Aeg-Electrolux B3151-5-M Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
B3151-5-M
Kullanma Kılavuzu Fırın
Yüksek kaliteli ürünlerimizden birini seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Cihazınızdan en uygun ve düzenli performansı almak için, lütfen bu
kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu, bütün işlemleri en iyi ve
en etkin bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olduğunda
bakabilmeniz amacıyla bu kılavuzu güvenli bir yerde saklamanızı
tavsiye ederiz. Ve lütfen kılavuzu cihazın bir sonraki kullanıcısına da
veriniz.
Yeni cihazınızdan keyif almanızı diliyoruz.
İçindekiler
Güvenlik bilgileri 2
Çocukların ve tehlikeye açık kişilerin
güvenliği 3
Genel emniyet 3
Montaj 3
Elektrik bağlantısı 4
Kullanım 4
Bakım ve temizlik 4
Fırın lamba 5
Servis merkezi 5
Cihazın atılması 5
Ürün tanımı 6
Genel görünüm 6
Fırın aksesuarları 6
Günlük kullanım 7
İlk Temizleme 7
Saatin ayarlanması 7
Fırını Açma ve Kapama 7
Soğutma fanı 7
Fırın fonksiyonları 8
Fırın aksesuarlarının takılması 8
Gösterge 9
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
9
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
10
Yararlı ipuçları ve bilgiler 10
Kapının iç tarafı 10
Pişirme 10
Kızartma 16
Izgara 19
Saklama 20
Kurutma 21
Buz çözme 21
Bakım ve temizlik 22
Fırın Tavanı 22
Raf destek rayları 23
Fırın lambası 23
Fırın kapağı ve cam paneller 24
Servisi aramadan önce 25
Çevreyle ilgili bilgiler 26
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Güvenlik bilgileri
Kurulum ve kullanım öncesinde bu kılavuzu dikkatlice okuyun:
Kendi kişisel emniyetiniz ve mal güvenliğiniz için
Çevreye saygı için
Cihazın doğru bir şekilde kullanılması için.
Bu kılavuzu, cihazı başka bir yere taşımanız veya satmanız durumunda da
daima cihazın yanınızda bulundurun.
Üretici, yanlış bir kurulumun ve kullanımın hasara neden olması durumunda
sorumluluk kabul etmez.
2
İçindekiler
Çocukların ve tehlikeye açık kişilerin güvenliği
Çocuklar dahil olmak üzere, fiziksel ve mental kapasiteleri düşük veya ci‐
hazın kullanımına yönelik deneyimi ve bilgisi olmayan kişilerin cihazı kul‐
lanmalarına izin vermeyin. Cihazın kullanımı için kendi emniyetlerinden so‐
rumlu olan bir kişinin gözetimiyle veya talimatlarıyla yönlendirilmeleri gerekir.
Tüm ambalaj malzemelerini çocuklardan uzak tutun. Boğulma veya yara‐
lanma riski vardır.
Fırın kapısı açıkken veya cihaz kullanımdayken çocukları ve çük hayvan‐
ları cihazdan uzak tutun. Yaralanma veya başka türden kalıcı sakatlık riski
vardır.
Cihaz, Açma Kilidi veya Tuş kilidi fonksiyonuna sahipse, bunu kullanın. Bu
fonksiyon çocukları ve küçük hayvanları cihazın kazara kullanımına karşı
korur.
Genel emniyet
Bu cihazın teknik özelliklerini değiştirmeyin. Yaralanma ve cihaza zarar ver‐
me riski vardır.
Cihazı çalışır durumdayken denetimsiz bırakmayın.
Her kullanımdan sonra cihazı kapayın.
Montaj
Sadece yetkili bir elektrik teknisyeni cihazı monte edebilir ve bağlayabilir.
Yetkili bir servis merkezini arayın. Bunun amacı yapısal hasar veya kişisel
yaralanma riskinin ortadan kaldırılmasıdır.
Cihazın nakliye nedeniyle zararrmediğinden emin olun. Hasarlı bir ciha‐
zın bağlantısını asla yapmayın. Gerekirse, tedarikçiyi arayın.
İlk kullanım öncesinde, tüm ambalajları, etiketleri ve tabakaları cihazdan çı‐
karın. Bilgi etiketini çıkarmayın. Bu, garantiyi geçersiz kılabilir.
Cihazın kullanıldığı ülkede geçerli olan kanunlara, tüzüklere, direktiflere ve
standartlara (güvenlik düzenlemeleri, geri-dönüşüm düzenlemeleri, elektrik
ve/veya gaz kullanımı güvenlik kuralları, vb.) harfiyen uyun!
Montaj sırasında cihazın elektrik fişinin prizden çekili olduğundan emin olun.
Bu cihaz ağırdır. Taşırken dikkatli olun. Daima koruyucu eldiven kullanın.
Cihazı asla kulpundan tutarak çekmeyin.
Cihaz, kontak açıklığı minimum 3 mm olan ve cihazın elektrik bağlantısını
tüm kutuplardan kesebilmenizi sağlayan bir elektrik tesisatına sahip olmalı‐
dır.
Uygun yalıtım aygıtlarına sahip olmanız gerekmektedir: Hat koruyucu devre
kesiciler, sigortalar (yuvasından çıkarılan vidalı tip sigortalar), toprak kaçağı
kesicileri ve kontaktörler.
Cihazın güvenli yapıların altına ve yanına kurulmasını sağlayın.
Diğer cihazlar ve birimlerle arasında olması gereken minimum mesafeleri
muhafaza edin.
Bu cihaz bir zemin üzerine yerleştirilemez.
Ankastre fırınlar ve pişirmezeyleri özel bağlantı sistemiyle donatılmıştır.
Güvenlik nedenleriyle sadece aynı üretici firmanın cihazları kombine edil‐
melidir.
Güvenlik bilgileri
3
Elektrik bağlantısı
Cihaz topraklanmalıdır.
Bilgi etiketindeki elektriksel verilerin evinizdeki elektrik beslemesine uygun
olduğundan emin olun.
Voltaj ile ilgili bilgiler, bilgi etiketinde yazılıdır.
Daima doğru takılmış topraklı priz kullanın.
Elektrikli cihazları prizlere bağlarken, kabloların sıcak cihaz kapısına temas
etmelerine veya yakınından geçmelerine engel olun.
Priz çoğaltıcıları, ara bağlantıları ve uzatma kabloları kullanmayın. Yangın
riski vardır.
Elektrik kablosunu yenilemeyin veya değiştirmeyin. Servis merkezini arayın.
Cihazın arkasındaki elektrik fişini (varsa) ve kablosunu ezmemeye veya za‐
rar vermemeye dikkat edin.
Montaj sonrasında elektrik bağlantısının erişilebilir olduğundan emin olun.
Cihazın fişini prizden çıkarmak için elektrik kablosunu çekmeyin. Fiş varsa
her zaman fişten tutarak çekin.
Kullanım
Bu cihaz, sadece ev içi kullanım içindir. Cihazı ticari ve endüstriyel amaçlar
için kullanmayın.
Cihazı sadece evde yemek pişirmek için kullanın. Bunun amacı kişilerin ya‐
ralanmasını veya eşyaların zarar görmesini önlemektir.
Cihazı bir çalışma tezgahı veya bir saklama yüzeyi olarak kullanmayın.
Cihazın içine, yakınına veya üstüne yanıcı ya da yanıcı ürünlerle ıslanmış
ürün veya cisimleri ve/veya eriyebilen eşyaları (plastik veya alüminyumdan
yapılmış) koymayın. Patlama veya yangın riski vardır.
Cihazın iç kısmı kullanım sırasında sıcak hale gelir. Yanma riski söz konu‐
sudur. Aksesuarları veya kapları yerleştirirken veya çıkarırken eldiven kul‐
lanın.
Cihaz kullanımdayken kapısını açtığınızda daima cihazdan uzakta durun.
Sıcak buhar çıkışı olabilir. Deri yanıkları riski söz konusudur.
Fırının emaye kaplamasının zarar görmesini veya renginin kaçmasını önle‐
mek için:
Cihaz tabanı üzerine hiçbir eşya koymayın ve tabanı alüminyum folyo ile
kaplamayın.
Cihazın içine doğrudan sıcak su koymayın.
Pişirme işlemini tamamladıktan sonra nemli tabakları ve yiyeceği cihaz
içinde tutmayın.
Emaye kaplamanın renginin kaçmasının cihazın performansı üzerinde her‐
hangi bir olumsuz etkisi yoktur.
Eğer suyla temas halindeyse cihazı kullanmayın. Cihazı ıslak ellerinizle ça‐
lıştırmayın.
Açık fırın kapısına baskı uygulamayın.
Izgara bile yapsanız, cihaz kapısını daima kapatın.
Bakım ve temizlik
Bakım yapmadan önce, cihazı kapatınız ve prizden çekiniz.
4
Güvenlik bilgileri
Bakım yapmadan önce, cihazın soğuk olduğundan emin olunuz. Yanma riski
söz konusudur. Cam panellerin kırılma riski vardır.
Fırını her zaman temiz tutunuz. Üzerinde biriken yağlar veya diğer yiyecek
artıkları bir yangına neden olabilir.
Düzenli temizlik, yüzey kaplamasının bozulmasını önler.
Kişisel güvenliğiniz ve eşyalarınızın güvenliği için cihazı sadece su ve sa‐
bunla temizleyiniz. Yanıcı ürünler veya korozyona neden olabilen ürünler
kullanmayınız.
Cihazı buharlı temizleyiciler, yüksek basınçlı temizleyiciler, keskin nesneler,
aşındırıcı temizlik malzemeleri, aşındırıcı süngerler ve leke çıkarıcılar kulla‐
narak temizlemeyiniz.
Cam kapağı aşındırıcı temizlik malzemeleri veya metal kazıyıcı kullanarak
temizlemeyiniz. İç camın ısıya dayanıklı yüzeyi kırılabilir ve dağılabilir.
Kapağın cam panelleri hasar görürse zayıflayabilir ve kırılabilir. Bunların
değiştirilmesi gerekir. Servis merkezini arayınız.
Kapağı cihazdan çıkarırken dikkatli olunuz. Kapak ağırdır!
Varsa katalitik emaye kısmı temizlemeyiniz.
Fırın lambası
Fırın lambasının değişimi öncesinde cihazın fişini prizden çekin. Elektrik
çarpma riski söz konusudur!
Servis merkezi
Sadece yetkili bir teknisyen cihaz üzerinde onarım veya çalışma yapabilir.
Yetkili bir servis merkezini arayın.
Sadece orijinal yedek parçalar kullanın.
Cihazın atılması
Yaralanma veya hasar riskini ortadan kaldırmak için:
Cihazın fişini prizden çekin.
Elektrik kablosunu kesin ve atın.
Kapı kilit dilini çıkarıp atın. Bu sayede çocukların veya küçük hayvanların
cihazın içinde kapalı kalması önlenmiş olur. Boğulma riski bulunmaktadır.
Güvenlik bilgileri
5
Ürün tanımı
Genel görünüm
3 4
7
8
9
10
11
12
1
52 6
1 Kontrol paneli
2 Güç göstergesi
3 Fırın fonksiyonları kontrol düğmesi
4 Gösterge
5 Sıcaklık kontrol düğmesi
6 Sıcaklık ışığı
7 Rezistans
8 Fırın lambası
9 Fan
10 Alt ısıtma
11 Çıkarılabilir fırın rafı rayları
12 Raf pozisyonları
Fırın aksesuarları
Fırın rafı (Izgara)
Pişirme kapları, kek kalıpları ve kızartmalar içindir.
Pişirme tepsisi
Kekler ve bisküviler içindir.
Yağ tepsisi
Fırında pişirim ve kızartma veya kap olarak yağ biriktirmek içindir.
6
Ürün tanımı
Günlük kullanım
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
İlk Temizleme
Cihazdan tüm parçaları çıkarın.
Cihazı ilk kullanım öncesinde temizleyin.
"Bakım ve Temizlik" bölümüne bakın.
Saatin ayarlanması
Fırın ancak saat ayarı yapıldıktan sonra çalışacaktır.
Cihazı elektrik beslemesine bağladığınız‐
da veya bir elektrik kesintisi durumunda,
Zaman fonksiyonu göstergesi otomatik ola‐
rak yanıp söner.
Geçerli saati ayarlamak için " + " veya " - "
tuşunu kullanınız.
Yaklaşık 5 saniye sonra, lambanın yanıp
sönmesi durur ve ayarlanan saat göster‐
gede görüntülenir.
Saat ayarını değiştirmek için, aynı anda bir
otomatik fonksiyon (Süre
veya Pişirme
sonu
) ayarlamamalısınız.
Fırını kullanmak için hareketli düğmeye basınız. Düğme dışarı çıkar.
Fırını Açma ve Kapama
1. Fırın fonksiyonları kontrol düğmesini bir fırın fonksiyonuna çevirin.
2. Sıcaklık kontrol düğmesini bir sıcaklığa ayarlayın.
Fırın çalıştığı sürece güç göstergesi yanar.
Fırın sıcaklığı artarken sıcaklık ışığı yanar.
3. Fırını kapamak için, fırın fonksiyonları kontrol düğmesini ve sıcaklık kontrol
düğmesini Kapalı (Off) konumuna getirin.
Soğutma fanı
Cihaz çalışırken, soğutma fanı otomatik olarak devreye girer. Cihazı kaparsa‐
nız, cihaz soğuyana kadar soğutma fanı çalışmaya devam eder.
Günlük kullanım
7
Fırın fonksiyonları
Fırın fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Işık Fırının iç kısmını aydınlatmak için bu fonksiyonu
kullanınız.
SICAK HAVA Aynı anda maksimum üç fırın seviyesinde pişirme
yapmak için. Üst/Alt Isıtma'ya göre fırın sıcaklıkla‐
rını azaltmak için (20-40 °C). Ve yiyecekleri kurut‐
mak için.
PİZZA KONUMU Yiyeceğin daha kızarmış ve kıtır olmasını sağlamak
için tek fırın seviyesinde pişirme için. Üst/Alt Isıt‐
ma'ya göre fırın sıcaklıklarını azaltmak için (20-40
°C)
ÜST/ALT ISITMA Bir fırın rafında pişirme ve kızartma yapmak içindir.
ALT ISITMA Altı kıtır olacak şekilde kek yapmak ve yiyeceği
saklamak için
BUZ ÇÖZDÜRME Donmuş yiyeceklerin buzunu çözmek için.
IZGARA Izgaranın orta kısmında fileto ızgara yapmak ve kı‐
zartma yapmak için.
DUAL IZGARA Bol miktarda fileto ızgara yapmak ve kızartma yap‐
mak için.
DUAL TURBO IZGARA Büyük et parçalarını veya kümes hayvanlarını tek
bir seviyede kızartmak için. Ayrıca graten yapmak
ve kızartmak için.
Fırın aksesuarlarının takılması
Sürgülü şekilde takılan aksesuarları, iki taraftaki kenarları fırının arkasında ka‐
lacak ve aşağı doğru bakacak şekilde yerleştiriniz. Sürgülü tip aksesuarları,
fırın raf seviyelerinden birisinin kılavuz çubuklarının arasına itiniz.
Derin kızartma kabı ve rın rafı iki kenarlı‐
dır. Bu kenarlar ve kılavuz çubukların şe‐
killeri, fırın aksesuarları için eğilmeyi önle‐
yici bir emniyet görevi görür.
8
Günlük kullanım
Fırın rafını ve derin kızartma tavasını bir‐
likte yerleştirme
Fırın rafını derin kızartma kabının üzerine
koyunuz. Derin kızartma kabını, fırın raf
seviyelerinden birisinin kılavuz çubukları‐
nın arasına itiniz.
Gösterge
1 2 3
456
1 Fonksiyon Göstergeleri
2 Zaman göstergesi
3 Fonksiyon Göstergeleri
4 Tuşu " + "
5 Seçim Tuşu
6 Tuşu " - "
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
1. İstenilen fonksiyon göstergesi yanıp
sönünceye kadar seçim tuşuna ard
arda basınız.
2. Zamanlayıcıyı (
), Süreyi ( ) ve
ya Pişirme sonunu (
) ayarlamak
için, " + " veya " - " tuşunu kullanınız.
İlgili fonksiyon göstergesi yanar.
Süre sonra erdiğinde, fonksiyon
göstergesi yanıp söner ve 2 dakika
boyunca sesli bir ikaz verilir.
Süre ( ) ve Pişirme sonu ( ) fonksiyonları kullanıldığında, fırın otomatik
olarak kapanır.
3. Uyarı sesini kapatmak için herhangi bir tuşa basınız.
Saat fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Saat Saati gösterir. Ayarlamak için, saati değiştirin veya kontrol
edin.
Günlük kullanım
9
Saat fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Zaman ayarı Bir geri sayım süresini ayarlamak içindir.
Süre sona erdiğinde, bir uyarı sesi işitilir.
Bu fonksiyonun fırının çalışması üzerinde herhangi bir et‐
kisi yoktur.
Süre Fırının ne kadar süre kullanımda kalacağını ayarlamak
içindir.
Bitiş Bir fırın fonksiyonu için kapanma zamanını ayarlamak için‐
dir.
Fırın açılacaksa ve daha sonraki bir zamanda otomatik olarak kapanacaksa,
Süre
ve Program sonu aynı anda kullanılabilir. Bu durumda öncelikle
Süreyi
ve ardından Program Sonunu ayarlayınız.
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
1. İstenilen fonksiyon göstergesi yanıp sönünceye kadar seçim tuşuna ard
arda basınız.
2. " - " düğmesine basınız ve basılı tutunuz.
Birkaç saniye sonra, saat fonksiyonu devre dışı kalır.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Akrilamidlerle ilgili bilgiler
Bilimsel kaynaklı son bilgilere göre, yiyecek yüzeyinin kızartılması halinde
(özellikle nişasta içeren ürünlerde), akrilamidler sağlık için tehlike yaratabil‐
mektedir. Bu nedenle, mümkün olduğunca düşük sıcaklıklarda pişirmeniz ve
yiyeceğin yüzeyini çok fazla kızartmamanız tavsiye edilir.
Kapının iç tarafı
Fırının iç kısmında şunlar bulunur:
Raf seviyelerinin numaraları
Fırın fonksiyonları hakkında bilgi, önerilen raf seviyeleri ve tipik yemekler için
sıcaklık ayarları
Tablolardaki sıcaklık ayarlave pişirim süreleri sadece yol gösterme amaçlıdır.
Bunlar tariflere, kullanılan malzemelerin kalite ve miktarına göre değişiklik gös‐
terir.
Pişirme
Genel talimatlar
Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fırından daha farklı pişirim veya kı‐
zartma yapabilir. Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişirme süreleri) ve raf
seviyelerini tablodaki değerlere uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın, atıl ısından yararlanmak üzere
pişirme süresinin sona ermesinden 10 dakika önce kapatılabilir.
10
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında ya‐
mulabilir. Tepsiler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme Tablosunun kullanı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarlamanızı öneririz.
Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bulamazsanız, benzer bir tarife bakınız.
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pişirme süresi 10-15 dakika uzatıla‐
bilir.
Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar başlangıçta eşit biçimde kızarmaya‐
bilir. Bu gibi durumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyiniz. Pişirme süresince
farklılık eşitlenir.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince
kızarmıyor.
Yanlış raf düzeyi Keki daha alttaki bir fırın rafına ko‐
yun.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, topaklı, çiz‐
gili).
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sek.
Daha düşük bir ayar seçin.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, topaklı, çiz‐
gili).
Pişirme süresi çok kısa. Pişirme süresini uzatın.
Pişirme sürelerini azaltmak için daha
yüksek sıcaklıkları seçmeyin.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, topaklı, çiz‐
gili).
Hamurda fazla sıvı var. Daha az sıvı kullanın. Özellikle mik‐
ser veya mutfak robotu kullanırken
karıştırma sürelerine bakın.
Kek çok kuru.
Fırın sıcaklığı çok dü‐
şük.
Fırını daha yüksek bir sıcaklığa
ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzun. Pişirme süresini kısaltın.
Kek eşit derecede
kızarmıyor.
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sek ve pişirme süresi
çok kısa.
Daha düşük bir fırın sıcaklığını ve
daha uzun bir pişirme süresini seçin.
Kek eşit derecede
kızarmıyor.
Eşit olmayan karışım Karışımı pişirme tepsisine eşit şekil‐
de dağıtın.
Kek ayarlanan pi‐
şirme süresinde
pişmedi.
Sıcaklık çok düşük. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı
ayarı kullanın.
Bir fırın düzeyinde pişirme - Kap kullanarak pişirme
Pişirme tipi rın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Dilimli kalıpta kek SICAK HAVA 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira keki/Mey‐
veli kekler
SICAK HAVA 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandispanya SICAK HAVA 1 140 0:25 - 0:40
Yararlı ipuçları ve bilgiler
11
Pişirme tipi rın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Pandispanya ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 160 0:25 - 0:40
Meyveli pasta ta‐
banı - kurabiye ha‐
muru
1)
SICAK HAVA 3 170-180 0:10 - 0:25
Meyveli pasta ta‐
banı - pandispanya
karışımı
SICAK HAVA 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Elmalı Pay ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm., çapraz‐
lamasına yerleşti‐
rilmiş)
SICAK HAVA 1 160 1:10 - 1:30
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm., çapraz‐
lamasına yerleşti‐
rilmiş)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 180 1:10 - 1:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Tek fırın seviyesinde pişirme - Kekler/pastalar/ekmekler, pişirme tepsisinde
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Örgülü ekmek/si‐
mit
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Stollen Noel Ek‐
meği
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Ekmek (çavdar ek‐
meği)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
1
- ilk önce
1)
230 0:25
- daha sonra 160 - 180 0:30 - 1:00
Profiterol / ekler
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulolar
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Serpme taneli pas‐
ta, kuru
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Tereyağlı bademli
kek/şekerli kekler
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 190 - 210 0:15 - 0:30
12
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se‐
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Meyveli pastalar
(iyi pişmiş hamur/
mayalı hamur üze‐
rine)
2)
SICAK HAVA 3 150 0:35 - 0:50
Meyveli pastalar
(iyi pişmiş hamur/
mayalı hamur üze‐
rine)
2)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 0:35 - 0:50
İyi pişmiş hamur ile
meyveli pasta
SICAK HAVA 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Mayalı kek, hafif
üst malzemeli (örn.
tanecik, krema, ka‐
ramel)
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Mayasız ekmek SICAK HAVA 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
2) Derin kızartma tavasını kullanınız
Tek düzeyde kızartma - Bisküvi
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Kurabiye hamurlu
bisküviler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viyana bisküvisi SICAK HAVA 3 140 0:20 - 0:30
Viyana bisküvisi
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 0:20 - 0:30
Pandispanya karı‐
şımı ile yapılan bis‐
küviler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan hamurlar,
kurabiyeler
SICAK HAVA 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bademli kurabiye‐
ler
SICAK HAVA 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Mayalı hamurla ha‐
zırlanan bisküviler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Milföy pasta
1)
SICAK HAVA 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Ekmekçik
1)
SICAK HAVA 3 160 0:20 - 0:35
Ekmekçik
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 180 0:20 - 0:35
Yararlı ipuçları ve bilgiler
13
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
SICAK HAVA 3 140 0:20 - 0:30
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 0:20 - 0:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Kekler/pastalar/ekmekler, pişirme
tepsisinde
Pişirme tipi
Fanlı
2 raf
Fanlı
3 raf
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Profiterol/Ekler pas‐
ta
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuru streusel keki 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler/küçük kekler/pastalar/rulolar
Pişirme tipi
Fanlı
2 raf
Fanlı
3 raf
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Kurabiye hamurlu
bisküviler
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viyana bisküvisi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Pandispanya karışı‐
mı ile yapılan biskü
viler
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan bisküviler,
kurabiyeler
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bademli kurabiyeler 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Mayalı hamurla ha‐
zırlanan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Milföy pasta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Ekmekçik 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Fanlı pişirme tablosu
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
14
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (Dakika)
Pizza (ince hamur‐
lu)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
1 180 - 200 20 - 30
Çok ince pizza 1 180 - 200 45 - 60
Ispanaklı börek 1 160 - 180 45 - 60
Lorraine Kişi 1 170 - 190 40 - 50
Lor Peynirli Kek,
yuvarlak
1 140 - 160 60 - 90
Lor Peynirli Kek,
tepside
1 140 - 160 50 - 60
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 70
Sebzeli börek 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
1)
1 250 - 270 10 - 20
Puf böreği
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(Alevli Tart) (Alsace
bölgesinden Pizza
benzeri bir yemek)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Rusya
usulü Calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Fırında pişirme ve gratinler için tablo
Yemek Fırın fonksiyonu Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık °C Süre Sa: Dak.
Fırında makarna ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 180-200 0:45-1:00
Lazanya ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 180-200 0:25-0:40
Sebze ögraten
1)
DUAL TURBO
IZGARA
1 160-170 0:15-0:30
Eritilmiş peynirli ba‐
get
1)
DUAL TURBO
IZGARA
1 160-170 0:15-0:30
Tatlılar ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 180-200 0:40-0:60
Balık sufleler ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 180-200 0:30-1:00
Yararlı ipuçları ve bilgiler
15
Yemek Fırın fonksiyonu Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık °C Süre Sa: Dak.
Sebze dolması DUAL TURBO
IZGARA
1 160-170 0:30-1:00
1) fırına ön ısıtma uygulayınız
Hazır yemekler
Pişirilecek
yiyecek
Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C Saat
Cips
1)
DUAL TUR‐
BO IZGARA
3 200-220 üreticinin tali‐
matlarına
başvurunuz
1) Açıklama: Cipsleri aralarda 2 - 3 kez çeviriniz
Kızartma
Yiyecekleri kızartma
Kızartma için ısıya dayanıklı fırın kabını kullanınız (lütfen üretici talimatlarını
okuyunuz).
Geniş et parçaları direkt olarak derin kızartma tavalarında veya fırın ra
üzerindeki derin kızartma tavalarında kızartılabilir. (Eğer varsa)
Yağsız et parçalarını kapaklı bir kızartma kabında kızartınız. Bu, etin daha
yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde kızartma kabını, ka‐
pağını kapatmadan kullanabilirsiniz.
Tablodaki bilgiler sadece yol gösterme amaçlıdır.
Kızartma tablosu ile ilgili bilgiler.
1 kg .'dan fazla et ve balık kızartınız.
Etin suyunun kurumasını veya kabın içerisindeki yağların yanmasını önle‐
mek için kızartma kabının içerisine biraz sıvı ekleyiniz.
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan sonra kızartmayı çevi‐
riniz.
Daha iyi sonuçlar elde etmek için, büyük kızartma parçalarını ve tavukları
sıvı pişirme sosları kullanarak pişirme süresince birkaç kez yağlayınız.
Atıl ısıyı kullanmak için, fırını pişirme süresi sona ermeden yaklaşık 10 da‐
kika önce kapatınız.
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Şaraplı rosto 1 - 1,5 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 200 - 250 2:00 -
2:30
16
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Rosto veya fileto her bir
cm'lik di‐
lim için
- az pişmiş
1)
her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGA‐
RA
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- orta pişmiş her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGA‐
RA
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- iyi pişmiş her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGA‐
RA
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) fırına ön ısıtma uygulayınız
Domuz eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Ön kol, boyun, jam‐
bon
1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Pirzola, kaburga 1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Rulo köfte 750 g - 1
kg
DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Domuz eti (önceden
pişirilmiş)
750 g - 1
kg
DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Dana
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Dana Rosto 1 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Yararlı ipuçları ve bilgiler
17
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Dana ayağı 1,5 -2 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Kuzu
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Koyun budu, koyun
rosto
1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Kuzu sırtı 1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Av eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Tavşan sırtı, tavşan
budu
1)
1 kiloya
kadar
ÜST/ALT
ISITMA
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Geyik sırtı 1,5 - 2 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Geyik budu 1,5 - 2 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) fırına ön ısıtma uygulayınız
Kümes hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Kümes hayvanı por‐
siyonları
Her biri
200 - 250
gram
DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Yarım tavuk Her biri
400 - 500
gram
DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 190 - 210 0:35 -
0:50
tavuk, İngiliz usülü 1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 190 - 210 0:45 -
1:15
18
Yararlı ipuçları ve bilgiler
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Ördek 1,5 - 2 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Kaz 3,5 - 5 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Hindi 2,5 - 3,5 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Hindi 4 - 6 kg DUAL
TURBO IZ‐
GARA
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se‐
viye‐
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Bütün balık 1 - 1,5 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Izgara
Izgara fonksiyonunu daima maksimum sıcaklık ayarıyla kullanın.
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Izgara fonksiyonlarıyla boş fırını daima 5 dakika ön ısıtmaya tabi tutunuz.
Raf seviyesindeki rafı, ızgara tablosunda önerildiği şekilde ayarlayınız.
Yağın toplanması için kabı daima ilk raf seviyesine ayarlayınız.
Sadece yassı et veya balıkları ızgara yapınız.
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Izgara yapılacak gı‐
dalar
Raf seviyesi Saat
1. taraf 2. taraf
Köfteler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Domuz fileto 4 10 - 12 dk. 6 - 10 dk.
Sosisler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
19
Izgara yapılacak gı‐
dalar
Raf seviyesi Saat
1. taraf 2. taraf
Fileto biftekler, da‐
na biftekler
4 6 - 7 dk. 5 - 6 dk.
Sığır fileto, biftek
(yaklaşık 1 kg)
3 10 - 12 dk. 10 - 12 dk.
Kızartma
1)
3 4 - 6 dk. 3 - 5 dk.
Üst malzemeli kı‐
zartma
3 6 - 8 dk. -------
1) Ön ısıtma yapmayın.
Saklama
Sadece aynı ebattaki saklama kavanozlarını kullanınız.
Çevirmeli veya bayonet kilitli kavanoz ve metal kutuları kullanmayınız.
En alttan birinci seviyedeki rafı kullanınız.
Pişirme tepsisini kullanınız. Maksimum altı adet 1 litrelik kavanoz yerleşti‐
rebilirsiniz.
Kavanozları aynı seviyede doldurunuz ve doğru biçimde kapatınız.
Kavanozları raf üzerine koyunuz ve birbirlerine temas etmediğinden emin
olunuz.
Fırında yeterli nemin oluşması için düz fırın tepsisini yak. 1/2 litre su ile dol‐
durunuz.
İlk kavanozlardaki sıvı yavaşça fokurdamaya başladığında (1 litrelik kava‐
nozlar için yaklaşık 35-60 dakika sonra) fırını kapatınız veya sıcaklığı
100°C'ye düşürünüz (bkz. tablo).
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, tfen "Günlük kul‐
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Yumuşak meyveler
Konserve yapılacak gıdalar Sıcaklık, °C ola‐
rak
Dakika cinsin‐
den kaynamaya
kadar geçen sü‐
re
Dakika cinsin‐
den 100 °C’de
pişirmeye de‐
vam etme süresi
Çilek, böğürtlen, ahududu,
olgun bektaşi üzümü
160 - 170 35 - 45 ---
Ham bektaşi üzümü 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Sert çekirdekli meyveler
Konserve yapılacak gıdalar Sıcaklık, °C ola‐
rak
Dakika cinsin‐
den kaynamaya
kadar geçen sü‐
re
Dakika cinsin‐
den 100 °C’de
pişirmeye de‐
vam etme süresi
Armut, ayva, erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
20
Yararlı ipuçları ve bilgiler
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B3151-5-M Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu