Electrolux EOB9956XAX Recipe book

Tip
Recipe book
TR Buharlı ankastre fırın Yemek Tarifleri Kitabı
1. YEMEK KITABI
Yemekler birkaç kategoriye ayrılmıştır:
Balık ve Deniz Ürünü
Kümes Hayvanı
Et
Fırın Yemekleri
Pizza ve Kiş
Kekler ve Hamur İşleri
Ekmek ve Sandviç Ekmekleri
Sebzeler
Kremalar ve Yahniler
Yardımcı Yemekler
Menü Pişirme
2. BALIK VE DENIZ ÜRÜNÜ
2.1 Kurutulmuş Balık:
4-6 kişilik.
Malzemeler:
800 gr kurutulmuş balık
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 büyük soğan
6 diş sarımsak, soyulmuş
2 pırasa
6 kırmızı biber
1/2 kutu doğranmış domates (200gr)
200 ml beyaz şarap
200 ml bulyon
biber, tuz, kekik, keklik otu
Yöntem:
Kurutulmuş balığı bir gece suda bekletin.
Ertesi gün kurutulmuş balığın suyunu
alın ve temiz suyla bir sos kabına alıp
kaynatın. Ardından kabı ocaktan alıp
soğumaya bırakın. Tavaya zeytinyağı
döküp ısıtın. Soğanları soyup ince ince
doğrayın, soyulmuş sarımsakları ezin,
pırasaları dilimleyip yıkayın. Tüm
malzemeleri kızgın yağa alın ve kısaca
soteleyin. Biberlerin damarını alıp şeritler
halinde kesin. Ardından, doğranmış
domateslerle birlikte tavaya alın. Beyaz
şarap ve bulyon ekleyip bir süre bekletin.
Biber, tuz, kekik ve keklik otu ile terbiye
ettikten sonra 15 dakika daha tavada
bekletin. Soğutulmuş kuru balığı sos
tavasından alıp kağıt havlu ile kurutun.
Deriyi, kılçıkları ve yüzgeçleri alın. Balığı
yassı hale getirip sebzelerle birlikte ısıya
dayanıklı bir kaba alın.
Cihazdaki süre (dak.): 30
Raf konumu: 1
2.2 Balık Fileto:
4-6 kişilik.
Malzemeler:
600-700 gr levrek, somon veya deniz
alabalığı filetosu
150 gr rendelenmiş peynir
250 ml taze krema
50 gr galeta unu
1 çay kaşığı tarhun
maydanoz, doğranmış
tuz, karabiber
limon
yağ
Yöntem:
Balık filetolarını limon suyuna bandırıp
bir süre marine edin; ardından kağıt
havluyla fazla suyu alın. Balık filetolarının
her iki tarafına tuz ve karabiber dökün.
Filetoyu, tereyağı ile yağlanmış ve ısıya
dayanıklı bir kaba koyun. Kaşar
rendesini, kremayı, galeta ununu,
tarhunu ve doğranmış maydanozu
karıştırın. Karışımı hemen balık filetonun
üzerine dökün ve karışıma küçük
tereyağı parçaları ekleyin.
Cihazdaki süre (dak.): 35
Raf konumu: 2
2.3 Tuzda Balık:
6 kişilik.
Malzemeler:
1 bütün balık, yaklaşık 1,5-2 kg
2 taze limon
1 baş rezene
4 tutam taze kekik
3 kg kaya tuzu
Yöntem:
Balığı temizleyin ve iki taze limonun
suyuyla ovun. Rezeneyi ince dilimler
halinde kesip, kekiklerle birlikte balığa
doldurun. Kaya tuzunun yarısını bir fırın
2
kabına yerleştirin ve balığı üzerine
koyun. Kaya tuzunun diğer yarısını
balığın üzerine koyup sıkıca bastırın.
Cihazdaki süre (dak.): 55
Raf konumu: 1
2.4 Somon fileto
Malzemeler:
400 gr patates
2 demet taze soğan
2 diş sarımsak
1 küçük kutu doğranmış domates
(400 gr)
4 somon filetosu
limon suyu, bir adet limondan
tuz ve karabiber
75 ml dolmalık garnitür
50 ml beyaz şarap
1 tutam taze biberiye
150 ml şarap
1/2 demet taze kekik
Yöntem:
Patatesleri yıkayıp soyun, dörde bölün ve
25 dakika tuzlu suda kaynattıktan sonra
suyunu alıp dilimleyin.
Taze soğanları yıkayıp ince ince
doğrayın. Sarımsakları soyup kesin.
Soğan ve sarımsakla doğranmış
domatesleri karıştırın.
Somon filetolarını limon suyuyla marine
edin. Ardından kurutup tuz ve biber
ekleyin.
Sebzeleri ve patatesleri karıştırıp
yağlanmış ısıya dayanıklı kaba alın,
baharatları ekleyin ve somonu en üste
koyun.
Sebze suyunu ve beyaz şarabı üzerine
dökün ve bunların üstüne biberiye ve
kekik serpin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
2.5 Balık (Alabalık), buğulama:
Malzemeler:
1 limon
balık
Yöntem:
Balığı yıkayın, kurulayın, ardından içini
ve dışını limon suyuyla ıslatın. Bir süre
çekmesini bekleyin ve ardından tuz ve
biberle tatlandırın. Balığı paslanmaz
çelikten delikli bir kaba yerleştirin.
Cihazdaki süre (dak.): 25
Raf konumu: 3
2.6 Kalamar Dolması:
4 kişilik.
Malzemeler:
1 kg orta boy kalamar, temizlenmiş
1 büyük soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
90 gr uzun taneli pişmiş pirinç
4 çorba kaşığı çam fıstığı
4 çorba kaşığı kuş üzümü (kuru
üzüm)
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
tuz, karabiber
limon suyu, bir adet limondan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
150 ml şarap
500 ml domates suyu
Yöntem:
Kalamarı iyice tuzla ovup akan su altında
durulayın. Soğanı soyun, ince doğrayın
ve şeffaf olana kadar iki çorba kaşığı
zeytinyağında soteleyin. Uzun taneli
pirinci, çam fıstıklarını, kuş üzümlerini ve
doğranmış maydanozu soğanlara ekleyip
tuz, biber ve limon suyuyla tatlandırın.
Karışımı çok sıkı olmayacak şekilde
kalamara doldurup deliği kapatın.
Dört yemek kaşığı zeytinyağını rosto
kabına alın ve kalamarı ocakta kızartın.
Şarap ve domates suyu ekleyin. Rosto
kabını bir kapakla kapatın ve fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 60
Raf konumu: 1
3. KÜMES HAYVANI
3.1 Tavuk Budu:
2-4 kişilik.
Malzemeler:
TÜRKÇE 3
4 tavuk budu, her biri 250 g
250 gram taze krema
125 ml taze krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber
1 çay kaşığı köri
1/2 çay kaşığı karabiber
250 gr dilimlenmiş konserve mantar
20 gr mısır nişastası
Yöntem:
Tavuk butlarını temizleyin ve bir rosto
tenceresine alın. Kalan malzemeleri
karıştırıp tavuk butlarının üzerine dökün.
Cihazdaki süre (dak.): 55
Raf konumu: 1
3.2 Doldurulmuş Tavuk Göğsü:
Safran sosunda ıspanak ile sunulur
Malzemeler:
6 Kişilik
Sıcak suda bekletilmiş 400 gr ıspanak
Bir tutam tuz
100 gr biberli yağlı krem peynir
Taze çekilmiş karabiber
6 adet tavuk göğsü
2 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı hardal
100 ml beyaz şarap
150 ml sulandırılmış tavuk suyu
1 tutam safran
150 ml yağlı krema
1/2 çay kaşığı limon suyu
Yöntem:
20 – 24 adet büyük ıspanak yaprağını bir
kenara koyun. Kalanını nazikçe sıkın ve
kıyma bıçağıyla iri şekilde doğrayın.
Ardından yağlı krem peynir ile karıştırın
ve tuz ile biber ekleyerek çeşnilendirin.
Tavuk göğüslerini boylamasına yarın.
Göğüsleri ıspanak karışımı ile doldurun
ve kokteyl çubukları ile tutturun.
Üzerine birkaç damla limon sıkın ve
hardal sürün. Ardından hafifçe tuz ve
karabiber ile çeşnilendirin. Son olarak,
göğüsleri daha önce kenara ayırdığınız
ıspanak yaprakları ile sarın. Göğüsleri
delikli bir tabağa yerleştirin ve buharlı
pişirme fonksiyonu ile pişirin. Yaklaşık
100 ml beyaz şarabı ve tavuk suyunu bir
tavaya alın. Safranı ve yağlı kremayı
ekleyin. Sosu limon suyu ile
çeşnilendirin, gerekirse tuz ve biber
ekleyin. Kokteyl çubuklarını tavuk
göğüslerinden çıkartın. Göğüsleri
dilimleyin. Tabağa bir miktar sos dökün
ve tavuk göğüslerini üzerine dizin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
3.3 Şaraplı Tavuk Eti:
2-4 kişilik.
Malzemeler:
1 tavuk
tuz
karabiber
1 çorba kaşığı un
50 gr sade tereyağı
500 ml beyaz şarap
500 ml tavuk suyu
4 çorba kaşığı soya sosu
1/2 demet maydanoz
1 tutam kekik
150 gr dilimlenmiş pastırma
250 gr temizlenmiş ve dörde
bölünmüş kestane mantarı
12 adet arpacık soğanı, kabukları
soyulmuş
2 diş sarımsak, soyulmuş ve
dövülmüş
Yöntem:
Tavuğu temizleyin, tuz ve karabiberle
terbiye edip üzerine bir tutam un serpin.
Sade yağı bir rosto kabında kızdırın ve
tavuğun her tarafını kızartın. Beyaz
şarabı, tavuk suyunu ve soya sosunu
koyarak kaynatın. Maydanozu, kekiği,
dilimlenmiş pastırmayı, mantarları,
arpacık soğanlarını ve sarımsağı ekleyin.
Tekrar kaynatın, üzerine bir kapak örtüp
fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 55
Raf konumu: 1
3.4 Doldurulmuş Tavuk:
2 kişilik.
Malzemeler:
1 tavuk, 1,2 kg (iç organlarıyla birlikte
bütün olarak)
1 çorba kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
4
1/4 çay kaşığı biber
50 gr galeta unu
3 - 4 yemek kaşığı süt
1 doğranmış soğan
1 demet doğranmış maydanoz
20 gr tereyağı
1 yumurta
tuz ve karabiber
Yöntem:
Tavuğu temizleyip kurutun. Yağı, tuzu ve
biberi karıştırıp tavuğa sürün. Dolma içi:
Galeta ununu ve sütü karıştırın.
Doğranmış soğan, maydanoz ve
tereyağını bir tepsiye alın ve soteleyin.
Yürek, ciğer ve mideyi ince ince doğrayıp
bir yumurta ekleyin. Sonra tüm
malzemeleri karıştırıp tuz ve karabiber
ekleyin. Tavuk göğsünü bir rosto kabına
alıp fırına verin; 30 dakika sonra çevirin.
(Bir sinyal sesi duyulur).
Cihazdaki süre (dak.): 90
Raf konumu: 1
3.5 Portakallı Ördek Rosto:
4-6 kişilik.
Malzemeler:
1 ördek (1,6 – 2,0 kg)
tuz
karabiber
3 portakal, kabuğu soyulmuş,
çekirdekleri alınmış ve küp şeklinde
kesilmiş
1/2 çay kaşığı tuz
2 sıkma portakal
150 ml şeri
Yöntem:
Ördeği temizleyin, tuz ve karabiberle
terbiye edin ve portakal kabuğuyla ovun.
Tuzlanmış portakal küplerini ördeğin
içine doldurun ve deliği kapatın. Ördeği,
göğüs kısmı alta gelecek şekilde rosto
kabına koyun. Portakalların suyunu sıkıp
şeriyle karıştırın ve ördeğin üzerine
boşaltın. Ördeği fırına verin, 30 dakika
sonra ördeği çevirin (bir uyarı sesi
duyulur).
Cihazdaki süre (dak.): 90
Raf konumu: 1
4. ET
4.1 Etli Güveç:
4 kişilik.
Malzemeler:
600 gr sığır eti
tuz ve karabiber
un
10 gram tereyağı
1 soğan
330 ml siyah bira
2 çay kaşığı esmer şeker
2 çay kaşığı domates salçası
500 ml sığır eti suyu
Yöntem:
Sığır etlerini küpler halinde kesin, tuz ve
biber ekleyin ve çok az un serpin. Yağı
bir tavada eritin ve et parçalarını kızartın.
Sonra bir güveç kabına yerleştirin.
Soğanı soyup ince ince doğrayın, çok az
yağla hafif kızartıp tabağa, etin üzerine
koyun. Siyah birayı, esmer şekeri,
domates salçasını ve et suyunu
karıştırın, kızartma kabına koyup
kaynatın. Ardından etin üzerine dökün (et
tamamen örtülmelidir). Üzerini kapatıp
fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 120
Raf konumu: 3
4.2 Marine Sığır Eti:
4 kişilik.
Malzemeler:
1,5 kg pirzola
tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
Marine etmek için:
1 l su
500 ml şarap sirkesi
2 çay kaşığı tuz
15 adet biber tanesi
15 ardıç meyvesi
5 defne yaprağı
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
TÜRKÇE 5
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya
bırakın.
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve
5 gün bekletin.
Yöntem:
Sığır pirzolasını marine sosundan alın ve
kurutun. Tuz ve karabiberle terbiye edin,
bir rosto kabında her tarafını iyice
kızartın ve marine edilmiş sebzelerden
ekleyin. Tavaya bir miktar marine sosu
dökün; dip kısmın derinliği 10 - 15 mm
olmalıdır. Tavayı bir kapakla örtün ve
fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 150
Raf konumu: 1
4.3 Rosto:
4 kişilik.
Malzemeler:
2 kuru ekmek dilimi
1 soğan
3 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
750 gr kıyma (kuzu ve sığır eti
karışımı)
2 yumurta
tuz, karabiber ve kırmızı biber
100 gr dilimlenmiş pastırma
Yöntem:
Kuru ekmekleri suya batırın ve ardından
suyunu sıkın. Soğanı soyun ve ince
doğrayın, ardından biraz soteleyin ve
doğranmış maydanoz ekleyin. Kıymayı,
yumurtaları, suyu sıkılmış ekmekleri ve
soğanı karıştırın. Tuz, karabiber ve
kırmızı biberle terbiye edin, bir fırın
kabına alın ve üzerini pastırma
dilimleriyle örtün. Çok az su ekleyip fırına
verin.
Cihazdaki süre (dak.): 70
Raf konumu: 1
4.4 Kuzu İncik:
4-6 kişilik.
Malzemeler:
1 parça kuzu incik; 0,8-1,2 kg
2 çorba kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline
doğranmış mantar (280 gr)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
su
Yöntem:
Kuzu inciğin derisini alın. Yağı, tuzu,
biberi ve fesleğeni karıştırın ve kuzu incik
üzerine serpin. Kuzu inciği bir kızartma
kabına alın ve üzerine mantar serpin.
Çorbalık sebze ve su ekleyin; alt taraf 10
- 15 mm derinlikte kaplanmalıdır.
Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazdaki süre (dak.): 160
Raf konumu: 1
4.5 Kuzu Kolu:
4-6 kişilik.
Malzemeler:
1,5 kg kuzu omzu, derisi alınmamış
tuz
karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
150 gr ince dilimlenmiş kereviz
1 pırasa, dilimlenmiş
1 küçük kutu ince doğranmış domates
(400 gr)
250 ml taze krema
2 diş sarımsak, soyulmuş ve
dövülmüş
taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deride baklava
şeklinde kesikler oluşturun. Tuz ve
karabiberle terbiye edin ve bir kızartma
tavasında zeytinyağıyla her tarafını
kızarttıktan sonra çıkarın. Kereviz ve
pırasayı bir pişirme tepsisinde çok az
yağla pembeleştirin, daha sonra
domatesi, kremayı, sarımsak dişlerini,
biberiyeyi ve kekiği ekleyin, karıştırın ve
eti en üste koyun. Fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 130
Raf konumu: 1
4.6 İsveç Rostosu:
4-6 kişilik.
Malzemeler:
200 gr kuru erik
6
150 ml beyaz şarap
1,5 kg kuzu sırtı veya dana sırtı
(kemiksiz)
1 orta boy soğan
elma
tuz, karabiber ve kırmızı biber
Yöntem:
Erikleri iki saat süreyle beyaz şarapta
yumuşatın. Eti suyla hafifçe ıslatın ve
sonra kurutun. Etin alt kısmına kesikler
atın ve her kesiğe bir erik sıkıştırın;
erikleri etin içinde gidebildikleri kadar
içeri bastırın. Eti terbiye edin ve erik
olmayan tarafı en üste gelecek şekilde
kaba yerleştirin. Soğanları ve elmayı
soyun, sekiz dilime bölün ve rostonun
çevresine yerleştirin. İçine erik bandırılan
şarabın kalanı üzerine çeyrek litre su
doldurun ve rostonun üzerine boşaltın.
Bu yemekle birlikte garnitür olarak
patates köftesi, patates graten, brokoli
veya benzeri kullanılabilir.
Cihazdaki süre (dak.): 60
Raf konumu: 1
4.7 Dana Ayağı:
4 kişilik.
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 çorba kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline
doğranmış mantar (280 gr)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına
8 kesik atın. Pişmiş jambonu dört dilim
halinde kesin ve kesiklerin içine
yerleştirin. Yağı, tuzu, biberi ve fesleğeni
karıştırın ve dana ayağı üzerine serpin.
Dana ayağını bir pişirme kabına alın ve
üzerine mantar serpin. Dana ayağına
çorbalık sebze ve su ekleyin; alt taraf 10
- 15 mm derinlikte kaplanmalıdır.
Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazdaki süre (dak.): 150
Raf konumu: 2
4.8 Türlü:
4-6 kişilik.
Malzemeler:
Kızartmak için 4 yemek kaşığı
tereyağı
4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm
kalınlığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, ince doğranmış
4 baş kereviz, ince doğranmış
1 kg olgun domates; kabukları
soyulmuş, ikiye bölünmüş,
çekirdekleri çıkarılmış ve küpler
halinde doğranmış
1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın
doğranmış
4 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un, kaplama için
6 çorba kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş
ve ince doğranmış
3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince
dilimlenmiş
1/2 çay kaşığı kekik ve mercanköşk
2 defne yaprağı
2 diş sarımsak
tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma
kabında eritin ve sebzeleri içinde
soteleyin. Sebzeleri kabın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun,
baharatlayın ve unla kaplayın. Kalan unu
atın. Zeytinyağını kızdırın ve dilimleri
altın sarısı olana kadar orta ısıda pişirin.
Eti dışarı alın ve kalan zeytinyağını
kaptan dışarı dökün. 250 ml şarap ile
rosto kabındaki et sularını karıştırın, bir
tencereye koyun ve kısık ateşte bir süre
kaynatın. 250 ml et suyunu, maydanozu,
kekiği, mercanköşkü ve küp şeklinde
doğranmış domatesi ekleyin. Tuz ve
karabiberle terbiye edin. Sonra tekrar
kaynamaya alın. Sebzeleri rosto kabına
alın; en üste eti koyun ve üzerine sosu
dökün. Rosto kabını bir kapakla kapatın
ve fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 120
Raf konumu: 1
TÜRKÇE 7
4.9 Doldurulmuş Dana
Kaburgası:
4 kişilik.
Malzemeler:
1 dilim ekmek
1 yumurta
200 gr kıyma
tuz, karabiber
1 doğranmış soğan
maydanoz, doğranmış
1 kg dana kaburga (dolma için hazır
kesilmiş)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
50 g pastırma
250 ml su
Yöntem:
Ekmeği suya batırın ve sonra suyunu
sıkın. Ardından yumurta, kıyma, tuz,
biber, doğranmış soğan ve maydanozla
karıştırın. Dana kaburgayı (dolma için
hazır kesilmiş olarak) terbiye edin ve
dolma malzemesini kesikten yerleştirin.
Ardından kesiği dikin. Dana kaburgayı bir
rosto kabına alın, çorbalık sebzeleri,
pastırmayı ve suyu ekleyin. Yaklaşık 30
dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazdaki süre (dak.): 100
Raf konumu: 2
4.10 Kuzu butu:
6-8 kişilik.
Malzemeler:
2,7 kg kuzu budu
30 ml zeytinyağı
tuz
karabiber
3 diş sarımsak
1 demet taze biberiye (ya da 1 tatlı
kaşığı kurutulmuş biberiye)
su
Yöntem:
Kuzu butunu yıkayın ve kurutun;
zeytinyağına bulayın ve ete kesikler atın.
Tuz ve karabiberle terbiye edin.
Sarımsak dişlerini soyup dilimleyin ve
biberiye tutamlarıyla birlikte etteki
kesiklere yerleştirin. Kuzu budunu rosto
tenceresine alın ve su ekleyin; dip kısmın
derinliği 10 - 15 mm olmalıdır. Yaklaşık
30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazdaki süre (dak.): 160
Raf konumu: 2
4.11 Tavşan:
4 kişilik.
Malzemeler:
2 parça tavşan sırtı
6 ardıç meyvesi (dövülmüş)
tuz ve karabiber
30 gr eritilmiş tereyağı
125 ml ekşi krema
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Yöntem:
Tavşan sırtını dövülmüş ardıç
meyveleriyle ovun, tuz ve karabiber
ekleyin ve erimiş tereyağını fırçayla
sürün. Tavşan sırtını kızartma kabına
alın, üzerine krema dökün ve sebzeleri
ekleyin.
Cihazdaki süre (dak.): 35
Raf konumu: 1
4.12 Hardallı Tavşan:
Malzemeler:
Her biri 800 gr'lık 2 tavşan
tuz ve karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 kalın doğranmış soğan
50 gr dilimlenmiş pastırma
2 çorba kaşığı un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz şarap
1 çay kaşığı taze kekik
125 ml taze krema
2 çorba kaşığı Dijon hardalı
Yöntem:
Tavşanları 8 eşit parçaya bölün, tuz ve
karabiberle terbiye ettikten sonra bir
tavaya alarak her tarafını iyice kızartın.
Tavşanları çıkarın ve soğanlarla
pastırmayı kızartın. Üzerine bir tutam un
serpin ve karıştırın. Tavuk suyunu, beyaz
şarabı ve kekiği karıştırın ve kaynatın.
Krema ve Dijon hardalını ekleyin, eti
tekrar koyun, üzerini kapakla örtün ve
tekrar cihaza verin.
8
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
4.13 Yabani Av Hayvanları:
4 kişilik.
Malzemeler:
1,5 kg pirzola (omuzdan)
tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
1 küçük kap horoz mantarı
Marine etmek için:
1,5 l kırmızı şarap
150 gr kereviz
150 gr havuç
2 soğan
5 defne yaprağı
5 diş sarımsak
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya
bırakın.
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve
3 gün bekletin.
Yöntem:
Yabani av hayvanının pirzolasını marine
sosundan alın ve kurutun. Tuz ve
karabiberle terbiye ettikten sonra bir
tavaya alarak her tarafını iyice kızartın.
Marine edilmiş horoz mantarlarını ve bir
miktar sebzeyi ekleyin. Tavaya marine
sosu dökün; dip kısmın derinliği 10 - 15
mm olmalıdır. Tavayı bir kapakla örtün ve
fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 140
Raf konumu: 1
5. FIRIN YEMEKLERI
5.1 Lazanya:
4 kişilik.
Etli sos malzemeleri:
100 gr yağlı pastırma
1 soğan
1 havuç
100 gr kereviz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
400 gr kıyma (kuzu ve sığır eti
karışımı)
100 ml et suyu
1 küçük kutu doğranmış domates
(yaklaşık 400 gr)
Mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
75 gr tereyağı
50 gram un
600 ml süt
tuz, karabiber ve muskat
Diğer malzemeler:
3 çorba kaşığı tereyağı
250 gr yeşil lazanya yaprağı
50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
50 gr rendelenmiş yumuşak peynir
Yöntem:
Pastırmanın kenarlarını ve sert yerlerini
keskin bir bıçakla temizleyip küçük küpler
halinde doğrayın. Soğan ve havucu
soyun, kerevizi temizleyin, hepsini küp
küp doğrayın. Yağı bir tencerede ısıtın,
pastırmayı ve sebzeleri karıştırarak sote
edin. Yavaş yavaş kıymayı ekleyin,
karıştırarak gevrek bir hal alıncaya kadar
sotelemeye devam edin ve ardından et
suyunu koyun. Et karışımına domates
salçasını, baharatları, tuz ve karabiberi
ekleyin ve kapağını kapatarak kısık
ateşte 30 dakika kadar pişirin. Bu sırada
Beşamel sosu hazırlayın: Tereyağını bir
tavada eritin, un ekleyip altın rengi olana
kadar pişirin, sürekli karıştırın.
Karıştırmayı hiç kesmeden yavaş yavaş
sütü ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve
muskat ekleyin ve 10 dakika kadar
kapağı açık halde pişirin. Büyük,
dikdörtgen ve ısıya dayanıklı bir kabı 1
yemek kaşığı tereyağıyla yağlayın.
Sırasıyla bir kat lazanya yaprağı serin, et
karışımı, Beşamel sos ve peyniri ekleyin
ve bunu diğer yapraklarla yeniden tekrar
edin. En üstte, üzeri peynirle kaplı
Beşamel sos olmalıdır. Kalan tereyağını
küçük parçalar halinde üzerine dağıtın.
Cihazdaki süre (dak.): 55
Raf konumu: 2
5.2 İç dolgulu makarna:
4 kişilik.
TÜRKÇE 9
Doldurma malzemeleri:
50 gr doğranmış soğan
30 gr tereyağı
350 gr doğranmış ıspanak
100 gr taze krema
200 gr taze somon balığı, küp
doğranmış
200 gr tatlı su levreği, küp doğranmış
150 gr karides
150 gr midye eti
Tuz, karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
75 gr tereyağı
50 gr un
600 ml süt
Tuz, karabiber ve muskat
Diğer malzemeler:
1 paket mantı
50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
150 gr rendelenmiş kaşar
40 gr tereyağı
Yöntem:
Doğranmış soğanları ve tereyağını bir
tavaya koyun ve şeffaf hale gelene kadar
pişirin. Doğranmış ıspanağı ekleyip çok
hafif ve kısaca pişirin. Taze kremayı
ekleyin ve karıştırıp soğumaya bırakın.
Bu sırada Beşamel sosu hazırlayın:
Tereyağını bir tavada eritin, un ekleyip
altın rengi olana kadar pişirin, sürekli
karıştırın. Karıştırmayı hiç kesmeden
yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa tuz,
karabiber ve muskat ekleyin ve 10 dakika
kadar kapağı açık halde pişirin. Somon,
levrek, karides ve midye ile tuz ve biberi
soğuk ıspanağa ekleyip karıştırın. Büyük,
dikdörtgen ve ısıya dayanıklı bir kabı 1
yemek kaşığı tereyağıyla yağlayın.
Mantıların içini ıspanak karışımıyla
doldurup pişirme kabına yerleştirin. Her
mantı katının arasına beşamel sosundan
koyun. En üstte, üzeri peynirle kaplı
Beşamel sos olmalıdır. Kalan tereyağını
küçük parçalar halinde üzerine dağıtın.
Cihazdaki süre (dak.): 60
Raf konumu: 2
5.3 Fırında Makarna:
2-4 kişilik.
Malzemeler:
1 litre su
tuz
250 gr tagliatelle makarna
250 gr dana jambon
20 gr tereyağı
1 demet maydanoz
1 soğan
100 gr tereyağı
1 yumurta
250 ml süt
tuz, karabiber ve muskat
50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
Yöntem:
Suyu çok az tuz ekleyerek kaynatın.
Kaynayan tuzlu suya tagliatelle ekleyip
yaklaşık 12 dakika kaynatın. Sonra
süzün. Jambonu dilimleyin. Tereyağını
bir tavada ısıtın. Maydanozu doğrayın;
soğanı da soyun ve doğrayın. Her ikisini
de tavada kavurun. Pişirme kabına çok
az tereyağı sürün. Tagliatelle, jambon ve
maydanoz ile soğanı karıştırın ve kaba
koyun. Yumurta ve sütü karıştırıp tuz,
karabiber ve muskat ekleyin ve karışımı
makarna karışımına boşaltın. Ardından
üzerine Parmesan peyniri ilave edin.
Cihazdaki süre (dak.): 40
Raf konumu: 2
5.4 Musakka:
8-10 kişilik.
Malzemeler:
1 doğranmış soğan
zeytinyağı
1,5 kg kıyma
1 kutu doğranmış domates (400 gr)
50 gr rendelenmiş peynir
4 çay kaşığı galeta unu
tuz ve karabiber
tarçın
1 kg patates
1,5 kg patlıcan
Kızartmalık tereyağı
Beşamel sos malzemeleri:
75 gr tereyağı
50 gram un
600 ml süt
tuz, karabiber ve muskat
Diğer malzemeler:
150 gr rendelenmiş peynir
10
4 çorba kaşığı galeta unu
50 gr tereyağı
Yöntem:
Doğranmış soğanı biraz zeytinyağı ile
kavurun ve kıymayı ekleyip karıştırarak
pişirin. Doğranmış domatesleri,
rendelenmiş peyniri ve galeta ununu
ekleyip iyice karıştırın ve kaynatın. Tuz,
biber ve tarçın ekleyip sıcak tepsiden
alın. Patatesleri soyup 1 cm kalınlığında
dilimleyin; patlıcanları yıkayıp 1 cm
kalınlığında dilimleyin. Kağıt havluyla
dilimleri kurutun. Sonra bol tereyağıyla
bir tavada kızartın. Bu sırada Beşamel
sosu hazırlayın: Yağı bir tavada eritin, un
ekleyip altın rengi olana kadar pişirin,
sürekli karıştırın. Karıştırmayı hiç
kesmeden yavaş yavaş sütü ekleyin.
Sosa tuz, karabiber ve muskat ekleyin ve
10 dakika kadar kapağı açık halde
pişirin. Patates dilimlerini yağlanmış
pişirme kabının tabanına dizip üzerine
çok az kaşar rendesi serpin. Bunun
üzerine bir kat patlıcan serin. Bunun
üstüne bir miktar kıyma karışımı koyun.
Bunun üstüne bir miktar beşamel sosu
koyun. Ardından bir kat daha patates,
üzerine patlıcan ve üzerine kıyma
karışımı koyun. Son kat beşamel sosu
olmalıdır. En üste peynirin ve galeta
ununun kalanını gezdirin. Tereyağını
eritip musakkanın en üstüne boşaltın.
Cihazdaki süre (dak.): 60
Raf konumu: 2
5.5 Patates Graten:
Malzemeler:
1.000 g patates
1 çay kaşığı tuz, karabiber ve muskat
2 diş sarımsak
200 gr rendelenmiş peynir
200 ml süt
200 ml taze krema
4 çorba kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri soyun, ince ince dilimleyin,
kurulayın ve baharat ekleyin. Isıya
dayanıklı bir fırın kabının içini bir diş
sarımsak ile ovun ve ardından çok az
tereyağıyla yağlayın. Baharat eklenmiş
patates dilimlerinin yarısını tabağa
yerleştirin ve üzerlerine bir tutam
rendelenmiş kaşar serpin. Kalan patates
dilimlerini de üzerine dağıtın ve kaşarın
geri kalanını üzerine serpin. İkinci
sarımsak dişini ezin, süt ve kremayla
çırpın. Karışımı patateslerin üzerine
dökün ve kalan tereyağını, küçük
parçalar halinde gratenin üzerine dağıtın.
Cihazdaki süre (dak.): 70
Raf konumu: 2
5.6 Et Üzerinde Hamur Köftesi:
6-8 kişilik.
Malzemeler:
Yaklaşık 1000 gr hindi dilimi
1 küçük kap mantar (küçük başlı)
500 gr doğranmış soğan
1 kg lokma hamuru
400 gr rendelenmiş peynir
250 ml taze krema
Yöntem:
Hindi şeritlerine tuz, karabiber ve
kırmızıbiber dökün. Doğranmış soğanları
soteleyin. Mantarları iyice yıkayın.
Ardından, eti, soğanları ve mantarları
karıştırıp bir fırın kabına alın. Lokma
hamuru ve peyniri karıştırın ve hindi
karışımının en üstüne koyun. Ardından,
kremayı dökün.
Cihazdaki süre (dak.): 75
Raf konumu: 1
5.7 Fırında Kapuska:
4 kişilik.
Malzemeler:
1 adet lahana (800 gr)
mercanköşk
1 soğan
sotelemek için yağ
400 gr kıyma
250 gr uzun taneli pirinç
tuz, karabiber ve kırmızı biber
1 litre et suyu
200 ml taze krema
100 gr rendelenmiş peynir
Yöntem:
Lahanayı dörde bölüp sapını çıkarın.
İçinde mercanköşk bulunan tuzlu suya
daldırın. Soğanı soyup ince ince
TÜRKÇE 11
doğrayın ve çok az yağla hafifçe kızartın.
Ardından kıymayı ve uzun taneli pirinci
ekleyip sote edin; tuz, karabiber ve
kırmızıbiber ekleyin. Et suyunu ilave edip
20 dakika kapalı bir kapta kaynamaya
bırakın. Lahanaları pirinç / kıyma
karışımıyla birlikte kaba dizin. En üste
kremayı ilave edip bunun da üzerine
peynir serpin.
Cihazdaki süre (dak.): 60
Raf konumu: 2
5.8 Hindiba Graten:
4 kişilik.
Malzemeler:
8 orta boy hindiba
8 dilim pişmiş jambon
30 gr tereyağı
1,5 çorba kaşığı un
150 ml sebze suyu (hindibadan)
5 çorba kaşığı süt
100 gr rendelenmiş peynir
Yöntem:
Hindibayı ikiye bölüp acı göbeğini
çıkarın. Sonra dikkatlice yıkayıp 15
dakika kaynar suda tutun. Hindibaları
sudan alın, soğuk suya daldırın ve tekrar
birleştirin. Sonra, her birini bir dilim
jambona sarıp yağlanmış pişirme kabına
alın. Tereyağını eritin ve un ekleyin. Çok
hafif sote yapıp tekrar sebze suyu ve
sütle karıştırarak kaynatın. 50 gr peyniri
sosa ekleyip hindibanın üzerine boşaltın.
Ardından, kalan peyniri yemeğin üzerine
serpin.
Cihazdaki süre (dak.): 35
Raf konumu: 2
5.9 Kremalı ve Ançüezli
Patates
4 kişilik.
Malzemeler:
8 - 10 adet patates
2 soğan
125 gr ançüez filetosu
300 ml taze krema
2 çorba kaşığı galeta unu
karabiber
taze doğranmış kekik
2 çorba kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri yıkayın, soyun ve ince şeritler
halinde kesin. Soğanları soyup şeritler
halinde kesin. Isıya dayanıklı bir pişirme
kabına tereyağı sürün. Patateslerin üçte
birini ve soğanları bu kaba alın. En üste
ançüez filetolarının yarısını koyup soğan
ve patateslerin diğer üçte birlik kısmı ile
kaplayın. Kalan ançüez filetolarını en
üste dizin. En üste kalan soğan ve
patatesleri yerleştirin; en üstte patatesler
olmalıdır. Biber ve üzerine doğranmış
kekik serpin. Ançüezlerin salamurasını
kaba boşaltın ve krema ekleyin. Galeta
ununu serpin ve üste küçük tereyağı
parçaları koyun.
Cihazdaki süre (dak.): 60
Raf konumu: 3
6. PIZZA VE KIŞ
6.1 Pizza:
4 kişilik.
Hamur malzemeleri:
14 gr maya
200 ml su
300 gram un
3 gr tuz
1 çorba kaşığı yağ
Üst kaplama malzemeleri:
1/2 küçük kutu doğranmış domates
(200 gr)
200 gr rende kaşar
100 gr salam
100 gr dana jambon
150 gr mantar (konserve)
150 gr beyaz peynir
mercanköşk
Diğer:
Yağlanmış fırın tepsisi
Yöntem:
Mayayı bir kaba boşaltın ve suda çözün.
Tuzu unla karıştırın ve yağ ile birlikte
kaba ilave edin. Tüm malzemeleri,
12
kaptan ayrılabilen bir hamur halini
alıncaya kadar yoğurun. Hamuru iki
katına kabarıncaya kadar sıcak bir yerde
bekletin. Hamuru yuvarlayıp yağlanmış
tepsiye koyun ve tabanını bir çatalla
delin. Üst malzemeleri belirtilen sırayla
tabana yayın.
Cihazdaki süre (dak.): 25
Raf konumu: 1
6.2 Soğanlı Tart:
4-6 kişilik.
Hamur malzemeleri:
300 gram un
20 gr maya
125 ml süt
1 yumurta
50 gr tereyağı
3 gr tuz
Üst kaplama malzemeleri:
750 gr soğan
250 gr pastırma
3 yumurta
250 gram taze krema
125 ml süt
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı çekilmiş karabiber
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
bir boşluk açın. Mayayı kesin, boşluğa
boşaltın, sütle karıştırın ve kenarından
çok az un ekleyin. Bir tutam un serpin,
serpilen un hamur üzerinde çatlama
yapana kadar sıcak bir yerde kabarmaya
bırakın. Yumurtayı ve tereyağını unun
kenarından ekleyin. Tüm malzemeleri
yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına
getirin. Hamuru iki katına kadar kabarana
dek sıcak bir yerde bırakın. Bu sırada
soğanları soyup dörde bölün ve ince
dilimler halinde kesin. Pastırmayı
dilimleyin ve karartmadan soğanlarla
birlikte hafifçe pişirin. Soğumaya bırakın.
Hamuru açarak yağlanan pişirme
tepsisine alın; altını bir çatalla delin ve
kenarları yukarı bastırın. Bir kez daha
kabarması için dinlenmeye bırakın.
Yumurtaları, taze kremayı, sütü, tuzu ve
karabiberi karıştırın. Soğumuş soğanları
ve pastırmayı hamurun altına yayın.
Karışımı üzerine dökün ve düzeltin.
Cihazdaki süre (dak.): 45
Raf konumu: 1
6.3 Kiş:
2-4 kişilik.
Hamur malzemeleri:
200 gram un
2 yumurta
100 gr tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
çok az karabiber
1 tutam muskat
Üst kaplama malzemeleri:
150 gr rendelenmiş peynir
200 gr pişmiş jambon veya yağsız
pastırma
2 yumurta
250 g ekşi krema
tuz, karabiber ve muskat
Diğer:
28 cm çapında yağlanmış siyah kek
kalıbı
Yöntem:
Unu, yağı, yumurtaları ve baharatları bir
karıştırma kabına alın ve yumuşak bir
kıvam elde edene kadar karıştırın.
Hamuru birkaç saat soğutucuda bırakın.
Ardından hamuru açın ve yağlanmış
siyah kek kalıbına koyun. Altını bir çatalla
delin. Pastırmayı hamurun üzerine
dağıtın. Sos için yumurtaları, ekşi
kremayı ve baharatı birbiriyle karıştırın.
Ardından, peynir ekleyin. Karışımı
pastırmanın üzerine dökün.
Cihazdaki süre (dak.): 45
Raf konumu: 1
6.4 Peynirli Flan:
Malzemeler:
1,5 dilim orijinal İsviçre yufkası ya da
milföy hamuru (dikdörtgen serilmeli)
500 gr rendelenmiş peynir
200 ml taze krema
100 ml süt
4 yumurta
tuz, karabiber ve muskat
Yöntem:
TÜRKÇE 13
Hamuru iyice yağlanmış bir tepsiye alın.
Hamurun üzerini çatalla birbirine yakın
yerlerden delin. Peyniri hamurun üzerine
dağıtın. Kremayı, sütü ve yumurtaları
krema haline getirip tuz, biber ve muskat
ekleyin. Tekrar iyice karıştırıp peynirin
üzerine dökün.
Cihazdaki süre (dak.): 40
Raf konumu: 1
6.5 Rus Pirogu:
30 küçük parça için.
Hamur malzemeleri:
250 gr kılçıksız buğday unu
250 gr tereyağı
250 gr az yağlı lor peyniri
tuz
Doldurma malzemeleri:
1 küçük beyaz lahana (400 gr)
50 gr pastırma
2 çorba kaşığı sade yağ
tuz, karabiber ve muskat
3 çorba kaşığı ekşi krema
2 yumurta
Diğer:
Fırın kağıdı kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu, yağı, az yağlı lor peynirini ve çok az
tuzu hamur haline getirin ve buzdolabına
koyun. Lahanayı ince şeritler halinde
kesin. Pastırmayı dilimleyip sade yağda
kızartın. Lahanayı ekleyip yumuşayana
kadar kavurun. Tuz, biber ve muskat
ekleyip ekşi kremayla kaplayın. Tüm sıvı
buharlaşana kadar kısık ateşte pişirmeye
devam edin. Yumurtaları kaynatın,
soğutun, doğrayın ve lahanayla karıştırıp
soğumaya bırakın. Hamuru yuvarlayın ve
8 cm çapında daireler halinde kesin. Her
birinin ortasına çok az dolgu malzemesi
ekleyip katlayın. Çatalla bastırarak
kenarları kapatın. Mantıları fırın kağıdıyla
kaplanmış pişirme tepsisine alın ve
fırçayla yumurta sarısı sürün.
Cihazdaki süre (dak.): 20
Raf konumu: 3
6.6 Peynirli Börek:
Malzemeler:
400 gr beyaz peynir
2 yumurta
3 yemek kaşığı doğranmış düz
yapraklı maydanoz
karabiber
80 ml zeytinyağı
375 gr yufka
Yöntem:
Beyaz peyniri, yumurtaları, maydanozu
ve biberleri karıştırın. Yufkayı
kurumaması için nemli bir bezle örtün. En
üste 4 yaprak yufkayı üst üste dizip her
birini fırçayla çok hafif yağlayın. Her biri 7
cm uzunluğunda olacak şekilde 4 şerit
halinde kesin. Her şeridin bir köşesine 2
dolu yemek kaşığı peynir karışımından
koyun ve yufkayı çaprazlamasına
katlayarak bir üçgen oluşturun. Ters
çevirip pişirme tepsisine alın ve fırçayla
yağlayın.
Cihazdaki süre (dak.): 25
Raf konumu: 3
6.7 Keçi Peynirli Flan:
Hamur malzemeleri:
125 gram un
60 ml zeytinyağı
1 tutam tuz
3 - 4 yemek kaşığı soğuk su
Üst kaplama malzemeleri:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 soğan
tuz ve karabiber
1 çay kaşığı doğranmış kekik
125 gr ricotta peyniri
100 gr keçi peyniri
2 yemek kaşığı zeytin
1 yumurta
60 ml taze krema
Diğer:
28 cm çapında yağlanmış siyah kek
kalıbı
Yöntem:
Unu, zeytinyağını ve tuzu bir karıştırma
kabına alarak galeta unu kıvamına gelen
kadar karıştırın. Su ekleyin ve hamur
haline gelene kadar yoğurun. Hamuru
birkaç saat soğutucuda bırakın. Ardından
hamuru açın ve yağlanmış siyah kek
kalıbına koyun. Altını bir çatalla delin. 1
14
yemek kaşığı zeytinyağını bir pişirme
kabına dökün. Soğanları soyun, ince
piyazlık doğrayın ve pişirme kabının
kapağını kapatarak yağda 30 dakika
kadar kavurun. Tuz ve biber ekleyip 1/2
çay kaşığı doğranmış maydanozla
karıştırın. Soğanları çok az soğumaya
bıraktıktan sonra hamurun üzerine
serpin. Sonra ricotta ve keçi peynirini en
üste serpip zeytinleri ekleyin. 1/2 çay
kaşığı doğranmış kekiği en üste serpin.
Sos için yumurtaları ve kremayı birbiriyle
karıştırın. Karışımı tartın üzerine dökün.
Cihazdaki süre (dak.): 45
Raf konumları: 1
7. KEKLER VE HAMUR İŞLERI
7.1 Bademli Kek:
Karışımın malzemeleri:
5 yumurta
200 g şeker
100 gr badem ezmesi
200 ml zeytinyağı
450 gram un
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15
gr)
50 gr doğranmış fıstık
125 gr öğütülmüş badem
300 ml süt
Üst kaplama malzemeleri:
200 gr kayısı reçeli
5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı sıcak su
İnce doğranmış badem
Diğer:
28 cm kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Yumurta, şeker ve badem ezmesini 5
dakika çırpın. Ardından yumurtalı
karışıma yavaşça zeytinyağı ekleyin. Un,
tarçın ve kabartma tozunu birlikte eleyin,
ardından doğranmış fıstıkları ve
öğütülmüş bademleri una katın. Daha
sonra sütle birlikte dikkatlice yumurta
karışımına ekleyin. Tabanına galeta unu
serpilmiş kelepçeli kek kalıbına koyun.
Cihazdaki süre (dak.): 70
Raf konumu: 2
Pişirme sonrası:
Kayısı reçelini ısıtın ve bir fırça ile kekin
üzerine sürün. Daha sonra soğumaya
bırakın. Pudra şekerini, tarçını ve sıcak
suyu karıştırın; ardından kekin üzerine
sürün. Daha sonra hemen ince
doğranmış bademleri kekin parlak
yüzeyine serpin.
7.2 Brownie:
Malzemeler:
250 gr bitter çikolata
250 gr tereyağı
375 g şeker
2 paket şekerli vanilya (yaklaşık 16 gr)
1 tutam tuz
5 çorba kaşığı su
5 yumurta
375 gr ceviz
250 gram un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yöntem:
Çikolatayı büyük parçalar halinde ayırın
ve benmari usulü eritin. Tereyağı, şeker,
şekerli vanilya, tuz ve suyu krema haline
getirin, yumurtaları ve erimiş çikolatayı
ekleyin. Cevizleri iri doğrayın, unla ve
kabartma tozuyla karıştırın ve çikolata
karışımına katın. Derin bir pişirme
tepsisine pişirme kağıdı serin ve karışımı
üstüne koyup düzeltin.
Cihazdaki süre (dak.): 50
Raf konumu: 3
Pişirme sonrası:
Soğumaya bırakın, pişirme kağıdını
çıkarın ve kare kare kesin.
7.3 Kahveli Kek:
4-6 kişilik.
Karışım için:
100 gr yumuşak tereyağı
90 gr şeker
2 yumurta sarısı
bir vanilya baklasının çekirdekleri
TÜRKÇE 15
2 yemek kaşığı hazır kahve (50 ml
sıcak suda çözünmüş)
2 yumurta akı
50 gr un
50 gr mısır nişastası
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Sos için:
250 ml portakal suyu
50 gr şeker
1 tutam tarçın
20 ml portakal likörü
Kaplama için:
200 ml süsleme için çırpılmış krema
Diğer:
6 adet tereyağı sürülmüş küçük tabak
veya kap
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, yumurta sarısını, bir
vanilya baklasının çekirdeklerini krema
haline getirip suda çözünmüş kahve
içinde karıştırın. Yumurta aklarını çırpın.
Unu, mısır ununu ve kabartma tozunu
eleyin ve yumurta akıyla birlikte kat kat
karışıma ekleyip katlayın. Karışımı
tereyağı sürülmüş küçük tabak veya
kaplara alın.
Cihazdaki süre (dak.): 40
Raf konumu: 2
Pişirme sonrası:
Portakal suyunu, şekeri, tarçını ve
portakal likörünü bir sos kabına alın ve
şurup benzeri bir kıvam alana kadar
ateşte eritin. Sıcak kekleri bir tatlı
tabağına alıp sos ve kremayla süsleyin.
7.4 Havuçlu Kek:
Karışımın malzemeleri:
150 ml ayçiçek yağı
100 gr esmer şeker
2 yumurta
75 gr şurup
175 gram un
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1 çay kaşığı kabartma tozu
200 gr ince rendelenmiş havuç
75 gr kuru üzüm
25 gr rendelenmiş hindistan cevizi
Üst kaplama malzemeleri:
50 gr tereyağı
150 gr krem peynir
40 gr toz şeker
Öğütülmüş fındık
Diğer:
22 cm çapında yağlanmış yuvarlak
kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Ayçiçek yağı, esmer şeker, yumurta ve
şurubu karıştırın. Karışım için
malzemelerin geri kalanını katın.
Karışımı yağlanmış fırın tepsisine koyun.
Cihazdaki süre (dak.): 55
Raf konumu: 3
Pişirme sonrası:
Tereyağı, krem peyniri ve toz şekeri
karıştırın (yayılabilmesi için gerekiyorsa
biraz süt ekleyin). Soğuduğunda kekin
üzerine sürün ve üstüne öğütülmüş
fındıkları serpin.
7.5 Cheese Cake:
Tabanı için malzemeler:
150 gram un
70 gram şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 yumurta
70 gr yumuşak tereyağı
Peynirli krema için malzemeler:
3 yumurta akı
50 gr kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 gr az yağlı lor peyniri
3 yumurta sarısı
200 gr şeker
bir limonun suyu
200 gr taze krema
1 paket puding tozu, vanilya tozu (40
gr veya 500 ml sütten puding
yapmaya yetecek miktarda)
Diğer:
26 cm çapında yağlanmış siyah
kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri
ekleyip el mikseriyle karıştırın. Karışımı 2
saat buzdolabında bekletin. Karışımın
yaklaşık üçte ikisini, yağlanmış kek
16
kalıbına dökün ve çatalla birçok yerinden
delin. Karışımın kalanıyla yaklaşık 3 cm
yüksekliğinde bir kenar oluşturun.
Yumurta aklarını el mikseriyle köpük
oluşturana kadar çırpın. Kuru üzümleri
yıkayın, iyice suyu atmalarını bekleyin,
romla karıştın ve çekmesini bekleyin. Lor
peyniri, yumurta sarısı, şeker, limon
suyu, taze krema ve puding tozunu bir
karıştırma kabına koyun ve hepsini iyice
karıştırın. Son olarak çırpılmış yumurta
akı ile kuru üzümleri peynir karışımına
katın.
Cihazdaki süre (dak.): 85
Raf konumu: 1
7.6 Kirazlı Turta:
Malzemeler:
500 gr ekmek
750 ml süt
1 tutam tuz
80 gr şeker
4 yumurta
2 kavanoz vişne
50 gr tereyağı
Diğer:
Yağlanmış kek kalıbı
Yöntem:
Ekmeği dilimleyin. Süt, tuz, şeker ve
yumurtaları karıştırıp ekmeğin üzerine
dökün, karıştırın ve bekletin. Vişnelerin
suyunu süzüp karışıma ekleyin. Karışımı
yağlanmış kek kalıbına alın. Puding
üzerine tereyağı parçaları dağıtın.
Cihazdaki süre (dak.): 40
Raf konumu: 2
7.7 Meyveli Kek:
Malzemeler:
200 gram tereyağı
200 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
3 yumurta
300 gram un
1/2 paket kabartma tozu (yaklaşık 8
gr)
125 gr frenk üzümü
125 gr kuru üzüm
60 gr doğranmış badem
60 gr şekerli limon kabuğu veya
portakal kabuğu şekerlemesi
60 gr doğranmış kiraz şekerlemesi
70 gr kabuğu soyulmuş bütün badem
Diğer:
Siyah kelepçeli kek kalıbı, 24 cm
çapında
Yağlamak için margarin
Pişirme kalıbını kaplamak için galeta
unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilyayı ve tuzu bir
karıştırma kabına koyun ve köpürterek
çırpın. Ardından birer birer yumurtaları
içine kırın ve tekrar çırpın. Kabartma
tozuyla karıştırılan unu karışıma ekleyin
ve karıştırın. Meyveyi de karışıma
ekleyin. Karışımı hazırladığınız kalıba
dökün ve karışımın kenarlarını
ortasından biraz daha yüksek tutun.
Kekin kenarlarını ve ortasını soyulmuş
bütün bademlerle süsleyin. Keki fırına
koyun.
Cihazdaki süre (dak.): 100
Raf konumu: 1
7.8 Meyveli Tart:
Hamur malzemeleri:
200 gram un
1 tutam tuz
125 gr tereyağı
1 yumurta
50 gr şeker
50 ml soğuk su
Doldurma malzemeleri:
Mevsim meyveleri (400 g elma,
şeftali, vişne, vs.)
90 gr öğütülmüş badem
2 yumurta
100 g şeker
90 gr yumuşak tereyağı
Diğer:
28 cm çaplı yağlanmış kiş tepsisi
Yöntem:
Unu karıştırma kasesine eleyin. Tuzu ve
küçük parçalara kesilmiş tereyağını unla
karıştırın. Daha sonra yumurta, şeker ve
soğuk suyu ekleyin ve hamur haline
getirin. Hamuru 2 saat buzdolabında
TÜRKÇE 17
soğutun. Soğutulmuş hamuru açın ve
yağlanmış bir kiş tepsisine yerleştirip
çatalla delin. Meyveleri temizleyin,
ortalarını ve çekirdeklerini çıkarın ve
küçük parçalar ya da dilimler halinde
hamurun üzerine koyun. Öğütülmüş
badem, yumurta, şeker ve yumuşatılmış
tereyağını bir kaseye koyun ve çırpın.
Daha sonra meyvelerin üzerine koyun ve
düzeltin.
Cihazdaki süre (dak.): 50
Raf konumu: 1
7.9 Büyükannenin Fırında
Elmalı Keki:
Malzemeler:
250 gr tereyağı
250 g şeker
1 tutam şekerli vanilya
1 tutam tuz
100 gr badem ezmesi
5 yumurta
500 gram un
1 tutam kabartma tozu
1 tutam zencefil
50 gr kakao tozu
150 ml kırmızı şarap
1,2 kg elma
Erik püresi
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilya şekerini ve
tuzu bir karıştırma kabına koyun ve
kabarana kadar çırpın. Badem ezmesini
küçük parçalar halinde kesip
yumuşayana kadar çırpın. Yumurtaları
tek tek ekleyin ve kabarana kadar çırpın.
Karışıma un, kabartma tozu, zencefil ve
kakao tozu ekleyin. Kırmızı şarap içinde
karıştırın. Hamuru, içine pişirme kağıdı
döşenmiş derin bir pişirme tepsisine
koyun ve yüzeyini düzleştirin. Elmaları
soyup çekirdeklerini ayıklayın ve 0,5 cm
kalınlığında dilimleyin.
Erik püresi:
Dilimleri hamurun üzerinde düzenleyin ve
çekirdeklerden kalan deliklere erik püresi
doldurun. Ardından fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 50
Raf konumu: 3
Pişirme sonrası:
Pişirdikten sonra keki soğumaya bırakın
ve pişirme kağıdını çıkarın.
Glazür sosu:
250 ml elma suyu
1 tutam kek glazür sosu
Elma suyunu ve glazür sosunu karıştırın
ve kekin üzerine fırçayla sürün.
7.10 Limonlu Sünger Kek:
Karışımın malzemeleri:
250 gr tereyağı
200 g şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
4 yumurta
150 gram un
150 gr mısır nişastası
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 adet rendelenmiş limon kabuğu
Glazür sosu için malzemeler:
125 ml limon suyu
100 gr pudra şekeri
Diğer:
Kare kek kalıbı, 30 cm uzunluğunda
Yağlamak için margarin
Pişirme kalıbını kaplamak için galeta
unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu,
vanilyayı ve tuzu bir karıştırma kabına
koyun ve köpürterek karıştırın. Ardından
birer birer yumurtaları içine kırın ve tekrar
köpürterek karıştırın. Un ve mısır
nişastasıyla karıştırdığınız kabartma
tozunu krema halindeki bu karışıma
ekleyin ve karıştırın. Hamuru, önceden
yağlanmış ve galeta unu serpilmiş olan
kek tepsisine dökün, üstünü düzleştirin
ve fırına koyun. Kek piştikten sonra,
limon suyu ve pudra şekerini karıştırın.
Pişmiş keki bir alüminyum folyonun
üzerine çevirin. Sosun dışarı akmaması
için alüminyum folyoyu kekin
kenarlarından yukarı kaldırın. Keki tahta
bir çubukla birkaç yerden delin ve sosu
bir fırçayla sürün. Sosu çekmesi için keki
biraz beklemeye bırakın.
Cihazdaki süre (dak.): 75
Raf konumu: 1
18
7.11 Muffin:
Malzemeler:
150 gram tereyağı
150 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
1 adet mumlanmamış limon kabuğu
2 yumurta
50 ml süt
25 gr mısır nişastası
225 gram un
10 gr kabartma tozu
1 kavanoz vişne (375 gr)
225 gr çikolata parçacığı
Diğer:
Kağıt kek kalıpları, yaklaşık 7 cm çaplı
Yöntem:
Tereyağı, şeker, vanilya, tuz ve
mumlanmamış limon kabuğunu krema
haline getirin. Yumurtaları ekleyin ve
yeniden karıştırın. Mısır nişastası, un ve
kabartma tozunu karıştırın ve sütle
birlikte karışıma dökün. Vişneleri süzün
ve çikolata parçalarıyla birlikte karışıma
ekleyin. Karışımı kağıt kek kalıplarına,
kalıpları da fırın tepsisine koyun ve fırına
yerleştirin. Mümkünse bir muffin tepsisi
kullanın.
Cihazdaki süre (dak.): 40
Raf konumu: 3
7.12 Erikli Lokma:
4-6 kişilik.
Hamur için (malzemeler oda
sıcaklığında olmalıdır):
125 ml süt
20 gr şeker
1 küçük paket kuru maya (8gr kuru
maya veya 42 gr yaş maya)
300 gr un
30 gr şeker
30 gr tereyağı
1 yumurta sarısı
1 tam yumurta
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
bir küçük limon kabuğu
erik püresi
Pişirme sonrası:
50 gr tereyağı
50 gr çekilmiş haşhaş tohumu
pudra şekeri
Diğer:
yağlanmış tabak
Yöntem:
Süt ve şekeri bir kaba koyun ve hafifçe
ısıtın. Kuru mayayı ekleyip karıştırın.
Ardından 30 dakika kadar beklemeye
bırakın. Unu, şekeri, yağı, yumurta
sarısını, yumurtayı, vanilyayı ve küçük
limon kabuğunu bir karıştırma kabına
alın. Süt ve mayayı ekleyip uygun kıvamlı
hamur haline gelene kadar yoğurun.
Hamuru bir bezle örtün ve 45 dakika
kabarmaya bırakın. Daha sonra bir
kaşıkla hamurdan (yakl. 80 gr) küçük
parçalar bölün, bunları elinizle bastırarak
yassılaştırın ve içine 1 tatlı kaşığı erik
püresi ekleyin. Hamurun kenarlarını
yukarı çekin, püreyi hamurla kaplayın ve
bir top şekli verin. Topları yağlanmış
tabağa alın, üzerini örtüp 45 dakika daha
kabarmaya bırakın ve sonra fırına verin.
Cihazdaki süre (dak.): 35
Raf konumu: 3
7.13 Kalıpta Kek:
Tabanı için malzemeler:
500 gram un
1 küçük paket kuru maya (8gr kuru
maya veya 42 gr yaş maya)
80 gr pudra şekeri
150 gram tereyağı
3 yumurta
2 çay kaşığı tuz
150 ml süt
70 gr kuru üzüm (1 saat önceden 20
ml vişne liköründe bekletin)
Kaplama için malzemeler:
50 gr kabuğu soyulmuş bütün badem
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, pudra şekerini,
tereyağını, yumurtaları, tuzu ve sütü bir
karıştırma kabına koyun ve yoğurarak
yumuşak bir hamur haline getirin.
Kaptaki hamurun üzerini kapatın ve 1
saat kabarmasını bekleyin. Kuru üzümleri
hamura ekleyin ve yoğurun. Bademleri,
yağlanmış ve unlanmış girintili kek
kalıbının her bir deliğine ayrı ayrı
TÜRKÇE 19
yerleştirin. Daha sonra hamuru sosis
şekline getirin ve kek kalıbına koyun.
Üstünü kapatın ve yeniden 45 dakika
kabarmasını bekleyin.
Cihazdaki süre (dak.): 60
Raf konumu: 1
7.14 Savarin Kek:
Hamur malzemeleri:
350 gram un
1 küçük paket kuru maya (8gr kuru
maya veya 42 gr yaş maya)
75 g şeker
100 gr tereyağı
5 yumurta sarısı
1/2 çay kaşığı tuz
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
125 ml süt
Pişirme sonrası:
375 ml su
200 gr şeker
100 ml erik brendisi ya da 100 ml
portakal likörü
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, şekeri, tereyağını,
yumurta sarılarını, tuzu, vanilyayı ve sütü
bir karıştırma kabına koyun ve yoğurarak
yumuşak bir hamur haline getirin.
Kaptaki hamurun üzerini kapatın ve 1
saat kabarmasını bekleyin. Daha sonra
hamuru yağlanmış halka şeklindeki kek
kalıbına koyun, üstünü örtün ve 45
dakika daha kabarmasını bekleyin.
Cihazdaki süre (dak.): 35
Raf konumu: 1
Pişirme sonrası:
Suyu ve şekeri kaynatın ve soğumasını
bekleyin. Erik brendisini ya da portakal
likörünü şekerli suya ekleyin ve karıştırın.
Kek soğuduğunda, tahta bir çubukla
çeşitli yerlerinden delin ve karışımın eşit
biçimde kekin içine girmesini sağlayın.
7.15 Sünger Kek:
Malzemeler:
4 yumurta
2 çorba kaşığı sıcak su
50 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
100 gram şeker
100 gram un
100 gr mısır unu
2 dolu çay kaşığı kabartma tozu
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı,
siyah, altı fırın kağıdıyla kaplı
Yöntem:
Yumurtların sarısını ayırın. Yumurta
sarısını sıcak su, 50 gr şeker, vanilya ve
tuzla krema haline getirin. Yumurta
beyazlarını, köpürene kadar 100 gr
şekerle çırpın. Un, mısır unu ve kabartma
tozunu birlikte eleyin. Yumurtaların
beyazlarını ve sarılarını dikkatlice
karıştırın. Daha sonra un karışımını
dikkatlice katın. Hamuru kek kalıbına
dökün, üstünü düzleştirin ve fırına koyun.
Cihazdaki süre (dak.): 30
Raf konumu: 3
7.16 Streusel Kek:
Hamur malzemeleri:
375 gram un
20 gr maya
150 ml ılık süt
60 gram şeker
1 tutam tuz
2 yumurta sarısı
75 gr yumuşak tereyağı
Kırıntı için malzemeler:
200 gr şeker
200 gram tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
350 gram un
50 gr doğranmış fındık
30 gr eritilmiş tereyağı
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
bir boşluk açın. Mayayı boşluğa ufalayın.
Süt ve kenardan aldığınız biraz unu
karıştırın, üzerine biraz un serpin. Üstüne
serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya dek,
hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye
bırakın. Şekeri, yumurta sarısını,
tereyağını ve tuzu unun kenarına koyun.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Hamuru iki
katına kadar kabarana dek sıcak bir
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB9956XAX Recipe book

Tip
Recipe book