Aeg-Electrolux B4101-5-W Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
B4101-5
Kullanma Kılavuzu Ankastre Elektrikli
Fırın
Yüksek kaliteli ürünlerimizden birini seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Cihazınızdan en uygun ve düzenli performansı almak için, lütfen bu
kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu, bütün işlemleri en iyi ve
en etkin bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olduğunda
bakabilmeniz amacıyla bu kılavuzu güvenli bir yerde saklamanızı
tavsiye ederiz. Ve lütfen kılavuzu cihazın bir sonraki kullanıcısına da
veriniz.
Yeni cihazınızdan keyif almanızı diliyoruz.
İçindekiler
Güvenlik bilgileri 2
Çocuklar ve yetersiz kişiler için
güvenlik 2
Kurulum güvenlik önlemleri 3
Elektrik güvenliği 3
Kullanım güvenlik önlemleri 3
Ürün tanımı 4
Genel görünüm 4
Fırın aksesuarları 4
İlk Kullanımdan Önce 5
İlk temizlik 5
Saatin ayarlanması 5
Günlük kullanım 5
Fırının Açılması ve Kapatılması
5
Soğutma fanı 6
Fırın fonksiyonları 6
Fırın aksesuarlarının takılması 6
Yağ filtresinin takılması / çıkartılma
7
Gösterge 8
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
8
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
8
Yararlı ipuçları ve bilgiler 9
Kapının iç tarafı 9
Pişirme 9
Kızartma 14
Izgara 17
Saklama 18
Kurutma 19
Buz çözme 20
Bakım ve temizlik 21
Fırın tavanı 21
Raf destek rayları 22
Fırın lambası 23
Fırın kapağı ve cam panelleri 23
Servisi aramadan önce 24
Elden çıkarma 25
Servis ve yedek parçalar 25
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Güvenlik bilgileri
Çocuklar ve yetersiz kişiler için güvenlik
Bu cihaz, cihazın güvenli kullanımını sağlayacak sorumlu bir kişinin denetimi
veya bilgilendirmesi olmaksızın çocuklar veya fiziksel, hissi veya akli kapa‐
siteleri ya da tecrübeleri veya bilgileri cihazı güvenli şekilde kullanmaya el‐
verişli olmayan kişiler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Çocuk bulunan ortamlarda çocuk kilidini açınız. Çocuk kilidi, çocukların ci‐
hazı kazara çalıştırmalarını önlemek içindir.
2
İçindekiler
Kurulum güvenlik önlemleri
Cihazın kurulumu, sertifikalı bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Eğer ku‐
rulumu sertifikalı bir elektrikçiye yaptırmazsanız, herhangi bir hasar olması
durumunda garanti geçersiz kalır.
Kurulum güvenliği için, "Kurulum" başlığına bakınız.
Elektrik güvenliği
Cihazın elektrik bağlantısı, sertifikalı bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır.
Kurulum güvenliği için, "Kurulum" başlığına bakınız.
Yanma tehlikesi
Kapağı dikkatlice açınız. Alkol içeren malzemelerin kullanılması, alkol ve
hava karışımının ortaya çıkmasına neden olabilir. Yangın riski söz konusu‐
dur.
Kapıyı açtığınızda, cihazın yakınında kıvılcım veya açık alevlerin olmadığın‐
dan emin olunuz. Yangın riski söz konusudur.
Yanıcı maddeleri cihaz içerisine koymayınız. Yangın riski söz konusudur.
Kullanım güvenlik önlemleri
Emaye kaplamasındaki renk değişikliği, fırının performansını etkilemez. Ga‐
ranti geçersiz olmaz.
Cihazı sadece pişirmek, kızartmak ve fırında pişirim yapmak in kullanınız.
Elektrikli cihazları prize takarken kabloların fırının sıcak yüzeylerine temas
etmemesine dikkat ediniz.
Cihazın iç yüzeyi kullanım esnasında ısınır. Yanma riski söz konusudur.
Fırın emayesinin zarar görmesini engellemek üzere cihazı alüminyum ile
kaplamayınız.
Fırının emaye yüzeyinin zarar görmemesi için, pişirme tepsilerini, tencere‐
leri, vs. fırının zeminine koymayınız.
Fırının emaye yüzeyinin zarar görmesini ve renk değişimini önlemek için,
sıcak suyu direkt olarak fırının içerisine koymayınız.
Çok ıslak kekler için derin bir tepsi kullanınız. Kullanmazsanız, meyve suları
kalıcı lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Açık fırın kapağına basınç uygulamayınız.
Cam panelleri çıkarırken veya takarken dikkatli olunuz.
Fırın emayesinin zarar görmesini engellemek için nemli yiyecekleri fırında
bırakmayınız.
Soğutma fanını kapattıktan sonra fırının içerisinde üstü açık yiyecekler bı‐
rakmayınız. Nem nedeniyle cihazın içinde veya cam kapakta buğulanma
oluşabilir.
Bakım ve temizlik
Bakım yapmadan önce, cihazı kapatınız ve cihazın soğuk olduğundan emin
olunuz.
Cihazı buhar basınçlı veya yüksek basınçlı temizleyicilerle temizlemeyiniz.
Güvenlik bilgileri
3
Yüzeyin yüzeyinde çizilmelere neden olabileceğinden, fırın kapak camını
silmek için aşındırıcı sıvılar veya metal kazıyıcılar kullanmayınız. Cam kırı‐
labilir veya patlayabilir.
Ürün tanımı
Genel görünüm
11
12
2 63 4
7
8
9
10
1
5
1 Kontrol paneli
2 Güç göstergesi
3 Fırın fonksiyonları kontrol düğmesi
4 Gösterge
5 Sıcaklık kontrol düğmesi
6 Sıcaklık göstergesi
7 Rezistans
8 Fırın lambası
9 Fan ve yağ filtresi
10 Alt ısıtma
11 Fırının çıkarılabilir raf rayları
12 Raf pozisyonları
Fırın aksesuarları
Fırın rafı
Pişirme kapları, kek kalıpları ve kızartmalar içindir.
4
Ürün tanımı
Düz fırın tepsisi
Kekler ve bisküviler içindir.
Derin kızartma kabı
Fırında pişirim ve kızartma veya kap olarak yağ biriktirmek içindir.
İlk Kullanımdan Önce
İlk temizlik
Tüm parçaları cihazdan çıkarınız.
Cihazı ilk kez kullanmadan önce temizleyiniz.
DİKKAT
Aşındırıcı temizlik ürünleri kullanmayınız! Bu yüzeye zarar verebilir. "Bakım ve
Temizlik" bölümüne başvurunuz.
Saatin ayarlanması
Fırın ancak saat ayarı yapıldıktan sonra çalışacaktır.
Cihazı elektrik beslemesine bağladığınız‐
da veya bir elektrik kesintisi durumunda,
Zaman fonksiyonu göstergesi otomatik ola‐
rak yanıp söner.
Geçerli saati ayarlamak için " + " veya " - "
tuşunu kullanınız.
Yaklaşık 5 saniye sonra, lambanın yanıp
sönmesi durur ve ayarlanan saat göster‐
gede görüntülenir.
Saat ayarını değiştirmek için, aynı anda bir
otomatik fonksiyon (Süre
veya Pişirme
sonu
) ayarlamamalısınız.
Günlük kullanım
Fırını kullanmak için hareketli düğmeye basınız. Düğme dışarı çıkar.
Fırının Açılması ve Kapatılması
1. Fırın fonksiyonları kontrol düğmesini bir fırın fonksiyonuna getiriniz.
2. Sıcaklık kontrol düğmesini seçtiğiniz sıcaklık ayarına getiriniz.
Fırın çalışmakta iken çalışma kontrol lambası yanar.
Fırın sıcaklığı artarken sıcaklık göstergesi yanar.
3. Fırını kapatmak için, fırın fonksiyon kontrol düğmesi ve sıcaklık kontrol
düğmesini Kapalı pozisyona getiriniz.
İlk Kullanımdan Önce
5
Soğutma fanı
Cihazın yüzeyini soğuk tutmak in, soğutma fanı otomatik olarak açılır. Cihazı
kapatmanız halinde, soğutma fanı cihaz soğuyana kadar çalışmaya devam
edecektir.
Fırın fonksiyonları
Fırın fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Lamba Fırının iç kısmını aydınlatmak için bu fonksiyonu
kullanınız.
FANLI Aynı anda en fazla üç fırın rafında birden pişirme
yapmak içindir. Geleneksel yönteme kıyasla fırın
sıcaklığını düşürünüz (20 - 40 °C). Aynı zamanda
yiyecekleri kurutmak içindir.
FANLI PİŞİRME Yemeği bir tek bir fırın rafında, daha kızarmış ve altı
daha gevrek şekilde pişirmek içindir. Geleneksel
yönteme kıyasla fırın sıcaklığını düşürünüz (20 - 40
°C).
GELENEKSEL (ÜST
+ALT)
Bir fırın rafında pişirme ve kızartma yapmak içindir.
ALTTAN ISI Altı gevrek veya sert olması gereken kekleri pişir‐
mek ve yemeği muhafaza etmek içindir.
BUZ ÇÖZME Dondurulmuş gıdaların buzunu çözmek içindir.
TEK IZGARA Yassı yemekleri ızgaranın orta kısmında ızgara
yapmak ve kızartmak içindir.
ÇİFT IZGARA Büyük miktardaki yassı yemekleri ızgara yapmak
ve kızartmak içindir.
İNFRA Büyük et parçalarını veya kümes hayvanları etini bir
rafta kızartmak içindir. Ayrıca gratin pişirme ve es‐
merleştirmek için de kullanılır.
Fırın aksesuarlarının takılması
Sürgülü şekilde takılan aksesuarları, iki taraftaki kenarları fırının arkasında ka‐
lacak ve aşağı doğru bakacak şekilde yerleştiriniz. Sürgülü tip aksesuarları,
fırın raf seviyelerinden birisinin kılavuz çubuklarının arasına itiniz.
6
Günlük kullanım
Derin kızartma kabı ve rın rafı iki kenarlı‐
dır. Bu kenarlar ve kılavuz çubukların şe‐
killeri, fırın aksesuarları için eğilmeyi önle‐
yici bir emniyet görevi görür.
Fırın rafının ve derin kızartma kabının bir‐
likte yerleştirilmesi
Fırın rafını derin kızartma kabının üzerine
koyunuz. Derin kızartma kabını, fırın raf
seviyelerinden birisinin kılavuz çubukları‐
nın arasına itiniz.
Yağ filtresinin takılması / çıkartılması
Yağ filtresini, arka rezistansları yağ sıçra‐
malarına karşı korumak için sadece kızart‐
ma yaparken kullanınız.
Yağ filtresinin takılması
Yağ filtresini ucundan tutunuz ve iki yuvasını aşağıya doğru olacak şekilde
fırının arka paneli üzerindeki açıklığa (fan deliği) geçiriniz.
Yağ filtresinin çıkartılması
Yağ filtresini ucundan tutunuz, kancasından kurtarınız ve kaldırarak çıkarınız.
Günlük kullanım
7
Gösterge
1 2 3
456
1 Fonksiyon göstergeleri
2 Süre göstergesi
3 Fonksiyon göstergeleri
4 " + " tuşu
5 Seçim tuşu
6 " - " tuşu
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
1. İstenilen fonksiyon göstergesi yanıp
sönünceye kadar seçim tuşuna ard
arda basınız.
2. Zamanlayıcıyı (
), Süreyi ( ) ve
ya Pişirme sonunu (
) ayarlamak
için, " + " veya " - " tuşunu kullanınız.
İlgili fonksiyon göstergesi yanar.
Süre sonra erdiğinde, fonksiyon
göstergesi yanıp söner ve 2 dakika
boyunca sesli bir ikaz verilir.
Süre ( ) ve Pişirme sonu ( ) fonksiyonları kullanıldığında, fırın otomatik
olarak kapanır.
3. Uyarı sesini kapatmak için herhangi bir tuşa basınız.
Saat fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Saat Saati gösterir. Saati ayarlamak, değiştirmek veya zamanı
kontrol etmek içindir.
Dakika hatırlatıcı Geri sayım süresini ayarlamak içindir.
Ayarlanan süre bittikten sonra sesli bir ikaz duyulur.
Bu fonksiyonun, fırının çalışmasında bir etkisi yoktur.
Süre Fırının çalışacağı süreyi ayarlamak içindir.
Program sonu Bir fırın fonksiyonu için kapanma süresini ayarlamak için‐
dir.
Fırın açılacaksa ve daha sonraki bir zamanda otomatik olarak kapanacaksa,
Süre
ve Program sonu aynı anda kullanılabilir. Bu durumda öncelikle
Süreyi
ve ardından Program Sonunu ayarlayınız.
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
1. İstenilen fonksiyon göstergesi yanıp sönünceye kadar seçim tuşuna ard
arda basınız.
8
Günlük kullanım
2. " - " düğmesine basınız ve basılı tutunuz.
Birkaç saniye sonra, saat fonksiyonu devre dışı kalır.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Kapının iç tarafı
Fırının iç kısmında şunlar bulunur:
Raf seviyelerinin numaraları
Fırın fonksiyonları hakkında bilgi, önerilen raf seviyeleri ve tipik yemekler için
sıcaklık ayarları
Tablolardaki sıcaklık ayarları ve pişirim süreleri sadece yol gösterme amaçlıdır.
Bunlar tariflere, kullanılan malzemelerin kalite ve miktarına göre değişiklik gös‐
terir.
Pişirme
Genel talimatlar
Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fırından daha farklı pişirim veya kı‐
zartma yapabilir. Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişirme süreleri) ve raf
seviyelerini tablodaki değerlere uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın, al ısından yararlanmak üzere
pişirme süresinin sona ermesinden 10 dakika önce kapatılabilir.
Donmuş gıda kullanırken, fırın içerisindeki tepsiler dönebilir. Tepsiler soğuduk‐
tan sonra sorun düzelecektir.
Pişirme Tablosunun kullanı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarlamanızı öneririz.
Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bulamazsanız, benzer bir tarife bakınız.
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pişirme süresi 10-15 dakika uzatıla‐
bilir.
Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar başlangıçta eşit biçimde kızarmaya‐
bilir. Bu gibi durumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyiniz. Pişirme süresince
farklılık eşitlenir.
Tek fırın rafında pişirme - Kalıplarda pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Kalıpta kek veya
brioche
FANLI 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira keki / Mey‐
veli kek
FANLI 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandispanya FANLI 1 140 0:25 - 0:40
Pandispanya GELENEKSEL
(ÜST+ALT)
1 160 0:25 - 0:40
Yararlı ipuçları ve bilgiler
9
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Meyveli pasta ta‐
banı - kurabiye ha‐
muru
1)
FANLI 3 170-180 0:10 - 0:25
Meyveli pasta ta‐
banı - pandispanya
karışımı
FANLI 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Elmalı pay GELENEKSEL
(ÜST+ALT)
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm, verev yer‐
leştirilmiş)
FANLI 1 160 1:10 - 1:30
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm, verev yer‐
leştirilmiş)
GELENEKSEL
(ÜST+ALT)
1 180 1:10 - 1:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
Bir fırın rafında pişirme - Kekler / pastalar / ekmekler (pişirme tepsilerinde)
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Örgü ekmek / çö‐
rek
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Noel ekmeği
1)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Ekmek (çavdar ek‐
meği)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
1
- öncelikle
1)
230 0:25
- daha sonra 160 - 180 0:30 - 1:00
Profiterol / ekler
1)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulolar
1)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Üstü meyveli kek
(kuru)
FANLI 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Tereyağlı bademli
kek / Şekerli kekler
1)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 190 - 210 0:15 - 0:30
10
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Meyveli pastalar
(mayalı hamurla /
pandispanya karı‐
şımı ile yapılan)
2)
FANLI 3 150 0:35 - 0:50
Meyveli pastalar
(mayalı hamurla /
pandispanya karı‐
şımı ile yapılan)
2)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 170 0:35 - 0:50
Kurabiye hamuru
ile hazırlanan mey‐
veli pastalar
FANLI 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Mayalı kekler, hafif
üst malzemeli (ör.
tanecik, krema, ka‐
ramel)
1)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Mayasız ekmek FANLI 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
2) Derin kızartma tabağı kullanınız.
Bir fırın rafında pişirme - Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Kurabiye hamurlu
bisküviler
FANLI 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viyana bisküvisi FANLI 3 140 0:20 - 0:30
Viyana bisküvisi
1)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 160 0:20 - 0:30
Pandispanya karı‐
şımı ile yapılan bis‐
küviler
FANLI 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan hamurlar,
kurabiyeler
FANLI 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bademli kurabiye‐
ler
FANLI 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Mayalı hamurla ha‐
zırlanan bisküviler
FANLI 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Puf böreği
1)
FANLI 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Küçük ekmekler
1)
FANLI 3 160 0:20 - 0:35
Yararlı ipuçları ve bilgiler
11
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Küçük ekmekler
1)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 180 0:20 - 0:35
Küçük kekler (tepsi
başına 20 adet)
1)
FANLI 3 140 0:20 - 0:30
Küçük kekler (tepsi
başına 20 adet)
1)
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 170 0:20 - 0:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
Birden fazla fırın rafında pişirme - Kekler / pastalar / ekmekler (pişirme
tepsilerinde)
Pişirme tipi
Fanlı
2 Seviye
Fanlı
3 Seviye
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Profiterol / ekler
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuru Streusel keki 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
Birden fazla fırın rafında pişirme - Bisküviler / küçük kekler / pastalar / küçük
ekmekler
Pişirme tipi
Fanlı
2 Seviye
Fanlı
3 Seviye
Sıcaklık (°C) re
(sa:dak)
Kurabiye hamurlu
bisküviler
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viyana bisküvisi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Pandispanya karışı‐
mı ile yapılan biskü
viler
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan bisküviler,
kurabiyeler
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bademli kurabiyeler 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Mayalı hamurla ha‐
zırlanan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Puf böreği
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Küçük ekmekler 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Küçük kekler (tepsi
başına 20 adet)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
12
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Fırında Pişirmeyle İlgili Yararlı Bilgiler
pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin alt kısmı ye‐
terince kızarmamış
Yanlış fırın seviyesi Keki daha düşük bir seviyeye koyu‐
nuz
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor)
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sek.
Daha düşük bir sıcaklık ayarı kulla‐
nınız.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısa‐
dır.
Pişirme süresini uzatınız.
Pişirme sürelerini azaltmak için daha
yüksek sıcaklık ayarı yapmayınız.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Hamurda fazla sıvı kalı‐
yor.
Daha az sıvı kullanınız. Özellikle ka‐
rıştırma makineleri kullanırken karış‐
tırma sürelerine bakınız.
Kek çok kuru.
Fırın sıcaklığı çok dü‐
şük.
Daha yüksek bir sıcaklık ayarı yapı‐
nız.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzun‐
dur.
Daha kısa pişirme süresi ayarı yapı‐
nız.
Kek eşit şekilde kı‐
zarmıyor.
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sek ve pişirme süresi
çok kısadır.
Daha düşük bir sıcaklık ayarı ve da‐
ha kısa pişirme süresi ayarı yapınız.
Kek eşit şekilde kı‐
zarmıyor.
Eşit karışım yok. Karışımı pişirme tepsisine eşit şekil‐
de dağıtınız.
Kek, ayarlanan pi‐
şirme süresinde
pişmiyor.
Sıcaklık çok düşüktür. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı
ayarı kullanınız.
Fanlı pişirme tablosu
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (dak.)
Pizza (ince hamur‐
lu)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
1 180 - 200 20 - 30
Tartlar 1 180 - 200 45 - 60
Ispanaklı börek 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 40 - 50
Lor peynirli kek, yu
varlak
1 140 - 160 60 - 90
Lor peynirli kek,
tepside
1 140 - 160 50 - 60
Yararlı ipuçları ve bilgiler
13
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (dak.)
Elmalı kek (üstü
kaplı)
1 150 - 170 50 - 70
Sebzeli turta 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
1)
1 250 - 270 10 - 20
Puf böreği
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Al‐
sace'den pizzaya
benzer bir yemek)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Calzone
pizzasının Rus ver‐
siyonu)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
Fırında pişirme ve gratinler için tablo
Yiyecek tipi Fırın fonksiyonu Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık °C Süre, Sa : Dk.
Fırında makarna GELENEKSEL 1 180-200 0:45-1:00
Lazanya GELENEKSEL 1 180-200 0:25-0:40
Fırında sebze kı‐
zartma
1)
İNFRA 1 160-170 0:15-0:30
Üstü erimiş peynir
kaplı baget ekmek‐
ler
1)
İNFRA 1 160-170 0:15-0:30
Tatlı pastalar GELENEKSEL 1 180-200 0:40-0:60
Fırında balık GELENEKSEL 1 180-200 0:30-1:00
Sebzeli dolma İNFRA 1 160-170 0:30-1:00
1) Ön ısıtma yapınız
Hazır yemekler
Pişirilecek
yemek
Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre
Pirzola
1)
İNFRA 3 200-220 Üreticinin tali‐
matlarına
uyunuz.
1) Yorum: Pişirme esnasında pirzolaları 2 veya 3 kez döndürünüz.
Kızartma
Kızartma yaparken yağ filtresini ayarlayınız!
14
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Yiyecekleri kızartma
Kızartma için ısıya dayanıklı fırın kabını kullanınız (lütfen üretici talimatlarını
okuyunuz).
Geniş et parçaları direkt olarak derin kızartma tavalarında veya fırın ra
üzerindeki derin kızartma tavalarında kızartılabilir. (Eğer varsa)
Yağsız et parçalarını kapaklı bir kızartma kabında kızartınız. Bu, etin daha
yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde kızartma kabını, ka‐
pağını kapatmadan kullanabilirsiniz.
Tablodaki bilgiler sadece yol gösterme amaçlıdır.
Kızartma tablosu ile ilgili bilgiler.
1 kg .'dan fazla et ve balık kızartınız.
Etin suyunun kurumasını veya kabın içerisindeki yağların yanmasını önle‐
mek için kızartma kabının içerisine biraz sıvı ekleyiniz.
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan sonra kızartmayı çevi‐
riniz.
Daha iyi sonuçlar elde etmek için, büyük kızartma parçalarını ve tavukları
sıvı pişirme sosları kullanarak pişirme süresince birkaç kez yağlayınız.
Atıl ısıyı kullanmak için, fırını pişirme süresi sona ermeden yaklaşık 10 da‐
kika önce kapatınız.
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Domuz eti kızartma 1 - 1,5 kg GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Kızarmış biftek veya
fileto
Her cm
kalınlık
için
- Az pişmiş
1)
Her cm ka‐
lınlık için
İNFRA 1 190 - 200 0:05 -
0:06
- Orta pişmiş Her cm ka‐
lınlık için
İNFRA 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- İyi pişmiş Her cm ka‐
lınlık için
İNFRA 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) Ön ısıtma yapınız
Yararlı ipuçları ve bilgiler
15
Domuz eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Ön kol, gerdan, jam‐
bon parçası
1 - 1.5 kg İNFRA 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Pirzola, kaburga 1 - 1.5 kg İNFRA 1 170 - 180 1:00 -
1:30
Rosto 750 g - 1
kg
İNFRA 1 160 - 170 0:45 -
1:00
Domuz paça (önce‐
den pişirilmiş)
750 g - 1
kg
İNFRA 1 150 - 170 1:30 -
2:00
Dana
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Dana eti rosto 1 kg İNFRA 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Dana ayak 1,5 -2 kg İNFRA 1 160 - 180 2:00 -
2:30
Kuzu
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Kuzu rosto, kuzu bu‐
du
1 - 1,5 kg İNFRA 1 150 - 170 1:15 -
2:00
Kuzu sırtı 1 - 1,5 kg İNFRA 1 160 - 180 1:00 -
1:30
Av eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Tavşan sırtı, tavşan
budu
1)
En fazla 1
kg
GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Geyik sırtı 1,5 - 2 kg GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
1 210 - 220 1:15 -
1:45
16
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Geyik budu 1,5 - 2 kg GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) Ön ısıtma yapınız
Kümes hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Kümes hayvanı por‐
siyonları
Her biri
200 - 250 g
İNFRA 1 200 - 220 0:35 -
0:50
Yarım tavuk Her biri
400 - 500 g
İNFRA 1 190 - 210 0:35 -
0:50
İngiliz tavuğu 1 - 1,5 kg İNFRA 1 190 - 210 0:45 -
1:15
Ördek 1.5 - 2 kg İNFRA 1 180 - 200 1:15 -
1:45
Kaz 3.5 - 5 kg İNFRA 1 160 - 180 2:30 -
3:30
Hindi 2.5 - 3.5 kg İNFRA 1 160 - 180 1:45 -
2:30
Hindi 4 - 6 kg İNFRA 1 140 - 160 2:30 -
4:00
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Balık, tüm 1 - 1.5 kg GELENEK‐
SEL (ÜST
+ALT)
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Izgara
Izgara fonksiyonunu daima en yüksek ısı ayarı ile kullanınız
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
17
Izgara fonksiyonlarıyla boş fırını daima 5 dakika ön ısıtmaya tabi tutunuz.
Raf seviyesindeki rafı, ızgara tablosunda önerildiği şekilde ayarlayınız.
Yağın toplanması için kabı daima ilk raf seviyesine ayarlayınız.
Sadece yassı et veya balıkları ızgara yapınız.
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Izgara yapılacak yi‐
yecek
Raf seviyesi Süre
1. taraf 2. taraf
Köfteler 4 8 - 10 dak. 6 - 8 dak.
Domuz fileto 4 10 - 12 dak. 6 - 10 dak.
Sosis 4 8 - 10 dak. 6 - 8 dak.
Fileto biftekler, da‐
na biftekler
4 6 - 7 dak 5 - 6 dak.
Sığır eti fileto, rozbif
(yaklaşık 1 kg.)
3 10 - 12 dak. 10 - 12 dak.
Tost
1)
3 4 - 6 dak. 3 - 5 dak.
Üst malzemeli kı‐
zartma
3 6 - 8 dak. -------
1) Ön ısıtma yapmayınız
Saklama
Sadece aynı ebattaki saklama kavanozlarını kullanınız.
Çevirmeli veya bayonet kilitli kavanoz ve metal kutuları kullanmayınız.
En alttan birinci seviyedeki rafı kullanınız.
Pişirme tepsisini kullanınız. Maksimum altı adet 1 litrelik kavanoz yerleşti‐
rebilirsiniz.
Kavanozları aynı seviyede doldurunuz ve doğru biçimde kapatınız.
Kavanozları raf üzerine koyunuz ve birbirlerine temas etmediğinden emin
olunuz.
Fırında yeterli nemin oluşması için düz fırın tepsisini yak. 1/2 litre su ile dol‐
durunuz.
İlk kavanozlardaki sıvı yavaşça fokurdamaya başladığında (1 litrelik kava‐
nozlar için yaklaşık 35-60 dakika sonra) fırını kapatınız veya sıcaklığı
100°C'ye düşürünüz (bkz. tablo).
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
18
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Yumuşak meyve
Saklama Sıcaklık, °C ola‐
rak
Kaynama nokta‐
sına kadar ge‐
çen süre (dakika
olarak)
100°C'de pişir‐
meye devam et‐
me (dakika ola‐
rak)
Çilek, böğürtlen, ahududu,
olgun bektaşi üzümü
160 - 170 35 - 45 ---
Ham bektaşi üzümü 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Çekirdekli meyve
Saklama Sıcaklık, °C ola‐
rak
Kaynama nokta‐
sına kadar ge‐
çen süre (dakika
olarak)
100°C'de pişir‐
meye devam et‐
me (dakika ola‐
rak)
Armut, ayva, erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Sebze
Saklama Sıcaklık, °C ola‐
rak
Kaynama nokta‐
sına kadar ge‐
çen süre (dakika
olarak)
100°C'de pişir‐
meye devam et‐
me (dakika ola‐
rak)
Havuç
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Salatalık 160 - 170 50 - 60 ---
Karışık turşu 160 - 170 50 - 60 15
Yer lahanası, bezelye, as‐
paragus
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Kapalı fırında bekletin
Kurutma
Fırın raflarını pişirme kağıdı ile kaplayınız.
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Sebze
Kurutulacak gıda Sıcaklık, °C
olarak
Raf seviyesi Saat olarak süre
(rehber)
1 Seviye 2 Seviye
Kuru fasulye 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Biber (şeritler halinde) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Çorbalık sebze 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Mantar 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Baharat 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Yararlı ipuçları ve bilgiler
19
Meyveler
Kurutulacak gıda Sıcaklık, °C
olarak
Raf seviyesi Saat olarak süre
(rehber)
1 Seviye 2 Seviye
Erik 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Kayısı 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Elma dilimleri 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Armut 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Buz çözme
Yemekleri paketinden çıkarınız ve bir tabağın üzerinde tel ızgaraya yerleş‐
tiriniz.
Üzerini bir tabak veya kase ile kapatmayınız. Bu, buz çözme süresinin ol‐
dukça fazla uzamasına neden olabilir.
Fırın rafını en alttan birinci raf seviyesine yerleştiriniz.
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Yiyecek tipi Buz çözme süresi
(dakika olarak)
Ek buz çözme sü‐
resi (dakika olarak)
Yorumlar
Tavuk, 1000 g. 100-140 20-30 Tavuğu altı ters
çevrilmiş şekilde
büyük bir tabağa
yerleştiriniz. Süre‐
nin yarısı dol‐
duğunda çeviriniz.
Et, 1000 g. 100-140 20-30 Sürenin yarısı dol‐
duğunda çevirin
Et, 500 g. 90-120 20-30 Sürenin yarısı dol‐
duğunda çevirin
Alabalık, 150 g. 25-35 10-15 -------
Çilek, 300 g. 30-40 10-20 -------
Tereyağı, 250 g. 30-40 10-15 -------
Krema, 2 x 200 g. 80-100 10-15 Krema hafif don‐
muş bölümleri olsa
da kolayca çırpılır
Kremalı pasta,
1400 g.
60 60 -------
20
Yararlı ipuçları ve bilgiler
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B4101-5-W Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu