Aeg-Electrolux BS7304021M Recipe book

Tip
Recipe book
TR YEMEK TARİFLERİ KİTABI KULLANMA KILAVUZU
MÜKEMMEL SONUÇLAR İÇİN
Bu AEG ürününü seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bu ürünü,
sıradan cihazlarda bulamayacağınız hayatı kolaylaştıran
özellikler ve yenilikçi teknolojiler kullanarak, size uzun
yıllar üstün performans vermesi için tasarladır. Lütfen,
cihazınızdan en iyi şekilde yararlanabilmek için birkaç
dakikanızı ayırarak bu belgeyi okuyun.
AKSESUARLAR VE SARF MALZEMELERİ
AEG Internet mağazasında tüm AEG cihazlarınızı
mükemmel durumda ve temiz kullanmanıza yardımcı
olacak herşeyi bulabilirsiniz. Beklentilerinize uygun
yüksek kalite standartlarında tasarlanan ve üretilen çok
çeşitli aksesuarların yanı sıra, uzmanların kullandığı
pişirme kaplarından çatal-bıcak sepetlerine, şişe
tutuculardan narin çamaşır poşetlerine kadar herş
ey...
Çevrimiçi mağazamızı ziyaret edin:
www.aeg.com/shop
2
İÇİNDEKİLER
4Yararlı ipuçları ve bilgiler
Bu kılavuzda aşağıdaki simgeler kullanılır:
Kişisel güvenliğinizi korumak ve cihaza hasar
vermemek için önem taşıyan bilgiler.
Genel bilgiler ve ipuçları
Çevresel bilgiler
Önceden haber verilmeksizin değişiklik
yapma hakkı saklıdır.
İçindekiler
3
YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
Kapının iç kısmı
Bazı modellerde, fırının kapısının iç kısmında şunlar bulunur:
raf seviyelerinin numaraları (belirli modellerde)
•fırın fonksiyonları hakkında bilgiler, önerilen raf seviyeleri ve tipik yemekler için sıcaklıklar
(belirli modellerde).
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler tariflere, kul-
lanılan malzemelerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
Buharlı pişirme
Buharlı pişirme kapları
Sadece ısıya ve korozyona dayanıklı pişirme kapları kullanın.
Krom çelikten üretilmiş yemek kapları da kullanılabilir (bkz. özel aksesuarlar).
Fırın seviyeleri
•Kullanılması gereken fırın seviyeleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Fırın seviyelerini fırının
alt kısmından başlayarak sayın.
Genel açıklamalar
30 dakikadan uzun süreyle ya da bol miktarda yemek pişirirken, gerekirse su ekleyin.
Yiyecekleri raflardaki doğru pişirme kaplarına koyun. Buharın her yiyeceğe etki edebilme-
si için raflar arasındaki mesafeyi koruyun.
•Fırını uzun süre kullanmayacaksanız, su çekmecesi, bağlantı hortumlar
ı ve buhar ürete-
cindeki suyu tahliye edin (bkz. "Bakım ve Temizlik" bölümü).
Buharlı Pişirme tabloları için not
Tablolarda tipik öğünler için veriler yer almaktadır.
•Sıcaklıklar ve süreler sadece bilgi amaçlıdır ve pişirilecek yemeğin malzemelerine, boyu-
tuna, miktarına ve kullanılan pişirme kaplarına bağlıdır.
Kendi tarifiniz için gereken ayarları bulamıyorsanız hemen hemen aynı tarifi kullanmaya
çalışın.
Tablolarda aksi önerilmedikçe fırı n soğukken pişirmeye başlayın.
Tabloda belirtilenlerin aksine, pirinç için su miktarını 1:1,5 - 1:2 oranına çıkarın.
Buhar suyu tablosu
Su çekmecesindeki su miktarı (ml)
Süre
1)
dakika olarak.
400 15 - 25
600 25- 40
800 40 - 50
1) Süreler sadece bilgi amaçlıdır
4 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Tam Buhar / Eko buhar
UYARI
Fonksiyon aktif konumdayken cihaz kapağını açmayın. Yanma riski.
Bu fonksiyon taze ya da dondurulmuş her türlü yiyecek için uygundur. Bu fonksiyon ile seb-
zeler, et, balık, makarna, pilav, mısır, irmik ve yumurta pişirilebilir, ısıtılabilir, buzu çözdürüle-
bilir, suda uzun veya kısa süreli haşlanabilir.
Menülerin pişirilmesi: Tek seferde bir setin tamamını pişirebilirsiniz. Yemeklerin gereğin-
den az veya fazla pişmesini önlemek için pişirme süreleri benzer yemekler seçmeye çalışın.
Her bir malzeme için gereken en yüksek su miktarını kullanın. Yemekleri fırın raflarına uy-
gun pişirme kapları içine koyun. Buharın dolaşabilmesi için kaplar arasında yeterli boşluk
bırakın.
Sterilizasyon
Bu fonksiyon ile kapları sterilize edebilirsiniz (örneğin biberonlar).
Temiz kapları 1. seviyedeki rafın ortasına yerleştirin. Kapların kapak k
ısımlarının küçük
bir açıyla aşağı bakmasını sağlayın.
Çekmeceyi maksimum miktarda suyla doldurun ve 40 dakikaya ayarlayın.
Sebzeler
Yiyecekler Sıcaklık ºC
Su çekmecesin-
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
dakika
cinsinden
Raf konumu
Enginar 96 800 50 - 60 2
Patlıcan 96 450 15 - 25 2
Karnabahar, bü-
tün
96 600 35 - 45 2
Karnabahar, çi-
çekler halinde
96 500 25 - 30 2
Brokoli, bütün 96 550 30 - 40 2
Brokoli, çiçekler
halinde
96 400 20 - 25 2
Mantar dilimleri 96 400 15 - 20 2
Bezelye 96 450 20 - 25 2
Rezene 96 600 35 - 45 2
Havuç 96 600 35 - 45 2
Yer lahanası, di-
limli
96 550 30 - 40 2
Biber, dilimli 96 400 20 - 25 2
Pırasa, halkalar
halinde
96 500 25 - 35 2
Taze fasulye 96 550 35 - 45 2
Yararlı ipuçları ve bilgiler 5
Yiyecekler Sıcaklık ºC
Su çekmecesin-
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
dakika
cinsinden
Raf konumu
Kuzu kulağı, çi-
çekler halinde
96 450 20 - 25 2
Brüksel lahanası 96 550 30 - 40 2
Pancar kökü 96 800+400 70 - 90 2
Siyah tekesakalı 96 600 35 - 45 2
Kereviz, küp ke-
silmiş
96 500 25 - 35 2
Kuşkonmaz, yeşil 96 500 25 - 35 2
Kuşkonmaz, be-
yaz
96 600 35 - 45 2
Ispanak 96 350 15 2
Domates közle-
me
96 350 15 2
Beyaz kuru fasul-
ye
96 500 30 - 40 2
Kara lahana 96 400 20 - 25 2
Kabak, dilim ha-
linde
96 350 15 - 20 2
1) Süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Yardımcı yemekler / garnitürler
Yiyecekler Sıcaklık ºC
Su çekmecesin-
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
dakika
cinsinden
Raf konumu
Mayalı lokma 96 600 30 - 40 2
Patates lokması 96 600 35 - 45 2
Kabuklu patates,
orta boy
96 750 45 - 55 2
Pilav (su / pirinç
oranı 1.5:1)
96 600 35 - 40 2
Haşlanmış pata-
tes, dört parça
halinde
96 600 35 - 40 2
Ekmek lokması 96 600 35 - 45 2
Tagliatelle, taze 96 450 20 - 25 2
Polenta (sıvı ora-
nı 3:1)
96 750 45 - 50 2
1) Süreler bilgi amaçlıdır.
6 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Balık
Yiyecekler Sıcaklık ºC
Su çekmecesin-
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
dakika
cinsinden
Raf konumu
Alabalık, yaklaşık
250 g
85 550 30 - 40 2
Karides, taze 85 450 20 - 25 2
Karides, donmuş 85 550 30 - 40 2
Somon fileto 85 500 25 - 35 2
Somon alabalık,
yaklaşık 1000 g
85 600 40 - 45 2
Midye 96 500 20 - 30 2
Yassı balık fileto 80 350 15 2
1) Süreler bilgi amaçlıdır.
Et
Yiyecekler Sıcaklık ºC
Su çekmecesin-
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
dakika
cinsinden
Raf konumu
Dana jambon
1000 g
96 800+150 55 - 65 2
Tavuk göğsü,
buğulama
90 500 25 - 35 2
Tavuk, buğulama,
1000-1200 g
96 800+150 60 - 70 2
Dana / kuzu eti
bacaksız sırt kıs-
mı, 800-1000 g
90 800+300 80 - 90 2
Kasseler (füme
sırt bölgesi - kuzu
eti), buğulama
90 800+300 90 - 110 2
Tafelspitz (haş-
lanmış biftek)
96 800+700 110 - 120 2
Küçük sosis 80 400 15 - 20 2
1) Süreler bilgi amaçlıdır.
Yumurta
Yiyecekler Sıcaklık ºC
Su çekmecesin-
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
dakika
cinsinden
Raf konumu
Yumurta, çok kay-
namış
96 500 18 - 21 2
Yararlı ipuçları ve bilgiler 7
Yiyecekler Sıcaklık ºC
Su çekmecesin-
deki su miktarı
(ml)
Süre
1)
dakika
cinsinden
Raf konumu
Yumurta, orta
kaynamış
96 450 13 - 16 2
Yumurta, az kay-
namış
96 400 11 - 12 2
1) Süreler bilgi amaçlıdır.
Ardı ardına Sıcak Hava ve Tam Buhar
Fonksiyonları birleştirerek et, sebze ve garnitürleri birbiri ardına pişirebilirsiniz. Tüm malze-
meler aynı anda servise hazır hale gelir.
Yiyecekleri ilk olarak kızartmak için Sıcak Hava fonksiyonunu kullanın.
Önceden hazırlanmış sebze ve garnitürleri, ısıya dayanıklı bir kaba koyun. Kızartmak
üzere fırına koyun.
•Fırın sıcaklığını 80°C dolayına düşürün. Cihazı daha hızlı soğutmak için fırın kapağını ilk
konumda yaklaşık 15 dakika açık bırakın.
Tam Buhar fonksiyonunu kullanarak tüm yemekleri hazır olana kadar pişirin.
Yemek Sıcak Hava Tam Buhar
Sıcaklık, °C ola-
rak
Dak. olarak süre Dak. olarak süre Raf konumu
Rozbif 1 kg 180 60 – 70 40 – 50 1
Brüksel lahanası,
polenta
- - 40 – 50 3
Kuzu eti rosto, 1
kg
180 60 – 70 30 – 40 1
Patates, sebze, et
suyu
- - 30 – 40 3
Dana rosto 1 kg, 180 50 – 60 30 – 40 1
Pilav, sebze - - 30 – 40 3
Yoğun Buhar Konumu
Yemek Tipi
Yoğun Buhar Konumu (Su miktarı: yaklaşık 300 ml)
Sıcaklık, °C olarak Dak. olarak süre Fırın seviyesi
Puding / flan, porsiyon
kaselerde
1)
90 40-45 2
Fırında yumurta
1)
90 35-45 2
Güveç
1)
90 40-50 2
İnce balık fileto 85 15-25 2
Kalın balık fileto 90 25-35 2
8 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Yemek Tipi
Yoğun Buhar Konumu (Su miktarı: yaklaşık 300 ml)
Sıcaklık, °C olarak Dak. olarak süre Fırın seviyesi
350 g'a kadar küçük
balık
90 25-35 2
1000 g'a kadar bütün
balık
90 35-45 2
1) kapağı kapatarak yarım saat daha devam edin
Tekrar ısıtma
Yemek Tipi
Yoğun Buhar Konumu (Su miktarı: yaklaşık 300 ml)
Sıcaklık, °C olarak Dak. olarak süre Fırın seviyesi
Lokma 85 25 - 35 2
Makarna 85 20 - 25 2
Fırında Pirinç 85 20 - 25 2
Tek porsiyonluk ye-
mekler
85 20 - 25 2
Sıcak Buhar Konumu
Yemek Tipi
Sıcak Buhar Konumu
1)
Sıcaklık, °C olarak Dak. olarak süre Fırın seviyeleri
Kuzu eti rosto, 1000 g 160-180 90-100 2
Rozbif 1000 g 180 - 200 60 -90 2
Dana eti rosto1000 g 180 80-90 2
Köfte, çiğ, 500 g 180 30-40 2
Füme sırt bölgesi / ku-
zu eti 600-1000 g (2
saat suda bekletin)
160-180 60-70 2
Tavuk 1000 g 180-200 50-60 2
Ördek 1500-2000 g 180 70-90 2
Kaz 3000 g 170 130-170 1
Patates graten 160-170 50-60 2
Fırında makarna 190 40-50 2
Lazanya 180 45-55 2
Çeşitli ekmek türleri
500-1000 g
180-190 50-60 2
Ekmek 40-60 g 180-210 30-40 2
Pişirmeye hazır ek-
mekler
200 10-20 2
Yararlı ipuçları ve bilgiler 9
Yemek Tipi
Sıcak Buhar Konumu
1)
Sıcaklık, °C olarak Dak. olarak süre Fırın seviyeleri
Pişirmeye hazır baget-
ler 40-50 g
200 20-30 2
Pişirmeye hazır baget-
ler 40-50 g, donmuş
200 25-35 2
1) Eklenecek su miktarı pişirme süresine bağlıdır
Pişirme
Genel bilgiler
Yeni fırınınız eski fırınınızdan daha farklı şekilde yemek pişiriyor olabilir. Her zaman kul-
landığınız ayarları (sıcaklık, pişirme süreleri) ve raf seviyelerini tablolarda verilen değerle-
re uyarlayınız.
Daha uzun pişirme sürelerinde, kalan sıcaklığın kullanılmasıin fırın, pişirme süresinin
bitmesine 10 dakika kala kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında bükülebilir.
Tepsiler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme tablolarının kullan
ımı
İlk seferinde düşük sıcaklık kullanmanızı öneririz.
Belirli bir tarif için gereken ayarları bulamıyorsanız, en yakın olanı kullanmaya çalışın.
Birden fazla raf seviyesinde kek pişiriyorsanız, pişirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
•Farklı uzunluklardaki kekler ve hamur işleri ilk seferde her zaman eşit şekilde pişmez. Bu
durum meydana gelirse sıcaklık ayarını değiştirmeyin. Farklılıklar pişirme prosedürü sıra-
sında eşitlenir.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince pişmiyor Yanlış fırın seviyesi Keki alt seviyeye yerleştirin
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir.
Biraz daha düşük bir ayar kulla-
nın
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısadır
Pişirme süresini uzatın. Pişir-
me süreleri daha yüksek pi-
şirme sıcaklıkları ile kısaltıla-
bilir
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Hamurda fazla sıvı vardır
Daha az sıvı kullanın. Özellikle
mutfak robotu kullanırken karış-
tırma sürelerine dikkat edin
Kek çok kuru Fırın sıcaklığı çok düşüktür
Daha yüksek fırın sıcaklığı
ayarlayın
Kek çok kuru Pişirme süresi çok uzundur Pişirme süresini kısaltın
Kek homojen şekilde kızarmı-
yor
Fırın sıcaklığı çok yüksek ve pi-
şirme süresi çok kısadır
Daha düşük sıcaklık ve daha
uzun pişirme süresi ayarlayın
10 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kek homojen şekilde kızarmı-
yor
Karışım dengesiz dağılmıştır
Karışımı tepsiye eşit şekilde
dağıtın
Kek, ayarlanan sürede pişmiyor Sıcaklık çok düşüktür
Biraz daha yüksek bir fırın aya-
rı kullanın
Tek düzeyde kızartma:
Kalıp kullanma
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C Zaman Saat:Da-
kika
Kalıpta kek veya
tatlı çörek
Sıcak Hava 1 150-160 0:50-1:10
Madeira keki/
Meyveli kekler
Sıcak Hava 1 140-160 1:10-1:30
Sünger kek Sıcak Hava 2 140 0:35-0:50
Sünger kek Üst + Alt Isıtma 2 160 0:35-0:50
Turta tabanı -
gevrek hamur
Sıcak Hava 2
170-180
1)
0:10-0:25
Turta tabanı -
pandispanya karı-
şımı
Sıcak Hava 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (çap-
razlamasına çapı
20cm olan 2 ka-
lıp)
Sıcak Hava 2 160 1:10-1:30
Apple pie (çap-
razlamasına çapı
20cm olan 2 ka-
lıp)
Üst + Alt Isıtma 1 180 1:10-1:30
Cheese cake Üst + Alt Isıtma 1 170-190 1:00-1:30
1) Fırını önceden ısıtın
Fırın tepsisinde hamur işi
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Örgülü ekmek /
simit
Üst + Alt Isıtma 3 170-190 0:30-0:40
Stollen Noel Keki
Üst + Alt Isıtma 2
160-180
1)
0:50-1:10
Yararlı ipuçları ve bilgiler 11
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Ekmek (çavdar
ekmeği):
1. Pişirme işle-
minin ilk bölü-
mü.
2. Pişirme işle-
minin ikinci
bölümü.
Üst + Alt Isıtma 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Profiterol / ekler
Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:20-0:35
Rulo pasta
Üst + Alt Isıtma 3
180-200
1)
0:10-0:20
Ufalanmış üst
malzemeli kek
(kuru)
Sıcak Hava 3 150-160 0:20-0:40
Tereyağlı bademli
kek / şekerli kek-
ler
Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:20-0:30
Meyveli turtalar
(mayalı hamur-
dan / pandispan-
ya karışımından
yapılmış)
2)
Sıcak Hava 3 150 0:35-0:50
Meyveli turtalar
(mayalı hamur-
dan / pandispan-
ya karışımından
yapılmış)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 0:35-0:50
Gevrek hamurlu
meyveli turta
Sıcak Hava 3 160-170 0:40-1:20
Mayalı kek, hafif
üst malzemeli
(örn. tanecik, kre-
ma, puding)
Üst + Alt Isıtma 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Fırını önceden ısıtın
2) Derin pişirme kabı kullanın
Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Gevrek hamurlu
bisküviler
Sıcak Hava 3 150-160 0:10-0:20
Kısa ekmek/
Poğaça
Sıcak Hava 3 140 0:20-0:30
12 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Kısa ekmek/
Poğaça
Üst + Alt Isıtma 3
160
1)
0:20-0:30
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan
bisküviler
Sıcak Hava 3 150-160 0:15-0:20
Yumurta akı ile
hazırlanan ha-
murlar, kurabiye-
ler
Sıcak Hava 3 80-100 2:00-2:30
Makaronlar (ba-
demli kurabiyeler)
Sıcak Hava 3 100-120 0:30-0:50
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü-
viler
Sıcak Hava 3 150-160 0:20-0:40
Puf böreği Sıcak Hava 3
170-180
1)
0:20-0:30
Ekmek Sıcak Hava 3
160
1)
0:10-0:25
Ekmek Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
Sıcak Hava 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
Üst + Alt Isıtma 3
170
1)
0:20-0:30
1) Fırını önceden ısıtın
Kekler ve gratenler
Yemek Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Fırında makarna Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:45-1:00
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:25-0:40
Sebze graten
1)
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 0:15-0:30
Eritilmiş peynirle
kaplı baget ek-
mekler
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 0:15-0:30
Kurabiyeler Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:40-0:60
Fırında balık Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:30-1:00
Sebze dolması
Turbo Izgara ve-
ya Sıcak Hava
1 160-170 0:30-1:00
1) Fırını önceden ısıtın
Yararlı ipuçları ve bilgiler 13
Sıcak Hava (Nemli)
Yemek tipi Sıcaklık, °C olarak Dak. olarak süre Fırın seviyesi
Fırında makarna 170-190 45-60 2
Lazanya 170-190 45-60 2
Patates graten 180-200 50-60 2
Tatlılar 170-190 45-60 2
Kalıpta kek veya tatlı
çörek
150-160 50-70 1
Örgülü ekmek / simit 160-180 40-50 2
Ufalanmış üst malze-
meli kek (kuru)
150-160 20-30 3
Tereyağlı bademli kek /
şekerli kekler 1)
180-200 20-30 3
Mayalı hamurla hazır-
lanan bisküviler
150-160 20-40 2
Birden Fazla Seviyede Pişirme
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi
Sıcak Hava Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola-
rak
Zaman
Saat:Dakika
Alttan itibaren raf konumları
2 seviye 3 seviye
Profiterol/Ekler
pasta
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kuru streusel keki 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Fırını önceden ısıtın
Bisküvi/small cakes/kuru pasta/rulo pasta
Pişirme tipi
Sıcak Hava Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola-
rak
Zaman
Saat:Dakika
Alttan itibaren raf konumları
2 seviye 3 seviye
Gevrek hamurlu
bisküviler
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Kısa ekmek/
Poğaça
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan
bisküviler
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Yumurta akı ile
hazırlanan biskü-
viler, merengler
1/4 - 80-100 2:10-2:50
14 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme tipi
Sıcak Hava Sıcak Hava
Sıcaklık, °C ola-
rak
Zaman
Saat:Dakika
Alttan itibaren raf konumları
2 seviye 3 seviye
Makaronlar (ba-
demli kurabiyeler)
1/4 - 100-120 0:40-1:20
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü-
viler
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Puf böreği 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Ekmek 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Fırını önceden ısıtın
şük Isıda Pişirme
Yağsız, yumuşak et parçaları ve balık pişirmek için bu fonksiyonu kullanın. Kapağıık ola-
rak pişirin.
1. Yemeği tavada çok sıcak ateşte kızartın.
2. Eti bir kızartma kabına ya da doğrudan tel raf üzerine koyun. Yağı toplamak için ızgara-
yı / kızartma tavasını rafın altına koyun.
Pişirilecek gıda-
lar
Ağırlık (g) Sıcaklık °C Raf konumu
Zaman Saat:Da-
kika
Rozbif 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Biftek 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Dana Eti Rosto 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Biftekler 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza Konumu
Pişirme tipi Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Pizza (ince hamurlu)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (yoğun üst mal-
zemeli)
2 180 - 200 20 - 30
Turta 1 180 - 200 40 - 55
Ispanaklı tart 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 45 - 55
Swiss Flan 1 170 - 190 45 - 55
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli turta 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
2
230 - 250
1)
10 - 20
Yararlı ipuçları ve bilgiler 15
Pişirme tipi Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Puf böreği
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (Alsa-
ce bölgesinden pizza
benzeri bir yemek)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (Rusya usulü
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Fırını önceden ısıtın
2) Derin pişirme kabı kullanın
Kızartma
Genel bilgiler:
•Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kapları kullanın (üreticinin talimatlarına başvu-
run).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızartma tavasında ya da derin kızartma tavasının
üzerindeki fırın rafında kızartılabilir. (Varsa)
•Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kızartın. Bu sayede et daha sulu olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde, kızartma kabını kapağını örtmeden
kullanabilirsiniz.
•Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fırında pişirmenizi öneririz.
•Çıkan et suyu veya ya
ğ nedeniyle yanmanızı önlemek için, derin kızartma tavasının içine
biraz sıvı eklemenizi öneririz.
•Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan sonra kızartmayı çevirin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kızartma sırasında birkaç kez yağlayın. Bu şekil-
de daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
•Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını yemeğin pişmesine yaklaşık 10 dakika kala kapa-
yın.
Turbo Izgarayla Pişirme
Sığır eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman (Da-
kika)
Ağır ateşte pişiri-
len etler
1-1,5 kg
Üst + Alt Isıt-
ma
1 230 120-150
Rozbif veya fileto:
az pişmiş
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
190-200
1)
5-6
Rozbif veya fileto:
orta
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
180-190
1)
6-8
Rozbif veya fileto:
iyi pişmiş
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
170-180
1)
8-10
1) Fırını önceden ısıtın
16 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Kuzu Eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman (Da-
kika)
Ön kol, boyun,
jambon
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 90-120
Pirzola, kaburga 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 170-180 60-90
Rosto 750 g -1 kg Turbo Izgara 1 160-170 50-60
Kuzu incik (önce-
den pişirilmiş)
750 g -1 kg Turbo Izgara 1 150-170 90-120
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Dana Eti Ros-
to
1 kg Turbo Izgara 1 160-180 90-120
Dana incik 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-150
Kuzu Eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Kuzu butu, ku-
zu eti rosto
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 150-170 100-120
Kuzu pirzola 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 40-60
Av Eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Tavşan sırtı,
tavşan budu
1 kiloya kadar Üst + Alt Isıt-
ma
1
230
1)
30-40
Geyik pirzola 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210-220 35-40
Geyik budu 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 180-200 60-90
1) Fırını önceden ısıtın
Kümes Hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Tavuk eti por-
siyonları
200-250g, her
biri
Turbo Izgara 1 200-220 30-50
Yarım tavuk 400-500g, her
biri
Turbo Izgara 1 190-210 35-50
Tavuk, İngiliz
usulü
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 190-210 50-70
Yararlı ipuçları ve bilgiler 17
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Ördek 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 180-200 80-100
Kaz 3,5-5 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-180
Hindi 2,5-3,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-150
Hindi 4-6 kg Turbo Izgara 1 140-160 150-240
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Daki-
ka)
Balık, bütün (1
kg'a kadar)
1-1,5 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210-220 40-60
Izgara
Daima maksimum sıcaklık ayarında ızgara yapın.
DİKKAT
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak boş fırını 5 dakika önceden ısıtın.
•Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf seviyesine yerleştirin.
•Yağı toplamak için kullanılacak kabı her zaman birinci raf seviyesine yerleştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara yapın.
Izgara
Izgara yapılacak
yiyecek
Sıcaklık Raf seviyesi
Izgara zamanı (dakika)
1. taraf 2. taraf
Rozbif 210-230 2 30-40 30-40
Sığır fileto 230 3 20-30 20-30
Keçi sırtı 210-230 2 30-40 30-40
Dana sırtı 210-230 2 30-40 30-40
Kuzu sırtı 210-230 3 25-35 20-25
Balık, bütün (1
kg'a kadar),
500-1000g
210-230 3/4 15-30 15-30
Hızlı Izgara
Izgara yapılacak yiye-
cek
Raf seviyesi
Izgara zamanı (dakika)
1. taraf 2. taraf
Burgerler 4 8-10 6-8
Keçi fileto 4 10-12 6-10
18 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Izgara yapılacak yiye-
cek
Raf seviyesi
Izgara zamanı (dakika)
1. taraf 2. taraf
Sosisler 4 10-12 6-8
Fileto biftekler, dana
biftekler
4 7-10 6-8
Kızartma
1)
5 1-3 1-3
Üst malzemeli kızart-
ma
4 6-8 -
1) Fırını önceden ısıtın
Döner-şiş ızgara - derin pişirme kabını seviye 1'e yerleştirin
Kızartılacak yiyecek Sıcaklık °C Süre (dakika)
Tavuk 220-240 70-90
Kızartma için et sarma 190-210 120-180
Ördek 220-240 90-150
Kuzu incik 190-210 150-210
Buz çözdürme
Yiyecek ambalajınıın. Yiyeceği bir tabak üzerine koyun.
Bir kap veya tabak ile üzerini örtmeyin. Bu buz çözme süresini uzatabilir.
Birinci fırın raf seviyesini kullanın. En alttaki raf.
Yemek
Buz çözme sü-
resi (dakika)
Ek buz çözme süresi
(dakika)
ıklama
Tavuk, 1000 g 100-140 20-30
Tavuğu altı ters çevrilmiş şe-
kilde büyük bir tabağa yerleş-
tirin. Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Et, 1000 g 100-140 20-30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Et, 500 g 90-120 20-30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Alabalık, 150 g 25-35 10-15 -
Çilek, 300 g 30-40 10-20 -
Tereyağı, 250 g 30-40 10-15 -
Krema, 2 x 200 g 80-100 10-15
Krema hafif donmuş bölümle-
ri olsa da kolayca çırpılır
Kremalı pasta, 1.400 g 60 60 -
Yararlı ipuçları ve bilgiler 19
Hazır yiyecek
Fanlı Pişirme
Hazır yiyecek Fırın seviyesi Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Pizza, dondurulmuş 2 200 - 220 15-25
Amerikan Pizza, don-
durulmuş
2 190 - 210 20-25
Pizza, soğutulmuş 2 210-230 13-25
Küçük Pizza, dondurul-
muş
2 180-200 15-30
Patates Kızartması, in-
ce
3 200-220 20-30
Patates Kızartması,
kalın
3 200-220 25-35
Patates Dilimleri / Köf-
tesi
3 220-230 20-35
Fırında Baharatlı Pata-
tes
3 210-230 20-30
Lazanya / Mantı, taze 2 170-190 35-45
Lazanya / Mantı, don-
durulmuş
2 160-180 40-60
Fırında peynir 3 170-190 20-30
Tavuk Kanat 2 190-210 20-30
Dondurulmuş Hazır Yemekler
Pişirilecek gıda-
lar
Fırın fonksiyon-
ları
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman
Dondurulmuş piz-
za
Üst + Alt Isıtma 3
Üretici talimatları-
na uygun şekilde
Üretici talimatları-
na uygun şekilde
Cips
1)
(300-600
g)
Üst + Alt Isıtma
ya da Turbo Izga-
ra
3 200-220
Üretici talimatları-
na uygun şekilde
Bagetler Üst + Alt Isıtma 3
Üretici talimatları-
na uygun şekilde
Üretici talimatları-
na uygun şekilde
Meyveli turtalar Üst + Alt Isıtma 3
Üretici talimatları-
na uygun şekilde
Üretici talimatları-
na uygun şekilde
1) Cipsleri pişirirken 2 veya 3 defa çevirin
Kurutma - Sıcak Hava
Fırın raflarını fırın kağıdıyla kaplayın.
En iyi sonuçlar için: gerekli sürenin yarısından sonra cihazı devre dışı bırakın. Cihaz ka-
pağınıın ve cihazın soğumasını sağlayın. Daha sonra kurutma işlemini tamamlayın.
20 Yararlı ipuçları ve bilgiler
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux BS7304021M Recipe book

Tip
Recipe book