11. YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme
süreleri sadece bilgi amaçlıdır. Gerçek
süreler tariflere ve kullanılan malzeme‐
lerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
11.1 Sous vide pişirme
Gıda güvenliğine ilişkin öneriler:
Sous vide pişirme fonksiyonu, normal pişirmeye
göre daha düşük sıcaklıklar kullanır. Daha yük‐
sek yiyecek kalitesi için yiyeceklere özen göste‐
rin:
• Kaliteli çiğ malzemeler kullanın.
• Her zaman mümkün olduğu kadar taze çiğ
malzemeler kullanın.
• Pişirmeden önce çiğ malzemeleri uygun ko‐
şullarda saklayın.
• Pişirmeden önce yiyecekleri her zaman temiz‐
leyin.
• İyi ve güvenli sonuçlar için, pişirme tabloların‐
daki değerlere her zaman bakın. Pişirme süre‐
sini, sıcaklığını ve yiyecek boyutunu kontrol
edin.
• Güvenlik sorunlarından kaçınmak için, yiye‐
cekler 60 °C'nin altında uzun süre tutulmama‐
lıdır.
• Düşük sıcaklıkları sadece, çiğ yenebilen yiye‐
ceklerde ve sadece kısa bir süre için kullanın.
• Sous-vide yemekler, piştikten hemen sonra en
lezzetli halindedir. Pişirdikten sonra hemen
yemeyecekseniz, sıcaklığı hemen düşürün.
Bunun için yemeği buzlu suya koyun ve dola‐
ba koyun. Yemeği dolapta 2 – 3 gün saklaya‐
bilirsiniz.
• Sous vide pişirme fonksiyonunu, yemeklerden
kalanları yeniden ısıtmak için kullanmayın.
• Yemek hazırlayıp pişirirken, çiğ yiyecekler ile
pişmiş yiyeceklerin temasını engelleyin.
• Özenle yıkamadan, farklı şeyler için aynı araç‐
ları kullanmayın.
• Çiğ yumurta içeren tariflerde, yumurtanın sarı‐
sı ve beyazının, yumurta kabuğunun dış kıs‐
mına temas etmesini engelleyin.
Yiyecekleri vakumlu paketlemeye ilişkin ipuçları
ve yararlı bilgiler:
• Sous vide pişirme fonksiyonu için gerekli ekip‐
man, poşet kapatıcı ve vakumlu poşetler.
• Önerilen poşet kapatıcı türü: hazneli poşet ka‐
patıcı (sadece bu poşet kapatıcı türü sıvıları
vakumlayabilir).
• Vakumlu poşetleri, Sous vide pişirme fonksi‐
yonu için doğru şekilde kullanın.
• Vakumlu poşetleri tekrar kullanmayın.
• Eşit pişirme sonucu almak için, yiyecekleri va‐
kumlu poşetlere bir tabaka halinde yerleştirin.
• Daha hızlı ve daha eşit pişirme için, vakum
derecesini mümkün olan en yükseğe ayarla‐
yın.
• Vakumlu poşetin güvenle kapatılmasını sağla‐
mak için, poşetin kapatıldığı noktanın temiz ol‐
masını sağlayın.
Sous vide pişirme fonksiyonu için genel ipuçları
ve yararlı bilgiler:
• Pişirme buharını muhafaza etmek için, Sous
vide pişirme fonksiyonunu kullanırken cihazın
kapağını her zaman kapalı tutun.
• Pişirme bittikten sonra cihazın kapağını dik‐
katlice açın çünkü cihazın içinde birikmiş bu‐
har vardır.
• Damak zevkinize göre yiyeceğinize yağ ve ba‐
harat katabilirsiniz. Yağ, yiyeceklerin vakumlu
poşete yapışmasını engeller.
• Daha hızlı ve daha eşit pişirme için, vakum
derecesini mümkün olan en yüksekte tutun.
• Pişirme süreleri öneridir ve tercihlerinize göre
değiştirilebilir.
• Pişirme tablolarındaki pişirme süreleri 4 kişilik
yemeklere yöneliktir. Yiyecek miktarı daha
yüksekse, pişirme süresi de daha uzun olabi‐
lir.
• Yiyeceğin boyutu pişirme tablolarında gösteri‐
lenden farklıysa, pişirme süresi farklı olabilir.
• Daha fazla poşet kullanırken, vakumlu poşet‐
leri, üst üste gelmeyecek şekilde ızgaraya ko‐
yun.
11.2 Sous vide pişirme : Et
• Aşırı pişmeyi önlemek için tablolara bakın.
Tablolarda gösterilenden daha kalın et porsi‐
yonları kullanmayın.
• Tablolardaki pişirme süreleri, gereken mini‐
mum sürelerdir. Pişirme süresi, kişisel tercih‐
lere göre artırılabilir.
• Vakumlu poşetlere hasar vermesini önlemek
için sadece kemiksiz et kullanın.
• Kümes hayvanları filetolarının daha lezzetli ol‐
ması için, vakumlamadan önce ve sonra deri
tarafındaki eti kızartın.
TÜRKÇE 19