Tefal OW300101 El kitabı

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
El kitabı

Bu kılavuz için de uygundur

ππππøø££ππΔΔ ªª ΔΔ ªªÃᡪª
ƒƒÀÀ ææøøªªππÀÀ
ƒƒππ¡¡ ƒƒÃÃππΔΔ
A - η¿ÎÈ Ì ·Ú·ı˘Ú¿ÎÈ
B - ›Ó·Î·˜ ÏÂÈÙÔ˘ÚÁÈÒÓ
b3 - ÂÈÏÔÁ‹ ÙÔ˘ ‚¿ÚÔ˘˜
b2 - ÎÔ˘Ì› ÏÂÈÙÔ˘ÚÁ›·˜
ON/OFF
b4 - Ï‹ÎÙÚÔ Ú‡ıÌÈÛ˘ Ù˘ ¤Ó·Ú͢
Ì ηı˘ÛÙ¤ÚËÛË
·ÂÏÏÔ - E
‰È·‚·ıÌÈṲ̂ÓÔ
ÎÔ˘Ù·ÏÈ¿ ÛÔ‡·˜ - f1
‰ÈÏfi˜ ‰ÔÛÔÌÂÙÚËÙ‹˜ - F
ÎÔ˘Ù·Ï¿ÎÈ ÙÔ˘ ηʤ - f2
C - ο‰Ô˜ „ˆÌÈÔ‡
D - ·Ó·ÌÈÎÙ‹Ú·˜
ÂÈÏÔÁ‹ ÙˆÓ - b6
ÚÔÁÚ·ÌÌ¿ÙˆÓ
ÂÈÏÔÁ‹ ÙÔ˘ ¯ÚÒÌ·ÙÔ˜
Ù˘ ÎfiÚ·˜ - b5
b1 - ÔıfiÓË ÂӉ›ÍˆÓ
ªÔÚ› Ó· ‚ÁÂÈ Ï›ÁË Ì˘Úˆ‰È¿ ÙËÓ ÚÒÙË ÊÔÚ¿ Ô˘ ı· ÙË ¯ÚËÛÈÌÔÔÈ‹ÛÂÙÂ
GR
120
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 120
133
BAŞLAMADAN ÖNCE
A - pencereli kapak
B - kontrol tablosu
b3 - ağırlık seçimi
b2 -
çalı
ş
tırma/durdurma
düğmesi
b4 - zaman ayarlı ba
ş
langıç
ayar düğmeleri
dereceli bardak - E
çorba ka
ş
ığı - f1
çift dozlayıcı - F
çay ka
ş
ığı - f2
C - ekmek teknesi
D - karı
ş
tırıcı
program seçimi - b6
ekmek kabuğu renginin seçimi - b5
b1 - gösterge ekranı
Ilk kullanmda hafif bir koku hissedilebilir.
EKMEK MAKINENIZLE TANI
Ş
IN
TR
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 133
ILK ADIMLAR
Ekmeklerinizin ba
ş
arılı olması için tavsiyeler ve püf noktaları
1
Kullanım talimatını dikkatle okuyun ve tarifleri kullanın : bu cihazda ekmek elde yapıldığı gibi yapılmaz !
2
Kullanlan tüm malzemeler ortam ssnda olmal ve hassasiyetle tartlmaldr. Svlar, verilen dereceli bar-
dak ile ölçün. Bir tarafta çay kaşğ ve diğer tarafta çorba kaşğ ölçüsü bulunan çift dozlaycy kul-
lann. Kötü ölçümler sonucu kötü neticeler ortaya çkabilir.
3
Son kullanma tarihi dolmamş malzemeler kullann ve bunlar kuru ve serin yerlerde muhafaza edin.
4
Un miktar ölçümünün hassas yaplmas önemlidir. Bu nedenle, un, bir mutfak terazisi yardmyla tartlmaldr.
Poşette sunulan, nemi alnmş aktif ekmek mayas kullann. Tariflerde aksi belirtilmedikçe kabartma tozu kul-
lanmayn. Bir maya poşeti açldğnda 48 saat içinde tüketilmelidir.
5
Hazrladğnz ekmeğin kabarmasnn bozulmasn önlemek açsndan, bütün malzemeleri başlangçtan itibaren
tekneye koymanz ve kullanm esnasnda kapağ açmaktan kaçnmanz tavsiye ederiz. Malzemelerin srasna
ve tariflerde belirtilen miktarlara tam olarak uyun. Önce svlar, daha sonra kat malzemeler. Maya, svlarla,
tuz ve şekerle temas etmemelidir.
Uyulacak genel sıra :
Svlar (tereyağ, sv yağ, yumurta, su, süt)
Tuz
Şeker
Unun ilk yars
Süt tozu
Özel kat malzemeler
Unun ikinci yars
Maya
134
GIRI
Ş
Ekmek, beslenmemizde önemli bir rol oynar.
Herkes kendi ekmeğini evinde yapmayı hayal etmi
ş
tir.
Ekmek makinesi sayesinde bu artık mümkün.
Ister acemi ister deneyimli olun, malzemeleri eklemeniz yeterli ve ekmek makinesi geri kalan sizin yeri-
nize yapar. Hiçbir müdahale olmakszn, ekmekleri, poğaçalar, hamurlar kolayca hazrlayacaksnz. Fakat
dikkat, ekmek makinenizi en verimli şekilde kullanabilmeniz için biraz çraklk zaman yine de gerekli.
Ekmek makinenizle tanşmak için zaman ayrn ve ilk denemelerinizin tam mükemmel olmamas sizi korkut-
masn. Biraz sabrszsanz, hzl başlangç bölümünde bulunan bir tarif, ilk admlarnz atmanza yardmc
olacaktr. Elde edilen ekmeğin dokusunun, frndan aldğnz ekmeğe göre daha sk olacağn unutmayn.
Ayrca, pişen tüm ekmeklerin alt ksmnda, karştrcnn bulunduğu bölümde bir boşluk oluşmas normaldir.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 134
135
MENU
TIMER
MENU
TIMER
HIZLI BA
Ş
LANGIÇ
Ekmek makinenizle tanı
ş
manız açısından, ilk ekmeğiniz için TEMEL EKMEK
tarifini denemenizi öneririz.
Sapı kaldırarak ve dikey olarak çekerek
ekmek teknesini çıkarın.
Daha sonra karı
ş
tırıcıyı takın.
Malzemeleri önerilen sırayla tekneye ekleyin.
Bütün malzemelerin tam olarak tartıldığından
emin olun.
Ekmek teknesini takn. Kavrayc üzerinde kilitlemek
için ve her 2 taraftan iyi kilitleneceği şekilde tekne
üzerine bastrn. NOT: Pişirme tepsisi doğru şekilde
yerleştirilmezse, karştrc çalşmaz.
Kapağ kapatn. Ekmek makinesini prize takn ve
çalştrn. Sesli sinyalden sonra, başkas seçilmediği
taktirde otomatik olarak program 1- 1000 gr orta
seviye kzarma görüntülenir.
düğmesine basn. Karşdaki gösterge şğ
çevrim etabna erişildiğini görüntüler. Dakika saati-
nin 2 noktas yanp söner. Işleyiş göstergesi yanar.
Pişirme tamamlandğnda bip sesi duyulur.
Pişirme veya stma çevriminin sonunda, ekmek
makinesinin fişini prizden çekin. Sap üzerinden çeke-
rek ekmek teknesini çkarn. Daima frn eldiveni kul-
lann, çünkü teknenin sap ve kapağn içi scaktr.
Scakken ekmeği kalptan çkarn ve bir tabak üze-
rinde 1 saat soğumaya brakn.
>
>
>
1H
TEMEL EKMEK KIZARMA > ORTA TUZ > 1,5 çay ka
ş
ığı
(program 1) AĞIRLIK > 1.000 gr
Ş
EKER > 1 çorba ka
ş
ığı
ZAMAN > 3:18 T TOZU > 2 çorba ka
ş
ığı
SIVI YAĞ > 1,5 çorba ka
ş
ığı UN > 550 gr
SU > 300 ml MAYA > 5 gr
veya 1,5 çay ka
ş
ığı
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 135
136
EKMEK MAKINENIZIN KULLANIMI
Her program için, başkas
seçilmediği taktirde otomatik
olarak beliren bir ayar vardr.
Dolaysyla, istenen ayarlar manüel
olarak seçebilirsiniz.
PROGRAM SEÇÍMÍ
Program seçimi, birbiri ardına otomatik olarak gerçekle
ş
en bir dizi etap ba
ş
latır.
MENÜ düğmesi belirli bir sayıda farklı program seçmenize imkan verir.
Programa kar
ş
ılık gelen zaman görüntülenir. Düğmeye her bası
ş
ınızda, bu
ş
ekilde1’den 10’a
kadar olmak üzere, göstergedeki panosundaki numara sonraki programa geçer :
1 > temel ekmek 6 > kabarmı
ş
hamurlar (örnek : pizza)
2 > Fransız ekmeği 7 > taze hamurlar
3 > tam ekmek 8 > yoğurtlu ekmek
4 >
ş
ekerli ekmek 9 >
ş
ekerleme
5 > süper hızlı ekmek 10 > yalnızca pi
ş
irme
1 Temel ekmek program, buğday unu kullanlan
ekmek tariflerinin büyük ksmn hazrlamanza ola-
nak tanr.
2 Fransz ekmeği program, Fransz geleneksel beyaz
ekmeği tarifine karşlk gelir.
3 Tam ekmek programı, tam ekmek için un
kullanıldığında seçilmelidir.
4 S
,
ekerli ekmek programı, daha fazla yağlı
madde ve
ş
eker içeren tarifler için uygundur.
5 Süper hızlı ekmek programı, SÜPER HIZLI ekmek
tarifine özgüdür (bkz. sayfa 141).
6 Kabarmı
ş
hamurlar programı pi
ş
irmez.Bütün
kabarmı
ş
hamurlar için bir hamur yoğurma ve
kabartma programına kar
ş
ılık gelmektedir. Örnek :
pizza hamuru.
7 Program 7 yalnızca yoğurur.
Kabarmamı
ş
hamurlara yöneliktir. Örnek : eri
ş
teler.
8 Yoğurtlu ekmek, asitli tad olan orta seviyede
kzaran ve yalnzca 1000 gr’dan yaplan bir çeşittir.
9
Reçel program, reçel ve kompostolar oto-
matik olarak tekne içinde pişirir.
10 Yalnzca pişirme program, 60 dakika pişirmeye
imkan verir. Tek başna seçilebilir ve kullanlabilir :
a) Kabarmş hamurlar program ile birlikte,
b) daha önceden pişmiş ve soğutulmuş ekmekleri
stmak veya ktr yapmak için,
c) ekmek pişirme esnasnda uzun süren elektrik
kesintisi halinde pişirmeyi sonlandrmak için.
10 numaral programn kullanm esnasnda, ekmek
makinesi gözetimsiz braklmamaldr.
Kabuk istediğiniz renge ulaştğnda, düğmesine
uzun bir basş ile program manüel olarak durdurun.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 136
Ön stma : yalnzca 3 ve 8 numaral programlar için kullanlr. Bu sürede karştrc çalşmaz. Bu etap,
mayalarn faaliyetini hzlandrmaya ve böylelikle fazla kabarmamaya eğimli unlardan oluşan ekmeklerin
kabarmasn teşvik etmeye imkan verir.
Yoğurma : hamur, kabarma çevrimleri arasnda 1. veya 2. yoğurma çevriminde veya mayalanma
döneminde bulunur. Bu çevrim esnasnda ve 1,3,4 ve 8 programlar için malzemeleri ekleyebilirsiniz : kuru
yemişler, zeytinler, salamlar, vs …
Sesli bir sinyal, müdahale etmeniz gereken an size bildirir. Hazrlama zamanlar tekrar tablosuna
(sayfa 144-145) ve “extra” sütununa bakn. Bu sütun, sesli sinyal duyulduğunda cihaznzn ekrannda
görüntülenecek zaman belirtir. Sesli sinyalin hangi zaman sonunda duyulacağn daha kesinlikle bilmek için,
“extra” sütunu zamann toplam pişirme zamanndan çkarmak yeterli olacaktr.
Örnek : “extra” = 2:51 ve “toplam zaman” = 3:13, malzemeler 22 dakikann sonunda eklenebilecektir.
Kabarma : hamur, 1., 2. veya 3. kabarma çevriminde bulunmaktadr.
Pişirme : ekmek, sonuncu pişirme çevriminde bulunmaktadr.
Scak tutma : 1, 2, 3, 4, 5, 8 ve 10 numaral programlar için, hazrlanan ekmeği cihazda brakabilirsiniz.
Pişirme sonras, bir saatlik bir scak tutma çevrimi otomatik olarak zincirleme gelir.
Scak tutma saati esnasnda gösterge ekran 0:00’da kalr. Düzenli aralklarla bir bip sesi duyulur. Çevrim
sonunda, cihaz 3 bip sesi çkararak otomatik olarak durur.
ÇEVRÍMLER
Ekmek makinesinin eri
ş
tiği çevrim etabının kar
ş
ısındaki görsel gösterge yanar.
Bir tablo (sayfa 144-145) seçilen programa göre deği
ş
ik çevrimlerin dağılımını size belirtmektedir.
EKMEĞIN AĞIRLIĞININ SEÇIMI
Ekmek ağrlğ, başka seçim yaplmadğ taktirde otomatik olarak 1000 gr üzerinden ayarlanr. Ağrlk bilgi
amaçl verilmiştir. Daha fazla detay için tariflere bakn. 6, 7, 8 ve 9 programlarnn ağrlk ayar yoktur.
Seçilen ağrlğn 750 gr veya 1000 gr olarak ayarlanmas için düğmesine basn. Seçilen ayarn
karşsndaki gösterge şğ yanar.
KABUĞUN RENGININ SEÇIMI (KIZARMA)
Kabuk rengi, başka seçim yaplmadğ taktirde ORTA seviyeye ayarlanr. 6, 7, 8 ve 9 programlarnn renk
ayar yoktur. Üç seçim mümkündür : AÇIK/ORTA/KOYU. Ilk verilen ayar değiştirmek isterseniz, seçilen ayarn
karşsndaki gösterge şğ yanncaya kadar düğmesine basn.
HIZLI MODUN SEÇÍMÍ
1, 2, 3 ve 4 tarifleri HIZLI modda gerçekleştirilebilir ve böylece pişirme zaman azaltlabilir.
Hzl modu seçmek için düğmesine 4 kez basn. HIZLI modda, kabuğun rengi ayarlanamaz.
BA
Ş
LATMA/DURDURMA
Cihaz çalştrmak için düğmesine basn. Geri saym başlar. Program durdurmak veya zaman ayarl pro-
gramlamay iptal etmek için , düğmesine 5 saniye basn.
Yoğurma
Hamurun yapsnn
ve dolaysyla iyi
kabarmasnn
oluşmasna
imkan
verir.
Dinlenme
Yoğurmann
kalitesinin
iyileşmesi için
hamurun
gevşemesine
imkan verir.
Kabarma
Mayann,
ekmeği
kabartmak
ve aromasn
geliştirmek
için etki
ettiği zaman.
Pişirme
Hamuru ekmeğe
dönüştürür
ve kabuğun
kzararak
ktr olmasna
imkan verir.
Scak tutma
Pişirme sonras ekmeğin
scak tutulmasn sağlar.
Bununla birlikte yine
de, pişirme
tamamlandğnda
ekmeğin
kalbndan çkarlmas
tavsiye edilir.
Ön stma
Hamurun
kabarmasn
iyileştirmek
için 3 ve 8
programlarnda
kullanlr.
>>>>>
137
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 137
ZAMAN AYARLI PROGRAM
Hazrladğnz ekmeğin seçtiğiniz saatte hazr olmas için, cihaz 15 saat öncesine kadar önceden
programlayabilirsiniz. Zaman ayarl program 5/6/7/9/10 programlar için kullanlamaz.
Bu etap, programn, kzarma seviyesinin ve ağrlğn seçilmesinden sonra gelir. Program zaman görüntülenir.
Program başlattğnz an ile ekmeğinizin hazr olmasn istediğiniz saat arasndaki fark hesaplayn. Makine,
program çevrimleri süresini otomatik olarak dahil eder.
ve düğmeleri yardmyla, hesapladğnz süreyi seçin ( yukar doğru ve a
ş
aşağ doğru).
Ksa basşlar, 10 dakika + ksa biplik dilimlerle bir geçişe imkan verir.
Uzun bir basş halinde, geçiş, 10 dakikalk dilimler halinde süreklidir.
Örnek : saat 20.00 ve ekmeğinizin ertesi sabah 7.00’de hazr olmasn istiyorsunuz. ve düğmeleri
yardmyla 11 saat programlayn.
düğmesine basn. Bir sesli sinyal gelir. İlgili gösterge şğ yanar ve dakika saatinin 2
: noktas
yanp söner. Geri saym başlar. Işleyiş göstergesi yanar. Eğer hata yaparsanz veya saat ayarn değiştir-
mek isterseniz, bir sesli sinyal gelinceye kadar uzun şekilde düğmesine basn. Ilk ayarl zaman görün-
tülenir. Işlemi tekrar edin.
Baz besinler bozulabilir. Taze süt, yumurta, yoğurt, peynir, taze meyve içeren tarifler için zaman ayarl pro-
gramn kullanmayn.
PRATÍK TAVSÍYELER
Elektrik kesintisi halinde : eğer çevrim esnasnda, program bir elektrik kesintisi veya hatal bir işlem
dolaysyla kesintiye uğrarsa, makinenin, programlamann korunacağ 7 dakikalk bir koruma süresi vardr.
Çevrim, kaldğ yerden tekrar başlayacaktr. Bu sürenin ötesinde, programlama iptal olur.
Eğer iki program zincirleme eklerseniz, ikinci hazrlamay başlatmadan önce 1 saat bekleyin.
MALZEMELER
Yağl maddeler ve sv yağ : yağl maddeler ekmeği daha dolgun ve daha lezzetli klarlar. Ayn zamanda,
ekmeğin daha iyi ve daha uzun zaman muhafaza edilmesini sağlar. Fazla yağl madde, kabarmay yavaşlatr. Eğer
tereyağ kullanrsanz, hazrlanan malzemeler içinde homojen biçimde dağtmak için küçük parçalara ayrn veya
yumuşatn. 15 gr tereyağ yerine 1 yemek kaşğ sv yağ ekleyebilirsiniz. Scak tereyağ kullanmayn. Yağl mad-
delerin maya ile temas etmesinden kaçnn, çünkü yağl madde, mayann yeniden nemlenmesine engel olabilir.
Yumurtalar : yumurtalar hamuru zenginleştirir, ekmeğin rengini iyileştirir ve ekmek içinin iyi bir
şekilde gelişmesini sağlar. Yumurta kullanyorsanz, sv miktarn ayn ölçüde azaltn. Yumurtay krn ve tarifte belir-
tilen sv miktar elde edilinceye kadar sv ile tamamlayn. Tarifler, 50 gramlk ortalama bir yumurta için
öngörülmüştür, eğer yumurtalar daha büyükse, biraz un ekleyin ; eğer yumurtalar daha küçükse, biraz daha az
un koymak gerekir.
Süt : taze süt veya süt tozu kullanabilirsiniz. Süt tozu kullanyorsanz, başlangçta öngörülmüş su miktarn ekleyin.
Taze süt kullanyorsanz, su da ekleyebilirsiniz : toplam hacim, tarifte öngörülmüş miktara eşit olmaldr. Süt ayn
zamanda inceltici bir etki de yapar ve daha düzenli bir doku ve dolaysyla daha güzel
bir ekmek içi görünümü elde etmeye imkan verir.
Su : su, mayay yeniden nemlendirir ve harekete geçirir. Ayn zamanda unun nişastasn da nemlendirir ve ekmek
içinin oluşumuna imkan verir. Su yerine, tamamen veya ksmen, süt veya başka svlar kullanlabilir. Ortam ssnda
svlar kullann.
Unlar : unun ağrlğ, kullanlan un tipine bağl olarak önemli ölçüde değişir. Unun kalitesine göre, ekmek pişirme
sonuçlar da değişebilir. Unu geçirimsiz bir kapta muhafaza edin, çünkü un, iklim koşullar değişikliklerine tepkime
gösterir ve nem emer veya kaybeder. Standart bir un yerine, tercihen, “güçlü”, “ekmek yaplabilir” veya “frnc”
unu olarak adlandrlan bir un kullann.
138
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 138
PRATÍK TAVSÍYELER
Ekmek hazrlanmas, s ve nem koşullarna karş çok hassastr. Havann çok scak olmas halinde, her
zamankinden daha taze svlar kullanlmas tavsiye edilir. Ayn şekilde, soğuk havalarda, suyun veya sütün
ltlmas gerekebilir (hiçbir zaman 35°C aşlmamaldr).
Bazen, yoğurmann ortasnda hamurun durumunu kontrol etmek yararl olabilir : haznenin
kenarlarna yapşmayan homojen bir topak oluşturmaldr.
> yoğrulmamş unlar kalmşsa, biraz daha su ekleyin,
> aksine, hamur çok nemli ise ve haznenin kenarlarna yapşyorsa biraz un eklemek gerekir.
Bu eklemeler yavaş yavaş yaplmaldr (her seferinde en fazla 1 çorba kaşğ) ve yeniden müdahalede
bulunmadan once iyileşme olup olmadğ gözlemlenmelidir..
Çokça yaplan bir hata, maya ekleyerek ekmeğin daha fazla kabaracağn düşünmektir. Oysa, fazla
maya hamurun yapsn krlganlaştrr ve hamur fazla kabarr fakat söner. Pişirmeden hemen önce parmak
ucuyla hafifçe yoklayarak hamurun durumunu değerlendirebilirsiniz : hamur hafif bir direnç göstermeli ve
parmak izi yavaş yavaş kaybolmaldr.
Ekmek hamuruna, yulaf, kepek, buğday filizi, çavdar veya bütün tohumlar eklenmesi, daha ağr ve daha az
kabarmş bir ekmeği ortaya çkaracaktr.
Tariflerde aksi belirtilmesinin haricinde, T55 tipi bir un tavsiye edilir.
Unun elenmesi de sonuçlar üzerine etki edecektir : un ne kadar tam ise (yani, buğday tohumunun zarfnn
bir ksmn içermekte ise), hamur o ölçüde az kabaracak ve ekmek o ölçüde yoğun olacaktr. Piyasada, kul-
lanma hazr ekmeklik malzemeler de bulabilirsiniz. Bu malzemelerin kullanm için, üreticinin önerilerine bakn.
Genel olarak program seçimi, kullanlan malzemelere bağl olarak yaplacaktr.
Örnek : Tam ekmek - Program 3.
Ş
eker : beyaz veya esmer şekere ya da bala öncelik tanyn. Rafine şeker veya parça şeker kullanmayn.
Şeker, mayay besler, ekmeğe iyi bir lezzet verir ve kabuğun kzarmasn iyileştirir.
Tuz : besine lezzet verir ve maya faaliyetini düzenlemeye imkan verir. Maya ile temasa geçmemelidir. Tuz
sayesinde hamur sk olur ve çok hzl kabarmaz. Hamurun yapsn da iyileştirir.
Maya : maya, hamuru kabartmaya imkan verir. Poşet içinde satlan, nemi alnmş, aktif frnc mayas kullann.
Mayann kalitesi değişken olabilir, her zaman ayn şekilde kabarmaz. Dolaysyla, kullanlan mayaya bağl
olarak ekmekler farkl olabilir.
Eski bir maya veya kötü muhafaza edilmiş bir maya, paketi yeni açlmş, nemi alnmş bir maya kadar iyi
sonuç vermeyecektir.
Verilen oranlar, nemi alnmş bir maya içindir. Taze maya kullanlmas halinde, miktar 3 ile (ağrlk olarak)
çarpmak ve daha etkili olmas için mayay biraz hafifçe şekerli lk su içinde eritmek gerekir.
Hafifçe şekerli biraz lk su ile yeniden nemlendirilmesi gereken küçük bilyeler biçiminde nemi alnmş maya-
lar mevcuttur. Payetler halindeki nemi alnmş maya ile ayn oranlarda kullanlrlar fakat kullanm kolaylğ için
biz payetler şeklinde olan tavsiye edeceğiz.
Katkı maddeleri (zeytin, salam parçacklar, vs.) : istediğiniz ilave katk maddeleri ile tariflerinizi size özel
klabilirsiniz fakat aşağdakilere dikkat edin :
> katk maddelerinin ve özellikle kurutulmuş meyve gibi krlgan olanlarnn ilavesi için sesli sinyale uyun,
> en kat tohumlar (örneğin keten veya susam), makinenin kullanmn kolaylaştrmak için (örneğin, zaman
ayarl başlangç), yoğurmann başlangcndan itibaren dahil edilebilir,
> çok nemli malzemeleri (zeytinler) iyice durulayn,
> daha iyi bir karşm için, yağl malzemeleri hafifçe unlayn,
> özellikle peynir, taze meyve ve taze sebze gibi ek malzemelerden çok fazla miktarda eklemeyin,
aksi taktirde hamurun iyi gelişiminin bozulmas riski ortaya çkar.
139
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 139
TEMEL EKMEK
750 gr 1000 gr
Sıvı yağ 1 çor. k. 1,5 çor. k.
Su 245 ml 300 ml
Tuz 1 çay k. 1,5 çay k.
Ş
eker 3 çay k. 1 çor. k.
Süt tozu 1 çor. k. 2 çor. k.
Un 455 gr 550 gr
Maya 1 çay k. 5 gr
veya 1,5 çay k.
SÜTLÜ EKMEK
750 gr 1000 gr
Yumu
ş
atılmı
ş
tereyağı küpleri 50 gr 60 gr
Tuz 1,5 çay k. 2 çay k.
Ş
eker 2 çor. k. 2,5 çor. k.
Sıvı süt 260 ml 310 ml
Un 400 gr 470 gr
Maya 1 çay k. 5g
veya 1,5 çay k.
TAM EKMEK
750 gr 1000 gr
Sıvı yağ 2 çay k. 1 çor. k.
Su 270 ml 360 ml
Tuz 1,5 çay k. 2 çay k.
Ş
eker 2 çay k. 1 çor. k.
Un 225 gr 300 gr
Tam un 225 gr 300 gr
Maya 1 çay k. 5 gr
veya 1,5 çay k.
KÖY EKMEĞÍ
750 gr 1000 gr
Sıvı yağ 2 çay k. 1 çor. k.
Su 270 ml 360 ml
Tuz 1 çay k. 2 çay k.
Ş
eker 2 çay k. 1 çor. k.
Un 230 gr 300 gr
Çavdar unu 110 gr 150 gr
Tam un 110 gr 150 gr
Maya 1 çay k. 5 gr
veya 1,5 çay k.
TARIFLER
Tariflerden her biri için, belirtilen malzeme srasna uyun.
Seçili tarife ve ilgili programa göre, hazrlk zamanlar tekrar tablosuna (sayfa 144-145)
bakabilir ve değişik çevrimlerin dağlmn izleyebilirsiniz.
PROGRAM 1
PROGRAM 3
FRANSIZ EKMEĞÍ
750 gr 1000 gr
Su 270 ml 360 ml
Tuz 1,5 çay k. 2 çay k.
Un 460 gr 620 gr
Maya 5g 2 çay k.
veya 1,5 çay k.
KÖY EKMEĞÍ
750 gr 1000 gr
Su 270 ml 360 ml
Tuz 1,5 2 çay k. 2 çay k.
Un 370 gr 500 gr
Çavdar unu 90 gr 120 gr
Maya 5g 2 çay k.
veya 1,5 çay k.
PROGRAM 2
çay k. > çay ka
ş
ığı – çor. k. > çorba ka
ş
ığı
140
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 140
PROGRAM 4
BRÍYOS (ÇÖREK)
750 gr 1000 gr
Yumurtalar 2 3
Tereyağı 150 gr 175 gr
Sıvı süt 60 ml 70 ml
Tuz 1 çay k. 1,5 çay k.
S
,
eker 3 çor. k. 4 çor. k.
Tip 55 un 360 gr 440 gr
Maya 2 çay k. 2,5 çay k.
KUGELHOPF
750 gr 1000 gr
Yumurtalar 2 3
Tereyağı 140 gr 160 gr
Sıvı süt 80 ml 100 ml
Tuz 1/2 çay k. 1 çay k.
S
,
eker 4 çor. k. 5 çor. k.
Un 350 gr 420 gr
Maya 2 çay k. 2,5 çay k.
Üzümler 100 gr 150 gr
Isteğe bağ
ı
olarak : üzümleri hafif bir
ş
uruba (% 50
ş
eker % 50 su)
veya
ş
naps ya da üzüm konyağı tipi bir alkole batırın.
Isteğe bağ
ı
olarak : son yoğurma çevriminin sonunda, hamurun üzerine
bütün bademler koyun.
PROGRAM 5
SÜPER HIZLI EKMEK
750 gr 1000 gr
Sıvı yağ 1 çor. k. 1,5 çor. k.
Su (35 ila 40°C maxi
) 270 ml 360 ml
Tuz 1 çay k. 1,5 çay k.
S
,
eker 1 çor. k. 1 çor. k.
Süt tozu 1 çor. k. 2 çor. k.
Un 430 gr 570 gr
Maya 3 çay k. 3,5 çay k.
PROGRAM 8
YOĞURTLU EKMEK
1000 gr
Su 200 ml
Doğal yoğurt 1 (125 gr)
Tuz 2 çay k.
Ş
eker 1 çor. k.
Un 480 gr
Çavdar unu 70 gr
Maya 2,5 çay k.
PROGRAM 6
PIZZA HAMURU
750 gr 1000 gr
Zeytin yağı 1 çor. k. 1,5 çor. k.
Su 240 ml 320 ml
Tuz 1,5 çay k. 2 çay k.
Un 480 gr 640 gr
Maya 1 çay k. 5 gr
veya 1,5 çay k.
PROGRAM 9
KOMPOSTOLAR VE REÇELLER
Meyvelerinizi ekmek makinenize koymadan önce
isteğinize göre kesin veya kıyın.
Çilek,
ş
eftali, ravent veya kayısı reçeli :
580 gr meyve, 360 gr
ş
eker, 1 limon suyu.
Portakal reçeli :
500 gr meyve, 400 gr
ş
eker.
Elma/ravent kompostosu :
750 gr meyve, 4,5 çor. k.
ş
eker
Ravent kompostosu :
750 gr meyve, 4,5 çor. k.
ş
eker.
PROGRAM 7
TAZE HAMUR
1000 gr
Yumurtalar 5
Su 60 ml
Un 600 gr
Tuz 1 çay k.
çay k. > çay ka
ş
ığı – çor. k. > çorba ka
ş
ığı
Isteğe bağ
ı
olarak : 1 çay ka
ş
ığı portakal çiçeği suyu.
141
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 141
düğmesi pi
ş
irme
esnasında harekete geçmi
ş
Yeterince un yok
Fazla un var
Yeterince maya yok
Fazla maya var
Yeterince su yok
Fazla su var
Yeterince
ş
eker yok
Kötü kalite un
Malzemeler doğru
oranlarda değil
(çok fazla miktar)
Su çok sıcak
Su çok soğuk
Uygun olmayan program
Fazla
kabarmı
ş
ekmek
Çok
kabardıktan
sonra sönmü
ş
ekmek
Yeterince
kabarmamı
ş
ekmek
Yeterince
kızarmamı
ş
kabuk
Kenarlar esmer
fakat ekmek
yeterince
pi
ş
memi
ş
Kenarları
ve üstü unlu
ARIZA KILAVUZU
Beklenen sonucu alamıyor musunuz ? Bu tablo size yardımcı olacaktır.
PROBLEMLER ÇÖZÜMLER
Karı
ş
tırıcı, kase içinde sıkı
ş
ıyor Çkarmadan önce suda bekletin.
Karı
ş
tırıcı, ekmek içinde sıkı
ş
ıyor Malzemeleri kase içine koymadan önce karı
ş
tırıcıyı
hafifçe yağlayın.
üzerine bastıktan sonra bir
ş
ey olmuyor Makine çok sıcak. 2 çevrim arasında 1 saat bekleyin.
Zaman ayarlı bir ba
ş
langıç programlanmı
ş
.
Ön ısıtmalı bir program söz konusu.
üzerine bastıktan sonra motor dönüyor Tekne tam olarak yerine oturmamı
ş
.
fakat yoğurma yapılmıyor Karı
ş
tırıcı yok veya karı
ş
tırıcı kötü yerle
ş
tirilmi
ş
.
Zaman ayarlı bir ba
ş
langıçtan sonra, Programlama sonrası ’e basmayı unuttunuz.
ekmek yeterince kabarmamı
ş
veya Maya, tuz ve/veya su ile temasa geçmi
ş
.
hiçbir
ş
ey olmamı
ş
. • Karı
ş
tırıcı yok.
Yanık kokusu Malzemelerin bir kısmı teknenin kenarına dü
ş
ş
:
makineyi soğumaya bırakın ve makinenin içini, temizleyici ürün
kullanmaksızın nemli bir sünger ile temizleyin.
Hazırlanan ekmek ta
ş
ş
: çok fazla malzeme var, özellikle
sıvılar. Tariflerde belirtilen oranlara uyun.
TEKNIK TAMIR KILAVUZU
142
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 142
143
• Bu cihaz bir dş zamanlayc veya ayr bir uzaktan kumanda
sistemi vastasyla çalştrlmak üzere tasarlanmamştr.
Güvenliğiniz için, bu cihaz, uygulanabilir mevzuat ve
yönetmeliklere uygundur (Alçak gerilim direktifleri,
Elektromanyetik uyum, besinlerle temas eden malzemeler,
çevre...)
Cihaznzn ilk kullanmndan önce kullanm talimatn
dikkatle okuyun: kullanm talimatna uygun olmayan bir
kullanm halinde üreticinin her türlü sorumluluğu ortadan
kalkacaktr.
Bu cihaz, fiziki, duyusal veya zihinsel kapasitesi yetersiz
olan veya bilgi veya deneyimi olmayan kişiler tarafndan
(çocuklar da dahil), güvenliklerinden sorumlu bir kişinin
gözetimi olmakszn, cihazn kullanm ile ilgili önceden
bilgilendirilmeden kullanlmamaldr.
Cihazla oynamadklarndan emin olmak açsndan çocuklar
gözetim altnda tutulmaldr.
Cihaznzn besleme geriliminin elektrik tesisatnznki ile
uyumlu olduğundan emin olun. Her türlü elektrik bağlants
hatas, garantiyi geçersiz klar.
Cihazınızı mutlaka topraklı bir prize takın.
Bu zorunluluğa uyulmaması, bir elektrik şokuna ve ciddi
yaralanmalara yol açabilir. Güvenliğiniz için, topraklı prizin,
ülkenizde yürürlükte olan elektrik tesisatı standartlarına
uygun olması zorunludur. Tesisatınızda topraklı priz yoksa,
her türlü bağlantı öncesi, elektrik tesisatınızı uygun hale
getirecek yetkili bir kuruluşun müdahalesini sağlamanız
zorunludur.
Cihazınız yalnızca ev içi kullanıma yöneliktir.
Kullanmayı bıraktığınızda ve temizlerken, cihazınızı prizden
çekiniz.
Aşağıdaki durumlarda cihazı kullanmayınız :
- cihazın kordonu arızalı ise,
- cihaz düşmüşse ve gözle görünür hasarlar veya işleyiş
anormallikleri arz ediyorsa.
Bu şıkların herbirinde, her türlü tehlikeden kaçınmak için,
cihaz en yakın yetkili satış sonrası servis merkezine
gönderilmelidir.
Garantiye bakınız.
Müşteri tarafından yapılan temizlik ve olağan bakım
dışındaki her türlü müdahale, yetkili servis merkezi
tarafından yapılmalıdır.
Cihazı, besleme kablosunu veya fişi, suya veya her türlü
diğer sıvıya sokmayın.
Besleme kablosunu, çocukların erişebileceği yerlerde
salınmaya bırakmayın.
Besleme kablosu, hiçbir zaman, cihazın sıcak kısımları ile
temasta veya yakında, bir ısı kaynağının yakınında veya
keskin bir yüzey üzerinde olmamalıdır.
Eğer besleme kablosu veya fiş hasar görmüşse cihazı
kullanmayın. Her türlü tehlikeden kaçınmak için, bunların
zorunlu olarak bir yetkili servis merkezi tarafından
değiştirilmesini sağlayın (servis kitapçığındaki listeye bakın).
İşleyiş esnasnda ve hemen sonrasnda pencereye
dokunmayn. Pencerenin ss yüksek olabilir.
Cihazn fişini, kordonundan çekerek prizden çkarmayn.
• Yalnzca, iyi durumda, toprakl prizli ve iletken telinin çap en
az ürünle birlikte verilene eşit bir uzatma kablosu kullann.
• Cihaz başka cihazlar üzerine koymayn.
• Cihaz s kaynağ olarak kullanmayn.
Cihazn içine hiçbir zaman kağt, karton veya plastik
koymayn ve üzerine bir şey yerleştirmeyin.
• Ürünün baz ksmlar alev alrsa, hiçbir zaman su ile
söndürmeye çalşmayn. Cihazn fişini prizden çekin.
Alevleri slak bir bez ile söndürün.
• Güvenliğiniz için, yalnzca cihaznzla uyumlu aksesuar
ve yedek parçalar kullann.
• Bütün cihazlar, ciddi bir kalite kontrolüne tabi tutulmuştur.
Rasgele seçilmiş cihazlarla, pratik kullanm testleri yaplmştr.
Bu, olas kullanm izlerini açklamaktadr.
• Program sonunda, hazneye veya cihazn scak ksmlarna
dokunmak için daima frn eldiveni kullann.
Kullanm esnasnda cihaz aşr derecede snmaktadr.
Havalandrma kanallarn hiçbir zaman tkamayn.
• Çok dikkatli olun, program esnasnda veya sonunda kapağ
açtğnzda buhar çkabilir.
9 numaral program (reçel, komposto) kullandğnzda,
kapağ açtğnzda oluşacak buhar ve diğer sçramalara
karş dikkatli olun.
Dikkat, pişirme yuvasnn dşna doğru ve stc elemann
üzerine doğru taşan hamur alev alabilir, dolaysyla:
- tariflerde belirtilmiş miktarlar aşmayn.
- toplam 1000 gr hamuru aşmayn.
Bu ürün üzerinde kaydedilmiş akustik güç seviyesi
64 dBa’dr.
Önce çevre koruma !
Cihazınızda pek çok değerlendirilebilir veya yeniden dönü
ş
türülebilir materyal bulunmaktadır.
Dönü
ş
üm yapılabilmesı için bir toplama noktasına bırakın.
GÜVENLIK TALIMATLARI
TEMIZLIK VE BAKIM
Cihazı prizden çekin ve soğumaya bırakın.
Cihazın gövdesini ve teknenin içini nemli bir sünger ile temizleyin. Özenle kurutun.
Kaseyi ve karıştırıcıyı sıcak su ile yıkayın. Karştrc tekne içinde kalrsa, 5 ila 10 dakika suda bekletin.
Sıcak su ile temizlemek için kapağı sökün.
Hiçbir parçay bulaşk makinesinde ykamayn.
Bulaşık deterjanı, aşındırıcı sünger veya alkol kullanmayın. Yumuşak ve nemli bir bez kullanın.
Cihazn gövdesini veya kapağn hiçbir zaman suya daldrmayn.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 143
145
PROGRAM BOYUT KIZARMA ZAMAN ÖN 1° DÍNL-
Ş
ÍRME
SICAK EKSTRA
(saat) ISITMA YOĞURMA ENME YOĞURMA KABARMA YOĞURMA KABARMA YOĞURMA KABARMA TUTMA
(dakika) (dakika) (dakika) (dakika) (dakika) (saniye) (dakika) (saniye) (dakika) (dakika) (dakika)
750 1 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
2 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
3 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
Rapid 2.37 5 5 20 25 10 16 5 36 50 60 2.55
1000 g 1 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 2.15
2 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
3 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
Rapid 2.42 5 5 20 25 10 16 5 36 55 60 2.20
750 1 1.17 2 10 20 45 60
2 1.17 2 10 20 45 60
3 1.17 2 10 20 45 60
1000 g 1 1.20 2 10 20 48 60
2 1.20 2 10 20 48 60
3 1.20 2 10 20 48 60
1.30 5 5 20 60
0.14 3 11
1000 g 3.55 30 5 10 20 39 10 26 10 45 60 60 2.58
1.05 5 10 50
1000 g 1 1 60 60
21 60 60
31 60 60
4
5
6
7
8
9
10
Not : 1, 2, 4, 5, 8 ve 10 programları için, sıcakta tutma zamanı, toplam süreye dahil değildir.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:08 Page 145
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148

Tefal OW300101 El kitabı

Kategori
Ekmek yapma makineleri
Tip
El kitabı
Bu kılavuz için de uygundur