• 150 ml beyaz şarap
• 1,5 kg kuzu sırtı veya dana sırtı
(kemiksiz)
• 1 orta boy soğan
• elma
• tuz, karabiber ve kırmızı biber
Yöntem:
Erikleri iki saat süreyle beyaz şarapta
yumuşatın. Eti suyla hafifçe ıslatın ve
sonra kurutun. Etin alt kısmına kesikler
atın ve her kesiğe bir erik sıkıştırın;
erikleri etin içinde gidebildikleri kadar
içeri bastırın. Eti terbiye edin ve erik
olmayan tarafı en üste gelecek şekilde
kaba yerleştirin. Soğanları ve elmayı
soyun, sekiz dilime bölün ve rostonun
çevresine yerleştirin. İçine erik bandırılan
şarabın kalanı üzerine çeyrek litre su
doldurun ve rostonun üzerine boşaltın.
Bu yemekle birlikte garnitür olarak
patates köftesi, patates graten, brokoli
veya benzeri kullanılabilir.
• Cihazdaki süre (dak.): 60
• Raf konumu: 1
4.7 Dana Ayağı:
4 kişilik.
Malzemeler:
• 1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
• 4 dilim pişmiş jambon
• 2 çorba kaşığı yağ
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı tatlı biber
• 1/2 çay kaşığı fesleğen
• 1 adet küçük kalıplar haline
doğranmış mantar (280 gr)
• çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
• su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına
8 kesik atın. Pişmiş jambonu dört dilim
halinde kesin ve kesiklerin içine
yerleştirin. Yağı, tuzu, biberi ve fesleğeni
karıştırın ve dana ayağı üzerine serpin.
Dana ayağını bir pişirme kabına alın ve
üzerine mantar serpin. Dana ayağına
çorbalık sebze ve su ekleyin; alt taraf 10
- 15 mm derinlikte kaplanmalıdır.
Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
• Cihazdaki süre (dak.): 150
• Raf konumu: 2
4.8 Türlü:
4-6 kişilik.
Malzemeler:
• Kızartmak için 4 yemek kaşığı
tereyağı
• 4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm
kalınlığında (kemiğe dik kesilmiş)
• 4 orta boy havuç, ince doğranmış
• 4 baş kereviz, ince doğranmış
• 1 kg olgun domates; kabukları
soyulmuş, ikiye bölünmüş,
çekirdekleri çıkarılmış ve küpler
halinde doğranmış
• 1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın
doğranmış
• 4 çorba kaşığı tereyağı
• 2 çorba kaşığı un, kaplama için
• 6 çorba kaşığı zeytinyağı
• 250 ml beyaz şarap
• 250 ml et suyu
• 3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş
ve ince doğranmış
• 3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince
dilimlenmiş
• 1/2 çay kaşığı kekik ve mercanköşk
• 2 defne yaprağı
• 2 diş sarımsak
• tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma
kabında eritin ve sebzeleri içinde
soteleyin. Sebzeleri kabın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun,
baharatlayın ve unla kaplayın. Kalan unu
atın. Zeytinyağını kızdırın ve dilimleri
altın sarısı olana kadar orta ısıda pişirin.
Eti dışarı alın ve kalan zeytinyağını
kaptan dışarı dökün. 250 ml şarap ile
rosto kabındaki et sularını karıştırın, bir
tencereye koyun ve kısık ateşte bir süre
kaynatın. 250 ml et suyunu, maydanozu,
kekiği, mercanköşkü ve küp şeklinde
doğranmış domatesi ekleyin. Tuz ve
karabiberle terbiye edin. Sonra tekrar
kaynamaya alın. Sebzeleri rosto kabına
alın; en üste eti koyun ve üzerine sosu
dökün. Rosto kabını bir kapakla kapatın
ve fırına verin.
• Cihazdaki süre (dak.): 120
• Raf konumu: 1
TÜRKÇE 7