Aeg-Electrolux C31006ML-MN Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu

Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur:

31006 ML-WN TR
31006 ML-MN
Kullanma K›lavuzu Elektrikli-gazl› f›r›n
2
3
Kullan›m bilgileri
Güvenlik Bilgileri ................................................................................................................ 4
F›r›n›n Görünümü ................................................................................................................6
Kontrol Dü¤meleri ................................................................................................................7
F›r›n K›sm›n›n Özellikleri ....................................................................................................11
‹lk Kullan›m Öncesi ............................................................................................................12
F›r›n›n Kullan›m› ................................................................................................................13
‹puçlar› ve Yararl› Bilgiler ..................................................................................................14
F›r›n›n Kullan›m›yla ‹lgili Tavsiyeler....................................................................................15
Piirme Tablosu..................................................................................................................18
Temizlik ve Bak›m ..............................................................................................................20
Ar›zalar ve Çözümleri ........................................................................................................23
Teknik Yard›m ve Yedek Parça ..........................................................................................31
Garanti / Müteri Hizmetleri ..............................................................................................32
Avrupa Garantisi ................................................................................................................35
Montaj Bilgileri
Teknik veriler ......................................................................................................................24
Montaj Bilgileri ..................................................................................................................24
Monte Edilece¤i Ortam .................................................................................................... 25
Gaz Dönüümü ................................................................................................................ 27
Elektrik Ba¤lant›s› ............................................................................................................30
‹çindekiler
Kullanma K›lavuzundaki Semboller ve Anlamlar›
Aa¤›daki semboller istedi¤iniz bilgiye kolayl›kla ulaman›za yard›mc› olacakt›r:
Bu cihaz aa¤›daki Avrupa Birli¤inin
E.E.C direktiflerine uygundur.
»2006/95 say›l› Alçak Gerilim Direktifi
»89/336 say›l› Elektromanyetik
Uyumluluk Direktifi
»90/396 say›l› Gazl› Cihazlar Direktifi
»93/68 say›l› Genel Direktifler ve daha
sonraki de¤iiklikler
Güvenlikle ilgili bilgiler
"Ad›m ad›m" talimatlar
Yararl› ve önerilen yol gösterici
bilgiler
Çevre korumas› ile ilgili bilgiler
4
Montaj
» Bu f›r›n›n montaj› yetkili servis taraf›ndan
üretici firman›n öngördü¤ü kurallar dahi-
linde yap›lmal›d›r.
» Havan›n serbest olarak cihaz etraf›nda
dolaabilmesini sa¤lay›n›z. Havaland›r-
madaki t›kan›kl›klar oksijen yetersizli¤ine
neden olur.
» Cihaz›n gaz ebekesine ba¤lant› hortu-
munun yan›ndaki bilgi etiketinde belirtilen
gaz tipi ile beslenmesini sa¤lay›n›z.
»
Gazla beslenen bir oca¤›n kullan›lmas›,
içerisinde bulundu¤u ortamda ›s› ve nem
olumas›na neden olur. Havaland›rma gi-
rilerini aç›k ve çal››r durumda bulundur-
mak veya tahliye bacalar› ile donat›lm›
bir davlumbaz kurmak sureti ile ortam›n iyi
bir ekilde havaland›r›lmas›n› sa¤lay›n›z.
» Cihaz›n yo¤un ve uzun süreli kullan›lma-
s› durumunda, örne¤in bir pencereyi aç›k
tutmak veya varsa elektrikli aspiratörün
emi gücünü yükseltmek gibi, daha etkin
bir havaland›rma yap›lmas›n› sa¤lay›n›z.
»
Bu f›r›n oldukça a¤›rd›r. Ta›rken dikkat et-
melisiniz. F›r›n›, kap› tutama¤›ndan tuta-
rak ta›may›n›z. F›r›n› zemin üzerinde sü-
rükleyerek ta›may›n›z, bu, f›r›n›n ayakla-
r›na zarar verebilir.
» F›r›n› kullanmadan önce tüm ambalaj
malzemelerini sökünüz.
» F›r›n›n teknik özelliklerini kesinlikle de¤i-
tirmeye kalk›may›n›z, bu, sizin için ve
ürününüz için oldukça tehlikelidir.
Çocuk Emniyeti
» Bu f›r›n yetikinler taraf›ndan kullan›lmak
üzere tasarlanm› ve üretilmitir. Çocuk-
lar›n f›r›nla veya f›r›n etraf›nda oynamala-
r›na kesinlikle izin vermeyiniz.
» Bu cihaz, çocuklar ya da herhangi bir fi-
ziksel, duyumsal, ya da zihinsel engeli
olan ya da cihaz› güvenle kullanabilecek
deneyim ve bilgi eksikli¤i olan kiiler tara-
f›ndan, sorumlu kiinin denetimi veya tali-
mat› olmadan kullan›lmamal›d›r.
» F›r›n kullan›ld›¤› sürece s›cakt›r. O yüz-
den çocuklar› f›r›n so¤umadan f›r›na yak-
lat›rmay›n›z.
» Çocuklar f›r›n›n üzerindeki tava ve tence-
releri çekip devirerek kendilerine zarar
verebilirler.
Kullan›m
» Bu f›r›n evlerde kullan›lmak amac›yla ta-
sarlanm›t›r. Ticari ve endüstriyel amaç-
lar için kullan›lmamal›d›r.
» F›r›n çal›t›¤› sürece kullan›ld›¤› ortamda
›s› ve nem üretir. Bu yüzden oca¤›n bu-
lundu¤u ortam›n havaland›r›lmas› gere-
kir. Bu ilem için ya sürekli hava ak›
sa¤layan bir aspiratör kullan›lmal› ya da
ortam kullan›c› taraf›ndan s›k s›k hava-
land›rmal›d›r.
» F›r›n uzun süreli kullan›laca¤›nda bir pen-
cere açarak ya da aspiratörün h›z›n› artt›-
rarak havaland›rman›n sürekli olmas›
sa¤lanmal›d›r.
» E¤er cihaz›n›z›n üst k›sm›nda bir kapak
varsa bu kapak, cihaz›n ocak k›sm›n›n, f›-
r›n çal›mad›¤›nda tozlardan korumas›
için çal›t›¤›nda ise ya¤lar›n s›çramas›n›
önlemek içindir. Baka amaçlar için kul-
lanmay›n›z.
» Cihaz›n üst kapa¤›n› kapatmadan önce
daima temizleyiniz.
åå GÜVENL‹K B‹LG‹LER‹
F›r›n› kullanmadan önce bu güvenlik bilgilerini dikkatlice okumal›s›n›z.
5
» Kapa¤› kapatmadan önce daima s›çra-
yan s›v›lar› bir bezle siliniz.
» Kapa¤› kapatmadan ya da açmadan ön-
ce yemek art›klar›n› temizleyiniz.
» D‹KKAT! Cam kapak a›r› ›s›ya maruz
kald›¤›nda k›r›larak da¤›labilir. Kapa¤› ka-
patmadan önce daima ocaklar›n kapal›
olduklar›n› kontrol ediniz.
» F›r›n› su ile temas ettirmeyiniz. Böyle bir
durumda f›r›n› kesinlikle çal›t›rmay›n›z.
Ayr›ca f›r›n› ›slak elle çal›t›rmay›n›z.
» F›r›n› kullanmayaca¤›n›z zaman kontrol
dü¤melerinin KAPALI konumda oldu¤un-
dan emin olunuz.
» Di¤er ev aletlerini kullan›rken kablolar›n›n
f›r›n›n s›cak yüzeylerine temas etmeme-
sini sa¤lay›n›z.
» Dengesiz tavalar›n ve di¤er kaplar›n dev-
rilerek bir kazaya sebep verme ihtimalle-
rinden dolay› bu tür kaplar›n kullan›lma-
mas› gerekir.
» F›r›n her zaman temiz tutulmal›d›r. F›r›n
üzerinde veya içerisinde b›rak›lan yemek
ve ya¤ at›klar› bir yang›na sebep olabilir.
» F›r›n›n iç kabininde veya ocak k›sm›nda
kesinlikle plastik kaplar kullanmay›n›z. F›-
r›n›n hiçbir parças›n› alüminyum folyo ile
kaplamay›n›z.
» F›r›n›n arkas›nda ortaya yerletirilmi
olan boluk f›r›n kabininin havaland›r›l-
mas› için konulmutur. Bu yüzden buras›-
n›n sürekli aç›k kalmas›n› sa¤lay›n›z.
» Çabuk ve kolay bozulan g›dalar›, plastik
malzemeleri ve aerosolleri, f›r›n ›s›s›ndan
etkileneceklerinden dolay› f›r›n›n üzerin-
de veya içerisinde saklamay›n›z.
» Patlay›c› ve yan›c› maddeleri kesinlikle
s›cak saklama bölmesinde saklamay›n›z.
» F›r›n kapak cam›n› silmek için sert, a›n-
d›r›c› temizleyiciler veya keskin metal ka-
z›y›c›lar kullanmay›n›z, çünkü bunlar yü-
zeyi çizebilir ve cam›n k›r›lmas›na neden
olabilir.
Servis
» Bu f›r›n sadece yetkili servis taraf›ndan
monte edilmeli, onar›lmal› ve servis hiz-
meti verilmelidir. Ayr›ca sadece orijinal
yedek parça kullan›lmal›d›r.
Çevre ile ‹lgili Bilgiler
» Ambalaj malzemelerini f›r›n›n montaj›n-
dan sonra çevre ve genel güvenli¤e uy-
gun olarak elden ç›kar›n›z. Eski f›r›n›n›z›
atman›z durumunda ise besleme kablo-
sunu keserek kullan›lmaz hale getiriniz.
Ürünün ya da ambalaj›n›n üzerindeki
simgesi bu ürünün normal ev at›¤› gibi ilem
göremeyece¤ini belirtir. Bunun yerine ürün,
elektrikli ve elektronik ekipmanlar›n geri dö-
ümü için belirlenen toplama noktalar›na
teslim edilmelidir. Ürünün hatal› bir ekilde
at›lmas› veya imha edilmesi çevre ve insan
sa¤l›¤› aç›s›ndan olumsuz sonuçlara yol
açabilir. Bu nedenle, bu ürünün do¤ru bir e-
kilde elden ç›kar›lmas›n› sa¤layarak potan-
siyel olumsuz sonuçlar› önlemeye yard›mc›
olmu olursunuz. Bu ürünün geri dönüümü
hakk›nda daha detayl› bilgi için lütfen mahal-
li idareyle, ev çöpü toplama servisiyle ya da
ürünü sat›n ald›¤›n›z ma¤aza ile temasa ge-
çiniz.
Bu kullanma k›lavuzunu ileride
kullanmak üzere bir bavuru kayna¤›
olarak saklay›n›z ve e¤er ürünü sa-
tarsan›z k›lavuzu yeni sahibine veri-
niz.
ÜRET‹C‹:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS
ITALY S.P.A.
V.le Bologna, 298
47100 FORLI' (Italy)
6
F›r›n›n Görünümü
F›r›n
Aksesuarlar
1. Arka sol bek ocak kontrol dü¤mesi
2. Ön sol bek ocak kontrol dü¤mesi
3. Ön sa¤ bek ocak kontrol dü¤mesi
4. Arka sa¤ ›s›t›c› ocak kontrol dü¤mesi
5. F›r›n fonksiyon ayar dü¤mesi
6. Termostat ayar dü¤mesi
7. Mekanik saat
8. Çal›ma lambas›
9. Termostat kontrol lambas›
Saklama Çekmecesi
å ÖNEML‹: F›r›n›n›z›n alt k›sm›na yerle-
tirilmi olan saklama çekmecesine sade-
ce ›s›ya dayan›kl› kaplar konulmal›d›r.
Kesinlikle tutuan, yanabilen ve patlaya-
bilen malzemeleri koymay›n›z.
Izgara
Fan
Çevirme
›zgaras›
döndürme
deli¤i
2 tepsi
1 k›zartma tavas›
1 f›r›n raf›
F›r›n
lambas›
7
Kontrol Dü¤meleri
Kontrol paneli üzerinde ocak k›sm›ndaki
ocaklar›n çal›t›r›lmas› için kontrol dü¤mele-
ri vard›r (ekil 1).
Ocaklar›n ayar dü¤meleri saatin tersi yö-
nünde çevrilerek küçük alev sembolüne, sa-
atin dönü yönünde çevrilerek de büyük
alev sembolüne getirilebilir.
» gaz ç›k›› yok
azami gaz ç›k›
asgari gaz ç›k›
Ocak Beklerinin Yak›lmas›
Ocaklar› daha kolay yakabilmek için
oca¤›, üzerine tencere veya tava koy-
madan önce çal›t›r›n›z.
Ocak bekini yakmak için o oca¤a ait kont-
rol dü¤mesini saatin dönü yönünün ter-
sine çeviriniz ve max konuma getiriniz.
Daha sonra alev boyunu iste¤inize göre
ayarlay›n›z.
E¤er bir kaç deneme sonunda oca¤› ya-
kamazsan›z bek apkalar›n›n (A) ve bek-
lerin (B) yerlerine tam oturup oturmad›k-
lar›n› kontrol ediniz.
Ocak söndü¤ünde veya iiniz bitti¤inde
kontrol dü¤mesini "Æ" iaretine getirerek ka-
pat›n›z.
å Ocak dü¤melerini her zaman tence-
releri ve tavalar› oca¤›n üzerinden
almadan söndürünüz.
å S›v› ve kat› ya¤lar ile yap›lan piir-
melerde (örne¤in k›zartma), bu ya¤-
lar›n a›r› ›s›nmamalar›na dikkat
edin. Zira bu maddeler yüksek ›s›da
tutuabilir ve yang›n tehlikesine yol
açabilirler.
ekil 1
ekil 2
A Bek apkas›
B Bek
C Ateleme bujisi
8
Manuel Ateleme (Elektrikler
kesik ise)
1 Oca¤a bir alev yaklat›r›n›z
2 Oca¤› yakmak için ocak bekinin olan
dü¤meyi dibine kadar bast›r›n›z ve "aza-
mi gaz ç›k››" konumuna kadar çeviriniz.
E¤er ilk denemede ocak yanm›yorsa ilemi
tekrar ediniz ve dü¤meyi bas›l› tutma süresi-
ni biraz daha uzat›n›z.
E¤er birkaç denemede ocak yanm›yorsa
beklerin ve bek apkalar›n›n yerlerine do¤ru
olarak yerleip yerlemediklerini kontrol edi-
niz (ekil 2).
Alevi söndürmek için, dü¤meyi saat dö-
yönünde "
Æ" simgesine dek çeviriniz.
Ocak Beklerinin Do¤ru
Biçimde Kullan›lmas›
En düük gaz tüketimi ve en yüksek ve-
rim elde etmek için, yaln›zca dibi düz ve
aa¤›daki tabloda verilen ocak beki boyutla-
r›na (ekil 3) uygun kaplar kullan›n›z.
Kullan›lacak piirme kaplar›n›n mi-
nimum ve maksimum alt çaplar›:
BRÜLÖR
H›zl›
Yar›-h›zl›
Yard›mc›
180 mm.
120 mm.
80 mm.
260 mm.
220 mm.
160 mm.
M‹N. ÇAP
MAKS. ÇAP
ekil 3
9
Elektrikli Is›t›c›
Elektrikli ›s›t›c› uygun dü¤menin çevril-
mesiyle çal››r. Dü¤me O'dan (kapal› ko-
num) 6'ya (en yüksek konum) kadar 7 farkl›
pozisyonda ayarlanabilir (ekil 4).
Elektrikli ›s›t›c› ilk çal›t›r›ld›¤›nda
ho olmayan kokular ç›kabilir. Bu
bir ar›za de¤ildir. ‹lk çal›madan
sonra kendili¤inden kaybolacakt›r.
Elektrikli Is›t›c› Kontrolü
Is›t›c›y› çal›t›rmak için, ilgili kontrol dü¤-
mesini gerekli ›s› ayar›na getiriniz.
Kontrol dü¤mesi 1'den 6'ya kadar numa-
raland›r›lm›t›r.
0 - KAPALI
1 - Minimum
6 - Maksimum.
Is›t›c›n›n hemen ›s›nmas› için k›sa bir sü-
reli¤ine maksimum ayarda (6) çal›t›r›lmas›-
n›, sonra gerekli ayara getirilmesini tavsiye
ederiz.
Plakalar›n do¤ru ayarlanmas› için gerekli
öneriler aa¤›daki tabloda verilmektedir.
ekil 4
Halama patates, taze seb-
zeler, börek-çörek, çorba-
lar, et suyu, gözlemeler ve-
ya bal›k
10
‹lk kullan›m›n›zda, ›s›t›c›n›n çok az
duman ç›karabilece¤ini ve ho olma-
yan bir koku verebilece¤ini unutmay›-
n›z. Bu son derece normaldir ve bir
süre sonra geçer.
Elektrikli Is›t›c›n›n Do¤ru
Kullan›m›
Elektrikli ›s›t›c›dan maksimum verimi al-
mak ve az enerji tüketimi yapmak için;
» Elektrikli ›s›t›c›y› yaln›zca üzerine kap
koyduktan sonra yak›n›z
» Yaln›zca derin kaplarla ve çap› ›s›t›c›dan
küçük olmayan kaplarla kullan›n›z (ekil
5).
» Kaynayan s›v›lar›n tamas›ndan ve ›s›t›-
c›ya dökülmesinden kaç›n›n›z.
» Elektrikli ›s›t›c›y› bo kaplarla veya kap
olmadan çal›t›rmay›n›z.
» S›cak haldeki tencere ve kaplar›, so¤uk
haldeki elektrikli ›s›t›c› üzerine koymak-
tan kaç›n›n›z.
» Elektrikli ›s›t›c›y› çevreyi ›s›tmak amac›y-
la kullanmay›n›z.
» Kaplar› ocaklardan indirmeden önce da-
ima alevi k›s›n›z veya tamamen söndürü-
nüz.
åå S›v› veya kat› ya¤lar›n kullan›ld›¤›
piirme ilemleri s›ras›nda tama-
lar›n olumamas›na dikkat ediniz,
çünkü yüksek ›s› derecelerinde bu
maddeler tutuabilir.
ekil 5
11
F›r›n fonksiyon kontrol
dü¤mesi (ekil 6)
Geleneksel piirme: Is› hem alt
›s›t›c›dan hem de üst ›s›t›c›dan gelir.
Böylece f›r›n içerisinde eit bir ›s›tma
yap›lm› olur.
Hava sirkülasyonlu (Fanl› / Turbo):
Alt ve üst ›s›tma elemanlar› f›r›n›n iç
k›sm›na ›s› verirken fan s›cak hava-
n›n yiyeceklerin etraf›nda dolamas›-
n› sa¤lar. Kek, kurabiye veya ekmek
piirmeye çok uygundur.
‹ç ›zgara eleman›: Küçük miktarda
yiyeceklerin ›zgara yap›lmas› için
kullan›labilir.
Çift ›zgara: Izgara eleman›n›n tama-
m› çal›acakt›r.
Pizza konumu: Alt ›s›tma ve ›zgara
elemanlar›, pizzalar›n, kilerin ve
pastalar›n taban›na do¤rudan ›s› ve-
rirken pizza ve pasta malzemelerinin
pimesi için fan, havan›n dolamas›-
n› sa¤lar.
Alt ›s›t›c›: Is› sadece alt ›s›t›c›dan
gelir.
Termostat kontrol dü¤mesi
(ekil 7)
Termostat kontrol dü¤mesini 50°C ile
MAX (230°C) aras›ndaki s›cakl›klar› seçmek
için saat yönünde çevirmeniz gerekmekte-
dir.
Termostat kontrol lambas›
Önceden ayarlanm› s›cakl›¤a ula›ld›¤›nda
söner ve her defas›nda f›r›n› ayarlanm›
olan s›cakl›kta tutabilmek için otomatik ola-
rak devreye giren termostatla birlikte devre-
ye girerek yanar.
F›r›n çal›ma kontrol lambas›
E¤er bu lamba yan›yorsa ›s›tma eleman-
lar›ndan biri veya birkaç›n›n devrede oldu-
¤unu gösterir.
Damlama tepsisi ve ›zgara
Bu f›r›n emaye bir damlama tepsisi ile do-
nat›lm›t›r. K›zart›lm› etlerin suyunu, ›zgara
ya da i yaparken damlayan ya¤lar›, bir ›z-
gara ya da tepside piirilen besinlerin dam-
layan sular›n› toplamak amac›yla kullan›l›r.
F›r›n K›sm›n›n Özellikleri
ekil 6
ekil 7
12
Mekanik saat (ekil 8)
Mekanik saati bir piirme ilemi için gerekli
olan sürenin sonunda sesli bir uyar› alabile-
cek ekilde ayarlayabilirsiniz.
‹stenen süreyi ayarlamak için önce dü¤meyi
saatin dönü yönünde tam bir tur çeviri-
niz daha sonra da saatin dönü yönünün
tersinde çevirerek, önceden seçmi oldu¤u-
nuz süre üzerine getiriniz. Sesli uyar› verildi-
¤inde piirme DURDURULMAZ.
‹lk Kullan›m Öncesi
F›r›n› kullanmadan önce hem iç taraf›n-
da hem de d› taraf›nda bulunan tüm amba-
laj malzemelerini ç›kar›n.
‹lk kullan›mdan önce f›r›n bir kez, içerisin-
de yiyecek olmadan çal›t›r›lmal›d›r. Bu es-
nada f›r›ndan ho olmayan kokular gelebilir.
Bu gayet normal bir durumdur.
1. F›r›n fonksiyon dü¤mesini hava
sirkülasyonlu konumuna al›n›z
2. Termostat dü¤mesini "max" ko-
numa ayarlay›n›z.
3. Ortam›n havaland›r›lmas› için bir
pencere aç›n›z.
4. F›r›n› yakla›k 45 dakika bo ola-
rak çal›t›r›n›z.
Bu ilem, yakla›k 5-10 dakika süre-
since ›zgara fonksiyonu ve geleneksel pi-
irme ile tekrar edilmelidir.
ekil 8
13
F›r›n›n Kullan›m›
åå Daima f›r›n kap›s›n› kapal› tutarak
çal›t›r›n.
F›r›n kap›s›n› belirli bir mesafede
durarak aç›n. Aamal› aç›lan kap›-
n›n birden aç›lmas›na izin verme-
yin; tamamen aç›l›ncaya kadar kap›
kolunu tutarak kapa¤› destekleyin.
F›r›n›n dört tepsi seviyesi ve iki tepsi-
si vard›r.
Tepsi konumlar›, ekilde gösterildi¤i
gibi f›r›n›n alt taraf›ndan yukar› do¤ru
say›l›r. ekilde gösterildi¤i gibi bu tep-
silerin do¤ru yerletirilmesi önemlidir.
Tabaklar› do¤rudan f›r›n taban›n›n
üzerine yerletirmeyin.
åå Dikkat! - Piirme s›ras›nda f›r›n ta-
ban› üzerine herhangi bir cisim
koymay›n veya f›r›n›n herhangi bir
k›sm›n› alüminyum folyo ile sarma-
y›n; aksi takdirde emaye yüzeylere
ve piirdi¤iniz yiyeceklere zarar ve-
rebilecek ›s› birikimi meydana gele-
bilir. Tavalar›, ›s›ya dayan›kl› kapla-
r› ve alüminyum tepsileri raflara ta-
k›lm› tepsilerin üzerine koyun.
Güvenlik Termostat›
Cihaz›n yanl› kullan›m›ndan veya ar›za-
l› bir parçadan dolay› a›r› ›s›nmay› önlemek
için f›r›n›n, gerekti¤inde elektri¤i kesen bir
güvenlik termostat› vard›r. S›cakl›k normal
de¤ere dütü¤ünde ça-l›ma otomatik ola-
rak yeniden balar. Bu yüzden, cihaz› do¤ru
kullanmad›¤›n›zdan dolay› termostat aktif
hale gelirse, f›r›n yeterince so¤uduktan son-
ra yeniden kullan›labilir. E¤er termostat ar›-
zal› bir parçadan dolay› elektri¤i keserse,
servis merkezini aramal›s›n›z.
14
Bu¤ulanma ve Buhar
F›r›n›n, do¤al bir hava sirkülasyonu ve
sürekli bir buhar sirkülasyonu sa¤layan özel
bir sistemi vard›r. Bu sistem, buharl› bir or-
tamda piirme yapman›z› ve yiyeceklerin içi-
nin yumuak ve d››n›n gevrek olmas›n›
sa¤lar. Bunun yan›nda, piirme süresi ve
enerji tüketimi en aza indirilir. Piirme s›ra-
s›nda f›r›n›n içinde, f›r›n kap›s› aç›ld›¤›nda
d›ar› ç›kan buhar oluabilir. Bu normaldir.
Ancak, içindeki buhar›n veya ›s›n›n d›-
ar› ç›kmas› için, piirme s›ras›nda ya da
sonras›nda f›r›n kap›s›n› açarken f›r›ndan
uzak durun.
Buhar f›r›n›n d› taraf›ndaki so¤uk yüzey-
lere, örne¤in kaplamaya, temas etti¤inde
yo¤unlaarak su damlac›klar› haline dönü-
ecektir. Bu oldukça normal bir durumdur ve
f›r›nda bir sorun oldu¤unu göstermez. Renk
solmalar›n› önlemek için, yüzeydeki su dam-
lalar›n› ve kirleri düzenli olarak temizleyin.
Piirme Kaplar›
» 230°C'lik s›cakl›¤a dayanabilecek uygun
kaplar kullan›n.
» Piirme kaplar›, f›r›n tepsileri vs. f›r›n›n
arka taraf›ndaki ›zgaray› kapatacak ekil-
de veya do¤rudan f›r›n taban›n›n üzerine
yerletirilmemelidir.
» Is›n›n dolamas›n› engelleyerek perfor-
mans› düürece¤inden dolay› 30 cm x 35
cm'den büyük piirme kaplar›n› kullanma-
y›n.
Kaplar›n piirme sonuçlar›
üzerindeki etkileri
Kaplar›n ve kutular›n, içindeki yiyeceklere
›s›y› iletme yöntemlerini etkileyen kal›nl›kla-
r›, iletkenlikleri, renkleri vb. farkl›l›k gösterir.
A Alüminyum, çanak, cam ve parlak kaplar
pimeyi ve taban›n k›zarmas›n› engeller.
B Emaye dökme demir, anotlat›r›lm› alü-
minyum, yap›mayan alüminyum ve d›
renkli ve koyu a¤›r kaplar pimeyi ve ta-
ban›n k›zarmas›n› art›r›r.
‹puçlar› ve Yararl› Bilgiler
15
Geleneksel Piirme
Is›, alt ve üst ›s›t›c›dan gelmektedir ve pi-
irme kaplar› orta raf konumuna yerletiril-
melidir. E¤er ›s›n›n alttan veya üstten daha
fazla gelmesini istiyorsan›z kaplar›n›z› daha
alt ya da daha üst raf konumuna yerletire-
bilirsiniz.
Fanl› Piirme
F›r›n›n arka taraf›na yerletirilen bir fan
vas›tas›yla s›cak hava f›r›n›n içerisinde ve
piirme kaplar›n›n çevresinde dolat›r›l›r. Bu
yöntem ile ›s›, f›r›n içerisinde daha çabuk ve
daha düzenli olarak dolat›r›lm› olur. Ayr›ca
bu sistem sayesinde bir kaç farkl› besin ka-
b› ayn› anda farkl› raf konumlar›nda piirile-
bilir. Bu piirme yöntemi ile havan›n içindeki
rutubet ayr›t›r›l›r ve ortamdaki hava kurutu-
lur. Böylece farkl› raf konumlar›ndaki farkl›
besinlerin tad ve kokular› birbirine kar›ma-
m› olur. Bu ekilde sadece bir raf konumun-
da da piirme yap›labilir. Bu tür piirmeden
en iyi sonucu alabilmek için piirme kab›n›
en alt raf konumuna yerletiriniz. Bu f›r›n,
özellikle donmu besinlerin h›zla çözdürül-
mesinde, sa¤l›k koullar›na uygun saklan-
mas›nda, evde reçel yap›m›nda, meyvelerin
ve mantarlar›n kurutulmas›nda kullan›labilir.
F›r›n›n Kullan›lmas›
Keklerin ve Hamur ‹lerinin Piirilmesi
Herhangi bir farkl›l›k gözetmeksizin be-
sinleri f›r›na koymadan önce en az 10 daki-
kal›k bir ön ›s›tma yap›n›z. Piirme ilemi ya-
parken özellikle besinlerin kabarmas› s›ra-
s›nda f›r›n›n kap›s›n› açmay›n›z.
(Örnegin, kabarm› hamur ii, pasta ve
sufle). F›r›n kap›s› aç›l›rsa kabarmalar› en-
gellenmi olur.
F›r›n›n Kullan›m›yla ‹lgili Tavsiyeler
16
Hamur ilerinin kabarmalar›n› kontrol et-
mek için içine bir kürdan bat›r›p bir miktar
kar›t›rabilirsiniz. E¤er kürdan temiz olarak
ç›karsa hamur ii pimi demektir. Bu kont-
rolü yapmak için pime süresinin
3
/4 ünün
geçmesini bekleyiniz.
Aa¤›daki genel kurallar› unutmay›n›z:
Piirilen bir besinin üst k›sm›n›n pimi
olmas› iç k›s›mlar›nda yeterince pimi oldu-
¤unu göstermez, iç k›s›mlar›n pimesi için
ük s›cakl›k ve daha uzun pime süresi
gereklidir. Aksi takdirde, yani k›sa piirme
süresi ve yüksek ›s›da besinin yap›s› kuru-
yacakt›r.
Etlerin Piirilmesi
A¤›rl›¤› en az 1 kg olan etleri f›r›nda pii-
rebilirsiniz. Bu durumda da etlerin kurumala-
r›ndan sak›n›n›z. E¤er çok iyi k›zarmas›n› is-
tiyorsan›z bir miktar ya¤ kullan›n›z. E¤er
ya¤s›z bir parça ise bir miktar s›v› ya¤ veya
tereya¤› ya da ikisini birden sürebilirsiniz.
E¤er et büyük bir parçadan kesilmise di¤er
yüzüne tereya¤› ya da s›v› ya¤ sürmeye ge-
rek yoktur. E¤er bu parça büyük bir etin sa-
dece bir taraf›ndan kesilmise kesilen taraf›
yukar› gelecek ekilde f›r›na koyunuz. E¤er
parça büyük ve yumuak ise sadece alt ta-
raf›n› ya¤lay›n›z. Dondurucuda saklanm›
olan k›rm›z› bir eti piirecekseniz bunu don-
durucudan 1 saat önce ç›kar›n›z.
E¤er özellikle k›rm›z› et k›zartacaksan›z
piirmeye balamadan önce kesinlikle tuz
katmay›n›z. Çünkü tuz eti suland›rarak kan-
lar›n›n d›ar› ç›kmas›na sebep olur. Bu du-
rumda etin üst k›s›mlar›n›n k›zarmas›n› en-
gellemi olursunuz.
Ete tuz kat›lmas› etin pime süresi yar›-
land›¤›nda tavsiye edilir. K›zart›lacak eti s›¤
kenarl› bir kapta f›r›na koyunuz. Yüksek ke-
narl› kaplar ›s›n›n ete geçmesini engelleye-
bilir. Et ›s›ya dayan›kl› bir kapla veya do¤ru-
dan ›zgaran›n üzerine konulabilir.
17
Izgaran›n alt›na da akan sular› toplamak
için damlama tepsisini yerletiriniz. E¤er pi-
irme süresi k›sa ise üzerine ekleyece¤iniz
sosu hemen koyunuz. Aksi taktirde, pime-
nin son yar›m saatinde ekleyiniz. Eti önce
yüksek ›s›da piirmeye balay›n›z. Pimenin
bitiine do¤ru ›s›y› düürünüz. Beyaz etleri
piirirken piirme boyunca ›s›y› düük tutu-
nuz. Etin pime derecesini anlamak için ete
bir çatal ile bast›r›n›z e¤er çatal ete bat›yor-
sa pimi demektir. Pime ilemi bittikten
sonra etin suyunun çekilmesi için en az 15
dakika bekledikten sonra eti kesiniz.
Daha sonra servis taba¤›na alarak f›r›n›n
içerisinde en düük s›cakl›kta tutarak s›cak
kalmas›n› sa¤lay›n›z.
Izgara Yapma
Etin ›zgara yap›lmaya uygunlu¤unu kont-
rol ediniz. Etler veya sakatatlar genellikle di-
lim ve parçalar halinde çeitli ölçülerde kesi-
lirler. Ancak genellikle pek kal›n olmazlar.
Kümes hayvanlar› genellikle ortadan ikiye
bölünürler. (Örn: bal›k, i kebapl›k et, deniz
mahsulleri, dolmal›k biber, patl›can gibi). Et
ve bal›k daima ›zgaran›n üzerine konulmal›
ve hafifçe f›rça ile ya¤ sürülmelidir. Etlerin
pimesinden sonra üzerine tuz eklenmelidir.
Fakat bal›klar›n tuzlar› piirmeye balanma-
dan önce içlerine konulmal›d›r. Etler kal›nl›k-
lar›na göre ›zgara raf›, ›s›t›c›ya daha yak›n
ya da daha uzak yerletirilmelidir. Etleri ›s›t›-
c›ya çok yak›n yerletirmekten kaç›n›n›z. Et-
lerin d››n›n yanmas› iç k›s›mlar›n ise pime-
mesi söz konusu olabilir. Et sular›n›n damla-
mas› ve ya¤ damlalar›ndan dolay› oluabile-
cek dumandan kaç›nmak için damlama tep-
sisine 1 veya 2 bardak su koyunuz. Izgara
konumunda, tost, k›zart›labilen meyveler,
örne¤in, muz, ikiye bölünmü greyfurt, ana-
nas, elma gibi, yap›labilir. Yanl›z meyveler
›s› kayna¤›n›n yak›n›na yerletirilmemelidir.
Piirme Süreleri
Piirme süreleri besinin türüne, k›vam›na
ve miktar›na göre de¤imektedir. Bir besini
ilk kez piirdi¤inizde piirdi¤iniz miktar ve
kaba göre pime süresini takip ediniz ve so-
nucunu kontrol ediniz. Böylece ileriki piir-
meler için bir k›yas elde etmi olursunuz.
"P‹‹RME TABLOSU" f›r›nda piirme ve
›zgara yapma konusunda bir k›lavuz olarak
verilmitir. Ancak tabloda verilen de¤erler,
miktar›n de¤imesine ve kiisel tecrübeye
göre de¤iebilir.
Bununla birlikte sizlere verilmi olan tab-
lolar› dikkatlice takip ediniz ve yapaca¤›n›z
piirme ilemlerinde k›lavuz olarak kabul
ediniz.
D‹KKAT: F›r›n kullan›mda iken f›r›n iç
kabininin herhangi bir yerine veya damlama
tavas›na pasta kal›b›, güveç, tahta tabak,
alüminyum folyo gibi eyler koymay›n›z. Is›
dola›m› engellenece¤inden dolay› verilen
pime süreleri birbirini tutmayacak ve piir-
meden verim al›namayacakt›r. Ayr›ca f›r›n›n
emaye iç kabinine zarar verebilirler.
åå F›r›n kap›s›n› açmak için, daima ka-
p› kolunu orta k›sm›ndan kavray›n.
18
Piirme Tablosu
Geleneksel ve fanl› piirme
Piirme süreleri ön ›s›tma sürelerini içermez.
Piirme ilemi öncesinde f›r›n›n k›sa süreli (yakla›k 10 dakika) ön ›s›t›lmas›
tavsiye edilir.
ÖNER‹LER
1) Piirme sürelerine ön ›s›tma süreleri dahil de¤ildir. Özellikle kek, pizza ve ekmek gibi
besinleri piirirken yakla›k 10 dakika ön ›s›tma yapman›z› öneriyoruz.
2) Birkaç rafta ayn› anda piirme yap›lacaksa önerilen raf konumlar› tercih edilmelidir.
3) Tüm piirme ilemleri f›r›n›n kap›s› kapal› olarak yap›lmal›d›r.
19
Izgara
Piirme süreleri ön ›s›tma sürelerini içermez.
Piirme ilemi öncesinde f›r›n›n k›sa süreli (yakla›k 10 dakika) ön ›s›t›lmas›
tavsiye edilir.
Pizza konumu
NOT: Piirilen etlerden damlayan ya¤lar› toplamak için en alt raf konumuna tepsi koy-
mal›s›n›z.
20
åå Herhangi bir bak›m ve temizlik ile-
mi yap›lmadan önce f›r›n›n elektrik
ba¤lant›s› kesilmelidir.
Her türlü temizlik ilemine bala-
madan önce, oca¤›n elektrik besle-
mesini kesiniz.
Üst sac› temizlemek için buhar ve-
ya bir buharl› temizleme cihaz› kul-
lanmay›n›z.
Ocak K›sm›n›n Temizlenmesi
Salça, meyve suyu, sos gibi damlalar› ›l›k
deterjanl› su ve yumuak bir bezle mümkün
oldu¤unca çabuk temizlenmelidir. Kesinlikle
bula›k teli ya da keskin uçlu malzemeler
kullanmay›n›z. Emaye üzerindeki küçük çi-
zikleri yok etmek için fazla çizici olmayan
mutfak deterjanlar›n› kullanabilirsiniz.
Günlük temizlik için su ve piyasada bulu-
nan normal deterjanlar› kullanabilirsiniz.
Emayeli ocak ›zgaralar›n› su ve deterjan-
la temizleyebilir ayr›ca bula›k makinesinde
y›kayabilirsiniz.
Bek apkalar›n› ve bekleri s›cak su ve de-
terjanla y›kayabilirsiniz. Ancak yerlerine koy-
madan önce iyice kurutunuz. Ayr›ca yerleri-
ne tam oturup oturmad›klar›n› kontrol ediniz.
Oca¤›n gövdesi hafif çizici toz deterjan ve
bula›k beziyle silinebilir.
F›r›n kap›s›n› ve kap› cam›n› (e¤er varsa)
sadece ›l›k su ile temizleyiniz. Çizici ve a›n-
d›r›c› malzemeler kullanmaktan kaç›n›n›z.
Otomatik atelemeli ocaklarda ateleme bu-
jilerini düzenli olarak temizleyiniz. Böylece
ateleme sorunlar›n› yaamazs›n›z.
Ayr›ca alev da¤›t›c›lar›n›n boluklar›n›n
yemek art›¤› v.b. ile t›kanmam› olduklar›n›
s›k s›k kontrol ediniz.
F›r›n›n Temizli¤i
Temizlik ve bak›m ilemine balamadan
önce elektrik ba¤lant›s›n› kesmeden f›r›n›
fan konumunda çal›t›r›n›z ve kabinin bu e-
kilde so¤umas›n› sa¤lay›n›z. F›r›n daima te-
miz tutulmal›d›r. Çeitli ya¤ oluumlar› ve
yemek art›klar› özellikle tava destekleri üze-
rinde bir yang›na sebep olabilirler.
Temizlik Malzemeleri
F›r›n›n temizli¤i için kullanaca¤›n›z mal-
zemelerin f›r›n temizli¤ine uygun olup olma-
d›¤›n› kontrol ediniz. Üretici tavsiyelerini dik-
kate al›n›z. Beyazlat›c› içeren temizlik mal-
zemeleri cilal› yüzeyleri karartabileceklerin-
den dolay› kullan›lmamal›d›r. Ayr›ca sert
a›nd›r›c›lar›n kullan›lmamas› gerekir.
D› Temizlik
S›cak suda y›kanarak s›k›lm› yumuak
bir bez kullanarak f›r›n kap›s›n›, tutama¤›n›
ve kontrol panelini düzenli olarak siliniz.
Il›k ve sabunlu su kullanarak f›r›n›n iç ve
d› kap› cam›n› temizleyiniz, iç kap› cam›
a›r› kirlendi¤inde uygun temizlik malzemesi
kullanarak temizleyiniz.
Kap› camlar› s›cakken f›r›n kap›s›n› sil-
meyiniz. Aksi takdirde f›r›n›n cam panelleri
k›r›labilir.
F›r›n ‹ç Kabini
F›r›n›n emaye olan iç kabini f›r›n ›l›k iken
daha kolay ve daha iyi temizlenir. Her kulla-
n›m sonras› ›l›k sabunlu su ile ›slat›larak s›-
k›lm› yumuak bir bezle siliniz.
Zaman zaman markal› f›r›n temizleyicisi
kullanarak daha iyi temizlik yapabilirsiniz.
Temizlik ve Bak›m
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Aeg-Electrolux C31006ML-MN Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
Bu kılavuz aynı zamanda aşağıdakiler için de uygundur: