Kabuk Ayarı
B
u aşamada ekran üzerinde saat belirir.
Çok Açık
A
çık
Orta
K
oyu
Ç
ok Koyu
Tercih edebileceiniz 5 farklı kabuk ayarı vardır.
Seçmek istediiniz kabuk rengine gelin ve onaylamak için yeşil tuşa basın; programlanan toplam
p
işirme süresi ekranda gösterilir. Yeşil tuşa 3 saniye süreyle basarak pişirme programını hemen
b
aşlatabilir
v
eya Gecikme Zamanlayıcı fonksiyonunu kullanabilirsiniz.
Ekmein Dilimlenmesi ve Saklanması
E
n iyi sonuçlar için ekmei bir tel raf üzerine koyun ve dilimlemeden önce 15-30 dakika soumasını
b
ekleyin.
D
üzgün dilimler için elektrikli bir bıçak veya tırtıklı keskin bir bıçak kullanın.
Kullanılmayan ekmei sıkıca kapatılmış plastik bir torba içinde üç güne kadar saklayabilirsiniz. Hava
s
ıcak ve nemli ise, buzdolabı içinde bir gün süreyle saklayabilirsiniz.
D
aha uzun süreli saklamak için (bir aya kadar), ekmei dondurucuda sıkıca kapatılmış bir kap içine
y
erleştirin.
Ekmei buzdolabında saklıyorsanız, servis öncesinde oda sıcaklıına getirmek için dışarda bekletin.
Evde yapılan ekmekte koruyucu katkı maddesi bulunmadıından dışarda satılan ekmeklere göre daha
h
ızlı kurur ve bayatlar.
Bakım ve Temizlik
1
D
ikkat: Elektrik çarpmasını önlemek için, temizlik öncesinde ünitenin fişini çıkartın.
2 Ekmek yapma makinesi souyana kadar bekleyin.
•
ÖNEMLI: Hasara ve/veya elektrik çarpmasına neden olabileceinden gövdeyi veya kapaı herhangi bir
s
ıvı içine batırmayın.
3 Dış Yüzey: Kapaı ve ünitenin dış gövdesini ıslak bir bezle veya hafif ıslatılmış süngerle silin.
4 Iç Kısım: Ekmek yapma makinesinin içini silmek için bir ıslak bez veya sünger kullanın.
5 Pişirme tavası: Pişirme tavasını ılık suyla temizleyin, su gerekli deildir. Yapışmaz yüzeyi çizmekten
kaçının. Pişirme bölmesine geri yerleştirmeden önce tamamen kurulayın.
6 Meyve ve fındık daıtıcı: Daıtıcı öncelikle sa taraf kaldırılarak çıkartılır. Sa taraf kaldırıldıktan sonra,
tüm daıtıcı çıkartılabilir. Daıtıcı ılık sabunlu su ve ıslak bir bez/sünger kullanılarak temizlenmelidir.
Ardından iyice yıkanmalı ve doal olarak kurumaya bırakılmalıdır. Daıtıcıyı deiştirmek için, sol tarafın
öncelikle yerine oturtulmasına dikkat edin. Bunun ardından sa taraf kendi konumuna itilebilir.
• Pişirme tavasını, ölçme kabını, kaşıını veya yourma bıçaklarını bulaşık makinesinde yıkamayın.
• Tahrik milinin çalışmasını engelleyebileceinden pişirme kabını uzun süreyle suda bekletmeyin.
• Kanatçık ekmek tavası içinde sıkışıp kalırsa, üzerine sıcak su dökün ve 30 dakika suda bekletin. Bu
sizin kanatçıı daha kolay çıkarmanıza olanak tanıyacaktır.
• Saklamak üzere kaldırmadan önce cihazın tamamen souduundan emin olun.
Temizlik sırasında bulaşık teli kullanmayın.
Yapışmaz kaplama için özel dikkat sarf edin.
Kaplamanın zarar görmesine engel olun. Spatül, bıçak
veya çatal gibi metal mutfak eşyalarını kullanmayın. Uzun kullanım sonrasında kaplamanın rengi
deişebilir, bunun nedeni nem ve buhardır ve ünitenin performansını veya ekmein kalitesini
etkilemeyecektir.
Milin içine yerleştii tüm yourma bıçaının kullanım sonrasında tamamen temizlendiinden emin olun.
Temizlik sonrasında, bıçaı mile geri takmadan önce delie bir miktar pişirme yaı ekleyin. Bu, bıçaın
sıkışmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
• Tüm hava kanallarını ve deliklerini tozdan uzak tutun.
Ünitenin Saklanması
Saklamadan önce gözetleme penceresindeki nemin alınması dahil olmak üzere tüm kuru parçaları
kuruladıınızdan emin olun. Kapaı kapatın ve kapaın üstünde hiçbir şey bulundurmayın.
Başarılı Sonuçların Elde Edilmesi
1 Tüm malzemeleri pişirme kabına boşaltarak mayanın herhangi bir sıvıya temas etmemesine dikkat
edin.
2 Makineyi Hamur ayarında (program 6) kullanırken, işlem tamamlandıktan sonra, hamuru ekmek
yapma makinesinden alın, ince bir kat ayçiçek yaıyla kaplayın ve ya geçirmez kaıt ve kuru çay
havlusuyla örtün. Hamur daha sonra yaklaşık 30 dakika boyunca veya boyut olarak iki katına
ulaşıncaya dek hava akımı olmayan ılık bir alana bırakılmalıdır.
3 Nem sorunlara yol açabileceinden, nem ve yüksek rakım ayarlamaları gerekli kılar. Yüksek nem için,
kıvam uygun deilse fazladan bir yemek kaşıı un ilave edin. Yüksek rakımlar için, maya miktarını
yaklaşık ¼ çay kaşıı azaltın ve şeker ve/veya suyu veya sütü bir miktar azaltın.
4 HAMUR ayarı kruvasan hamuru gibi daha zengin hamurların karıştırılması, yorulması ve mayalanması
(hamurun kabarması) için çok uygundur. Bu hamuru hazırlamak için ekmek yapma makinesini
k
ullandıınızda tüm yapmanız gereken şey tarifinize göre biçimlendirmek ve pişirmektir.
5
Tariflerin ‘hafifçe unlanmış yüzey’ gerektirmesi durumunda, yüzey üzerinde 1 ila 2 çorba kaşıı un
k
ullanın. Hamurun kolayca şekillendirilmesi için parmaklarınızı veya merdaneyi hafifçe unlayın.
6
Tarife göre hamurun ‘dinlenmesi’ ve ‘kabarması’ için ılık, hava akımı olmayan bir yere koyun. Hamur
b
oyut olarak iki katına ulaşmazsa, gevrek bir ürün elde edilemeyebilir.
7
Merdaneyle açtıınız hamur geri büzüşüyorsa, tekrar açmadan önce örtülü bir şekilde birkaç dakika
d
aha dinlenmeye bırakın.
8
Hamur plastiin içine sarılabilir ve sonradan kullanmak üzere bir dondurucuda saklanabilir.
K
ullanmadan önce hamuru oda sıcaklıına getiriniz.
9
5 dakika yourduktan sonra, kapaı açın ve hamurun kıvamını kontrol edin. Hamur yumuşak, düzgün
b
ir top oluşturmalıdır. Çok kuruysa, sıvı ekleyin. Çok ıslaksa, un ekleyin (bir seferde ½ ila 1 çorba
k
aşıı).
M
alzemelerin ölçülmesi
E
kmek yapma makinenizi kullanırken anahtar ve en önemli adım malzemelerinizin hassas ve doru
ş
ekilde ölçülmesidir. Her sıvı ve kuru malzemenin uygun şekilde ölçülmesi çok önemlidir, aksi taktirde
yetersiz veya kabul edilemez pişirme sonuçlarına neden olabilir. Normal mutfak çay kaşıklarını veya
çorba kaşıklarını kullanmayın. Malzemeler de pişirme tavasına her tarifte verildikleri sırayla ilave
edilmelidir. Sıvı ve kuru malzemeler aşaıdaki gibi ölçülmelidir:
Ölçme kabı
Kap çeşitli ‘hacim ölçümü’ ölçekleriyle işaretlenmiştir. Bu kitaptaki tarifler 8 floz ‘Amerikan’ fincanını
baz olarak alan ve uygun şekilde ¹/16 bölüme ayrılan ‘fincan’ hacmini kullanır.
• Ölçüm olarak aırlık (gms) kullanmayı tercih ederseniz, gereken fincan sayısını doldurun ve tartın ve bu
d
önüşümü kaydedin.
ö
r: 2 fincan = xx gms
3
fincan = xxx gms
I
yi kalitede ölçek setlerini kullanmanız gerekir, tutarlılık ve doruluk için ‘fincan’ ölçeini kullanmayı
tercih ediyoruz.
S
ıvı ölçümleri
V
erilen kapları kullanın
B
.
Miktarları okurken, ölçme kabı yatay düz bir yüzey üzerine konulmalı ve göz
hizasında (açıyla deil) bakılmalıdır. Sıvı seviyesi çizgisi ölçüm işaretiyle hizalanmalıdır.
Tarifin kritik dengesini ortadan kaldırabileceinden bir ‘sezgiye dayalı tahmin’ yeterince iyi olmaz.
K
uru ölçümler
Kuru ölçümler (özellikle unlar) verilen ölçme kapları kullanılarak yapılmalıdır. Ölçme kapları için
Amerikan standardı 8 sıvı oz fincan baz alınmıştır - Ingiliz fincanı 10 sıvı oz deerindedir. Kuru ölçme
malzemelerin kap içine kaşıkla doldurulması ve kap dolduunda, bir bıçakla üst kısmın düzleştirilmesi
ile yapılır
C
. Bir ölçme kabının kepçe gibi kullanılması veya sarsılması malzemelerin sıkışmasına ve
g
erekenden daha fazla malzemeye sahip olmanıza neden olur. Bu fazla miktar tarifin dengesini
e
tkileyebilir. Belirtilmedikçe unu elekten geçirmeyin.
Küçük miktarlarda kuru ve sıvı malzemeyi ölçerken (ör. maya, şeker, tuz, süt tozu, bal, pekmez)
verilen
küçük ölçme kaşıı kullanılmalıdır
. Ölçümler düzgün olmalı, tepeleme doldurularak yapılmamalıdır,
zira bü küçük farklılık tarifin sahip olduu dengeyi bozabilir
D
.
Ekmek yapma makineniz kolaylıkla pişirilen lezzetli mamüller üretir. Bu makine sadece tarif içeriini
dikkatlice takip etmenizi gerekli kılar. Basit pişirmede, normal olarak ‘bir tutam bundan ve az bir miktar
şundan’ denmekle birlikte, bu durum ekmek yapma makineleri için geçerli deildir. Otomatik bir ekmek
yapma makinesinin kullanımı, en iyi sonuç için her bir malzemenin doru şekilde ölçümünü gerektirir.
• Malzemeleri daima tarifte belirtilen sırayla ilave edin.
•
Malzemelerin doru ölçülmesi çok önemlidir. Daha büyük miktarları kullanmayın.
Ekmek Karışımları
Ekmek karışımı’ ayarını kullanın. (program 8)
Ekmek karışımı paketindeki ekmek karışımlarına yönelik bilgileri takip edin. Şu anda kullanılabilecek
iki tür ekmek karışımı vardır.
1 Sadece su ekle.
Bu karışımlar eksiksizdir ve maya dahil olmak üzere tüm gerekli malzemelere sahiptir. Sadece su
eklersiniz.
• ÖNEMLI: Bazı karışımlar tava içinde fazlaca yükselmeyi salayacak ölçüde normal maya miktarından
fazlasını içerdiinden paket üzerindeki talimatlara uyunuz. En fazla 3 kap karışım kullanın.
• Bu karışımlar hava sıcak ve nemli olduunda aşırı kabarmaya ve çökmeye daha müsaittir. Bu
karışımlar eksiksiz olduundan, kendi tariflerimizde olduu gibi nasıl ayarlayacaınız konusunda
öneride bulunamayız. Günün en souk zamanında pişirin, 21-28°C sıcaklıkta su kullanın.
2 Sadece un ve su ekle
Bu karışımlar farklı torbalarda gerekli malzemeleri bulundururlar.
Kuvvetli beyaz ekmek ununun gerekli olduunu unutmayın. Bu karışımın bir paketi 1.5lb’nin hemen
üzerinde 700 gr ekmek yapar.
Malzeme Sıcaklıkları
Tüm malzemeler, makine ve tava ve özellikle sıvılar (su veya süt) dahil olmak üzere, 21°C
(70°F) oda sıcaklıına ısıtılmalıdır.
Malzemeler çok souk olursa, 10°C (50°F) altında mayayı aktive
edemezler. Çok sıcak sıvılar, 40°C (104°F) üzerinde mayayı bozabilir.
Dönüşüm Tablosu
Sıvılar, un ve dierleri
Un markaları ve türleri arasında tutarlılık amacıyla tüm tarifler için verilen kabı kullanmanızı öneririz.
Verilen kap için 8 Floz Amerikan fincan ölçümü baz alınmıştır.
Kendi ölçme kaplarını kullanmak isteyenler için, sıvı ölçümüne yönelik olarak alternatif ölçümler
mililitre (ml) ve santimetreküp (cc) ve un, şeker ve meyve aırlıı için gram (gr) cinsinden olur.
Not: Bölmelere ve 2 gram hassasiyete sahip olan kaliteli mutfak terazilerine ihtiyaç vardır.
108
BM48319MEE Rev1-A4-Print:9225 47507 MEE pump - Jon 11/3/10 09:44 Page 108