundan fazlasını koymayın.
Kavanozları aynı seviyeye gelinceye kadar doldurun ve bir kelepçe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
•Fırın içinde yeterli nem olmasını sağlamak için pişirme tepsisine yarım litre su koyun.
Kavanozlardaki sıvı kaynamaya başladığında (bir litrelik kavanozlar için yaklaşık 35-60
dakika sonra) fırını kapayın veya sıcaklığı 100°C'ye düşürün (bkz. tablo).
Yumuşak meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi,
dakika olarak
Çilek, böğürtlen, ahu-
dudu, bektaşi üzümü
160-170 35-45 -
Sert çekirdekli meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi,
dakika olarak
Armut, ayva, erik 160-170 35-45 10-15
Sebzeler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi,
dakika olarak
Havuç
1)
160-170 50-60 5-10
Salatalık 160-170 50-60 -
Karışık kornişon 160-170 50-60 5-10
Yer lahanası, bezelye,
kuşkonmaz
160-170 50-60 15-20
1) Kapalı fırında bekletin
Yemekölçer tablosu
Sığır eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı
Antrikot veya biftek: az pişmiş 45 - 50°C
Antrikot veya biftek: orta 60 - 65°C
Antrikot veya biftek: iyi pişmiş 70 - 75°C
Kuzu Eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı
Kuzu ön kol, jambon parçası, boyun 80 - 82°C
Kuzu pirzola, sırt eti 75 - 80°C
Rosto 75 - 80°C
Yararlı ipuçları ve bilgiler 15
Dana eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı
Dana rosto 75 - 80°C
Dana incik 85 - 90°C
Koyun / kuzu
Yemek Yiyecek Merkezi Isısı
Koyun budu 80 - 85°C
Koyun sırtı 80 - 85°C
Kuzu rosto, kuzu budu 70 - 75°C
Av Hayvanları
Yemek Yiyecek Merkezi Isısı
Tavşan sırtı 70 - 75°C
Tavşan budu 70 - 75°C
Bütün tavşan 70 - 75°C
Geyik pirzola 70 - 75°C
Geyik budu 70 - 75°C
Balık
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı
Somon 65 - 70°C
Alabalık 65 - 70°C
TARİFLER
Ekranda her otomatik tarif için fırın seviyeleri ve önceden ayarlı pişirme süreleri gösterilmek-
tedir.
Otomatik programlar
Program numarası Program ismi
1 ROZBİF
2 KEÇİ ETİ ROSTO
3 DANA ETİ ROSTO
4 KUZU ETİ ROSTO
5 AV ETİ ROSTO
6 TAVUK, BÜTÜN
7 BALIK, BÜTÜN (1 KG'A KADAR)
8 PİZZA
9 KİŞ
16 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Program numarası Program ismi
10 LİMONLU SÜNGER KEK
11 CHEESE CAKE
12 EKMEK
13 KÖY EKMEĞİ
14 HAMUR KABARTMA
15 PATATES GRATEN
16 LAZANYA
17 MANTI (CANNELLONI)
18 HAZIR KEK
19 HAZIR PİZZA
20 HAZIR PATATES ÇEŞİTLERİ
1 - ROZBİF
Ayarlar:
•Ağırlık girilen otomatik programlar. Ağırlık için aralık ayarı 1.000 g ile 3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ateşe dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya başka
bir sıvı ekleyin; alt taraf 10 - 20 mm derinlikte kaplanmalıdır. Üzerine bir kapak örtün.
Bu programı sığır eti ve sırt bölgesinden yapılan yemekler için kullanmayın.
2 - KEÇİ ETİ ROSTO
Ayarlar:
•Ağırlık girilen otomatik programlar. Ağırlık için aralık ayarı 1.000 g ile 3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ateşe dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su ya da başka
bir sıvı ekleyin; alt taraf 20 - 40 mm derinlikte kaplanmalıdır.
3 - DANA ETİ ROSTO
Ayarlar:
•Ağırlık girilen otomatik programlar. Ağırlık için aralık ayarı 1.000 g ile 3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ateşe dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya başka
bir sıvı ekleyin; alt taraf 10 - 20 mm derinlikte kaplanmalıdır. Üzerine bir kapak örtün.
4 - KUZU ETİ ROSTO
Ayarlar:
•Ağırlık girilen otomatik programlar. Ağırlık için aralık ayarı 1.000 g ile 3.000 g arasında.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
17
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ateşe dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya başka
bir sıvı ekleyin; alt taraf 10 - 30 mm derinlikte kaplanmalıdır. Üzerine bir kapak örtün.
5 - AV ETİ ROSTO
Ayarlar:
•Ağırlık girilen otomatik programlar. Ağırlık için aralık ayarı 1.000 g ile 3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ateşe dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya başka
bir sıvı ekleyin; alt taraf 10 - 20 mm derinlikte kaplanmalıdır. Üzerine bir kapak örtün.
6 - TAVUK, BÜTÜN
Ayarlar:
•Ağırlık girilen otomatik programlar. Ağırlık için aralık ayarı 900 g ile 2.100 g arasında.
Yöntem:
•Tavuğu ateşe dayanıklı bir fırın kabına koyun ve baharatlarla terbiye edin. Yaklaşık 30
dakika sonra rostoyu çevirin. Bir hatırlatıcı gösterilir.
7 - BALIK, BÜTÜN (1 KG'A KADAR)
Ayarlar:
Yemekölçerli otomatik programlar. İç sıcaklığı 70°C.
Yöntem:
•Balığı baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri takın ve ateşe dayanıklı bir fırın kabına yer-
leştirin.
8 - PİZZA
Hamur malzemeleri:
14 g maya
200 ml ılık su
300 g un
3 g tuz
1 yemek kaşığı yağ
Üst kaplama malzemeleri:
1/2 küçük kutu doğranmış domates
200 g rendelenmiş kaşar peyniri
100 g salam
100 g dana jambon
150 g mantar (konserve)
150 g beyaz peynir
Mercanköşk
18 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Yöntem:
Mayayı bir kaba boşaltın ve ılık suda çözün. Tuzu unla karıştırın ve yağ ile birlikte kaba
ilave edin. Tüm malzemeleri, kaptan ayrılabilen bir hamur halini alıncaya kadar yoğurun.
Hamuru iki katına kabarıncaya kadar sıcak bir yerde bekletin. Hamuru yuvarlayıp yağlan-
mış pişirme tepsisine koyun ve tabanını bir çatalla delin. Üst malzemeleri belirtilen sırayla
tabana yayın.
•Yağlanmı ş pişirme tepsisi kullanın.
9 - KİŞ
Hamur malzemeleri:
200 g un
•2 yumurta
100 g tereyağı
½ tatlı kaşığı tuz
Çok az karabiber
1 tutam müskat
Üst kaplama malzemeleri:
150 g rendelenmiş peynir
200 g pişmiş jambon veya yağsız pastırma
•2 yumurta
250 g ekşi krema
Tuz, karabiber ve müskat
Yöntem:
Unu, tereyağını, yumurtaları ve baharatları karıştırma kabına alın ve yumuşak kıvamda
bir hamur elde edene kadar karıştırın. Hamuru birkaç saat soğutucuda bırakın. Ardından
hamuruın ve yağlanmış siyah pişirme kabına koyun. Altını bir çatalla delin. Pastırmayı
hamurun üzerine dağıtın. Sos için yumurtaları, ekşi kremay
ı ve baharatları birbiriyle karış-
tırın. Ardından peyniri ekleyin.
•28 cm çapında yağlanmış siyah pişirme kabı
10 - LİMONLU SÜNGER KEK
Karışımın malzemeleri:
250 g tereyağı
200 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 g)
1 tutam tuz
•4 yumurta
150 g un
150 g mısır unu
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 limon kabuğunun rendesi
Yararlı ipuçları ve bilgiler
19
Sos malzemeleri:
125 ml limon suyu
100 g pudra şekeri
Diğer:
30 cm uzunluğunda düz pişirme kabı
•Yağlamak için margarin
•Pişirme kabını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu, vanilyayı ve tuzu bir karıştırma kabına koyun ve kö-
pürterek karıştırın. Ardından birer birer yumurtaları içine kırın ve tekrar köpürterek karıştı-
rın. Un ve mısır unuyla karıştırdığınız kabartma tozunu krema halindeki bu karışıma ekle-
yin ve karıştırın. Hamuru, önceden yağlanmış ve galeta unu serpilmiş olan pi
şirme kabına
dökün, üstünü düzleştirin ve fırına koyun. Kek piştikten sonra, limon suyu ve pudra şeke-
rini karıştırın. Keki bir alüminyum folyonun üzerine çevirin. Sosun dışarı akmaması için
alüminyum folyoyu kekin kenarlarından yukarı kaldırın. Keki tahta bir çubukla birkaç yer-
den delin ve sosu bir fırçayla sürün. Sosu çekmesi için keki biraz beklemeye bırakın.
11 - CHEESE CAKE
Tabanı için malzemeler:
150 g un
70 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 g)
•1 yumurta
70 g yumuşak tereyağı
Peynirli krema için malzemeler:
3 yumurta akı
50 g kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 g az yağlı lor peyniri
•3 yumurta sarısı
200 g şeker
Bir limonun suyu
200 g taze krema
1 paket vanilyalı puding tozu
Diğer:
•26 cm çapında yağlanmış siyah kelepçeli pişirme kabı
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri ekleyip el mikseriyle karıştırın. Karışımı 2 saat buz-
dolabında bekletin. Karışımın yaklaşık 2/3'ünü yağlanmış kelepçeli pişirme kabına dökün
ve çatalla birçok yerinden delin. Karışımın kalan
ıyla yaklaşık 3 cm yüksekliğinde bir kenar
oluşturun. Yumurta aklarını el mikseriyle köpük oluşturana kadar çırpın. Kuru üzümleri yı-
20 Yararlı ipuçları ve bilgiler
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux BE7314421M Recipe book

Tip
Recipe book