Electrolux EOB98000X Recipe book

Tip
Recipe book
kullanma kılavuzu
tablolar, ipuçları ve yemek tarifleri
Electrolux. Thinking of you.
şüncelerinizi www.electrolux.com.tr adresinden bizimle
daha fazla paylaşın
İÇINDEKILER
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 2 Yardımlı Pişirme tarifleri 14
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
KULLANIMLAR, TABLOLAR VE IPUÇLARI
Uyarı "Güvenlik bilgileri" bölümüne
bakın.
Akrilamidlerle ilgili bilgiler
Önemli Bilimsel kaynaklı son bilgilere göre,
yiyecek yüzeyinin kızartılması halinde
(özellikle nişasta içeren ürünlerde),
akrilamidler sağlık için tehlike
yaratabilmektedir. Bu nedenle, mümkün
olduğunca düşük sıcaklıklarda pişirmeniz ve
yiyeceğin yüzeyini çok fazla kı zartmamanız
tavsiye edilir.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme
süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler ta-
riflere, kullanılan malzemelerin kalitesine
ve miktarına bağlıdır.
Bir paket vanilya veya kabartma tozunun gra-
majı ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
burada verilen tarifler için lütfen aşağıdaki
miktarları kullanınız:
1 paket vanilya - yaklaşık 8 g;
1 paket kabartma tozu - yaklaşık 15 g;
Buharlı pişirme
Önemli Sıvı olarak sadece su kullanınız!
Buharla pişirme kapları
Sadece ısıya ve korozyona dayalı kaplar
kullanınız.
Krom çelikten üretilmiş yemek kapları da
kullanılabilir (bkz. özel aksesuarlar).
Fırın seviyeleri
Kullanılması
gereken fırın seviyeleri
aşağıdaki tablolarda verilmiştir. Fırın sevi-
yelerini fırının alt kısmından başlayarak sa-
yınız.
Genel açıklamalar
30 dakikadan uzun süreyle ya da bol mik-
tarda yemek pişirirken, gerekirse su ekle-
yiniz.
•Fırını uzun süre kullanmayacaksanız, su
çekmecesini, bağlantı hortumlarını ve bu-
har üreticiyi iyice temizleyiniz (bkz. "Bakım
ve Temizlik" bölümü)
Tablolar hakkında açıklama
Tablolarda tipik öğünler için veriler yer al-
maktadır.
•Sıcaklıklar ve süreler sadece bilgi amaçlıdır
ve pişirilecek yemeğin malzemelerine, bo-
yutuna, miktarına ve kullanılan kaplara
bağlıd
ır.
Kendi tarifiniz için gereken ayarları bulamı-
yorsanız hemen hemen aynı tarifi kullan-
maya çalışın.
Tablolarda aksi önerilmedikçe fırın soğuk-
ken pişirmeye başlayın.
Tam Buhar
Uyarı Tam Buhar kullanımı sırasında fırın
kapağını kesinlikle açmayınız.
Tam Buhar pişirme yöntemi, taze veya don-
durulmuş tüm yiyecekler için uygundur. Bu
yöntem ile sebzeler, et, balık, makarna, pilav,
mısır, irmik ve yumurta pişirilebilir, ısıtılabilir,
buzu çözdürülebilir, suda uzun veya kısa sü-
reli haşlanabilir.
Menülerin pişirilmesi: Tek seferde bir me-
nünün tamamını pişirebilirsiniz. Yemeklerin
gereğinden az veya fazla pişmesini önlemek
için pişirme süreleri benzer yemekler seçme-
ye çalışın. Menüdeki her bir malzeme için ge-
reken en yüksek su miktarını kullanın (bkz. pi-
şirme tabloları). Yemekleri fırın raflarına uygun
kaplar içinde koyun. Buharın her yemeğe
ulaş
masını sağlamak için aralarında yeterli
boşluk bırakın.
Sterilizasyon
•Kapları (örneğin biberonlar), Tam Buhar
fonksiyonunu kullanarak sterilize edebilirsi-
niz.
2 electrolux
Temiz kapları 1. seviyedeki rafın ortasına
yerleştirin. Kapların kapak kısımlarının kü-
çük bir açıyla aşağı bakmasını sağlayın.
Çekmeceyi maksimum miktarda (650 ml)
suyla doldurun ve 96°C'de 40 dakikaya
ayarlayın.
Tam Buhar tablosu
Besinler Sıcaklık °C Su çekmecesindeki
su miktarı (ml)
Süre
1)
dakika
olarak.
Raf sevi-
yesi
Risotto (İtalyan pilavı) 96 400 25 - 30 2
Pirinç pilavı (su oranı 1:1) 96 550 35 - 40 2
Mısır (Polenta - İtalyan mısır la-
pası, su oranı 1:3)
96 650 40 - 50 2
Kabuklu patates, orta büyük-
lükte
96 650 40 - 50 2
Haşlanmış patates 96 550 30 - 40 2
Ratatouille (Fransız usulü seb-
zeli türlü)
96 400 25 - 30 2
Brüksel lahanası 96 550 30 - 35 2
Karnabahar, bütün 96 700 40 - 45 2
Alman usulü lahana turşusu 96 700 50 - 60 2
Domates, bütün 96 250 15 - 20 2
Pancar kökü, bütün 96 550 60 - 70 2
Yer lahanası / kereviz / rezene,
dilimlenmiş
96 550 35 - 40 2
Kabak, doğranmış 96 400 20 - 25 2
Havuç, doğranmış 96 550 30 - 35 2
Sebzelerin buzunu çözdürme 96 550 30 - 35 2
Sebzelerin buzunu çözdürme
ve pişirme
96 550 30 - 35 2
Sebze haşlama 96 250 12 - 15 2
Fasulye haşlama 96 250 20 - 22 2
Yumuşak dana jambon 1000
g
96 700 50 - 75 2
Füme sırt bölgesi/kuzu eti
600-1000 g
96 700 45 - 55 2
Frankfurter / dana sosis 96 250 15 - 20 2
1 cm'lik dilimler halinde rulo
köfte ısıtma
96 400 20 - 25 2
Alabalık, 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Yumurta, rafadan 96 200 8 - 12 2
Yumurta, orta 96 200 10 - 15 2
Yumurta, katı 96 200 15-20 2
1) Süreler bilgi amaçlıdır.
electrolux 3
Sıcak Hava ve Tam Buhar
sırayla
Et, sebze ve garnitürleri birbiri ardına pişirmek
için Sıcak Hava ve Tam Buhar ve birlikte Tam
Buhar fonksiyonu. Tüm malzemeler aynı an-
da servise hazır hale gelir.
yiyeceğin ilk pişirilmesi için Sıcak Hava
fonksiyonunu kullanın;
önceden hazırlanmış sebze ve garnitürleri,
ısıya dayanıklı bir kaba koyarak fırında pi-
şiriniz.
•ardından, Tam Buhar fonksiyonunu kulla-
narak tüm yemekleri hazır olana kadar pi-
şirin.
Fırın sıcaklığını öncelikle 80°C dolayına
şürdükten sonra Tam Buhar fonksi-
yonunu başlatın. Cihazı daha hızlı soğut-
mak için fırın kapağını ilk konumda yak-
laşık 15 dakika açık bırakın.
Sıcak Hava ve Tam Buhar fonksiyonlarını arka arkaya kullanma tablosu
Yemek tipi Sıcak Hava Tam Buhar maksimum su
miktarı 650 ml
Sıcaklık °C Et için dakika
cinsinden süre
Et ve garnitür-
ler için dakika
cinsinden sü-
re
Raf seviyesi
1 kg Rozbif, Brüksel lahanası,
polenta
180 60-70 40-50 1 ve 3
1 kg Rozbif, patates, sebze, et
suyu
180 60-70 30-40 1 ve 3
1 kg dana rosto, pilav, sebze 180 50-60 30-40 1 ve 3
Tablolardaki süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Etin merkez ısısı 60-63°C olduğunda Tam
Buhar fonksiyonuna geçin.
Yoğun Buhar Konumu
Yoğun Buhar Konumu programı özellikle
yüksek nem içeren yemekler ile yemeklerin
buzunu çözmek ve yeniden ısıtmak için uy-
gundur.
Yoğun Buhar Konumu tablosu
Yemek tipi Yoğun Buhar Konumu (maksimum su miktarı 250 ml)
Sıcaklık °C Dakika cinsinden
süre
Raf seviyesi
Puding / turta, porsiyon kaselerde
1)
90 35-40 2
Fırında yumurta
1)
90 30-40 2
Sebzeli yahni
1)
90 40-50 2
İnce balık fileto 85 15-25 2
Kalın balık fileto / 350 grama kadar
küçük balıklar
90 25-35 2
1000 grama kadar bütün balık 90 35-45 2
1) kapağı kapatarak yarım saat daha devam edin.
Sıcak Buhar Konumu
Söz konusu Sıcak Buhar Konumu yöntemi
bol miktarda et pişirmek, pişmiş ve porsiyon-
lara ayrılmış yemeklerin buzunu çözmek ve
ısıtmak, ekmek, börek, gratin ve güveç pişir-
mek için idealdir.
4 electrolux
Sıcak Buhar Konumu tablosu
Yemek tipi Sıcak Buhar Konumu Su miktarı pişirme süresine göre
değişir
Sıcaklık °C Dakika cinsinden
süre
Raf seviyesi
Tüm bir öğünü tekrar ısıtmak; 24 cm
çapında 6 tabak
110 15-20 1, 3 ve 5
Keçi Eti Rosto, 1000 g 160-180 90-100 2
Rozbif 1000 g 160-180 120-150 2
Dana rosto 1000 g 180 80-90 2
Rulo köfte, çiğ, 500 g 180 30-40 2
Frankfurter / dana sosis 85 20-30 2
Füme sırt bölgesi/kuzu eti 600-1000
g (2 saat suda bekletin)
160-180 60-70 2
Tavuk 1000 g 180-200 50-60 2
Ördek 1500-2000 g 180 70-90 2
Kaz 3000 g 170 130-170 1
Balık filetosu 85-90 20-30 2
Patates graten, Pırasa / patates gra-
ten
160-170 50-60 2
Fırında makarna 190 40-50 2
Lazanya 180 45-55 2
Çeşitli ekmek türleri 500-1000 g 180-190 50-60 2
Küçük ekmekler 40-60 g 180-210 25-35 3
Pişirmeye hazır küçük ekmekler
30-40 g
200 10-20 3
Pişirmeye hazır küçük ekmekler
30-40 g, donmuş
200 15-25 3
Pişirmeye hazır bagetler 40-50 g 200 10-20 3
Pişirmeye hazır bagetler 40-50 g,
donmuş
200 15-25 3
Isıtmadan önce bütün rostoyu kesin. Tablolardaki süreler sadece bilgi amaçlıdır.
Pişirme
Genel talimatlar
•Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fı rı n-
dan daha farklı pişirim veya kızartma yapa-
bilir. Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişir-
me süreleri) ve raf seviyelerini tablodaki
değerlere uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın,
atıl ısısından yararlanmak üzere pişirme sü-
resinin sona ermesinden 10 dakika önce
kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda,
fırındaki tepsiler pişirme sırası
nda ya-
mulabilir. Tepsiler tekrar soğuduğunda,
yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme Tablosunun kullanımı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarla-
manızı öneririz.
•Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bula-
mazsanız, benzer bir tarife bakınız.
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pi-
şirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
•Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar baş-
langıçta eşit biçimde kızarmayabilir. Bu gibi
durumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyi-
niz. Pişirme süresince farklılık eşitlenir.
electrolux 5
Bir fırın düzeyinde pişirme - Kap kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf se-
viyesi
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Dilimli kalıpta kek Sıcak Hava 1 150 - 160 0:50 - 1:00
Kek/Rom ve meyveli
kek
Sıcak Hava 1 140 - 160 1:00 - 1:20
Pandispanya Sıcak Hava 1 140 0:30 - 0:40
Pandispanya Üst + Alt Isıtma 1 160 0:30- 0:40
Meyveli pasta tabanı -
kurabiye hamuru
Sıcak Hava (Nemli) 3
170-180
1)
0:20 - 0:25
Meyveli pasta tabanı -
pandispanya karışımı
Sıcak Hava (Nemli) 3 150 - 170 0:25 - 0:30
Üstü kaplanmış elmalı
tart
Üst + Alt Isıtma 1 170-190 0:50 - 1:00
Elmalı pay (2 kalıp, Ø
20 cm, çaprazlaması-
na yerleştirilmiş)
Sıcak Hava 1 160 1:00 - 1:20
Elmalı pay (2 kalıp, Ø
20 cm, çaprazlaması-
na yerleştirilmiş)
Üst + Alt Isıtma 1 180 1:00 - 1:20
Baharatlı flan (örn. Kiş) Sıcak Hava 1 160 - 180 0:45- 0:55
Cheesecake (Peynirli
kek)
Üst + Alt Isıtma 1 170 - 190 1:20 - 1:30
1) Fırını önceden ısıtın.
Tek fırın seviyesinde pişirme - Kekler / hamur işleri / ekmekler, pişirme tepsisinde
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi-
yesi
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Çörek/ savarin Sıcak Hava (Nemli) 3 160 - 180 0:45 - 0:55
Yılbaşı ekmeği Üst + Alt Isıtma 3
160 - 180
1)
0:50 - 1:00
Ekmek (çavdar ek-
meği)
Üst + Alt Isıtma 1
- ilk önce
230
1)
0:10
- daha sonra 160 - 180 0:30 - 1:00
Profiterol / ekler Üst + Alt Isıtma 3
160 - 170
1)
0:30 - 0:45
Rulo pasta Üst + Alt Isıtma 3
180 - 200
1)
0:10 - 0:20
6 electrolux
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi-
yesi
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Streusel kek (kuru) Sıcak Hava (Nemli) 3 150 - 160 0:20 - 0:30
Tereyağlı kek / şekerli
mayalı kek
Sıcak Hava (Nemli) 3
180 - 200
1)
0:20 - 0:30
Tereyağlı çörek Sıcak Hava 3 170-180 0:40 - 0:50
Meyveli turtalar (iyi piş-
miş hamur / pandis-
panya karışımı)
2)
Sıcak Hava 3 150 0:40 - 0:50
Meyveli turtalar (iyi piş-
miş hamur / pandis-
panya karışımı)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 0:40 - 0:50
İyi pişmiş hamur ile
meyveli turta
Sıcak Hava 3 160 - 170 0:50 - 1:10
Hafif üst malzemeli
flanlar (örn. tanecik,
krema, badem dilimi)
Üst + Alt Isıtma 3
160 - 180
1)
0:50 - 1:20
Pizza (yoğun üst mal-
zemeli)
1)
Sıcak Hava 1
180 - 200
2)
0:30 - 0:50
Pizza (ince hamurlu) Sıcak Hava 1
200 - 220
1)
0:15 - 0:25
Mayasız ekmek Sıcak Hava 1 200 - 220 0:10 - 0:20
Dolgulu İsviçre tartları Sıcak Hava 1 180 - 200 0:40 - 0:55
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
2) Derin kızartma tavasını kullanın
Tek fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi-
yesi
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Gevrek hamurlu bis-
küviler
Sıcak Hava 3 150 - 160 0:15 - 0:25
Uzun bisküviler Sıcak Hava 3 140 0:25 - 0:35
Uzun bisküviler Üst + Alt Isıtma 3
160
1)
0:20 - 0:30
Sünger bisküviler Sıcak Hava 3 160-170 0:15 - 0:25
Yumurta akı ile hazırla-
nan hamurlar, kurabi-
yeler
Sıcak Hava 3 80 - 100 1:30 - 2:30
electrolux 7
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi-
yesi
Sıcaklık (°C) Süre
(sa:dak)
Bademli kurabiyeler Sıcak Hava 3 100 - 120 0:60 - 0:90
Mayalı hamurla hazır-
lanan bisküviler
Sıcak Hava (Nemli) 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Milföy pasta Sıcak Hava 3
170 - 180
1)
0:20 - 0:30
Küçük ekmekler Sıcak Hava 3
180
1)
0:20 - 0:35
Küçük ekmekler Üst + Alt Isıtma 3
200
1)
0:20 - 0:35
Küçük kekler (bir tep-
side 20 adet)
Sıcak Hava 3
140
1)
0:20 - 0:30
Küçük kekler (bir tep-
side 20 adet)
Üst + Alt Isıtma 3
170
1)
0:20 - 0:30
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Kekler / hamur işleri / ekmekler, pişirme
tepsisinde
Pişirme tipi
Sıcak Hava
2 seviye
Sıcak Hava
3 seviye
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dak)
Profiterol / Ekler pasta 1 / 4 ---
160 - 180
1)
0:35 - 0:60
Kuru streusel keki 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Fırını önceden ısıtın.
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler / küçük kekler / hamur işleri / rulo
pastalar
Pişirme tipi
Sıcak Hava
2 seviye
Sıcak Hava
3 seviye
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dak)
Gevrek hamurlu biskü-
viler
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viyana bisküvisi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Pandispanya karışımı
ile yapılan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Yumurta akı ile hazırla-
nan bisküviler, mereng-
ler
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bademli kurabiyeler 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Mayalı hamurla hazırla-
nan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Milföy pasta 1 / 3 ---
170 - 180
1)
0:30 - 0:50
Ekmekçik 1 /4 --- 160 0:30 - 0:55
Küçük kekler (bir tepsi-
de 20 adet)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Fırına ön ısıtma uygulayınız
8 electrolux
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonucu Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince piş-
miyor.
Yanlış fırın seviyesi Keki bir alt fırın seviyesine koyun.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir. Daha düşük bir ayar kullanın.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Pişirme süresi çok kısadır. Pişirme süresini uzatın.
Pişirme süresini azaltmak için daha
yüksek sıcaklıklar kullanmayın.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Hamurda fazla sıvı vardır. Daha az sıvı kullanın. Mikser gibi aletler kul-
lanırken karıştırma sürelerine bakın.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür. Daha yüksek bir sıcaklık ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzundur. Pişirme süresini kısaltın.
Kek eşit oranda pişmi-
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksek ve
pişirme süresi çok kısadır.
Daha düşük sıcaklık ve daha uzun pişirme
süresi ayarlayın.
Kek eşit oranda pişmi-
yor.
Karışım dengesiz dağılmıştır. Karışımı tepsiye eşit şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan sürede
pişmiyor.
Sıcaklık çok düşüktür. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı ayarı kul-
lanın.
Pizza Ayarı tablosu
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (Dakika)
Pizza (ince hamurlu)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (yoğun üst malze-
meli)
1 180 - 200 25 - 35
Turta 1 180 - 200 40 - 60
Ispanaklı börek 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 45 - 55
Cheesecake (Peynirli
Kek), yuvarlak
1 140 - 160 80 - 90
Cheesecake (Peynirli
Kek), tepside
1 140 - 160 50 - 60
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli börek 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
1)
1 230 10 - 20
Puf böreği
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (Alevli
Tart) (Alsace bölgesin-
den Pizza benzeri bir
yemek)
1)
1 230 15 - 25
Piroggen (Rusya usulü
Calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Fırını önceden ısıtın.
electrolux 9
Sufle ve graten tabağı
Yiyecek tipi Fırın fonksiyonu Raf se-
viyesi
Sıcaklık °C Saat : Dak
Erişteli sufle Sıcak Hava (Nemli) 1 170-190 0:45-1:00
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:40-0:50
Sebze graten
1)
Dual Turbo Izgara 1 170 0:20-0:30
Eritilmiş peynirle kaplı
baget ekmekler
1)
Dual Turbo Izgara 1 160-170 0:20-0:30
Tatlı sufleler Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:50-0:60
Balıklı sufleler Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:50-1:00
Sebze dolması Dual Turbo Izgara 1 160-170 0:40-1:00
Patates graten Sıcak Hava (Nemli) 2 180-200 0:40-0:50
1) fırını önceden ısıtın
Hazır yemekler
Pişirilecek gı-
dalar
Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C Zaman kontro-
Dondurulmuş
pizza
Üst + Alt Isıtma 3 üretici talimatları-
na bakın
üretici talimatları-
na bakın
Cips (300-600
g)
1)
Dual Turbo Izga-
ra
3 200-220 üretici talimatları-
na bakın
Baget ekmek-
ler
Üst + Alt Isıtma 3 üretici talimatları-
na bakın
üretici talimatları-
na bakın
Meyveli pasta-
lar
Üst + Alt Isıtma 3 üretici talimatları-
na bakın
üretici talimatları-
na bakın
1) Açıklama: Cipsleri pişirirken 2 veya 3 defa çevirin
Kızartma
Genel bilgiler:
•Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın
kapları kullanın (üreticinin talimatlarına baş-
vurun).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızart-
ma tavasında ya da derin kızartma tavası-
nın üzerindeki fırın rafında kızartılabilir. (Var-
sa)
•Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında
kızartın. Bu sayede et daha sulu olur.
•Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et
türlerinde, kızartma kabını kapağını örtme-
den kullanabilirsiniz.
•Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fı
-
rında pişirmenizi öneririz.
•Çıkan et suyu veya yağ nedeniyle yanma-
nızı önlemek için, derin kızartma tavasının
içine biraz sıvı eklemenizi öneririz.
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü
dolduktan sonra kızartmayı çevirin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kı-
zartma sırasında birkaç kez yağlayın. Bu
şekilde daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
10 electrolux
•Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını ye-
meğin pişmesine yaklaşık 10 dakika kala
kapayın.
Rozbif
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Ağır ateşte pişirilen etler 1 - 1,5 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 230 2:00 - 2:30
Rozbif veya fileto her bir
cm'lik dilim
için
- az pişmiş
1)
her bir cm'lik
dilim için
Dual Turbo Iz-
gara
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- orta pişmiş her bir cm'lik
dilim için
Dual Turbo Iz-
gara
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- iyi pişmiş her bir cm'lik
dilim için
Dual Turbo Iz-
gara
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) fırını önceden ısıtın
Kuzu
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dak)
Ön kol, boyun, jambon 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Pirzola, kaburga 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Rulo köfte 750 g - 1 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 170 0:50 - 1:00
Kuzu incik (önceden pişi-
rilmiş)
750 g - 1 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dak)
Dana Rosto 1 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Dana ayağı 1,5 -2 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Kuzu eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dak)
Kuzu budu, kuzu eti rosto 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 150 - 170 1:30 - 2:00
electrolux 11
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dak)
Kuzu sırtı 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 0:40 - 1:00
Av eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dak)
Tavşan sırtı, tavşan budu
1)
1 kiloya ka-
dar
Üst + Alt Isıt-
ma
3 230 0:30 - 0:40
Geyik sırtı 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210 - 220 0:35- 0:40
Geyik budu 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 180 - 200 1:00 - 1:30
1) fırını önceden ısıtın
Kümes hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Tavuk eti porsiyonları Her biri 200 -
250 g
Dual Turbo Iz-
gara
1 200 - 220 0:30 - 0:50
Yarım tavuk Her biri 400 -
500 g
Dual Turbo Iz-
gara
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Tavuk, İngiliz usulü 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 190 - 210 0:50 - 1:10
Ördek 1.5 - 2 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 180 - 200 1:30 - 1:40
Kaz 3,5 - 5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 2:00 - 3:00
Hindi 2,5 - 3,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Hindi 4 - 6 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dak)
Bütün balık 1 - 1,5 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210 - 220 0:40 - 1:20
Yemekölçer tablosu
Sığır eti
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Antrikot veya biftek, az pişmiş 45 - 50
12 electrolux
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Antrikot veya biftek, orta pişmiş 60 - 65
Antrikot veya biftek, çok pişmiş 70 - 75
Keçi eti
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Keçi ön kol, jambon parçası, boyun 80 - 82
Keçi pirzola, sırt eti 75 - 80
Rosto 75 - 80
Dana eti
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Dana rosto 75 - 80
Dana incik 85 - 90
Koyun / kuzu
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Koyun budu 80 - 85
Koyun sırtı 80 - 85
Kuzu rosto, kuzu budu 70 - 75
Geyik eti
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Tavşan sırtı 70 - 75
Tavşan budu 70 - 75
Bütün tavşan 70 - 75
Geyik pirzola 70 - 75
Geyik budu 70 - 75
Izgara
Her zaman ızgara fonksiyonlarını maksi-
mum sıcaklık ayarıyla kullanın.
Önemli Daima fırın kapağı kapalı olarak
ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullana-
rak boş fırını 5 dakika ısıtın.
•Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf se-
viyesine yerleştirin.
•Her zaman, yağı toplamak için kulla-
nılacak kabı birinci raf seviyesine yer-
leştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını
ızgara yapın.
Izgara yapılacak mal-
zeme
Raf seviyesi Zaman kontrolü
1. taraf 2. taraf
Burgerler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Keçi fileto 4 10 - 12 dk. 6 - 10 dk.
Sosisler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Fileto biftekler, dana bif-
tekler
4 6 - 7 dk. 5 - 6 dk.
Dana fileto, dana rosto
(yaklaşık 1 kilo)
3 10 - 12 dk. 10 - 12 dk.
electrolux 13
Izgara yapılacak mal-
zeme
Raf seviyesi Zaman kontrolü
1. taraf 2. taraf
Kızartma
1)
3 4 - 6 dk. 3 - 5 dk.
Üst malzemeli kızartma 3 6 - 8 dk. -------
1) Ön ısıtma uygulamayın.
şük Isıda Pişirme
Yağsız, yumuşak et parçaları ve balık pişir-
mek için bu fonksiyonu kullanın.
Her zaman Düşük Isıda Pişirme fonksi-
yonunu kullanırken kapaksız pişirin.
1. Yemeği tavada çok sıcak ateşte kızartın.
2. Eti kızartma kabına ya da doğrudan fırın
rafına koyun. Yağı toplamak için tepsiyi
rafın altına koyun.
3. Fırın fonksiyonunu Düşük Isıda Pişirme
'ya getirin, gerekiyorsa sıcaklığı değiştirin
ve pişene kadar pişirin (tabloya bakın).
Pişirilecek gıda-
lar
Ağırlık gr. Sıcaklık °C Raf seviyesi Dakika cinsin-
den toplam pi-
şirme süresi
Rozbif 1000-1500 150 1 90-110
Biftek 1000-1500 150 3 90-110
Dana rosto 1000-1500 150 1 100-120
Biftekler 200 - 300 120 3 20-30
YARDIMLI PIŞIRME TARIFLERI
Otomatik tariflerin her biri için fırın raf se-
viyesi ile merkez sıcaklık için önceden
ayarlı pişirme süresi veya bitiş zamanı
ekranda gösterilir.
Yardımlı Pişirme menüsünde yemekler birkaç
kategoriye ayrılmıştır:
Kuzu/Dana
•Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
•Balık
•Kek
•Tatlılar
Pizza/Pay/Ekmek
Güveçler/Gratenler
•Yardımcı Yemekler
•Kombi Buharlı Pişirme
Otomatik programlar
Bu 3 otomatik program, her tür et veya diğer
yemek tarifleri için en iyi ayarları verir:
•Et programları: Otomatik Ağırlıkölçer ( Yar-
dımlı Pişirme menüleriyle)
•Et programları : Otomatik Yemekölçer
( Yardımlı Pişirme menüleriyle)
Otomatik Tarifler ( Yardımlı Pişirme menü-
leriyle)
Yardımlı Pişirme ve Otomatik
Ağırlıkölçer
Bu fonksiyon kızartma süresini otomatik ola-
rak hesaplar. Bu fonksiyonu kullanmak için
yiyeceğin ağırlığını girmek gerekir.
Fonksiyonun açılması:
1. Cihazıın.
2. Yardımlı Pişirme fonksiyonunu seçiniz.
OK tuşuna dokunarak onaylayınız.
3. Kategoriyi ve yemeği seçiniz. OK tuşuna
dokunarak onaylayınız.
4. Otomatik Ağırlıkölçer seçimini yapınız.
OK tuşuna dokunarak onaylayınız.
5. + veya - tuşuna dokunarak yemek ağır-
lığını giriniz. OK
tuşuna dokunarak onay-
layınız.
Otomatik program başlar. Ağırlığı istediğiniz
zaman değiştirebilirsiniz. + veya - tuşuna do-
kunarak ağırlığı değiştiriniz. Zaman bittiğinde
sesli bir uyarı duyulur. Sinyali kapatmak için
bir sensör alanına dokununuz.
Kümes hayvanı programlarında 30 daki-
ka sonrasında yemeği çeviriniz. Ekranda
bir hatırlatma gösterilir.
14 electrolux
Yemekler, Otomatik Ağırlıkölçer
Keçi Eti Rosto
Dana Eti Rosto
Rozbif
Av Eti Rosto
Kuzu Eti Rosto
Tavuk, bütün
Hindi, bütün
Ördek, bütün
Kaz, bütün
Yardımlı Pişirme ve Otomatik
Yemekölçer
1. Cihazıın.
2.
veya tuşuna basarak Yardımlı Pi-
şirme fonksiyonunu, gerekli kategoriyi ve
yemeği ayarlayınız.
3.
veya tuşuna basarak Otomatik
Yemekölçer fonksiyonunu ayarlayınız.
4. OK tuşuna dokunarak onaylayınız.
Dijital göstergede „ Yemekölçer “ göste-
rilir.
5. Yemekölçeri takınız.
Program bittiğinde sesli bir uyarı duyulur.
Sinyali kapatmak için bir sensör alanına
dokununuz.
6. Yemekölçeri çıkarınız.
Uyarı Yemekölçer çok sıcaktır! Yanma
tehlikesi! Yemekölçerin ucunu ve fişini
çıkarırken dikkatli olunuz.
Yemekler, Otomatik Yemekölçer
Sığır Etinin Üst Kısmı
İskandinav Bifteği
Kuzu pirzola, orta pişmiş
Kümes Hayvanı, kemikli
Balık, bütün
Yardımlı Pişirme ve Otomatik Tarifler
Bu cihazda kullanabileceğiniz hazır tarifler
vardır. Bu tarifler değiştirilemez.
Fonksiyonun açı lması:
1. Cihazıın.
2. Yardımlı Pişirme menüsünü seçiniz. OK
tuşuna dokunarak onaylayınız.
3.
Kategoriyi ve yemeği seçiniz. OK tuşuna
dokunarak onaylayınız.
4. Otomatik Tarifler menüsünü seçiniz. OK
tuşuna dokunarak onaylayınız.
Ardından, Manuel seçimini yaptığınızda,
ekranda otomatik ayarlar gösterilir ancak
değiştirilemez.
Ekranda her otomatik tarif için fırın sevi-
yeleri ve önceden ayarlı pişirme süreleri
gösterilmektedir.
Kuzu/Dana
Keçi Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 1000 ve 3000 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz ve ateşe daya-
nıklı fırın kabına yerleştiriniz. Su veya başka
bir sıvı ekleyiniz; dip kısmının derinliği 20 - 40
mm olmalıdır.
Su çekmecesinden su ekleme: 500 ml
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, merkez sıcaklığı 75
°C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz, yemekölçeri ta-
kınız ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştiri-
niz.
Kuzu İncik
Malzemeler:
1 parça kuzu incik; 0,8-1,2 kg
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 ince dilimlenmiş küçük mantar
•çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•su
Yöntem:
Kuzu inciğin derisini alınız. Yağı, tuzu, biberi
ve fesleğeni karıştırınız ve kuzu incik üzerine
serpiniz. Kuzu inciği bir pişirme kabına alınız
ve üzerine mantar serpiniz. Çorbalık sebzeleri
ve suyu ekleyiniz; dip kısmının derinliği 10 -
15 mm olmalıdır.
–Fırının içindeki süre: 160 dakika
electrolux 15
Sýrt bölgesi - Kuzu Eti
Sýrt bölgesi - Av Eti
Sýrt bölgesi - Kuzu Eti
–Raf düzeyi: 1
Kuzu Kolu
Malzemeler:
1,5 kg kuzu kolu, derisi alınmamış
•tuz
karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
150 g ince dilimlenmiş kereviz
•1 pırasa, dilimlenmiş
1 küçük kutu ince doğranmış domates
250 ml krema
•2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deriyi karo şeklinde kesiniz.
Tuz ve karabiberle terbiye ediniz ve bir tavada
zeytinyağıyla her tarafını kızarttıktan sonra çı-
karınız. Kereviz ve pırasayı bir pişirme kabın-
da çok az yağla sote ediniz; ardından doma-
tes, krema, sarımsak, biberiye ve kekik ekle-
yiniz; karıştırınız ve kuzu kolunu en üste yer-
leştiriniz. Fırına veriniz.
–Fırı
nın içindeki süre: 130 dakika
–Raf düzeyi: 1
Dana Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 1000 ve 3000 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz ve ateşe daya-
nıklı fırın kabına yerleştiriniz. Su veya başka
bir sıvı ekleyiniz; dip kısmının derinliği 10 - 20
mm olmalıdır. Üzerine bir kapak örtünüz.
Dana Ayağı
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5-2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 ince dilimlenmiş küçük mantar
•çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına 8 ke-
sik atınız. Pişmiş jambonu dört dilim halinde
kesiniz ve kesiklerin içine yerleştiriniz. Yağı,
tuzu, biberi ve fesleğeni karıştırınız ve dana
ayağı üzerine serpiniz. Daha ayağını bir pişir-
me kabına alınız ve üzerine mantar serpiniz.
Dana ayağına çorbalık sebzeleri ve suyu ek-
leyiniz; dip kısmının derinliği 10 - 15 mm ol-
malıdır.
–Fırının içindeki süre: 160 dakika
–Raf düzeyi: 1
Türlü
Malzemeler:
•Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
4 parça dana ayağı, yaklaşık 3-4 cm kalın-
lığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler halinde ke-
silmiş
•4 baş kereviz, küçük küpler halinde kesil-
miş
1 kg diri domates; kabukları soyulmuş, çe-
kirdekleri çıkarılmış ve küpler halinde kesil-
miş
1 tutam maydanoz, yıkanmış ve kalın
doğranmış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
•3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş ve
ince doğranm
ış
•3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince dilimlen-
miş
1/2 çay kaşığı kekik ve keklik otu
2 defne yaprağı
•2 sarımsak
tuz, taze çekilmiş kara biber
Yöntem:
4 yemek kaşığı tereyağını bir kapta eritiniz ve
sebzeleri bunun içinde sote yapınız. Sebzeleri
kabın dışına alınız.
Dana ayağı dilimlerini yıkayınız, kurutunuz,
baharatlayınız ve unla kaplayınız. Kalan unu
atınız. Zeytinyağını ısıtınız ve dilimleri altın sa-
rısı olana kadar orta ısı
da pişiriniz. Eti dışarı
alınız ve kalan zeytinyağını kaptan dışarı dö-
künüz.
Et suyunu kapta 250 ml şarapla karıştırınız,
bir sos kabına alınız ve bir süre dinlenmeye
bırakınız. 250 ml eti, maydanozu, kekiği, kek-
lik otunu ve küp halinde doğranmış domatesi
ekleyiniz. Tuz ve biberle terbiye ediniz. Sonra
tekrar kaynamaya alınız.
Sebzeleri kaba alınız; en üste eti koyunuz ve
üzerine sosu dökünüz. Kabı bir kapakla ka-
patınız ve fırına veriniz.
16 electrolux
–Fırının içindeki süre: 120 dakika
–Raf düzeyi: 1
Dana Kaburgası Dolması
Malzemeler:
1 dilim ekmek
•1 yumurta
200 g kıyma
tuz, karabiber
•1 doğranmış soğan
maydanoz, doğranmış
1 kg dana kaburga (dolma için hazır kesil-
miş)
•çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•50 g pastırma
250 ml su
Yöntem:
Ekmeği suya batırınız ve sonra suyu sıkınız.
Ardından yumurta, kıyma, tuz, biber, doğran-
mış soğan ve maydanozla karıştırınız.
Dana kaburgayı (dolma için hazır kesilmiş ola-
rak) terbiye ediniz ve dolma malzemesini ke-
sikten yerleştiriniz. Ardından kesiği dikiniz.
Dana kaburgayı bir kaba alınız, çorbalık seb-
zeleri, pastırmayı
ve suyu ekleyiniz.
–Fırının içindeki süre: 100 dakika
–Raf düzeyi: 1
Rosto
Malzemeler:
2 kuru ekmek dilimi
•1 soğan
3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
750 g kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
•2 yumurta
tuz, karabiber ve kırmızı biber
•pastırma dilimleri
Yöntem:
Kuru ekmekleri suya batırınız ve ardından su-
yu sıkınız. Soğanı soyunuz, ince ince doğra-
yınız, soteleyiniz ve doğranmış maydanoz ek-
leyiniz.
Kıymayı, yumurtaları, suyu sıkılmış ekmekleri
ve soğanı karıştırınız. Tuz, karabiber ve kırmı
zı
biberle terbiye ediniz, bir kaba alınız ve üzerini
pastırma dilimleriyle örtünüz. Çok az su ekle-
yip fırına veriniz.
–Fırının içindeki süre: 70 dakika
–Raf düzeyi: 1
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Sığır
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. Merkez sıcaklıkları:
•Az pişmiş - 50 °C
•Orta pişmiş - 65 °C
•Çok pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz, yemekölçeri ta-
kınız ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştiri-
niz.
İskandinav Bifteği
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. Merkez sıcaklıkları:
•Az pişmiş - 50 °C
•Orta pişmiş - 65 °C
•Çok pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz, yemekölçeri ta-
kınız ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştiri-
niz.
Rozbif
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 1000 ve 3000 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz ve ateşe daya-
nıklı fırın kabına yerleştiriniz. Su veya başka
bir sıvı ekleyiniz; dip kısmının derinliği 10 - 20
mm olmalıdır. Üzerine bir kapak örtünüz.
Marine Sığır Eti
Marine hazırlığını yapmak için:
•1 l su
500 ml şarap sirkesi
2 çay kaşığı tuz
15 biber tanesi
15 ardıç meyvesi
5 defne yaprağı
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa, ke-
reviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya bıra-
kınız.
1,5 kg pirzola
Eti tamamen marine sosuyla kaplayınız ve
5 gün bırakınız.
Rosto malzemeleri:
•tuz
karabiber
electrolux 17
marine edilmiş çorbalık sebzeler
Yöntem:
Sığır pirzolasını marine sosundan alınız ve ku-
rutunuz. Tuz ve karabiberle terbiye ediniz, her
tarafını iyice kızartınız ve marine edilmiş seb-
zelerden ekleyiniz.
Tavaya bir miktar marine sosu dökünüz; dip
kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır. Tavayı
bir kapakla örtünüz ve fırına veriniz.
–Fırının içindeki süre: 150 dakika
–Raf düzeyi: 1
Su çekmecesinden su ekleme: 500 ml
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. Merkez sıcaklığı 70
°C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz, yemekölçeri ta-
kınız ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştiri-
niz.
Av Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 1000 ve 3000 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz ve ateşe daya-
nıklı fırın kabına yerleştiriniz. Su veya başka
bir sıvı ekleyiniz; dip kısmının derinliği 10 - 20
mm olmalıdır. Üzerine bir kapak örtünüz.
Tavşan
Malzemeler:
2 parça tavşan sırtı
•6 ardıç meyvesi (dövülmüş)
tuz ve karabiber
30g eritilmiş tereyağı
125 ml ekşi krema
•çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
Yöntem:
Tavşan sırtını dövülmüş ardıç meyveleriyle
ovunuz, tuz ve karabiber ekleyiniz ve erimiş
tereyağını fırçayla sürünüz.
Tavşan sırtını kızartma kabına alınız, üzerine
krema dökünüz ve sebzeleri ekleyiniz.
–Fırının içindeki süre: 35 dakika
–Raf düzeyi: 1
Hardallı Tavşan
Malzemeler:
Her biri 800 g'lık 2 tavşan
tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
•2 kalın doğranmış soğan
50 g dilimlenmiş pastırma
2 yemek kaşığı un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz şarap
1 çay kaşığı taze kekik
125 ml krema
2 yemek kaşığı Dijon hardalı
Yöntem:
Tavşanları 8 eşit parçaya bölünüz, tuz ve ka-
rabiberle terbiye ettikten sonra bir tavaya ala-
rak her tarafını iyice kızartınız.
Tavşanları çıkarınız ve soğanlarla pastırmayı
kızartınız. Üzerine bir tutam un serpiniz ve ka-
rışt
ırınız. Tavuk suyunu, beyaz şarabı ve ke-
kiği karıştırınız ve kaynatınız.
Krema ve Dijon hardalını ekleyiniz, eti tekrar
koyunuz, üzerini kapakla örtünüz ve tekrar fı-
rına veriniz.
–Fırının içindeki süre: 90 dakika
–Raf düzeyi: 1
Yabani Av Hayvanları
Marine hazırlığını yapmak için:
•1,5 l kırmızı şarap
150 g kereviz
150 g hav
•2 soğan
5 defne yaprağı
•5 sarımsak
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa, ke-
reviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya bıra-
kınız.
•1,5 kg pirzola (omuzdan)
Eti tamamen marine sosuyla kaplayınız ve
3 gün bırakınız.
Rosto malzemeleri:
•tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
1 küçük kap horoz mantarı
Yöntem:
Av hayvanının pirzolasını marine sosundan
alınız ve kurutunuz. Tuz ve karabiberle terbiye
ettikten sonra bir tavaya alarak her tarafını iyi-
ce kızartınız. Marine edilmiş horoz mantarla-
rını
ve bir miktar sebzeyi ekleyiniz.
Tavaya marine sosu dökünüz; dip kısmın de-
rinliği 10 - 15 mm olmalıdır. Tavayı bir kapakla
örtünüz ve fırına veriniz.
–Fırının içindeki süre: 140 dakika
18 electrolux
Sýrt bölgesi - Av Eti
–Raf düzeyi: 1
Kuzu Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 1000 ve 3000 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz ve ateşe daya-
nıklı fırın kabına yerleştiriniz. Su veya başka
bir sıvı ekleyiniz; dip kısmının derinliği 10 - 30
mm olmalıdır. Üzerine bir kapak örtünüz.
Kuzu Pirzola, orta
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. Merkez sıcaklığı 70
°C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye ediniz, yemekölçeri ta-
kınız ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştiri-
niz.
Su çekmecesinden su ekleme: 500 ml
Kuzu Budu
Malzemeler:
2,7 kg kuzu budu
30 ml zeytinyağı
•tuz
karabiber
•3 diş sarımsak
1 demek taze biberiye (1 tatlı kaşığı kuru-
tulmuş biberiye)
•su
Yöntem:
Kuzu budunu yıkayınız ve kurutunuz; zeytin-
yağına bulayınız ve ete kesikler atınız. Tuz ve
biberle terbiye ediniz. Sarımsak dişlerini so-
yup dilimleyiniz ve biberiye tutamlarıyla birlikte
etteki kesiklere yerleştiriniz.
Kuzu budunu rosto tenceresine alınız ve su
ekleyiniz; dip kısmın derinliği 10 - 15 mm ol-
malıdır.
–Fırının içindeki süre: 165 dakika
–Raf düzeyi: 1
Kümes Hayvanı
Tavuk, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 900 ve 2100 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Tavuğu ateşe dayanıklı fırın kabına koyunuz
ve terbiye ediniz. Yaklaşık 30 dakika sonra
çeviriniz. Bir hatırlatıcı gösterilir.
Hindi, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 1700 ve 4700 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Hindiyi ateşe dayanıklı fırın kabına koyunuz ve
terbiye ediniz. Yaklaşık 30 dakika sonra çe-
viriniz. Bir hatırlatıcı gösterilir.
Ördek, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 1500 ve 3300 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Ördeği ateşe dayanıklı fırın kabına koyunuz ve
terbiye ediniz. Yaklaşık 30 dakika sonra çe-
viriniz. Bir hatırlatıcı gösterilir.
Kaz, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için 2300 ve 4700 g
arası ayar aralığı.
Yöntem:
Kazı ateşe dayanıklı fırın kabına koyunuz ve
terbiye ediniz. Yaklaşık 30 dakika sonra çe-
viriniz. Bir hatırlatıcı gösterilir.
Su çekmecesinden su ekleme: 500 ml
Kümes Hayvanı, kemikli
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, merkez sıcaklığı 75
°C.
Yöntem:
Hindi göğsünü (kemikli) baharatlarla terbiye
ediniz, yemekölçeri takınız ve ateşe dayanıklı
fırın kabına yerleştiriniz.
Tavuk Budu
Malzemeler:
4 Tavuk budu, her biri 250 gram
250 g taze krema
125 ml krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber
1 çay kaşığı köri
1/2 çay kaşığı karabiber
250 g dilimlenmiş konserve mantar
20 g un
electrolux 19
Yöntem:
Tavuk budlarını temizleyiniz ve bir rosto ten-
ceresine alınız. Kalan malzemeleri karıştırıp
tavuk butlarının üzerine dökünüz.
–Fırının içindeki süre: 55 dakika
–Raf düzeyi: 1
Şaraplı Tavuk Eti
Malzemeler:
•1 tavuk
•tuz
karabiber
1 yemek kaşığı un
•50 g sade yağ
500 ml beyaz şarap
500 ml tavuk suyu
4 yemek kaşığı soya sosu
•1/2 demet maydanoz
1 tutam kekik
150 g dilimlenmiş pastırma
250 g temizlenmiş ve dörte bölünmüş
mantar
•12 arpacık soğanı, kabukları soyulmuş
•2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
Yöntem:
Tavuğu temizleyiniz, tuz ve karabiberle terbi-
ye edip üzerine bir tutam un serpiniz.
Sade yağı bir kızartma kabında ısıtınız ve ta-
vuğun her tarafını kızartınız. Beyaz şarabı, ta-
vuk malzemelerini ve soya sosunu boşaltarak
kaynatınız.
Maydanozu, kekiği, dilimlenmi
ş pastırmayı,
mantarları, arpacık soğanlarını ve sarımsağı
ekleyiniz.
Tekrar kaynatınız, üzerine bir kapak örtüp fı-
rına veriniz.
–Fırının içindeki süre: 55 dakika
–Raf düzeyi: 1
Portakallı Ördek Rosto
Malzemeler:
1 ördek (1,6 – 2,0 kg)
•tuz
karabiber
3 portakal, kabuğu soyulmuş, çekirdekleri
alınmış ve küp şeklinde kesilmiş
1/2 çay kaşığı tuz
•2 sıkma portakal
150 ml şeri
Yöntem:
Ördeği temizleyiniz, tuz ve karabiberle terbiye
ediniz ve portakal kabuğuyla ovunuz.
Tuzlanmış portakal küplerini ördeğin içine
doldurunuz ve deliği kapatınız.
Ördeği, göğüs kısmı alta gelecek şekilde kı-
zartma kabına koyunuz.
Portakalların suyunu sıkıp şeriyle karıştırınız
ve ördeğin üzerine boşaltınız.
Ördeği fırına veriniz, 30 dakika sonra ördeği
çeviriniz (bir uyar
ı sesi duyulur).
–Fırının içindeki süre: 90 dakika
–Raf düzeyi: 1
Tavuk Dolma
Malzemeler:
1 tavuk, 1,2 kg (iç organlarıyla birlikte bütün
olarak)
1 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı biber
50 g galeta unu
•3-4 yemek kaşığı süt
•1 doğranmış soğan
1 tutam doğranmış maydanoz
20 g tereyağı
•1 yumurta
tuz ve karabiber
Yöntem:
Tavuğu temizleyip kurutunuz. Yağı, tuzu ve
biberi karıştırıp tavuğa sürünüz.
Dolma: Galeta ununu ve sütü karıştırınız.
Doğranmış soğanı, maydanozu ve yağı bir
tavaya alıp soteleyiniz. Yürek, ciğer ve mideyi
ince ince doğrayıp bir yumurta ekleyiniz. Son-
ra tüm malzemeleri kar
ıştırıp tuz ve karabiber
ekleyiniz.
Tavuk göğsünü bir kızartma kabına alıp fırına
veriniz; 30 dakika sonra çeviriniz. (Bir uyarı
sesi duyulur.)
–Fırının içindeki süre: 90 dakika
–Raf düzeyi: 1
Tavuk Dolma
Malzemeler:
4 kemikli tavuk göğsü filetosu
tuz, karabiber, kırmızı biber ve köri
Yöntem:
Tavuk göğüslerini terbiye ediniz ve cam bir
kap içinde fırına veriniz.
Su çekmecesi üzerinden eklenecek su
miktarı: 450 ml
•Fırının içindeki süre: 30 dakika
•Raf düzeyi: 3
Balık
Balık, bütün
Ayarlar:
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Electrolux EOB98000X Recipe book

Tip
Recipe book