Aeg-Electrolux B4101-5-W Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu
B4101-5
Kullanma Kılavuzu Fırın
Yüksek kaliteli ürünlerimizden birini seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Cihazınızdan en uygun ve düzenli performansı almak için, lütfen bu
kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu, bütün işlemleri en iyi ve en
etkin bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olduğunda
bakabilmeniz amacıyla bu kılavuzu güvenli bir yerde saklamanızı tavsiye
ederiz. Ve lütfen kılavuzu cihazın bir sonraki kullanıcısına da veriniz.
Yeni cihazınızdan keyif almanızı diliyoruz.
İÇİNDEKİLER
GÜVENLİK BİLGİLERİ 2
Çocukların ve tehlikeye açık kişilerin
güvenliği 3
Genel emniyet 3
Montaj 3
Elektrik bağlantısı 4
Kullanım amacı 4
Bakım ve temizlik 4
Yangın riski 5
Fırın lambası 5
Servis merkezi 5
Cihazın atılması 5
ÜRÜN TANIMI 6
Genel görünüm 6
Fırın aksesuarları 6
GÜNLÜK KULLANIM 7
İlk Temizleme 7
Saatin ayarlanması 7
Fırını Açma ve Kapama 7
Soğutma fanı 7
Fırın fonksiyonları 8
Fırın aksesuarlarının takılması 8
Gösterge 9
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
9
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
10
Kapak kilidi 10
YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER 11
Kapının iç tarafı 11
Pişirme 11
Kızartma 16
Izgara 19
Saklama 20
Kurutma 21
Buz çözme 22
BAKIM VE TEMİZLİK 23
Fırın tavanı 23
Raf destek rayları 24
Fırın lambası 24
Fırın kapağı ve cam paneller 24
SERVİSİ ARAMADAN ÖNCE 26
TEKNİK VERİLER 27
ÇEVREYLE İLGİLİ BİLGİLER 27
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
GÜVENLİK BİLGİLERİ
Kurulum ve kullanım öncesinde bu kılavuzu dikkatlice okuyun:
Kendi kişisel emniyetiniz ve mal güvenliğiniz için
Çevreye saygı için
Cihazın doğru bir şekilde kullanılması için.
Bu kılavuzu, cihazı başka bir yere taşımanız veya satmanız durumunda da dai-
ma cihazın yanınızda bulundurun.
2 İçindekiler
Üretici, yanlış bir kurulumun ve kullanımın hasara neden olması durumunda
sorumluluk kabul etmez.
Çocukların ve tehlikeye açık kişilerin güvenliği
Bu cihaz, güvenli şekilde kullanımı ve oluşabilecek tehlikeler hakkında tali-
mat, gözetim veya bilgi verilmesi halinde 8 yaş ve üzeri çocuklar ve fiziksel,
duyumsal veya zihinsel kapasitesi düşük veya bilgi ve deneyimi olmayan ki-
şiler tarafından kullanılabilir. Bu cihaz, çocukların oynayabileceği bir oyuncak
değildir.
Tüm ambalaj malzemelerini çocuklardan uzak tutun. Boğulma veya yaralan-
ma riski vardır.
Kapağııkken veya cihaz çalışırken, sıcak olabileceğinden dolayı çocukları
ve hayvanları cihazdan uzak tutun. Yaralanma veya kalıcı olarak sakat kal-
ma riski vardır.
Cihazda Çocuk Kilidi veya Tuş Kilidi fonksiyonu varsa, kullanın. Bu fonksiyon
çocukların ve hayvanların yanlışlıkla cihazı çalıştırmasını önler.
Genel emniyet
Bu cihazın teknik özelliklerini değiştirmeyin. Yaralanma ve cihaza zarar ver-
me riski vardır.
Cihazı çalışır durumdayken denetimsiz bırakmayın.
Her kullanımdan sonra cihazı kapayın.
Montaj
Cihazın montaj ve bağlantıları sadece yetkili bir elektrik teknisyeni tarafından
yapılabilir. Bir yetkili servis merkezini arayın. Bunun amacı yapısal hasar ve-
ya kişisel yaralanma riskinin ortadan kaldırılmasıdır.
Cihazın nakliye nedeniyle zarar görmediğinden emin olun. Asla hasarlı bir ci-
hazın bağlantısını yapmayın. Gerekirse, tedarikçiyi arayın.
Kullanmaya başlamadan önce, tüm ambalajları, etiketleri ve tabakaları cihaz-
dan çıkarın. Bilgi etiketini çıkartmayın. Garantinin geçersiz olmasına neden
olabilir.
Montaj sırasında cihazın güç kaynağı bağlantısının kesilmiş olduğundan
emin olun.
Cihazı taşırken dikkatli olun. Bu cihaz a
ğırdır. Her zaman güvenlik eldivenleri
kullanın. Cihazı kulpundan tutarak kaldırmayın.
Elektrik tesisatı tüm kutuplardan cihazın ana şebeke bağlantısını kesebilme-
nize olanak sağlayan bir yalıtım cihazına sahip olmalıdır. Yalıtım cihazının
kontak açıklığının genişliği en az 3 mm olmalıdır.
Uygun yalıtım cihazlarına sahip olmanız gerekir: hat koruyucu devre kesici-
ler, sigortalar (yuvasından çıkarılan vidalı tip sigortalar), toprak kaçağı kesici-
leri ve kontaktörler.
Montaj öncesinde mutfak kabinindeki boyutların uygun olduğundan emin
olun.
Cihazın güvenli yapıları
n altına ve yanına kurulmasını sağlayın.
•Diğer cihazlar ve mutfak üniteleriyle arasında olması gereken minimum me-
safeleri koruyun.
Cihaz bir zemin üzerine yerleştirilemez.
Güvenlik bilgileri
3
Ankastre fırınlar ve pişirme yüzeyleri, özel bağlantı sistemleri ile donatılmış-
tır. Cihazın hasar görmesini önlemek için sadece aynı üreticiye ait cihazlar
kullanın.
Elektrik bağlantısı
Cihaz topraklanmalıdır.
Bilgi etiketindeki elektriksel verilerin evinizdeki elektrik beslemesine uygun
olduğundan emin olun.
Gerilim bilgileri bilgi etiketinde bulunmaktadır.
Her zaman doğru monte edilmiş, darbelere dayanıklı bir priz kullanın.
Priz çoğaltıcıları, ara bağlantıları ve uzatma kabloları kullanmayın. Yangın
riski vardır.
Elektrik kablosunu yenilemeyin veya değiştirmeyin. Servis merkezini arayın.
Cihazın arkasındaki elektrik fişini (varsa) ve kablosunu ezmemeye veya za-
rar vermemeye dikkat edin.
Cihazın fişini prizden çıkarmak için elektrik kablosunu çekmeyin. Varsa, mut-
laka fişten tutarak çekin.
Kullanım amacı
Bu cihaz, sadece ev içi kullanım içindir. Cihazı ticari veya endüstriyel amaç-
larla kullanmayın.
Cihazı sadece evde yemek pişirmek için kullanın. Bu, kişilerin yaralanmasını
veya ürünlerin zarar görmesini önlemek içindir.
Cihazı bir çalışma tezgahı veya bir eşya koyma masası gibi kullanmayın.
Cihaz kullanımdayken iç kısmı ısınır. Yanma riski vardır. Cihazın ısıtıcı ele-
manlarına dokunmayın. Aksesuar veya tencere-tava koyarken veya çıkarır-
ken eldiven kullanın.
•Fırının emaye yüzeyinin zarar görmemesi için, aksesuarları çıkarırken veya
takarken dikkatli olun.
Cihazın kapağını çalışırken açtığı
nızda cihazdan daima uzak durun. Sıcak
buhar çıkabilir. Cilt yanıklarına yol açabilir.
•Emaye kısmın hasar görmesini veya renginin solmasını önlemek için:
cihaz zeminine doğrudan hiçbir nesne koymayın ve alüminyum folyoyla
kaplamayın;
cihaza doğrudan sıcak su koymayın;
yemek pişirmeyi bitirdikten sonra ıslak tabak ve yiyecekleri cihaza koyma-
yın.
Emaye renginin solması, cihazın çalışması üzerinde herhangi bir etkiye sa-
hip olmadığından garanti yasası bağlamında bir kusur değildir.
•Açık kapağa baskı uygulamayın.
Yemek pişirirken ve hatta ızgara yaparken bile fırının kapağını kapalı tutun.
Bakım ve temizlik
•Bakım yapmadan önce, cihazı kapayın ve prizden çekin.
•Bakım yapmadan önce, cihazın soğuk olduğundan emin olun. Yanma riski
söz konusudur. Cam panellerin kırılma riski vardır.
Cihazı her zaman temiz tutun. Cihazın üzerinde biriken yağlar veya diğer yi-
yecek artıkları yangına neden olabilir.
4 Güvenlik bilgileri
Düzenli temizlik, yüzey kaplamasının bozulmasını önler.
Meyve sularının kalıcı lekeler bırakmasını önlemek için, ıslak kek yaparken
derin pişirme tepsisi kullanın.
•Kişisel güvenliğiniz ve eşyalarınızın güvenliği için cihazı sadece su ve sa-
bunla temizleyin. Yanıcı ürünler veya korozyona neden olabilen ürünler kul-
lanmayın.
Cihazı buharlı temizleyiciler, yüksek basınçlı temizleyiciler, keskin nesneler,
aşındırıcı temizlik malzemeleri, aşındırıcı süngerler ve leke çıkarıcılar kulla-
narak temizlemeyin.
•Bir fırın spreyi kullanıyorsanız, üreticinin talimatları
nı izleyin.
Cam kapağı aşındırıcı temizlik malzemeleri veya metal kazıyıcı kullanarak
temizlemeyin. İç camın ısıya dayanıklı yüzeyi kırılabilir ve dağılabilir.
Kapağın cam panelleri hasar görürse zayıflayabilir ve kırılabilir. Bunların
değiştirilmesi gerekir. Servis merkezini arayın.
Kapağı cihazdan çıkarırken dikkatli olun. Kapak ağırdır!
Varsa katalitik emaye kısmı temizlemeyin.
Yangın riski
Kapağı dikkatlice açın. Alkollu malzemeler kullanılması, alkol ve havanın ka-
rışmasına neden olabilir. Yangın riski vardır.
Kapağı açarken cihazın yakınında kıvılcım veya çıplak alev olmamasına dik-
kat edin.
Cihazın içine, üzerine veya yakınına yanıcı ürünler veya yanıcı ürünlerle ıs-
lanmış eşyalar ve/veya eriyebilecek nesneler (örneğin plastik film, plastik,
alüminyum) koymayın.
Fırın lambası
Bu cihazda kullanılan elektrik ampulleri sadece ev cihazlarında kullanılan
özel ampullerdir. Ev içindeki bir odanın bütünüyle veya kısmen aydınlatılma-
sı için kullanılamaz.
Ampulün değiştirilmesi gerekirse sadece ev cihazlarına yönelik olarak özel
tasarlanmış aynı güçte bir ampul kullanın.
•Fırın lambasını değiştirmeden önce cihazı prizden çekin. Elektrik çarpma ris-
ki söz konusudur.
Servis merkezi
Sadece yetkili bir teknisyen cihaz üzerinde onarım veya çalışma yapabilir.
Yetkili bir servis merkezini arayın.
Sadece orijinal yedek parçalar kullanın.
Cihazın atılması
Yaralanma veya hasar riskini ortadan kaldırmak için:
–Cihazın fişini prizden çekin.
Elektrik kablosunu kesin ve atın.
–Kapı kilit dilini çıkarıp atın. Bu sayede çocukların veya küçük hayvanların
cihazın içinde kapalı kalması önlenmiş olur. Boğulma riski bulunmaktadır.
Güvenlik bilgileri
5
ÜRÜN TANIMI
Genel görünüm
11
12
21 63 4
7
8
9
10
5
1 Kontrol paneli
2 Güç göstergesi
3 Fırın fonksiyonları kontrol düğmesi
4 Gösterge
5 Sıcaklık kontrol ğmesi
6 Sıcaklık ışığı
7 Rezistans
8 Fırın lambası
9 Fan
10 Alt ısıtma
11 Çıkarılabilir fırın rafı rayları
12 Raf pozisyonları
Fırın aksesuarları
Fırın rafı (Izgara)
Pişirme kapları, kek kalıpları ve kızartmalar içindir.
Pişirme tepsisi
Kekler ve bisküviler içindir.
Yağ tepsisi
Fırında pişirim ve kızartma veya kap olarak yağ biriktirmek içindir.
6 Ürün tanımı
GÜNLÜK KULLANIM
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
İlk Temizleme
Cihazdan tüm parçaları çıkarın.
Cihazı ilk kullanım öncesinde temizleyin.
"Bakım ve Temizlik" bölümüne bakın.
Saatin ayarlanması
Fırın ancak saat ayarı yapıldıktan sonra çalışacaktır.
Cihazı elektrik beslemesine bağladığınızda
veya bir elektrik kesintisi durumunda, Za-
man fonksiyonu göstergesi otomatik olarak
yanıp söner.
Geçerli saati ayarlamak için " + " veya " - "
tuşunu kullanınız.
Yaklaşık 5 saniye sonra, lambanın yanıp
sönmesi durur ve ayarlanan saat gösterge-
de görüntülenir.
Saat ayarını değiştirmek için, aynı anda bir
otomatik fonksiyon (Süre
veya Pişirme
sonu
) ayarlamamalısınız.
Fırını kullanmak için hareketli düğmeye basınız. Düğme dışarı çıkar.
Fırını Açma ve Kapama
1. Fırın fonksiyonları kontrol düğmesini bir fırın fonksiyonuna çevirin.
2. Sıcaklık kontrol düğmesini bir sıcaklığa ayarlayın.
Fırın çalıştığı sürece güç göstergesi yanar.
Fırın sıcaklığı artarken sıcaklık ışığı yanar.
3. Fırını kapamak için, fırın fonksiyonları kontrol düğmesini ve sıcaklık kontrol
ğmesini Kapalı (Off) konumuna getirin.
Soğutma fanı
Cihaz çalışırken, soğutma fanı otomatik olarak devreye girer. Cihazı kaparsa-
nız, cihaz soğuyana kadar soğutma fanı çalışmaya devam eder.
Günlük kullanım 7
Fırın fonksiyonları
Fırın fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Işık Fırının iç kısmını aydınlatmak için bu fonksiyonu
kullanınız.
SICAK HAVA Aynı anda maksimum üç fırın seviyesinde pişirme
yapmak için. Üst/Alt Isıtma'ya göre fırın sıcaklıkları-
nı azaltmak için (20-40 °C). Ve yiyecekleri kurut-
mak için.
PİZZA KONUMU Yiyeceğin daha kızarmış ve kıtır olmasını sağlamak
için tek fırın seviyesinde pişirme için. Üst/Alt Isıt-
ma'ya göre fırın sıcaklıklarını azaltmak için (20-40
°C)
ÜST/ALT ISITMA Bir fırın rafında pişirme ve kızartma yapmak içindir.
ALT ISITMA Altı kıtır olacak şekilde kek yapmak ve yiyeceği
saklamak için
BUZ ÇÖZDÜRME Donmuş yiyeceklerin buzunu çözmek için.
IZGARA Izgaranın orta kısmında fileto ızgara yapmak ve kı-
zartma yapmak için.
DUAL IZGARA Bol miktarda fileto ızgara yapmak ve kızartma yap-
mak için.
DUAL TURBO IZGARA Büyük et parçalarını veya kümes hayvanlarını tek
bir seviyede kızartmak için. Ayrıca graten yapmak
ve kızartmak için.
Fırın aksesuarlarının takılması
Sürgülü şekilde takılan aksesuarları, iki taraftaki kenarları fırının arkasında ka-
lacak ve aşağı doğru bakacak şekilde yerleştiriniz. Sürgülü tip aksesuarları, fı-
rın raf seviyelerinden birisinin kılavuz çubuklarının arasına itiniz.
Derin kızartma kabı ve fırın rafı iki kenarlı-
dır. Bu kenarlar ve kılavuz çubukların şekil-
leri, fırın aksesuarları için eğilmeyi önleyici
bir emniyet görevi görür.
8 Günlük kullanım
Fırın rafını ve derin kızartma tavasını
birlikte yerleştirme
Fırın rafını derin kızartma kabının üzerine
koyunuz. Derin kızartma kabını, fırın raf
seviyelerinden birisinin kılavuz çubukları-
nın arasına itiniz.
Gösterge
1 2 3
456
1 Fonksiyon Göstergeleri
2 Zaman göstergesi
3 Fonksiyon Göstergeleri
4 Tuşu " +"
5 Seçim Tuşu
6 Tuşu " -"
Saat fonksiyonlarının ayarlanması
1. İstenilen fonksiyon göstergesi yanıp
sönünceye kadar seçim tuşuna ard
arda basınız.
2. Zamanlayıcıyı (
), Süreyi ( )
veya Pişirme sonunu (
) ayarla-
mak için, " +" veya " -" tuşunu kulla-
nınız.
İlgili fonksiyon göstergesi yanar.
Süre sonra erdiğinde, fonksiyon
göstergesi yanıp söner ve 2 dakika
boyunca sesli bir ikaz verilir.
Süre ( ) ve Pişirme sonu ( ) fonksiyonları kullanıldığında, fırın otomatik
olarak kapanır.
3. Uyarı sesini kapatmak için herhangi bir tuşa basınız.
Saat fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Saat Saati gösterir. Ayarlamak için, saati değiştirin veya kontrol
edin.
Günlük kullanım 9
Saat fonksiyonu Kullanıldığı işlemler
Zaman ayarı Bir geri sayım süresini ayarlamak içindir.
Süre sona erdiğinde, bir uyarı sesi işitilir.
Bu fonksiyonun fırının çalışması üzerinde herhangi bir
etkisi yoktur.
Süre Fırının ne kadar süre kullanımda kalacağını ayarlamak
içindir.
Bitiş Bir fırın fonksiyonu için kapanma zamanını ayarlamak için-
dir.
Fırın açılacaksa ve daha sonraki bir zamanda otomatik olarak kapanacaksa,
Süre
ve Program sonu aynı anda kullanılabilir. Bu durumda öncelikle Sü-
reyi
ve ardından Program Sonunu ayarlayınız.
Saat fonksiyonlarının iptal edilmesi
1. İstenilen fonksiyon göstergesi yanıp sönünceye kadar seçim tuşuna ard ar-
da basınız.
2. " - " düğmesine basınız ve basılı tutunuz.
Birkaç saniye sonra, saat fonksiyonu devre dışı kalır.
Kapak kilidi
Cihaz kapak kilidi devre dışı olarak fabrika çıkışlıdır.
Kapak kilidini etkinleştirme: Yerine otu-
rana kadar kapak kilidini öne çekiniz.
Kapak kilidini devre dışı bırakma: Kapak
kilidini tekrar panele bastırınız.
Cihaz kapağının açılması:
1. Kapak kilidini basılı tutunuz.
2. Kapağıınız.
Cihaz kapağını kapatırken kapak kilidi-
ne bastırmayınız!
Cihazın kapanması mekanik kapı kilidi-
ni iptal etmez.
10 Günlük kullanım
YARARLI İPUÇLARI VE BİLGİLER
Kapının iç tarafı
Fırının iç kısmında şunlar bulunur:
Raf seviyelerinin numaraları
•Fırın fonksiyonları hakkında bilgi, önerilen raf seviyeleri ve tipik yemekler için
sıcaklık ayarları
Tablolardaki sıcaklık ayarları ve pişirim süreleri sadece yol gösterme amaçlıdır.
Bunlar tariflere, kullanılan malzemelerin kalite ve miktarına göre değişiklik gös-
terir.
Pişirme
Genel talimatlar
Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fırından daha farklı pişirim veya kızart-
ma yapabilir. Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişirme süreleri) ve raf sevi-
yelerini tablodaki değerlere uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın, atıl ısısından yararlanmak üzere
pişirme süresinin sona ermesinden 10 dakika önce kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında
yamulabilir. Tepsiler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme Tablosunun kullanımı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarlamanızı öneririz.
•Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bulamazsanız, benzer bir tarife bakınız.
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pişirme süresi 10-15 dakika uzatılabi-
lir.
•Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar başlangıçta eşit biçimde kızarmayabi-
lir. Bu gibi durumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyiniz. Pişirme süresince
farklılık eşitlenir.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince
kızarmıyor.
Yanlış raf düzeyi Keki daha alttaki bir fırın rafına ko-
yun.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, topaklı, çiz-
gili).
Fırın sıcaklığı çok yük-
sek.
Daha düşük bir ayar seçin.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, topaklı, çiz-
gili).
Pişirme süresi çok kısa. Pişirme süresini uzatın.
Pişirme sürelerini azaltmak için
daha yüksek sıcaklıkları seçme-
yin.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, topaklı, çiz-
gili).
Hamurda fazla sıvı var. Daha az sıvı kullanın. Özellikle mik-
ser veya mutfak robotu kullanırken
karıştırma sürelerine bakın.
Yararlı ipuçları ve bilgiler 11
Pişirme sonuçları Muhtemel neden Çözüm
Kek çok kuru.
Fırın sıcaklığı çok dü-
şük.
Fırını daha yüksek bir sıcaklığa
ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzun. Pişirme süresini kısaltın.
Kek eşit derecede
kızarmıyor.
Fırın sıcaklığı çok yük-
sek ve pişirme süresi
çok kısa.
Daha düşük bir fırın sıcaklığını ve
daha uzun bir pişirme süresini seçin.
Kek eşit derecede
kızarmıyor.
Eşit olmayan karışım Karışımı pişirme tepsisine eşit şekil-
de dağıtın.
Kek ayarlanan pişir-
me süresinde piş-
medi.
Sıcaklık çok düşük. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı
ayarı kullanın.
Bir fırın düzeyinde pişirme - Kap kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se-
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Dilimli kalıpta kek SICAK HAVA 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira keki/Mey-
veli kekler
SICAK HAVA 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandispanya SICAK HAVA 1 140 0:25 - 0:40
Pandispanya ÜST/ALT ISIT-
MA
1 160 0:25 - 0:40
Meyveli pasta taba-
nı - kurabiye hamu-
ru
1)
SICAK HAVA 3 170-180 0:10 - 0:25
Meyveli pasta taba-
nı - pandispanya
karışımı
SICAK HAVA 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Elmalı Pay ÜST/ALT ISIT-
MA
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm., çapraz-
lamasına yerleştiril-
miş)
SICAK HAVA 1 160 1:10 - 1:30
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm., çapraz-
lamasına yerleştiril-
miş)
ÜST/ALT ISIT-
MA
1 180 1:10 - 1:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
12 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Tek fırın seviyesinde pişirme - Kekler/pastalar/ekmekler, pişirme tepsisinde
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se-
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Örgülü ekmek/simit ÜST/ALT ISIT-
MA
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Stollen Noel Ek-
meği
1)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Ekmek (çavdar ek-
meği)
ÜST/ALT ISIT-
MA
1
- ilk önce
1)
230 0:25
- daha sonra 160 - 180 0:30 - 1:00
Profiterol / ekler
1)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulolar
1)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Serpme taneli pas-
ta, kuru
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Tereyağlı bademli
kek/şekerli kekler
1)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Meyveli pastalar
(iyi pişmiş hamur/
mayalı hamur üze-
rine)
2)
SICAK HAVA 3 150 0:35 - 0:50
Meyveli pastalar
(iyi pişmiş hamur/
mayalı hamur üze-
rine)
2)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 170 0:35 - 0:50
İyi pişmiş hamur ile
meyveli pasta
SICAK HAVA 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Mayalı kek, hafif
üst malzemeli (örn.
tanecik, krema, ka-
ramel)
1)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Mayasız ekmek SICAK HAVA 1 200 - 220 0:08 - 0:15
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
2) Derin kızartma tavasını kullanınız
Tek düzeyde kızartma - Bisküvi
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se-
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Kurabiye hamurlu
bisküviler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Yararlı ipuçları ve bilgiler 13
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se-
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dak)
Viyana bisküvisi SICAK HAVA 3 140 0:20 - 0:30
Viyana bisküvisi
1)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 160 0:20 - 0:30
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan bis-
küviler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Yumurta akı ile ha-
zırlanan hamurlar,
kurabiyeler
SICAK HAVA 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bademli kurabiye-
ler
SICAK HAVA 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Mayalı hamurla ha-
zırlanan bisküviler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Milföy pasta
1)
SICAK HAVA 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Ekmekçik
1)
SICAK HAVA 3 160 0:20 - 0:35
Ekmekçik
1)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 180 0:20 - 0:35
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
SICAK HAVA 3 140 0:20 - 0:30
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
ÜST/ALT ISIT-
MA
3 170 0:20 - 0:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Kekler/pastalar/ekmekler, pişirme
tepsisinde
Pişirme tipi
Fanlı
2 raf
Fanlı
3 raf
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Profiterol/Ekler pasta
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuru streusel keki 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler/küçük kekler/pastalar/rulolar
Pişirme tipi
Fanlı
2 raf
Fanlı
3 raf
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Kurabiye hamurlu
bisküviler
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viyana bisküvisi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Pandispanya karışı-
mı ile yapılan biskü-
viler
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
14 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Pişirme tipi
Fanlı
2 raf
Fanlı
3 raf
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Yumurta akı ile ha-
zırlanan bisküviler,
kurabiyeler
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bademli kurabiyeler 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Mayalı hamurla ha-
zırlanan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Milföy pasta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Ekmekçik 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Fanlı pişirme tablosu
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, lütfen "Günlük kul-
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (Dakika)
Pizza (ince hamur-
lu)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
1 180 - 200 20 - 30
Çok ince pizza 1 180 - 200 45 - 60
Ispanaklı börek 1 160 - 180 45 - 60
Lorraine Kişi 1 170 - 190 40 - 50
Lor Peynirli Kek,
yuvarlak
1 140 - 160 60 - 90
Lor Peynirli Kek,
tepside
1 140 - 160 50 - 60
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 70
Sebzeli börek 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
1)
1 250 - 270 10 - 20
Puf böreği
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(Alevli Tart) (Alsace
bölgesinden Pizza
benzeri bir yemek)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Yararlı ipuçları ve bilgiler 15
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (Dakika)
Piroggen (Rusya
usulü Calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Fırında pişirme ve gratinler için tablo
Yemek Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre Sa: Dak.
Fırında makarna ÜST/ALT ISIT-
MA
1 180-200 0:45-1:00
Lazanya ÜST/ALT ISIT-
MA
1 180-200 0:25-0:40
Sebze ögraten
1)
DUAL TURBO
IZGARA
1 160-170 0:15-0:30
Eritilmiş peynirli ba-
get
1)
DUAL TURBO
IZGARA
1 160-170 0:15-0:30
Tatlılar ÜST/ALT ISIT-
MA
1 180-200 0:40-0:60
Balık sufleler ÜST/ALT ISIT-
MA
1 180-200 0:30-1:00
Sebze dolması DUAL TURBO
IZGARA
1 160-170 0:30-1:00
1) fırına ön ısıtma uygulayınız
Hazır yemekler
Pişirilecek
yiyecek
Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C Saat
Cips
1)
DUAL TUR-
BO IZGARA
3 200-220 üreticinin tali-
matlarına
başvurunuz
1) Açıklama: Cipsleri aralarda 2 - 3 kez çeviriniz
Kızartma
Yiyecekleri kızartma
•Kızartma için ısıya dayanıklı fırın kabını kullanınız (lütfen üretici talimatlarını
okuyunuz).
Geniş et parçaları direkt olarak derin kızartma tavalarında veya fırın rafı üze-
rindeki derin kızartma tavalarında kızartılabilir. (Eğer varsa)
•Yağsız et parçalarını kapaklı bir kızartma kabında kızartınız. Bu, etin daha
yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde kızartma kab
ını, ka-
pağını kapatmadan kullanabilirsiniz.
Tablodaki bilgiler sadece yol gösterme amaçlıdır.
16 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Kızartma tablosu ile ilgili bilgiler.
1 kg .'dan fazla et ve balık kızartınız.
Etin suyunun kurumasını veya kabın içerisindeki yağların yanmasını önle-
mek için kızartma kabının içerisine biraz sıvı ekleyiniz.
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan sonra kızartmayı çeviri-
niz.
Daha iyi sonuçlar elde etmek için, büyük kızartma parçalarını ve tavukları sı-
vı pişirme sosları kullanarak pişirme süresince birkaç kez yağlayınız.
•Atıl ısıyı kullanmak için, fırını pişirme süresi sona ermeden yaklaşık 10 daki-
ka önce kapatınız.
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se-
viye-
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Şaraplı rosto 1 - 1,5 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rosto veya fileto her bir
cm'lik di-
lim için
- az pişmiş
1)
her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- orta pişmiş her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- iyi pişmiş her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) fırına ön ısıtma uygulayınız
Domuz eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se-
viye-
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Ön kol, boyun, jam-
bon
1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ-
GARA
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Pirzola, kaburga 1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ-
GARA
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Rulo köfte 750 g - 1
kg
DUAL
TURBO IZ-
GARA
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Yararlı ipuçları ve bilgiler 17
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se-
viye-
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Domuz eti (önceden
pişirilmiş)
750 g - 1
kg
DUAL
TURBO IZ-
GARA
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Dana
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se-
viye-
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Dana Rosto 1 kg DUAL
TURBO IZ-
GARA
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Dana ayağı 1,5 -2 kg DUAL
TURBO IZ-
GARA
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Kuzu
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se-
viye-
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Koyun budu, koyun
rosto
1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ-
GARA
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Kuzu sırtı 1 - 1,5 kg DUAL
TURBO IZ-
GARA
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Av eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se-
viye-
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Tavşan sırtı, tavşan
budu
1)
1 kiloya
kadar
ÜST/ALT
ISITMA
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Geyik sırtı 1,5 - 2 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Geyik budu 1,5 - 2 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) fırına ön ısıtma uygulayınız
18 Yararlı ipuçları ve bilgiler
Kümes hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se-
viye-
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Kümes hayvanı por-
siyonları
Her biri
200 - 250
gram
DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Yarım tavuk Her biri
400 - 500
gram
DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 190 - 210 0:35 -
0:50
tavuk, İngiliz usülü 1 - 1,5 kg DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Ördek 1,5 - 2 kg DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Kaz 3,5 - 5 kg DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Hindi 2,5 - 3,5
kg
DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Hindi 4 - 6 kg DUAL TUR-
BO IZGA-
RA
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
se-
viye-
si
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Bütün balık 1 - 1,5 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Izgara
Izgara fonksiyonunu daima maksimum sıcaklık ayarıyla kullanın.
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Izgara fonksiyonlarıyla boş fırını daima 5 dakika ön ısıtmaya tabi tutunuz.
Raf seviyesindeki rafı, ızgara tablosunda önerildiği şekilde ayarlayınız.
•Yağın toplanması için kabı daima ilk raf seviyesine ayarlayınız.
Sadece yassı et veya balıkları ızgara yapınız.
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, lütfen "Günlük kul-
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Yararlı ipuçları ve bilgiler
19
Izgara yapılacak
gıdalar
Raf seviyesi Saat
1. taraf 2. taraf
Köfteler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Domuz fileto 4 10 - 12 dk. 6 - 10 dk.
Sosisler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Fileto biftekler, da-
na biftekler
4 6 - 7 dk. 5 - 6 dk.
Sığır fileto, biftek
(yaklaşık 1 kg)
3 10 - 12 dk. 10 - 12 dk.
Kızartma
1)
3 4 - 6 dk. 3 - 5 dk.
Üst malzemeli kı-
zartma
3 6 - 8 dk. -------
1) Ön ısıtma yapmayın.
Saklama
Sadece aynı ebattaki saklama kavanozlarını kullanınız.
Çevirmeli veya bayonet kilitli kavanoz ve metal kutuları kullanmayınız.
En alttan birinci seviyedeki rafı kullanınız.
•Pişirme tepsisini kullanınız. Maksimum altı adet 1 litrelik kavanoz yerleştire-
bilirsiniz.
Kavanozları aynı seviyede doldurunuz ve doğru biçimde kapatınız.
Kavanozları raf üzerine koyunuz ve birbirlerine temas etmediğinden emin
olunuz.
•Fırında yeterli nemin oluşması için düz fırın tepsisini yak. 1/2 litre su ile dol-
durunuz.
İlk kavanozlardaki sıvı yavaşça fokurdamaya başladığında (1 litrelik kava-
nozlar için yaklaşık 35-60 dakika sonra) fırını kapatınız veya sıcaklığ
ı
100°C'ye düşürünüz (bkz. tablo).
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınız hakkında bilgi için, lütfen "Günlük kul-
lanım" bölümündeki fırın fonksiyonları listesine bakınız.
Yumuşak meyveler
Konserve yapılacak gıda-
lar
Sıcaklık, °C ola-
rak
Dakika cinsin-
den kaynamaya
kadar geçen
süre
Dakika cinsin-
den 100 °C’de
pişirmeye de-
vam etme süre-
si
Çilek, böğürtlen, ahududu,
olgun bektaşi üzümü
160 - 170 35 - 45 ---
Ham bektaşi üzümü 160 - 170 35 - 45 10 - 15
20 Yararlı ipuçları ve bilgiler
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B4101-5-W Kullanım kılavuzu

Tip
Kullanım kılavuzu