Aeg-Electrolux B3191-5-M Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
B3191-5
Kullanma Kılavuzu Ankastre Elektrikli
Fırın
Yüksek kaliteli ürünlerimizden birini seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Cihazınızdan en uygun ve düzenli performansı almak için, lütfen bu
kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu, bütün işlemleri en iyi ve
en etkin bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olduğunda
bakabilmeniz amacıyla bu kılavuzu güvenli bir yerde saklamanızı
tavsiye ederiz. Ve lütfen kılavuzu cihazın bir sonraki kullanıcısına da
veriniz.
Yeni cihazınızdan keyif almanızı diliyoruz.
İçindekiler
Güvenlik bilgileri 2
Çocuklar ve yetersiz kişiler için
güvenlik 2
Kurulum güvenlik önlemleri 3
Elektrik güvenliği 3
Kullanım güvenlik önlemleri 3
Ürün tanımı 4
Genel görünüm 4
Fırın aksesuarları 4
İlk Kullanımdan Önce 5
İlk temizlik 5
Saatin ayarlanması 5
Günlük kullanım 5
Fırının Açılması ve Kapatılması
5
Soğutma fanı 6
Fırın fonksiyonları 6
Fırın aksesuarlarının takılması 6
Gösterge 7
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
7
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
8
Yararlı ipuçları ve bilgiler 8
Kapının iç tarafı 8
Pişirme 8
Kızartma 12
Izgara 14
Saklama 15
Kurutma 16
Buz çözme 17
Bakım ve temizlik 17
Fırın tavanı 18
Raf destek rayları 19
Fırın lambası 19
Fırın kapağı ve cam panelleri 19
Servisi aramadan önce 21
Elden çıkarma 22
Servis ve yedek parçalar 22
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Güvenlik bilgileri
Çocuklar ve yetersiz kişiler için güvenlik
Bu cihaz, cihazın güvenli kullanımını sağlayacak sorumlu bir kişinin denetimi
veya bilgilendirmesi olmaksızın çocuklar veya fiziksel, hissi veya akli kapa‐
siteleri ya da tecrübeleri veya bilgileri cihazı güvenli şekilde kullanmaya el‐
verişli olmayan kişiler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmamıştır.
Çocuk bulunan ortamlarda çocuk kilidini açınız. Çocuk kilidi, çocukların ci‐
hazı kazara çalıştırmalarını önlemek içindir.
2
İçindekiler
Kurulum güvenlik önlemleri
Cihazın kurulumu, sertifikalı bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Eğer ku‐
rulumu sertifikalı bir elektrikçiye yaptırmazsanız, herhangi bir hasar olması
durumunda garanti geçersiz kalır.
Kurulum güvenliği için, "Kurulum" başlığına bakınız.
Elektrik güvenliği
Cihazın elektrik bağlantısı, sertifikalı bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır.
Kurulum güvenliği için, "Kurulum" başlığına bakınız.
Yanma tehlikesi
Kapağı dikkatlice açınız. Alkol içeren malzemelerin kullanılması, alkol ve
hava karışımının ortaya çıkmasına neden olabilir. Yangın riski söz konusu‐
dur.
Kapıyı açtığınızda, cihazın yakınında kıvılcım veya açık alevlerin olmadığın‐
dan emin olunuz. Yangın riski söz konusudur.
Yanıcı maddeleri cihaz içerisine koymayınız. Yangın riski söz konusudur.
Kullanım güvenlik önlemleri
Emaye kaplamasındaki renk değişikliği, fırının performansını etkilemez. Ga‐
ranti geçersiz olmaz.
Cihazı sadece pişirmek, kızartmak ve fırında pişirim yapmak in kullanınız.
Elektrikli cihazları prize takarken kabloların fırının sıcak yüzeylerine temas
etmemesine dikkat ediniz.
Cihazın iç yüzeyi kullanım esnasında ısınır. Yanma riski söz konusudur.
Fırın emayesinin zarar görmesini engellemek üzere cihazı alüminyum ile
kaplamayınız.
Fırının emaye yüzeyinin zarar görmemesi için, pişirme tepsilerini, tencere‐
leri, vs. fırının zeminine koymayınız.
Fırının emaye yüzeyinin zarar görmesini ve renk değişimini önlemek için,
sıcak suyu direkt olarak fırının içerisine koymayınız.
Çok ıslak kekler için derin bir tepsi kullanınız. Kullanmazsanız, meyve suları
kalıcı lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Açık fırın kapağına basınç uygulamayınız.
Cam panelleri çıkarırken veya takarken dikkatli olunuz.
Fırın emayesinin zarar görmesini engellemek için nemli yiyecekleri fırında
bırakmayınız.
Soğutma fanını kapattıktan sonra fırının içerisinde üstü açık yiyecekler bı‐
rakmayınız. Nem nedeniyle cihazın içinde veya cam kapakta buğulanma
oluşabilir.
Bakım ve temizlik
Bakım yapmadan önce, cihazı kapatınız ve cihazın soğuk olduğundan emin
olunuz.
Cihazı buhar basınçlı veya yüksek basınçlı temizleyicilerle temizlemeyiniz.
Güvenlik bilgileri
3
Yüzeyin yüzeyinde çizilmelere neden olabileceğinden, fırın kapak camını
silmek için aşındırıcı sıvılar veya metal kazıyıcılar kullanmayınız. Cam kırı‐
labilir veya patlayabilir.
Ürün tanımı
Genel görünüm
2 63 4
7
8
9
10
11
12
1
5
1 Kontrol paneli
2 Güç göstergesi
3 Fırın fonksiyonları kontrol düğmesi
4 Gösterge
5 Sıcaklık kontrol düğmesi
6 Sıcaklık göstergesi
7 Rezistans
8 Fırın lambası
9 Fan
10 Alt ısıtma
11 Fırının çıkarılabilir raf rayları
12 Raf pozisyonları
Fırın aksesuarları
Fırın rafı
Pişirme kapları, kek kalıpları ve kızartmalar içindir.
4
Ürün tanımı
Düz fırın tepsisi
Kekler ve bisküviler içindir.
Derin kızartma kabı
Fırında pişirim ve kızartma veya kap olarak yağ biriktirmek içindir.
İlk Kullanımdan Önce
İlk temizlik
Tüm parçaları cihazdan çıkarınız.
Cihazı ilk kez kullanmadan önce temizleyiniz.
DİKKAT
Aşındırıcı temizlik ürünleri kullanmayınız! Bu yüzeye zarar verebilir. "Bakım ve
Temizlik" bölümüne başvurunuz.
Saatin ayarlanması
Fırın ancak saat ayarı yapıldıktan sonra çalışacaktır.
Cihazı elektrik beslemesine bağladığınız‐
da veya bir elektrik kesintisi durumunda,
Zaman fonksiyonu göstergesi otomatik ola‐
rak yanıp söner.
Geçerli saati ayarlamak için " + " veya " - "
tuşunu kullanınız.
Yaklaşık 5 saniye sonra, lambanın yanıp
sönmesi durur ve ayarlanan saat göster‐
gede görüntülenir.
Saat ayarını değiştirmek için, aynı anda bir
otomatik fonksiyon (Süre
veya Pişirme
sonu
) ayarlamamalısınız.
Günlük kullanım
Fırını kullanmak için hareketli düğmeye basınız. Düğme dışarı çıkar.
Fırının Açılması ve Kapatılması
1. Fırın fonksiyonları kontrol düğmesini bir fırın fonksiyonuna getiriniz.
2. Sıcaklık kontrol düğmesini seçtiğiniz sıcaklık ayarına getiriniz.
Fırın çalışmakta iken çalışma kontrol lambası yanar.
Fırın sıcaklığı artarken sıcaklık göstergesi yanar.
3. Fırını kapatmak için, fırın fonksiyon kontrol düğmesi ve sıcaklık kontrol
düğmesini Kapalı pozisyona getiriniz.
İlk Kullanımdan Önce
5
Soğutma fanı
Cihazın yüzeyini soğuk tutmak in, soğutma fanı otomatik olarak açılır. Cihazı
kapatmanız halinde, soğutma fanı cihaz soğuyana kadar çalışmaya devam
edecektir.
Fırın fonksiyonları
Fırın fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
IŞIK Fırının iç kısmını aydınlatmak için bu fonksiyonu
kullanınız.
Fan destekli dolaşım Aynı anda en fazla iki fırın rafında birden pişirme
yapmak içindir. Fırın sıcaklıklarını, üstten / alttan
ısıtma metoduna göre 20-40°C daha düşük ayar‐
layınız. Yiyeceği kurutmak içindir.
ÜST/ALT ISITMA Bir fırın rafında pişirme ve kızartma yapmak içindir.
ALT ISITMA Altı gevrek veya sert olması gereken kekleri pişir‐
mek ve yemeği muhafaza etmek içindir.
BUZ ÇÖZDÜRME Dondurulmuş gıdaların buzunu çözmek içindir.
IZGARA Yassı yemekleri ızgaranın orta kısmında ızgara
yapmak ve kızartmak içindir.
DUAL IZGARA Çok miktardaki yassı yiyecekleri ızgara ve kızartma
yapmak içindir.
DUAL TURBO IZGARA Büyük et parçalarını veya kümes hayvanları etini
bir rafta zartmak içindir. Ayrıca gratin pişirme için
de kullanılır.
Fırın aksesuarlarının takılması
Sürgülü şekilde takılan aksesuarları, iki taraftaki kenarları fırının arkasında ka‐
lacak ve aşağı doğru bakacak şekilde yerleştiriniz. Sürgülü tip aksesuarları,
fırın raf seviyelerinden birisinin kılavuz çubuklarının arasına itiniz.
Derin kızartma kabı ve rın rafı iki kenarlı‐
dır. Bu kenarlar ve kılavuz çubukların şe‐
killeri, fırın aksesuarları için eğilmeyi önle‐
yici bir emniyet görevi görür.
6
Günlük kullanım
Fırın rafının ve derin kızartma kabının bir‐
likte yerleştirilmesi
Fırın rafını derin kızartma kabının üzerine
koyunuz. Derin kızartma kabını, fırın raf
seviyelerinden birisinin kılavuz çubukları‐
nın arasına itiniz.
Gösterge
1 2 3
456
1 Fonksiyon göstergeleri
2 Süre göstergesi
3 Fonksiyon göstergeleri
4 " + " tuşu
5 Seçim tuşu
6 " - " tuşu
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
1. İstenilen fonksiyon göstergesi yanıp
sönünceye kadar seçim tuşuna ard
arda basınız.
2. Zamanlayıcıyı (
), Süreyi ( ) ve
ya Pişirme sonunu (
) ayarlamak
için, " + " veya " - " tuşunu kullanınız.
İlgili fonksiyon göstergesi yanar.
Süre sonra erdiğinde, fonksiyon
göstergesi yanıp söner ve 2 dakika
boyunca sesli bir ikaz verilir.
Süre ( ) ve Pişirme sonu ( ) fonksiyonları kullanıldığında, fırın otomatik
olarak kapanır.
3. Uyarı sesini kapatmak için herhangi bir tuşa basınız.
Saat fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Saat Saati gösterir. Saati ayarlamak, değiştirmek veya zamanı
kontrol etmek içindir.
Günlük kullanım
7
Saat fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Dakika hatırlatıcı Geri sayım süresini ayarlamak içindir.
Ayarlanan süre bittikten sonra sesli bir ikaz duyulur.
Bu fonksiyonun, fırının çalışmasında bir etkisi yoktur.
Süre Fırının çalışacağı süreyi ayarlamak içindir.
Program sonu Bir fırın fonksiyonu için kapanma süresini ayarlamak için‐
dir.
Fırın açılacaksa ve daha sonraki bir zamanda otomatik olarak kapanacaksa,
Süre
ve Program sonu aynı anda kullanılabilir. Bu durumda öncelikle
Süreyi
ve ardından Program Sonunu ayarlayınız.
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
1. İstenilen fonksiyon göstergesi yanıp sönünceye kadar seçim tuşuna ard
arda basınız.
2. " - " düğmesine basınız ve basılı tutunuz.
Birkaç saniye sonra, saat fonksiyonu devre dışı kalır.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Kapının iç tarafı
Fırın kapısının iç tarafında raf seviyelerinin numaralarını bulacaksınız.
Pişirme
Genel talimatlar
Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fırından daha farklı pişirim veya kı‐
zartma yapabilir. Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişirme süreleri) ve raf
seviyelerini tablodaki değerlere uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın, al ısından yararlanmak üzere
pişirme süresinin sona ermesinden 10 dakika önce kapatılabilir.
Donmuş gıda kullanırken, fırın içerisindeki tepsiler dönebilir. Tepsiler soğuduk‐
tan sonra sorun düzelecektir.
Pişirme Tablosunun kullanı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarlamanızı öneririz.
Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bulamazsanız, benzer bir tarife bakınız.
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pişirme süresi 10-15 dakika uzatıla‐
bilir.
Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar başlangıçta eşit biçimde kızarmaya‐
bilir. Bu gibi durumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyiniz. Pişirme süresince
farklılık eşitlenir.
8
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Tek fırın rafında pişirme - Kalıplarda pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Kalıpta kek veya
brioche
Fan destekli
dolaşım
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira keki / Mey‐
veli kek
Fan destekli
dolaşım
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandispanya Fan destekli
dolaşım
1 140 0:25 - 0:40
Pandispanya ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 160 0:25 - 0:40
Meyveli pasta ta‐
banı - kurabiye ha‐
muru
1)
Fan destekli
dolaşım
3 170-180 0:10 - 0:25
Meyveli pasta ta‐
banı - pandispanya
karışımı
Fan destekli
dolaşım
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Elmalı pay ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm., verev
yerleştirilmiş)
Fan destekli
dolaşım
1 160 1:10 - 1:30
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm., verev
yerleştirilmiş)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 180 1:10 - 1:30
Ekşi pastalar (ör.
kiş)
Fan destekli
dolaşım
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Lor peynirli kek ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
Bir fırın rafında pişirme - Kekler / pastalar / ekmekler (pişirme tepsilerinde)
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Örgü ekmek / çö‐
rek
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Noel ekmeği
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Ekmek (çavdar ek‐
meği)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
1
- öncelikle
1)
230 0:25
- daha sonra 160 - 180 0:30 - 1:00
Yararlı ipuçları ve bilgiler
9
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Profiterol / ekler
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulolar
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Üstü meyveli kek
(kuru)
Fan destekli
dolaşım
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Tereyağlı bademli
kek / Şekerli kekler
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Meyveli pastalar
(mayalı hamurla /
pandispanya karı‐
şımı ile yapılan)
2)
Fan destekli
dolaşım
3 150 0:35 - 0:50
Meyveli pastalar
(mayalı hamurla /
pandispanya karı‐
şımı ile yapılan)
2)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 0:35 - 0:50
Kurabiye hamuru
ile hazırlanan mey‐
veli pastalar
Fan destekli
dolaşım
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Mayalı kekler, hafif
üst malzemeli (ör.
tanecik, krema, ka‐
ramel)
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
1)2)
Fan destekli
dolaşım
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (ince hamur‐
lu)
1)
Fan destekli
dolaşım
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Mayasız ekmek Fan destekli
dolaşım
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tartlar (İsviçre
usulü)
Fan destekli
dolaşım
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
2) Derin kızartma tabağı kullanınız.
Bir fırın rafında pişirme - Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Kurabiye hamurlu
bisküviler
Fan destekli
dolaşım
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viyana bisküvisi Fan destekli
dolaşım
3 140 0:20 - 0:30
10
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk)
Viyana bisküvisi
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 0:20 - 0:30
Pandispanya karı‐
şımı ile yapılan bis
küviler
Fan destekli
dolaşım
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan hamurlar,
kurabiyeler
Fan destekli
dolaşım
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bademli kurabiye‐
ler
Fan destekli
dolaşım
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Mayalı hamurla
hazırlanan bisküvi
ler
Fan destekli
dolaşım
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Puf böreği
1)
Fan destekli
dolaşım
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Küçük ekmekler
1)
Fan destekli
dolaşım
3 160 0:20 - 0:35
Küçük ekmekler
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 180 0:20 - 0:35
Küçük kekler (tepsi
başına 20 adet)
1)
Fan destekli
dolaşım
3 140 0:20 - 0:30
Küçük kekler (tepsi
başına 20 adet)
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 0:20 - 0:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız.
Fırında Pişirmeyle İlgili Yararlı Bilgiler
pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin alt kısmı ye‐
terince kızarmamış
Yanlış fırın seviyesi Keki daha düşük bir seviyeye koyu‐
nuz
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor)
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sek.
Daha düşük bir sıcaklık ayarı kulla‐
nınız.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısa‐
dır.
Pişirme süresini uzatınız.
Pişirme sürelerini azaltmak için daha
yüksek sıcaklık ayarı yapmayınız.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Hamurda fazla sıvı kalı‐
yor.
Daha az sıvı kullanınız. Özellikle ka‐
rıştırma makineleri kullanırken karış‐
tırma sürelerine bakınız.
Kek çok kuru.
Fırın sıcaklığı çok dü‐
şük.
Daha yüksek bir sıcaklık ayarı yapı‐
nız.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
11
pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzun‐
dur.
Daha kısa pişirme süresi ayarı yapı‐
nız.
Kek eşit şekilde kı‐
zarmıyor.
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sek ve pişirme süresi
çok kısadır.
Daha düşük bir sıcaklık ayarı ve da‐
ha kısa pişirme süresi ayarı yapınız.
Kek eşit şekilde kı‐
zarmıyor.
Eşit karışım yok. Karışımı pişirme tepsisine eşit şekil‐
de dağıtınız.
Kek, ayarlanan pi‐
şirme süresinde
pişmiyor.
Sıcaklık çok düşüktür. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı
ayarı kullanınız.
Kızartma
Yiyecekleri kızartma
Kızartma için ısıya dayanıklı fırın kabını kullanınız (lütfen üretici talimatlarını
okuyunuz).
Geniş et parçaları direkt olarak derin kızartma tavalarında veya fırın ra
üzerindeki derin kızartma tavalarında kızartılabilir. (Eğer varsa)
Yağsız et parçalarını kapaklı bir kızartma kabında kızartınız. Bu, etin daha
yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde kızartma kabını, ka‐
pağını kapatmadan kullanabilirsiniz.
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Domuz eti kızartma 1 - 1,5 kg Üst/Alt Isit‐
ma
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Kızarmış biftek veya
fileto
Her cm
kalınlık
için
- Az pişmiş
1)
Her cm ka‐
lınlık için
Dual Turbo
Izgara
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- Orta pişmiş Her cm ka‐
lınlık için
Dual Turbo
Izgara
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- İyi pişmiş Her cm ka‐
lınlık için
Dual Turbo
Izgara
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) Ön ısıtma yapınız
12
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Domuz eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Ön kol, gerdan, jam‐
bon parçası
1 - 1.5 kg Dual Turbo
Izgara
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Pirzola, kaburga 1 - 1.5 kg Dual Turbo
Izgara
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Rosto 750 g - 1
kg
Dual Turbo
Izgara
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Domuz paça (önce‐
den pişirilmiş)
750 g - 1
kg
Dual Turbo
Izgara
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Dana
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Dana eti rosto 1 kg Dual Turbo
Izgara
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Dana ayak 1,5 -2 kg Dual Turbo
Izgara
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Kuzu
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Kuzu rosto, kuzu bu‐
du
1 - 1,5 kg Dual Turbo
Izgara
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Kuzu sırtı 1 - 1,5 kg Dual Turbo
Izgara
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Av eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Tavşan sırtı, tavşan
budu
1)
En fazla 1
kg
Üst/Alt Isit‐
ma
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Geyik sırtı 1,5 - 2 kg Üst/Alt Isit‐
ma
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Yararlı ipuçları ve bilgiler
13
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Geyik budu 1,5 - 2 kg Üst/Alt Isit‐
ma
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) Ön ısıtma yapınız
Kümes hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Kümes hayvanı por‐
siyonları
Her biri
200 - 250 g
Dual Turbo
Izgara
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Yarım tavuk Her biri
400 - 500 g
Dual Turbo
Izgara
1 190 - 210 0:35 -
0:50
İngiliz tavuğu 1 - 1,5 kg Dual Turbo
Izgara
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Ördek 1.5 - 2 kg Dual Turbo
Izgara
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Kaz 3.5 - 5 kg Dual Turbo
Izgara
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Hindi 2.5 - 3.5 kg Dual Turbo
Izgara
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Hindi 4 - 6 kg Dual Turbo
Izgara
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk)
Balık, tüm 1 - 1.5 kg Üst/Alt Isit
ma
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Izgara
Izgara fonksiyonunu daima en yüksek ısı ayarı ile kullanınız
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Izgara fonksiyonlarıyla boş fırını daima 5 dakika ön ısıtmaya tabi tutunuz.
Raf seviyesindeki rafı, ızgara tablosunda önerildiği şekilde ayarlayınız.
Yağın toplanması için kabı daima ilk raf seviyesine ayarlayınız.
Sadece yassı et veya balıkları ızgara yapınız.
14
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Izgara yapılacak yi‐
yecek
Raf seviyesi Süre
1. taraf 2. taraf
Köfteler 4 8 - 10 dak. 6 - 8 dak.
Domuz fileto 4 10 - 12 dak. 6 - 10 dak.
Sosis 4 8 - 10 dak. 6 - 8 dak.
Fileto biftekler, da‐
na biftekler
4 6 - 7 dak 5 - 6 dak.
Sığır eti fileto, rozbif
(yaklaşık 1 kg.)
3 10 - 12 dak. 10 - 12 dak.
Tost
1)
3 4 - 6 dak. 3 - 5 dak.
Üst malzemeli kı‐
zartma
3 6 - 8 dak. -------
1) Ön ısıtma yapmayınız
Saklama
Sadece aynı ebattaki saklama kavanozlarını kullanınız.
Çevirmeli veya bayonet kilitli kavanoz ve metal kutuları kullanmayınız.
En alttan birinci seviyedeki rafı kullanınız.
Pişirme tepsisini kullanınız. Maksimum altı adet 1 litrelik kavanoz yerleşti‐
rebilirsiniz.
Kavanozları aynı seviyede doldurunuz ve doğru biçimde kapatınız.
Kavanozları raf üzerine koyunuz ve birbirlerine temas etmediğinden emin
olunuz.
Fırında yeterli nemin oluşması için düz fırın tepsisini yak. 1/2 litre su ile dol‐
durunuz.
İlk kavanozlardaki sıvı yavaşça fokurdamaya başladığında (1 litrelik kava‐
nozlar için yaklaşık 35-60 dakika sonra) fırını kapatınız veya sıcaklığı
100°C'ye düşürünüz (bkz. tablo).
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Yumuşak meyve
Saklama Sıcaklık, °C ola‐
rak
Kaynama nokta‐
sına kadar ge‐
çen süre (dakika
olarak)
100°C'de pişir‐
meye devam et‐
me (dakika ola‐
rak)
Çilek, böğürtlen, ahududu,
olgun bektaşi üzümü
160 - 170 35 - 45 ---
Ham bektaşi üzümü 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Yararlı ipuçları ve bilgiler
15
Çekirdekli meyve
Saklama Sıcaklık, °C ola‐
rak
Kaynama nokta‐
sına kadar ge‐
çen süre (dakika
olarak)
100°C'de pişir‐
meye devam et‐
me (dakika ola‐
rak)
Armut, ayva, erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Sebze
Saklama Sıcaklık, °C ola‐
rak
Kaynama nokta‐
sına kadar ge‐
çen süre (dakika
olarak)
100°C'de pişir‐
meye devam et‐
me (dakika ola‐
rak)
Havuç
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Salatalık 160 - 170 50 - 60 ---
Karışık turşu 160 - 170 50 - 60 15
Yer lahanası, bezelye, as‐
paragus
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Kapalı fırında bekletin
Kurutma
Fırın raflarını pişirme kağıdı ile kaplayınız.
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Sebze
Kurutulacak gıda Sıcaklık, °C
olarak
Raf seviyesi Saat olarak süre
(rehber)
1 Seviye 2 Seviye
Kuru fasulye 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Biber (şeritler halinde) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Çorbalık sebze 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Mantar 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Baharat 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Meyveler
Kurutulacak gıda Sıcaklık, °C
olarak
Raf seviyesi Saat olarak süre
(rehber)
1 Seviye 2 Seviye
Erik 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Kayısı 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Elma dilimleri 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
16
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Kurutulacak gıda Sıcaklık, °C
olarak
Raf seviyesi Saat olarak süre
(rehber)
1 Seviye 2 Seviye
Armut 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Buz çözme
Yemekleri paketinden çıkarınız ve bir tabağın üzerinde tel ızgaraya yerleş‐
tiriniz.
Üzerini bir tabak veya kase ile kapatmayınız. Bu, buz çözme süresinin ol‐
dukça fazla uzamasına neden olabilir.
Fırın rafını en alttan birinci raf seviyesine yerleştiriniz.
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Yiyecek tipi Buz çözme süresi
(dakika olarak)
Ek buz çözme sü‐
resi (dakika olarak)
Yorumlar
Tavuk, 1000 g. 100-140 20-30 Tavuğu altı ters
çevrilmiş şekilde
büyük bir tabağa
yerleştiriniz. Süre‐
nin yarısı dol‐
duğunda çeviriniz.
Et, 1000 g. 100-140 20-30 Sürenin yarısı dol‐
duğunda çevirin
Et, 500 g. 90-120 20-30 Sürenin yarısı dol‐
duğunda çevirin
Alabalık, 150 g. 25-35 10-15 -------
Çilek, 300 g. 30-40 10-20 -------
Tereyağı, 250 g. 30-40 10-15 -------
Krema, 2 x 200 g. 80-100 10-15 Krema hafif don‐
muş bölümleri olsa
da kolayca çırpılır
Kremalı pasta,
1400 g.
60 60 -------
Bakım ve temizlik
UYARI
Temizlemeden önce cihazı kapatınız. Cihazın soğuk durumda olduğundan
emin olunuz.
UYARI
Cihazı buhar basınçlı veya yüksek basınçlı temizleyicilerle temizlemeyiniz.
Bakım ve temizlik
17
DİKKAT
Aşındırıcı temizlik maddeleri, keskin cisimler, leke sökücüler veya aşındırıcı
süngerler kullanmayınız.
UYARI
Fırın kapak camını aşındırıcı temizleyiciler veya keskin metal kazıyıcılar ile
temizlemeyiniz. İç camın ısıya dayanıklı yüzeyi zarar görebilir.
DİKKAT
Fırın spreyi kullanırsanız, üreticinin talimatlarına uyunuz.
Cihazın ön yüzeyini yumuşak bir bez ve temizlik maddesi
Metal yüzeyleri temizlemek için klasik temizlik maddesi kullanınız.
Fırının kısmını her kullanımdan sonra temizleyiniz. Böylece, kir yanmamış
olacak ve daha kolay temizlenecektir.
İnatçı kirleri özel fırın temizleme malzemeleri kullanarak temizleyiniz.
Tüm fırın aksesuarlarını her kullanımdan sonra ılık su ve temizlik maddesi
ile temizleyiniz.
Eğer yapışmaz aksesuarlarınız varsa bunları bulaşık makinesinde yıkama‐
yınız ve sert maddeler, keskin uçlu nesneler ile temizlemeyiniz. Yapışmaz
kaplamaya zarar verebilirler!
Fırın tavanı
Fırının üst tavan kısmını kolayca temizleyebilmek için, fırının tavanındaki üst
ısıtma rezistansını aşağıya doğru katlayabilirsiniz.
UYARI
Isıtıcı rezistansı katlamadan önce cihazı kapatınız. Cihazın soğuk durumda
olduğundan emin olunuz.
Yanma riski söz konusudur!
Isıtıcı rezistansın katlanması
1. Raf destek raylarını çıkartınız.
2. Isıtıcı rezistansı iki elinizle ön kıs‐
mından katlayınız.
3. Yay direncini hissedecek şekilde
öne doğru çekip her iki taraftan da
desteğinden çıkartınız.
4. Isıtıcı rezistans böylece katlanır.
Fırının tavan kısmı temizlemeye ha‐
zırdır.
Isıtıcı rezistansın takılması
1. Isıtıcı elemanı, yukarıda anlatılan iş‐
lemleri tersten uygulayarak takınız.
Isıtıcı rezistansı, fırının iç panelindeki desteğin üstünde bulunan iki yan kısma
doğru şekilde takınız.
2. Raf destek raylarını takınız.
18
Bakım ve temizlik
Raf destek rayları
Raf destek raylarının çıkarılması
1. Rayları önden çekerek fırın yan pa‐
nelinin dışına çıkarınız.
2. Arka raf destek rayını yan panelinin
dışına çekip çıkarınız.
Raf destek raylarının takılması
Raf destek raylarını yukarıdaki işlemleri tersten uygulayarak takınız.
Önemli! Raf destek raylarının yuvarlatılmış kenarları öne doğru bakmalıdır.
Fırın lambası
UYARI
Elektrik çarpma riski söz konusudur!
Fırın lambasını değiştirmeden önce:
Fırını kapatınız.
Sigorta kutusundaki sigortaları çıkarınız veya şalteri kapatınız.
Fırın lambasının ampulünü ve cam kapağı korumak için fırının tabanına bir bez
koyunuz.
Fırın lambasının değiştirilmesi / Cam kapağın temizlenmesi
1. Cam kapağı saatin tersi yönde döndürerek çıkartınız.
2. Cam kapağı temizleyiniz.
3. Fırın lambasını, 300°C ısıya dayanıklı uygun bir fırın lambası ile değiştiriniz.
4. Cam kapağı takınız.
Fırın kapağı ve cam panelleri
Fırının kapağını temizlemek üzere çıkartınız.
2
1
Bakım ve temizlik
19
DİKKAT
Kapağı fırından çıkarırken dikkatli olunuz. Kapak ağırdır!
Fırın kapağının çıkarılması
1. Fırın kapağını tamamen açınız.
2. İki menteşenin üzerindeki kelepçe‐
leme kollarını (A) tamamen kaldırı‐
nız.
3. Fırın kapağını ilk açma pozisyonuna
kadar kapatınız (açı yaklaşık 45°).
4. Fırın kapağını her iki yanından eli‐
nizle kavrayınız ve yukarıya doğru
eğik halde fırından çıkarınız.
5. Böylece, cam panelleri çıkartabilir
ve temizleyebilirsiniz.
Kapağı takmak için, sökme prose‐
dürünü tersten takip ediniz.
DİKKAT
Camın kırılmamasına dikkat ediniz.
Fırın kapağında 2, 3 veya 4 cam paneli bulunmaktadır (modele bağlı olarak).
Fırın kapağını, çizilmesini önlemek için yumuşak ve düz bir yüzey üzerine dış
tarafı aşağıya doğru gelecek şekilde yerleştiriniz.
Fırın camlarının çıkarılması ve temizlenmesi
1. Klips contasını serbest bırakmak
için kapak kenarlığını (B) kapağın
üst kenarından iki yandan kavrayı‐
nız ve içeriye doğru bastırınız.
A
A
45°
B
20
Bakım ve temizlik
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux B3191-5-M Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu