Aeg-Electrolux EHGL5-4E.3 El kitabı

Tip
El kitabı

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

Kullanma Kılavuzu Tablolar, İpuçları ve
Yemek Tarifleri
Yüksek kaliteli ürünlerimizden birini seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Cihazınızdan en uygun ve düzenli performansı almak için, lütfen bu
kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu, bütün işlemleri en iyi ve
en etkin bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olduğunda
bakabilmeniz amacıyla bu kılavuzu güvenli bir yerde saklamanızı
tavsiye ederiz. Ve lütfen kılavuzu cihazın bir sonraki kullanıcısına da
veriniz.
Yeni cihazınızdan keyif almanızı diliyoruz.
İçindekiler
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 2
Kapının iç tarafı 2
Buharlı pişirme 2
TAM BUHAR KONUMU 3
FANLI ve TAM BUHARLI PİŞİRME,
ardı ardına 5
YOĞUN BUHAR KONUMU 5
SICAK BUHAR KONUMU 6
Pişirme 7
Kızartma 12
DÜŞÜK ISI 16
Izgara 16
BUZ ÇÖZDÜRME 17
Et programları 18
TARİF MENÜSÜ 18
BUHARLI PİŞİRME TARİFLERİ
18
KONSERVE YAPMA 21
PİŞİRME TARİFLERİ 22
KIZARTMA TARİFLERİ 25
DİĞER TARİFLER 29
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
Akrilamidlerle ilgili bilgiler
Bilimsel kaynaklı son bilgilere göre, yiyecek yüzeyinin kızartılması halinde
(özellikle nişasta içeren ürünlerde), akrilamidler sağlık için tehlike yaratabil‐
mektedir. Bu nedenle, mümkün olduğunca düşük sıcaklıklarda pişirmeniz ve
yiyeceğin yüzeyini çok fazla kızartmamanız tavsiye edilir.
Kapının iç tarafı
Fırın kapısının iç tarafında raf seviyelerinin numaralarını bulacaksınız.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler
tariflere, kullanılan malzemelerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
Buharlı pişirme
Sıvı olarak sadece su kullanınız!
2
İçindekiler
Buharla pişirme kapla
Sadece ısıya ve korozyona dayalı kaplar kullanınız.
Krom çelikten üretilmiş yemek kapları da kullanılabilir (bkz. özel aksesuar‐
lar).
Fırın seviyeleri
Kullanılması gereken fırın seviyeleri aşağıdaki tablolarda verilmiştir. Fırın
seviyelerini fırının alt kısmından başlayarak sayınız.
Genel açıklamalar
30 dakikadan uzun süreyle ya da bol miktarda yemek pişirirken, gerekirse
su ekleyiniz.
Fırını uzun süre kullanmayacaksanız, su çekmecesini, bağlantı hortumlarını
ve buhar üreticiyi iyice temizleyiniz (bkz. "Bakım ve Temizlik" bölümü)
Tablolar hakkında açıklama
Tablolarda tipik öğünler için veriler yer almaktadır.
Sıcaklıklar ve süreler sadece bilgi amaçlıdır ve pişirilecek yemeğin malze‐
melerine, boyutuna, miktarına ve kullanılan kaplara bağlıdır.
Kendi tarifiniz için gereken ayarları bulamıyorsanız hemen hemen aynı tarifi
kullanmaya çalışın.
Tablolarda aksi önerilmedikçe fırın soğukken pişirmeye başlayın.
TAM BUHAR KONUMU
UYARI
Hangi sebepten olursa olsun, TAM BUHAR konumu sırasında fırın kapağını
kesinlikle açmayın.
Aşağıda belirtilen TAM BUHARLI PİŞİRME yöntemi, taze veya dondurulmuş
tüm yiyecekler için uygundur. Bu yöntem ile sebzeler, et, balık, makarna, pilav,
mısır, irmik ve yumurta pişirilebilir, ısıtılabilir, buzu çözdürülebilir, suda uzun
veya kısa süreli haşlanabilir.
Menü pişirme: Tek seferde bir menünün tamamını pişirebilirsiniz. Yemeklerin
gereğinden az veya fazla pişmesini önlemek için pişirme süreleri benzer ye‐
mekler seçmeye çalışın. Menüdeki her bir malzeme için gereken en yüksek su
miktarını kullanın (bkz. pişirme tabloları). Yemekleri fırın raflarına uygun kaplar
içinde koyun. Buharın her yemeğe ulaşmasını sağlamak için aralarında yeterli
boşluk bırakın.
Sterilizasyon
Kapları (örneğin biberonlar), TAM BUHARfonksiyonunu kullanarak sterilize
edebilirsiniz.
Temiz kapları 1. seviyedeki rafın ortasına yerleştirin. Kapların kapak kısım‐
larının küçük bir açıyla aşağı bakmasını sağlayın.
Çekmeceyi maksimum miktarda (650 ml) suyla doldurun ve 96°C'de 40 da‐
kikaya ayarlayın.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
3
TAM BUHARLI PİŞİRME tablosu.
Besinler Sıcaklık
°C
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
daki‐
ka olarak.
Raf ko‐
numu
Risotto (İtalyan pilavı) 96 400 25 - 30 2
Pirinç pilavı (su oranı 1:1) 96 550 35 - 40 2
Mısır (Polenta - İtalyan
mısır lapası, su oranı 1:3)
96 650 40 - 50 2
Kabuklu patates, orta bü‐
yüklükte
96 650 40 - 50 2
Haşlanmış patates 96 550 30 - 40 2
Ratatouille (Fransız usu‐
lü sebzeli türlü)
96 400 25 - 30 2
Brüksel lahanası 96 550 30 - 35 2
Karnabahar, bütün 96 700 40 - 45 2
Alman usulü lahana tur‐
şusu
96 700 50 - 60 2
Domates, bütün 96 250 15 - 20 2
Pancar kökü, bütün 96 550 60 - 70 2
Yer lahanası / kereviz /
rezene, dilimlenmiş
96 550 35 - 40 2
Kabak, doğranmış 96 400 20 - 25 2
Havuç, doğranmış 96 550 30 - 35 2
Sebzelerin buzunu çöz‐
dürme
96 550 30 - 35 2
Sebzelerin buzunu çöz‐
dürme ve pişirme
96 550 30 - 35 2
Sebze haşlama 96 250 12 - 15 2
Fasulye haşlama 96 250 20 - 22 2
Yumuşak dana jambon
1000 g
96 700 50 - 75 2
Füme domuz fileto
600-1000 g
96 700 45 - 55 2
Frankfurter / dana sosis 96 250 15 - 20 2
1 cm'lik dilimler halinde
rulo köfte ısıtma
96 400 20 - 25 2
Alabalık, 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Yumurta, rafadan 96 200 8 - 12 2
Yumurta, orta 96 200 10 - 15 2
4
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Besinler Sıcaklık
°C
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
daki‐
ka olarak.
Raf ko‐
numu
Yumurta, katı 96 200 15-20 2
1) Süreler bilgi amaçlıdır.
FANLI ve TAM BUHARLI PİŞİRME, ardı ardına
Et, sebze ve garnitürleri birbiri ardına pişirmek için FANLI ve TAM BUHARLI
PİŞİRME fonksiyonlarını, TAM BUHARLI PİŞİRME fonksiyonuyla birlikte kul‐
lanabilirsiniz. Tüm malzemeler aynı anda servise hazır hale gelir.
Yemeği ilk pişirme için FANLI PİŞİRME fonksiyonunu kullanın.
Önceden hazırlanmış sebze ve garnitürleri, ısıya dayanıklı bir kaba koyarak
fırında pişirin.
Ardından, TAM BUHARLI PİŞİRME fonksiyonunu kullanarak tüm yemekleri
hazır olana kadar pişirin.
Fırını, TAM BUHARLI PİŞİRMEfonksiyonunu kullanmaya başlamadan önce
yaklaşık 80°C'ye soğutun. Cihazı daha hızlı soğutmak için fırın kapağını ilk
konumda yaklaşık 15 dakika açık bırakın.
FANLI ve TAM BUHARLI PİŞİRME fonksiyonlarını ardı ardına kullanma
tablosu
Yemek FANLI PİŞİRME TAM BUHARLI PİŞİRME
Maksimum su miktarı 650
ml
Sıcaklık °C Et için dakika
cinsinden sü‐
re
Et ve garni‐
türler için da‐
kika cinsin‐
den süre
Raf konumu
1 kg rozbif, Brüksel laha‐
nası, polenta
180 60-70 40-50 1 ve 3
1 kg rozbif, Brüksel laha‐
nası, polenta
180 60-70 30-40 1 ve 3
1 kg dana rosto, pilav,
sebze
180 50-60 30-40 1 ve 3
Tablolardaki süreler sadece bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler yemek miktarına
ve boyutuna bağlıdır. Et için başlangıç sıcaklığı, TAM BUHARLI PİŞİRME
fonksiyonunu çalıştırmadan önce 60-63 °C olmalıdır.
YOĞUN BUHAR KONUMU
Aşağıda belirtilen YOĞUN BUHAR konumu özellikle yüksek nem içeren ye
mekler ile yemeklerin buzunu çözmek ve yeniden ısıtmak için uygundur.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
5
YOĞUN BUHARLI PİŞİRME tablosu
Yemek YOĞUN BUHAR KONUMU (maksimum su miktarı
250 ml)
Sıcaklık °C Dakika cinsin‐
den süre
Raf seviyesi
Puding / turta, porsiyon kase‐
lerde
1)
90 35-40 2
Fırında yumurta
1)
90 30-40 2
Sebzeli yahni
1)
90 40-50 2
İnce balık fileto 85 15-25 2
Kalın balık fileto / 350 grama
kadar küçük balıklar
90 25-35 2
1000 grama kadar bütün balık 90 35-45 2
1) Kapıyı kapatarak yarım saat daha devam edin.
SICAK BUHAR KONUMU
Söz konusu SICAK BUHAR konumu bol miktarda et pişirmek, pişmiş ve por‐
siyonlara ayrılmış yemeklerin buzunu çözmek ve ısıtmak, ekmek, börek, gra‐
ten ve güveç pişirmek için idealdir.
SICAK BUHARLI PİŞİRME tablosu
Yemek SICAK BUHAR KONUMU Eklenecek su miktarı pi‐
şirme süresine bağlıdır.
Sıcaklık °C Dakika cinsin‐
den süre
Raf seviyesi
Tüm bir öğünü tekrar ısıtmak;
24 cm çapında 6 tabak
110 15-20 1, 3 ve 5
Domuz kızartması, 1000 g 160-180 90-100 2
Rozbif 1000 g 160-180 120-150 2
Dana rosto 1000 g 180 80-90 2
Rulo köfte, çiğ, 500 g 180 30-40 2
Frankfurter / dana sosis 85 20-30 2
Füme domuz fileto 600-1000 g
(2 saat suda bekletin)
160-180 60-70 2
Tavuk 1000 g 180-200 50-60 2
Ördek 1500-2000 g 180 70-90 2
Kaz 3000 g 170 130-170 1
Balık filetosu 85-90 20-30 2
Patates graten, Pırasa / pata‐
tes graten
160-170 50-60 2
6
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Yemek SICAK BUHAR KONUMU Eklenecek su miktarı pi‐
şirme süresine bağlıdır.
Sıcaklık °C Dakika cinsin‐
den süre
Raf seviyesi
Fırında makarna 190 40-50 2
Lazanya 180 45-55 2
Çeşitli ekmek türleri 500-1000
g
180-190 50-60 2
Küçük ekmekler 40-60 g 180-210 25-35 3
Pişirmeye hazır küçük ekmek‐
ler 30-40 g
200 10-20 3
Pişirmeye hazır küçük ekmek‐
ler 30-40 g, donmuş
200 15-25 3
Pişirmeye hazır bagetler 40-50
g
200 10-20 3
Pişirmeye hazır bagetler 40-50
g, donmuş
200 15-25 3
Isıtmadan önce bütün rostoyu kesin.
Tablolardaki süreler sadece bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler yemek miktarına
ve boyutuna bağlıdır.
Pişirme
Genel talimatlar
Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fırından daha farklı pişirim veya kı‐
zartma yapabilir. Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişirme süreleri) ve raf
seviyelerini tablodaki değerlere uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın, al ısından yararlanmak üzere
pişirme süresinin sona ermesinden 10 dakika önce kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında ya‐
mulabilir. Tepsiler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme Tablosunun kullanı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarlamanızı öneririz.
Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bulamazsanız, benzer bir tarife bakınız.
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pişirme süresi 10-15 dakika uzatıla‐
bilir.
Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar başlangıçta eşit biçimde kızarmaya‐
bilir. Bu gibi durumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyiniz. Pişirme süresince
farklılık eşitlenir.
Bir fırın düzeyinde pişirme - Kap kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Yuvarlak kalıpta kek
veya tatlı çörek
FANLI PİŞİR‐
ME
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
7
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Madeira keki / Mey‐
veli kekler
FANLI PİŞİR‐
ME
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandispanya FANLI PİŞİR‐
ME
1 140 0:25 - 0:40
Pandispanya ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
1 160 0:25 - 0:40
Turta tabanı - gev‐
rek hamur
1)
FANLI PİŞİR‐
ME
3 170-180 0:10 - 0:25
Turta tabanı - pan‐
dispanya karışı
FANLI PİŞİR‐
ME
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Elmalı Pay ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm, çaprazla‐
masına yerleştiril‐
miş)
FANLI PİŞİR‐
ME
1 160 1:10 - 1:30
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm, çaprazla‐
masına yerleştiril‐
miş)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
1 180 1:10 - 1:30
Baharatlı turta (örn.
quiche lorraine)
FANLI PİŞİR‐
ME
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Cheesecake (pey‐
nirli kek)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Fırını önceden ısıtın.
Tek fırın seviyesinde pişirme - Kekler / hamur işleri / ekmekler, pişirme
tepsisinde
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Örgülü ekmek / simit ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Stollen Noel Keki
1)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Ekmek (çavdar ek‐
meği)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
1
- ilk önce
1)
230 0:25
- daha sonra 160 - 180 0:30 - 1:00
Profiterol / ekler
1)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 160 - 170 0:15 - 0:30
8
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Rulo pasta
1)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ufalanmış üst mal‐
zemeli kek (kuru)
FANLI PİŞİR‐
ME
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Tereyağlı bademli
kek / şekerli kekler
1)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Meyveli turtalar (iyi
pişmiş hamur / pan‐
dispanya karışımı)
2)
FANLI PİŞİR‐
ME
3 150 0:35 - 0:50
Meyveli turtalar (iyi
pişmiş hamur / pan‐
dispanya karışımı)
2)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 170 0:35 - 0:50
İyi pişmiş hamur ile
meyveli turta
FANLI PİŞİR‐
ME
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Mayalı kek, hafif üst
malzemeli (örn. ta‐
necik, krema, pu‐
ding)
1)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
1)2)
FANLI PİŞİR‐
ME
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (ince hamur‐
lu)
1)
FANLI PİŞİR‐
ME
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Mayasız ekmek FANLI PİŞİR‐
ME
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tartlar (CH) FANLI PİŞİR‐
ME
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Fırını önceden ısıtın.
2) Derin kızartma tavasını kullanın.
Tek fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Gevrek hamurlu bis‐
küviler
FANLI PİŞİR‐
ME
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viyana bisküvisi FANLI PİŞİR‐
ME
3 140 0:20 - 0:30
Viyana bisküvisi
1)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 160 0:20 - 0:30
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
9
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Pandispanya karışı‐
mı ile yapılan biskü
viler
FANLI PİŞİR‐
ME
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan hamurlar,
kurabiyeler
FANLI PİŞİR‐
ME
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaronlar (ba‐
demli kurabiyeler)
FANLI PİŞİR‐
ME
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Mayalı hamurla ha‐
zırlanan bisküviler
FANLI PİŞİR‐
ME
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Milföy pasta
1)
FANLI PİŞİR‐
ME
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Rulo pastalar
1)
FANLI PİŞİR‐
ME
3 160 0:20 - 0:35
Rulo pastalar
1)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 180 0:20 - 0:35
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
FANLI PİŞİR‐
ME
3 140 0:20 - 0:30
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
ÜST / ALT Pİ‐
ŞİRME
3 170 0:20 - 0:30
1) Fırını önceden ısıtın.
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Kekler / hamur işleri / ekmekler, pişirme
tepsisinde
Pişirme tipi
FANLI PİŞİR‐
ME
2 raf
FANLI PİŞİR‐
ME
3 raf
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dk.)
Profiterol / Ekler
pasta
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuru streusel keki 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Fırını önceden ısıtın.
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler / küçük kekler / hamur işleri /
rulo pastalar
Pişirme tipi
FANLI Pİ‐
ŞİRME
2 raf
FANLI PİŞİR‐
ME
3 raf
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dk.)
Gevrek hamurlu
bisküviler
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viyana bisküvisi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
10
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Pişirme tipi
FANLI Pİ‐
ŞİRME
2 raf
FANLI PİŞİR‐
ME
3 raf
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dk.)
Pandispanya karı‐
şımı ile yapılan bis
küviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan bisküviler,
merengler
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaronlar (ba‐
demli kurabiyeler)
1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Mayalı hamurla ha‐
zırlanan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Milföy pasta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Rulo pastalar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Fırını önceden ısıtın.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonucu Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince
pişmiyor.
Yanlış fırın seviyesi Keki bir alt fırın seviyesine koyun.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sektir.
Daha düşük bir ayar kullanın.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısa‐
dır.
Pişirme süresini uzatın.
Pişirme süresini azaltmak için daha
yüksek sıcaklıklar kullanmayın.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Hamurda fazla sıvı var‐
dır.
Daha az sıvı kullanın. Mikser gibi
aletler kullanırken karıştırma sürele‐
rine bakın.
Kek çok kuru.
Fırın sıcaklığı çok dü‐
şüktür.
Daha yüksek bir sıcaklık ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzun‐
dur.
Pişirme süresini kısaltın.
Kek it oranda piş‐
miyor.
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sek ve pişirme süresi
çok kısadır.
Daha düşük sıcaklık ve daha uzun
pişirme süresi ayarlayın.
Kek it oranda piş‐
miyor.
Karışım dengesiz dağıl‐
mıştır.
Karışımı tepsiye eşit şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan sü‐
rede pişmiyor.
Sıcaklık çok düşüktür. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı
ayarı kullanın.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
11
PİZZA KONUMU tablosu
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınızı anlamak için lütfen nlük kullanım
bölümündeki fırın fonksiyonları listesine başvurun.
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (dakika ola‐
rak)
Pizza (ince hamur‐
lu)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
1 180 - 200 20 - 30
Çok ince pizza 1 180 - 200 45 - 60
Ispanaklı börek 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake (Pey‐
nirli Kek), yuvarlak
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake (Pey‐
nirli Kek), tepside
1 140 - 160 50 - 60
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 70
Sebzeli börek 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
1)
1 250 - 270 10 - 20
Puf böreği
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(Alevli Tart) (Alsace
bölgesinden Pizza
benzeri bir yemek)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Rusya
usulü Calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Fırını önceden ısıtın.
Kızartma
Genel bilgiler:
Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kapları kullanın reticinin talimat‐
larına başvurun).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızartma tavasında ya da derin kızartma
tavasının üzerindeki fırın rafında kızartılabilir. (Varsa)
Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kızartın. Bu sayede et daha sulu
olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde, kızartma kabını ka‐
pağını örtmeden kullanabilirsiniz.
Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fırında pişirmenizi öneririz.
Çıkan et suyu veya yağ nedeniyle yanmanızı önlemek için, derin kızartma
tavasının içine biraz sıvı eklemenizi öneririz.
12
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan sonra kızartmayı çevi‐
rin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kızartma sırasında birkaç kez yağla‐
yın. Bu şekilde daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını yemeğin pişmesine yaklaşık 10 da‐
kika kala kapayın.
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Şaraplı rosto 1 - 1,5 kg ÜST / ALT
PİŞİRME
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rozbif veya fileto her bir
cm'lik di‐
lim için
- az pişmiş
1)
her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- orta pişmiş her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- iyi pişmiş her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Fırını önceden ısıtın.
Domuz eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Ön kol, boyun, jambon 1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Pirzola, kaburga 1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Rulo köfte 750 g - 1 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Domuz eti (önceden pi‐
şirilmiş)
750 g - 1 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Dana
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Dana Rosto 1 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
13
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Dana incik 1,5 -2 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Kuzu
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Koyun budu, koyun
rosto
1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Kuzu sırtı 1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Av eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Tavşan sırtı, tavşan
budu
1)
1 kiloya ka‐
dar
ÜST / ALT
PİŞİRME
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Geyik sırtı 1,5 - 2 kg ÜST / ALT
PİŞİRME
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Geyik budu 1,5 - 2 kg ÜST / ALT
PİŞİRME
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Fırını önceden ısıtın.
Kümes hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Kümes hayvanı porsi‐
yonları
Her biri 200
- 250 g
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Yarım tavuk Her biri 400
- 500 g
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Tavuk, İngiliz usulü 1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Ördek 1,5 - 2 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Kaz 3,5 - 5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Hindi 2,5 - 3,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 1:45 - 2:30
14
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Hindi 4 - 6 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Bütün balık 1 - 1,5 kg ÜST / ALT
PİŞİRME
1 210 - 220 0:45 - 1:15
YEMEKÖLÇER tablosu
Dana eti
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Antrikot veya biftek, az pişmiş 45 - 50
Antrikot veya biftek, orta pişmiş 60 - 65
Antrikot veya biftek, çok pişmiş 75 - 80
Domuz eti
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Domuz ön kol, jambon parçası, boyun 80 - 82
Domuz pirzola, sırt eti 75 - 80
Rulo köfte 75 - 80
Dana
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Dana rosto 75 - 80
Dana incik 85 - 90
Koyun eti / kuzu
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Koyun budu 80 - 85
Koyun sırtı 80 - 85
Kuzu rosto, kuzu budu 75 - 80
Av eti
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Tavşan sırtı 70 - 75
Tavşan budu 70 - 75
Tüm tavşan 70 - 75
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
15
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Geyik sırtı 70 - 75
Geyik budu 70 - 75
DÜŞÜK ISI
DÜŞÜK ISI yumuşak,yağsız et parçalarını ve balığı daha sulu yapmak için
doğru ayardır.
DÜŞÜK ISI çömlekte et kavurma veya yağlı domuz eti için kullanılmamalıdır.
Fırın önceden ayarlanan sıcaklığa ulaştığında bir sinyal sesi duyulur. Ardın
dan, fırın otomatik olarak, daha düşük bir pişirme sıcaklığına geçer.
Her zaman kapak olmadan DÜŞÜK ISI konumunu seçin.
1. Yemeği tavada çok sıcak ateşte kızartın.
2. Eti kızartma kabına ya da doğrudan fırın rafına koyun. Yağı toplamak için
tepsiyi rafın altına koyun.
3. Rafı fırına koyun. Ardından DÜŞÜK ISIkonumunu seçin. Gerekirse, DÜ‐
ŞÜK ISI EKSTRA konumunu seçin ve pişirmeye devam edin. Bkz. tablo.
DÜŞÜK ISI konumu tablosu
Yemek
1)
Gram cinsin‐
den ağırlıklar
Ayarlar Raf Dakika cin‐
sinden süre
Rozbif 1000-1500 DÜŞÜK ISI
EKSTRA
1 90-110
Biftek 1000-1500 DÜŞÜK ISI
EKSTRA
3 90-110
Dana rosto 1000-1500 DÜŞÜK ISI
EKSTRA
1 100-120
Biftek 200 - 300 DÜŞÜK ISI
NORMAL
3 20-30
1) Pişirmeden önce bir kızartma tavasında kızartın.
Izgara
Her zaman ızgara fonksiyonlarını maksimum sıcaklık ayarıyla kullanın.
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak boş fırını 5 dakika ısıtın.
Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf seviyesine yerleştirin.
Her zaman, yağı toplamak için kullanılacak kabı birinci raf seviyesine yer‐
leştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara yapın.
16
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
IZGARAtablosu
Izgara yapılacak
malzeme
Raf seviyesi Süre
1. taraf 2. taraf
Burgerler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Domuz fileto 4 10 - 12 dk. 6 - 10 dk.
Sosis 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Fileto biftekler, da‐
na biftekler
4 6 - 7 dk. 5 - 6 dk.
Dana fileto, dana
rosto (yaklaşık 1 ki‐
lo)
3 10 - 12 dk. 10 - 12 dk.
Kızartma
1)
3 4 - 6 dk. 3 - 5 dk.
Üst malzemeli kı‐
zartma
3 6 - 8 dk. -------
1) Ön ısıtma uygulamayın.
BUZ ÇÖZDÜRME
Yiyeceği ambalajından çıkarın ve bir kaba alarak fırın rafına yerleştirin.
Bir tabak veya kap ile üzerine örtmeyin. Aksi takdirde buz çözdürme süresi
çok uzayacaktır.
Fırın rafını alttan birinci seviyeye yerleştirin.
BUZ ÇÖZDÜRME tablosu
Yemek Buz çözme süresi
(dakika)
Ek buz çözme sü‐
resi (dakika)
Açıklamalar
Tavuk 1000 g 100-140 20-30 Tavuğu altı ters
çevrilmiş şekilde
büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin
yarısı dolduğunda
çevirin.
Et, 1000 g 100-140 20-30 Sürenin yarısı dol‐
duğunda çevirin.
Et, 500 g 90-120 20-30 Sürenin yarısı dol‐
duğunda çevirin.
Alabalık, 150 g 25-35 10-15 -------
Çilek, 300 g 30-40 10-20 -------
Tereyağı, 250 g 30-40 10-15 -------
Krema, 2 x 200 g 80-100 10-15 Krema hafif don
muş bölümleri olsa
da kolayca çırpılır.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
17
Yemek Buz çözme süresi
(dakika)
Ek buz çözme sü‐
resi (dakika)
Açıklamalar
Kremalı pasta,
1400 g
60 60 -------
Et programları
Bir kızartma tavası veya kızartma tenceresi kullanın.
Ağırlıklarla birlikte et programları
Yemek Fırın kabı Sıvı ekleme
KÜMES HAYVANLARI açık -
DOMUZ ETİ açık 2-4 cm
SIĞIR ETİ üstü kapalı 1-2 cm
DANA ETİ üstü kapalı 1-2 cm
AV ETİ üstü kapalı 1-2 cm
Yemekölçerli et programları
Yemek Fırın kabı Ek sıvı
KONTRAFİLE açık -
PARÇA ET açık -
PARÇA DOMUZ ETİ açık -
DANA ETİ açık -
KUZU ETİ açık -
AV ETİ açık -
KEMİKLİ KÜMES HAY‐
VANLARI
açık -
Ekranda her et programı için fırın seviyeleri ve ağırlıklar gösterilmektedir.
TARİF MENÜ
Ekranda her otomatik tarif için fırın seviyeleri ve önceden ayarlı pişirme süreleri
gösterilmektedir.
BUHARLI PİŞİRME TARİFLERİ
YEMEKLERİ TEKRAR ISITMA (4-6 kişilik)
Fırın kabı:
En az 130°C ısıya dayanabilmesi şartıyla her türlü fırın kabı kullanılabilir.
Yöntem:
Yiyecekleri fırın kabına ayrı ayrı veya birlikte koyun. Fırına yerleştirin. Üzerini
örtmeyin. En fazla 6 tabak (26 cm çapında) kullanın.
18
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
TAZE SEBZELER
Fırın kabı:
En az 100°C ısıya dayanabilmesi şartıyla her türlü fırın kabı kullanılabilir.
Malzemeler:
400 g karnabahar
200 g havuç
200 g yer lahanası
200 g sarı ve kırmızı biber
Yöntem:
Karnabaharı temizleyin ve çiçeklerine lün. Havuçları ve yer lahanasını soyun
ve lokmalık parçalar halinde doğrayın. Biberleri yıkayın ve uzunlamasına di‐
limleyin. Hepsini birlikte üstü açık bir kaba koyun ve su eklemeden pişirin. Bu
pişirme yönteminde baharatlara ve tuza gerek yoktur.
BALIK (ALABALIK)
Malzemeler:
Her biri 250-300 gramlık 4 alabalık
limon suyu, karabiber, tuz
Yöntem:
Alabalıkların içini ve dışını iyice yıkayın, limon suyu sürün, tuz - karabiber ek‐
leyin ve ikişerli olarak delikli paslanmaz çelik kaplara yerleştirin. Kavrulmuş
ince bademlerle servis yapın.
Buğulama alabalık çeşitleri:
Alabalıkları süzgeçli paslanmaz çelik kaplara koymadan önce üzerlerine sıcak
su ve sirke dökün.
PATATES GRATEN
Malzemeler:
1 kilo patates
1 çay kaşığı tuz, karabiber ve müskat
•2 diş sarımsak
200 g rende kaşar
•3 yumurta
100 ml süt
250 ml krema
4 yemek kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri soyun, ince ince dilimleyin, kurulayın ve baharat ekleyin. Ateşe da‐
yanıklı bir fırın kabının içini bir diş sarımsak ile ovun ve ardından tereyağ ile
yağlayın. Baharat eklenmiş patates dilimlerinin yarısını tabağa yerleştirin ve
üzerlerine bir tutam rendelenmiş kaşar serpin. Kalan patates dilimlerini de
üzerine dağıtın ve kaşarın geri kalanını üzerine serpin. İkinci sarımsak dişini
ezin ve yumurta, süt ve kremayla çırpın. Karışımı patateslerin üzerine dökün
ve kalan tereyağını, küçük parçalar halinde gratenin üzerine dağıtın.
KÖY EKMEĞİ
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
19
Malzemeler:
400 g yarı beyaz un
150 g çavdar unu
10 g tuz
20 g maya
200 g süt
200 g su
Çavdar ekmeği için yarı beyaz un yerine buğday unu kullanabilirsiniz.
Yöntem:
Mayayı sıvıda çözündürün, kalan malzemeleri ekleyin ve elastik bir hamur elde
edene kadar yoğurun. Hamurun üstünü örterek 30-40 dakika dinlenmeye bı‐
rakın, bu süre içinde 2-3 kez çevirin.
Hazırlık
Hamuru ikiyle ayırın, dürüm haline getirin ve yaklaşık 20 dakika kabarmaya
bırakın. Fırında pişirmeden önce parçaların üzerine biraz un serpin ve keskin
bir bıçakla çaprazlamasına 3 mm derinliğinde kesik atın.
BEYAZ EKMEK
Malzemeler:
1000 g un
1 küp taze maya veya 2 paket kuru maya
600 ml süt
15 g tuz
Yöntem:
Unu ve tuzu büyük bir kabın içine koyun. Mayayı ılık suda çözün ve una ekleyin.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirin. Unun kali‐
tesine göre istenen hamur kıvamını elde etmek için bir miktar daha süt eklemek
gerekebilir. Hamuru iki katına kabarıncaya kadar bekletin. Hamuru ikiye bölün,
iki uzun somun haline getirin ve önceden yağlanan veya fırın kağıdıyla örtülen
pişirme tepsisine koyun. Somunları hacimlerinin yarısı kadar kabarması için
tekrar bekletin. Pişirmeden önce üzerine biraz un serpin ve keskin bir bıçakla
en az 1 cm derinliğinde, çaprazlamasına 3-4 kesik atın.
MAYALI ÇÖREK
Hamur için:
500 g un
20 g maya
200 ml ılık süt
40 g şeker
•tuz
5 yumurta sarısı
200 g yumuşak tereyağı
İç malzeme olarak:
180 g ceviz içi, ufalanmış
20 g galeta unu
1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
50 ml süt
20
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux EHGL5-4E.3 El kitabı

Tip
El kitabı
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur: