Electrolux EOB8851AOX Recipe book

Tip
Recipe book
.......................................................... .......................................................
TR YEMEK TARİFLERİ KİTABI KULLANMA KILAVUZU
YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
KAPININ İÇ KISMI
Bazı modellerde, kapının iç kısmında şunlar
bulunur:
Raf konumlarının sayıları
Isıtma fonksiyonları hakkında bilgiler, önerilen
raf konumları ve tipik yemekler için sıcaklıklar.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme
süreleri sadece bilgi amaçlıdır. Gerçek
süreler tariflere ve kullanılan malzeme‐
lerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
FIRININ ÖZEL ISITMA
FONKSİYONLARINA İLİŞKİN
TAVSİYELER
Sıcak Tutma
Yemeği sıcak tutmak istiyorsanız bu fonksiyonu
kullanın.
Sıcaklık otomatik olarak 80°C'ye ayarlanır.
Tabak Isıtma
Tabakları ve kapları ısıtmak içindir.
Tabakları ve kapları, fırın rafına eşit biçimde
dağıtın. Isıtma süresinin yarısı geçince tabakları
ve kapları çevirin (altlarını üste getirin).
Otomatik sıcaklık 70°C'dir.
Önerilen raf: 3.
Hamur Kabartma
İstediğiniz her türlü mayalı hamur tarifi için bu
otomatik fonksiyonu kullanabilirsiniz. Bu fonksi‐
yon kabarma için iyi bir ortam sağlar. Hamuru ka‐
barması için yeterli büyüklükte bir kaba koyun ve
ıslak havlu veya plastik folyo ile örtün. Birinci se‐
viyeye bir tel raf takın ve kabı buraya koyun. Ka‐
pağı kapatın ve hamur kabartma fonksiyonunu
ayarlayın. Gerekli zamanı ayarlayın.
BUHARLI PİŞİRME
Buharlı pişirme kapları
Sadece sıcağa ve erimeye karşı dayanıklı ye‐
mek pişirme kapları veya krom çelik yiyecek
kapları (yalnızca bazı modeller için) kullanın.
Raf konumları
Doğru raf konumları aşağıdaki tabloda göste‐
rilmiştir. Raf konumlarını fırının alt kısmından
başlayarak sayın.
Genel açıklamalar
30 dakikadan uzun süreyle ya da bol miktarda
yemek pişirirken, gerekirse su ekleyin.
Yiyecekleri raflardaki doğru pişirme kaplarına
koyun ve kapları rafların üzerine yerleştirin.
Raflar arasında, buharın kaplar arasında do‐
laşmasına yetecek kadar boşluk bıraktığınız‐
dan emin olun.
Her kullanımdan sonra, su çekmecesi, bağlan‐
tı hortumu ve buhar üretecinden suyu temizle‐
yin. "Bakım ve Temizlik" bölümüne bakın.
Buharlı Pişirme tabloları için açıklamalar
Tablolarda tipik öğünler için veriler yer almak‐
tadır.
Sıcaklıklar ve süreler sadece bilgi amaçlıdır ve
pişirilecek yemeğin türüne, boyutuna, ve kulla‐
nılan yiyecek ve pişirme kaplarının miktarına
bağlıdır.
Tarifiniz için gereken ayarları bulamıyorsanız
buna çok yakın başka bir tarifin ayarlarını kul‐
lanın.
Tablolardaki veri farklıysa prosedüre soğuk fı‐
rın ile başlayın.
Pirinç suyu emeceği için pilav yaparken 1'e
1,5 ila 1'e 2 arası su kullanın.
BUHAR SUYU TABLOSU
Su çekmecesindeki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dk.)
400 15 - 25
600 25 - 40
800 40 - 50
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
2
www.electrolux.com
TAM BUHAR / EKO BUHAR
UYARI
Fonksiyon aktif konumdayken cihazın
kapısını açmayın. Yanma riski söz ko‐
nusudur.
Bu fonksiyon taze ya da dondurulmuş her türlü
yiyecek için uygundur. Bu fonksiyon ile sebzeler,
et, balık, makarna, pilav, mısır, irmik ve yumurta
pişirilebilir, ısıtılabilir, buzu çözdürülebilir, suda
uzun veya kısa süreli haşlanabilir.
Menü hazırlama (pişirme): Tek seferde bir menü‐
nün tamamını pişirebilirsiniz. Her yemeği doğru
şekilde pişirmek için birbirine yakın pişirme za‐
manları olan yemekleri seçin. Pişirilmesi için en
çok suya ihtiyaç duyan yemeğe göre su koyun.
Yemekleri doğru pişirme kaplarına koyduktan
sonra kapları fırın raflarına yerleştirin. Buhar sir‐
külasyonu olması için pişirme kapları arasında
yeterli boşluk bırakın.
Sterilizasyon
Bu fonksiyon ile kapları sterilize edebilirsiniz
(örneğin biberonlar).
Temiz kapları 1. seviyedeki rafın ortasına yer‐
leştirin. Kapların kapak kısımlarının küçük bir
açıyla aşağı bakmasını sağlayın.
Çekmeceyi maksimum miktarda suyla doldu‐
run ve 40 dakikaya ayarlayın.
Sebzeler
Yemek Raf konumu
Sıcaklık
(ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dk.)
Enginar 2 96 800 50 - 60
Patlıcan 2 96 450 15 - 25
Karnabahar, bü‐
tün
2 96 600 35 - 45
Karnabahar, çi‐
çekler halinde
2 96 500 25 - 30
Brokoli, bütün 2 96 550 30 - 40
Brokoli, çiçekler
halinde
2 96 400 20 - 25
Mantar dilimleri 2 96 400 15 - 20
Bezelye 2 96 450 20 - 25
Rezene 2 96 600 35 - 45
Havuç 2 96 600 35 - 45
Yer lahanası, şe‐
ritler halinde
2 96 550 30 - 40
Dolmalık biber,
şeritler halinde
2 96 400 20 - 25
Pırasa, halkalar
halinde
2 96 500 25 - 35
Taze fasulye 2 96 550 35 - 45
Semiz otu, küçük
parçalı
2 96 450 20 - 25
Brüksel lahanası 2 96 550 30 - 40
Pancar kökü 2 96 800 + 400 70 - 90
Siyah tekesakalı 2 96 600 35 - 45
TÜRKÇE 3
Yemek Raf konumu
Sıcaklık
(ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dk.)
Kereviz, küp ke‐
silmiş
2 96 500 25 - 35
Kuşkonmaz, ye‐
şil
2 96 500 25 - 35
Kuşkonmaz, be‐
yaz
2 96 600 35 - 45
Ispanak 2 96 350 15
Domates Közle‐
me
2 96 350 15
Beyaz kuru fa‐
sulye
2 96 500 30 - 40
Kara lahana 2 96 400 20 - 25
Kabak, dilimler
halinde
2 96 350 15 - 20
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Yardımcı yemekler / garnitürler
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dk.)
Mayalı lokma 2 96 600 30 - 40
Patates lokması 2 96 600 35 - 45
Kabuklu patates,
orta boy
2 96 750 45 - 55
Pirinç (su/pirinç
oranı 1,5:1)
2 96 600 35 - 40
Haşlanmış pata‐
tes, dört parça
halinde
2 96 600 35 - 40
Ekmek lokması 2 96 600 35 - 45
Tagliatelle, taze 2 96 450 20 - 25
Polenta (sıvı ora‐
nı 3:1)
2 96 750 45 - 50
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Balık
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesin‐
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
(dk.)
Alabalık, yaklaşık
250 g
2 85 550 30 - 40
4
www.electrolux.com
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesin‐
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
(dk.)
Karides, taze 2 85 450 20 - 25
Karides, donmuş 2 85 550 30 - 40
Somon fileto 2 85 500 25 - 35
Somon, yaklaşık
1.000 g
2 85 600 40 - 45
Midye 2 96 500 20 - 30
Yassı balık fileto 2 80 350 15
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Et
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dk.)
Dana jambon 1.000 g 2 96 800 + 150 55 - 65
Tavuk göğsü, buğula‐
ma
2 90 500 25 - 35
Tavuk, buğulama,
1000 - 1200 g
2 96 800 + 150 60 - 70
Dana / kuzu eti, ba‐
caksız sırt kısmı, 800 -
1.000 g
2 90 800 + 300 80 - 90
Kasseler (füme sırt
bölgesi - kuzu eti),
buğulama
2 90 800 + 300 90 - 110
Tafelspitz (haşlanmış
biftek)
2 96 800 + 700 110 - 120
Küçük sosis 2 80 400 15 - 20
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Yumurta
Yemek Raf konumu Sıcaklık (ºC)
Su çekmecesinde‐
ki su miktarı (ml)
Süre
1)
(dk.)
Yumurta, çok
kaynamış
2 96 500 18 - 21
Yumurta, orta
kaynamış
2 96 450 13 - 16
Yumurta, az kay‐
namış
2 96 400 11 - 12
1)
Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
TÜRKÇE 5
TURBO IZGARA VE ARDINDAN
TAM BUHAR
Fonksiyonları karıştırarak et, sebze ve garnitürle‐
ri arka arkaya pişirebilirsiniz. Tüm yemekler aynı
anda servise hazır hale gelir.
Yiyecekleri ilk olarak kızartmak için turbo ızga‐
ra fonksiyonunu kullanın.
Hazırlanmış sebze ve garnitürleri doğru pişir‐
me kabına koyduktan sonra kabı rosto ile bir‐
likte fırına verin.
Fırın sıcaklığının 80 °C'ye düşmesini bekleyin.
Fırını daha hızlı soğutmak için fırın kapağını
ilk konumda yaklaşık 15 dakika açık bırakın.
Tam Buhar fonksiyonunu kullanarak tüm ye‐
mekleri hazır olana kadar pişirin.
Maksimum su miktarı 800 ml.
Yemek Turbo Izgara
(ilk adım: et pişirme)
Tam Buhar
(ikinci adım: sebzeleri ekleme)
Sıcak‐
lık (°C)
Süre
(dk.)
Raf ko‐
numu
Sıcaklık
(°C)
Süre
(dk.)
Raf konu‐
mu
Rozbif 1 kg
Brüksel lahanası, polenta
180
60 –
70
et: 1
96 40 – 50
et: 1
sebzeler: 3
Keçi eti rosto, 1 kg
Patates, sebzeler, et suyu
180
60 –
70
et: 1
96 30 – 40
et: 1
sebzeler: 3
Dana eti rosto 1 kg,
Pirinç, sebzeler
180
50 –
60
et: 1
96 30 – 40
et: 1
sebzeler: 3
YOĞUN BUHAR KONUMU
Yemek Tipi
Yoğun Buhar Konumu (Su miktarı: yaklaşık 300 ml)
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Puding / flan, porsiyon kaseler‐
de
1)
2 90 40 - 45
Fırında yumurta
1)
2 90 35 - 45
Güveç
1)
2 90 40 - 50
İnce balık fileto 2 85 15 - 25
Kalın balık fileto 2 90 25 - 35
350 g'a kadar küçük balık 2 90 25 - 35
1.000 g'a kadar bütün balık 2 90 35 - 45
1)
Kapağı kapatarak yarım saat daha devam edin.
Yeniden ısıtma
Yemek Tipi
Yoğun Buhar Konumu (Su miktarı: yaklaşık 300 ml)
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Lokma 2 85 25 - 35
Makarna 2 85 20 - 25
Pirinç 2 85 20 - 25
6
www.electrolux.com
Yemek Tipi
Yoğun Buhar Konumu (Su miktarı: yaklaşık 300 ml)
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Tek porsiyonluk yemekler 2 85 20 - 25
SICAK BUHAR KONUMU
Yemek Tipi
Sıcak Buhar Konumu
1)
Raf konumu Sıcaklık (°C) Süre (dk.)
Keçi eti rosto, 1.000 g 2 160 - 180 90 - 100
Rozbif 1000 g 2 180 - 200 60 - 90
Dana eti rosto 1.000 g 2 180 80 - 90
Rosto, çiğ, 500 g 2 180 30 - 40
Füme sırt bölgesi / kuzu eti 600 -
1.000 g (2 saat suda bekletin)
2 160 - 180 60 - 70
Tavuk 1.000 g 2 180 - 200 50 - 60
Ördek 1500 - 2.000 g 2 180 70 - 90
Kaz 3.000 g 1 170 130 - 170
Patates graten 2 160 - 170 50 - 60
Fırında makarna 2 190 40 - 50
Lazanya 2 180 45 - 55
Çeşitli ekmek türleri 500 - 1.000 g 2 180 - 190 50 - 60
Ekmekler 40 - 60 g 2 180 - 210 30 - 40
Pişirmeye hazır ekmekler 2 200 10 - 20
Pişirmeye hazır bagetler 40 - 50
g
2 200 20 - 30
Pişirmeye hazır bagetler 40 - 50
g, dondurulm
2 200 25 - 35
1)
Eklenecek su miktarı pişirme süresine bağlıdır.
PİŞİRME
Genel bilgiler
Yeni fırınınız eski fırınınızdan daha farklı şekil‐
de yemek pişiriyor ya da kızartıyor olabilir. Her
zaman kullandığınız ayarları (sıcaklık, pişirme
süreleri) ve raf konumlarını tablolarda verilen
değerlere uyarlayın.
Uzun pişirme sürelerinde, fırını pişirme süresi
bitmeden yaklaşık 10 dakika önce kapayabilir
ve atıl ısıyı kullanabilirsiniz.
Dondurulmuş yiyecekleri pişirirken, fırındaki tep‐
siler pişirme sırasında bükülebilir. Tepsiler tekrar
soğuduğunda, yamulmalar ortadan kalkar.
Pişirme Tablolarının kullanımı
Üretici ilk seferde daha düşük sıcaklığı kullan‐
manızı önerir.
Belirli bir tarif için gereken ayarları bulamıyor‐
sanız, en yakın olanı kullanmaya çalışın.
Birden fazla raf seviyesinde kek pişiriyorsanız,
pişirme sürelerini 10 – 15 dakika uzatabilirsi‐
niz.
Farklı yüksekliklerdeki kekler ve hamur işleri
ilk seferde her zaman eşit şekilde pişmez. Bu
durum meydana gelirse sıcaklık ayarını değiş‐
tirmeyin. Farklılıklar pişirme işlemi sırasında
eşitlenir.
TÜRKÇE 7
PİŞİRME İLE İLGİLİ İPUÇLARI
Pişirme sonuçları Olası neden Çözüm
Kekin altı yeterince pişmiyor. Raf konumu yanlıştır. Keki bir alt fırın rafına koyun.
Kek çöküyor ve ıslak, topaklı
veya çizgili kalıyor.
Fırın sıcaklığı çok yüksektir.
Bir sonraki pişirmenizde, fırı
biraz daha düşük bir sıcaklığa
ayarlayın.
Kek çöküyor ve ıslak, topaklı
veya çizgili kalıyor.
Pişirme süresi çok kısadır.
Pişirme süresini uzatın. Pişir‐
me sürelerini daha yüksek pi‐
şirme sıcaklıkları ile kısalta‐
mazsınız.
Kek çöküyor ve ıslak, topaklı
veya çizgili kalıyor.
Hamurda çok fazla sıvı vardır.
Daha az sıvı kullanın. Özellik‐
le mikser kullanırken karıştır‐
ma sürelerine dikkat edin.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını daha yükseğe
ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzundur.
Bir sonraki pişirmenizde, pişir‐
me süresini kısaltın.
Kek homojen şekilde kızarmı‐
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksektir ve
pişirme süresi çok kısadır.
Fırını daha düşük sıcaklığa
ayarlayın ve pişirme süresini
uzatın.
Kek homojen şekilde kızarmı‐
yor.
Karışım dengesiz dağılmıştır.
Karışımı pişirme tepsisine eşit
şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan pişirme süre‐
sinde pişmiyor.
Fırın sıcaklığı çok düşüktür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını biraz daha yük‐
seğe ayarlayın.
TEK SEVİYEDE KIZARTMA:
Kalıp kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kalıpta kek / Tat‐
lı çörek
Fanlı Pişirme 1 150 - 160 50 - 70
Madeira keki /
Meyveli kekler
Fanlı Pişirme 1 140 - 160 70 - 90
Fatless sponge
cake / Yağsız
pandispanya
Fanlı Pişirme 2 140 - 150 35 - 50
Fatless sponge
cake / Yağsız
pandispanya
Üst + Alt Isıtma 2 160 35 - 50
Turta tabanı -
gevrek hamur
Fanlı Pişirme 2
170 - 180
1)
10 - 25
8
www.electrolux.com
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Turta tabanı -
pandispanya ka‐
rışımı
Fanlı Pişirme 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Elma‐
lı tart (çaprazla‐
masına çapı 20
cm olan 2 kalıp)
Fanlı Pişirme 2 160 60 - 90
Apple pie / Emalı
tart (çaprazlama‐
sına çapı 20 cm
olan 2 kalıp)
Üst + Alt Isıtma 1 180 70 - 90
Cheese cake Üst + Alt Isıtma 1 170 - 190 60 - 90
1)
Fırını önceden ısıtın.
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Örgülü ekmek /
simit
Üst + Alt Isıtma 3 170 - 190 30 - 40
Stollen Noel keki
Üst + Alt Isıtma 2
160 - 180
1)
50 - 70
Ekmek (çavdar
ekmeği):
1.
Pişirme işle‐
minin ilk bö‐
lümü.
2.
Pişirme işle‐
minin ikinci
bölümü.
Üst + Alt Isıtma 1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
20
2.
30 - 60
Profiterol / Ekler
Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulo pasta
Üst + Alt Isıtma 3
180 - 200
1)
10 - 20
Ufalanmış üst
malzemeli kek
(kuru)
Fanlı Pişirme 3 150 - 160 20 - 40
Tereyağlı ba‐
demli kek / Şe‐
kerli kekler
Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
20 - 30
Meyveli turtalar
(mayalı hamur‐
dan / pandispan‐
ya karışımından
yapılmış)
2)
Fanlı Pişirme 3 150 35 - 55
TÜRKÇE 9
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Meyveli turtalar
(mayalı hamur‐
dan / pandispan‐
ya karışımından
yapılmış)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 35 - 55
Gevrek hamurlu
meyveli turta
Fanlı Pişirme 3 160 - 170 40 - 80
Mayalı kek, hafif
üst malzemeli
(örn. tanecik,
krema, puding)
Üst + Alt Isıtma 3
160 - 180
1)
40 - 80
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Derin pişirme kabı kullanın.
Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Gevrek hamurlu
bisküviler
Fanlı Pişirme 3 150 - 160 10 - 20
Short bread / Kı‐
sa ekmek /
Poğaça
Sıcak Hava 3 140 20 - 35
Short bread / Ku‐
rabiye / Poğaça
Üst + Alt Isıtma 3
160
1)
20 - 30
Pandispanya ka‐
rışımı ile yapılan
bisküviler
Fanlı Pişirme 3 150 - 160 15 - 20
Yumurta akı ile
hazırlanan bö‐
rekler / Bezeler
Fanlı Pişirme 3 80 - 100 120 - 150
Makaronlar (ba‐
demli kurabiye‐
ler)
Fanlı Pişirme 3 100 - 120 30 - 50
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü‐
viler
Fanlı Pişirme 3 150 - 160 20 - 40
Puf böreği Fanlı Pişirme 3
170 - 180
1)
20 - 30
Küçük ekmekler Fanlı Pişirme 3
160
1)
10 - 25
Küçük ekmekler Üst + Alt Isıtma 3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
Fanlı Pişirme 3
150
1)
20 - 35
10
www.electrolux.com
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
Üst + Alt Isıtma 3
170
1)
20 - 30
1)
Fırını önceden ısıtın.
Kekler ve gratenler
Yemek Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Fırında makarna Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 45 - 60
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 25 - 40
Sebze graten
1)
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 15 - 30
Eritilmiş peynirle
kaplı baget ek‐
mekler
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 15 - 30
Tatlı kurabiyeler Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 40 - 60
Fırında balık Üst + Alt Isıtma 1 180 - 200 30 - 60
Sebze dolması
Turbo Izgara ve‐
ya Fanlı Pişirme
1 160 - 170 30 - 60
1)
Fırını önceden ısıtın.
Sıcak Hava (Nemli)
Yemek tipi Raf konumu Sıcaklık (°C) re (dk.)
Fırında makarna 2 170 - 190 45 - 60
Lazanya 2 170 - 190 45 - 60
Patates graten 2 180 - 200 50 - 60
Tatlılar 2 170 - 190 45 - 60
Kalıpta kek veya tatlı çörek 1 150 - 160 50 - 70
Örgülü ekmek / simit 2 160 - 180 40 - 50
Ufalanmış üst malzemeli kek
(kuru)
3 150 - 160 20 - 30
Tereyağlı bademli kek / şekerli
kekler
1)
3 180 - 200 20 - 30
Mayalı hamurla hazırlanan bis‐
küviler
2 150 - 160 20 - 40
1)
Fırını önceden ısıtın.
TÜRKÇE 11
BİRDEN FAZLA SEVİYEDE PİŞİRME
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi
Fanlı Pişirme
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Zaman (dk.)Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Profiterol / Ekler 1 / 4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kuru streusel
kek
1 / 4 - 150 - 160 30 - 45
1)
Fırını önceden ısıtın.
Bisküvi / small cakes / küçük kekler / börek / ekmek
Pişirme tipi
Fanlı Pişirme
Sıcaklık, °C ola‐
rak
Zaman (dk.)Raf konumu
2 seviye 3 seviye
Gevrek hamurlu
bisküviler
1 / 4 1 / 3 / 5 150 - 160 20 - 40
Short bread / Ku‐
rabiye / Poğaça
1 / 4 1 / 3 / 5 140 25 - 50
Pandispanya ka‐
rışımı ile yapılan
bisküviler
1 / 4 - 160 - 170 25 - 40
Yumurta akı ile
hazırlanan biskü‐
viler / Bezeler
1 / 4 - 80 - 100 130 - 170
Makaronlar (ba‐
demli kurabiye‐
ler)
1 / 4 - 100 - 120 40 - 80
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü‐
viler
1 / 4 - 160 - 170 30 - 60
Puf böreği 1 / 4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Küçük ekmekler 1 / 4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1 / 4 -
150
1)
25 - 40
1)
Fırını önceden ısıtın.
DÜŞÜK ISIDA PİŞİRME
Bu fonksiyonu, yağsız ve yumuşak et ve balıkları
iç sıcaklıkları 65°C'den fazla olmayacak şekilde
hazırlamak için kullanın. Düşük Isıda Pişirme etli
güveç veya yağlı rostolar için uygun değildir. Etin
doğru iç sıcaklığa sahip olmasını garanti altına
almak için Yemekölçeri kullanabilirsiniz (Yeme‐
kölçer tablosuna bakın).
İlk 10 dakikada fırın sıcaklığını 80°C ila 150°C
arasına ayarlayabilirsiniz. Varsayılan sıcaklık
90°C'dir. Sıcaklık ayarlandıktan sonra, fırın
80°C'de pişirmeye devam eder. Kümes hayvan‐
12
www.electrolux.com
ları için otomatik düşük ısıda pişirme fonksiyonu
nu kullanmayın.
Bu fonksiyonu kullandığınızda, daima
yemekleri kapaksız pişirin.
1.
Etin her iki tarafını ocak üzerindeki bir tava‐
da çok yüksek ayarda 1-2 dakika kızartın.
2.
Eti sıcak kızartma tavası ile birlikte tel raf
üzerinde fırına yerleştirin.
3.
Yemekölçeri etin içine yerleştirin.
4.
Düşük ısıda pişirme fonksiyonunu seçin ve
doğru iç sıcaklığı ayarlayın.
Pişirilecek gıda‐
lar
Ağırlık (g) Raf konumu Sıcaklık °C
dakika olarak za‐
man
Rozbif 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Sığır fileto 1000 - 1500 3 120 90 - 150
Dana eti rosto 1000 - 1500 1 120 120 - 150
Biftekler 200 - 300 3 120 20 - 40
PİZZA KONUMU
Pişirme tipi Raf konumu Sıcaklık °C re (dk.)
Pizza (ince hamurlu)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (yoğun üst mal‐
zemeli)
2 180 - 200 20 - 30
Tart 1 180 - 200 40 - 55
Ispanaklı turta 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 45 - 55
Swiss Flan (İsviçre
Turtası)
1 170 - 190 45 - 55
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli turta 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
2
230
1)
10 - 20
Puf böreği
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (Alevli
Tart) (Alsace bölge‐
sinden Pizza benzeri
bir yemek)
2
230
1)
12 - 20
Piroggen (Rusya usu‐
lü kapalı pide)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1)
Fırını önceden ısıtın.
2)
Pişirme kabı kullanın.
KIZARTMA
Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kap‐
ları kullanın (üreticinin talimatlarına başvurun).
Büyük kızartma parçalarını doğrudan derin pi‐
şirme kabında (varsa) ya da derin pişirme ka‐
bının üzerindeki tel rafta kızartabilirsiniz.
Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kı‐
zartın. Bu sayede et daha sulu olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et
türlerinde, kızartma kabını kapağını örtmeden
kullanabilirsiniz.
Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fırında
pişirmenizi öneririz.
TÜRKÇE 13
Et sularının veya yağların tavaya yanarak ya‐
pışmasını önlemek için, derin tavaya biraz sıvı
ilave edin.
Gerekirse, kızartmayı çevirin (pişirme süresi‐
nin 1/2'si - 2/3'ü dolduktan sonra).
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kızart‐
ma sırasında birkaç kez yağlayın. Bu işlem
daha iyi kızartma sonuçları verir.
Cihazı, kızartma süresi bitmeden yaklaşık 10
dakika önce kapayabilir ve atıl ısıyı kullanabi‐
lirsiniz.
TURBO IZGARAYLA KIZARTMA
Sığır eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Etli güveç 1 - 1,5 kg
Üst + Alt Isıt‐
ma
1 230 120 - 150
Rozbif veya file‐
to: az pişmiş
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rozbif veya file‐
to: orta
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
180 - 190
1)
6 - 8
Rozbif veya file‐
to: iyi pişmiş
her bir cm
kalınlık için
Turbo Izgara 1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Fırını önceden ısıtın.
Keçi Eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Ön kol / Boyun /
Jambon
1 - 1,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 90 - 120
Pirzola / Kabur‐
ga
1 - 1,5 kg Turbo Izgara 1 170 - 180 60 - 90
Rosto 750 g - 1 kg Turbo Izgara 1 160 - 170 50 - 60
İncik (önceden
pişirilmiş)
750 g - 1 kg Turbo Izgara 1 150 - 170 90 - 120
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Dana eti rosto 1 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 90 - 120
Dana ayağı 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 150
14
www.electrolux.com
Kuzu Eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kuzu butu /
Kuzu Eti Ros‐
to
1 - 1,5 kg Turbo Izgara 1 150 - 170 100 - 120
Kuzu pirzola 1 - 1,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 40 - 60
Av Hayvanları
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Tavşan sırtı /
Tavşan budu
1 kg'a kadar Üst + Alt Isıt‐
ma
1
230
1)
30 - 40
Geyik pirzola 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 210 - 220 35 - 40
Geyik budu 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 180 - 200 60 - 90
1)
Fırını önceden ısıtın.
Kümes Hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Kümes hay‐
vanı porsi‐
yonları
200 - 250 g
her biri
Turbo Izgara 1 200 - 220 30 - 50
Yarım tavuk 400 - 500 g
her biri
Turbo Izgara 1 190 - 210 35 - 50
Tavuk, İngiliz
usulü
1 - 1,5 kg Turbo Izgara 1 190 - 210 50 - 70
Ördek 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 180 - 200 80 - 100
Kaz 3,5 - 5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 180
Hindi 2,5 - 3,5 kg Turbo Izgara 1 160 - 180 120 - 150
Hindi 4 - 6 kg Turbo Izgara 1 140 - 160 150 - 240
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (dk.)
Balık, bütün
(1 kg'a kadar)
1 - 1,5 kg Üst + Alt Isıt‐
ma
1 210 - 220 40 - 60
IZGARA
Daima maksimum sıcaklık ayarında ızgara ya‐
pın.
Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf konumuna
yerleştirin.
Yağı toplamak için kullanılacak kabı her zaman
birinci raf konumuna yerleştirin.
TÜRKÇE 15
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara ya‐
pın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak b
fırını 5 dakika önceden ısıtın.
DİKKAT
Daima fırın kapısı kapalı olarak ızgara
yapın.
Izgara
Izgara yapılacak
yiyecek
Raf konumu Sıcaklık
Zaman (dk.)
1. taraf 2. taraf
Rozbif 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Sığır fileto 3 230 20 - 30 20 - 30
Keçi sırtı 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Dana Sırtı 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Kuzu sırtı 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Balık, bütün, 500
- 1000 g
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Hızlı Izgara
Izgara yapılacak yiye‐
cek
Raf konumu
Zaman (dk.)
1. taraf 2. taraf
Burgers / Burgerler 4 8 - 10 6 - 8
Kuzu fileto 4 10 - 12 6 - 10
Sosisler 4 10 - 12 6 - 8
Filetolar / Dana biftek‐
ler
4 7 - 10 6 - 8
Toast / Kızartma
1)
5 1 - 3 1 - 3
Üst malzemeli kızart‐
ma
4 6 - 8 -
1)
Fırını önceden ısıtın.
Çevirme ızgarası ile kızartma - derin tavayı alt taraftan ilk raf konumuna yerleştirin
Kızartılacak yiyecek Sıcaklık °C dakika olarak zaman
Tavuk 220 - 240 70 - 90
Kızartma için et sarma 190 - 210 120 - 180
Ördek 220 - 240 90 - 150
Kuzu incik 190 - 210 150 - 210
BUZ ÇÖZDÜRME
Yiyecek ambalajını açın ve yiyeceği bir tabak
üzerine koyun.
Bir kap veya tabak ile üzerini örtmeyin, bu buz
çözme süresini uzatabilir.
Alttan birinci fırın rafı konumunu kullanın.
16
www.electrolux.com
Yemek
Buz çözme za‐
manı (dk.)
Ek buz çözme zama‐
nı (dk.)
Açıklama
Tavuk, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Tavuğu altı ters çevrilmiş
şekilde büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin yarısı
dolduğunda çevirin.
Et, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Et, 500 g 90 - 120 20 - 30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Alabalık, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Çilek, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Tereyağı, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Krema, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Krema hafif donmuş bölüm‐
leri olsa da kolayca çırpılır.
Kremalı pasta, 1400 g 60 60 -
HAZIR YİYECEK
Fanlı Pişirme
Hazır yiyecek Raf konumu Sıcaklık (°C) Zaman (dk.)
Pizza, dondurulmuş 2 200 - 220 15 - 25
Amerikan Pizza, don
durulmuş
2 190 - 210 20 - 25
Pizza, soğutulmuş 2 210 - 230 13 - 25
Küçük Pizza, dondu‐
rulmuş
2 180 - 200 15 - 30
Patates Kızartması,
ince
3 200 - 220 20 - 30
Patates Kızartması,
kalın
3 200 - 220 25 - 35
Patates Dilimleri /
Köftesi
3 220 - 230 20 - 35
Baharatlı Patates 3 210 - 230 20 - 30
Lazanya / Mantı, taze 2 170 - 190 35 - 45
Lazanya / Mantı, don‐
durulmuş
2 160 - 180 40 - 60
Fırında peynir 3 170 - 190 20 - 30
Tavuk Kanat 2 190 - 210 20 - 30
TÜRKÇE 17
Dondurulmuş Hazır Yemekler
Pişirilecek gıda‐
lar
Fırın fonksiyonla‐
Raf konumu Sıcaklık (°C) Zaman (dk.)
Dondurulm
pizza
Üst + Alt Isıtma 3
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
Patates kızart‐
ması
1)
(300 -
600 g)
Üst + Alt Isıtma
ya da Turbo Iz‐
gara
3 200 - 220
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
Bagetler Üst + Alt Isıtma 3
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
Meyveli turtalar Üst + Alt Isıtma 3
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
üretici talimatları‐
na uygun şekilde
1)
Kızarmış patatesleri pişirme sırasında 2 ila 3 kez çevirin
KURUTMA - FANLI PİŞİRME
Fırın raflarını fırın kağıdıyla kaplayın.
En iyi sonuçlar için, gerekli sürenin yarısından
sonra cihazı devre dışı bırakın. Cihaz kapısını
açın ve cihazın soğumasını sağlayın. Daha son‐
ra kurutma işlemini tamamlayın.
Sebzeler
Kurutulacak gı‐
dalar
Raf konumu
Sıcaklık (°C) Süre (sa.)
1 seviye 2 seviye
Fasulye 3 1 / 4 60 - 70 6- 8
Biber 3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Ekşi sos için
sebzeler
3 1 / 4 60 - 70 5 - 6
Mantar 3 1 / 4 50 - 60 6 - 8
Baharatlar 3 1 / 4 40 - 50 2 - 3
Meyveler
Kurutulacak gı‐
dalar
Raf konumu
Sıcaklık (°C) Süre (sa.)
1 seviye 2 seviye
Erik 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Kayısı 3 1 / 4 60 - 70 8 - 10
Elma dilimleri 3 1 / 4 60 - 70 6 - 8
Armut 3 1 / 4 60 - 70 6 - 9
KONSERVE YAPMA
Dikkat edilmesi gereken noktalar:
Sadece markette bulabileceğiniz aynı büyük‐
lükte konserve kavanozlarından kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya metal
kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı kullanın.
Pişirme tepsisine altı adet bir litrelik konserve
kavanozundan fazlasını koymayın.
Kavanozları eşit şekilde doldurun ve bir kelep‐
çe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
Fırın içinde yeterli nem olmasını sağlamak için
pişirme tepsisine 1/2 litre su koyun.
18
www.electrolux.com
Kavanozlardaki sıvı kaynamaya başladığında
(bir litrelik kavanozlar için yaklaşık 35 - 60 da‐
kika sonra), fırını kapayın veya sıcaklığı
100°C'ye düşürün (bkz. tablo).
Yumuşak meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Çilek / Böğürtlen /
Ahududu / Bektaşi
üzümü
160 - 170 35 - 45 -
Sert çekirdekli meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Armut / Ayva / Erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Sebzeler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Havuç
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Salatalık 160 - 170 50 - 60 -
Turşu 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Yer lahanası / Bezel‐
ye / Kuşkonmaz
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Durdurulduktan sonra fırında bekletmeye devam edin.
EKMEK PİŞİRME
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C Süre (dk.)
Beyaz Ekmek Ekmek 2 180 - 200 40 - 60
Baget Ekmek 2 200 - 220 35 - 45
Tatlı çörek Ekmek 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta ekmeği Ekmek 2 200 - 220 35 - 45
Çavdar ekmeği Ekmek 2 190 - 210 50 - 70
Siyah ekmek Ekmek 2 180 - 200 50 - 70
Kepekli ekmek Ekmek 2 170 - 190 60 - 90
YEMEKÖLÇER TABLOSU
Sığır eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Kaburga / Fileto biftek: az pişmiş 45 - 50
TÜRKÇE 19
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Kaburga / Fileto biftek: orta 60 - 65
Kaburga / Fileto biftek: iyi pişmiş 70 - 75
Keçi Eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Ön kol / Jambon / Boyun 80 - 82
Keçi pirzola / Sırt eti 75 - 80
Rosto 75 - 80
Dana eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Dana eti rosto 75 - 80
Dana ayağı 85 - 90
Koyun / kuzu
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Koyun budu 80 - 85
Koyun sır 80 - 85
Kuzu Eti Rosto / Kuzu budu 70 - 75
Av Hayvanları
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Tavşan sırtı 70 - 75
Tavşan budu 70 - 75
Bütün tavşan 70 - 75
Geyik pirzola 70 - 75
Geyik budu 70 - 75
Balık
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı °C
Somon 65 - 70
Alabalık 65 - 70
OTOMATİK PROGRAMLAR
Bu 3 otomatik program, her tür et veya diğer ye‐
mek tarifleri için en iyi ayarları verir:
Otomatik Ağırlıkölçer bulunan et programları
( Yardımlı Pişirme menüsü) — Bu fonksiyon
kızartma süresini otomatik olarak hesaplar.
Bunu kullanmak için yiyeceğin ağırlığını gir‐
meniz gerekir.
Otomatik Yemekölçer bulunan et programları
( Yardımlı Pişirme menüsü) — Bu fonksiyon
kızartma süresini otomatik olarak hesaplar.
Bunu kullanmak için iç sıcaklığı girmeniz gere‐
kir. Program sona erdiğinde sesli bir uyarı du‐
yulur.
Otomatik Tarifler ( Yardımlı Pişirme menüsü)
— Bu fonksiyon bir yemek için önceden belir
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB8851AOX Recipe book

Tip
Recipe book